2021-08-12 260 浏览
既然暑假無得飛去日本旅行,那就用旅費去吃最喜歡的Omakase,到訪不同的餐店品嚐各有特色的Omakase也是一件樂事,今次就揀了一間位於銅鑼灣的日本餐廳,很期待…餐廳位於高層,眺望窗外,一望無際,開揚舒服。內設有一枱長長的壽司吧枱,約有十個座位,亦有三張四人枱,骨子企理,環境舒適優雅。一心來吃廚師發辦當然選擇坐壽司吧枱,可邊品嚐美食,邊欣賞師傅的手藝,兼互相交流,珍貴!看看菜單,午餐有六款選擇,其中一款是季節廚師發辦 Seasonal Omakase Set ($680),共有13品,包括有刺身、壽司、雲丹盛、燒物、手卷、甜品和咖啡。唔止呀!所有set menu都有汁物和前菜,大滿足!*******************先上前菜,有冷菠菜和茶碗蒸。切成小段的冷菠菜翠綠幼嫩,頂頭加了些木魚絲,添上鹹鮮。盛載茶碗蒸的餐具相當別緻,厚身保暖,而匙羹可插在碗邊,很方便。蛋蒸製的時間剛好,挺身得來亦相當滑溜,啖啖蛋香,加入蟹肉、魚肉、蝦、鮮菇、銀杏等,配起來鮮甜美味,啖啖教人回味,推介之選!*******************五款刺身陸續出場。以一個精緻的小碗子盛載的真鯛昆布漬,再配了幾朵
看看菜單,午餐有六款選擇,其中一款是季節廚師發辦 Seasonal Omakase Set ($680),共有13品,包括有刺身壽司、雲丹盛、燒物、手卷、甜品和咖啡。唔止呀!所有set menu都有汁物和前菜,大滿足!
冷菠菜
冷菠菜
茶碗蒸
茶碗蒸
真鯛昆布漬
五款刺身陸續出場。以一個精緻的小碗子盛載的真鯛昆布漬,再配了幾朵花穗紫蘇,很優雅!真鯛切成條狀,吃前先跟底部的柚子醋拌勻。真鯛經昆布漬過,口感爽帶煙韌,再加埋柚子醋,味道鹹香帶微酸,配搭美味!
北海道帶子
北海道響螺
接着是北海道帶子,見師傅先把它撻一撻,原來是可令其更爽口,長知識! 其色澤亮白,肉厚肥大,柔軟中帶微爽,刨了些柚子皮碎,吃起來更清新鮮味。還有北海道響螺,已配了芥末和豉油,極之爽口,鮮味十足。
北海道牡丹蝦
北海道牡丹蝦經師傅悉心的擺設,還未食已令人滿心歡喜,真的很美! 大大隻的牡丹蝦好有份量,肉質微爽彈,且富黏性,非常鮮味,再伴着經燒過的蝦膏同吃,再多份甘香,鮮味再一步提升,配搭一流。
北海道昆布冧仙凰趾蠔
壓軸出場是令人雙眼發光的北海道昆布冧仙凰趾蠔,師傅加配了一些輕身的酸汁啫喱和蔥花,有減鹹味之效。仙凰趾蠔肉厚肥大,挾起來相當墜手,特別是蠔肚,既爽口又creamy,兩種口感兼備。蠔味極之濃郁,肥美鮮甜,優質!真的啖啖教人回味……
鱚魚天婦羅
食完一輪刺身,就安排出熟食隔一隔,很細心的安排。鱚魚天婦羅色澤金黃平均,咬一口,熱辣辣,香脆可口,且完全沒有油淋淋之感,魚肉保持鮮嫩,最欣賞是已全條起骨,啖啖肉,令人吃得更滋味!
櫻花蝦沙律
緊接來一道櫻花蝦沙律清清味蕾。新鮮爽嫩的雜沙律菜配上清甜多汁的車厘茄、清爽的青瓜片和日本紅皮蘿蔔片,還有不少鮮香的櫻花蝦,拌上蒜味蕃茄汁,清新開胃的配搭。
*******************
輪到壽司出場,傳統食壽司的方法是用手食,故餐廳已悉心準備了手指布給客人,真細心! 師傅大顯新手,開始手握五款壽司,size剛好一啖一口,而所有壽司都由師傅加入山葵芥末和豉油,不用客人廢心。
北寄貝刺身壽司
先來北寄貝刺身壽司,跟熟北寄貝完全不能相比,味道非常鮮甜,口感極爽,好吃得很!
熱血引魚壽司
再來是熱血引魚壽司,色澤紅潤,帶有油光,爽、鮮、嫩集於一身,據師傅所講,它是很罕有,難於捕捉,今日能品嚐它的美味是我好運。
蘇長蝦壽司
蘇長蝦壽司以昆布醃過,有提鮮之效,再在蝦面舖上一塊薄紀雪昆布,更能帶出蝦味,絕對是有心思之作。肉厚的蘇長蝦色澤透亮,爽黏程度平均,跟昆布片同吃鮮味更甚。
鯖魚刺身壽司
鯖魚刺身壽司「界刂」了紋,好靚仔! 其肉質爽嫩,兼富獨特魚香味,伴着少許蔥花同吃,很夾!
大拖羅壽司
壓軸是大拖羅壽司,師傅選用腩位,更加肥美,正! 色澤粉紅亮麗,油脂如雪花般分佈在整件魚肉中,肉質極之柔軟鮮嫩,充滿鮮香油潤的油脂,啖啖油香,教人回味!
北海道馬糞海膽
北海道馬糞海膽用一個精美的碗子盛載,更顯矜貴。米飯上舖了滿滿的海膽,見到就令人興奮。用脆口的紫菜夾着它同吃,一啖又一啖,黏滿整個口腔,味道極之甘香鮮美,油潤豐膄,真是令人難以抗拒。
*******************
師傅製作手卷,令我看得入神
大拖羅蓉手卷
見師傅將壽司飯、大拖羅蓉和天婦羅蝦碎放在一大塊紫菜上製作手卷,令我看得入神。一捲起便馬上遞送給我,要快快吃!咬一口,內裏柔軟黏口的大拖羅蓉啖啖油潤鮮味,還卜卜脆的天婦羅蝦碎添鹹鮮,加埋脆口的紫菜,雙重脆口,滋味得很,正!
