2022-10-18 37 浏览
南美菜你食過未?長沙灣開咗呢間特色餐廳,主打味道濃郁嘅南美菜。菜式選擇好多,價錢亦都合理。我哋今晚食咗一個烤伊比利亞豬肉串、塔斯曼尼亞羊架、海鮮手工pizza同埋和牛肉醬墨西哥粟米片。食呢啲重口味嘅嘢,梗係要飲杯啤酒啦!先食墨西哥粟米片,夠脆夠香口,一路食一路傾吓計,好relax~豬肉串配咗望梅子汁,薑味幾突出,估唔到同豬肉好夾!另外豬肉串夾雜咗燒嘅蔬菜,好味又健康。羊假嘅羊味幾濃郁,羊肉鮮嫩,配上薄荷乳酪汁好好味!最後食埋海鮮pizza,pizza餅底充滿麵粉香,口感煙韌,面頭鋪滿海鮮同埋白醬,味道豐富。食完呢啲已經飽晒,下次再嚟食甜品!
南美菜你食過未?

食呢啲重口味嘅嘢,梗係要飲杯啤酒啦!

羊假嘅羊味幾濃郁,羊肉鮮嫩,配上薄荷乳酪汁好好味!

食完呢啲已經飽晒,下次再嚟食甜品
2022-10-09
2022-10-18 43 浏览
長沙灣新開左好多餐廳,呢晚同朋友一齊去試試!室內環境都不錯,以霓虹光管字句作了裝飾,型格時尚🖤✨仲有戶外嘅位置可以選擇!食物方面有南美特色美食,選用的都是各國的優質食材,有好多款式,有手工製意大利麵、左佐酒小食等,食物味道非常好✨✨❥串燒-日本櫻姫雞串 $ 48 及 蝦肉串 $48配上特製醬汁,超級好味,🦐蝦肉大大隻,配有蕃茄碎醬汁充滿熱帶風情!✨朋友食既🐥雞肉串都話好味!✨❥ 慢煮西班牙豬鞍 $ 228厚厚的外面配上西班牙辣椒🌶️,肉質嫩滑,好厚身啖啖肉,推薦✨✨✨✨✨❥即刨新鮮松露什菌闊條麵 $ 188🍝手工製意大利麵!口感軟滑中帶柔韌彈牙的!醬汁層次豐富口感 creamy,松露鮮香!推薦✨✨❥Nachos 麥西哥粟米脆片🌮芝士肉醬舖係面,夾埋麥西哥粟米脆片食,超級正,脆卜卜❥榛子咖啡☕️及啤酒🍺

❥串燒-日本櫻姫雞串 $ 48 及 蝦肉串 $48
朋友食既🐥雞肉串都話好味!✨

❥ 慢煮西班牙豬鞍 $ 228

❥即刨新鮮松露什菌闊條麵 $ 188
✨✨

❥Nachos 麥西哥粟米脆片🌮
芝士肉醬舖係面,夾埋麥西哥粟米脆片食,超級正,脆卜卜

❥榛子咖啡☕️及啤酒🍺
2022-10-18 39 浏览
今次黎到長沙灣既一間主打南美菜既新餐廳真係未食過南美菜所以好期待餐廳環境幾有feel 有好多霓虹燈裝飾仲有提供户外坐位添 不過目測唔係太多張枱南美特色二人餐 $798日本生蠔 2隻好大隻呀😙呢排係日本蠔當造所以食落好creamy 超新鮮2隻真唔夠喉 🤪南美芝士蕃茄沙律係煎過既芝士 好正😜成舊食都唔會覺得好漏蕃茄仔都好甜 配左黑醋同橄欖油傳統南美漬魚生係酸酸辣辣好開胃既前菜 似泰式沙律仲有好爽口既魚生粒 愈食愈辣 唔食得辣既朋友仔就記得揀第二款加勒比烤雞半邊烤雞上面加左好惹味既醬汁 都係辣既雞肉好滑 雞胸位置都唔嚡口 好juicy 北海道帶子&三文魚子墨魚汁海鮮意粉(可自選任何一款意粉/闊條麵)大大粒煎香左既帶子 仲有青口同墨魚仔墨魚汁味道濃郁 意粉都好掛汁所以好入味巨型日本雪糕新地勁大杯牛奶雪糕🤣杯邊仲有朱古力醬真係2個人share都覺得太大杯
今次黎到長沙灣既一間主打南美菜既新餐廳

