2019-01-19 48 浏览
位於28樓高層 景色不錯! 裝潢餐具的配搭都是走華麗風 加上美美的雲石紋枱 拍照一流 頭盤 — 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇.海蜇爽口 以海膽汁拌過 不腥之餘 還有海膽的鮮甜味 鵪鶉絲吃下則和平常雞絲的感覺差不多 喜歡在旁的脆脆~湯羹 — 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯.中西合璧的感覺 龍蝦湯香濃稠身 有一小片花膠和龍蝦肉湯羹 — 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹.南瓜湯也是濃濃的 帶南瓜的香甜 原來底下還有嫩滑的燉蛋白主菜 — 黑松露海皇鮑汁燴米型粉.味道和平常在中菜館吃的鮑汁炒飯相似 但換上了米型的pasta 主菜 — 牛油果川味辣子雞.香辣惹味的辣子雞 特別之處是加入了牛油果 意想不到牛油果與麻辣味其實幾夾Tasting menu 還包一杯cocktail/ mocktail/ wine/ coffee / tea

頭盤 — 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇.

湯羹 — 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯.
中西合璧的感覺 龍蝦湯香濃稠身 有一小片花膠和龍蝦肉

湯羹 — 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹.
南瓜湯也是濃濃的 帶南瓜的香甜 原來底下還有嫩滑的燉蛋白

主菜 — 黑松露海皇鮑汁燴米型粉.

主菜 — 牛油果川味辣子雞.

Cubus 28系中西fusion菜餐廳,27及28樓全層都系cubus 28, 27樓應該系bar;28樓就餐廳。都市時尚風格,有品味格調,長枱高櫈,金銅色既餐具帶有線條美;碟更系用雲石,花紋勁靚。前菜有海膽牛油果藜麥蟹肉沙津,聽個名就知食材豐富,海膽鋪面質感細膩,入口即減,食落有啲甘甜,牛油果同藜麥超級食物,增加飽足感同口感,絲絲鮮甜蟹肉,灑上粗海鹽同黑椒粒調味。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹,稠密黏滑既南瓜湯,攪拌底下的蛋白,食落似有蜂窩囊狀既氣泡的蒸蛋,口感實在。花膠螺頭片波士龍蝦湯,濃郁既蝦味,真材實料,加少少忌廉令湯底柔順就夠。西班牙油香臘味炒飯,幼身細長糯米粒,食落少少黏牙,臘肉肝腸臘腸油香慘入飯粒,食落乾爽吾油膩。食晒之後你會見到有條龍架,成個碗嘅設計都唔會馬虎。金湯蟹肉窩筍絲,窩筍刮絲人,代替傳統意粉,浸入郁濃南瓜湯,健康獨特。三文魚籽鳳眼餃,外皮煙煙unun,入面有十分彈牙同juicy嘅蝦肉同埋一咬即爆嘅三文魚籽,好有口感。飲品Rosy cheek,有濃郁嘅玫瑰香味同埋荔枝味,幾易入口架!Fizzy sweet(mocktail),同樣係荔枝飲品,買咗薄荷葉落去,飲落唔

