2021-05-27 158 浏览
第一次聽omakase有25品,食完真係超級飽超級滿足。前菜係靜岡縣既水茄子,師傅話係唯一一種可以生食嘅茄子,鮮甜得來口感似啤梨。另外仲有秋田縣出產嘅順菜,呢一個口感非常有趣,有一層啫喱包住,咬落去好似海藻咁樣,本身無乜味,所以要配醋去食,再加埋松葉蟹肉,好友海鮮嘅味道。下一道係富山灣螢光魷魚,多膏多到好似牡丹蝦頭咁,師傅話係因為而家當造尾水,我諗如果火炙過嘅話會仲好食啲。之後就開始食刺身啦,首先係淡路島池魚細切,配上薑蔥紫蘇花,魚肉非常之肥美,好有creamy嘅感覺。之後就到北海道白見貝,睇住師傅喺魚缸裏面撈上來,其實即係象拔蚌仔,肉質彈牙而且鮮甜,師傅將腹部火灸過,令到其口感更加淋身軟d 甜好多,估唔到有咁嘅食法,以後都想要求火炙。之後係天草縣出產嘅間八,亦即係鱆紅魚,魚生食囉好似魷魚咁樣嘅質感,相當creamy,夾左根室既馬糞海膽一齊食,海膽鮮味一湧而出,唔知係咪兩樣嘢夾埋一齊先有個咁嘅效果,但係幾乎係我食過嘅海膽之中最好食嘅。下一道係北海道白貝,用咗鹽燒,新鮮大牙好味,但係喺其他咁出色嘅食材當中就比較冇咁出眾。之後就到平目魚,加咗小小柚子去調味,魚肉清新偏淡,肉質彈牙。之後就到
第一次聽omakase有25品,食完真係超級飽超級滿足。

之後就到赤貝,加咗小小酸柑汁,赤背非常之彈牙,又冇腥味,濃濃嘅海鮮感覺湧入口中。
在下一道就係島根既脂目鯛,呢一個真係好少聽到,師傅話呢一條有10kg好少有,識落魚肉嘅質地非常之軟熟,而且油份高,令到啲魚肉好易咬開,好有甘既味道。
中間有一道素菜清一清味蕾,湯葉亦即係日本嘅新鮮腐竹,比起香港食到嘅話好多,好有大豆味道,直頭係入口即溶。
之後又去返壽司,沖繩車海老,亦即係香港叫嘅花竹蝦,又係睇住師傅喺魚缸裏面撈上黎,仲係好生猛嘅時候即刻拎來做刺身,睇到都覺得新鮮,識落比平時食到嘅甘蝦彈牙。
然後就到島根県春香岩蠔,相對地都好大隻,而且海水味重,唔算creamy 蠔身反而幾,實淨 鹹味重。
在下一道就到我好期待嘅赤鯥,本身呢一款魚非常重油香,食落個味道重濃烈過拖羅,所以成為我嘅至愛。
再之後竟然有富山白蝦,我都好多年冇食過白蝦啦,果一種甜味果一種creamy真係難以形容,搵唔到替代品。
食完白蝦之後就到食刺身級別銀鱈魚,魚味好輕但好有油香,魚肉嘅質地好煙韌,同時間又好啊,魚味要食到最後先出黎。

之後師傅竟然捧住個原隻海膽上嚟,岩手縣紫海膽,今次真係我第一次咁樣食海膽,以前喺日本都未有機會試到,絕對係一個新奇有趣嘅試驗,海膽唔夠之前食到嘅馬糞海膽咁甜,但係淨係個賣相都已經贏咗。
海膽之後就食生北寄貝,用咗竹炭鹽酸柑汁,最鍾意睇住師傅拍佢一下,生嘅會慢慢收縮起嚟,睇到都覺得新鮮。

下一味就係磯煮鮑魚伴蟹膏,味道好濃烈,鮑魚嘅質地好彈牙但又帶點軟熟,火候啱啱好。
之後係炸香魚bb ,個size有啲似喺台灣食到嘅炸池魚,個肚同頭小小甘味。
之後就到必食嘅拖羅,個油香簡直係唔使講,而且去晒筋,入口即溶。
之後到鮫鰈魚邊,亦即是係右口魚邊,同樣都係啲有心咗落去個紫菜入面,食完之後仲有齒頰留香嘅感覺。
最後就到穴子,即係海鰻,完全冇骨,魚肉好軟熟,用天婦羅嘅方式令到個口感更多層次。
最後就係草莓天婦羅,好少見會攞生果做天婦羅,再加少少煉奶,有啲奇怪但係又幾好味。
食完主菜之後就上咗個真係有半隻龍蝦係入面嘅龍蝦湯同埋兩款甜品,分別係蛋布甸,同埋蜜瓜蛋糕去做收結,真係25道食足三個鐘,第一次嘗試,飽到捧住個肚走。影咗嘅相都多到放唔晒。
2021-05-13