2019-02-06 72 浏览
櫻花蝦避風塘茄子茄子爽口唔會太腍, 面頭有一片薄脆粉, 食落茄子o既汁完全保留住, 外面香口入面多汁, 加上櫻花蝦提味。食落極之香口而唔會覺得熱氣油膩。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律近年唔同餐廳都好流行用藜麥, 但本身個人覺得藜麥唔吸引, 主要係朋友想食先會點。但估唔到食落同想像中完全唔同, 牛油果同海膽o香味令到藜麥有濃香o既層次感, 加上蟹肉o既淡淡o既香氣, 食落好fresh, 作為頭盤份量適合, 始終藜麥好飽肚, 同朋友share一個岩岩好。阿拉斯加蟹肉南瓜羹南瓜羹香甜滑溜, 加埋大量鮮甜蟹肉, 食果陣一啖蟹肉一啖湯, 飲得出食材新鮮, 味道香濃。黑珍珠海膽炖燒賣海膽同燒異常配答, 燒賣彈牙, 豬肉香口, 配上海膽甘香鮮甜o既味道, 係我食過好食o既燒賣。竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角甘筍o既甜味, 黑毛豬o既香味令到咸水角原有o既味道更加提升。賣相亦十分開胃吸引, 上菜後全枱人都拎起相機影影影。

櫻花蝦避風塘茄子

阿拉斯加蟹肉南瓜羹

黑珍珠海膽炖燒賣

竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角

2019-02-03 65 浏览
傳統團年飯就年年都差不多,今年想試新嘢, 見到Cubus 28 團年賀年套餐,都想睇下好唔好食:「手撕法國鵪鶉拌海膽汁海蜇」以法國無激素鵪鶉代替雞絲,海蜇以日本海膽汁撈勻,味道清新。至於「竹笙如意海皇羹」竹笙、如意均為中國傳統養生菇菌,配以海鮮燴製,啖啖均為有咬口的精美湯品。我的至愛「黃金蘇炸廣島蠔」使用椒鹽調味,酥炸來自日本鮮味十足的廣島蠔,搭配非常匹配的黑松露蛋黃醬,別具創意。不少得一道飽肚的菜色:「黑松露鮑汁海皇燴米形粉」,米形粉代替一般米飯,用中式燴飯方法加入海皇製成,再襯以絕配的鮑汁及黑松露。跟尾甜品也fusion 味十足,「金箔紅酒烏梅山楂糕」使用酸甜的烏梅及山楂製成的傳統中式糕點,再加入精選的法國Merlot 為主的紅酒,口感平衡,配合得天衣無縫,再加上金箔襯托出高貴的賣相。套餐包一杯cocktail、mocktail😉大满足!

套餐包一杯cocktail、mocktail😉大满足!
2019-01-22
庆祝纪念
生日
2019-02-03 86 浏览
自從出咗黎做嘢之後,雖然經濟能力比讀緊書嘅時候高咗,但一班朋友越黎越難約,越黎越少見。咁難得約到大家都得閒,就專登揀一間好坐啲,舒服啲嘅地方傾到夠。一班朋友坐好就不斷傾,無刻意去影相,不過牆上嘅霓紅大寫數字招牌搶眼吸引。呢間鋪頭主打fusion菜式,連裝修都貫切到呢一點。餐廳仲提供球賽直播,不過當日係朋友聚會,就無太留意球賽。櫻花蝦避風塘茄子相比其他菜式,避風塘茄子唔算係好獨特嘅菜式,但做得非常之好,薄薄嘅炸粉加上避風塘辣椒、大蒜等,超級香口但一啲都唔油膩。茄子係實身爽口而唔係軟淋淋,咬落去仲有大量嘅汁噴出黎。避風塘一般都比人好熱氣嘅感覺,但呢味避風塘茄子,香口得黎唔油膩,亦唔會覺得好熱氣。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯初初睇個名以為係中湯,上菜後先見到用西式碟裝住,睇落又似西式湯。食落味道好多層次,既然好濃嘅龍蝦味道,然後有中湯煲花膠螺頭片海鮮味,加上有小小忌廉嘅西式湯嘅濃厚,中西fusion絕對唔係為做而做。牛油果川味辣子雞辣子雞原本係重慶菜式,呢道辣子雞唔會太辣,反而係辣中帶甜,十分惹味。同時牛油果蓉沾滿每一件辣子雞,令醬汁完全掛係雞嘅上面,食落非常香口惹味。黑珍珠海膽炖燒賣本身我就已經