新鮮紫菜麵豉湯
是日是新鮮紫菜麵豉湯,湯身呈奶白色,雖不見有任何魚肉,但滿載鮮甜的魚香,相信用足料熬成,還有不少嫩滑的新鮮紫菜和豆腐,又鮮香又溫暖,好喝得很。
咖啡
豆腐雪糕
最後以一杯暖笠笠的咖啡和一球冰凍幼滑豆腐雪糕作完美的總結。咖啡以一個很特別的木製杯子盛載,旁邊放了兩粒小棉花糖,有心思! 咖啡不加糖奶,單單品嚐它的甘香,而豆腐雪糕就啖啖滿有豆香,一點也不甜膩,配了少少紅豆蓉,給它一點甜美,正合我心意,滿足!
由踏入餐廳第一刻開始,感受環境、服務,到欣賞師傅的手藝、每份餐具,再到品嚐每道菜都是由頭精彩到尾,真的令我非常滿足和享受。
2021-08-09
新鮮紫菜麵豉湯
咖啡
豆腐雪糕
2021-08-07 59 浏览
好姐妹們相約了今天為小妹我慶生,因而特意提早預訂了此間高級的日本菜餐廳,說讓我好好品嚐。餐廳裝潢設計使用木系和藍色為主,而座位的餐具上則運用金色餐墊配襯雲石紋碟子,並貼心地預先奉上冰茶以供飲用,整體感覺是貴氣舒適。北海道白粟米北海道白粟米特點是甜度高達十七度以上,因而食用時香甜多汁,更帶有淡淡忌廉香味,是一道開胃的前菜。松葉蟹肉菜餚以蟹肉配搭沖繩縣水雲、土佐醋製成,而水雲亦即是水髮菜,整體味道甘甜帶酸,清香鮮味。蟹膏豆腐 蟹膏豆腐顧名思義是把兩者結合製作,而頂部再加上松葉蟹肉、德國黑魚子點綴,食用時層次豐富,味道綿軟嫩滑,鹹香清甜。北海道北寄貝刺身北寄貝上桌前已先經過拍打,目的是令肉質收縮,因而咀嚼時嚼勁十足,鮮甜爽彈,原味出眾。淡路島小池魚把來自淡路島的小池魚再加入紫蘇花作為調味,入口既有魚肉的鮮甜香嫩,亦具有花朵的獨特清香。北海道活水八爪魚八爪魚上方放置有辣椒蘿蔔蓉、土佐醋啫喱伴隨同食,咀嚼口感煙韌彈牙,鮮味十足。左口魚骨天婦羅師傅毫不浪費地把魚骨保留,以作為製作天婦羅之用,咀嚼時香酥爽脆,鹹香惹味。北海道燒白貝白貝肉質飽滿肥美,因而食用時富有口感,味道清香鮮甜,煙韌爽彈,且帶有一
北海道白粟米
松葉蟹肉
蟹膏豆腐
北海道北寄貝刺身
淡路島小池魚
北海道活水八爪魚
左口魚骨天婦羅
北海道燒白貝
白貝肉質飽滿肥美,因而食用時富有口感,味道清香鮮甜,煙韌爽彈,且帶有一股海水氣味。
深海池魚壽司
經過切割的深海池魚配搭上壽司醋飯後,口感爽脆甘香,魚味突出,而且肉質更滲透着淡淡的鮮甜。
北海道活車海老壽司
師傅把車海老肉質用熱水輕灼,令其呈現一成熟狀態,然後再加入醋飯、青檸調味,食用時新鮮黏口,鮮甜清爽。
地金目鯛壽司
把魚油豐富的地金目鯛進行燒製,以逼出其油份,然後再配搭壽司飯同食,口感細膩鮮美,甘香滑嫩。
新鮮湯葉
新鮮的湯葉豆味濃郁,順滑嫩口,而頂部的醬油漬三文魚子則鹹甜黏稠,兩者味道是鮮味相配。
赤貝刺身
赤貝同樣是先進行拍打以令肉質收緊,再端奉上桌,咀嚼口感是爽脆彈牙,滑潤甘甜。
北海道牡丹蝦刺身
選用花雕蒸煮牡丹蝦並配上鰹魚汁調味,食用時肉質既有濃郁酒香,又有蝦隻原來的甘甜黏口,紮實嫩彈。
島根縣春香岩蠔
蠔肉外型肥美厚身,配上土佐醋啫喱和萬能蔥調味後,味道清甜濃郁,鮮味十足,並有著微淡的海水香氣。
北海道鮫鰈魚壽司
把鮫鰈魚𠝹開數刀後,再配上蔥粒、壽司飯、肝醬點綴,口感緊實爽脆,香濃鮮美。
富山灣白蝦壽司
壽司用上醋飯、白蝦、已炸製的櫻花蝦製作而成,口感是既甘甜清淡,亦酥脆濃郁。
九州赤鯥壽司
將油脂含量豐富的赤鯥進行燒灼,以帶出油分甘香,再配搭上壽司飯食用,味道香甜獨特,入口即化。
岩手縣紫海膽
以紫海膽混合醬油漬三文魚子的配搭,絕對是道矜貴菜餚。食用時鹹香多汁,清甜即化。
北海道白見貝
來自北海道的白見貝肉質新鮮,因而只簡單加入山葵作調味提鮮,經拍打後的白見貝嫩香甘甜,脆爽鮮美。
蟹膏鮑魚
菜餚顧名思義是運用蟹膏撈伴鮑魚而成,食用時鮮味十足,口感既是香軟綿密,亦是濃郁鮮甜。
甘雕松笠燒
師傅把魚肉連魚皮和魚鱗一起炸製,並配上若草汁、鰹魚湯、海草調味,口感酥脆鹹香,魚味濃郁,嫩滑清新。
吞拿魚大拖羅壽司
師傅選用上最多魚油的蛇腹位、筋腩位以製作壽司,並且將其燒灼以逼出魚油,然後再配搭壽司飯、炸蒜、青蔥粒、紫菜,口感甘香即化,濃郁鮮味。
燒海鰻
把海鰻燒至七八成熟後,再用紫菜包裹並添加入芝麻、青瓜以緩和油膩,食用時近乎入口即化,柔軟香濃。
吞拿魚赤身壽司
將吞拿魚的赤身製作了醬油漬後,再加入七色芝麻和醋飯點綴,口感鮮嫩結實,鹹香滑溜。
玉子布丁
使用雞蛋製作而成的布丁外型金黃四方,食用時綿密滑溜,香甜即化,蛋香馥郁。
麵豉湯
將麵豉湯輕微攪拌均勻後即可飲用,其味道鮮味十足,香濃鹹鮮,是用作餐後暖胃解膩的佳品。
甜點
最後一道的甜點分別是士多啤梨味卷蛋、靜岡蜜瓜。卷蛋鬆軟綿密,莓味出眾。而來自靜岡的蜜瓜香甜多汁,爽脆肉嫩。

