2018-09-05 101 浏览
今日過開新蒲崗做嘢,做完嘢之後同事話不如一齊打邊爐,上網搵到附近有一間餐廳可以打邊爐,咁就試一試啦!餐廳望落有啲似茶餐廳,真估唔到原來有得打邊爐,仲有好多種唔同鍋底添!牆上貼咗好多優惠,樣樣都想試,真係好難揀。最終我哋揀咗個「好事·成雙」,係花雕醉雞煲半隻,加$38 換一細碟安格斯牛肉。湯底好重藥材味,仲有明目嘅杞子,加埋醉雞落去,散發出陣陣酒香味。材料採用新鮮雞,肉質鮮嫩滑溜。 雞肉用花雕酒浸過,酒味香濃。提提大家,千祈唔好烚太耐,如果唔係啲雞就唔夠滑架啦!雖然話係細碟安格斯,但係望落都唔算好細碟。牛肉新鮮,牛味香濃。自家手包雲吞8粒:粒粒都超大粒, 唔係講笑,足足有四分一個拳頭咁大✊, 餡料有夠多,蝦肉新鮮爽口,雲吞皮唔會太厚。松露墨魚丸:墨魚丸就食得多,松露墨魚丸真係好少見,今次難得試到。 墨魚丸新鮮,爽口彈牙,松露味又香。手打三寶丸: 有墨丸、蟹子蝦丸 、肉丸,粒粒都係手打,超彈牙, 尤其是蟹子蝦丸,非常爽口,仲要有粒粒蟹籽喺上面,口感更加豐富。大家都實在太鐘意食丸喇, 叫完松露墨魚丸、手打三寶丸都仲唔夠,再嚟多個貢丸,啲貢丸粒粒都好彈!我哋仲叫咗個手打薯粉, 呢度好多樣嘢都

牆上貼咗好多優惠

手打三寶丸

我哋仲叫咗個手打薯粉, 呢度好多樣嘢都係手打,夠晒誠意,薯粉煙韌彈牙,有嚼勁!

打完邊爐,口腔都仲有啖啖酒香味同藥材味,好明顯真係好足料,下次黎可以試下其他款嘅煲,例如: 滋補濃湯花膠雞煲,相信都一定會好足料。
2018-07-24
$224.5 (晚餐)
2018-08-31 158 浏览
都鍾意夏天打邊爐,開着個冷氣同朋友一齊吹水,之前有食過呢一間,同唔同嘅人食有唔同嘅心情。今次同幾個巴打一齊食嘢,梗係見過大家至愛嘅湯底胡椒豬肚湯底胡椒豬肚湯底個湯底好濃郁,胡椒味好香,豬肚嘅份量足夠同埋好淋,加上酸菜,整個湯又香又夠味。細安格斯牛牛嘅顏色鮮艷,肥瘦均勻,係個湯度滾一滾就可食得,牛味十足,值得推薦桶蠔食蠔最驚蠔會縮水,但呢度嘅蠔係唔會嘅,鮮甜又肥美魚標喺出面好少可以食到新鮮魚標,落魚標前必須用竹簽督穿,如果唔係會膨脹,之後就會彈晒啲湯,呢個魚標雖然有少少醒味,但係濃郁湯底會癖晒啲醒味鬼馬墨魚膠墨魚膠加上魚子加上油炸鬼,墨魚膠好彈牙豚肉片每塊大小適中,薄薄一片,易熟,食落好有口感最後飲多左2碗湯,個湯吸晒所有的精粹。