櫻花蝦避風塘茄子

黑珍珠海膽炖燒賣

本身我就已經好鍾意食燒賣,近年唔同餐廳都好流行用海膽加入唔同嘅菜式,但因為海膽味道特別,未必樣樣都適合加落去。但加係燒賣就非常適合,平時食開嘅燒賣上面通常係放蝦仁,經過蒸煮後蝦仁嘅味道已經變淡,往往只係食到蝦嘅口感。但呢道菜用海膽鋪面,濃濃嘅海膽香味配燒賣味道就特別特出,加埋燒賣本身嘅味道超級好食。
  • 櫻花蝦避風塘茄子
  • 牛油果川味辣子雞
  • 黑珍珠海膽炖燒賣
2019-02-02 68 浏览
難得碰上不用上班的日子,朋友說要帶我來銅鑼灣chill一chill,品嘗一下人間美味。朋友說得那麼誇張,總要跟他去一去,一看究竟吧。餐廳的裝潢很有格調,還有落地大玻璃,可以一邊吃飯、一邊品酒、一邊欣賞香港的美景。我很喜歡這裡的餐具,碟和碗也是雲石花紋,配合餐廳的裝潢,可見餐廳老闆的心思。一所餐廳的裝設固然重要,但最重要的還是食物質素,而這所餐廳對此並沒有馬虎。頭盤點了櫻花蝦避風塘茄子,這是我最喜愛的一道菜,外層炸得金黃鬆脆,吃起來有點像椒鹽豆腐的外皮,裏面的茄子熱得燙嘴,軟硬適中的同時水份也被鎖住,極度推介。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜湯也非常驚喜,金箔讓湯的賣相生色不少,增添了一份貴氣。裏面的蟹肉十分多,絕無偷工減料,而且非常可以吃到蟹的鮮味,非常新鮮,而南爪的味道不算太重,突顯了蟹的味道。主菜點了黑松露海皇鮑汁燴米形粉的口感很特別,很有咬勁,樣子有點像平日吃到的意大利飯,但又不會太硬,把黑松露加在鮑汁中形成了一種新的味道,我平日很怕吃到味道很濃的黑松露,這個味道挺乎合我的口味。另外還點了金湯蟹肉窩筍絲,窩筍絲弄得像麵條,是十分爽口的麵條,濃綢的湯汁掛在荀絲上,吃起來的感覺非常特別。朋友果然

朋友果然沒有介紹錯,這裡的fusion菜味道及創意也值得一讚,光是環境已值得一去。
2019-02-02 64 浏览
印象中Cubus裏面大部分是日本菜,原來還有一間Fusion中菜,而且還有Cocktail飲, Friday night 去試試!佢哋係Cubus嘅最高嗰幾層, 我哋食飯就係28樓。裝修好特別,好似去咗一間酒吧,我哋就正正坐響吧枱。雖然係酒吧,但仍然有Setting ,他們還很細心,因為吧枱隔離有幾位客人係樓上party嘅reception,佢哋怕太多人行嚟行去影響到我哋,特登幫我地轉左靠窗位置,很細心。轉左位置個夜景仲正!頭盤👉🏻手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇。呢個配搭好特別,因為海蜇冇味,所以配咗濃味嘅海膽汁剛剛好,仲有啲鵪鶉嘅肉伴埋一齊,好開胃。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯👍個配搭同頭盤幾相似,真係第一次飲龍蝦湯裏面有花膠,仲有三舊咁多🤤,好味。另外一個係黑松露蘑菇湯。我哋揀咗Tasting Menu, 每人包一杯飲品。可以揀cocktail、mocktail 或者softdrink, 梗係試吓佢哋嘅cocktail啦!Wild Awake 🥃 & Rosy Cheek🍸!喜歡他們的Rosy Cheek, 有荔枝同埋花香,少少酒,好清新,好啱女仔飲!主菜👉🏻牛油果川味辣子雞少少辣,啲雞都好入

轉左位置個夜景仲正!

