2022-11-02 549 浏览
位於長沙灣福榮街的「Amusement Eatery」,係一間專做南美菜的餐廳🍴店內樓底高,空間感十足,霓虹燈突顯出型格風味傳統秘魯檸檬漬魚生係秘魯及拉丁美洲沿海地區常見的食物。魚生選用了平目魚🐟生魚浸入檸檬汁、紅洋蔥、辣椒及香料等等。其酸度會將生魚的蛋白質變性,創造出類似煮熟的口感,味道酸酸的,好開胃即刨松露薯條金黃香脆炸幼薯條,充滿薯香。薯條加咗新鮮即刨松露一同拌勻,啖啖都充滿松露香氣,正呀特色南美烤肉飯幾特別嘅特色南美烤肉飯。飯的口感比較鬆散,伴以燒牛肉、燒雞肉、煎蛋、牛油果、豆及香蕉。將所有材料拌勻後即可食用,或者分開單食都得。烤肉微微焦,啖啖肉,整體味道同口感都好豐富呢M7和牛扒配阿根廷青醬澳洲M7和牛燒牛扒,五成熟,剛剛好。口感香軟,牛肉味濃,搭配青蕃茄醬及辣汁食用,更加滋味朱古力甜美可口的熱朱古力🍫秋冬飲就啱哂手搖水果茶有多種水果口味可選。熱情果手搖茶唔會太甜,冰凍解渴

即刨松露薯條

M7和牛扒配阿根廷青醬

朱古力

甜美可口的熱朱古力🍫秋冬飲就啱哂

手搖水果茶

有多種水果口味可選。熱情果手搖茶唔會太甜,冰凍解渴
❣️主打高質 比較罕見的南美菜餐廳佈局是長型設計 喜歡它的高樓底減低了壓迫感 同時增添了空間感 👍🏻門面是華麗而時尚 霓虹燈佈置作點綴驚喜地店員殷勤有禮 而且會細心留意上菜速度🥰 推薦比大家🤣約會飯聚都適合🥗牛油果沙律(細) HKD98食材很新鮮 清爽沙律菜 牛油果 南瓜粒 提子乾 合桃 提子乾再配合醒胃香醋汁 酸酸甜甜 很好吃 ❣️🐷慢煮西班牙豬鞍 $248我及朋友都很喜歡 以慢煮烹調 超厚肉豬鞍但肉質嫩滑有肉汁醬汁是以日本醬油 味淋檸檬汁等等調製而成 同豬鞍好夾 出色的主菜❣️🍛特色南美烤肉飯$188材料非常豐富 牛油果 烤雞 烤牛 黑豆 流心太陽蛋店員細心提醒要將所有既食材 特製醬汁撈埋一齊食 非常特色的一道南美菜🍹手搖水果茶$58有誠意地用上高酒杯及水果作裝飾 剛好正面就是吧枱 見到店員以手搖形式製作的新鮮水果茶 水果茶清新亦不會太甜 ❣️Amusement Eatery📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
❣️主打高質 比較罕見的南美菜

材料非常豐富 牛油果 烤雞 烤牛 黑豆 流心太陽蛋

🍹手搖水果茶$58

Amusement Eatery
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
認真說咁大個女真係從未食過南美菜,所以見到長沙灣竟然有間餐廳係主打特色南美菜,都好好奇究竟味道係點樣,同出面既西餐廳有咩分別😝今次就特登lunchtime黎,帶母親大人試試佢😚-🎈特色南美烤肉飯 $188是必點的南美烤肉飯!!裡面有好多配料包括烤雞肉、牛肉、牛油果🥑、煎太陽蛋、黑豆~真心幾特別將所有配料mix埋一齊食💯口感非常豐富!而白飯吃起上來偏硬一點🤭-🌟3 Course Express Lunch 🎈紫薯湯外面好少喝到的紫薯湯,味道不錯,紫薯味都幾突出~-🎈秘魯特色燒有機走地春雞 $198望落去似係普通既燒春雞😆但真係好有驚喜!!❤️調味相當好,有別於一般西餐廳的味道,香料味比較濃,所以食落好惹味😍而且外皮好脆,裡面非常juicy,完全保留哂啲肉汁~印象中餐廳仲有個醬汁提供既,個人覺得個款都有啲辣,同埋本身個雞都好夠味,反而沾左個辣醬有啲搶左個味咁,所以自己就冇咩點沾到~最重要的是這個價錢不算太貴,味道不錯挺有特色,份量超級多!!完全是捧着肚子走的🤰🏻-🎈日本雪糕新地 完全是美好的結尾喔!太幸福了是朱古力味的🍨雪糕好軟滑,而且仲係面頭加左啲餅碎,增添口感👍🏻-🎈手搖水果茶 - 熱情

