2022-08-16 17 浏览
呢排突然心癮起好想食生蠔,即興同朋友食生蠔!我哋揀咗西非野生蠔同法國synonyme 好肥美🥺見到都好新鮮職員推介我哋首先食咗西非嘅生蠔先,佢蠔味適中,好彈牙然後就食synonyme,因為佢蠔味再重啲濃啲,兩個都好正🥺好鮮甜!職員話池魚刺生係啱啱新鮮運到,當然要試一試。果然肉質彈牙,魚油味唔錯,配上帶點酸甜嘅醬汁,幾好食!芝麻雞翼冇得輸,新鮮炸起夠晒香脆,而且調味唔錯,鹹度適中牛舌芯夠厚切,爽口,牛脂味濃牛小排擺盤精緻,唔韌之餘仲好有肉汁松露蟹膏意粉好惹味!松露同蟹膏嘅份量都唔少,意粉煮得啱啱好!柚子蜜梳打同石榴特飲都唔錯,啱晒呢啲天氣飲總括嚟講呢度食生蠔同氣氛都好唔錯,即使唔食得生嘢,熟食都幾唔錯😙
呢排突然心癮起好想食生蠔,即興同朋友食生蠔!
我哋揀咗西非野生蠔同法國synonyme
好肥美🥺見到都好新鮮
職員推介我哋首先食咗西非嘅生蠔先,佢蠔味適中,好彈牙
芝麻雞翼冇得輸,新鮮炸起夠晒香脆,而且調味唔錯,鹹度適中
牛舌芯夠厚切,爽口,牛脂味濃
牛小排擺盤精緻,唔韌之餘仲好有肉汁
柚子蜜梳打同石榴特飲都唔錯,啱晒呢啲天氣飲
2022-08-16 28 浏览
黎到尖沙咀呢間Deep Sea Oyster & Bar真係咩野食都有,日式西式都有,想簡簡單單飲杯野都得。我地就叫左個深海商務套餐,主要係西式既套餐又加左D日式食物。要先講既係生蠔,餐廳本身有好幾款生蠔去選擇,套餐就包左兩隻日本既小室津同埋美國珍珠蠔。小室津就相對鮮味,海水味濃,而美國珍珠蠔就蠔味較重,各有特色,我自己就比較喜歡珍珠蠔,味道濃之外,大大隻放入口好有口感。再黎就係刺身拼盤,我特別喜歡帶子,大大隻又鮮味。第三樣頭盤就係鵝肝,香濃既鵝肝配埋烘到脆卜卜既多士,兩種口感一次過放入口真係好滿足。另外重有沙律同餐湯,真係未到主菜都已經半飽。主菜我地揀左安格斯牛扒,半熟牛扒煎得剛好,而已牛味好香,份量亦夠兩位食,最後重有一碗海鮮拉麵作為完結,飲埋杯梳打真係飽住落樓。

2022-07-17
2022-08-15 25 浏览
☆ 𝘿𝙚𝙚𝙥 𝙎𝙚𝙖 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 & 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠尖沙咀山林道38號銀座38 13樓A號舖✦ 新鮮靚生蠔細隻d嘅係日本小室津,大隻d嘅係韓國金蠔,我比較鍾意韓國個隻,因為爽口d,食落海水味唔會話好重,不過日本個隻都好食,佢就creamy d,各有各特色。✦ 是日餐湯當日係三文魚麵豉湯,入面好多料,好濃味。✦ 什菜沙律好清新,醬汁好開胃,番茄砌到睇落好似個心♡✦ 迷你刺身拼盤有油甘魚、甜蝦、帶子、八爪魚,新鮮鮮甜呀!✦ 煎脆皮鵝肝多士好脆,鵝肝入口即溶,成口都係鵝肝嘅香味,好正!✦ 美國安格斯肉眼肉質軟淋有牛味,大大塊好有份量,好味。✦ 深海海鮮拉麵麵質軟硬適中,不過略嫌湯底有d咸。✦ 柚子蜜梳打柚子蜜加梳打,解渴一流。✦ 荔枝烏龍茶荔枝味嘅茶,正常發揮。