食晒之後你會見到有條龍架,成個碗嘅設計都唔會馬虎。

飲品

Fizzy sweet(mocktail),同樣係荔枝飲品,買咗薄荷葉落去,飲落唔會太甜👍🏻

整體來講,食物嘅設計都好有心思,令到中西特色融合一齊,好多嘅食物係外面都見唔到㗎😍
2019-01-05
  • 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
  • 三文魚籽鳳眼餃
  • 海膽牛油果藜麥蟹肉沙律
2019-01-19 93 浏览
Happy Friday 食左間 fusion 西式中菜,都幾特別喎。手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇海膽汁海蜇,頗為新鮮的配搭。首先要讚吓賣相,中西合璧有心思。濃濃的海膽favour , 齋食其實都幾重口味。但佢旁邊舖滿好多中式雀巢薄脆,夾埋來食無論口感同味道都一流。除此之外,仲有一絲絲鵪鶉肉,數量不多,亦比較淡味,反而唔算好突出。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯頭盤過後到湯了,花膠螺片係中湯常用的珍貴材料,而龍蝦湯卻又係西湯的代表作。兩者 mix 埋,真係第一次食。龍蝦湯味道好濃,仲有不少龍蝦肉。而花膠同螺片就好有咬口。各有所長,不錯不錯。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹賣相幾好,而且用料足。蟹肉鮮甜,濃濃南瓜湯加上底層的滑滑蒸蛋白,整體感覺好夾好 match 。牛油果川味辣子雞傳統的中式雀巢雞丁,川辣汁好香又唔算太辣,味道幾討好,突然好想叫碗白飯。點睛之處係加入左牛油果一齊炒,成件事就變得健康左、高級左。金湯蟹肉窩荀絲原來同頭先個蟹肉蛋白羹有點類似,都係有好多鮮甜蟹肉,伴上南瓜濃湯。但呢個菜式的聚焦點係在於窩荀絲,窩荀平時打邊爐就食得多,一般都係冇乜味的。呢到竟然用左窩荀刨絲,外觀似麵條,口感卻係爽脆,

牛油果川味辣子雞
點睛之處係加入左牛油果一齊炒,成件事就變得健康左、高級左。

金湯蟹肉窩荀絲
原來同頭先個蟹肉蛋白羹有點類似,都係有好多鮮甜蟹肉,伴上南瓜濃湯。但呢個菜式的聚焦點係在於窩荀絲,窩荀平時打邊爐就食得多,一般都係冇乜味的。呢到竟然用左窩荀刨絲,外觀似麵條,口感卻係爽脆,索埋D南瓜湯真係超正。

三文魚籽鳳眼餃
中式鳳眼蝦餃舖上大大粒三文魚子,特別矜貴。三色皮其實味道分別不大,但視覺上就好靚,亦食得出皮薄足料,好享受。

三文魚籽鳳眼餃

Wild Awake (左)
好夠薑的 cocktail, 有 Ginger + 蜜糖 + whisky ,呢個組合,飲落火辣好醒神。

Passionate Dance (右)
熱情果汁 +橙汁+rum , 甜甜酸酸易入口,冇乜酒味,醉左都唔知😏

Passionate Dance

除左菜式特別,環境亦係另一大賣點,位於 cubus 28 樓,居高臨下又夠開揚,a good place to chill out.

2019-01-19 160 浏览
同朋友仔耐冇見,諗住搵間靚靚哋的西餐chill一下。點知朋友counter suggest去食中餐,當時心諗,兩個人點蝕中餐?去到非常之驚喜!原來呢間係中日式fusion菜,非常之有特色。餐廳佔地三層,座位闊落,裝修好有格調。每一處細節都好別緻,有排場得來亦建心思。Menu上面有唔少選擇,每一道菜都係自家設計,融合中西菜的特色,非常有創意。花多眼亂,我都心大心細,侍應就介紹我哋食Testing Menu,價錢亦相對划算。頭盤已經令到我哋嘩一聲!賣相好靚好吸引人,以西餐同款的方式present。輕輕燒過的海膽下係層層滑溜的牛油果,再下面就係蟹肉藜麥沙律,口感夠豐富得來味道又清新。龍蝦湯相對玩味冇咁重,同一般的龍蝦湯設計分別不大,只係西式的龍蝦湯加入中式湯品中常見的花膠和螺頭。但就勝在真材實料,而且味道非常濃郁,都好值得一讚。兩個主菜都令我哋好驚嘆!無諗到佢哋會將中式臘味飯同西班牙炒飯融合,成品比起傳統臘味飯同西班牙飯更加好味道。金黃色而且味道香濃的西班牙炒飯中唔再係海鮮,而係脂味香氣濃郁又有咬口的中式臘味,味道同口感更上一層樓,真係好食到停唔到口。朋友仔個米形粉都好有特色,以中式薈飯的方

頭盤已經令到我哋嘩一聲!