🎈特色南美烤肉飯 $188

🌟3 Course Express Lunch
🎈紫薯湯
紫薯湯

外面好少喝到的紫薯湯,味道不錯,紫薯味都幾突出~
🎈秘魯特色燒有機走地春雞 $198

🎈日本雪糕新地
日本雪糕新地

🎈手搖水果茶 - 熱情果&菠蘿 $58
手搖水果茶

店員推薦必飲的手搖水果菜,一共有四款口味可以選擇🥰喝得出真的是手搖出來喔🙆🏻‍♀️味道好好,飲落好清新,仲要一啲都唔甜🥳
🔸Amusement Eatery
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
2022-10-20
日本雪糕新地
2022-10-30 56 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-500+📍Address: Amusement Eatery, Cheung Sha Wan環境都幾啱打卡,室外都有個area可以食嘢,室內都有塊牆好啱影相🤣🤣特色南美烤肉飯,好足料食落好有滿足感!將所有野撈埋一齊先食,肉一啲都唔un ,加上青醬係由墨西哥運過嚟嘅,墨西哥風味~飲品叫咗熱情果水果茶、菠蘿水果茶,兩杯水果茶有比到驚喜我因為飲落真係覺得好fresh、好清甜!即刨松露薯條,即刨薯條同平時啲冰鮮薯條口感好唔同,加上落松露一啲都唔手軟,睇相都見到滿滿嘅松露,相當滿足!蟹蓉忌廉芝士炸雲吞,原先以為會好heavy,食落發現完全唔會,大大粒雲吞入面好多料,問一問老闆之後發現原來啲芝士都係墨西哥運過嚟嘅!西班牙黑毛豬鞍,呢個好出色,慢煮18個鐘,肉質好嫩,輕輕一切就可以切開成塊豬鞍,煮得好入味。最後甜品🍮南美特色甜品係粟米芝士蛋糕,原先覺得會中伏,但食完感覺幾新奇,將粟米加咗入芝士蛋糕到,比想像中夾,相當有驚喜,可以一試

🇭🇰Hong Kong

因為飲落真係覺得好fresh、好清甜!