☆ 𝘿𝙚𝙚𝙥 𝙎𝙚𝙖 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 & 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠
尖沙咀山林道38號銀座38 13樓A號舖
✦ 新鮮靚生蠔
✦ 是日餐湯
當日係三文魚麵豉湯,入面好多料,好濃味。
✦ 什菜沙律
好清新,醬汁好開胃,番茄砌到睇落好似個心♡
✦ 迷你刺身拼盤
有油甘魚、甜蝦、帶子、八爪魚,新鮮鮮甜呀!
✦ 煎脆皮鵝肝
多士好脆,鵝肝入口即溶,成口都係鵝肝嘅香味,好正!
✦ 美國安格斯肉眼
肉質軟淋有牛味,大大塊好有份量,好味。
✦ 深海海鮮拉麵
麵質軟硬適中,不過略嫌湯底有d咸。
✦ 柚子蜜梳打
柚子蜜加梳打,解渴一流。

✦ 荔枝烏龍茶
荔枝味嘅茶,正常發揮。
  • 美國安格斯肉眼
2022-08-14 19 浏览
一直都想試下山林道一帶嘅餐廳,好鐘意旺中帶靜嘅感覺。朋友話呢一幢大廈多西餐,今日揀左Deep Sea Osyter and Steak。 餐廳唔算大,有bar枱同十張枱左右,book左6:00。 之後入坐有4-5張枱,應該有啲都係熟客仔,職員態度好親切。我地兩人叫左個深海精選套餐$438,2串燒牛舌心($58@),蒜蓉青醬雞肉意粉($88),同Sapporo($38)。套餐: —- 沙律,小小地一碗,酸甜開胃。—- 生蠔兩隻,職員話左邊係西非嘅野生生蠔,右邊係法國嘅。自己鐘意後者,只有落少少檸檬汁調味,食到後面咬埋柱位就食到好鮮甜,前者則礦物味較重。—- 煎大蝦兩隻,只用左鹽同埋胡椒調味,再用鐵板燒,好香!用料亦新鮮。—- 湯,松露蘑菇湯。(相有少少濛,對唔住呀!!!😭) 眼見己經覺得足料,食到有pepper同洋蔥,應該係再用上幾種菌類再blend成。本身味道夠濃,食到後尾先攪開中間嘅truffle oil,令到成個湯嘅菌味再升華。慢慢再上菜,己逐漸感受到餐廳對食材嘅用心。主菜揀左美國安格斯肉眼。伴碟有薯角同少量菇,薯角應該係自家製,同岀面嘅比較係less starchy,食落較輕身。

套餐:
—- 沙律,小小地一碗,酸甜開胃。

慢慢再上菜,己逐漸感受到餐廳對食材嘅用心。

主菜揀左美國安格斯肉眼。伴碟有薯角同少量菇,薯角應該係自家製,同岀面嘅比較係less starchy,食落較輕身。菇亦有落洋蔥去炒。用牛扒上嘅rosemary再輕輕點落牛扒令肉味更岀,仲好細心切哂一舊舊。

額外嗌咗一個蒜蓉青醬雞肉意粉,賣相都幾好,本身都冇咩期望,話晒人哋主打都應該係海鮮,但係反而覺得呢一個好有驚喜。雞肉份量都幾多,本身以為會係濕濕地身嘅,反而個人更加鍾意呢一種較乾身嘅意粉。第一二啖都唔會覺得好油,但係話哂都係青醬,碟底都難免會有油分停留咗喺度,所以廚師好巧妙咁加咗乾蕃茄,食一啖意粉再溝埋乾蕃茄咁食, 即刻令油膩感減半。個人覺得如果將啲光蕃茄切條,令到每一啖都可以食到,咁就會更加好啦。

