2021-06-29 62 浏览
週年紀念日 男朋友找來了這一間 — 鮨逸細味用心製作的廚師發板順道回味已很久沒有去的家鄉日本共二十五道菜 性價比高蟹膏豆腐加入了蟹膏的豆腐質感細滑 帶濃香蟹膏味面上加上了松葉蟹和魚子醬口感和味道更上一層樓真鯛白子先炸過外層鬆脆 內裡白子口感嫩滑 不錯不錯北寄貝所有食材師傅均衡量了醬油和芥末的比例食材新鮮 吃出北寄貝的鮮甜爽口 三文魚籽湯葉湯葉即新鮮腐皮 口感滑溜配上鮮香的三文魚籽 味道更佳北海道牡丹蝦大大一假新鮮蝦配上啡棕色的蝦膏和藍綠色的蝦籽蝦膏味道濃郁 蝦籽口感脆彈一口吃下去多層次享受 好出色富山灣白蝦檸檬座底 白蝦鮮甜 個人亦喜歡蝦的口感面上放上芝麻 使味道更香喜之次魚味鮮甜 火炙燒過逼出魚油 更帶出魚的香味金鯛燒這款是煮熟了的金鯛 入口質感更結實彈牙燒了後的口感更多層次 挺特別
週年紀念日 男朋友找來了這一間 — 鮨逸

金鯛燒
這款是煮熟了的金鯛 入口質感更結實彈牙
燒了後的口感更多層次 挺特別
2021-06-24 1635 浏览
平時不常吃 omakase, 而每次選擇廚師發板,都會去尋找仔細為免中伏,因為一般廚師發板的日式料理價錢相對高,所以做定資料搜集是重要原素!看了時間食評不錯,而且地點鄰近地鐵站及十分方便,所以和朋友沒有訂位直接 walk-in 碰碰運氣!始終是閑日應該相對沒有週末那麼爆滿!環境如圖所見清靜優雅,由於店舖不算大間,所以很多在唯一早已被預訂,而吧檯原來已經訂滿,所以如果為了觀賞廚師手做食物,定必需要打電話上來定位!餐牌其實十分簡潔基本上只說明廚師發板總共有25樣食物,包括刺身,酒肴,和壽司!同時廚師發板套餐並附上面豉湯和甜品!整個 omakase set 價錢是 $1280+10%,不算超級貴,但亦算在大概中高價位,所以我對他的菜式亦很有expectation!由於套餐是廚師發板,所以我們沒有一個概念究竟會上什麼東西吃,所以每一道一道上菜,都會有好奇心到底下一道是什麼!現在為大家介紹這次廚師發板套餐內的25道食物!一開始上涼菜,白粟米,蟹肉豆腐,順菜.白粟米,粟米是全生食,第一次生吃粟米,但她想不到的味道十分甜!蟹肉豆腐,蟹肉味重,與豆腐配搭口感滑順!順菜,滑潺潺少少酸十分開胃!赤貝,很有

現在為大家介紹這次廚師發板套餐內的25道食物!

一開始上涼菜,白粟米,蟹肉豆腐,順菜.
蟹肉豆腐,蟹肉味重,與豆腐配搭口感滑順!
順菜,滑潺潺少少酸十分開胃!

赤貝,很有礦物味,十分清甜,配上不太辣的wasabi 沒有被蓋過味道,反而更調出鮮味!
真鯛魚,口感不錯有咬口,配上紫蘇味道鮮美
生八爪魚 ,切成薄片不會太硬,搭上酸汁清甜爽脆!

剛剛吃了前菜沒多久,感覺口感有點寡,馬上便上一小瓶清酒,搭配以下主食的壽司刺身

白貝燒,灼熟得剛剛好不會太久,連湯汁和肉一起吃,非常惹味,鮮甜!

葉白引壽司,柳鯛壽司,北寄貝壽司
壽司飯相對細小,不會因為飯多而令到飽腹,剛上菜不久,所以沒有很多凡是十分正確!壽司飯上的刺身都很新鮮,除了柳鯛以外葉白引和北寄貝不錯,柳鯛有點咬不斷的感覺,影響了進度!

牡丹蝦,廚師已經將蝦頭蝦尾開殼,蝦膏蝦子加牡丹蝦刺身,味道更為搶出,十分新鮮,口感一流!
三文魚仔湯葉,湯葉即是腐皮,店員介紹湯葉來自日本,所以豆味十足!

白見貝,即是我們常叫的象拔蚌,這個刺身很有口感,不過相對有點淡,清清淡淡為主!

岩蠔,這個一上場,我們都很驚訝有這麼大隻的生蠔,十分 juicy 不得之了!

鮫鰈壽司,味道較清,但鮮味依然存在!
白蝦壽司,白蝦當然沒有牡丹蝦好,但勝在膠質配上壽司飯口感膠膠的感覺!
喜之次壽司,這個魚腥味有點重我不太喜歡!

凹貝,感覺無論口感和味道長象拔蚌不太知道如何分辨!
花竹蝦,同樣和牡丹蝦沒法,但配上酸汁,蝦味被酸汁調出,也有鮮味!

磯煮鮑魚,看似是由大鮑魚切式兩份,不過不是新鮮鮑魚,吃得出應該是曬乾後那一種,我還是比較喜歡新鮮的一款!

花竹蝦頭,廚師將剛剛花竹蝦刺身的蝦頭去炸,這個炸出來後,香脆可口,喜歡煎炸嘢食的我對他讚不絕口!

金雕松粒燒,這個也很不錯,上層十分香脆,魚肉很有口感質感,配上小芡汁,不錯的小魚塊!

醬油漬赤身,拖羅赤身,這兩款刺身忘記拍照,不過一向對這兩樣刺身興趣不大,因為魚腥味甚重!

馬糞海膽,吃到這裏已經搞到一個極點,但不能不吃,否則便浪費這個鮮甜可口的海膽!廚師有配上少許壽司飯,所以整個海膽沒有太膩!

麵豉湯 玉子燒 是尾二的菜式,我和朋友在討論,其實次序是否有點調亂?應該麵豉湯一開初第一道菜上先呢?玉子燒似 cream pudding 口感不錯和特別!

海鹽雪糕,最終當然要吃上這個happy ending,雖然已經飽到不能再吃,但始終甜品是另一個胃!而且海鹽雪糕,在香港並不是那麼容易找到!