2022-10-29 60 浏览
.🔺 Amusement Eatery一間玩味十足嘅秘魯餐廳👍🏻入到去間餐廳氣氛幾好🌿.Gillardeau N1 生蠔🦪生蠔肥美 食落滿足!而且好抵食~$298有6隻生蠔👌🏻.秘魯特色燒有機走地雞🐥上次黎都order過!燒雞肉好嫰滑 雞胸位都唔乾😝記得點佢個特色辣醬🔥即刻昇華左個味道!.特色南美烤肉飯😍幾有特色 第一次食南美烤肉飯!有牛油果、黑豆、烤雞、烤牛、烤蔬菜🥦撈埋一齊食都幾特別
🔺 Amusement Eatery
一間玩味十足嘅秘魯餐廳👍🏻
入到去間餐廳氣氛幾好🌿
📍長沙灣特色南美菜 之前有朋友推介呢間睇環境已經知道超chill既餐廳比我呢次路過試下🤤門口超有格調樓底好高😗💗裏面分別有黑色打卡位同白色雲石檯,坐得舒服已經好加分🥰 🍴南美番茄芝士沙律🥗 $98雙色番茄配上黑醋清甜開胃😚 🍴特色南美烤肉飯🍛 $188 ☆呢個好有驚喜😳💙店員同我地講要先倒入特色空運既南美番茄醬,將有口感既米飯mix埋牛油果,🍌,黑豆,肉類,煎蛋同香蕉🍌~牛油果好新鮮,每口口感好豐富🤤而且黑豆牛油果都係健康食材~值得一叫💕 🍴西班牙黑毛豬鞍 $248豬鞍多汁Juicy😌醬汁酸甜開胃~ 🍴南美特色甜品🍰粟米芝士蛋糕🌽 $68 ☆呢個需要留肚試😳🧡一開始聽到粟米少少不安,實際濃厚而且完全唔係粟米味啦😝係cheesecake既甜味 帶有粟米粒 推介💗 🍹柚子/熱情果水果茶茶味香濃,推介柚子好清新😚臨近萬聖節餐廳有簡單佈置🎃配合幾有vibes既音樂🎶好有氣氛😝!!Staff服務水平高質,又有簡單同我地介紹點樣食特色菜先正宗,感覺去左趟南美小旅行😚🤍餐牌更加有意粉pizza選擇~🍕 整體:💙💙💙💙💙A really good vibe restaurant for a chill
📍長沙灣特色南美菜

🍴南美番茄芝士沙律🥗 $98

雙色番茄配上黑醋清甜開胃😚

🍴特色南美烤肉飯🍛 $188 ☆

🍴西班牙黑毛豬鞍 $248

豬鞍多汁Juicy😌醬汁酸甜開胃~

🍴南美特色甜品🍰粟米芝士蛋糕🌽 $68 ☆
粟米芝士蛋糕

🍹柚子/熱情果水果茶

茶味香濃,推介柚子好清新😚

整體:💙💙💙💙💙

A really good vibe restaurant for a chill Latin American style dinner💕Definitely recommend their authentic #PlatoCriollo and lovely dessert🌽!!

𝔸𝕞𝕦𝕤𝕖𝕞𝕖𝕟𝕥 𝔼𝕒𝕥𝕖𝕣𝕪
🪄長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #灣仔美食 #食好西 #pasta #香港區美食 #lamoomoos #lamoomoossteakandfries #setlunch #chill #相機食先 #hkigfood #香港グルメ

想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮
🥑
#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #長沙灣美食 #食好西 #pasta #九龍區美食 #amusementeatery #南美菜 #chill #相機食先 #hkigfood #香港グルメ
粟米芝士蛋糕
香港嘅西餐廳食嚟食去都係果幾樣,有時真係會悶,上網發掘香港特色餐廳,可以提供其他地方嘅獨特食物。:長沙灣呢間以昏暗氣氛配霓虹燈裝飾既餐廳,原來主打係食南美菜,喺香港都唔係好多地方食到,所以想了解吓南美嘅人到底係點樣烹調食物。:小食———炸雲吞 🥟皮薄脆 ,一咬落去聲音清脆,有粟米片餘香停留口腔,餡料係芝士忌廉配蟹肉,偏流質少少,香滑。:秘魯檸檬漬魚生🐟用青椒絲、紅椒絲、紫蔥絲,配檸檬汁+醋 + 黑椒+香草,作為醬汁味道,魚生好滑,酸酸地,令人好開胃,面頭一片甜香紫薯乾 一小件烤粟米,帶嚟多一層甜嘅口感。:主食———🍖 伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁焗爐新鮮烤起,熱辣辣,爆多肉汁,肉質爽,係黑毛豬嘅味道,底下有洋蔥粒、蕃茄、香草做配料,配搭微甜羅望子汁,多重味蕾衝擊,旁邊放左一件小菠蘿,灑上肉桂粉,添加左味蕾嘅享受。:🍛特色南美烤肉飯真係要體驗下,南美係將烤雞、烤牛、烤豬切成一塊塊,碟上連埋牛油果、太陽蛋、少少芝士,食法將所有材料連埋特調醬汁撈勻,連飯都唔係普通白飯,撈勻之後飯質濕濕地,每一啖都食到肉,滿足晒鍾意食肉既朋友 。:飲品🥃Handshake Iced Tea😋呢間餐廳飲品100