總結而言,餐廳環境予人感覺高貴光亮,悠閒舒適,而菜餚真材實料,製作專業出色,味道新鮮高質,是所適合慶生或聚會的日菜餐廳。
2021-08-06 146 浏览
無得去日本,喺香港要食返Omakase 解一解鄉愁🙊 晚餐有「逸」、「姬」兩個餐或單點。「逸」餐有25道菜較豐富,揀咗呢個。飲啖熱茶,好快就有前菜。第一道係有3點:北海道白肉粟米超甜甜的。另外有海髮菜,面有蟹肉,底有酸汁 。再有蟹膏豆腐,面有魚子醬,蟹肉,非常香滑!再來刺身3點:石垣貝、真鯛昆布漬、水八爪魚。食到好新鮮嘅味道。石垣貝甜甜爽爽,真鯛有昆布漬,味道很夾!水八爪魚好新鮮,口感爽爽!壽司3點:地金目鯛、北寄貝、笛吹鯛地金目鯛、笛吹鯛老魚質口感鮮、北寄貝口感爽甜!燒物:北海道燒白貝咬落白貝有鮮汁,好甜好味😋精緻3點:花竹蝦、白見貝、日本腐皮配三文魚子。花竹蝦超鮮甜爽口,好正!第一次食白見貝,爽脆!日本腐皮好香濃!食蠔人士一定流口水🤤椿香岩蠔,面有酸汁啫喱,蠔🦪新鮮,滿口滿足!壽司3點🍣鮫鰈魚面有魚肝醬,味道更昇華!赤貝當然非常爽甜,喜之次更加鮮冇得頂!嘩嘩嘩!岩手縣原隻紫海膽睇見到流口水呀! 即開即食,鮮甜有少少海水鮮!另外,北海道粒貝大塊爽甜!磯煮鮑魚第一次食配蟹膏,蟹膏好香!熟食則有金鯛重笠燒配紫菜醬汁,金鯛多在鐵板燒上出現。魚皮整到好脆,非常特別!再來壽司:腦天壽司、大拖羅