頭盤👉🏻手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇。

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯👍

另外一個係黑松露蘑菇湯。

我哋揀咗Tasting Menu, 每人包一杯飲品。

Wild Awake 🥃 & Rosy Cheek🍸!

主菜👉🏻牛油果川味辣子雞
少少辣,啲雞都好入味,都係第一次食辣味嘅嘢裏面有牛油果,佢令到個醬汁豐富好多。

雖然呢個係雜菌素炒飯,但係一啲都唔齋,對於我呢個唔食素嘅人都覺得Ok, 如果吵得再乾身啲就Perfect!

竹炭甘筍汁黑毛豬鹹水角👉🏻呢個點心係最surprise,整得好靚,冇諗過酒吧嘅地方可以食到咁精美嘅點心,唔單止外型OK,佢都有內涵㗎,入面啲餡唔會太多唔會太少,好味!
不論環境食物同埋服務都好好,有機會要帶多啲朋友嚟試吓👍
2019-02-01
  • 竹炭甘筍汁黑毛豬鹹水角
2019-02-01 87 浏览
落地玻璃,俯瞰銅鑼灣,樓底很高,環境一流。未點菜前,店員先送上蕃茄雜菜湯。古怪,像茶餐廳扮蕃茄汁的燒汁,太多粉,滑潺潺的厚。前菜自助餐幾豐富,有薯仔沙律、雞肉沙律、又可以自行混沙律菜、配菜和不同的醬料、煙三文魚、火腿、麵包。最重要是,質素不錯。三文魚籽鳳眼餃煙韌的蝦餃皮,包著蝦仁,加上三文魚籽爆出的汁的鮮味,比一般蝦餃多一點新意。竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角很可愛的咸水角。外層鬆脆,咬下去煙韌,餡的份量適中,味道剛好。黑松露海皇燴米形意粉難得有我超喜歡的米形意粉,當然要點。一粒粒彈牙的意粉,夾著魚肉和松露香。日本燒汁烤銀鱈魚銀鱈魚超嫩滑,入口接近溶化,盡是魚脂香,甚至不需要調味。薯蓉亦很幼滑,適量的牛油香。吃飽後,還有水果和咖啡或茶。十分滿意的午餐,價錢相宜,環境舒適,唯獨是服務比較冷淡。
落地玻璃,俯瞰銅鑼灣,樓底很高,環境一流。

三文魚籽鳳眼餃
黑松露海皇燴米形意粉
日本燒汁烤銀鱈魚
吃飽後,還有水果和咖啡或茶。
十分滿意的午餐,價錢相宜,環境舒適,唯獨是服務比較冷淡。
2019-01-30
2019-01-31 65 浏览
新落成嘅Cubus正正喺公司附近,食晏相當就腳,而且可能係因為就落成嘅關係,人流比較少。食過呢棟嘢幾間餐廳,其中特別鍾情Cubus 28。Cubus 28座落於27-28樓兼連天台,景觀唔錯,人流唔多,而且訂枱可以儲asia miles 積分。Cubus 28服務特別好,又係fusion菜,semi buffer salard bar,有生果、芝士、ham做頭盤,每次都有唔同嘅湯,上次飲咗碗好好味嘅磨菇湯,今次就係雜菜湯,不過就一般。頭盤後有個點心比你揀,海膽燒賣係我飛佛、蝦餃都唔錯。主菜揀咗豬鞍扒,正呀喂!估唔到咁juicy!好香口!加上訂枱有折,2人埋單350左右。

頭盤後有個點心比你揀,海膽燒賣係我飛佛、蝦餃都唔錯。
主菜揀咗豬鞍扒,正呀喂!估唔到咁juicy!