小食

🍖 伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁

🍛特色南美烤肉飯

飲品🥃
Handshake Iced Tea😋
呢間餐廳飲品100分,檸檬茶底極濃,完全唔甜,滲出淡淡柚子香/百香果香。

• 手搖水果茶
  • 烤伊比利亞豬肉串配羅望子汁
2022-10-24 45 浏览
🍕手工pizza冇得輸🍕-週末同朋友去長沙灣一間新開嘅意法菜餐廳食寫意brunch 嗰度有戶外布梳化位太陽傘底下歎番杯 都幾chill-⭐️Amusement Eatery brunch $238 for 2 courses⭐️休閑早午餐 假日供應 豐儉由人最貴嘅四道菜加90分鐘任飲餐酒/汽酒/水果茶只係$288 🐥加勒比烤雞主菜選擇 每三兩個禮拜轉一次 保持新鮮感烤雞有水準 外皮滲透香草氣味同雞皮焦香雞肉剛熟但冇血水 肉質難得地鮮嫩-☕️鮮奶咖啡 $38🍕羅勒青醬比薩 $118手工pizza好受歡迎 每枱必叫 !!! 我揀青醬係餐廳自家製 有誠意 mozzarella俾得慷慨拉絲效果強勁😍 薄餅底亦柔韌有口感建議用手食呢個finger-licking food滿手青醬 加滑溜芝士鹹香黑水欖同爆汁車厘茄 食得好滿足😚 一 定 要 叫 呀🥰🥰-
🍕手工pizza冇得輸🍕

烤雞有水準 外皮滲透香草氣味同雞皮焦香
雞肉剛熟但冇血水 肉質難得地鮮嫩
☕️鮮奶咖啡 $38

🍕羅勒青醬比薩 $118

手工pizza好受歡迎 每枱必叫 !!!
我揀青醬係餐廳自家製 有誠意 mozzarella俾得慷慨
拉絲效果強勁😍 薄餅底亦柔韌有口感

建議用手食呢個finger-licking food
滿手青醬 加滑溜芝士鹹香黑水欖
同爆汁車厘茄 食得好滿足😚 一 定 要 叫 呀🥰🥰
成日食cafe/日本嘢食到悶,所以今次一於試吓南美菜😜 位於長沙灣嘅Amusement Eatery主打南美秘魯菜,喺香港比較罕見。餐廳裝修有特色,有好多霓虹燈好有feel🏮 最近試咗佢嘅週末早午餐,包括餐湯、前菜、主菜同甜品,食物種類豐富而且質素唔錯☺️•𝗦𝗢𝗨𝗣•是日餐湯係合掌瓜忌廉湯🥒 其實一開始完全想像唔到係咩味🤣 飲第一啖嘅時候真係好濃郁嘅合掌瓜味,好似飲緊中湯,同時又有啲creamy好特別😳 中西合璧得嚟出奇地夾😝•𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥•🔺//南美檸檬漬魚生//餐廳用上日本千葉平目魚,以辣椒、紫洋蔥、鹹青檸汁、檸檬汁同芫荽調味,味道清新好開胃🥗🔺//蟹肉忌廉芝士炸雲吞//炸雲吞有兩粒好的骰🥟 入面有滿滿嘅忌廉,有啲似魚柳包嗰種沙律醬嘅味,酸酸地幾開胃。老實講唔係好食到有蟹肉,不過整體味道唔錯💕•𝗠𝗔𝗜𝗡•🔺//特色南美烤肉飯//難得餐廳主打南美菜,一定要試呢個特色南美烤肉飯🍛 首先賣相好吸引😍 色彩繽紛又豐富🌈 有牛肉、雞肉、煎太陽蛋、牛油果、黑豆、烤洋蔥等等,仲配有特色醬汁。將所有嘢撈埋一齊食,有肉又有菜,健康飽肚又好味,正🤤🔺//西班牙黑毛豬鞍 +$𝟱𝟬//黑毛豬鞍有驚喜💕肉質