加勒比烤雞
半邊烤雞上面加左好惹味既醬汁 都係辣既
雞肉好滑 雞胸位置都唔嚡口 好juicy

北海道帶子&三文魚子墨魚汁海鮮意粉
(可自選任何一款意粉/闊條麵)
大大粒煎香左既帶子 仲有青口同墨魚仔
墨魚汁味道濃郁 意粉都好掛汁所以好入味

巨型日本雪糕新地
勁大杯牛奶雪糕🤣杯邊仲有朱古力醬
真係2個人share都覺得太大杯
性價比極高的週末早午餐,喜歡多國菜的話必試!自從與朋友嚐過秘魯菜後一直對秘魯美食念念不忘,近日發現長沙灣一間抵食的多國菜餐廳,更主打特色南美菜~ 今次試的Brunch Set包餐湯、前菜、主菜及甜品,價錢相宜;主菜份量極多,超豐富!加上店員友善,是一個不錯的用餐體驗~🍲是日餐湯 Sopa Del Día賣相十分特別的紫薯湯!口感creamy,紫薯味道香濃~🐟傳統秘魯檸檬漬魚生 Ceviche用上檸檬汁調味,魚生口感煙韌有彈性,味道中和而不腥,值得推介!🦀蟹蓉忌廉芝士雲吞 Wonton Fritos Con Queso Crema Y Cangrejo外表是普通的雲吞,但味道有驚喜!炸雲吞不油膩,蟹蓉滿滿,加上忌廉口感creamy濃厚!🐓秘魯特色燒有機走地雞 Pollo Asado Peruano (+$60)賣相滿分!烤雞十分juicy🤤 雞汁邊切邊滴下來!雞皮香脆,雞肉口感厚實嫩滑;外層舖滿香料,味道濃郁同時不辣不鹹,惹味十足!🍛特色南美烤肉飯 Plato Criollo飯粒口感比一般白飯硬,有咬勁,飯粒同時吸收了肉汁,味道超香口~ 配以烤牛肉及雞肉,兩款肉類熟成度烤得剛剛好,件件大

🍲是日餐湯 Sopa Del Día
賣相十分特別的紫薯湯!口感creamy,紫薯味道香濃~

🐟傳統秘魯檸檬漬魚生 Ceviche

🍛特色南美烤肉飯 Plato Criollo
飯粒口感比一般白飯硬,有咬勁,飯粒同時吸收了肉汁,味道超香口~ 配以烤牛肉及雞肉,兩款肉類熟成度烤得剛剛好,件件大舊又沒有肥肉,配飯吃一流~

🍨雪糕新地 Helados Sundae
以日式芒果及牛奶味雪糕作結,口感較一般雪糕煙韌,超滿足!

雪糕新地
雪糕新地
2022-10-15 232 浏览
是夜和朋友走進這間南美菜為主的餐廳整個餐廳格調很高級,但價錢不離地餐廳的燈光昏暗,很relax, 配上特色牆,打咭一流尤其呢個打咭梳化位,三五朋友坐係呢度傾計飲野,超正menu的前菜非常吸引,一口氣叫了三款和牛肉醬墨西哥粟米片南美菜, 粟米片係必食平時肉醬就食得多,和牛肉醬就第一次食感覺幾滑,無平時豬肉粒咁嚡和牛肉醬唔辣的, 隨碟跟一碟辣醬。 個醬辣得好清新, 辣度都唔少, 感覺落左墨西哥辣椒仔。同和牛醬好夾😋粟米片有2隻色,幾特別, 第一次見。而且塊塊都好大塊,唔會碎濕濕用黎送啤酒一流南美蕃茄芝士沙律呢個小食有2個size 叫, 我地2人,可以叫個細size 蕃茄同芝士都烤得好香, 蕃茄仔好甜, 配埋上面個舊芝士一齊食, 非常野味蟹蓉忌廉芝士炸雲吞呢個炸雲吞外表普通, 但一入口不得了,外皮非常鬆脆,入面是軟軟濕濕的蟹蓉忌廉芝士。真正外脆內軟。是夜主菜南美特色烤肉飯成個飯份量超大, 非常豐富, 除左有烤肉,仲有烤蔬菜。全部都烤得甘黃香口。隨碟仲有個牛油果同牛油果醬, 店員教倒入牛油果醬,將成個飯撈混才食。呢度最拿手的水果手搖茶, 我見每枱都有叫手搖茶茶味好清, 唔會太甜, 用黎配燒烤野