安格斯牛肉

細安格斯牛

桶蠔
食蠔最驚蠔會縮水,但呢度嘅蠔係唔會嘅,鮮甜又肥美

墨魚膠

鬼馬墨魚膠
墨魚膠加上魚子加上油炸鬼,墨魚膠好彈牙
豚肉

豚肉片
每塊大小適中,薄薄一片,易熟,食落好有口感
最後飲多左2碗湯,個湯吸晒所有的精粹。
安格斯牛肉
墨魚膠
豚肉
2018-08-22 66 浏览
平時好少去新蒲崗,今晚成班朋友放工係果頭附近,佢哋就話喺新蒲崗已經搵到間😋陳儀興玫瑰餐廳有打邊爐、炒小菜好正,所以一早Book定位。我見門口有張廣告冬瓜盅好正🤤好想試吓,點知一坐低就上咗呢個冬瓜盅😍原來佢哋已經訂咗個冬瓜盅$228個冬瓜盅上面嘅配料有鮑魚丶海參、花膠、個湯底仲好鮮甜丶食晒以上配料同湯最尾連個冬瓜都切開食埋。滋補花雕醉雞(半隻)鍋連安格斯牛肉$138個湯底嘅酒味好濃、好香,仲有啲藥材,啲雞件有淡淡酒香、口感嫩滑,安格斯牛肉入口即溶👍🏻抵食值得推介😋松露墨魚丸$98自家製墨魚丸咬落口感彈牙又好香松露味🦑美國桶蠔$158桶蠔超大隻有手掌咁大好肥美🤤手切本地肥牛$158好新鮮好有牛味🐮炸響鈴$32即炸仲好熱好正午餐肉$32火鍋嘅絕配🐷🐽肥鵝腸$88好爽食落就知新鮮炸魚皮$32又脆又香口,一定要試🐟貢丸$32超彈牙鮮魚腩$58好新鮮又鮮甜🐟蘿蔔、津白、唐山菜各$18蔬菜超新鮮又靚又甜🥦豆卜$18仲有驚喜超大杯冬柚子蜜$25冬柑桔$25呢間係超好味隱世美食極力推介👍🏻👍🏻👍🏻一定要去試吓,唔係就走寶🤩
原來佢哋已經訂咗個冬瓜盅$228

火鍋嘅絕配🐷🐽
肥鵝腸$88
好爽食落就知新鮮
炸魚皮$32
又脆又香口,一定要試🐟
貢丸$32
豆卜$18
仲有驚喜超大杯冬柚子蜜$25
冬柑桔$25

呢間係超好味隱世美食極力推介👍🏻👍🏻👍🏻
一定要去試吓,唔係就走寶🤩
2018-08-21 82 浏览
新蒲崗舊區真係好少黎,咁啱要黎呢頭整啲野竟然都發現到一間唔錯餐廳,一心諗住入去食小菜,點知坐低發現原來有打邊爐喎,我比個椰子雞煲吸引到。估唔到都幾多雞件,兩個人食都好足夠,未食已經聞到勁濃郁嘅椰子飄香,仲有好多椰子肉餚湯,雞件都好滑。食完雞就開始加其他配料。潮洲手打牛丸($58)、自家手包雲吞($42)配料都幾新鮮,牛丸彈牙,雲吞入面鮮蝦大大粒。蘿蔔片($18)幾甜,冇渣招牌手切肥牛(小)$158,諗緊食呢個招牌肥牛好定安格斯牛肉好,最後諗住食貴少少,果然冇㨂錯,就咁睇油脂分佈已經好靚,入口溶化

食完雞就開始加其他配料。

蘿蔔片($18)幾甜,冇渣

2018-08-18 87 浏览
住係黃大仙既我 ,平時去新蒲崗都只係識去Mikiki ,今次係爵祿街發現咗一間火鍋店-玫瑰餐廳陳儀興今晚一行6人😋餐廳內大多數都係食火鍋,環境通爽,款式精緻,今晚慶祝友人生日,叫左兩個鍋個食,第一個係冬瓜盅,冬瓜盅內有花膠鮑魚,味道唔錯,另一個煲就係醉雞鍋,醉雞鍋酒味濃郁,配上炸魚皮 ,響鈴同埋豆卜冇得頂👍🏻 桶蠔新鮮肥美,醉雞雞肉嫩滑,松露墨魚丸既松露味剛剛好,鵝腸肥美,本地牛及安格斯牛 牛味濃,性價比超高👍🏻

今晚一行6人😋

桶𧐢
2018-08-16
庆祝纪念
生日
桶𧐢
  • 松露墨魚丸
2018-08-17 1790 浏览
今晚有個朋友住新浦崗,咁佢話有間打邊爐好食,所以襯有個朋友生日就帶左我地去食啦門口是普通茶餐廳的樣子入到去地方都幾大又光亮,唔會好迫都坐得舒適首先我地點左冬瓜盅,夏日炎炎最好點番個冬瓜盅試一試,好消暑!湯的味道好入味,飲到停唔到口呢然後用醉雞鍋做湯底一上枱就聞到陣陣的酒香十分濃郁十分醉人!相當足料放埋d雞入去,十分期待炸魚皮落湯度好好味,酒香的味道入晒魚皮,帶少少脆食落很有口感!點左安格斯牛,肉質鮮美好吃,而且食落去很有質感貢丸都很大粒,食落都幾彈牙又夠味道美國桶蠔大大隻,又鮮甜肥美蘿蔔係打邊爐必須的,吸收了湯底的精華,十分入味吸收了醉雞的味道,相當美味!仲有響鈴都是打邊爐熱門之選,吸收湯的味道每次菜都是打邊爐的尾聲,點左唐生菜和津白菜都很新鮮爽口!整體來說,好有驚喜值得再去的打邊爐,樣樣野都很有水準