綜合覺得這家餐廳,廚師發板以這個價錢可以吃到那麼多菜款,有點值回票價感覺!可以一試!
2021-06-21
2021-06-23 82 浏览
最近同朋友high tea傾計時佢地推薦我食呢間!早排預早book定位,放工過黎開餐。Omakase好處就是師傅發板不用自己睇菜單,岩晒我呢啲選擇困難的人!這次總共有24道菜!池魚,師傅將池魚切成細條狀,將魚肉和醬油撈勻再吃,能帶出魚的鮮味。燒白貝,師傅簡單用鹽腌過再燒 ,吃出白貝的鮮甜。金目鯛壽司,師傅用燒槍輕燒表層,減去鯛魚的部分油脂,入口即溶。北海道活北寄貝刺身,味道鮮甜,肉質爽滑彈牙北海道牡丹蝦刺身,師傅用花雕酒浸了一整晚,蝦肉完全入味,蝦肉爽口陣牙之餘仲有花雕酒味,超讚!活赤貝刺身,爽口彈牙,再配上青檸汁,清新宜人岩手縣紫海膽,勝在新鮮師傅說當日才空運到港,沒有經任何調味,吃出海膽的鮮味!總結:24道菜埋單約$1300,另外送2份甜品!非常抵食!

燒白貝,師傅簡單用鹽腌過再燒 ,吃出白貝的鮮甜。

北海道活北寄貝刺身,味道鮮甜,肉質爽滑彈牙

活赤貝刺身,爽口彈牙,再配上青檸汁,清新宜人

總結:24道菜埋單約$1300,另外送2份甜品!非常抵食!
2021-06-21 1148 浏览
這次跟朋友慶祝生日,到了銅鑼灣吃一敞廚師發辦,大愛,竟然有25道菜,驚喜!廚師會先了解客人的飲食習慣再度身下廚,貼心!先來數度開胃小點,北海道白玉粟米,精緻的粟米是生食的,爽甜清新心多汁無渣。水母刺身加了柚子汁作調味,酸酸甜甜的,海哲下更有海帶伴碟,同樣開胃。海膽豆腐完全吸睛,豆腐磚的外型卻由海膽打蓉而成,啖啖濃郁海膽香入口即溶,頂層更以德國黑魚籽作點綴,奢華高貴。北海道活北寄貝肉身爽口,非常新鮮海鮮味特別出。昆布真鯛薄切不腥,啫喱狀是醃了一晚的昆布汁,能帶出真鯛的鮮味。水爪亦即活白爪魚,吸管部為爽身有咬口,觸鬚配紅色辣紅蘿蔔肉及土佐醋層次複雜。北海道鹽燒白貝大大隻,湯汁鮮甜熱食沒有腥味。石鯛壽司加了點點柚子皮,清香撲鼻魚油豐富。松葉蟹肉壽司由松葉蟹拆肉而成,旁邊再伴有松葉蟹棒,鮮味濃烈蟹控之選。地金目鯛壽司乃鯛魚的高級版,油份及魚香會更濃郁,很喜歡這到位的鮮味。湯葉採用了靚腐皮,豆味香濃,就連三文魚籽也要當一次配角。勘八薄切賣相優雅,勘八魚卷著馬糞海膽,新鮮清新回味無窮,蘿蔔苗則有少許辣。花雕漬牡丹蝦加了鏗魚汁豉油及味琳,建議由蝦尾開始食,花雕味芳香濃郁,蝦頭絕對是精粹。春香岩蠔如手
春香岩蠔如手掌般大隻,肥美多肉海水味較重。鮫鰈魚壽司新鮮,魚邊更火灸了使油份爆出來,入口溶化,魚油更把咀唇暫時封住了。沖繩花竹蝦上枱時只有一成熟,蝦身爽鮮蝦味突出,廚師更添加了些酸根果實,少少酸香使其清新爆發。
岩手縣紫海膽即開啖啖肉,中間放了已調味的醬油漬三文魚籽,再以貝殼製的匙羹食用以防海膽涼化,非常欣賞如此細緻的用心。南非鮑魚慢煮了四小時,再混合蟹膏麵鼓醬,肉身軟熟兩者鮮味齊昇華,好味得完全出乎意料之外。
另外更有喜之次壽司、粒貝、金鯛壽司、富山灣白蝦壽司、穴子海鰻壽司、藍鯨吞拿魚腩壽司、玉子布丁及哈密瓜等等。
全晚再配以果香味極濃的鈴鹿川清酒,非常易入口很適合女士們品嘗,更可挑選自己喜愛的清酒杯。
絕對滿意整晚細緻尊貴的用餐體驗,性價比極高,大滿足!好飽好飽!
  • 海膽豆腐
  • 水爪
  • 地金目鯛壽司
  • 勘八薄切
  • 岩手縣紫海膽
  • 南非鮑魚
2021-06-20 792 浏览
最近迷上了Omakase,朋友介紹了鮨逸,果然如友人所告知CP值很高!前菜是北海道白玉粟米,沒想到白玉粟米生食是這麼爽甜,很不錯。旁邊是我喜愛的牛蒡,無限添加。水母刺身配柚子汁,很爽口,尤其是柚子汁帶出的甜酸味很突出,很開胃。海膽豆腐,海膽飽滿,色澤橙黃,味道甘香。底下金黃色的豆腐口感嫩滑。配上德國黑魚籽,賣相討好。北海道活北寄貝,新鮮爽口。昆布真鯛,啫喱狀的昆布經過一晚醃制,夾住一起食酸甜味很出。活八爪魚切片,大廚巧妙刀工,薄片半透光,新鮮爽口,質感煙韌。面頭舖著的是辣紅蘿蔔蓉拌土佐醋,很有日本特色。北海道鹽燒白貝,大廚教路,這道要襯熱食可避免腥味👍湯葉,濃郁大豆味,口感嫩滑細緻。面頭三文魚籽相對變成配角。勘八薄切,薄卷內是馬糞海膽及蘿蔔苗,入口微辣,滿腔是蘿蔔苗的清新及濃烈的海膽味,很特別。花雕漬牡丹蝦,蝦鮮甜,花雕味濃郁。松葉蟹肉壽司,蟹肉蟹腳加蟹膏。蟹腳鮮甜,蟹膏蟹肉蟹鮮味濃郁,正。春香岩蠔,大隻肥美,濃郁海水味。沖繩花竹蝦,味道清爽,配上酸柑微酸更清新。鮫鰈魚,火槍燒灸後,油份爆出了很美味!喜之次,簡單地火槍燒一下,微暖,同樣美味。地金目鯛,棲身於500米的深海魚,新鮮肥美,

北海道活北寄貝,新鮮爽口。

昆布真鯛,啫喱狀的昆布經過一晚醃制,夾住一起食酸甜味很出。

北海道鹽燒白貝,大廚教路,這道要襯熱食可避免腥味👍

湯葉,濃郁大豆味,口感嫩滑細緻。面頭三文魚籽相對變成配角。

花雕漬牡丹蝦,蝦鮮甜,花雕味濃郁。

春香岩蠔,大隻肥美,濃郁海水味。

沖繩花竹蝦,味道清爽,配上酸柑微酸更清新。
鮫鰈魚,火槍燒灸後,油份爆出了很美味!
喜之次,簡單地火槍燒一下,微暖,同樣美味。
地金目鯛,棲身於500米的深海魚,新鮮肥美,油分足,魚味濃。

岩手縣紫海膽,原隻上,入口即化,超美味。中間是滿滿的醬油漬三文魚子,用貝殼匙羹吃更可保留魚子醬原有的鮮味!

