2019-02-02 64 浏览
印象中Cubus裏面大部分是日本菜,原來還有一間Fusion中菜,而且還有Cocktail飲, Friday night 去試試!佢哋係Cubus嘅最高嗰幾層, 我哋食飯就係28樓。裝修好特別,好似去咗一間酒吧,我哋就正正坐響吧枱。雖然係酒吧,但仍然有Setting ,他們還很細心,因為吧枱隔離有幾位客人係樓上party嘅reception,佢哋怕太多人行嚟行去影響到我哋,特登幫我地轉左靠窗位置,很細心。轉左位置個夜景仲正!頭盤👉🏻手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇。呢個配搭好特別,因為海蜇冇味,所以配咗濃味嘅海膽汁剛剛好,仲有啲鵪鶉嘅肉伴埋一齊,好開胃。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯👍個配搭同頭盤幾相似,真係第一次飲龍蝦湯裏面有花膠,仲有三舊咁多🤤,好味。另外一個係黑松露蘑菇湯。我哋揀咗Tasting Menu, 每人包一杯飲品。可以揀cocktail、mocktail 或者softdrink, 梗係試吓佢哋嘅cocktail啦!Wild Awake 🥃 & Rosy Cheek🍸!喜歡他們的Rosy Cheek, 有荔枝同埋花香,少少酒,好清新,好啱女仔飲!主菜👉🏻牛油果川味辣子雞少少辣,啲雞都好入

轉左位置個夜景仲正!

頭盤👉🏻手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇。

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯👍

另外一個係黑松露蘑菇湯。

我哋揀咗Tasting Menu, 每人包一杯飲品。

Wild Awake 🥃 & Rosy Cheek🍸!

主菜👉🏻牛油果川味辣子雞
少少辣,啲雞都好入味,都係第一次食辣味嘅嘢裏面有牛油果,佢令到個醬汁豐富好多。

雖然呢個係雜菌素炒飯,但係一啲都唔齋,對於我呢個唔食素嘅人都覺得Ok, 如果吵得再乾身啲就Perfect!

竹炭甘筍汁黑毛豬鹹水角👉🏻呢個點心係最surprise,整得好靚,冇諗過酒吧嘅地方可以食到咁精美嘅點心,唔單止外型OK,佢都有內涵㗎,入面啲餡唔會太多唔會太少,好味!
不論環境食物同埋服務都好好,有機會要帶多啲朋友嚟試吓👍
2019-02-01