•𝗦𝗢𝗨𝗣•

•𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥•
🔺//南美檸檬漬魚生//

🔺//蟹肉忌廉芝士炸雲吞//

•𝗠𝗔𝗜𝗡•
🔺//特色南美烤肉飯//

🔺//西班牙黑毛豬鞍 +$𝟱𝟬//
黑毛豬鞍有驚喜💕肉質juicy又厚切🐖 仲有個羅望子醬好夾,推介👏🏻

•𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧•
餐廳當日冇甜品供應改為咖啡,揀咗斑蘭咖啡同肉桂咖啡☕️ 斑蘭咖啡有淡淡的斑蘭香味,唔會太甜,感覺特別值得一試💚
肉桂咖啡都好香玉桂味😜 但係就有啲偏甜。

整體覺得每一款食物都有質素,尤其覺得主菜做得出色❤️

𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁
☀️𝚆𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟸𝟶𝟾 𝚙𝚎𝚛 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.5/10
午餐
  • 特色南美烤肉飯
  • 慢煮西班牙豬鞍
  • 傳統秘魯檸檬漬魚生
2022-10-24 45 浏览
住喺附近嘅朋友仔話長沙灣呢一帶近年來開咗唔少多國菜嘅特色餐廳😳 呢間小店就主打南美菜,整體環境好有氣氛,牆上掛滿霓虹燈,燈光暗暗地咁有啲去咗酒吧嘅感覺🙈 幾推介大家過嚟同三五知己飲嘢傾偈~ 蟹蓉忌廉芝士炸雲吞有四大塊,外皮香脆,內裏飽滿,忌廉芝士味濃郁而且蟹肉都夠鮮甜,值得一試嘅中西合璧小食! 牛油果沙律都唔錯,新鮮得嚟夠creamy,入邊亦有合桃、葡萄乾等配料令到成碟菜升華咗,口感豐富,食完胃口大開😜嚟到呢度梗係要試試特色南美烤肉飯啦,聽聞係當地人嘅all day breakfast!店員話要倒入秘製醬汁然後將成個飯撈勻先好食~ 整體份量十足,除咗有烤雞、牛、蔬菜之餘亦有煎蛋、黑豆同牛油果🥑 烤肉煎得啱啱好,大大件冇肥肉而且夠軟嫩!整體味道豐富,入口濕潤但完全唔油膩,極度推介😋即刨新鮮松露手工披蕯薄而脆身,芝士味濃郁而且做到拉絲嘅效果🥰 松露份量都唔少,性價比幾高😃 粟米芝士蛋糕都係第一次食,粒粒粟米令到整體口感更加豐富,作為飯後甜品簡直係超級滿足呀~ 最後要埋菠蘿同士多啤梨味嘅手搖水果茶,賣相精緻打卡一流😌 整體味道清清甜甜咁好解渴,同時散發著淡淡嘅茶香味,裏面仲有粒粒果肉添,唔錯