飲啖熱茶,好快就有前菜。

壽司3點:地金目鯛、北寄貝、笛吹鯛
地金目鯛、笛吹鯛老魚質口感鮮、北寄貝口感爽甜!

燒物:北海道燒白貝咬落白貝有鮮汁,好甜好味😋

熟食則有金鯛重笠燒配紫菜醬汁,金鯛多在鐵板燒上出現。魚皮整到好脆,非常特別!再來壽司:腦天壽司、大拖羅壽司配岩雪鹽、紫菜白海膽。我最鍾意嘅拖羅同海膽都有!

最後到尾聲,有玉子燒、真鯛菇清湯。甜品水信玄餅!基本上都相當夠飽!
食Omakase 係一種享受😚除咗享受精緻美味嘅食物,服務質素亦都好緊要。呢一間兩樣都非常好👍🏻晚餐揀咗25道菜嘅Omakase $1480▶️白粟米、海髮菜、三文魚軟骨白粟米超甜又夠爽;海髮菜面上有玫瑰花瓣🌹及三文魚子,再配上酸汁,好開胃;三文魚軟骨超爽口又夠鮮味▶️石桓貝、真鯛、水八爪魚石桓貝超新鮮爽甜,好好食😋 真鯛切成條狀,魚質唔錯;水八爪魚切成一片片,好爽口▶️壽司🍣地金目鯛、笛吹鯛都配有醬汁好夠味,北寄貝超級爽口鮮甜,出邊食嗰啲好唔同,特別新鮮▶️北海道燒白貝呢個燒白貝夠大隻好鮮甜,而且唔會乾,好Juicy ▶️帶子、白見貝(象拔蚌)、湯葉(腐皮)原粒帶子,大粒厚切鮮甜;象拔蚌好爽口;湯葉腐皮味超重,面上有三文魚子吊味▶️椿香岩蠔 超大隻肥美creamy,配有酸啫喱▶️壽司🍣鮫蝶魚、赤貝、喜之次鮫蝶魚上有蔥花更香;赤貝真係好新鮮☺️ 喜之次當然冇得頂,魚油肉質yummy ▶️岩手縣原隻紫海膽😍呢個超新鮮超甜😚大愛!▶️粒貝、蟹糕磯煮鮑魚粒背夠爽口、磯煮鮑魚夠新鮮,加埋蟹膏超香😋▶️金鯛松粒燒 魚皮脆脆,配紫菜汁,熟食都好食▶️半燒腦天即吞拿魚天靈蓋位,較為罕有,吞拿魚味重,值得一試!▶️拖羅加上淡雪

晚餐揀咗25道菜嘅Omakase $1480
▶️白粟米、海髮菜、三文魚軟骨

▶️石桓貝、真鯛、水八爪魚

▶️壽司🍣

▶️北海道燒白貝
呢個燒白貝夠大隻好鮮甜,而且唔會乾,好Juicy

▶️帶子、白見貝(象拔蚌)、湯葉(腐皮)

▶️椿香岩蠔
超大隻肥美creamy,配有酸啫喱

▶️壽司🍣
鮫蝶魚、赤貝、喜之次

▶️岩手縣原隻紫海膽😍
呢個超新鮮超甜😚大愛!

▶️粒貝、蟹糕磯煮鮑魚
粒背夠爽口、磯煮鮑魚夠新鮮,加埋蟹膏超香😋

▶️金鯛松粒燒
魚皮脆脆,配紫菜汁,熟食都好食

▶️半燒腦天
即吞拿魚天靈蓋位,較為罕有,吞拿魚味重,值得一試!

▶️拖羅
加上淡雪鹽,咸咸地,好肥美!

▶️紫魚海膽
海膽滿瀉,鮮甜滿足

▶️玉子燒、真鯛菇湯
用上魚湯blend 咗再做成玉子燒,有清酒味
真鯛菇湯,有鯛魚鮮味,好飲!

▶️水信玄餅
係我鍾意食嘅甜品之一,透明好靚,夠彈彈!有黃豆粉及黑糖漿,以完美甜品作結
2021-08-03 102 浏览
位於銅鑼灣樓上鋪, 一間食omakase嘅餐廳, 地理位置優越, 對面就係地鐵站🚉食材方面有好多時令新鮮嘅食材全部由日本運過嚟🇯🇵今次試有25品嘅omakase set, 食完超滿足😎地金目鯛壽司 (4/5)比一般金目鯛油脂更重, 加上有輕輕火灸過面層, 入口已經散發魚油香😍非常好食😋紫海膽配三文魚籽湯膏 (4.5/5)原隻即開嘅紫海膽加上新鮮大粒三文魚籽已經好吸引😍師傅提我哋首先試就咁食咗海膽先, 下一啖再試下三樣一齊食, 味覺上更豐富, 即使加上湯膏味道都唔會太搶👏🏻季節限定岩蠔(3.5/5)好肥美同新鮮, 味道偏creamy😛白海膽配紫菜(4.5/5)呢個組合係perfect‼️比一般海膽清甜😍甘鯛(4/5)用油炸過魚皮令外層香脆可口, 魚肉依然保持嫩滑, 呢道菜好考師傅功夫👏🏻腦天壽司(5/5)以腦天作為最後一道壽司, 可以話係非常完美‼️喺表面上有輕微火炙過, 一入口有即溶感覺😉魚油香非常重, 好有驚喜🤩甜品有玉子布丁同水信玄餅🥢👏🏻餐廳面積比較細同靜, 感覺幾有私人空間, 適合一家人👨‍👩‍👧‍👧或者情侶💑聚餐, 師傅同啲staff都好nice好細心, 用餐時間拿捏得好好, 唔

地金目鯛壽司 (4/5)

紫海膽配三文魚籽湯膏 (4.5/5)

季節限定岩蠔(3.5/5)
好肥美同新鮮, 味道偏creamy😛

白海膽配紫菜(4.5/5)
呢個組合係perfect‼️比一般海膽清甜😍

甘鯛(4/5)

腦天壽司(5/5)