粒貝,Omakase常有的一味,爽口甜美。

南非鮑魚,慢煮四小時,混合蟹膏麵鼓醬,出乎意料嘅腍身入味。

金鯛,魚鱗經熱油滾過,再經過爐燒,十分脆口。

富山灣白蝦,蝦很有黏度。穴子海鰻,脂肪豐富,味道浓郁令人難忘。藍鯨吞拿魚腩伴紫菜,炙燒後入口即溶。

經過25道菜,吃了2個多小時,最後更送上了湯及甜美多汁的哈密瓜,超級大滿足。

2021-06-16
2021-06-20 179 浏览
從網上見到銅鑼灣新開一間廚師發板,千多元就能品嚐25道菜,一於約埋朋友去試吓先!位於崇光百貨後面,裝修擺設充滿日式簡約,由於很早預約了,可以坐上吧枱,能夠與師傅互動,看到食材的製作方法,這是廚師發板最緊要的環節!點了$1280元的廚師發板,能夠吃到當季最新鮮的日本各地的即送食材。先來三份開胃菜式北海道白粟米,鮮甜爽脆無比,蟹肉水雲髮菜,酸酸甜甜非常開胃。蟹膏豆腐松葉蟹,蟹肉蟹膏鮮甜甘香。池魚,金調刺身,口感細嫩。馬刀貝和赤背都是現開的,非常新鮮,肉實鮮甜爽口!燒白貝,燒完都係脹卜卜,肉厚,簡單燒至半熟,原汁原味!沖繩花竹蝦,也是活捉上來的,師傅輕輕用滾水湯至一成熟,既有熟蝦味道又有生蝦口感!北海道丹蝦,分量十足,蝦膏蝦肉甘香爽甜!春香啱蠔配酸汁,每隻差不多一磅重,肉厚爽口重海水味, 非常creamy。岩首紫海膽,現開原個海膽,加上鮮魚汓,雙重滋味,半點腥味都沒有,入口即溶,很邪惡啊!中拖羅,大拖羅,完全冇根,入口即溶,拖羅魚油味香濃。赤睦魚,魚味比較淡,肉質鮮嫩。右口魚配魚肝醬,魚味濃郁再帶一點肝香味。富山彎白蝦,本身獨有的香味,肉質鮮嫩,令人回味。白見貝,高級的貝類,師傅會將貝肉撻一

先來三份開胃菜式
蟹膏豆腐松葉蟹,蟹肉蟹膏鮮甜甘香。
池魚,金調刺身,口感細嫩。
馬刀貝和赤背都是現開的,非常新鮮,肉實鮮甜爽口!

燒白貝,燒完都係脹卜卜,肉厚,簡單燒至半熟,原汁原味!

北海道丹蝦,分量十足,蝦膏蝦肉甘香爽甜!

中拖羅,大拖羅,完全冇根,入口即溶,拖羅魚油味香濃。
赤睦魚,魚味比較淡,肉質鮮嫩。
右口魚配魚肝醬,魚味濃郁再帶一點肝香味。

富山彎白蝦,本身獨有的香味,肉質鮮嫩,令人回味。
白見貝,高級的貝類,師傅會將貝肉撻一下,令到極速擴張和收縮,爽口無比。
鮑魚配上鮑魚肝醬,甘香入味又爽口。
炸金調,連魚皮一起炸,配上特製醬汁,非常香口。

食材全部日本空運到港,亦會花很多時間預先處理,師傅亦會詳細介紹來源和食法,頂級服務配上頂級食材,這個價錢絕對物超所值呢!
2021-06-18 106 浏览
已經好耐冇去過日本,特別懷念日本的美食,今日決定對自己好啲,食日本著名嘅Omakase。整餐料理約有二十五道菜,我會選出我最愛的重點美食作出介紹。先是松葉蟹肉前菜,先輕嚐一下蟹肉的鮮味,再把底部的特製料理兩者混合一起,令蟹肉濃香及鮮味更上一層樓。然後是燒金目鯛壽司,金目鯛魚油甚多,經師傅燒一燒,逼出油份,而且魚肉肥美甚香,入口即化,帶出甘香的味道。再下一道是紫海膽三文魚籽漬,師傅原隻紫海膽即日由日本空運至港,即晚已打開作料理之一,紫海膽即鮮味十足,仍保留了海水中帶有的香味,味道則偏清淡甘甜,配上三文魚籽的鮮甜及口感,相當有咬口。北海道牡丹蝦刺身,蝦肉甘甜帶香,膠者的咬口令人著迷。整餐飯需時約兩小時,相當出色。
整餐料理約有二十五道菜,我會選出我最愛的重點美食作出介紹。
北海道牡丹蝦刺身,蝦肉甘甜帶香,膠者的咬口令人著迷。
整餐飯需時約兩小時,相當出色。
生日將近,喜獲好友宴請到鮨逸一嚐Omakase廚師發辦,餐廳位於銅鑼灣駱克駅27樓,交通方便,鄰近地鐵站。壽司吧枱座位不多,建議大家要預先訂座!晚市Omakase合共25道菜,全根據時令食材決定每日菜式。北海道白粟米粒粒晶瑩又雪白,生食可以嚐到天然粟米味,入口鮮甜多汁,清脆又香甜!沖繩縣水雲配松葉蟹肉伴土佐醋水雲柔軟爽滑,蟹肉鮮甜彈牙,配土佐醋,酸酸甜甜特別開胃。豆腐配松葉蟹肉、蟹膏、德國黑魚子入口嫩滑無比既豆腐,面層仲有滑嫩蟹肉、香濃蟹膏以及濃郁香醇又綿密既黑魚子!北海道北寄貝刺身新鮮甘甜又爽滑,口感相當細膩。淡路島小池魚伴紫蘇花時令小池魚油脂豐厚,爽脆鮮甜,充滿魚油甘香。北海道活水八爪魚活水八爪魚夠哂新鮮,入口鮮嫩味美好彈牙,配辣椒蘿蔔蓉及土佐醋啫喱,味道層次更豐富。左口魚骨天婦羅炸得香脆而不膩,佐酒一流。北海道燒白貝以鹽輕輕一燒後,味道更為鮮甜細緻,肉身夠哂爽滑彈牙,甜脆帶嚼勁。深海池魚壽司爽口滑嫩帶油份,魚味濃厚,肉質緊實。北海道活車海老壽司配青檸汁極致鮮甜彈牙,新鮮度十足!金目鯛壽司肉質Q嫩緊實好豐腴,入口味濃,肥而不膩。新鮮湯葉湯葉即腐皮,豆香濃郁,清香嫩滑,配醬油漬三文魚
生日將近,喜獲好友宴請到鮨逸一嚐Omakase廚師發辦,
餐廳位於銅鑼灣駱克駅27樓,交通方便,鄰近地鐵站。
壽司吧枱座位不多,建議大家要預先訂座!