但就勝在真材實料,而且味道非常濃郁,都好值得一讚。

兩個主菜都令我哋好驚嘆!

朋友仔個米形粉都好有特色,以中式薈飯的方式加入鮑汁上湯烹煮,但就用上西式的米形粉。米形粉外型似飯粒,但就係意粉的口感。兩者融合之後,效果又出奇地好。

中菜又點能夠冇點心?

佢哋的點心亦都加入左唔少創意,呢個貌似蝦餃的鳳眼餃上面就加上脆卜卜的三文魚子,好好味。

謝謝朋友的好介紹,這絕對係比想像中更chill的晚上。
2019-01-18
2019-01-18 44 浏览
第一次黎Cubus呢棟大廈,之前竟完全唔知呢度雲集各方美食!今晚飲完野就上左黎28樓食晚飯。無論環境、氣氛、景色、食物都令我頗為滿意,係bar & restaurant 難得一見嘅高質👍🏻上菜前,先來一杯侍應大推嘅yellow wine。飲落較香甜,適合女仔飲😊第一道菜係手撕鵪鶉。Presentation唔錯,啲炸粉條好脆,配埋濕濕地嘅海蜇食好相配,酸酸甜甜幾好味。炸生蠔好食!炸得脆卜卜,生蠔就啖啖肉。最特別係炸生蠔配黑松露醬,係離奇地夾,下次出街食都會叫呢個組合😂👍🏻海皇羹用料十足,飲落鮮甜。湯羹混合左好多切碎左嘅海鮮,飲落覺得口感同層次豐富,不錯不錯。最後仲有呢個米形粉。睇落似碟truffle risotto,但其實係用中式做法嘅米形粉,咬口十足,黑松露亦香氣四溢,之前未食過🤓

• 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
I’ve only been to the bar on 27/F before, but the fusion restaurant on 28/F turned out to be a nice surprise!My fam headed here for their CNY menu this time and we really liked the fusion dishes we had tonight.We started with minced quail paired with jellyfish dipped in uni sauce. First the plating was elegant, as if the quail was floating on a sea of deep-fried flour and jellyfish. The quail tasted like chicken, but more tender. The jellyfish was very juicy and went very well with the uni sauce

We started with minced quail paired with jellyfish dipped in uni sauce. First the plating was elegant, as if the quail was floating on a sea of deep-fried flour and jellyfish. The quail tasted like chicken, but more tender. The jellyfish was very juicy and went very well with the uni sauce!

The soup we had was made from a combination of seafood and vegetables. Very clear in flavour and thick in texture. A very filling soup.

My fav dish tonight was definitely the deep-fried oysters! The oysters were quite big and were nicely fried to make them super crispy yet not overly greasy. The oysters were very fresh and delicious!

We ended the meal with some red hawthorn cakes topped with golden pieces, which were super festive! I liked how the cakes weren’t overly sweet and they were a nice, refreshing ending to our early CNY celebration 🎊
每個月我哋幾個朋友都會聚一聚、食個晚飯、傾吓近況,其中一個朋友就提議去一個舒適華麗嘅好地方,起初佢都冇講餐廳嘅名稱,我哋就跟咗佢去。上到去餐廳我們即時嘩然一聲,因為非常有驚喜,除咗有夜景睇之外,裝修仲好華麗添,我們幾個非常喜歡。適逢聖誕節,餐廳四周都佈置得十分有氣氛,很多聖誕飾物,而且環境高尚優雅,餐枱同埋餐具主要以雲石系列為主。原來樓高三層,27樓係酒吧、28樓係餐廳、最高嗰層係天台有室外位置,天台佈置得很有氣氛,最適合把酒談天、吹吹風的好地方。坐低我哋每人叫咗一杯飲品,我最鍾意飲新鮮果汁🍹橙汁,而朋友order左一杯賣相好靚嘅玫瑰酒,我就會唔捨得飲落肚。餐牌上嘅晚市套餐每位都只係$480另加一服務費,當中包括頭盤、湯羹、主菜同埋點心,相當豐富。手撕雞法國鵪鶉伴海膽汁海蜇賣相非常別緻,旁邊圍住一些脆脆,中間就是好Juicy嘅海蜇,每一條海蜇都有厚厚嘅海膽汁包住,爽口之餘仲好入味。湯羹方面,花膠螺頭片波士頓龍蝦湯富有鮮甜香濃的龍蝦味🦞花膠螺頭片令湯的質感更加香滑豐富,更多口感。主菜每一款都好好食,但是牛油果川味辣子雞印象最深刻,驟眼睇見到好多辣椒🌶️,無辣不歡的我即刻急不及待連續食咗幾件