甜品有玉子布丁同水信玄餅🥢👏🏻

餐廳面積比較細同靜, 感覺幾有私人空間, 適合一家人👨‍👩‍👧‍👧或者情侶💑聚餐, 師傅同啲staff都好nice好細心, 用餐時間拿捏得好好, 唔會太趕(食咗2.5小時)
庆祝纪念
生日
2021-08-03 78 浏览
今日同男朋友去食好嘢,去咗呢間位於銅鑼灣嘅「鮨逸」食omakase!成個餐超級多嘢食!先嚟係北海道白粟米、水母刺身同上面有松葉蟹蓉同魚子醬嘅日本豆腐:之後係真鯛、水八爪魚同石垣貝:師傅話俾我哋聽石垣貝係季節限定,食之前用匙羹打一打佢,佢仲識得收縮,果然非常新鮮!呢個係北海道白貝燒:再嚟係石鯛、北寄貝同池魚:師傳話呢個北寄貝同我哋平時見到紅色嘅北寄貝唔同,因為佢係活嘅!食落果然爽脆好多:之後仲有京都岩蠔、富山灣白蝦、赤貝同埋上面有三文魚籽嘅北海道湯葉:師傅話湯葉即係日本腐皮,我都係第一次食!呢個係金目鯛、沖繩花竹蝦同上面配咗啲黑松露嘅油坊主:隻花竹蝦只有一成熟,咬落好爽口,而且個蝦頭都天婦羅炸咗,食落好香!呢個係岩手縣海膽:成隻即開即食,非常creamy:仲有磯煮南非鮑魚配蟹膏、北海道粒貝刺身、福崗金鯛:金鯛魚鱗用200度油炸脆咗,上面有啲紫菜sauce,真正做到外脆內嫩!呢個係白海膽、腦天同配咗乾蒜嘅拖羅:呢個係玉子燒:師傳話係用魚blend埋一齊整,好有分子料理feel,食落仲有淡淡嘅清酒味:最後個餐仲有湯同甜品,食咗咁多樣嘢,真係超級滿足!嘢飲方面我哋叫咗呢支比較dry嘅清酒,好易

呢個係北海道白貝燒:

呢個係岩手縣海膽:成隻即開即食,非常creamy:

仲有磯煮南非鮑魚配蟹膏、北海道粒貝刺身、福崗金鯛:

呢個係白海膽、腦天同配咗乾蒜嘅拖羅:

最後個餐仲有湯同甜品,食咗咁多樣嘢,真係超級滿足!

嘢飲方面我哋叫咗呢支比較dry嘅清酒,好易入口:

2021-08-02 82 浏览
今日同朋友慶祝生日,去咗銅鑼灣既「鮨逸」食omakase。食日本菜當然唔少得飲清酒,我地叫咗支黑龍第一道菜係北海道白粟米、水母刺身同有魚子醬同松葉蟹蓉嘅日本豆腐,第一次食北海道粟米,好有清新感覺。真鯛、水八爪魚同石垣貝,師傅叫我地食之前試下用匙羹拍一拍佢,佢d肌肉仲識得收縮,真係好神奇,非常新鮮!北海道白貝燒池魚、北寄貝同石鯛京都岩蠔、富山灣白蝦、赤貝,上面有d三文魚籽嘅北海道湯葉,原來湯葉即係日本腐皮,師傅唔講我地都唔知金目鯛、沖繩花竹蝦同埋有黑松露喺上面嘅油坊主,隻花竹蝦只有一成熟,而個蝦頭就用黎天婦羅炸咗佢,好香口!岩手縣原隻海膽,好鮮甜,入面仲有三文魚子北海道粒貝刺身磯煮南非鮑魚配蟹膏,經過三小時既慢煮,所以超入味福崗金鯛,師傅用200度既油炸過魚鱗,所以好脆,上面仲有啲紫菜汁,真係外脆內嫩:白海膽、腦天同埋拖羅玉子燒,咬落有一陣陣清酒味,好香最後仲有湯同甜品,一樣咁出色,真係好滿足!
今日同朋友慶祝生日,去咗銅鑼灣既「鮨逸」食omakase。

食日本菜當然唔少得飲清酒,我地叫咗支黑龍

北海道白貝燒

池魚、北寄貝同石鯛

岩手縣原隻海膽,好鮮甜,入面仲有三文魚子

北海道粒貝刺身

磯煮南非鮑魚配蟹膏,經過三小時既慢煮,所以超入味

白海膽、腦天同埋拖羅

玉子燒,咬落有一陣陣清酒味,好香

最後仲有湯同甜品,一樣咁出色,真係好滿足!
2021-07-27 109 浏览
今日約左個好朋友約左食飯慶祝生日,突登要簡啲好好食嘅餐廳先得!之前一直都話要食omakase~聽人地推介過係銅鑼灣嘅鮨逸,決定去試一試!去到餐廳,佢咁岩有個窗邊位,可以比我地望下個出邊嘅境,好舒服。今次廚師介紹我地食一個set,入邊包埋25道菜,過一刻已經見到佢地整緊海膽,廚師仲話啲海膽係今日岩岩到港,班機又delay所以仲準備緊。其實聽完都覺得啲食材好新鮮!先尼嘅係開胃小食,有幾樣嘅第一道係北海道白粟米,從來都係食過未煮嘅白粟米架,估唔到係咁爽甜多汁!第二道係沖繩水雲配蟹肉,味道酸酸的,好開胃,而水雲個口感好特別,其他食物好難取代!之後嘅係海膽豆腐,豆腐仲可以帶出海膽嘅鮮味。之後嘅部分就係活赤貝刺身,見佢個外表就覺得好有趣,食落口就知係好鮮甜嘅刺身。之後到左啲熟食嘅部分,呢個係鹽燒白貝,由日本直送,最緊要係煮過後鮮味得以保存!仲有鮑魚松葉蟹醬,呢個要慢煮4個鐘架,的確好花心機架!壽司嘅都有幾款架,呢一部分最令人欣賞係,可以親眼望住師傅整壽司,個過程好似睇表演咁架!最想同大家介紹係牧舟蝦刺身,全身蝦都好有gem住係口嘅感覺,令人好想食多隻,呢樣記住同埋其喺他配料一齊食,好夾架!仲有最特