好香口!加上訂枱有折,2人埋單350左右。

2019-01-30
  • 豬鞍扒
2019-01-25 54 浏览
這星期工作累垮了,想給自己來個好的weekend! 正好聽朋友說一家fusion餐廳環境和食物都很不錯,就跟她來chill一chill餐廳情調果然很好,環境非常舒適寧靜,適合跟三兩知己吃吃聊聊,當然更適合情侶共進晚餐讚一讚店員們充滿笑容,態度很好又主動幫忙和介紹菜式Happy friday首先來一杯draught beer,我點的是kozel dark beer。第一次嚐試的牌子,不太苦澀,喝下去麥味較算香濃。朋友叫的wild berry mocktail。法國鵪鶉伴海膽汁海蜇前菜的份量不多,勝在味道清新。海膽味都幾重,配住海蜇食剛剛好花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦞非常香濃的龍蝦味道!花膠也很大塊和厚肉!(只顧喝,忘了拍下分享)螺頭片也是意想不到的清甜,這個湯比我想像中濃郁,也沒預到龍蝦跟中式湯料很配搭!黑珍珠海膽燒賣這個一上桌心情有點激動!太別緻了!黑珍珠即係黑松露,配上海膽和熱辣辣燒賣,不得了!必須推介唯一不足是⋯單數!二人分三粒,叫我和朋友情何以堪⋯牛油果川味辣子雞西班牙油香臘味炒飯我們點了兩個主菜。真想不到牛油果跟辣子雞可以很搭,這個菜是真有點辣的,份量也很多。建議把底下的脆片伴著牛

讚一讚店員們充滿笑容,態度很好又主動幫忙和介紹菜式

朋友叫的wild berry mocktail。

法國鵪鶉伴海膽汁海蜇

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦞

黑珍珠海膽燒賣
這個一上桌心情有點激動!太別緻了!
黑珍珠即係黑松露,配上海膽和熱辣辣燒賣,不得了!必須推介
唯一不足是⋯單數!二人分三粒,叫我和朋友情何以堪⋯

西班牙油香臘味炒飯
我們點了兩個主菜。真想不到牛油果跟辣子雞可以很搭,這個菜是真有點辣的,份量也很多。建議把底下的脆片伴著牛油果跟雞肉一起吃,口感更豐富

至於炒飯,非常香口,份量同樣很多。臘味有齊臘腸、潤腸和臘肉,嗯,重口味的選擇(笑)。剛好炒飯是偏甜的,有點像菠蘿炒飯的味道,配著偏重味的中式臘味相當不錯啊!

溫馨提示:石鍋子別亂碰,真會燙!不過吃到最後飯還是熱騰騰的,漂亮又窩心。

不小心打了一大篇,週末能吃上好餐廳弄到心情也好起來
下次再來試其他fusion菜式!
  • 黑珍珠海膽燒賣
2019-01-25 57 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣行街,行到肚餓就行到去差唔多 銅鑼灣巷仔嗰度,依間位於 銅鑼灣開平道既CuBus 28 係一間中西fusion菜餐廳, 27 28樓全層都係屬於佢嘅28樓就係餐廳27樓就應該係酒吧。餐廳去行高尚時尚風格,有品味金銅色嘅餐具呢啲就係用雲石,身為雲石控嘅我勁鍾意😍😍餐廳樓底比較高有空間感,好適合同朋友傾計食飯,两個人 叫左個二人套餐前菜叫咗櫻花蝦避風塘茄子,避風塘茄子 第一次食, 茄子個皮炸到外脆內軟 容易入口。餐廳就有兩款南瓜湯同埋龍蝦湯。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹,口感實在條物粘滑嘅南瓜湯,攪拌喺底下嘅蛋白 兩者融合埋一齊 ,有滿足嘅感覺😋😋😋/第二款花膠響螺龍蝦湯湯好濃郁,真材實料再加小小忌廉 ,就可以令到成個湯底好滑㗎啦主菜:西班牙 香臘味炒飯,糯米飯幼身細長,食落有少少黏牙辣肉腸嘅臘腸油滲入返去食落去乾爽唔油膩佢哋上菜嘅時候係用一個黑色嘅盆,下面有個小火,畀你食嘅時候係暖嘅。黑松露海皇鮑汁燴米型粉, 小妹第一次食呢一種米形粉, 呢種米形粉形狀有少少似米粉但係就比較黏牙, 而成個分就有滿滿嘅黑松露香味, 每一粒嘅米型粉都吸滿曬鮮香,再加埋蝦仁粒食落幾滿足, 同埋食
今日同朋友喺銅鑼灣行街,
行到肚餓就行到去差唔多 銅鑼灣巷仔嗰度,