最後要埋菠蘿同士多啤梨味嘅手搖水果茶,賣相精緻打卡一流😌 整體味道清清甜甜咁好解渴,同時散發著淡淡嘅茶香味,裏面仲有粒粒果肉添,唔錯唔錯🫣

2022-10-22 505 浏览
先生帶我初試長沙灣南美菜~ 裝修好靚好打卡able!蟹蓉忌廉芝士炸雲吞 Wonton $88必叫,會想再食!佢有啲香草配金黃色既炸雲吞!咬入去,有一股蟹鹹香,正!另外帶芝士creamy蓉。成個感覺好香脆同小鮮!海鮮凍盤 Salpicon $98 有兩個size $98/$168,佢嘅食法係用個豬皮裝住啲海鮮,海鮮裏面有魷魚、蝦、蜆肉!我隻豬皮唔係泰國嗰種,係似炸蝦片啦!莎莎汁咁,有蕃茄、紫洋蔥同埋少少辣汁,幾開胃既前菜!特色南美烤肉飯 Plato Criollo $188牛油果、太陽蛋、烤肉,係咪聽落好普通呢?重點南美特色加大蕉、黑豆食。幾特別,唔算好大份,但有黑豆都幾飽肚,哈哈。烤肉唔會乾巴巴幾啖啖肉!烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 Pinchos De Cerdo ibérico $228個豬肉出奇地好食,有少少肥肉多汁!玉桂味烤菠蘿好好味!好香濃,中和酸味!佢另外仲有啲三色椒同洋蔥,下面仲有莎莎醬羅望子汁!其實本身仲想食pizza,但店員話唔好啦,會好飽,哈哈!幾friendly,唔會為賺錢不定叫你叫,係叫你夠食enjoy就開心!飲品都幾有特色既手搖水果茶,熱情果手搖水果茶 Pas
先生帶我初試長沙灣南美菜~ 裝修好靚好打卡able!

蟹蓉忌廉芝士炸雲吞 Wonton $88

海鮮凍盤 Salpicon $98

特色南美烤肉飯 Plato Criollo $188

飲品都幾有特色既手搖水果茶,熱情果手搖水果茶 Passion Fruit Handshake Iced Tea $58好欣賞佢嘅造型,分量雖然唔係好多,但係勝在味道好足夠!

菠蘿手搖水果茶 Pineapple Handshake Iced Tea $58就酸過熱情果!開胃少少,菠蘿乾係風干個隻!好好味,不得了!
2022-10-21 176 浏览
近排真係多咗嚟長沙灣,因為長沙灣開咗好多好正嘅餐廳,有一間正吸引到小編,就係主打南美菜嘅Amusement Eatery。餐廳整體氣氛偏暗,但有多彩燈光,又有特色牆又有打卡梳化位,同朋友聚餐就最好。食物款式唔係太多但各有特色,頭盤小食都非常吸引,真心推介。📌和牛肉醬墨西哥栗米片有兩款顏色栗米片,每片大小適中,片片脆口,最出色嘅係嗰和牛肉醬,口感有啲似肉醬意粉嘅肉醬,但更碎冇粒粒似蓉,味道有啲甜,可能係南美洲獨有味道,係討人喜愛嘅,份量都幾多,餐前食一半,餐後食埋剩返嘅一半📌牛舌以為普通做法,原來係凍食,配上酸酸甜甜醬汁,味道好特別之前未試過,牛舌本身爽口,適中厚度,整碟係驚喜📌特色南美烤肉飯(必食)賣相暗暗唔係太好睇,但材料非常豐富,有烤雞同烤牛,兩樣都出奇地唔韌同好嫩好滑,烤得好香同好入味,另外有叫Caraota Guisada嘅豆,質感軟軟腍腍又粉,好有咬口,亦有牛油果增加綠色原素,最後將太陽蛋同特製醬汁同飯搞均一齊食,非常美味,係正宗南美菜📌塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁羊架原本叫medium但上碟似8成熟少了血色,但肉質仍然鮮嫩,不過小編有啲貪心想份量多啲,最正反而係嗰薄荷乳酪汁,

📌和牛肉醬墨西哥栗米片

📌牛舌

📌特色南美烤肉飯(必食)

📌塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁
羊架原本叫medium但上碟似8成熟少了血色,但肉質仍然鮮嫩,不過小編有啲貪心想份量多啲,最正反而係嗰薄荷乳酪汁,同羊肉好夾,好特別,叫唔出係乜名堂,但就係一試喜歡