先尼嘅係開胃小食,有幾樣嘅

最想同大家介紹係牧舟蝦刺身,全身蝦都好有gem住係口嘅感覺,令人好想食多隻,呢樣記住同埋其喺他配料一齊食,好夾架!仲有最特別嘅係原隻海膽。只係望到個人覺得好吸引啦真係。成個海膽可以比我一啖一啖咁食,每一口都係海膽嘅味道。再配埋魚籽,令全個口唔會太膩,有魚籽嘅清甜調教成個味蕾。
仲有嘅嘢係大大隻岩蠔,size大概係半頭咁大,好滿足,而且好creamy,煮師仲好好心機,加多少少調味嘅材料,令到成隻蠔可以更加鮮甜!

最後有一個湯同埋甜品最結味。整體來講,我覺得份量好適合,原來夠飽呀!而且,每樣食物嘅名來源地,師傅都會話埋比我哋知,好享受全餐飯嘅過程!
2021-07-18
跟朋友👩🏻相約食飯,嚟咗呢間位於銅鑼灣、新開半年左右嘅日式料理店🍱。同其他精緻日式料理店一樣,呢度地方唔算大,坐位廿個左右,由於處於商廈高層位置,所以境觀都幾開揚,令人食得舒服。😌以銅鑼灣嘅日式料理店嚟講,佢屬於中檔價格,午飯時間一共有4款套餐可選擇,由最優惠嘅北海丼🍚 ($350)、手握壽司盛🍣 (10件 $298、13件 $348或15件 $498)、季節會席弁當($380)以至最豐富嘅Omakase ($680) 都有提供。😍🍣手握壽司盛 15 貫 ($498),壽司款式夠晒多,一共有13款,大拖羅、北海道帆立貝、銀雪魚、真調、右口魚、海膽等等,款款都新鮮肥美🤤,店舖安排,最後2件阿叔可以喺13件中揀選自己最鍾意2件encore添🥳。☝🏽根據阿叔過往食廚師發辦嘅經驗,$500嘅budget💵,通常只不過食到12件,難得呢個價錢食到15件,而且水準又唔差,的確性價比夠高,值得一試架!😚

2021-07-23 97 浏览
平時食廚師發辦只有十多道菜式,聽講這家鮨逸有個長長的菜單,有廿五款食物之多,聽到已經胃口大開,馬上決定訂位。駱克駅商廈內的店面積不大,打開門已經入了店,完全沒有浪費走廊位,只供應廚師發板,點了逸,每位$1480,廿五品,亦有 $1280的姬,少些項目。北海道粟米以北海道生粟米開始,即食唔駛煮,甜甜的,水果口感。沖繩水雲酸汁好味。海膽豆腐配北海道馬糞及黑魚子,超滑豆腐。赤貝刺身真鯛醃漬過魚味更重,汁味道好。水八爪魚中央的一件是吸盤,酸甜啫喱帶出醒神味道。北海道蜆肉厚味甜。深池 松露醬調味。北寄貝爽甜金目鯛以火槍燒過,油香出眾。湯葉刺身即是豆腐,豆味濃郁,滑似豆皮。白見貝爽。北海道牡丹蝦綠色是蝦子,啡色是蝦頭蝦膏,肥美鮮甜並重。室津岩蠔肥大,以酸啫喱調味。油甘魚 柚子胡椒配白蝦配櫻花蝦組合特出層次,櫻花蝦酥脆,白蝦黏稠。喜之次魚油豐富。海膽 配青瓜海膽份量唔少,似在食雪糕,甘香。北海道螺 很爽,好嚼。蟹膏鮑魚 蝦膏豐富了鮑魚的味道。福岡金鯛松粒燒 最出色是非常之脆口的魚鱗,有水準。拖羅手卷必吃的極品。吞拿魚醬油漬軟滑。海鰻手卷紫菜脆,美味。玉子布甸有特式。舞茸菇真鯛清湯清而味香。水信玄餅

北海道粟米
以北海道生粟米開始,即食唔駛煮,甜甜的,水果口感。
沖繩水雲
酸汁好味。
海膽豆腐
配北海道馬糞及黑魚子,超滑豆腐。
赤貝刺身
真鯛
醃漬過魚味更重,汁味道好。
水八爪魚
中央的一件是吸盤,酸甜啫喱帶出醒神味道。
北海道蜆
肉厚味甜。
深池
松露醬調味。
北寄貝
爽甜
金目鯛
以火槍燒過,油香出眾。
湯葉刺身
即是豆腐,豆味濃郁,滑似豆皮。
白見貝
爽。
北海道牡丹蝦
綠色是蝦子,啡色是蝦頭蝦膏,肥美鮮甜並重。
室津岩蠔
肥大,以酸啫喱調味。
油甘魚
柚子胡椒配
白蝦配櫻花蝦
組合特出層次,櫻花蝦酥脆,白蝦黏稠。
喜之次
魚油豐富。
海膽 配青瓜