主菜每一款都好好食,但是牛油果川味辣子雞印象最深刻,驟眼睇見到好多辣椒🌶️,無辣不歡的我即刻急不及待連續食咗幾件雞件,除了好滋味之外,雞肉肉質非常鮮嫩,而且好似食極都仲有,可見份量都幾多,好抵食。

還有黑珍珠海膽燒賣,平時去酒樓都好少食到有海膽嘅燒賣,場中更有不少客人慶祝生日,餐廳更會放出室內煙花助興。總括來說,今晚真係大開眼界。
2019-01-17 42 浏览
今日去左銅鑼灣Cubus 28食個晚餐,餐廳環境好大好靚,景觀非常吸引,居高臨下,的確適合情侶二人拍拖食飯。餐廳有個tasting menu,款式好吸引啊。前菜是海膽牛油果藜麥蟹肉沙律,海膽夠哂霸氣,份量多,加上superfood牛油果,入口果香重,藜麥和蟹肉非常配合,沙律夠清新開胃。金萡阿拉斯加蟹肉南瓜羹,南瓜幼滑香甜,加上份量夠多,蟹肉夠新鮮。黑松露海皇鮑汁米形粉,米形粉好似意大利飯,黑松露味濃,加上中式的形式,中西合併非常有趣,味道濃香滋味,海鮮份量好多,爽甜好新鮮。三文魚籽鳳眼餃,水餃皮香嫩唔會乾身,三文魚籽香甜,中間餡料好豐富,餃皮薄,蒸得通透。餐廳環境非常舒適。
2019-01-17 95 浏览
之前都比較少嚟港島食飯,今日就去咗銅鑼灣開平道1號頂樓嘅Cubus 28食晚飯,慶祝好姊妹生日🎂餐廳嘅菜色以中西Fusion為主,好有特色!當日餐廳留咗Bar枱嘅位置比我哋,但座位都好闊落,如果坐窗邊枱嘅話,就可以望到跑馬地嘅景色。兩個女仔都食唔到太多,所以我哋就叫咗一個dinner set再加一個主菜同湯,同姊妹一路傾一路食,份量啱啱好。前菜就選擇咗「海膽牛油果黎麥蟹肉沙律」,賣相非常精緻,海膽同蟹肉亦好新鮮!之後就上咗點心「三文魚籽鳳眼餃」,賣相吸晴,打卡啱晒!三文魚籽嘅鮮味加上啖啖蝦肉,色香味俱全!湯就試咗「花膠螺頭片波士頓龍蝦湯」同「金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹」,兩個湯嘅鮮味都好出,食材夠晒新鮮。重頭戲就係主菜「黑松露海皇鮑汁燴米形粉」同「西班牙油香臘味炒飯」,兩樣嘅份量都唔少,特別係個炒飯,差啲食唔晒!上嘅時候仲有蠟燭喺底,唔怕食到一半會凍晒。米形粉就有滿滿黑松露香味,冇得彈!飲品就叫咗兩杯Mocktail - Fairy Green 同Wildberry Dream(少冰),兩杯都唔會過甜,啱晒我哋呢啲怕甜嘅女士!食飯嘅時候,都有人幫我哋keep住加水,收碗碟,服務貼心👍🏼