仲有牛舌,厚身唔會燒得過靭,如果可以燒到表面再脆少少就會更好。

總結:覺得呢一間餐廳好用心機咁對待每一道菜,雖然食材簡單,但係細節位做得好足,絕對會返嚟再試多次。
2022-08-14 19 浏览
近排發生太多事,要食好西轉換下心情!生蠔🦪嗌咗西非野生蠔同法國Synonyme,先食前者再到後者,兩款都好鮮甜同好爽,相比之下西非蠔更肥美更厚肉,法國蠔就更重海水味同更濃蠔味,兩者都好正🤤池魚王幾鮮甜,而且肉質好爽,點埋醬汁更加能帶出佢嘅鮮味!脆炸芝麻雞翼芝麻雞翼永遠是對的,新鮮炸起熱辣辣,真係好香口好好食😋燒牛舌心串幾重牛味同好爽口,唔會韌到咬都咬唔開!美國prime牛小排牛味頗重,肉質結實有咬口,仲要好juicy!松露蟹膏意粉一上菜就聞到勁重松露香,食落都係!意粉仲要煮得唔會太硬或太腍,睇黎時間控制得幾好😚柚子蜜梳打 & 石榴特飲個人比較推石榴特飲,唔會好甜,幾fresh!柚子蜜梳打就正常發揮😗
近排發生太多事,要食好西轉換下心情!

生蠔🦪

池魚王
幾鮮甜,而且肉質好爽,點埋醬汁更加能帶出佢嘅鮮味!

脆炸芝麻雞翼
芝麻雞翼永遠是對的,新鮮炸起熱辣辣,真係好香口好好食😋

燒牛舌心串
幾重牛味同好爽口,唔會韌到咬都咬唔開!

美國prime牛小排
牛味頗重,肉質結實有咬口,仲要好juicy!

松露蟹膏意粉

柚子蜜梳打 & 石榴特飲
2022-08-13 8 浏览
開心大發現,呢間餐廳既海鮮好正,鐵板燒大蝦比平時既大蝦仲大,好爽好彈。平時我唔多食蝦頭,但呢個好多膏,好正呀!另外叫左個燒鮑魚,味道好鮮甜,仲要切成一片片,好方便食。沙律有蟹肉蕃茄青瓜,視覺上好SHARP醒,味道清新,蟹肉既份量多,加埋芝麻醬,真係好開胃。飲品係熱情果石榴梳打,係比較少見既味道,但又好好飲。呢度連個水杯都好靚,好符合深海既主題。正呀!叫晒野食先發現呢度有海膽食,咁多新鮮既刺食,太正啦!
2022-08-09
2022-08-07 27 浏览
最近社交平台睇到群組介紹尖沙咀至佐敦中間的山林道 , 有著不少食肆林立 , 當中有人提及此店Deep Sea Oyster & Steak 風評甚佳所以今日又趁著放假同朋友黎試試 , 位於山林道較為尾段的位置 , 簇新的銀座中13樓, 一開門就到裝修美侖美奐 , 甚有格調 , 麻雀雖小 , 但五臟俱全 , 酒櫃亦佈置得好精緻環境乾淨企理 , 店員雖不多, 但都殷勤有禮餐牌分類清楚簡單order了大約不足10分鐘,就開始陸續上枱三文魚腩5片 ($98) - 細細咀嚼時 , 肉質細嫩 , 紋理顏色鮮艷 , 口感爽滑 , 好新鮮肥而不腻蒜香安格斯牛肉薄燒 $148 - 牛肉好軟腍 , 肉汁豐富而味濃 , 內裏包裹蔥花及蒜片等 , 鹹鹹香香 , 相當不錯蒜蓉青醬雞肉意粉 $88 - 馥郁香氣很獨特 , 配搭雞肉十分合適 , 雞肉柳爽而肉嫩 , 調味得宜松露蟹膏意粉 $108 - 松露味突出 , 可見松露份量不孤寒 , 蟹膏身為主角亦顯出色 , 濃味而不蓋過松露味的風頭 , 意粉軟硬度適中 , 好推薦燒原隻日本魷魚 $ 108 - 香氣四溢, 狂野燒香 , 老遠已聞到香氣 , 入口非常惹味鮮美
環境乾淨企理 , 店員雖不多, 但都殷勤有禮

餐牌分類清楚簡單
order了大約不足10分鐘,就開始陸續上枱

燒原隻日本魷魚 $ 108 - 香氣四溢, 狂野燒香 , 老遠已聞到香氣 , 入口非常惹味鮮美 , 激發味蕾 , 魷魚也頗新鮮好有咬口 , 份量如圖不算少 , 不可錯過