📌柚子手搖水果茶
夠凍夠味,但可能小編個人喜歡偏甜,這款柚子水果茶甜多少少就最好,

📌熱朱古力(榛子+班蘭味)
通常只可以加一種味,小編就係想試吓榛子加班蘭兩款,服務員同意,出嚟效果又係真係唔錯

牛舌
塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁
柚子手搖水果茶/熱朱古力(榛子+班蘭味)
牛舌
塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁
柚子手搖水果茶/熱朱古力(榛子+班蘭味)
2022-10-21 139 浏览
📍Amusement Eatery📮長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖.見到近排有唔少blogger介紹呢間位於長沙灣既隱世小店, 八掛既我地當然心思思想去試下啦😌.仔細研究發現餐廳原來係serve南美菜當中既秘魯菜😲南美菜裡面之前只係試過阿根廷菜, 今次又可以unlock多一種cuisine喇.💁🏻‍♀️Pineapple Handshake Iced Tea HKD58一向喜歡飲Iced tea, 但好怕樽裝果啲比較甜, 見到呢度既version係自家手搖版, 決定俾個機會試下😗最後揀左菠蘿口味, 飲落好清新唔會過甜, 夏天飲岩晒🙎🏽‍♂️Sapporo HK68睇左啲review, 發覺秘魯菜相對比較濃味, 所以簡單叫杯啤酒飲下就夠🍺.好鐘意餐廳啲appetiser有small portion選擇, 非常適合2小口/ 一班細食既女仕們Ceviche Peruano HKD98睇完個名完全想像唔到係啲咩, 所以決定要叫黎試下🤔廚師用檸檬醃製平目魚, 再配上紫洋蔥, 紅黃椒同芫荽, 醬汁酸微微幾開胃Ensalada De Aguacate HKD98🥑牛油果份量好多好新鮮, 拌上沙律菜,
📍Amusement Eatery
📮長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
Pineapple Handshake Iced Tea

🙎🏽‍♂️Sapporo HK68

Ceviche Peruano HKD98
Ceviche Peruano

Ensalada De Aguacate HKD98
🥑牛油果份量好多好新鮮, 拌上沙律菜, 南瓜, 紅菜頭, 花生, 提子乾, 沙律醬酸酸甜甜, 兩個人三扒兩撥就清晒🤭
Ensalada De Aguacate

Pollo Asado Caribeno HKD218
秘魯特色燒春雞🐔不愧係廚師推介廚師先用好多款當地既香料醃製春雞, 再拎去燒, 雞皮燒到好香好乾身, 肉質保持到好嫩滑好juicy, 而且帶有濃濃既香料味, 沾埋旁邊辣辣地既醬汁, 令口感層次更豐富😋
Pollo Asado Caribeno

Spaghetti De Pesto Con Gambas HKD188
廚師自家製手工意粉, 青醬好香好濃, 緊緊包圍著每一條意粉, 意粉烹調時間控制得好好, 食落好有咬口😚意粉上面放左隻大蝦, 鮮甜彈牙, 側邊仲放左幾隻海蝦仔添
Spaghetti De Pesto Con Gambas

後悔唔記得留肚食甜品, 希望下次有機會再黎啦
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨
#nonstopeatingdiaryperuvian
#nonstopeatingdiary秘魯菜
#nonstopeatingdiarycheungshawan
#nonstopeatingdiary長沙灣
2022-07-12
Pineapple Handshake Iced Tea
Ensalada De Aguacate
Pollo Asado Caribeno
2022-10-21 264 浏览
自己三年前去過南美洲,一路都好想喺香港搵返一啲秘魯、阿根廷風味嘅菜系,但係呢啲地方一般都係喺中環、金鐘,價錢基本上,冇$1000 ,都落唔到樓買單,最近喺網上面搵到有呢間餐廳,秘魯菜,而且同長沙灣地鐵站距離唔算遠,所以我就黎試下。總括而言,食完呢餐之後,我有三個諗法:- 水吧飲品質素高,係中環吧水準,要飲果茶;- 南美烤雞飯好食,蛋汁配埋嫩滑雞肉唔錯;- 要食佢嘅CEVICHE平目魚,日式Fusion黎。果茶佢有好多款唔同嘅味道揀,我自己同朋友就揀咗柚子同菠蘿🍍,佢嘅特色係唔甜,清,果味香,拎去配南美比較濃味嘅菜,就可以互相補足,唔會太油膩。前菜我哋叫咗幾款,青口、豬皮(加上辣蕃茄醬)、CEVICHE:平目魚,味道有少少微酸,但開胃,魚肉鮮甜;之後就係南美烤雞,食落去嘅時候有好香嘅香料、豆寂、孜然、胡椒粉、紅椒粉嘅味道,另外經烤焗嘅雞肉亦都保留左肉汁,唔乾。佢另外仲配上酸菜,如果太油膩時亦都可以中和返。最後就係特色南美烤雞飯,呢碟飯有非常多嘅雞肉,一定食得飽,而且仲有好多由南美運過嚟黑豆、再配上南美青蕃茄醬,食落去嘅時候唔會太酸,但就係清新同濃味嘅調和,算係幾唔錯。