2019-01-15
又是一個忙碌的星期,每天也在飯盒中度過。趁著今天過了一個小Deadline,特別和同事吃一頓好晚餐,慶祝一下。Cubus 28位於銅鑼灣開平道,從地鐵站出發不用十分鐘便到,地點方便。一開始朋友是推介Happy Hour喝兩杯的,但看見這裏的晚餐menu也十分吸引,於是便叫了兩個Set Dinner。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律(⭐⭐⭐⭐⭐)十分吸睛的一部前菜。海膽,牛油果,蟹肉和藜麥一層層排成一個小盒子上枱,十足十一件藝術品。味道方面,海膽味道十分濃郁,而且蟹肉也十分鮮甜,配合清新的牛油果和藜麥,吃起來十分醒胃,令人食慾大增。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹 (⭐⭐⭐⭐💢)南瓜羹面頭的蟹肉份量十足,配上金箔,感覺十分奢華。除此以外,南瓜羹底下還有一層薄薄的蒸蛋,十分嫩滑。配合微酸的南瓜羹,吃起來十分有驚喜,真的是前所未見,外面餐廳很難食到的。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯(⭐⭐⭐⭐⭐)朋友所叫的龍蝦湯也十分不錯。喝起來味道濃郁,而且香滑。裏面還有一片片的花膠和螺頭片,都算肉厚,有口感。 黑珍珠海膽燒賣(⭐⭐⭐⭐💢)這個燒賣一籠三件,看似平凡,但其實內有乾坤。上面鋪著的海膽是燒賣差不多熟才放上蒸,吃起來鮮味,而

海膽牛油果藜麥蟹肉沙律(⭐⭐⭐⭐⭐)
海膽牛油果藜麥蟹肉沙律

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹 (⭐⭐⭐⭐💢)
金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

黑珍珠海膽燒賣(⭐⭐⭐⭐💢)
這個燒賣一籠三件,看似平凡,但其實內有乾坤。
黑珍珠海膽燒賣
上面鋪著的海膽是燒賣差不多熟才放上蒸,吃起來鮮味,而且不會覺得腥,配合黑魚子醬,吃起來味道豐富。另外燒賣本身也是高質的,蒸的時間控制得十分好,不會太多而令到燒賣發脹,吃起來肉質還是爽的。
黑珍珠海膽燒賣

牛油果川味辣子雞(⭐⭐⭐⭐⭐)
雖然用了很多辣椒,但吃起來其實不太辣,而且還有很香的麻味,挺為有層次感。配合鋪面的芝麻,吃起來十分香口。另外雞肉也十分嫩口,不會煮得太熟,配上西餐的牛油果,吃起來十分有趣特別。
牛油果川味辣子雞

黑松露海皇鮑汁燴米形粉(⭐⭐⭐⭐💢)
最後還叫了個會米形粉,吃點澱粉質才飽肚。米形粉的黑松露味道十分濃郁,配上海皇鮑汁,有點像中式的燴飯。如果用日式拉麵的形容方式來說,米型粉的掛湯力十分強,每粒都滲透了黑松露和鮑汁,十分好吃飽肚,為今天的晚餐畫上完美句號。
黑松露海皇鮑汁燴米形粉

總括而言,這間餐廳的食物玩味十足,表面上是西餐,但融合了很多中式的元素,令人驚喜。有機會也會在和朋友來品嚐。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cubus 28 香港銅鑼灣開平道Cubus