北海道白粟米
粒粒晶瑩又雪白,
生食可以嚐到天然粟米味,
入口鮮甜多汁,清脆又香甜!

沖繩縣水雲配松葉蟹肉伴土佐醋
水雲柔軟爽滑,蟹肉鮮甜彈牙,
配土佐醋,酸酸甜甜特別開胃。

豆腐配松葉蟹肉、蟹膏、德國黑魚子
入口嫩滑無比既豆腐,面層仲有滑嫩蟹肉、
香濃蟹膏以及濃郁香醇又綿密既黑魚子!

北海道北寄貝刺身
新鮮甘甜又爽滑,口感相當細膩。

淡路島小池魚伴紫蘇花
時令小池魚油脂豐厚,
爽脆鮮甜,充滿魚油甘香。

北海道活水八爪魚
活水八爪魚夠哂新鮮,入口鮮嫩味美好彈牙,
配辣椒蘿蔔蓉及土佐醋啫喱,味道層次更豐富。

左口魚骨天婦羅
炸得香脆而不膩,佐酒一流。

北海道燒白貝
以鹽輕輕一燒後,味道更為鮮甜細緻,
肉身夠哂爽滑彈牙,甜脆帶嚼勁。

深海池魚壽司
爽口滑嫩帶油份,魚味濃厚,肉質緊實。

北海道活車海老壽司配青檸汁
極致鮮甜彈牙,新鮮度十足!

金目鯛壽司
肉質Q嫩緊實好豐腴,入口味濃,肥而不膩。

新鮮湯葉
湯葉即腐皮,豆香濃郁,清香嫩滑,
配醬油漬三文魚子,味道出奇地夾。

赤貝刺身
清甜彈潤好爽口,令人回味。

北海道牡丹蝦刺身配花雕蒸鰹魚汁
擺盤相當精緻,牡丹蝦入口充滿花雕香,
醃得入味好香濃,有驚喜!

島根縣春香岩蠔
大大隻岩蠔相當肥美,
肉質清爽結實好鮮甜,
鹹甜適中,蠔味相當濃郁,
口感細緻又Creamy~

北海道鮫鰈魚壽司
肉質細嫩爽脆,油脂豐富好鮮美。

富山灣白蝦壽司配櫻澤櫻花蝦
透明晶瑩白蝦柔軟鮮甜,
入口相當飽滿細綿,
再配面層櫻澤櫻花蝦,增添口感。

九州赤鯥壽司
油脂含量豐富,鮮甜無比,
口感爽脆,肉質細嫩有彈性。

岩手縣紫海膽配醬油漬三文魚子
新鮮原隻海膽勁吸晴!
難得在港都可以品嚐到新鮮即開原隻海膽,
呈淡黃色,口感濃郁奶滑,帶甘甜味,
味道香醇鮮甜,入口即化,完全唔膩口,
配埋醬油漬三文魚子,更能提鮮。

北海道白見貝刺身
甘甜厚實,入口相當綿糯又柔滑。

蟹膏鮑魚
鮑魚經磯煮後特別鮮嫩彈牙,
再拌以濃郁蟹膏,鮮香味濃,勁滿足!

甘鯛松笠燒配若草汁、鰹魚湯、海草
連同魚鱗一併煎烤,炸至脆卜卜,
入口外脆內軟,魚肉特別軟嫩鮮甜,一試難忘!

吞拿魚大拖羅壽司
滿佈魚油花紋,相當肥美精緻,
入口富天然魚油脂甘香,
啖啖鮮甜無比,油香四溢!

燒海鰻
鰻魚經炙燒後脂香更加突出,
口感軟嫩,入口即化,爆出油脂香氣。

吞拿魚赤身壽司配七色芝麻
赤身豐腴甘美,入口鮮嫩結實。

麵豉湯
熱辣辣奉上,暖胃一流。

玉子布丁
入口滑溜,充滿濃厚蛋香。

靜岡蜜瓜配士多啤梨味卷蛋
蜜瓜香甜多汁,瓜肉細滑又爽脆;
士多啤梨味卷蛋鬆軟香甜。

師傅專業又細心,餐廳環境舒適,
晚市價錢合理,期待下次再到訪。
2021-06-08
2021-06-10 102 浏览
好開心,好開心,好開心!因為食咗個超級豐盛嘅omakase. Omakase唔平,唔可以成日食,咁就梗係要精挑細選,揀吓邊間好🔥🔥睇咗OpenRice好耐,今次book咗鮨逸,冇揀錯👍🏼👍🏼我覺得佢哋喺價錢上都有優勢,一千頭,銅鑼灣喎,算係好吸引,而且仲要係25品,見到都好興奮😆😆😆呢度嘅食材好多元化,唔係剩係得魚魚魚/海鮮海鮮海鮮。-北海島白粟米,就咁生食,清甜清爽👍🏼👍🏼-沖繩水雲 加 松葉蟹,水雲酸酸地,幾開胃,配埋松葉蟹,好鮮甜,好滑☺️☺️口感唔錯~~昆布漬平目魚,賣相好靚,少女心出晒嚟。口感煙韌,味道清清地。 北海島生八爪,師傅話係好長嘅八爪魚😆口感非常滑😋d吸管係爽口既,上面有酸酸地嘅汁(用咗醋整嘅jelly),別出心裁嘅調味👍🏼👍🏼北海道鹽燒白貝,好鮮甜!用爐火燒,可以食翻貝類嘅原味,係濃濃嘅海水味~好鮮,好多汁!終於都有壽司🍣深海池魚柚子胡椒,池魚肉身厚切🤩柚子嘅酸味幾出,好夾👍🏼沖繩花竹蝦,一成熟 夠晒鮮甜,爽口好開心,係我超級鍾意嘅赤背,肥嘟嘟,好好肉!島根縣春香岩蠔好大隻好肥美!超級感動!海水味重少少,爽口,鮮味十足!松葉蟹肉 加 蟹膏飯賣相又係好靚😁😁檸檬係底,用