28樓就係餐廳27樓就應該係酒吧。

餐廳去行高尚時尚風格,有品味

金銅色嘅餐具呢啲就係用雲石,身為雲石控嘅我勁鍾意😍😍

餐廳樓底比較高有空間感,好適合同朋友傾計食飯,

两個人 叫左個二人套餐
前菜叫咗櫻花蝦避風塘茄子,
避風塘茄子 第一次食, 茄子個皮炸到外脆內軟 容易入口。

餐廳就有兩款南瓜湯同埋龍蝦湯。

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹,

主菜:西班牙 香臘味炒飯,
糯米飯幼身細長,食落有少少黏牙
辣肉腸嘅臘腸油滲入返去食落去乾爽唔油膩

佢哋上菜嘅時候係用一個黑色嘅盆,
下面有個小火,畀你食嘅時候係暖嘅。

黑松露海皇鮑汁燴米型粉, 小妹第一次食呢一種米形粉, 呢種米形粉形狀有少少似米粉但係就比較黏牙, 而成個分就有滿滿嘅黑松露香味, 每一粒嘅米型粉都吸滿曬鮮香,再加埋蝦仁粒食落幾滿足, 同埋食完呢個主菜其實都已經飽啦

黑珍珠海膽燒賣

我真係好鍾意食燒賣㗎,所以嚟到呢度一見到先買就一定要,

呢度嘅燒賣有好誘人嘅海膽,
燒賣嘅蝦非常之大隻而且好新鮮

食完嘢梗係要飲嘢㗎啦

Rosy cheek 有香龍嘅玫瑰香味同荔枝味易入口
Fizzy Sweet 都係荔枝飲品有薄荷葉落, 飲落唔會太甜

整體嚟講餐廳嘅裝修 好有心思 ,啱啱嚟到嘅時候仲有以為係食西餐,但係原來佢係食中式嘢嘅
咁就中西合璧,有好多食物菜式喺出面見唔到㗎。

值得一讚嘅係掂完佢哋好主動咁樣為我哋介紹個餐牌,當我哋食完個個set dinner,佢都會主動幫我哋換上新嘅碟, 另外當我哋啱啱坐低冇耐嘅時候,佢會主動走過嚟幫我哋用餐巾摺成三角形,畀我哋放喺大髀上面費事整污糟

2019-01-21
  • 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
  • 黑珍珠海膽燒賣
2019-01-23 57 浏览
Fusion菜永遠給人一種意想不到的驚喜,雖然我也很喜歡傳統中菜,但絕對不會拒絕嘗試新派fusion菜。好友推介位近銅鑼灣利園的Cubus 28,好友曾嘗午餐,有時間想一試晚餐。餐廳位處Cubus最高層28樓,給人居高臨下的感覺,如果天朗氣清的話,可以飽覽跑馬地一帶景色。Cubus 28裝修很有高級新派中菜的格局。晚餐除散叫外亦有套餐供應。套餐排序很似西餐,有前菜、湯羹、小菜或主菜、點心、甜品及飲品。Fizzy SweetLemonade與荔枝及薄荷味道本是很相配,清新又refresh。Fairy Green青瓜蘋果味梳打蘋果味道酸酸甜甜,青瓜增加了清爽感。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律牛油果與蟹肉本是西餐前菜的絕配,再加上略燒的海膽與健康的藜麥,香濃幼滑鮮甜清爽混而為一。三文魚籽鳳眼餃鳳眼餃與一般蝦餃食味很相似,不過此鳳眼餃用上甘筍粒代替竹筍粒以提供爽口感。鳳眼餃上面的三文魚籽充滿光澤,入口煙韌,一咬即破,滲出點點甜香。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹友人的蟹肉南瓜羹底下原來內有一層蒸蛋白,實在意想不到。蒸蛋白清香幼滑,與甜甜的蟹肉南瓜羹很相配。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦湯與西式龍蝦湯相比少了干邑的苦