總括而言,食完呢餐之後,我有三個諗法:

- 水吧飲品質素高,係中環吧水準,要飲果茶;
- 南美烤雞飯好食,蛋汁配埋嫩滑雞肉唔錯;
- 要食佢嘅CEVICHE平目魚,日式Fusion黎。

佢另外仲配上酸菜,如果太油膩時亦都可以中和返。

2022-10-13
2022-10-21 105 浏览
好開心畀我搵到一間好特別的餐廳🤩 ~ Amusement Eatery,位於長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖。 餐廳主打正宗拉丁南美菜式, 店內裝修時尚, 設有室外和室內用餐位置,有落地玻璃,空間感十足,非常舒適, 仲要係一間寵物友善餐廳, 食客可以帶自己的寵物🐶到戶外位置一起用餐。🥰 兩個Brunch Set $208/pp 📋~ 是日餐湯、 前菜 ( 傳統秘魯檸檬漬魚生、 牛油果沙律 ) 、主菜 ( 特色南美烤肉飯、 秘魯特色燒有幾走地雞$60) 、 甜品(雪糕新地) 、 熱情果手搖水果茶$58、 南美特色鮮檸梳打$58。 🔸熱情果手搖水果茶🍹 ~ 熱情果味好香, 微甜口感清新。 🔸南美特色鮮檸梳打🍸 ~ 甜度適中,味道清爽醒神。 🔸是日餐湯🥣🍠 ~ 紫薯湯賣相美美的,口感清甜。 🔸牛油果沙律🥙 ~ 沙律菜新鮮, 牛油果🥑口感柔軟綿密, 是一道健康的菜式。 🔸傳統秘魯檸檬漬魚生🥗 ~ 味道酸香爽甜,有紫洋蔥、 紅椒、黃椒和粟米, 配上酸酸的檸檬汁🍋和彈牙的魚生, 絕對是一道開胃菜。 🔸特色南美烤肉飯🍛 ~ 有煎太陽蛋、牛油果、豆、香蕉、紅椒、牛肉和雞肉, 非常豐富, 食的時候一定
好開心畀我搵到一間好特別的餐廳🤩 ~

🔸熱情果手搖水果茶🍹 ~ 熱情果味好香, 微甜口感清新。
熱情果手搖水果茶

🔸南美特色鮮檸梳打🍸 ~ 甜度適中,味道清爽醒神。
南美特色鮮檸梳打

🔸是日餐湯🥣🍠 ~ 紫薯湯賣相美美的,口感清甜。
是日餐湯

牛油果沙律

傳統秘魯檸檬漬魚生

🔸特色南美烤肉飯🍛 ~ 有煎太陽蛋、牛油果、豆、香蕉、紅椒、牛肉和雞肉, 非常豐富, 食的時候一定要撈埋醬汁一起吃, 更加惹味🤤。
特色南美烤肉飯 ~Brunch Set $208

🔸秘魯特色燒有幾走地雞🍖 ~ 雞的外皮燒得特別香, 肉質嫩滑, 就咁食已經好正😋, 不怕辣的朋友,亦可以點辣醬。 另外還有配菜, 份量多。
秘魯特色燒有幾走地雞$60 ~Brunch Set $208

🔸雪糕新地🍦 ~ 雪糕口感軟綿又大杯, 我一個人都食唔曬呀😆!
雪糕新地

很有特色的一間餐廳, 店員服務親切有禮👍🏻, 推介大家來一試👏🏻。

2022-10-16
熱情果手搖水果茶