推介菜式:海膽牛油果藜麥蟹肉沙律,花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,牛油果川味辣子雞

👍🏻地點方便
👍🏻菜式新穎
👍🏻食材高質
2019-01-09
黑松露海皇鮑汁燴米形粉
今日約左舊同事係銅鑼灣到食下飯聚下舊,呢間位於銅鑼灣商業區高層的餐廳,未講野食個Feel已經贏左!行型格的Fushion菜路線,食的係中西合璧的創意菜。咁的氣氛當然要摸住杯底邊傾邊等食啦⋯ 餐廳有多款特色的Cocktail選擇,不過我近排聲帶發炎,所以揀左Mocktail。個樣貌似Mojito的係Fizzy Sweet,用了荔枝、薄荷及檸檬汁黎調配,係有氣的飲品,味道甜甜地加埋薄荷就好Fresh。朋友仔就叫左杯Passionate Dance,加了熱情果、橙及Rum酒的Cocktail,味道甜容易入口,相信好多女仔都會好鍾意。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律真心無敵!入口先食到牛油果的Creamy口感,蟹肉的鮮甜味就慢慢滲出黎,之後會食到藜麥的顆粒感,當然唔少得經炙燒過的海膽味啦。沙津的味道好有層次,所以當我想再食多少少的時候,我就發覺朋友已經整碟Clear了 (笑)本身以為呢碟咁深色的係我叫的龍蝦湯,點知原來係朋友點的金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹。南瓜羹口感Creamy,而且加了大量的蟹肉(唔係蟹絲)。對於大愛龍蝦濃湯的我,呢客花膠螺頭片波士頓龍蝦湯味道剛剛好,夠香但又唔會過咸。可能係加了花膠的關係

Fizzy Sweet、Passionate Dance

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹

對於大愛龍蝦濃湯的我,呢客花膠螺頭片波士頓龍蝦湯味道剛剛好,夠香但又唔會過咸。可能係加了花膠的關係,個湯的口感有微微的膠質,無論係口感還是味道都非常夾。
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

餐廳咁多的Fushion菜中,有好多人都叫呢份黑珍珠海膽炖燒賣。同樣有誘人的海膽,但我覺得有D浪費左,因為燒賣的蝦非常大隻,而且好新鮮,所以其彈牙的口感及鮮味已經蓋過一切。
黑珍珠海膽炖燒賣

冬天流流叫返個臘味飯先⋯ 餐廳用了西班牙炒飯的制法,炒個臘味飯出黎。好鍾意餐廳的菜色一律都好夠熱,炒出黎的飯粒粒分明,重點係D飯充滿油香。

另外,臘腸、潤腸及臘肉都唔會太肥,但夠香。加上煮得淋身,配埋個飯認真唔錯。

平時鮑汁炒飯已經夠香,如果用黎煮更吸汁的意粉更會令整體更上一層樓。我係第一次食米型意粉,其顆粒感似飯,但口感就似淋身的意粉。

每粒米形粉都吸滿鮮香,食落非常香口,加埋蝦仁粒,食落都幾滿足。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
黑珍珠海膽炖燒賣
2019-01-15 184 浏览
新嘅一年來臨,決定同男朋友食餐好嘅去迎接新一年。位於銅鑼灣開平道1號 Cubu 28樓,入面嘅環境都幾靚幾新。套餐每位$480,包括一款頭盤、一款湯羮、一款小菜或主菜、一款點心以及一杯飲品。<頭盤 - 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇>海哲味道好特別,而且加左脆脆係隔離好新潁又唔會唔夾,但海膽汁嘅感覺唔係好食得出。<頭盤 - 櫻花蝦避風塘茄子>呢個茄子好好食,炸得好香脆,而且辣辣地,食得好過癮。雖然炸野,但口感一啲都唔油膩!<湯羮 - 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯>呢個波士頓龍蝦湯有濃郁嘅龍蝦味,而且入面真係有花膠同螺頭片,都唔係好細舊,而且口感都唔錯。<點心 - 黑珍珠海膽燒賣>燒賣大大粒,入面有好大隻蝦,好好食,海膽配燒賣嘅感覺幾特別。<點心 - 三文魚籽鳳眼餃>三文魚籽鳳眼餃其實就,好似蝦餃咁,入面好多蝦,夾埋啲三文魚籽都幾特別幾好食。<小菜或主菜 - 金湯蟹肉萵筍絲>呢個萵筍絲其實好特別好花心思,我好欣賞,可惜我唔鐘意食萵荀。但係佢將個萵荀整到好似個意粉咁,好值得欣賞。<小菜或主菜 - 黑
新嘅一年來臨,決定同男朋友食餐好嘅去迎接新一年。
<頭盤 - 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇>
<點心 - 三文魚籽鳳眼餃>
金湯蟹肉萵筍絲
<小菜或主菜 - 金湯蟹肉萵筍絲>
<小菜或主菜 - 黑松露海皇鮑汁燴米形粉>
由黑松露同鮑汁燴成嘅米形粉,黑松露同鮑汁都幾夾,而且米形粉幾特別,似食緊飯又似食緊粉。