海膽份量唔少,似在食雪糕,甘香。
北海道螺
很爽,好嚼。
蟹膏鮑魚
蝦膏豐富了鮑魚的味道。
福岡金鯛松粒燒
最出色是非常之脆口的魚鱗,有水準。
拖羅手卷
舞茸菇真鯛清湯
清而味香。
水信玄餅 黑糖紅豆粉

清甜。
這個價錢相當豐富。
2021-07-06
2021-07-23 82 浏览
《說文》:「逸,失也。從辵兔,兔謾訑善逃也。」本義作逃逸,進一步引伸為閒適、超越、釋放等意思。就在這裡展開一場出走探嚐超越果腹之旅。首先,來自北海道白粟米的清甜為這晚打開序幕。馬糞海膽豆腐,一襲甘甜,細緻綿滑的質感。一杯水雲松葉蟹使口腔清新,洋溢試蟹的鮮甜。各類新鮮的貝類和白身魚,配合師傅悉心的配搭,由淡而濃,如躍舌尖。肥厚的室津岩蠔,加上柚子醋啫喱,酸爽清新,甚是回味。喝一口米香甜滑的清酒,使蠔的甘甜昇華了另一層次。原個紫海膽配三文魚子醬油漬簡直是視藝的震撼。新鮮海膽的甘甜與醬油漬三文魚的鹹鮮是另一層次。頂級磯煮鮑魚,鮮嫩多汁,拌入蟹膏,美味多層次。甘鯛松笠燒把魚鱗煎烤得香脆,與嫩滑多汁的鯛魚成對比,豐富的口感體驗。蘇軾《教戰守》:「能逸而能勞。」,就是懂得生活的人。
就在這裡展開一場出走探嚐超越果腹之旅。

首先,來自北海道白粟米的清甜為這晚打開序幕。

馬糞海膽豆腐,一襲甘甜,細緻綿滑的質感。

一杯水雲松葉蟹使口腔清新,洋溢試蟹的鮮甜。

肥厚的室津岩蠔,加上柚子醋啫喱,酸爽清新,甚是回味。

喝一口米香甜滑的清酒,使蠔的甘甜昇華了另一層次。

頂級磯煮鮑魚,鮮嫩多汁,拌入蟹膏,美味多層次。

蘇軾《教戰守》:「能逸而能勞。」,就是懂得生活的人。
2021-07-22 80 浏览
年中又到了加薪水的季節,又是時候獎勵一下自己,這晚來到這家位於銅鑼灣的廚師發辦店慶祝,HKD 1280的set有廿五道菜,性價比一流。食物未到,先來一瓶清酒邊喝邊等,福井縣釀造的純米大吟釀口感細緻,酒香華麗,悠長的餘味跟刺身壽司很搭調。前菜-白粟米 來自宮崎縣的白粟米爽口多汁,清甜而不覺膩。水母刺身 - 拌以昆布及酸汁,入口爽脆酸甜的開胃菜;松葉蟹豆腐 - 蟹肉柔軟煙韌,鋪面魚子醬提味之外也呈現高級感;北寄貝刺身 - 師傅以粉量竹炭鹽及酸汁調味,帶出貝的鮮甜味道;昆布漬細切真鯛 - 昆布漬是以昆布包着魚鮮一段時間以提升魚鮮風味的技術,細切的魚肉質感飽滿,淡雅的魚香夾雜了昆布的甘甜味,層次豐富。北海道水八爪 柔軟的觸鬚肉及爽口帶嚼勁的吸盤肉一次過吃到,鋪面酸甜的昆布漬使其鮮味更出。北海道 - 白貝 高質的水產以少許鹽燒足已,滑溜鮮甜的肉質散發陣陣海水味。地金目鯛(左上)地金目鯛是金目鯛中來自特定產地的高級種,魚鱗較鮮色,油份極高,師傅以火炙處迫出油份,魚脂香味溢在口腔逗留良久不散。石鯛魚壽司(左下)有「夢幻之魚」之稱的石鯛來自九州南部天草縣,當造的白身魚肉肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜。深

前菜-白粟米
來自宮崎縣的白粟米爽口多汁,清甜而不覺膩。

水母刺身 - 拌以昆布及酸汁,入口爽脆酸甜的開胃菜;

北海道水八爪

北海道 - 白貝
高質的水產以少許鹽燒足已,滑溜鮮甜的肉質散發陣陣海水味。

地金目鯛(左上)

石鯛魚壽司(左下)

深海池魚壽司 (右上)
細膩的肉質爽甜帶適度油份,味道香甜,蘸一點醬油剛剛好。

三文魚籽湯頁 (右下)
細滑柔軟的豆皮香加上大顆爽甜的三文魚籽,兩種不同的口感完全沒有違和,整體淡雅清新。

間八魚簿切卷馬糞海膽(右下)

味道較清甜的間八卷著馬糞海膽,奶滑濃郁的香味隨每一口咀嚼徐徐滲出,鮮味十足。

牡丹蝦花雕漬 (左)

牡丹蝦以花雕酒浸醃整晚,非常入味醉人,而拌碗的昆布則負責清新。

島根縣春香岩蠔(右上)

