2022-10-13 21 浏览
今晚朋友約食飯,話係有得飛之前都搵間西餐浪漫下。係山林道既13樓,雖然冇咩境睇,但上到黎個感覺又幾grand。 仲要點晒臘蠋,係幾有feel既。 度唔單止扒類,仲有生蠔,刺身,真係幾多選擇。最後我地叫左串燒雞腎,炸雞開下胃先。呢類前菜都好唔錯。 串燒唔會太硬,夠爽,好有口感,炸雞唔會太肥,都算嫩,最重要唔係好油。一路食,傾得好開心。因為想食魚,見佢既西京燒比目魚,就即管試下。 都冇令人失望。 肉質都幾結實,唔會一切就散,而且都好入味。 因為做得差係會有雪味,好好佢冇咁既情況。再黎係澳洲安格斯肉眼。 5成熟,雖然唔係話好驚豔,但肉質算唔錯,而且都夠大件,有點意外驚喜。最重要佢既薯條係好好食,夠新鮮,會停唔到口食。 真係環境同食物都令人開胃好多,食得好自在,又好feel。
今晚朋友約食飯,話係有得飛之前都搵間西餐浪漫下。
最後我地叫左串燒雞腎,炸雞開下胃先。

真係環境同食物都令人開胃好多,食得好自在,又好feel。
2022-10-13
2022-10-12 22 浏览
男朋友同我都係生蠔狂熱粉!出左Bonus 要好好慶祝下所以就揾間間食蠔嘅舖黎試下!店舖唔算好大間,但平日晚黎食都幾乎坐滿,枱枱都係度食緊蠔!聽到其中一枱同老闆嘅對答仲似係熟客,應該經常上黎捧場~座位算闊落坐得舒服,氣氛都幾好,適合想慢慢坐低傾下計嘅約會店員向我地推介個豪華2人set,野食幾多,又有包4隻蠔。所以我地叫左呢個再加多2隻蠔。套餐有沙律同埋三文魚濃湯,連沙律同湯都有海鮮嘅成份,超抵食!四款刺身,有我最鐘意嘅厚切帶子,鮮甜好食!象拔蚌都好高質,勁爽口彈牙!西餐廳有日式刺身食都幾有驚喜。全晚嘅重點黎啦!超級搶眼嘅生蠔本身店員最推介係愛爾蘭蠔嘅,但個晚咁岩冇貨,話要夜D先返到貨,所以我地冇機會食到。套餐本身包左日本蠔同北非蠔,我地另外點左法國蠔黎食。我地2個一致認為日本蠔最好食!雖然佢係3款之中最細隻嘅,但蠔嘅鮮甜一D都唔遜色,加上佢本身已經調好嘅味道將蠔嘅甜味昇華左,超級高水準呀!北非蠔大大隻,入口juicy。而法國蠔嘅海水味就3款之中最濃!各有各出色之處,下次有機會再黎一定要試埋個愛爾蘭蠔先!店員都有推介呢個鵝肝多士,份量唔大,但鵝肝真係好肥美,入口即溶,鵝肝愛好者唔好錯過!主

全晚嘅重點黎啦!超級搶眼嘅生蠔

主菜我地揀左安格斯牛扒,五成熟,不過上到枱感覺唔只5成熟,部份位置有少少韌左。炸蒜片就好出色,就咁食都好香口好食!
深海海鮮拉麵,應該係豬骨湯底,幾濃味,拉麵煮得稍稍稔身左
飲杯我地就叫左一杯grapefruit soda, 一杯石榴特飲。Grapefruit soda唔會太酸,石榴特飲嘅石榴味勁出!
2022-10-12 19 浏览
女朋友話我好耐無帶佢食好西,今日突然帶佢出尖沙咀覓食,上網見到呢間「Deep Sea」好多好評,一於就試下佢環境都算靚,啲防疫板上面痴左啲心心係到,變左做裝飾,又幾好睇,老細好有諗頭呢到主打生蠔同扒類,一場黎到緊係一要叫返去隻生蠔先是日生蠔每隻$50-70,法國日本西非蠔都有,今日我就叫左日本蠔同法國蠔。我個人比較中意法國蠔,呢到食落好重金屬,好咸鮮,一流油甘魚、帶子、甜蝦刺身,最正係啲帶子,勁大粒好鮮甜,口感勁正燒大蝦,食得出用牛油燒過,勁大隻好多肉,而且勁入味加拿大斧頭豬扒,啲肉好粉嫩,食落唔會好硬,好香濃豬味,正呀深海海鮮拉麵,湯底吸晒啲海鮮精華,好鮮甜,最後食到連湯一滴都無淨最後要讚係野飲支棍用左貓貓,好得意

