2021-10-09
今日有值得高興既事要慶祝,當然要食好D, 同舊同事聚一聚食返餐好又豪既,就係我最愛嘅廚師發板,朋友推介呢間抵食,CP值超高,25道菜都只係$1480/位。 北海道白玉粟米 第一次食北海道白玉粟米,原來粟米係可以生食,真係第一次,呢款粟米係白色,唔同我地一般食開黃色個款,食落好甜,好juicy。 沖繩水雲 水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。 蟹膏豆腐 豆腐好滑,好香蟹膏味。 鱈魚白子 白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。 石垣貝 石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。 薄切油甘魚 將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。 磯燒帶子 將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。 葉血引壽司 第一次食葉血引,師傅話係稀有品種,係一種好珍貴既食材,魚肉帶鮮紅色,口感鮮甜。 秋刀魚壽司 之前係北海道食過已經念念不忘,秋刀魚係季節性既魚,呢個時候最當造,味道濃郁。 赤貝壽司 口感爽脆,夠哂鮮甜。 湯葉 湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。 北海道牡丹蝦 見列師傅係魚缸即刻撈出嚟,一定新鮮,肉質鮮甜,將蝦頭既蝦膏燒過,好香 白見貝 即係我地平時食開既象拔蚌,
北海道白玉粟米
沖繩水雲
水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。
蟹膏豆腐
豆腐好滑,好香蟹膏味。
鱈魚白子
白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。
石垣貝
石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。
薄切油甘魚
將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。
磯燒帶子
將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。
葉血引壽司
秋刀魚壽司
赤貝壽司
口感爽脆,夠哂鮮甜。
湯葉
湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。
北海道牡丹蝦
白見貝