總括而言,我都幾推介大家食呢間fusion菜,食物質素幾好之餘,而且都幾花心思,服務態度都好好。
2019-01-03
櫻花蝦避風塘茄子
  • 黑松露海皇鮑汁燴米形份
朋友生日當然要搵啲睇得下嘅餐廳慶祝生日,知道銅鑼灣嘅Cubus大廈上面開咗一間高級廣東菜式+酒吧,預先訂咗四人枱共進晚餐。電梯大堂裝修華麗有氣派,估唔到電梯一開餐廳嘅香氣四溢,頓時感覺好舒暢,而且大大個餐廳招牌就在我眼前。店員服務周到,隨即俾咗幾杯水我哋。餐牌上嘅晚市套餐每位都只係$480另加一服務費,當中包括頭盤、湯羹、主菜同埋點心,相當豐富。先來前菜-櫻花蝦避風塘茄子🍆,茄子外皮香脆可口,食落去質感軟綿綿,仲有少少辣嘅味道,好滋味。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹呈現鮮橙色,中間裝滿蟹肉,還有金箔喺上面,非常珍貴,真係唔捨得飲落肚。飲落去啖啖都係蟹肉,而且味道鮮甜。由於我哋四個人,所以主菜四款可以試勻晒,當中嘅西班牙油香臘味炒飯好大碟,就連盛裝炒飯嘅碟都好有中國特色。食落去飯乾身,而且好入味,配料都好充足,每一啖都食到臘肉。竹炭金箔蝦餃這蝦餃真的非常值得一讚,不但金箔外表精美,還很有內涵,大大隻鮮蝦被薄薄的餃皮包裹著,配上鮮味可口的餡料,令人欲罷不能。最後還有為壽星仔點選火焰橙酒法式焦糖燉蛋為生日甜品🍮,經火焰燒後焦糖燉蛋外皮脆卜卜,配以餐廳特設嘅室內煙花點綴,真是嘆為觀止,壽星仔也大讚非常