呢到主打生蠔同扒類,一場黎到緊係一要叫返去隻生蠔先

燒大蝦,食得出用牛油燒過,勁大隻好多肉,而且勁入味

加拿大斧頭豬扒,啲肉好粉嫩,食落唔會好硬,好香濃豬味,正呀

最後要讚係野飲支棍用左貓貓,好得意
在山林道這條著名食街,有著不少以生蠔和生熟海鮮做主打的西餐廳。作為生蠔控,不時會在此區覓食。這區的樓上餐廳很多,鋪租成本相對低一點,所以性價會更高。其中在銀座38大廈的ᴅᴇᴇᴘ ꜱᴇᴀ ᴏʏꜱᴛᴇʀ & ꜱᴛᴇᴀᴋ'ꜱ,地方不算大但氣氛不錯。主打深海海鮮,例如生蠔、刺身,也有不同日式的燒物和扒類供應。.➰深海商務套餐 💲768主打的生蠔是時令品,看貨源、供應的款式會寫在黑板上。今天有來自日本、西非、愛爾蘭及多款法國生蠔供應。除了散點外,餐廳有數款套餐供應。懶動腦,直接選了可供兩位用的深海商務套餐,已包括餐湯、前菜、刺身、小食、生蠔、主食和飲品,性價比極高。.✿ 周打魚湯兩客非常足料的一客周打魚湯,近乎湯羹的質感,滿滿是材料和魚肉。味道很不錯。.✿ 什菜沙津兩客無需二選一,除了餐湯,套餐也包括有二人份的柚子醋沙津菜。.✿ 新鮮生蠔4隻🔸 日本赤穗水晶 2隻🔸 愛爾蘭ᴅᴏᴏʀɪᴇʟ ɴ0 2隻🔸 法國ɢᴇᴀʏ ɴ2 ($60/1).套餐包2款共4隻生蠔,略嫌未夠,所以再額外多點了一款兩隻法國生蠔。按慣例由淡至濃起動 - 日本赤穗水晶個頭比較小,味道相對清甜不算太濃,口感清爽,餐廳亦預先加上
➰深海商務套餐 💲768
✿ 周打魚湯兩客
✿ 什菜沙津兩客
無需二選一,除了餐湯,套餐也包括有二人份的柚子醋沙津菜。
什菜沙津
✿ 新鮮生蠔4隻
🔸 日本赤穗水晶 2隻
🔸 愛爾蘭ᴅᴏᴏʀɪᴇʟ ɴ0 2隻
🔸 法國ɢᴇᴀʏ ɴ2 ($60/1)
套餐包2款共4隻生蠔,略嫌未夠,所以再額外多點了一款兩隻法國生蠔。按慣例由淡至濃起動 - 日本赤穗水晶個頭比較小,味道相對清甜不算太濃,口感清爽,餐廳亦預先加上特調的日本醋一齊享用。愛爾蘭ᴅᴏᴏʀɪᴇʟ生蠔最大隻,肉質非常厚和ᴄʀᴇᴀᴍʏ,濃淡度適中。比較上法國ɢᴇᴀʏ 則屬於中等尺寸,爽身類型,但海水味較濃中有餘韻度高。三款生蠔各有特色。
日本赤穗水晶
愛爾蘭ᴅᴏᴏʀɪᴇʟ
法國ɢᴇᴀʏ ɴ2
✿ 迷你刺身拼盤
套餐標上「迷你」的刺身拼盤,起初預期頂多只有兩三片刺身魚,想不到份量也很多。有總共四款刺身包括帆立貝、油甘魚、甜蝦和象拔蚌,新鮮份量足,令人喜出望外。
✿ 煎脆皮鵝肝1件
香煎鵝肝多士,煎得不油不膩,兩件淺嚐剛剛好。
✿ 美國安格斯肉眼
主食可以在安格斯牛扒、大斧頭豬扒和草飼羊架當中選擇一款。點選了美國安格斯肉眼,扒煎至半生熟狀態,生熟度剛好。份量很大,肉香油脂感重,配上炸蒜片一起享用可解膩。還有份量滿滿的薯條作伴菜,就算單獨點也很推這款。
✿ 深海海鮮拉麵
另一款主食是蝦拉麵,用上了超大隻的牡丹蝦,絕不欺場。拉麵湯底也沒有常見的味精感,正評之作。
✿ 柚子梳打
✿ 荔枝烏龍
不專業食評 nei.foodie
什菜沙津
日本赤穗水晶
愛爾蘭ᴅᴏᴏʀɪᴇʟ
法國ɢᴇᴀʏ ɴ2
2022-10-10 21 浏览
今日同朋友慶祝生日, 佢鍾意食生蠔所以就揀左去呢度喇簡單啲就叫個套餐啦 咩都有啲店員介紹因為生蠔嘅品種都係時令既, 所以就寫左係黑板到, 由淡到濃味咁排落去嘅先黎左什菜沙律同周打蜆湯, 沙律醋比較酸, 作為醒胃前菜唔錯迷你刺身拼盤帶子有一片小檸檬夾住,味道清新赤貝肉質爽厚,鮮味十足呢兩款生蠔係日本赤穗水晶以及法國Geay N2店員介紹先食日本因為比較淡口,肉質食落爽身法國呢款就海水味同蠔味較濃燒雞泡魚乾燒牛舌心串牛舌芯軟腍, 質地嫩滑鵝肝質感幼滑配埋多士同黑醋 減輕佢嘅油膩感美國安格斯肉眼五成熟 肉汁鮮嫩 面頭嘅脆蒜片 都非常好食深海海鮮拉麵黑蒜豚骨味湯底 啱曬我呢啲鍾意重口味拉麵嘅人呢個套餐真係好抵食 性價比高 兩個女仔食 真係捧住個肚走呀🙈店員亦都好友善有禮👍🏻有機會真係要再黎呀
今日同朋友慶祝生日, 佢鍾意食生蠔所以就揀左去呢度喇