Cubus 28裝修很有高級新派中菜的格局。

Fizzy Sweet

Fairy Green
青瓜蘋果味梳打蘋果味道酸酸甜甜,青瓜增加了清爽感。

三文魚籽鳳眼餃

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
龍蝦湯與西式龍蝦湯相比少了干邑的苦澀味,湯內有花膠螺片龍蝦肉各一,滋陰美味。

西班牙油香臘味炒飯
臘味炒飯下面有爐火溫熱住,保持每一口都是熱飯。西班牙臘味有臘腸、潤腸與臘肉,入口有油香得來又不會太肥膩。米飯吸收臘味油香精華,香濃惹味,與中式臘味飯味道很相似,但西班牙臘味感覺上食用較放心。

黑松露海皇鮑汁燴米形粉
米形粉外型就如米粒,但入口滑溜。米形粉以鮑汁燴至入味,配上黑松露及珍珠帶子,食味與risotto真的很相似,但少了帶生米感覺的略硬飯芯,似乎更合中國人口胃。
2019-01-22
庆祝纪念
生日
2019-01-22 45 浏览
朋友介紹最近到一間餐廳覺得唔錯, 所以今晚就黎試下,內部裝潢好西化,佔大廈最頂高二層及天台 ,景觀十分唔錯,西式佈置用黎食中西式混為一體美食,所以不愧為一間有特色Fusion餐廳。今晚套餐,坐低先要杯Cocktail、berries 的酸甜味道當堂醒曬。跟住配頭盤點咗個海膽牛油果藜麥蟹肉沙律, 賣相相當唔錯,好味又健康。個湯就叫咗一個金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹, 上面有塊金箔好搶眼。Main Course點個金湯蟹肉萵筍絲, 用南瓜做湯底, 蟹肉絲配萵筍切成幼絲,爽口又無萵筍啲粗鞋質感。點心就點咗黑珍珠海膽燒賣, 海膽鮮甜配搭燒賣更美味。講真呢個場其實幾適合情侶, 今日剛剛有一對情侶慶祝生日, 限生日音樂外,餐廳仲特意安排個烟火做背景,畀佢哋拍照留念,真係想得周到,抵讚。

點心就點咗黑珍珠海膽燒賣, 海膽鮮甜配搭燒賣更美味。

2019-01-22 58 浏览
今期最紅必定是銅鑼灣開平道這邊無異,除了新開幕的利園三期外,還有我朋友剛剛轉到新公司位處的這座大廈,如果不是來跟他賀新工都不知這裡27-28樓有間新新的bar & restaurant!來到新餐廳當然是試新菜式!這裡有個tasting menu給我們試過夠!!!手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇雖然沒有實體的海膽坐陣,但也吃得出濃濃的海膽味!亮點完全是四周的脆脆,跟海蜇一起吃很配很開胃!竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角打開熱騰騰的咸水角飄出熱氣,入口感覺有點像义燒包crossover咸水角阿拉斯加蟹肉南瓜羹花膠螺頭片波士頓龍蝦湯這個中西合壁的湯意外的配!但"小心"兩款湯的份量都深不見底金湯蟹肉窩筍絲黑松露海皇鮑汁燴米形粉第一次吃米形粉,比米飯軟一點但又比小通粉硬一點,口感很特別