呢度嘅食材好多元化,唔係剩係得魚魚魚/海鮮海鮮海鮮。

-北海島白粟米,就咁生食,清甜清爽👍🏼👍🏼

昆布漬平目魚,賣相好靚,少女心出晒嚟。
口感煙韌,味道清清地。

北海島生八爪,師傅話係好長嘅八爪魚😆

終於都有壽司🍣
深海池魚柚子胡椒,池魚肉身厚切🤩
柚子嘅酸味幾出,好夾👍🏼

沖繩花竹蝦,一成熟
夠晒鮮甜,爽口

好開心,係我超級鍾意嘅赤背,肥嘟嘟,好好肉!

島根縣春香岩蠔
好大隻好肥美!超級感動!
海水味重少少,爽口,鮮味十足!

松葉蟹肉 加 蟹膏飯
賣相又係好靚😁😁
檸檬係底,用黎帶出蟹肉鮮味,鮮甜。
蟹膏香濃,撞落鮮甜嘅蟹肉度,嗰種鮮味層次分明🔥🔥👍🏼👍🏼好好食!

岩手縣紫海膽,見到已經夠開心!
入口即溶! 好香濃既海膽味充斥着個口腔,配埋三文魚籽,一d都唔腥,感覺好舒服~

除咗呢啲之外,仲有好幾樣,但係upload限制,分享唔到咁多張相😅😅 實在太好食! 相機食先,再到我食😆😆

甜品仲有美味蜜瓜,成餐飯非常圓滿,性價比非常高!
鮨逸開左短短幾個月,如果我無記錯佢地係2020既聖誕開業其實小高已經黎過好幾次😍😍不論lunch 定dinner都已經食過幾次黎得好似密過高太既mc佢地如果有早餐我都会黎試下因為晚餐有二十五道菜,小弟不才,post唔哂甘多相,只能揀一部份黎post頭一道菜係北海道白粟米,之後依個雲xx既前菜,佢既酸度非常開胃爽口同另外一啲omakase餐廳頭盤就要先聲奪人既present黎得更加實而不華個人認為頭盤太強橫,除非後續更強橫,否則会影響左後面食物既發揮蟹肉豆腐依個係最令我驚喜既前菜(雖然驚喜過幾次)蟹既鮮味同豆腐完美滆合,上面既小量魚子醬係裝飾多過味蕾體驗因為蟹鮮味較濃,但係望到caviar又對依件事係加分活。北寄貝剌身早幾年我係第二間第一次食都係問點解北寄貝唔係紅色邊,係灰色既既跟住其中一位主廚話俾我聽,原來依個問題係好多客人会問既深海池魚頗獨特既處理手法,突出到池魚既鮮味八爪魚吸盤吸盤肯定係依道菜既靈魂爽口既吸盤再加啲酸汁啫喱,雖然唔係啲咩創意菜色,百份百萬試萬靈食omakase好多時都唔小得既生蠔今次換左隻海水味較濃既生蠔日本蠔既特式,味道單一直接係好食既,但其實真係可以考慮下用其他
鮨逸開左短短幾個月,如果我無記錯佢地係2020既聖誕開業
黎得好似密過高太既mc
佢地如果有早餐我都会黎試下

蟹肉豆腐
依個係最令我驚喜既前菜
(雖然驚喜過幾次
因為蟹鮮味較濃,但係望到caviar又對依件事係加分

活。北寄貝剌身

跟住其中一位主廚話俾我聽,原來依個問題係好多客人会問既

深海池魚

頗獨特既處理手法,突出到池魚既鮮味

八爪魚吸盤
吸盤肯定係依道菜既靈魂

食omakase好多時都唔小得既生蠔

今次換左隻海水味較濃既生蠔
日本蠔既特式,味道單一直接
係好食既,但其實真係可以考慮下用其他地方既蠔去做配合,可能味道同用餐體驗都有唔同既奇妙之處,唔使侷限自已一定要用日本蠔

本。金鯥鯛
只能夠講,今餐既其中一位非常耀眼既主角
輕輕火炙後,魚既油脂同醋飯配合到一個點

花雕漬牡丹蝦

不得不讚,花雕漬做得濃香而不膩
完全不搶蝦既鮮甜,食過幾次都係甘好食

原隻海膽
賣相滿分
但我地两口子覺得海膽味道偏淡,雖然加左三文魚籽除左賣相更加吸引之外,亦可幫助調味全
但相信比較小客人会將佢地撈暈一齊食
可能一口滿滿既羽立,東沢海膽軍艦又係另一種滿足
不過原隻上既活