埋單連加一$605 , 餐廳有情調之餘 , 食物質素絕不差 , 推薦度8.5 / 10
2022-08-07 15 浏览
適逢七夕,同男朋友一齊過嚟撐枱腳🥰 估唔到環境咁舒服,嘢食又好唔錯,夠晒浪漫💕我哋叫咗個深海商務套餐,睇個餐牌都唔覺,原來有好多嘢食,到最後飽到原本想叫甜品都食唔落,下次要再嚟試吓佢嘅甜品先😛特飲 - 可以一試🥢刺身拼盤估唔到一間西餐廳入面嘅刺身拼盤竟然都幾新鮮,三文魚特別鮮美又夠厚🤤 差少少想食埋男朋友嗰舊三文魚🥢 沙律正常沙律🥢鵝肝土司是日重點‼️ 鵝肝好肥美,煎得好香,吐司又夠晒脆加上搽咗薄薄嘅牛油,成個配搭好滿足🤤🤤 唯一可以改善嘅地方就係我唔太喜歡佢嘅醬汁,鵝肝原本嘅味道已經夠好食(對我來講🤣 鵝肝愛好者)🥢日本及韓國生蠔其實個套餐有生蠔係好抵,不過我唔食生蠔,全部俾晒男朋友,佢覺得細嗰隻日本生蠔非常鮮美👍🥢肉眼扒(三成熟)好!好!食!係我食過最嫩既牛扒,好重牛味,再配上脆脆嘅蒜片,不得了💯 除咗牛扒之外,真係估唔到薯角咁好食‼️ 唔知點樣炸,但係佢嘅外皮好似薯片一樣,脆到懷疑人生,最後好快又係清碟🤤🥢深海拉麵最後以拉麵結尾,個湯我覺得有出前一丁嘅感覺😂 可能因為有麻油,雖然到最後已經好飽,但係因為佢真係好香味道又好上癮,我哋都係一啖接一啖連湯都飲晒🔥💯

特飲 - 可以一試

🥢刺身拼盤

🥢 沙律
正常沙律

🥢鵝肝土司

🥢日本及韓國生蠔

🥢肉眼扒(三成熟)

🥢深海拉麵

2022-07-31 11 浏览
尖沙咀哩條街都好多野食原來哩棟building都新開左好多間餐廳 牛舌串燒非常之厚身 牛舌燒得啱啱好深海商務套餐好抵食 咩都有 西蘭花湯 雜菜沙律 作爲前菜生蠔四隻 日本小室津 相對細隻小小 但厚肉美國珍珠壕 大隻d 海水味濃d刺身有4款 全部都好鮮最愛帶子 啖啖肉煎脆皮鵝肝 鵝肝肥美 配埋麵包中和返肥膩感主菜揀咗美國安格斯肉眼呢個份量啱晒兩個人食 肉眼多汁 深海海鮮拉麵個湯底有驚喜 好濃海鮮味糖心蛋做得非常之好 微微酒味 套餐有兩杯野送冇酒精嘅柚子梳打荔枝烏龍茶
尖沙咀哩條街都好多野食原來

糖心蛋做得非常之好 微微酒味

套餐有兩杯野送冇酒精嘅
柚子梳打
荔枝烏龍茶

平時唔多會食生蠔,因為覺得容易會有伏,但最近朋友介紹咗一間餐廳,就嚟到呢度deep sea Oyster 試吓!店如其名,呢到有各式各樣唔同濃度鹹度,來自唔同國家嘅生蠔去食,由於都係食生蠔新手,除左我地搵資料之外,店員都有耐心去同我地介紹唔同種類生蠔既特色同味道,都會建議番食既次序係點!正所謂少食多滋味,今次我哋冇叫一打生蠔咁樣去食,而係叫咗佢哋呢度推介嘅二人餐,入面除咗有生蠔之外,仲有屬於日本菜嘅刺身同拉麵,同埋海水fresh 完之後食飽飽既steak!先講返生蠔,呢個餐Offer左兩種生蠔各兩隻,個人覺得非常之鮮味易入口,而且味道又清新又有濃郁,我唔敢話我好識食但係食落真係好好味!另外深刻嘅係呢度嘅海鮮無論係刺身船還是佢serve 既汁燒帆立貝,食得出佢地用既料係高檔路線,所以絕對物有所值!特別想講個汁燒帆立貝,喺呢個菜身上體會到廚師嘅造詣,佢大膽咁用酒嘅方式去燒煮,再加上獨特嘅醬汁,出嚟除咗係啖啖肉之外仲有一種平時食帆立貝少有嘅味道層次!

