2021-06-09
鮨逸開左短短幾個月,如果我無記錯佢地係2020既聖誕開業其實小高已經黎過好幾次😍😍不論lunch 定dinner都已經食過幾次黎得好似密過高太既mc佢地如果有早餐我都会黎試下因為晚餐有二十五道菜,小弟不才,post唔哂甘多相,只能揀一部份黎post頭一道菜係北海道白粟米,之後依個雲xx既前菜,佢既酸度非常開胃爽口同另外一啲omakase餐廳頭盤就要先聲奪人既present黎得更加實而不華個人認為頭盤太強橫,除非後續更強橫,否則会影響左後面食物既發揮蟹肉豆腐依個係最令我驚喜既前菜(雖然驚喜過幾次)蟹既鮮味同豆腐完美滆合,上面既小量魚子醬係裝飾多過味蕾體驗因為蟹鮮味較濃,但係望到caviar又對依件事係加分活。北寄貝剌身早幾年我係第二間第一次食都係問點解北寄貝唔係紅色邊,係灰色既既跟住其中一位主廚話俾我聽,原來依個問題係好多客人会問既深海池魚頗獨特既處理手法,突出到池魚既鮮味八爪魚吸盤吸盤肯定係依道菜既靈魂爽口既吸盤再加啲酸汁啫喱,雖然唔係啲咩創意菜色,百份百萬試萬靈食omakase好多時都唔小得既生蠔今次換左隻海水味較濃既生蠔日本蠔既特式,味道單一直接係好食既,但其實真係可以考慮下用其他
活。北寄貝剌身
跟住其中一位主廚話俾我聽,原來依個問題係好多客人会問既
深海池魚
頗獨特既處理手法,突出到池魚既鮮味
食omakase好多時都唔小得既生蠔
今次換左隻海水味較濃既生蠔日本蠔既特式,味道單一直接係好食既,但其實真係可以考慮下用其他地方既蠔去做配合,可能味道同用餐體驗都有唔同既奇妙之處,唔使侷限自已一定要用日本蠔
本。金鯥鯛
只能夠講,今餐既其中一位非常耀眼既主角輕輕火炙後,魚既油脂同醋飯配合到一個點
花雕漬牡丹蝦
不得不讚,花雕漬做得濃香而不膩完全不搶蝦既鮮甜,食過幾次都係甘好食
原隻海膽賣相滿分但我地两口子覺得海膽味道偏淡,雖然加左三文魚籽除左賣相更加吸引之外,亦可幫助調味全但相信比較小客人会將佢地撈暈一齊食可能一口滿滿既羽立,東沢海膽軍艦又係另一種滿足不過原隻上既活
海膽加魚籽絕對不矢霸氣
大拖壽司
入口即溶。鮮。鼓油可以視而不見。完
依個大拖
依間omakase 真係我食過性價比最高
$1280一位,係銅鑼灣食到心機,廿五道菜各位大廚非常細心健談,淨係依樣已經加哂分絕對值得你地可以令人留下深刻好印象