是夜和朋友走進這間南美菜為主的餐廳
整個餐廳格調很高級,但價錢不離地

餐廳的燈光昏暗,很relax, 配上特色牆,打咭一流

尤其呢個打咭梳化位,三五朋友坐係呢度傾計飲野,超正

menu的前菜非常吸引,一口氣叫了三款

和牛肉醬墨西哥粟米片

南美菜, 粟米片係必食
平時肉醬就食得多,和牛肉醬就第一次食
感覺幾滑,無平時豬肉粒咁嚡
用黎送啤酒一流

薯蓉忌廉芝士炸雲吞

是夜主菜
南美特色烤肉飯

特色南美烤肉飯

呢度最拿手的水果手搖茶, 我見每枱都有叫
手搖茶茶味好清, 唔會太甜, 用黎配燒烤野食好夾呀~
最重要係,賣相非常靚
唔講以為飲緊cocktail 😜

菠蘿手搖茶

估唔到係長沙灣呢個地方,搵到間咁高級又高質既餐廳。 而且價錢又唔貴。如果餐廳開係旺區, 一定長期爆場👍🏻

2022-10-11
  • 手搖水果茶
  • 蟹肉忌廉芝士炸雲吞
  • 特色南美烤肉飯
2022-10-14 63 浏览
由佢第一日裝修,到中間換過裝修,一直都有留意…因為每一日都會經過。所以一直知道餐牌嘅變化,但一直都冇衝動,說實在長沙灣區畀中環區嘅價錢,有好多其他選擇。終於終於終於佢哋有lunch set menu…雖然都係中環價錢,不過覺得加$90 (or$100?) 有free flow okie wor!真心擺到明衝着個free flow,有乜嘢咪斜住返上樓。Well…嘢食真心普通,lunch 嘅份量比晚餐少,頭盤小食還可以,main就ok la…豬扒juicy嘅 (加咗錢都唔Juicy係咪要鬧)重點來了free flow!講句公道說話,我係飲得嘅,不過由第一杯正常份量到第四杯得返兩啖,其實嗰度加埋都冇一支酒,你講得free flow你預咗有人飲得㗎!90分鐘未到,我想最後嗌多一杯…佢同我講夠鐘…我同佢講仲有5分鐘喎…之後佢同我講如果我要飲要再開!真心講我費事嘥氣同佢講!Sorry no next time! P.S. 老闆服務係好好不過真係要教下啲員工囉

重點來了free flow!