簡單啲就叫個套餐啦 咩都有啲

迷你刺身拼盤

帶子有一片小檸檬夾住,味道清新
赤貝肉質爽厚,鮮味十足

呢兩款生蠔係日本赤穗水晶以及法國Geay N2
店員介紹先食日本因為比較淡口,肉質食落爽身
法國呢款就海水味同蠔味較濃

燒雞泡魚乾

燒牛舌心串

牛舌芯軟腍, 質地嫩滑

鵝肝質感幼滑配埋多士同黑醋 減輕佢嘅油膩感

五成熟 肉汁鮮嫩 面頭嘅脆蒜片 都非常好食

黑蒜豚骨味湯底 啱曬我呢啲鍾意重口味拉麵嘅人

呢個套餐真係好抵食 性價比高
兩個女仔食 真係捧住個肚走呀🙈
店員亦都好友善有禮👍🏻有機會真係要再黎呀
2022-10-10 25 浏览
做野咁辛苦,總要對自己好啲,今日搵左呢間係山林道銀座既deep sea osyter & steak,食返幾隻生蠔享受下先環境好靚,燈光氣氛做得好足,係啲咁既地方食野都開心啲呢到有好多唔同套餐,平到貴都有,豐儉由人黎到第一時間緊係食生蠔先啦,日本法國蠔都有,比較驚喜係本身係上面已經點綴左啲「調味料」,唔洗再另外加醬汁都好好味啲蠔入口好鮮甜,唔錯三文魚湯,好足料,啖啖都有幾多三文魚肉,而且好香好濃味刺身拼盤, 好鮮甜新鮮,一啲雪味都無,亦唔會雪到硬晒鵝肝多士,好香味唔會覺得好肥膩烤海蝦,好重牛油味,肉質好嫩,入口軟淋淋又入味,唔錯加拿大斧頭豬扒,好細心咁已經切左細粒,唔會食到好狼狽,豬扒好軟身,食落啲汁流晒出黎深海海鮮拉麵,面頭已經見到好多料,湯底索晒面頭啲海鮮味,飲落好香蝦味,拉麵亦好掛湯,每一啖都係香濃海鮮味

