2021-05-31 667 浏览
今日同朋友預早慶祝生日,book咗間高級日式餐廳試試,餐廳menu非常簡單容易,就係Omakase Set廚師發辦 ,全數合共25道菜,菜式係根據餐廳當日入貨而決定,希望做到所謂不時不食,給予廚師更大自由度去發揮,每位盛惠$1280,另需加一服務費。餐廳位於駱克道駱克駅27樓,裝修時尚優雅,思鄉病發嘅我,有仿如置身於梅田摩天大廈用膳嘅感覺。大阪泉洲生茄子,味道清新,經理强調只有呢款茄子可以生食,而且產量不多。沖繩水雲配蟹肉,水雲(亦稱為海髮菜)配上酸醋,再加上鮮甜嘅蟹肉,入口非常順滑醒胃。池魚,師傳將池魚切成細條狀,肉質爽滑彈牙,配有少少蔥粒、豉油,魚香味濃。燒白貝,師傅以鹽燒過 ,口感爽甜,完全無痴牙感覺,而且非常鮮味。再嚟就係數款壽司,分別有蜜柑鯛魚壽司、地金目鯛壽司蜜柑鯛魚壽司,表面晶瑩剔透,品嚐時唔會有魚腥味,反而有淡淡清香,而且入口即溶;無需太多調味,都已經覺得非常滋味。地金目鯛壽司,油脂含量適中,肉質細膩。北海道活北寄貝,平時大家食開嘅熟北寄貝通常係紅色,而呢一款係更高級,不但甜度十足、而且味道鮮美,係食日本料理時必須品嚐嘅其中一款海產!考考師傅刀功系列,分別有北海道牡丹蝦

再嚟就係數款壽司,分別有蜜柑鯛魚壽司、地金目鯛壽司

地金目鯛壽司,油脂含量適中,肉質細膩。

考考師傅刀功系列,分別有北海道牡丹蝦刺身、活赤貝、湯葉
北海道牡丹蝦刺身,師傅細心將所有蝦肉、蝦膏拆好後擺得靚靚,方便客人食用,完全唔需要自己落手,啱哂我呢d懶人。

活赤貝,肉質爽口彈牙,新鮮爽滑,再配上酸汁,清新宜人。

湯葉,即係日本嘅腐皮,豆香味十足,以魚子作配形成强烈對比。

島根縣春香岩蠔,擺放喺磨沙玻璃托盤上顯得格外高貴,連殼有成隻手掌咁大呀,當你嘗試全隻一啖吞落口,蠔味濃郁,一試難忘!

白蝦壽司,將白蝦去殼放喺飯上面,再加上金箔及黑魚子,高貴得嚟又滋味。

對馬赤鯥壽司,又稱為口黑,炙燒過嘅赤睦香而有咬口,口感層次鮮明。

岩手縣紫海膽,吸睛打卡首選,d刺篤落去仲有反應㗎,都唔知幾耐未食過咁新鮮嘅原隻海膽,三文魚子都可憐地被迫淪為配角😆

磯煮鮑魚撈蟹膏,煙韌得嚟有彈性,並非死死實實貨色可以相題並論,再喺鮑魚表加上濃濃嘅蟹膏醬,一試難忘。

香魚BB天婦羅(春夏季限定,由於佢係草食性魚類,食植物大,所以草青味比較重,近頭部位置會有少許甘苦味屬正常)師傅细心咁將香魚炸至可以企喺碟上,非常立體。

麵豉湯,好多人一見到會認為好普通,但當你飲落去,就會分辨到新鮮麵豉湯,同一般坊間提供以味粉開出嚟嘅麵豉湯有幾唔同,呢個留俾大家到訪時嘗試。

燒玉子,非常滑溜,滿滿蛋香味,小巧精緻。

最後再以時令日本蜜瓜配朱古力卷作結,濃濃朱古力味,再加上甜度十足、d汁多到要以澎湃去形容嘅蜜瓜,簡直係完美。

除咗材料嘅新鮮,師傅技藝嘅高超,經理嘅介紹、細心服務亦係用餐體驗嘅重要一環;呢間鮨逸真係連呢一點都做到稱心滿意,佩服。

當大家勞勞碌碌工作,間中真係要食餐好嘅去獎勵下自己享受一下,咁先至繼續有動力去為生活打拼。