2022-07-25 11 浏览
上星期四放工 又想獎勵下自己 一個人去左山林道銀座食蠔入到去環境好靚 居高臨下 黃昏ge景色醉人浪漫 職員好nice 見到身水身汗 一坐低即刻比杯冰水我飲 超好我點左“深海精選套餐”$438 超抵食 每款都好出色日本小室津+美國珍珠蠔(各一)我跟住蠔ge濃味程度食 先食日本蠔 好鮮甜 加埋少少配料好match 跟住食美國蠔 明顯濃味過日本蠔 好豐富好味牛油煎大蝦(兩隻)一上碟 十分之香 煎得岩岩好 唔會過熟 啖啖肉 超正三文魚湯湯一d都唔馬虎 好多料 蘿白大蔥三文魚三 好豐富 沙律再食個沙律fresh一下深海海鮮拉麵呢個拉麵都勁多料 大蝦蟹柳唐心蛋蔬菜等等 拉麵麵質軟硬適中 湯底好濃海鮮味 very good西柚梳打套餐包左一杯無酒精飲品Overall 呢間好高質 景靚環境舒服 一路播住歌好chill 職員細心又nice 食物超高水準 十分推介
上星期四放工 又想獎勵下自己 一個人去左山林道銀座食蠔

我點左“深海精選套餐”$438 超抵食 每款都好出色

日本小室津+美國珍珠蠔(各一)

牛油煎大蝦(兩隻)

一上碟 十分之香 煎得岩岩好 唔會過熟 啖啖肉 超正

深海海鮮拉麵

西柚梳打

套餐包左一杯無酒精飲品

2022-07-24 19 浏览
同事介紹尖沙咀有一間隱世多國菜的樓上餐廳,環境舒適又有氣氛,叫做Deep Sea Oyster & Steak  餐廳主打海鮮和生蠔,食材新鮮高質。放工約埋同事一齊去試吓先!同事話套餐抵食,每人叫咗一份。首先係雜菜沙律,新鮮沙律菜加埋沙律醋,酸中帶甜,特別開胃!是日餐湯係用新鮮磨菇打成嘅濃湯,又香又滑好好味!新鮮靚生蠔兩隻,生蠔好新鮮又肥美,食落爽口又有海水味。牛油煎大蝦,大蝦已經去殻,只留頭和尾,用牛油將蝦肉煎一煎,令蝦肉除了爽口鮮甜外,還帶有牛油香味!澳洲草飼羊架,份量十足,澳洲無激素天然環境飼養, 不使用激素及類固醇, 五成熟的羊架肉滑甘香, 羊味十足。洋蔥和菇用牛油炒過,又香又好味,薯角亦炸得香脆。柚子蜜梳打味道清新開胃。

同事話套餐抵食,每人叫咗一份。

首先係雜菜沙律,新鮮沙律菜加埋沙律醋,酸中帶甜,特別開胃!

是日餐湯係用新鮮磨菇打成嘅濃湯,又香又滑好好味!

新鮮靚生蠔兩隻,生蠔好新鮮又肥美,食落爽口又有海水味。

柚子蜜梳打味道清新開胃。
2022-07-22 7 浏览
又有朋友同我慶生,同我去咗尖沙咀樓上店嘅Deep Sea Oyster & Steak,餐單主打多國菜、海鮮、蠔吧等。其中一人晚餐都啱我口味,而且價錢合理!雜菜沙律:新鮮、爽口又醒胃。餐湯香濃綿滑。生蠔兩隻,生蠔係即叫即開,蠔肉新鮮飽滿,帶少許海水味。牛油煎大蝦兩隻,大蝦用牛油煎過特別香,肉質爽口鮮甜。加拿大豬斧頭扒,加拿大天然斧頭豬扒來自加拿大一種無污染的豬種,肉質鬆軟,口感嫩滑,肉味非常濃郁,配菜都好豐富,炸薯角香脆可口,洋蔥炒雜菇香甜,蒜片脆口。飲品升級啤酒只需加20蚊。
其中一人晚餐都啱我口味,而且價錢合理!