海膽加魚籽絕對不矢霸氣

大拖壽司

入口即溶。鮮。鼓油可以視而不見。完

依個大拖

依間omakase 真係我食過性價比最高

$1280一位,係銅鑼灣食到心機,廿五道菜
各位大廚非常細心健談,淨係依樣已經加哂分
絕對值得你地可以令人留下深刻好印象

2021-06-08 66 浏览
疫情期間去不了日本旅遊,便犒賞自己吃頓高質的佳餚美酒,經過朋友介紹後得知了這間性價比甚高的日本菜餐廳,便立刻致電訂位,與弟弟下班後到此一同晚餐,放鬆一番。梵 艶 純米大吟醸清酒出產自日本福井縣,酒精度為 15.5%,其成品需於攝氏零下五度仔細熟成一年,因而風味富有層次感,前味甘甜,尾韻微辛,回韻則苦,並且有散發著清新的水果香氣。前菜前菜共有三款,從左至右分別為螢光魷魚、松葉蟹肉刺身、靜岡生茄子,味道方面皆各具特色,層次豐富。螢光魷魚頂部放有柚子薑蓉作為調味,入口魚身柔韌多汁,觸鬚鮮甜爽脆,味道有着淡淡微辛清香。松葉蟹肉刺身顧名思義用上蟹肉作主角配料,而底部加入有水髮菜點綴,口感既有蟹肉的甘甜柔嫩,亦有水髮菜的柔軟清香,味道相配鮮味。靜岡生茄子用上山葵作底,入口嬌嫩香甜,茄味濃郁,並散發微微嗆鼻辛辣。熊本縣天草蜜柑鯛刺身蜜柑鯛是飼養的貴價魚類,其薄切的魚片呈現著晶瑩剔透,此魚特色是於幼魚期至成年時均會將蜜柑皮切碎混在飼料中餵食,從而令魚身散發天然的蜜柑味道。食用時油脂甘香,入口即化,毫無魚腥,配搭土佐醋啫喱同食,帶酸的味道令肉質和蜜柑香氣更加突出。白見貝刺身 池魚刺身刺身分別有兩款,左邊
梵 艶 純米大吟醸
前菜
熊本縣天草蜜柑鯛刺身
白見貝刺身 池魚刺身
刺身分別有兩款,左邊的是池魚刺身,並配搭有薑醋、紫蘇花調味,以讓鮮味更突出,肉質緊實爽脆,略帶油香,甘甜鮮嫩。右邊為白見貝刺身,是屬於貝類的一種,奉上前會先拍打肉質,務求達致緊實爽口,食用時脆彈清甜,而調味的小量山葵更讓味道提鮮可口。
熊本縣天草石垣鯛壽司
北海道赤貝壽司
島根縣脂鯉鯛壽司
壽司款式共有三款,左邊的是熊本縣天草石垣鯛壽司,盛產期為夏季,師傅把其𠝹開數刀後配搭壽司飯製作,味道鮮甜細膩,油脂豐富。
中間是北海道赤貝壽司,又名為魁蚶,主要生活在數米水深的軟泥或泥沙質海底之中,把其橙紅色的肉質配上醋飯,口感爽厚鮮甜,柔軟幼嫩。
而最右方的是島根縣脂鯉鯛壽司,其肉質色澤米白,經過輕微燒灼後再配搭醋飯,口感清甜嫩滑,鮮味十足。
花竹蝦頭天婦羅
由於下一道菜有花竹蝦刺身,因而師傅便毫不浪費,特意將其蝦頭部份亦保留下來,以製作成天婦羅食用。金黃亮澤的天婦羅炸製得恰到好處,口感香酥爽脆,富有蝦香,而且絲毫沒有油膩感。
沖繩縣花竹蝦刺身
三文魚子湯葉
此道菜餚同樣有三款口味,先從左上角的島根縣春香岩蠔說起,師傅配以漬物、蔥花粒、酸汁啫喱、醋作為調味,入口蠔味濃郁,爽口甜滑,並有微微海水鹹香。
右上方的是三文魚子湯葉,而湯葉亦即是新鮮的腐竹,味道豆香出眾,清新柔軟。三文魚子顆粒飽滿圓潤,咬開爽脆柔軟的薄膜後,其鹹香鮮美的汁液滿佈口腔,甚是滋味。
下方的刺身是沖繩縣花竹蝦刺身,也就是上道天婦羅菜式的蝦隻下身部份,味道黏稠鮮甜,清香濃郁。
燒白貝
白貝使用燒灼方式烹調,因而食用時肉質更出眾鮮香,口感緊實彈牙,柔韌香嫩,並且濕潤帶汁,味道亦散發著獨特的濃郁清甜,不禁讓人再三回味。
三睦縣喜知次壽司
黑松露銀鱈魚壽司
沖繩縣猛者海老壽司
三件壽司從左至右分別為三睦縣喜知次壽司、黑松露銀鱈魚壽司、沖繩縣猛者海老壽司,數款食材皆屬於貴價的海鮮魚類品種,入口均是新鮮肥美。
喜知次為日本深海魚的魚王,有著海中紅寶石的美譽,師傅把其肉質表面輕微灼過後,便加入醋飯製成壽司,食用時油脂豐厚甘香,肉質則細嫩鮮甜。
銀鱈魚壽司頂部加入適量的黑松露點綴,入口清香細嫩,滑膩即化,同時有著黑松露的獨特芳香。
猛者海老壽司來自於日本西南側的沖繩縣,因有著粗野強悍的外表而被稱為猛者,但蝦肉卻是恰恰相反,味道濃稠鮮甜,彈牙濃郁,比一般的甜蝦來得是更為甜香。
岩手縣紫海膽刺身
此道佳餚用上全隻海膽奉上,大廚先把內裏的內臟清洗處理,然後再放置入三文魚子作內餡餡料,光賣相已感覺到其矜貴非凡。海膽口感黏滑甘甜,豐腴即化,而三文魚子則鹹香爽脆,濃郁鮮味。
蟹膏撈磯煮鮑魚 北海道北寄貝刺身
兩款菜式用上紫蘇葉作底和花朵擺盤襯托,賣相顯得格外精美且富有大自然感,而且更是屬於餐廳的主打佳餚。左邊的鮑魚呈現片形狀態,表面用上蟹膏撈製拌食,整體口感柔嫩彈牙,滑溜鮮甜,香醇濃郁。右邊的北寄貝刺身伴隨有山葵同食,入口甘甜爽滑,香濃鮮美。
和歌山香魚苗天婦羅
師傅把魚隻製得畢直挺身,堅硬得足以可支撐於紫蘇葉上方,由於整條魚已炸得金黃香脆,所以可連同頭部食用,口感酥爽鮮美,細膩嫩滑,帶有魚香,而且毫無腥味油膩感。
海鰻壽司
鮫鰈魚裙邊壽司
大拖羅壽司
三款口味的壽司先從左邊嚐起,最左的是大拖羅壽司,其色澤粉嫩帶白,肉質含有豐富油脂,入口肥美甘香,濃郁即化。
中間為鮫鰈魚裙邊壽司,鮫鰈魚也就是深海右口魚,由於其游動時會擺動裙邊位置,大量的活動導致裙邊肉質特別爽滑,而且每條魚只得兩片而已,因而是非常矜貴。把肉質稍微炙燒後,可見油脂甚為豐腴,口感緊實爽脆,細嫩焦香。
最右方的就是海鰻壽司,表面肉質可見金黃微焦,配搭上醋飯同食,入口細緻紮實,鮮嫩彈牙,魚味濃郁。
佐賀士多啤梨天婦羅
士多啤梨選取來自日本九州西北部佐賀的出品,師傅於其表面加入煉奶,並再炸製成天婦羅食用,口感外脆內嫩,香甜多汁,而且草莓香氣極為濃郁。
玉子布丁
此件布丁外觀方正,色澤金黃亮麗,材料選用上雞蛋製作,咀嚼時滑溜柔軟,幾乎即化,味道香甜嫩口,並散發陣陣雞蛋香氣,絕對是道一流的飯後甜品
紫菜麵豉湯
麵豉湯特意加入紫菜製作,因而色澤可見呈現微綠,於飲用時只需輕微攪拌即可品嚐。味道濃厚鹹香,鮮味十足,不但可作飯後清味蕾,同時亦有著暖胃之用。
甜點
最後一道佳餚是靜岡蜜瓜、宇治綠茶蛋糕,來自日本的靜岡蜜瓜是皇室御用的瓜果,特色是甜度極高,味道瓜香濃郁,多汁清香。綠茶蛋糕原料是來自有名的綠茶種植地方,亦即是日本宇治,所以食用時蛋糕特別茶味香醇,微澀清新,綿軟鬆化。

