2018-09-05
今日過開新蒲崗做嘢,做完嘢之後同事話不如一齊打邊爐,上網搵到附近有一間餐廳可以打邊爐,咁就試一試啦!餐廳望落有啲似茶餐廳,真估唔到原來有得打邊爐,仲有好多種唔同鍋底添!牆上貼咗好多優惠,樣樣都想試,真係好難揀。最終我哋揀咗個「好事·成雙」,係花雕醉雞煲半隻,加$38 換一細碟安格斯牛肉。湯底好重藥材味,仲有明目嘅杞子,加埋醉雞落去,散發出陣陣酒香味。材料採用新鮮雞,肉質鮮嫩滑溜。 雞肉用花雕酒浸過,酒味香濃。提提大家,千祈唔好烚太耐,如果唔係啲雞就唔夠滑架啦!雖然話係細碟安格斯,但係望落都唔算好細碟。牛肉新鮮,牛味香濃。自家手包雲吞8粒:粒粒都超大粒, 唔係講笑,足足有四分一個拳頭咁大✊, 餡料有夠多,蝦肉新鮮爽口,雲吞皮唔會太厚。松露墨魚丸:墨魚丸就食得多,松露墨魚丸真係好少見,今次難得試到。 墨魚丸新鮮,爽口彈牙,松露味又香。手打三寶丸: 有墨丸、蟹子蝦丸 、肉丸,粒粒都係手打,超彈牙, 尤其是蟹子蝦丸,非常爽口,仲要有粒粒蟹籽喺上面,口感更加豐富。大家都實在太鐘意食丸喇, 叫完松露墨魚丸、手打三寶丸都仲唔夠,再嚟多個貢丸,啲貢丸粒粒都好彈!我哋仲叫咗個手打薯粉, 呢度好多樣嘢都
我哋仲叫咗個手打薯粉, 呢度好多樣嘢都係手打,夠晒誠意,薯粉煙韌彈牙,有嚼勁!
打完邊爐,口腔都仲有啖啖酒香味同藥材味,好明顯真係好足料,下次黎可以試下其他款嘅煲,例如: 滋補濃湯花膠雞煲,相信都一定會好足料。