Sorry no next time!
P.S. 老闆服務係好好不過真係要教下啲員工囉
平日想搵啲特別啲嘅菜式真係諗到頭都大埋唔想每日西餐粵菜打邊爐日本菜?不如試下食南美菜 都幾特別架 🤩🤩近荔枝角長沙灣交界有間寵物友善餐廳 非常值得encore👍🏻👍🏻首先叫咗個牛油果沙律 真係令我嘆為觀止 平時出邊嗌緊牛油果沙律 最多都係將牛油果切片 然後加上牛油生菜就完成但係呢度居然有五顏六色營養豐富嘅配料分別有紅菜頭、南瓜、、合桃同提子乾粒粒所以食落去每一啖都有唔同嘅口味 好有心思秘魯特色燒有機走地雞用特別嘅醬料醃製而成再加埋個特色辣醬 雞脾夠大 口感嫩滑ichiban! 特色南美烤肉飯呢個飯真係必點 正宗南美烤肉飯 配料有翠玉瓜牛油果同紅豆 🫘每一啖飯都極為豐富 仲加埋隻煎太陽蛋 窿邊 流心效果極正斗amuse 蛋糕係是日特色南非甜品呢個甜品真係好好食!完全意想不到嘅粟米夾雜喺芝士蛋糕裏 味道清甜唔會太膩伴碟仲係色彩繽紛嘅草莓藍莓等等 絕對有驚喜令我最難以忘記嘅係杯熱朱古力尤其是呢啲天氣20幾度唔係太熱唔係太凍飲一杯暖笠笠嘅熱朱古力確實窩心
平日想搵啲特別啲嘅菜式真係諗到頭都大埋
唔想每日西餐粵菜打邊爐日本菜?
不如試下食南美菜 都幾特別架 🤩🤩
近荔枝角長沙灣交界有間寵物友善餐廳

非常值得encore👍🏻👍🏻

首先叫咗個牛油果沙律 真係令我嘆為觀止
平時出邊嗌緊牛油果沙律
最多都係將牛油果切片
然後加上牛油生菜就完成
但係呢度居然有五顏六色營養豐富嘅配料
分別有紅菜頭、南瓜、、合桃同提子乾粒粒
所以食落去每一啖都有唔同嘅口味 好有心思

用特別嘅醬料醃製而成
再加埋個特色辣醬 雞脾夠大 口感嫩滑ichiban!

呢個飯真係必點 正宗南美烤肉飯

令我最難以忘記嘅係杯熱朱古力
尤其是呢啲天氣20幾度唔係太熱唔係太凍
飲一杯暖笠笠嘅熱朱古力確實窩心
2022-10-10
其實今次去長沙灣本身想去食壽司郎,點知六點鐘已經無籌啦😅!唯有係周圍揾食啦!竟然俾我發現到間食特色南美菜嘅餐廳!估唔到長沙灣竟然有得食,一直以為依啲菜式只係中環先有得食🍽今次意間餐廳叫Amusement Eatery 首先我係俾佢嘅霓虹燈裝修吸引,所以去睇吓個餐牌有咩食。當中有秘魯阿根廷南美等等不同菜色,咁就試吓啦^_^首先叫咗杯特色菠蘿水果茶同南美檸檬梳打好清新開胃,味道濃郁又唔會太甜🥰第一次嚟當然就問下店員有咩推介啦!佢就推介左我秘魯燒有機走地雞🐥喺等待嘅期間廚房不停傳出非常香嘅燒烤味,原來就係我意隻雞啦!一上枱左右兩邊嘅食客都即時望住因為實在太香啦😍!用上當地香料燒成!非常惹味帶辣味!辣度BB辣一般大人都食到嘅!再配上特色自製辣醬辣味更上層樓🌶好過癮!雞肉能保持嫩滑多汁,雞皮又可以燒得香口!一試難忘😍太有驚喜!必食推介😍👍🏻第二道烤西班牙豬胺羅望子醬用咗18個鐘慢煮而成,能保持肉汁!配上酸酸甜甜帶少許薑味的羅望子醬好夾!有點似蘋果醬配豬的感覺!能平衡油膩感!第三樣南美特色烤肉飯原來係委內瑞拉嗰邊嘅All day breakfast 因為嗰邊需要高熱量勞動工作多,所以呢佢哋早餐呢都
其實今次去長沙灣本身想去食壽司郎,
點知六點鐘已經無籌啦😅!唯有係周圍揾食啦!
竟然俾我發現到間食特色南美菜嘅餐廳!
估唔到長沙灣竟然有得食,
一直以為依啲菜式只係中環先有得食🍽

