成日食cafe/日本嘢食到悶,所以今次一於試吓南美菜😜 位於長沙灣嘅Amusement Eatery主打南美秘魯菜,喺香港比較罕見。餐廳裝修有特色,有好多霓虹燈好有feel🏮 最近試咗佢嘅週末早午餐,包括餐湯、前菜、主菜同甜品,食物種類豐富而且質素唔錯☺️•𝗦𝗢𝗨𝗣•是日餐湯係合掌瓜忌廉湯🥒 其實一開始完全想像唔到係咩味🤣 飲第一啖嘅時候真係好濃郁嘅合掌瓜味,好似飲緊中湯,同時又有啲creamy好特別😳 中西合璧得嚟出奇地夾😝•𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥•🔺//南美檸檬漬魚生//餐廳用上日本千葉平目魚,以辣椒、紫洋蔥、鹹青檸汁、檸檬汁同芫荽調味,味道清新好開胃🥗🔺//蟹肉忌廉芝士炸雲吞//炸雲吞有兩粒好的骰🥟 入面有滿滿嘅忌廉,有啲似魚柳包嗰種沙律醬嘅味,酸酸地幾開胃。老實講唔係好食到有蟹肉,不過整體味道唔錯💕•𝗠𝗔𝗜𝗡•🔺//特色南美烤肉飯//難得餐廳主打南美菜,一定要試呢個特色南美烤肉飯🍛 首先賣相好吸引😍 色彩繽紛又豐富🌈 有牛肉、雞肉、煎太陽蛋、牛油果、黑豆、烤洋蔥等等,仲配有特色醬汁。將所有嘢撈埋一齊食,有肉又有菜,健康飽肚又好味,正🤤🔺//西班牙黑毛豬鞍 +$𝟱𝟬//黑毛豬鞍有驚喜💕肉質

•𝗦𝗢𝗨𝗣•

•𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥•
🔺//南美檸檬漬魚生//

🔺//蟹肉忌廉芝士炸雲吞//

•𝗠𝗔𝗜𝗡•
🔺//特色南美烤肉飯//

🔺//西班牙黑毛豬鞍 +$𝟱𝟬//
黑毛豬鞍有驚喜💕肉質juicy又厚切🐖 仲有個羅望子醬好夾,推介👏🏻

•𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧•
餐廳當日冇甜品供應改為咖啡,揀咗斑蘭咖啡同肉桂咖啡☕️ 斑蘭咖啡有淡淡的斑蘭香味,唔會太甜,感覺特別值得一試💚
肉桂咖啡都好香玉桂味😜 但係就有啲偏甜。

整體覺得每一款食物都有質素,尤其覺得主菜做得出色❤️

𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁
☀️𝚆𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟸𝟶𝟾 𝚙𝚎𝚛 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.5/10