雜菜沙律:新鮮、爽口又醒胃。

餐湯香濃綿滑。

生蠔兩隻,生蠔係即叫即開,蠔肉新鮮飽滿,帶少許海水味。

牛油煎大蝦兩隻,大蝦用牛油煎過特別香,肉質爽口鮮甜。

飲品升級啤酒只需加20蚊。
2022-07-17 12 浏览
今日同朋友喺尖沙咀行街,真係好鍾意去尖沙咀又多嘢行又多嘢買,最緊要係多美食,行到攰攰地上OpenRice望吓附近有咩好推介,見到一間食生蠔嘅西餐廳好吸引即刻去試吓。Deep Sea Oyster & Steak 餐廳裝修得非常浪漫,一大片落地玻璃望出街真係好靚。西非蠔 2隻 120 元,生蠔size都算大隻,肉身非常飽滿,望落去就知道好新鮮,有少少海水味,味道真係一流。比目魚 128 元,比目魚份量都算多,而且煎到好香,魚皮卜卜脆,魚肉肉質嫩滑,味道香甜,呢個比目魚都好好食。蘆筍炒鮑魚 168 元,鮑魚切到薄片,而且炒到好香,肉質爽口彈牙,蘆筍非常鮮嫩,味道清甜而且爽口,兩樣嘢配搭啱啱好,口感真係一絕。松露蟹膏意粉 108 元 ,松露味好香,配搭埋海哥一齊令到個鮮味更加突出,每條意粉都沾到松露同蟹膏嘅味道,而且意粉煮到啱啱好,軟硬度適中,食落去有咬口。美國prime 牛小排 288 元, 牛小排賣相非常吸引,而且份量重要好多,入口牛肉味香濃,而且仲保留到肉汁,加上有少少脂肪令到牛肉味更加香,鍾意食牛肉嘅朋友,真係一定要試吓。柚子梳打 38 元,柚子味好香甜,咁熱嘅天氣飲落去特別舒服。
呢度有唔同嘅set,亦都可以散嗌主打應該係食蠔,但今日唔太想食生冷野,所以決定試下熟食😆🥢美國prime牛小排呢個真無十分好食!難怪係廚師推介燒到5成熟但完全無血水出肉質好軟熟,牛味重,有少少口感而且個面係燒到好香!加埋少少炸蒜同蔥食就更惹味😋🥢蘆筍炒鮑魚鮑魚切左薄片,炒嘅時間適中,入口唔會韌蘆筍都好嫩,少少黑椒已經好夠味😃🥢燒原隻日本魷魚呢度啲野係唔係樣樣都咁大碟🤣兩個人食真係有啲多,3、4個人share就差唔多但真係好好食,燒得好香但唔乾身,忍唔住食下一舊,食下又一舊😆🥢燒牛舌心串好厚食落好爽口,對於鍾意食牛舌嘅人黎講成舊擺入口真係好滿足☺️柚子蜜梳打總括嚟講,呢間餐廳啲野好食得黎又夠大份好岩一班朋友一齊黎食😁

呢度有唔同嘅set,亦都可以散嗌
主打應該係食蠔,但今日唔太想食生冷野,所以決定試下熟食😆

🥢美國prime牛小排
呢個真無十分好食!難怪係廚師推介
燒到5成熟但完全無血水出
肉質好軟熟,牛味重,有少少口感
而且個面係燒到好香!加埋少少炸蒜同蔥食就更惹味😋

🥢蘆筍炒鮑魚
鮑魚切左薄片,炒嘅時間適中,入口唔會韌
蘆筍都好嫩,少少黑椒已經好夠味😃

🥢燒原隻日本魷魚
呢度啲野係唔係樣樣都咁大碟🤣
兩個人食真係有啲多,3、4個人share就差唔多

🥢燒牛舌心串

柚子蜜梳打

總括嚟講,呢間餐廳啲野好食得黎又夠大份
好岩一班朋友一齊黎食😁
  • 美國prime牛小排