今次意間餐廳叫Amusement Eatery

首先叫咗杯特色菠蘿水果茶同南美檸檬梳打
好清新開胃,味道濃郁又唔會太甜🥰

第一次嚟當然就問下店員有咩推介啦!
佢就推介左我秘魯燒有機走地雞🐥

第二道烤西班牙豬胺羅望子醬

第三樣南美特色烤肉飯
原來係委內瑞拉嗰邊嘅All day breakfast
因為嗰邊需要高熱量勞動工作多,所以呢佢哋早餐呢都會食飯嘅。配上青蕃茄醬點肉類,變得清新解油膩感^_^
黑豆需要煮十個鐘嫁!事前功夫都唔少!
意個飯係本身有味嘅,撈埋黑豆蛋汁一齊食!
好豐富😝仲有芝士香蕉帶甜味道!
如果叫兩個主菜的話,就一人兩份share比較好!因為係好飽㗎!

最後當然就要叫返個甜品作結啦!
今次就叫咗個南美特色粟米芝士蛋糕!
呢個下一個硬芝士蛋糕內有粟米粒外面又有烤粟米粒而成!好濃郁香甜!烤過嘅粟米係真係特別甜㗎!好好味😋好完美
  • 秘魯特色燒有機走地雞
今晚朋友就話要帶我食南美洲菜,我心想南美洲的菜式究竟是怎樣呢?跟著朋友就來到長沙灣,平時都不太覺這裡有什麼特別餐廳,原來這間「Amusement」就在長沙灣喜遇下面。我一坐低就問朋友其實Amusement 是什麼主攻什麼菜式的呢,可能店長聽到我的說話,就向我介紹主廚是從委內瑞拉返到香港的,我說開始對於今餐抱有熱切期望。Amusement 是採取開放式廚房的設計,可以看到廚師們烹調的情況。同時,餐廳都有不少打卡位供食客使用,而且坐得非常舒適。一間好餐廳,坐得舒服確實是先決條件之一。既然Amusement 是主打美洲菜式,那我們當然要嚐嚐吧。看看有沒有什麼特色小食,再配搭主食。⧒ 1. 海鮮拼盤Amusement 的海鮮拼盤非常特別,首先餐廳將材料弄得冰凍的口感,然後將海鮮切得細細粒,再將魷魚及其他海鮮弄得爽口,加上預先醃製調味,單食已經非常醒胃。然而,店長輕輕提示我們,南美的食法是將海鮮材料放在豬皮上面,再放進口中會有另一番滋味。我們嚐過後,的確是有不同的味道,事關本身海鮮的爽口感再配上豬皮的脆香後,在口中慢慢溶化時像是有兩種口感似的,非常過癮。⧒ 2. 牛舌這裡的牛舌不像是日本菜的那個
⧒ 1. 海鮮拼盤
⧒ 2. 牛舌
這裡的牛舌不像是日本菜的那個味道,同樣地Amusement 將牛舌作凍食,所以牛舌口感亦是非常爽口彈牙。不過,我覺得重點就是落在醬汁之上,由於餐廳是南美菜系,所用的醬汁是帶點酸酸辣辣的,而將牛舌點沾上這種調味後,感覺會份外醒神特別,
⧒ 3. 烤伊比利亞豬肉串配羅望子汁
主食就當然要點較為代表的烤豬肉串吧。豬肉串上枱時仍然熱辣辣嘖出香煙,一滴滴油香滴落碟上,望到都已經流晒口水了。店員亦提提我們可以將烤菠蘿與烤肉一同進食,可以中和烤肉的濃味。烤肉串上亦配有紅、青椒,但當然重點都是落在烤肉身上吧,伊比利亞豬肉經烤後令其肉汁香濃,再沾一沾酸甜的羅望子汁,豬肉香味更加出來,這個烤肉串就是很有美洲風情,好食之餘又可以當作打卡之用,絕對推薦。
⧒ 4. 塔斯曼利亞羊架配薄荷乳酪汁
羊架亦燒得恰到好處,未食都聞到陣陣羊香。Amusement 的羊架比起出其他餐廳的更加有羊肉味道,不知道是否因為貨源質素還是其烹調手法,食落就是非常豐有羊香,視乎你是否想要羊肉味濃一點,亦可沾一沾薄荷乳酪汁中和一下。
⧒ 5. 熱情果手搖水果茶 | 班蘭咖啡
另外,Amusement 其中一個特色飲品就是手搖水果茶。由於餐廳是開放式廚房的關係,我們可以看到店員手搖,令到很想嚐一下。很好地,水果茶是可以少甜的,所以飲落口就是非常清新香甜,而且水果茶很有打卡Feel,點一杯來影影相亦是不錯。班蘭咖啡亦非常香甜,班蘭味令咖啡更加好入口。
熱情果手搖水果茶
班蘭咖啡
長沙灣有一間這麼特別的南美菜餐廳,大家就來這裡尋找 Amusement吧。
南美菜式
2022-10-02
熱情果手搖水果茶
班蘭咖啡
南美菜式
2022-10-09 36 浏览
長沙灣南美菜餐廳✨🦥💕以南美特色菜式為主角,有驚喜的餐廳!👍🏻食物飲品夠特別!又好吃!環境舒適!很適合與朋友聚會聊天!💕必食推薦✨《Plato Criollo 》$188特色南美烤肉飯,食材包括:牛扒、雞肉、牛油果、煎蛋、牛油果、黑豆製成的caraota guisada和飯。吃法是先把由南美入貨的青番茄醬汁倒入,再把所有食材混合!完完全全感受到南美菜的特色!當吃一口後,那股森林動物圍繞你的感覺湧出來!不是誇張!吃完猶如在南美一樣。✨《新鮮松露薯條》$68香噴噴的松露味飄過來,表面的即磨芝士碎亦很有芝士香味,高質的松露薯條!💕《海鮮凍盤》$98必食!南美菜必食推薦!海鮮切粒加入秘製的醬汁,混合檸檬汁,把海鮮放在炸豬皮上進食,有驚喜!好好食!👍🏻《慢煮西班牙豬鞍》$248超級軟腍的西班牙豬鞍,份量十足,豬鞍口感軟腍易咀嚼,沾上獨特的燒汁,很有新鮮感!飲品方面亦是夠特別!《手搖水果茶》$58真是以手搖的方法製作出的水果茶,有幾種味道選擇,這杯是熱情果味,清新的感覺!《南美檸檬梳打》$58具特色的飲品,賣相精美,梳打配搭檸檬,加入庶糖,這是一杯清甜而爽口的特飲!總如:有特色的南美菜餐廳,讓你置
長沙灣南美菜餐廳✨🦥💕