環境好靚,燈光氣氛做得好足,係啲咁既地方食野都開心啲

呢到有好多唔同套餐,平到貴都有,豐儉由人

啲蠔入口好鮮甜,唔錯

三文魚湯,好足料,啖啖都有幾多三文魚肉,而且好香好濃味

刺身拼盤, 好鮮甜新鮮,一啲雪味都無,亦唔會雪到硬晒

鵝肝多士,好香味唔會覺得好肥膩

烤海蝦,好重牛油味,肉質好嫩,入口軟淋淋又入味,唔錯

今晚來到朋友介紹的餐廳,是她無意中試到的餐廳。朋友介紹必是正推介。近佐敦地鐵站的一橦叫做銀座38的大廈裡。餐廳播著輕柔舒服的音樂,和友人坐下靜靜的看餐牌選擇吃什麼。欣賞侍應不會過分熱情,留有空間給食客,舒服~ •選了深海精選生蠔餐 $468見到滿港的生蠔menu, 這餐廳應該主打海鮮。今晚大家都想吃蠔,竟然每隻蠔都要大概$60/piece, 倒不如點這個餐痛快試幾款😂 還配上刺身三款日本赤穗水晶 🦪 西非野生蠔 n1 🦪法國tia marra n2 🦪刺身 三款蠔都不錯,太耐冇食蠔了久罕逢甘露 零舍好食!🥳 那種鮮甜海水味,那種嫩滑口感,那種肥美感,令人滿足!正!•松露蟹膏意粉 $108 🍝 點了飽肚的食物意粉熱騰騰香噴噴上碟 剛炒起新鮮送到我們枱 影了兩張相做record我們已急不可待往嘴裏送 好好食呀!濃郁的蟹味,不會膩不會咸 意粉口感軟腍中帶少少硬 軟硬到適中廚師的工架一食就知👍🏻 絕對有驚喜!這價錢 這質素 性價比高!推介大家要試丫 •朱古力慕絲蛋糕 $38 🍰 想不到賣相如此好濃郁的朱古力味 不會過甜 全是可可味幸福的味道 好睇又好食 好難得呀還要這價錢🤩 下次一定會再en

近佐敦地鐵站的一橦叫做銀座38的大廈裡。

選了深海精選生蠔餐 $468
見到滿港的生蠔menu, 這餐廳應該主打海鮮。
日本赤穗水晶 🦪
西非野生蠔 n1 🦪
法國tia marra n2 🦪
刺身
三款蠔都不錯,太耐冇食蠔了
久罕逢甘露 零舍好食!🥳
那種鮮甜海水味,那種嫩滑口感,那種肥美感,令人滿足!正!

松露蟹膏意粉 $108 🍝
點了飽肚的食物意粉
熱騰騰香噴噴上碟
剛炒起新鮮送到我們枱
影了兩張相做record我們已急不可待往嘴裏送

好好食呀!濃郁的蟹味,不會膩不會咸
意粉口感軟腍中帶少少硬 軟硬到適中
廚師的工架一食就知👍🏻 絕對有驚喜!
這價錢 這質素 性價比高!
推介大家要試丫

松露蟹膏意粉

朱古力慕絲蛋糕 $38 🍰
想不到賣相如此好

濃郁的朱古力味 不會過甜
全是可可味幸福的味道
好睇又好食 好難得呀
還要這價錢🤩 下次一定會再encore!
朱古力慕絲蛋糕

餐廳環境舒服
不是一般的打卡餐廳但比打卡cafe更值得推介
食物質素高 店員態度好
價錢抵食份量合理
謝謝朋友仔介紹這餐廳
一定會再推介俾朋友仔!

