2022-10-21
山林道不嬲都超多好野食。今晚揀間朋友推介新鮮生蠔&性價比高的樓上西餐廳黎食。一入到去已經好有Feel, 佈置、裝潢同碗碟都有好多小細節,店主都幾有品味,坐落好舒服啊🫶🏻😙兩個人Share食個一人套餐,都好抵食👍🏻$438有齊餐湯、沙律、精選生蠔(2隻)、燒蝦兩隻、主菜、無酒精飲品一杯。主菜肉眼扒單點本身都已經298, 呢個餐真係抵嗌。日是餐湯(三文魚味增湯)😳✨內有一大塊三文魚肉,湯味非常鮮味濃郁,啖啖三文魚肉,超級大方!沙律前菜都唔錯,蔬菜爽甜新鮮。柚子醬汁外加左少少辣汁,打開味蕾。精選生蠔(日本、野生西非各一)日本蠔通常比較袖珍。加左燒酒的味道好濃郁! 西非野生蠔非常大隻飽滿,好Creamy好滑啊,推薦🤗!!鐵板牛油煎大蝦(2隻)Nice, 牛油味好香,索晒入蝦肉度。蝦肉肉質偏爽彈,我覺得可以落少啲鹽更原汁原味添主菜:安格斯肉眼扒(五成熟)薯條係expected的味道,偏淋身。但牛扒好大件,用上原條Rosemary香料同簡單鹽、黑椒調味已經夠晒香,仲有啲蒜片增加口感,唔錯。因為塊扒唔係厚身果類,五成煎熟剛剛好。柚子梳打水:正常發揮,Chill住食生蠔🍸另外因為happy weeke
日是餐湯(三文魚味增湯)
精選生蠔(日本、野生西非各一)
鐵板牛油煎大蝦(2隻)
主菜:安格斯肉眼扒(五成熟)
柚子梳打水:
正常發揮,Chill住食生蠔🍸
另外因為happy weekend想食得再豐富啲,額外再嗌左啲野食😆:
呢度啲生蠔好多款,追加埋愛爾蘭($60)同法國($60)試晒佢🍻~
野生西非生蠔
我鐘意愛爾蘭既挺身同實淨口感、蠔味重,而法國就海水味較重。如果真係要揀第一名,都係西非野生蠔令人一試難忘😌
蟹肉沙律($128)
胡麻醬沙律配新鮮沙律菜已經冇得輸,加埋蟹肉絲更加啖啖肉😋食唔停口
鐵板燒牛油煎帶子($98)
牛油燒帶子(2隻)
❤️❤️又一推介。帶子新鮮,煮到肉質剛剛好,配搭日式醬汁同香蔥,oishi😀~
🤣其實已經食到超飽,不過見佢個香濃朱古力慕絲蛋糕都只係賣$38,
好濃滑,朱古力偏Dark Choco味唔會太甜,岩我。最後以呢個甜品為呢餐豐富&Pleasant晚餐作結☺️
食左咁多野買單都係$1025, 超級豐富,好食,會再Encore啊!😋