必食推薦✨
《Plato Criollo 》$188

《新鮮松露薯條》$68

《海鮮凍盤》$98

《慢煮西班牙豬鞍》$248

飲品方面亦是夠特別!

《手搖水果茶》$58

《南美檸檬梳打》$58

總如:有特色的南美菜餐廳,讓你置身南美一樣!

中西日韓食得多,趁住週未嚟呢間餐廳試下秘魯菜式。餐廳樓底夠高.環境坐得好舒適仲有Outdoor坐位,下次可以帶埋狗狗一齊嚟Brunch Menu款式樣樣吸引✨特式南美烤肉飯烤肉飯唔係四圍都食到,店員好貼心提示可以將配料同飯撈埋一齊再加入當地嘅青蕃茄,製成青蕃茄醬,完全唔酸,令味道更昇華✨即刨黑松露薯條新鮮黑松露絲,滿佈粗薯條上面,即叫即炸.熱辣辣✨即刨新鮮松露手工Pizza好鍾意呢度嘅Pizza, 因為使用新鮮芝士,所以口感較濕潤,批邊位置就好香脆,有咬口,同黑松露味道好夾✨雪糕新地杯裝雪糕有驚喜,呍呢嗱配芒果嘅味道,非常幼滑,啖啖都有脆卜卜嘅餅碎,增添口感✨士多啤梨手搖水果茶加入新鮮士多啤梨,味道夠清,仲有幾款水果可以選擇✨南美特式鮮檸梳打呢杯鮮檸梳打較特別,搞拌後令味道更均勻,酸酸甜甜,好夠汽粉紫色嘅餐湯色香味俱全