As usual, menu for ref

松露蟹膏意粉
朱古力慕絲蛋糕
2022-10-01 15 浏览
很少來這頭食飯要不是友人提議 還真不發現這個寶藏記是在佐敦站是較近的在地鐵站走大約 10分鐘做到 一入餐廳是有法式小餐廳的感覺優雅得來 又有種溫馨的感覺Struggle了一會叫甚麼才好 樣樣都吸引的感覺 西京燒比目魚店家是真的即order即煎的 端出來的時候日式感十足香氣撲鼻 魚煎得香嫩得來而且不會油膩 有魚油香卻不會有油感一點也不老 嫩得一夾即斷 特別大讚調味十分出色 夠味之餘也不會過重配上無得輸的蛋黃醬 是不敗的組合吃起來元氣滿滿骨膠原充足的感覺比起日式店煎得更好 大推大推 被驚喜到的感覺蒜蓉青醬雞肉意粉欣賞店家即叫即煮的堅持吃得出意粉不是經過番熱的 吃起來是十分彈牙的青醬味道出奇地不濃 更似是olive oil炒意粉的感覺雞份量也不少 這個價錢這個質素太超值了吧 焦糖布丁蛋糕焦糖布丁吃得多 焦糖布丁蛋糕便的確較少見上層是日式滑喐喐動L版本 下層是較硬的餅底 覺得用餅底比起蛋糕更合適Cake上還有一朵翩翩起舞的蝴蝶做裝飾獨自吃完一個都不會太heavy太甜的感覺 輕盈感甜品Chocolate mousse cake這一定會是朱古力人的大愛呀!一cut下去是軟綿綿的cake 同時間不
很少來這頭食飯

覺得用餅底比起蛋糕更合適
Cake上還有一朵翩翩起舞的蝴蝶做裝飾
獨自吃完一個都不會太heavy太甜的感覺 輕盈感甜品

Chocolate mousse cake
這一定會是朱古力人的大愛呀!
一cut下去是軟綿綿的cake 同時間不會太heavy
也不會太甜 是一口的幸福感
一口氣吃了2個甜品 十分滿足

店裏播著柔揚的音樂 燈光怡人
難得的是 台與台是有距離的 不會過逼
與朋友相聚/拍拖也是十分適合的 會真的有種relax的感覺

很想私藏這間餐廳 但怕太少人知道 這麼好的餐廳會挨不住 (笑)
好東西還是跟大家好好分享好了
2022-09-26 65 浏览
想食靚蠔所以專登搵咗間蠔吧餐廳🦪🍴餐廳環境以墨綠色為主調 幾有情調好岩傾計!-我地total嗌咗三款唔同國家嘅蠔😆店員教路先食日本蠔 再食西非同法國蠔.日本嘅赤穗水晶($50)爽口清甜俾人好乾淨嘅感覺 餘韻越嚟越鮮~.西非野生蠔N1體型最巨最肥美 佢口感creamy同黏身 味道咸鮮~.法國Geay N2就最重蠔味同海水味三款黎講我最鍾意鮮甜嘅日本蠔🇯🇵不過人人口味唔同 大家都係到時叫店員介紹啦🤣-除咗生蠔 餐廳仲有沙律、意粉、刺身等料理蟹肉沙律($128)以蟹肉、三文魚籽、青瓜、蕃茄、生菜撈芝麻醬而成,咸鮮可口非常高質!燒牛舌心串($58)厚切彈牙 值得一試!-除咗散叫 佢地都有性價比十足嘅套餐!我地嗌咗個一人餐深海精選套餐($438)包餐湯沙律、2隻蠔、2隻煎大蝦、一款主菜同一杯飲品牛油煎阿根廷紅蝦爽口多汁 鮮味突出🦐主菜揀咗澳洲草飼羊架 佢肉質腍得黎有少咬口配菜有炒雜菜、黃椒、菇、蘆筍同薯角~真心係超有誠意嘅套餐 豐富加每道菜都有details👍🏻
想食靚蠔所以專登搵咗間蠔吧餐廳🦪🍴
餐廳環境以墨綠色為主調 幾有情調好岩傾計!

我地total嗌咗三款唔同國家嘅蠔😆
店員教路先食日本蠔 再食西非同法國蠔

.日本嘅赤穗水晶($50)爽口清甜
俾人好乾淨嘅感覺 餘韻越嚟越鮮~

.西非野生蠔N1體型最巨最肥美
佢口感creamy同黏身 味道咸鮮~

.法國Geay N2就最重蠔味同海水味

三款黎講我最鍾意鮮甜嘅日本蠔🇯🇵
不過人人口味唔同 大家都係到時叫店員介紹啦🤣
除咗生蠔 餐廳仲有沙律、意粉、刺身等料理

燒牛舌心串($58)厚切彈牙 值得一試!