總結而言,餐廳以藍色、木系為主題,配襯上落地玻璃和軟墊座椅,整體是既舒適亦開揚。而菜式方面製作專業高質,擺盤設計精美矜貴,味道亦很是新鮮出色,著實讓人對其念念不忘。
2021-06-06 62 浏览
疫情關係,大家飛唔到日本,香港多了很多omakase 嘅舖頭,今日朋友介紹我去了銅鑼灣呢間上樓舖。lift 門打開見到摩登日式裝修,兩邊牆身都係落地玻璃可以睇到外面嘅風景,所以一啲都唔侷促。舖頭細細已經有三個師傅,師傅平均照顧二台客,所以服務好周到。佢哋而家嘅Omakase 係$1280有25種食物,份量都幾豐富。前菜係北海道嘅白粟米爽口清甜,之後嘅沖繩海雲配上松業蟹肉,酸酸甜甜幾開胃,加上蟹肉絲,味都幾配搭。蟹膏豆腐上面有少少魚子醬及香甜蟹肉絲嘅點綴,蟹膏豆腐入口非常有蟹味又帶點甜,又不會太腥。障泥烏賊配馬糞海膽,烏賊非常新鮮,爽口又帶少少粘粘口感,加上三文魚子及海膽有提鮮作用,味道相融。淡路島池魚,有酸酸甜甜,紫蘇花及薑汁配合,魚味夠濃又非常醒胃。北海道八爪魚,都非常新鮮,吸盤非常彈牙,韌性極隹,咬勁十足。鹽燒白貝,非常清甜又爽口。師傅新鮮剝殼的沖繩花竹蝦,蝦肉超級爽口彈牙,新鮮嘅係唔一樣。天草原石雕魚,口感煙韌,非常有油分。金目鯛,有少少木魚碎及炸蒜在面,肉質細嫩,加上蒜香又有另一種風味。富山灣嘅白蝦,肉質帶鮮甜,有小芝麻在面點綴,多了一份芝麻香,托底的檸檬汁滲入飯內,感覺好清新
師傅新鮮剝殼的沖繩花竹蝦,蝦肉超級爽口彈牙,新鮮嘅係唔一樣。天草原石雕魚,口感煙韌,非常有油分。金目鯛,有少少木魚碎及炸蒜在面,肉質細嫩,加上蒜香又有另一種風味。富山灣嘅白蝦,肉質帶鮮甜,有小芝麻在面點綴,多了一份芝麻香,托底的檸檬汁滲入飯內,感覺好清新。
北海道嘅湯葉加上三文魚子,日本嘅湯葉完全將腐皮帶到另一種層次。花雕漬牡丹蝦,牡丹蝦新鮮不在話下,師傅大膽用花雕醃了一日,出奇地發現花雕同牡丹蝦的甜非常配合,特別是頭內啲蝦膏加上酒味,味道提升得更香濃。島根縣嘅春香蠔,海水味非常重,有重金屬味而且帶鹹味,係鍾意食法國號嘅朋友的首選。
北海道銀雪魚刺身,非常稀有的新鮮銀雪魚,入口彈牙油脂豐富,相對魚味比較淡薄。火炙喜之次魚,日本出名名貴的大眼雞魚,油分非常重,經過火炙帶出油香,入口非常油潤而滑順。岩手縣紫海膽,入口清甜,有海水味,回甘味悠長,因為新鮮關係唔會有明礬的化學味道,而且加上三文魚子配合唔使加豉油,配搭非常之好,鮮上加鮮。
磯煮鮑魚配蟹膏,鮑魚就爽脆彈牙,配上蟹膏嘅鮮味,口感特別又充滿鹹香。
西式焗白金鯛,用熱油淋上連魚鳞的魚皮,有米芝蓮feel,魚肉夠油,魚鱗脆卜卜,口感非常特別。
大拖羅及醬油漬拖羅,口感都非常豐富。炸穴子手卷,穴子炸過之後更香脆,油份依然突出。
最後嘅玉子,同平常的不一樣,有少少似布甸口感,有高湯味道,口感比較彈牙。
甜品蜜瓜同士多啤卷作結尾。呢個份量真係非常足夠,除咗用了新鮮高級食材,師傅喺壽司味道嘅配搭或配料,都花盡心思,加上唯美盤飾,比平時omakase 更具新意,呈現獨有的美感。
2021-06-06 79 浏览
疫情下冇得返鄉下,令到香港啲Omagase越開越多。朋友介紹銅鑼灣一間上樓舖,地點方便,環境開陽,收費合理,今晚一於試一試。餐廳叫鮨逸,位於銅鑼灣駱克駅,地鐵站一出對面就係,真係十分方便。食Omagase,我諗坐吧枱都係指定動作,一坐低師父就俾啲漬物我哋開下胃先。第一道上嘅開胃菜係北海道白粟米,清甜冇渣,雪凍咗好好食。沖繩海雲配松葉蟹肉,海雲即係海藻,酸味很強,配淡淡的蟹肉很夾。蟹膏豆腐,蟹膏味很濃,還有少少蟹肉,配淡淡的豆腐口感豐富。障泥烏賊配馬糞海膽,主角係烏賊,新鮮但淡口,配濃味的海膽又係另一種感覺。淡路島池魚,呢個季節嘅池魚當造,切咗條再配酸汁及紫蘇花,感覺清新。北海道水八爪,第一次食,吸盤很爽口,八爪魚身就腍滑,配啫喱酸汁,可以突出八爪魚嘅鮮甜。鹽燒白貝,一個字"鮮"。沖繩花竹蝦,師傅响魚缸一捉上嚟就剝殼,蝦肉仲有啲跳動,鮮甜爽口又彈牙。炸蝦頭是取自沖繩花竹蝦的,送酒一流天草原石鯛,口感煙煙韌韌,白身魚來說油份都算豐富。金目鯛,師傅加咗木魚蒜蓉醬响上面,有食中菜蒜香的感覺,幾特別。富山灣白蝦,黏口有蝦味,壽司飯下面鋪上檸檬,令整件事加倍清新。北海道湯頁配三文魚子,一濃一淡,作