中西日韓食得多,趁住週未嚟呢間餐廳試下秘魯菜式。

餐廳樓底夠高.環境坐得好舒適
仲有Outdoor坐位,
下次可以帶埋狗狗一齊嚟

Brunch Menu款式樣樣吸引

✨特式南美烤肉飯

烤肉飯唔係四圍都食到,店員好貼心提示可以將配料同飯撈埋一齊

再加入當地嘅青蕃茄,製成青蕃茄醬,完全唔酸,令味道更昇華

✨即刨黑松露薯條

新鮮黑松露絲,滿佈粗薯條上面,
即叫即炸.熱辣辣

✨即刨新鮮松露手工Pizza

✨雪糕新地

✨士多啤梨手搖水果茶
加入新鮮士多啤梨,味道夠清,仲有幾款水果可以選擇

✨南美特式鮮檸梳打
呢杯鮮檸梳打較特別,搞拌後令味道更均勻,酸酸甜甜,好夠汽

粉紫色嘅餐湯色香味俱全

2022-10-08
午餐
  • 特式南美烤肉飯
  • 手搖水果茶
2022-10-06 36 浏览
長沙灣最近新開咗間主打南美菜嘅餐廳 即刻拉埋朋友嚟試下🍴牛油果沙律 $98 可以揀大或者細份 入面有牛油果 芒果 南瓜 紅菜頭 同唔同嘅沙律菜 個汁酸酸甜甜 味道清新🍴西班牙黑毛豬鞍 $248豬鞍外皮煎得焦香 經過慢煮仲keep到肉汁 食落肉質好嫩滑 份量亦都好多 對得住個價錢🍴特色南美烤肉飯 $188嚟到最想食就係呢個😋 係南美style嘅雜錦飯 配料有煎蛋 牛肉 雞肉 黑豆 牛油果 食之前要同飯撈埋一齊食 再配埋好香牛油果味嘅辣醬 食落好開胃 🍴南美特色甜品 $68好神秘嘅一款甜品~原來係自家製栗米cheesecake🍰 cheesecake用咗烤焗過嘅栗米整成 栗米味好出仲有淡淡嘅芝士香氣 食落又唔會太膩 表面再淋上自家製焦糖醬 🍹柚子手搖水果茶 $58 & 南美特色鮮檸梳打 $58
長沙灣最近新開咗間主打南美菜嘅餐廳 即刻拉埋朋友嚟試下

🍴牛油果沙律 $98

🍴西班牙黑毛豬鞍 $248

🍴特色南美烤肉飯 $188

🍴南美特色甜品 $68

🍹柚子手搖水果茶 $58 & 南美特色鮮檸梳打 $58
2022-10-05 35 浏览
長沙灣又有新店啦!今次開嘅係南美秘魯菜,平時係香港好少見🫣 店鋪裝修簡約,坐落都十分舒服架~🌟 海鮮凍盤 ($98)蝦,八爪魚,蜆等幾種海鮮撈埋紅椒切粒,加入秘製醬汁,酸酸甜甜,配埋墨西哥特色脆餅,十分開胃!👍🏻🌟 澳洲M7和牛扒 ($348)五成熟燒牛扒非常嫩滑,口感一流。配埋阿根廷青醬,唔會搶牛扒本身嘅味,必試首選!🫶🏻🌟 特色南美烤肉飯 ($188)炭火烤肉撈埋南美香蕉,牛油果,黑豆同煎蛋,配上特色辣汁同酸汁,味道豐富,非常飽肚😋😋🌟 手搖菠蘿水果茶/ 南美特色檸檬梳打 ($58)手搖水果茶有五款口味,例如柚子、熱情果等等。菠蘿味果茶清甜可口,配埋菠蘿乾,最啱炎炎夏日!而特色檸檬梳打就啱鍾意汽水嘅人仕🍋🍋

🌟 海鮮凍盤 ($98)

🌟 澳洲M7和牛扒 ($348)

🌟 特色南美烤肉飯 ($188)