除咗散叫 佢地都有性價比十足嘅套餐!
我地嗌咗個一人餐深海精選套餐($438)
包餐湯沙律、2隻蠔、2隻煎大蝦、一款主菜同一杯飲品

牛油煎阿根廷紅蝦爽口多汁 鮮味突出🦐

主菜揀咗澳洲草飼羊架 佢肉質腍得黎有少咬口
配菜有炒雜菜、黃椒、菇、蘆筍同薯角~
真心係超有誠意嘅套餐 豐富加每道菜都有details👍🏻
2022-09-25 20 浏览
🥂尖沙咀 - Deep Sea Oyster &Steak🥂-夏日炎炎,忽然好想食生蠔,感受海洋味道。友人介紹左呢間係尖沙咀山林道既餐廳,簡單既西餐廳裝修,仲放左幾張古典feel既櫈。:餐廳是日有5款生蠔選擇,我地揀左3款,生蠔好fresh。:生蠔🦪———🥢 日本赤穗水晶: 爽身、 鮮甜,食完after taste好甜🥢西非野生蠔:size大隻,偏長身,豐富creamy口感,帶微甜🥢法國Geay: 海水味好重,更突顯到蠔肉嘅鮮甜,口感爽。:商務套餐———————叫咗一個一人套餐,食物內容超豐富,份量足以比兩個人share,有一碗日式味噌湯,一份日式沙律,兩隻燒大蝦,一份4件既羊架。:🥢大蝦: 大讚👍🏻用咗阿根廷刺身級紅蝦,加蒜同鹽燒、超濃郁牡丹蝦嘅香味、質地爽滑、有膠質口感,介乎刺身同熟蝦中間。.🥢羊架肉質幾好,軟而有嚼勁,味道唔濃羊穌味。:🥢牛舌芯:厚切,爽口,加少少檸檬汁,牛香味走哂出嚟。

餐廳是日有5款生蠔選擇,我地揀左3款,生蠔好fresh。

生蠔🦪
———
🥢法國Geay: 海水味好重,更突顯到蠔肉嘅鮮甜,口感爽。

商務套餐
———————
一份日式沙律,兩隻燒大蝦,一份4件既羊架。

🥢羊架肉質幾好,軟而有嚼勁,味道唔濃羊穌味。

🥢牛舌芯:厚切,爽口,加少少檸檬汁,牛香味走哂出嚟。

2022-09-24 29 浏览
因為同男朋友去食周年飯,佢book咗山林道呢間有幾多好評既餐廳。因為心大心細,佢幫我揀左呢個set.石榴果梳打:味道比想像中健康,因為唔會太甜,做到石榴既香味好出!前菜既什菜沙律🥗口感清新,沙律菜新鮮爽脆,入面仲有驚喜咁夾咗尤魚粒增加口感,出奇好味!魚生拼盆:魚生都幾新鮮,而餐廳細心奉上酸汁+日式芥末醬油,令味道更加好。鵝肝配麵包:其實鵝肝處理得唔好會好腥,但餐廳令鵝肝無腥臭,得返油香。重點加咗青瓜、酸洋蔥、甜蘿蔔做伴碟,令到唔會有油膩感。是日餐湯:三文魚味增湯黎到今餐既精華:聽男人講呢間既蠔出奇地新鮮,今次set dinner跟咗兩款蠔:日本蠔(細)、法國蠔(大),店員姐姐細心咁講由淺至深,日本食到法國。日本蠔既味道奶味重,對我呢d初階食蠔人士都okay,而法國蠔食得出海水既金屬味重,比較有質感。本人鍾意日本蠔既輕盈,而男人就鍾意法國蠔既霸氣金屬味主菜我地揀咗安格斯燒牛,牛肉五成熟軟諗適中,薯角香脆好味!重點個蒜片香脆唔苦,配牛真係勁好味,但我地兩個一致認為有醬汁更加好。食到肥肥地,原來仲有一碗什錦拉麵。拉麵係傳統既直麵,入面有大蝦、魚板、雞蛋、蟹柳、菇…配埋黑蒜豬骨湯底做個happ

因為心大心細,佢幫我揀左呢個set.