第一道上嘅開胃菜係北海道白粟米,清甜冇渣,雪凍咗好好食。
蟹膏豆腐,蟹膏味很濃,還有少少蟹肉,配淡淡的豆腐口感豐富。

鹽燒白貝,一個字"鮮"。

天草原石鯛,口感煙煙韌韌,白身魚來說油份都算豐富。

北海道湯頁配三文魚子,一濃一淡,作為過場可以清清口腔。
牡丹蝦花雕漬,很大膽的嘗試,將牡丹蝦用花雕酒浸大約一日,酒味完全滲進蝦身及蝦頭,濃味但又不至於太過分,是今晚比較特別,而又很欣賞的一道菜。

赤貝,新鮮爽口。
島根縣春香蠔,真係想知道點解日本蠔可以全隻都咁爽口,今次春香蠔海水味特別重,鹹味豐富,食後口腔久久的蠔味都不散去。
北海道銀雪魚刺身,銀雪魚都係西京燒好食啲😅

炙燒喜之次,魚油豐富,一定要配壽司飯食。
岩手縣紫海膽,鮮甜,用三文魚子代替醬油,又有另一番風味。
粒貝,貝身爽口鮮甜,柱位炭火燒,多了一份炭香。

磯煮鮑魚配蟹膏,蟹膏裏面還有鮑魚的肝臟,非常濃味,鮑魚慢煮後口感依然煙韌。
白金鯛,魚唔打走鱗片,再用滾油慢慢將魚淋熟,令魚鱗有食薯片的口感,魚肉又剛熟,很好食😋

大拖羅選用近魚鮫的位置,魚肉油份豐富但就沒有根位,真正做到入口即溶。

吞拿魚醬油漬是我喜歡的處理魚生方法,濃味之餘,魚味有豐富👍

最後奉上熱湯及甜品甜品有雞蛋布甸,蜜瓜及士多啤梨卷,用甜品作結,超滿足。

一向食Omagase都有些擔心,一係唔飽一係太飽,今晚嘅份量用料及價錢都拿捏得非常好,性價比很高,值得推薦👍👍
2021-06-03
2021-06-01 87 浏览
自己失策唔記得訂壽司bar 所以嗰25貫係幾貫咁送上檯,但未食完就好似快餐咁放上黎,食完整上下幾道,最慘係要熱既唔熱。放落口都知啲料唔係靚料,魚有腥味。一個鐘食完
最近一年都試左好幾間omakase店,呢間位於銅鑼灣嘅鮨逸算係我食過性價比最高嘅,同一價錢可以食到25道菜,師傅去取花巧嘅伴碟飾同功夫,盡力控制成本,比客人有更多機會去試其他產品,同時,師傅亦都唔願意好死板咁每日做一式一樣嘅菜式,每一日佢哋都會有新嘅創意用唔同方法去烹調。餐廳位於高層,所以景觀都好開揚。除咗有25道菜廚師發板之外,亦都可以散叫,不過當然就好推薦食返呢度嘅廚師發板啦。今次係經理嘅推薦之下,試咗呢款米酒,入口醇滑,好有米香味,細細地300 ml但係好襟飲。首先係靜崗縣水茄子,只有呢款茄子先可以生食,其他茄子生食嘅話會中毒,個口感特別好似啤梨。秋田縣順菜松葉蟹肉,順菜望落好似啲多肉植物咁,個口感好得意,外面好似有層啫喱,本來無味 所以要配醋食。富山灣螢光魷魚,而家暫時仲係螢光魷魚嘅季節尾,非常肥美,咬落啖啖都係爆膏嘅口感。淡路島池魚,細切後配薑蓉同紫蘇花,肉質比其他魚肉個口感較實。北海道白見貝,姐係象拔蚌,肉質好爽好鮮,腹部 火炙過口感更軟同甜。天草縣間八,薄切後包左馬糞海膽,味道非常鮮甜 ,口感creamy,掃上柚子皮更加提升左個層次感。北海道白貝,輕輕咁用鹽燒過,個鮮甜味

餐廳位於高層,所以景觀都好開揚。

北海道白貝,輕輕咁用鹽燒過,個鮮甜味已經好突出。

平目魚,加左柚子同薑,魚肉味道淡,同柚子味好夾。

活赤貝,配上酸柑汁,肉質彈牙爽口。

島根脂目雕,拎上嚟已經聞到有少許芝麻香,火灸過,所以油脂好多,肉質較實。

湯頁,日本新鮮腐竹腐皮,食落有清淡嘅豆香味,而三文魚籽潰味道偏甜。

沖繩車海老,姐係花竹蝦,即場睇住師傅係水入面撈上泥劏,蝦肉非常彈牙,蝦頭仲即炸做天婦羅。

島根縣春香岩蠔,海水味偏重,而且好大隻,肉質肥美好實淨好爽口。

赤綠,火灸過所以重魚油香味,好肥美。

岩手縣紫海膽,真係第一次原隻海膽咁食,紫海膽嘅海水味比較重,味道偏甘,用三文魚子去取代一般嘅調味,即時提升左個鮮味,而食海膽用嘅匙羹仲要係用貝殼制嘅,燈光下色彩變幻,好特別。

刺身級別銀雪魚,肉質滑,油味重,魚味淡最後配 配上黑松露,非常夾。

富山灣白蝦配魚子醬,飯下面有檸檬片,有檸檬味但因為係飯嘅下層,所以唔會搶白蝦嘅鮮味。

北寄貝,新鮮嘅北寄貝只要加竹炭鹽同酸柑汁已經好足夠,味道鮮甜,肉質爽口。

磯煮鮑魚配蟹膏,多餘嘅肉質係非常彈牙,係新鮮先可以做到嘅口感,而蟹膏在味道濃郁。

炸香魚,粉漿好薄,頭同肚有甘味,加左岩鹽。

拖羅,好肥美同好香魚油,入口即溶。

鮫鰈魚邊,火灸過好香,而且每咬一口如有就順着紫菜咁樣流落嚟,肉質好滑。

天婦羅海鰻,粉漿好薄,魚肉好滑,即炸即上所以真係要小心。

草莓天婦羅,係師傅嘅新靈感,加左海鹽煉奶,外脆內軟,亦都食得出草莓嘅甜味。

小龍蝦湯,半隻小龍蝦都係湯入面,可想而知個湯係幾咁鮮甜,而且龍蝦嘅肉都唔少,肉質彈牙。

布甸蛋,上層係布甸而下係玉子燒嘅感覺,呢個組合配搭好特別好新奇。

甜品係蜜瓜蛋捲,中間嘅cream都唔算肥膩,加油淡淡的蜜瓜香。

呢個價錢食咗25道菜仲有咁好嘅服務,超級抵食。