春夏限定的春香岩蠔個頭極大,海水味濃郁,入口清甜回甘 ,餘香悠長。

鮫鰈魚(左下)
來自北海道鮫鰈肉質緊實爽脆,再加上自身的魚肝醬提味,鮮味滿瀉。

富山灣白蝦(右下)
富山縣獨有的名物,因為養殖條件困難所以產量很少,入口柔軟綿滑富膠質感。

喜之次(上)
北海道魚王肉質緊緻,帶淡淡奶香。

岩手縣紫海膽
原個上碟的紫海膽份量喜人,海膽肉厚飽滿呈淡黃色,入先甜後回甘苦,除味清新帶重海水味,層次豐富,再來拌均鋪面的三文魚籽同吃,帶來極致的鮮美。

笠貝
清甜爽口,適量的山葵使其鮮甜味更出。

磯煮鮑魚
厚身的鮑魚片質感厚實,鋪面的綠色醬汁是蟹膏,入口非常幼滑鮮甜。

甘鯛 魚鱗炸脆 魚身慢烤 紫菜醬 魚鮮味

以半烤半炸的方式將魚鱗都炸得蘇脆,肉質保持嫩滑,將肉汁完美封存,拌碟的紫菜醬使整體口感更滑溜。

沖縄花竹蝦(右下)
烤至五成熟的花竹蝦肉厚爽甜,蝦味鮮香清甜。

中拖羅(左下)
刺身又怎少得拖羅的份,肥美的中拖羅入口即化,魚香濃厚郁純萃。

燒海鰻(上)
師傅以先蒸後烤的手法,輔以自家製的鰻魚汁及剛剛好的火路,製作出外脆內嫩的鰻魚肉,每一口都嫩滑juicy。

布甸蛋(左下)
依依不舍地迎來第廿五道菜 - 質感厚實順滑,甜度適中的布甸蛋。

湯物及北海道密瓜
最後來個熱湯及冰凍超甜北海道蜜瓜作結,去膩之餘也滋潤一下口腔。

總括而言這餐吃得十分滿足,整個用餐時間兩小時內絕無冷場,值了。
2021-07-18 80 浏览
適逢紀念日,不能外遊,唯有食好啲。師傅因應時節客人喜好發板,每一道菜都以極致方式呈現。味覺就像去了一趟旅行。師傅亦都十分友善,不斷介紹每一度菜既煮法,十分豐富!像極了愛情。
2021-07-02
庆祝纪念
生日
2021-07-18 65 浏览
適逢今日開得成大客張單,於是一定要去食間好嘅餐廳係慰勞吓自己。聽朋友介紹銅鑼灣有一間我嗎家姐🤣🤣竟然有25道菜,當然一定要去試一試啦!25款菜式,睇廚師逐碟表演都已經夠晒賞心悅目。今次揀咗鮨逸,位於銅鑼灣,一出地鐵對面就係啦,一去到,見到師傅開緊海膽,原來係因為飛機delay 左所以搞到佢哋好趕咁要開海膽,由此可見啲海膽真係每一日會新鮮運到。一開始就要食少少前菜醒醒胃先,北海道粟米10分清甜,而且好多汁,為今晚豐富嘅晚餐打開序幕。海膽豆腐更加唔使講,海膽香濃,配埋豆腐嘅滑一啖咬落去簡直係天作之合。嘢食嘅味道一步一步開始濃烈啦,日本直送既白貝真係好鮮,八爪魚配埋啫喱,八爪魚嘅爽脆加埋啫喱青青甜甜咁,已經話俾你聽我哋可以進入正餐啦。 板間魚肉質口感豐富,配埋好重嘅魚香,真係一個好正嘅壽司。金木鯛既清新,食完一轉壽司,又可以食返少少嘅配菜。呢道菜真係好特別,係日本腐竹拼三文魚子,日本嘅腐竹滑到入口即溶,好似飲緊豆奶咁,配埋魚子嘅漬 ,係無得輸。時令蠔,海鰻,蝦膏配甜蝦,帶我地去遊走海洋一轉。師傅話蝦壽司,幫個哋煮咗一成熟,仲可以特顯到蝦嘅鮮甜,響螺片,即開海膽,鮑魚松葉蟹膏,係食到鮮味。最後
最後當然唔少得一定係拖羅紫菜,拖羅10分肥美,入口即溶,另外海曼都係配埋紫菜俾我哋仲要脆卜卜,食埋吞拿魚就完結左成個廚師發板嘅旅程,以為完啦,職員又送上一碗熱湯作結,另外仲有一個雞蛋糕同埋一個好似透明啫喱嘅甜品放上,係一個好圓滿嘅晚上。
2021-07-17 68 浏览
銅鑼灣是不少日本菜的集中地,喜歡廚師發辦的人就不要錯過在此區覓食了,分分鐘都發掘到出人意表的驚喜。今次這店位於駱克道商廈的高層,可看到銅鑼灣海傍,寬闊開揚,店面不太大,約可容納大約二十多位客人。首先,師傅先送上一道白粟米,一咬下去爆出清甜的粟米汁,清了清暑氣,就開始今晚盛宴。時令刺身、酒肴、壽司共25品,嚴選日本各地的海產製作,不時不食。一道精緻的料理—— 「松葉蟹配水雲」,嫰滑順口,松葉蟹的鮮甜在口中迴盪。活赤貝的鮮甜實在令人魂縈夢牽。把厚身活赤貝切花,然後用力一拍,神經緊縮使肉質更爽脆彈牙,抹上一層醬油和少許芥末,足矣。每道壽司,無論白身魚還是拖羅,都是新鮮時令。最後,一碗舞茸菇真鯛清湯和水信玄餅,讓人在繁喧的城市找心靈片刻的寧靜。

每道壽司,無論白身魚還是拖羅,都是新鮮時令。