是日餐湯:三文魚味增湯

食到肥肥地,原來仲有一碗什錦拉麵。拉麵係傳統既直麵,入面有大蝦、魚板、雞蛋、蟹柳、菇…配埋黑蒜豬骨湯底做個happy ending😆

今餐質素真係唔錯,下次想黎encore日本蠔。
主要因為環境幾有情調,可以慢慢享受食物同談心。試到魚生、鵝肝、牛扒、西式料理…唔錯唔錯,幾特別幾有新鮮感
2022-09-24 27 浏览
成個夏天冇食過靚生蠔咁滯,今日個friend發板帶我黎尖沙咀山林道呢間Deep Sea Oyster & Steak😋話佢啲生蠔好新鮮值得一試一上到去見到有枱韓國人開晒酒食緊,估計係熟客黎,咁應該間餐廳有返咁上下質素。環境半暗,單邊玻璃加每枱有小蠟燭氣氛唔錯,傾生意或者date都適合。我哋叫咗個深海商務二人套餐,餐入面包咗4隻「新鮮靚生蠔」,以為會係普通不知名細蠔仔,所以又另外加多4隻是日精選牌上面嘅愛爾蘭Dooriel N1同日本小室津。沙律蕃茄粒非常甜迷你刺身拼盤新鮮,每人每款一片,有象拔蚌,正蕃茄雜菜湯幾夠辣,好好飲,真材實料,一碗湯就睇得出一間餐廳有冇心做💯重頭戲黎喇,生蠔盤😍職員同我哋介紹除咗我哋叫嘅愛爾蘭Dooriel N1同日本小室津之外,另外兩款係西非野生蠔N1同法疊Ancelin N2。每一款蠔都有唔同嘅點綴,4款都好新鮮粒粒飽滿,creamy 得黎仲帶有少少金屬味,好正。最特別係日本蠔加咗蔥同和風醬汁,另外魚子醬冇記錯嘅話係法國蠔,兩款都帶有衝擊口感。另外兩款只有金萡同花,但質素上乘無須加料已經好足夠煎脆皮鵝肝連青瓜同意大利醋一齊食解膩,可惜每人得半片,再散叫好似要

沙律
蕃茄粒非常甜

迷你刺身拼盤
新鮮,每人每款一片,有象拔蚌,正

蕃茄雜菜湯
幾夠辣,好好飲,真材實料,一碗湯就睇得出一間餐廳有冇心做💯

重頭戲黎喇,生蠔盤😍

煎脆皮鵝肝
連青瓜同意大利醋一齊食解膩,可惜每人得半片,再散叫好似要$98🙈

主食揀咗加拿大豬斧頭扒,大廚已經切好一粒粒先上桌,好驚喜,唔洗自己切,已經食咗好多嘢唔想郁時,最啱我哋呢啲懶人。但估唔到最驚喜嘅係伴碟嘅炸薯角,外皮超薄脆,真係勁好食,我講咗好多次,臨走仲專登話俾大廚知個薯角好好食。

最後就係一碗拉麵喇,有隻大蝦,蟹棒,冬菇,熱辣辣上枱好香,明明已經食飽咗但我哋都清碗

呢餐真係好好食,埋單仲要一啲都唔貴,非常值得再黎,慶祝生日,週年紀念一流👍🏼記得要試晒佢啲生蠔🦪🦪🦪🦪
同埋職員大廚都好nice,會問客人意見❤️
2022-09-06
  • 蕃茄雜菜湯
2022-09-22 25 浏览
今次搵左間樓上鋪同女朋友食蠔見佢個set幾抵就叫左個豪華2人set野飲揀左grapefruit soda 同埋 石榴特飲石榴特飲幾重石榴味, 推介大家一試前菜有個沙律比大家開開胃跟住就上個刺身拼盤有三文魚帶子象拔蚌同蝦仲要係厚切非常juicy跟住再黎個三文魚濃湯都煲得好入味我連舊三文魚肉都食埋重點黎啦, 叫左三種蠔日本蠔雖然睇落細隻但係食落好甜美北非蠔就大大隻法國蠔就海水味漕配檸檬汁啱啱好再黎就係鵝肝多士好肥美, 入口即溶Maindish有安格斯牛扒叫左五成熟, 啱啱好唔會太韌總括黎講, 今晚最欣賞係D蠔真係令我一再回味!
今次搵左間樓上鋪同女朋友食蠔
見佢個set幾抵就叫左個豪華2人set
野飲揀左grapefruit soda 同埋 石榴特飲
石榴特飲幾重石榴味, 推介大家一試
前菜有個沙律比大家開開胃
跟住就上個刺身拼盤
有三文魚帶子象拔蚌同蝦
仲要係厚切非常juicy