店員服務周到,隨即俾咗幾杯水我哋。

飲落去啖啖都係蟹肉,而且味道鮮甜。

食落去飯乾身,而且好入味,配料都好充足,每一啖都食到臘肉。

最後還有為壽星仔點選火焰橙酒法式焦糖燉蛋為生日甜品🍮,經火焰燒後焦糖燉蛋外皮脆卜卜,配以餐廳特設嘅室內煙花點綴,真是嘆為觀止,壽星仔也大讚非常滿足!
2019-01-14 138 浏览
襯著是特別的日子,想同身邊另一半出去食餐好,搵左好耐先搵到依間居高臨下,而且環境好有浪漫情調💕我地點左個Dinner Set menu $480 @ person這家餐廳主打中西fusion菜式頭盤選了💡手撕法國鵪鶉配海膽汁海蜇黎得d咁特別既餐廳,緊係要食返d特別的菜式啦過往食鵪鶉都係烤為主,而今次的菜式較新穎,以前吃的都是雞絲為主。廚師👨‍🍳將鵪鶉撕成絲,看似是傳統雞絲粉皮的做法。但用上海膽汁而不是麻醬,粉皮更換上成海蜇海膽汁配上海蜇一起吃,出奇地夾。識落唔會好膩,旁邊加上脆脆令到同時有不同的口感很欣賞廚師改變食物的想法,有這個心思,更是坊間難找-🔅金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹🎃香甜濃郁的口感在口中久久不散。並用上新鮮的蟹肉,南瓜羹的底層是蒸蛋,蒸蛋加入高湯,跟南瓜羹配搭得宜。-🔅花膠螺頭片配波士頓龍蝦湯🦐頭頭睇個名以為係中湯嚟,但依個湯係偏比較傑身d,飲落去比較似係西湯,花膠大約有三小片,龍蝦肉鮮甜,真材實料🤭奢華得黎好滿足-牛油果🥑川味辣子雞四川菜成為近年大熱,最近春季天氣潮濕,總是感到疲累、食慾不振,食辣出一身汗似乎是吾錯的選擇😂辣子雞本來是一道經典的四川菜,但廚師花心機將牛油果配搭
這家餐廳主打中西fusion菜式
頭盤選了💡手撕法國鵪鶉配海膽汁海蜇
黎得d咁特別既餐廳,緊係要食返d特別的菜式啦
很欣賞廚師改變食物的想法,有這個心思,更是坊間難找

🔅金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹🎃
🔅花膠螺頭片配波士頓龍蝦湯🦐

牛油果🥑川味辣子雞
辣子雞本來是一道經典的四川菜,但廚師花心機將牛油果配搭落去,味道出奇地配搭得宜,更可以中和到辣子雞嘅辣味。
雞肉鮮嫩多汁,色澤紅亮,香脆惹味,麻辣度適中,令人吃完一件又一件😁
最後上了天台參觀了一會兒,很有特色,店員聲稱遲啲有BBQ dinner 🥘

2019-01-06
庆祝纪念
纪念日
1K
2019-01-13 575 浏览
「Cubus 28」位於銅鑼灣開平道1號Cubus的28樓,主打high-end的中西fusion菜,樓下27樓是他們的Sports Bar,而樓上天台更可一邊「Casual Drink」,一邊觀賞銅鑼灣的美景。裝潢十分高雅 (elegant),走高級fusion菜路線,無論是飾面或是餐具,也相當有水準。晚市提供$480套餐,含自選頭盤、湯、主菜/小炒、點心及飲品各1款:-Fizzy Sweet (lychee, mint, lemonade) ($68/HH & $88 NH): 以薄荷、荔枝及檸檬汽水製的一款無酒精Mocktail,荔枝及薄荷味道不會太搶,以lemonade味道為主。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律: 十分有層次的一款頭盤,以一層疊一層的方式呈現,順次序海膽、牛油果、蟹肉及藜麥共四層,海膽及蟹肉味鮮且濃,令味道較淡的牛油果及藜麥變得殊不簡單。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯: 龍蝦味道極鮮甜且濃郁,把龍蝦的鮮味真實呈現在眼前,湯料豐富,花膠、螺頭片、波士頓龍蝦肉各有一件。黑珍珠海膽炖燒賣: 高級版的fusion燒賣,加入黑魚子醬及海膽片,令人置身於夢幻之中,燒賣蝦肉極為爽彈,整體相當嫩

黑珍珠海膽炖燒賣: 高級版的fusion燒賣,加入黑魚子醬及海膽片,令人置身於夢幻之中,燒賣蝦肉極為爽彈,整體相當嫩滑Juicy。

牛油果川味辣子雞: 雞肉丁先以油炸,再加入乾辣椒、花椒、牛油果及其他佐料爆炒,屬小辣滋味。雞有十餘件,外脆內軟,肉汁澎湃,充分吸收辣汁味道,很香口惹味。香辣口味的牛油果也頗有特色。

西班牙油香臘味炒飯: 炒飯本身已經帶有非常濃郁鮮香的臘味香味,淨吃炒飯已感美味不單調,再者,亦有多件臘腸、潤腸及半肥瘦的臘肉,十分邪惡。

2019-01-03