手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇

竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角

阿拉斯加蟹肉南瓜羹

這個中西合壁的湯意外的配!但"小心"兩款湯的份量都深不見底

金湯蟹肉窩筍絲

黑松露海皇鮑汁燴米形粉
第一次吃米形粉,比米飯軟一點但又比小通粉硬一點,口感很特別
2019-01-10
2019-01-20 81 浏览
餐廳在開平道食肆林立的商廈Cubus頂層,名字就是簡單的「Cubus28」。從名字看不出食肆主打的菜系,其實是走新派路線的粵菜!我形容為「刀叉中餐」🍴。裝修型格但不算浮誇,燈光控制得不錯。吧台後面有大大個中文招牌「貳捌」。看來這店的老闆是對這個樓層最為自豪。點了套餐,看來頗豐富。前菜是「海膽牛油果藜麥蟹肉沙律」,蟹肉很多,感覺新鮮、夠蟹味。整體有點像一條壽司卷(令人回想起此店的前身為日本菜)。作為「沙律」頭盤,相對蔬菜的份量不多。湯我選了「花膠螺頭片波士頓龍蝦湯」 - 味濃,只有一小塊龍蝦肉但非常爽口,感覺是用了新鮮貨。另一幅相是「南瓜羹」。有金箔,好靚,嘗了一口,好多 Alaska king crab,感覺比龍蝦湯更正!「黑珍珠海膽燒賣」!突然感覺從 Boston 返來了Canton。燒賣幾大粒,質素跟大酒樓差不多。其實好想問伙計攞豆瓣醬但係忍住。「西班牙油香臘味炒飯」!感覺由茶樓再殺落廟街。坦白講做得不錯,好多料,飯亦入味。不過臘味飯作為「煲仔飯」的靈魂代表,熱到㸊口、狂加煲仔飯豉油的食法太深入民心,雖然店員已經很細心用小蠟燭保溫,但係始終好似唔夠熱、唔夠香,若有所失。最後一味「川

點了套餐,看來頗豐富。

最後一味「川味辣子雞」顧名思義應該係川菜啊。Anyway,唔理啦,因為係好有 surprise。肉是帶皮的,皮居然炸得脆脆,但肉質保持一定程度 juicy。辣得來很香。連個脆皮兜都食埋。

牛油果川味辣子雞

套餐連一杯野飲,我點了咖啡。正常。

今晚自攜 Saint Julien 產區 Chateau Talbot 2002,開瓶50分鐘後進入狀態。配合小海景、及強勁的 clubbing muisc,感覺讓人興奮而愉快~ 店裡提供質素頗高的酒杯,開瓶費合理。

在食餐飯動不動就人均過千的銅鑼灣,這裡環境、食物、服務皆不俗,人均 $600 左右的價位,不失為型男索女 hang out 食中餐的另一選擇。

2019-01-19
  • 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
2019-01-20 136 浏览
❣️呢一日,約左朋友食飯,一如既往,我地又要討論食咩菜式,中菜?西餐?日本菜?正當我地準備開始對戰既時候,朋友突然講左句:「不如食fusion菜?中式mix西式」我即刻黑人問號,到底會係食d咩?❣️位置我地約左係hysan place等,再一齊行過去,黎到利園三期,斜對面就係呢棟叫 Cubus 既大廈,餐廳就位於28樓。❣️環境餐廳分為3個zone,有Bar、Restaurant同Sky Garden,2個人想甜蜜晚餐or一大班人黎飲杯野都好適合。咁我地今晚就係Restaurant食晚餐。❣️Menu 菜式選擇方面,夜晚有set dinner $498/pax,or散叫都得,CWB黎講,呢度價錢合理。Appetizer ⭐️海膽牛油果藜麥蟹肉沙律呢一道相當健康,有廣受修身人士歡迎既藜麥,呢個藜麥係經煮熟既,唔會鞋口,加埋鮮味既蟹肉、薄切既牛油果,同火炙過既海膽。味道好smooth,但又有creamy既海膽。Dim Sum⭐️竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角廚師將竹炭甘筍汁加入左鹹水角嘅外皮,吃得出個外皮有甘荀嘅甜味,而餡料方面,用咗上乘既黑毛豬,令平凡既咸水角變得不平凡。Soup⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦湯一入

我即刻黑人問號,到底會係食d咩?