跟住再黎個三文魚濃湯
都煲得好入味
我連舊三文魚肉都食埋

重點黎啦, 叫左三種蠔
日本蠔雖然睇落細隻但係食落好甜美
北非蠔就大大隻
法國蠔就海水味漕配檸檬汁啱啱好
再黎就係鵝肝多士
好肥美, 入口即溶

Maindish有安格斯牛扒
叫左五成熟, 啱啱好唔會太韌

總括黎講, 今晚最欣賞係D蠔
真係令我一再回味!
2022-09-21
2022-09-20 16 浏览
今晚行經尖沙咀山林道,知道銀座 38有些特色的餐廳,便上到13樓A,試下這間 Deep Sea Oyster and Steak餐牌:今日我地二人叫了一碗深海海鮮拉麫 、 一份安格斯肉眼 同埋 燒雞肉捧。1. 深海海鮮拉麵🍜-有一隻大蝦🍤、 冬菇 、勁大塊蟹柳 溏心蛋 同埋 兩塊 鳴門卷🍥-首先 冬菇很香口 而蟹柳真係很大件又滑口- 個大蝦鮮味好香! - 湯底充滿住非常濃郁的蝦味,飲了兩啖,不會鹹且好鮮味- 拉麵好煙靱彈口,浸在這濃味海鮮🦞湯中,的確好好味。2. 燒雞肉棒 🍢X2- 雞肉棒混上一些雞軟骨 - 食落去口感多層次🤭配搭都好特別- 串燒上沾上燒汁嚟燒 特別惹味😆3. Angus Rib Eye 美國安格斯肉眼 (7成熟) -肉汁都很多很香口💦- 最喜歡的是肉眼上來時已切好一條條 十分方便👍☺️- 伴菜是薯角 沙律菜 青瓜🥒🥗,配搭都很好 剛恰到好處🤣最鍾意呢個餐廳好有空間感,座位舒適😗配以柔和的歌曲,絕對係適合和朋友舉杯暢談的好地方而且 侍應又醒目又好有禮貌,服務一流!單:

餐牌:

1. 深海海鮮拉麵🍜

-首先 冬菇很香口 而蟹柳真係很大件又滑口
- 個大蝦鮮味好香!
- 湯底充滿住非常濃郁的蝦味,飲了兩啖,不會鹹且好鮮味
- 拉麵好煙靱彈口,浸在這濃味海鮮🦞湯中,的確好好味。

2. 燒雞肉棒 🍢X2

- 雞肉棒混上一些雞軟骨
- 食落去口感多層次🤭配搭都好特別
- 串燒上沾上燒汁嚟燒 特別惹味😆

-肉汁都很多很香口💦
- 最喜歡的是肉眼上來時已切好一條條 十分方便👍☺️
- 伴菜是薯角 沙律菜 青瓜🥒🥗,配搭都很好 剛恰到好處🤣

而且 侍應又醒目又好有禮貌,服務一流!

單:

2022-09-15 38 浏览
呢間位於尖沙咀嘅bar and restaurant 主打鐵板燒物 裝修以海洋為主題 食厭左普通日本野可以試吓呢間 有好多燒物任揀✌🏻燒雞肉棒即叫即燒,將雞肉攪爛再加雞軟骨整成串燒,加埋檸檬汁食昇華左個口感蒜蓉青醬雞肉炒意粉意粉夠足料,雞肉肉質都幾嫩,青醬清新唔油膩安格斯薄燒好有心思,用牛肉包住蒜蓉同蔥,食落幾九有層次,牛牛薄薄一塊,入味又鮮嫩西京燒比目魚燒到岩岩好,比目魚醃到甜甜地,加埋蛋黃醬,好好味啊😋,絕對值得encore 🤤🤤🤤

燒雞肉棒

蒜蓉青醬雞肉炒意粉

意粉夠足料,雞肉肉質都幾嫩,青醬清新唔油膩

安格斯薄燒

好有心思,用牛肉包住蒜蓉同蔥,食落幾九
有層次,牛牛薄薄一塊,入味又鮮嫩

西京燒比目魚