🌟 手搖菠蘿水果茶/ 南美特色檸檬梳打 ($58)
2022-10-04 50 浏览
香港係美食之都,幾乎所有地嘅菜式都可以喺度食倒,朋友生日,壽星女話想試啲特別野,所以我就帶左佢黎長沙灣哩間主打食南美菜嘅餐廳。Amusement喺福榮街盡頭,加上門面比較暗唔太起眼,行過好容易會錯過。店內用左唔同顏色嘅霓虹燈做裝飾,走型格路線。餐廳嘅菜式選擇唔算太多,不過小食、pizza、主菜同飯麵每個項目都有幾款揀,當中亦有唔少南美菜式,如果驚食唔慣,可以只點一兩道試下。菠蘿水果茶 & 柚子水果茶($58) - 兩款水果茶雖然味道分別唔大,不過唔會太甜,茶味亦清新,略帶酸甜味啱晒而家仲熱嘅天氣。海鮮凍盤($98/細) - 凍盤用左切碎左嘅蝦、魷魚、蟹柳同燈籠椒,再落埋秘製嘅醬汁,食落酸酸地非常開胃,食時可以配埋碟邊嘅墨西哥車輪脆餅,鬆脆之餘亦唔會太油膩。牛舌($68) - 牛舌都幾厚切,口感幾彈,食時可以蘸埋另附嘅酸辣汁,酸酸辣辣幾醒胃。雙重辣肉腸手工披薩($188) - Pizza直徑約十吋,上面鋪滿芝士同辣肉腸,芝士帶少少半融有咬口,配埋鹹香辣肉腸好惹味,餅邊亦烘得香脆,非常好味。特式南美烤肉飯($188) - 烤肉非常豐富,有牛肉、雞肉、牛油果、太陽蛋同黑頭,食之前要先撈勻佢,

店內用左唔同顏色嘅霓虹燈做裝飾,走型格路線。

菠蘿水果茶 & 柚子水果茶
雙重辣肉腸手工披薩
特式南美烤肉飯($188) - 烤肉非常豐富,有牛肉、雞肉、牛油果、太陽蛋同黑頭,食之前要先撈勻佢,因為加左黑豆,所以食落唔會太乾,雞肉同牛肉份量都幾多,所以最好兩三個人share食。
特式南美烤肉飯
南美特式甜品($68) - 係粟米芝士蛋糕,蛋糕唔會太乾或者太漏,碟上面加左糖漿同粟米,食時將芝士蛋糕蘸少少糖漿食,味道都唔錯。
南美特式甜品
總結,南美菜夠特別,雖然話而家0+3多左人去旅行,不過南美哩個地方可能成世人都未必有機會去,去唔倒試下佢地嘅菜式都唔錯。
菠蘿水果茶 & 柚子水果茶
2022-10-04 33 浏览
📍今次朋友仔帶咗我去一間食南美菜嘅餐廳食晏🍴好特別呢❤🦞海鮮凍盤 $98🌈今次叫咗個細size嘅海鮮凍盤🥰果然係🈶️ 驚喜呢🥳呢個海鮮凍盤裡面🈶️粒粒嘅八爪魚🐙墨魚仔🦑蜆肉🐚蕃茄🍅洋蔥🧅調味嘅味道🈶️小小辣又帶點微酸🍋最特別係佢用豬皮炸嘅脆片🔥一囗接一囗❤好食到不得了😋😋🍝Pesto Prawn Pasta $188🦐超愛呢個羅勒蝦手工意粉🍝大大隻嘅蝦好爽囗🔥配埋香味十足羅勒🌿非常開胃呢🥳新鮮做嘅手工意粉🍝口感同質地煙韌又重蛋味🥚真係唔錯🥳🥳🍍Pineapple 菠蘿水果茶🌈水果茶對脾胃超🈶️益呢🥰解膩清理腸✅賣相仲好靚靚添🥳🥳🍑Passion Fruit 熱情果🌈另一杯都係揀咗水果茶🥳呢杯熱情果茶唔會好甜❤️味道真實🥰超正呀🥳🥳
📍今次朋友仔帶咗我去一間食南美菜嘅餐廳食晏🍴好特別呢❤

🦞海鮮凍盤 $98