❣️位置

Dim Sum
⭐️竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角

Soup
⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
一入口,飲得出湯底係用左大量既蝦頭蝦殼熬製而成,小d心機士唔得啊,同埋呢個湯比較濃稠,因為廚師將花膠煲到溶哂,令成個湯既膠質好重,美顏佳品啊,仲有螺頭片可以𡁻下,幾豐富。

⭐️金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
係橙紅色既海洋上面,有一堆蟹肉漂浮緊,仲有金箔on top點綴下,忍唔住要影多幾張相先。原本橙紅色既海洋係南瓜羹黎,配埋阿拉斯加蟹肉,味道好match,仲可以舀埋底下既蒸蛋一齊食,蒸蛋既時候掌握得好好,好滑嫩。

Main Course
⭐️西班牙油香臘味炒飯
呢個臘味炒飯好足料啊,有齊臘腸、膶腸同埋臘肉,飯粒又炒得夠香,又有大量既臘腸粒,仲有青椒紅椒粒,口感豐富,可以繼續添飯。

⭐️牛油果川味辣子雞
廚師先將雞件炸到脆卜卜,再將四川菜常用既乾辣椒粒,花椒爆香,將佢地既香味迫出。仲有甜甜地既牛油果粒同青椒粒,中和反辣子雞既辣味。

Drinks
Passionate Dance (cocktail)
⭐️Passionate Dance (cocktail)
以熱情果同橙為主題,將2種水果blend成果汁,再加入rum酒,酸酸甜甜咁,好易入口,幾岩怕酒精味重既女仔飲。仲有一大片熱情果,好靚啊。

Wildberry Dream (mocktail)
⭐️Wildberry Dream (mocktail)
呢杯mocktail就以Blueberry、Cranberry同Rasberry為主題,再加入soda,造成左好靚既漸層效果,甜甜的,為今晚既晚餐作結。

❣️總結
fusion菜,之前會比我一種唔鹹唔淡嘅感覺,驚佢中又唔中,西又唔西咁,但係經過今晚,我開始對fusion菜改觀,以唔同既手法,都可以烹調出一樣既菜式,基至係更好味。
最印象深刻既,會係 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹,因為佢真係幾好味,又有驚喜。
2019-01-18
牛油果川味辣子雞
Passionate Dance (cocktail)
Wildberry Dream (mocktail)
2019-01-20 64 浏览
經常來Causeway Bay食野的我,尋晚竟係第一次黎到Cubus 28呢棟大廈。呢晚叫左佢地個農曆新年menu,每度菜都中西合璧,帶fusion特色,味道亦相當唔錯😊 最正係落地玻璃望出去就係五光十色嘅銅鑼灣美景,睇住食飯就特別心曠神怡。先黎嘅係手撕法國鵪鶉拌海膽汁海蜇。手撕雞就食得多,但手撕鵪鶉係第一次,肉質都算滑,而且海蜇配海膽汁好惹味。我亦很喜歡呢度竹笙如意海皇羹。湯羹做得濃而不稠,海鮮嘅鮮味令湯羹香濃得很。黃金蘇炸廣島蠔係我今晚最愛!雖然蠔唔係話好大隻,但炸粉做得薄脆,食落亦唔會過份油膩😍 蠔係新炸嘅,熱辣辣咁上真係食得好過癮👍🏻黑松露鮑汁海皇燴米形粉睇落細細碟,但實質份量唔少。米形粉嘅口感有啲似細個嗰時食嗰啲字母粉,口感極多層次,而且好飽肚。呢餐以金箔紅酒烏梅山楂糕作結。山楂味好清淡,山楂糕身幾有彈性,面頭仲有金箔裝飾,match番農曆新年嘅theme啊😊