門口是普通茶餐廳的樣子

入到去地方都幾大又光亮,唔會好迫
都坐得舒適

然後用醉雞鍋做湯底
一上枱就聞到陣陣的酒香
十分濃郁十分醉人!相當足料

醉雞鍋

放埋d雞入去,十分期待

炸魚皮

安格斯牛

點左安格斯牛,肉質鮮美好吃,而且食落去很有質感

貢丸

貢丸都很大粒,食落都幾彈牙又夠味道

美國桶蠔

美國桶蠔大大隻,又鮮甜肥美

白蘿蔔

蘿蔔係打邊爐必須的,吸收了湯底的精華,十分入味
吸收了醉雞的味道,相當美味!
響鈴

仲有響鈴都是打邊爐熱門之選,吸收湯的味道

每次菜都是打邊爐的尾聲,點左唐生菜和津白
菜都很新鮮爽口!
整體來說,好有驚喜值得再去的打邊爐,樣樣野都很有水準

2018-08-16
炸魚皮
貢丸
美國桶蠔
白蘿蔔
響鈴
2018-08-17 73 浏览
玫瑰餐廳陳儀興,相信住係新蒲崗既人一定唔陌生。今日八點去到,幾乎座無虛席,入到去有香濃嘅椰子味道彌漫整間餐廳。餐廳主打港式邊爐,而今次我就試咗花雕醉雞煲,夠曬特別~湯底由各式藥材一同熬制,酒味同藥材味道不算濃,唔鐘意酒味同藥材味既人都岩食。雞件有淡淡酒香,口感尚算嫩滑,唔錯。不過如果可以斬件斬得徹底啲,進食就更加方便~安格斯牛牛味十足,口感唔會太un,加埋火鍋醬油味道岩岩好。雖然只嗌左細份,但份量都不容小覷。我地仲嗌左蟹柳,竹笙,雲吞同埋各款蔬菜。凍檸樂消暑解渴,夠曬冰涼。價錢親民,食物質素唔錯,下次黎想埋海鮮!
餐廳主打港式邊爐,而今次我就試咗花雕醉雞煲,夠曬特別~

我地仲嗌左蟹柳,竹笙,雲吞同埋各款蔬菜。

凍檸樂消暑解渴,夠曬冰涼。

價錢親民,食物質素唔錯,下次黎想埋海鮮!
2018-08-13 82 浏览
今晚又和為食一族去尋找隱世美食,據聞這裡用冬瓜盅來火鍋很美味,所以決定來位於新蒲崗的陳儀興玫瑰餐廳一試。就是這個御前極品冬瓜盅。一上枱,看見鍋裡有奶白色的雞湯、大大的冬瓜環上擺滿海参、鮑魚、花膠、雞件,感覺很豐富。店員建議我們先喝湯。湯很濃很美味,我們喝到見鍋底後再加湯,然後開始火鍋行動。潮州手打牛丸,牛肉味濃郁,肉汁豐富,爽口有嚼頭但肉質不太硬,連甚少吃丸類的朋友都大讚好味道。手切牛頸脊 - 牛肉色澤鮮明,脂肪如大理石花紋一樣平均分佈在每塊牛肉裏,看上去已覺得非常新鮮。急不及待把剛燙好的牛肉往嘴裏,喔,我的天啊,肉鮮嫩無渣,肉味香濃,牛脂肪經熱湯的洗禮,此刻轉化爲源源不絕的肉汁,為味蕾譜寫一曲動人樂章。炸響鈴 - 響鈴上枱時是新鮮剛炸起的,怕一放進火鍋裏會很快弄捻響鈴,決定把湯輕輕的堯響鈴上,然後立即進食。響鈴鬆、化、脆,一咬下去,碎片不斷散落。

就是這個御前極品冬瓜盅。

之前同小妹、屋企人都黎過「玫瑰餐廳陳儀興」(下稱陳儀興)幾次, 每次都覺得火鍋和配料都相當有水準, 今次媽咪發牙痕話想食醉雞煲, 就嚟食過返尋味!😏 滋補花雕雞(半隻)($138) 一睇就知到湯底幾足料, 除了散發陣陣花雕酒香外, 還有滋補養生嘅紅棗、杞子、淮山等, 味道香甜暖胃! 半隻雞浸泡在花雕酒裏面, 雞件厚肉,嫩滑入味,好味道!😋 食醉雞鍋可以以$38優惠價換購原價$108嘅安格斯牛肉(細), 牛肉雪花均勻, 涮熟後入口爽嫩多汁,肉味豐腴!😋 小編係松露迷, 所以一見到松露墨魚丸($98)就二話不說點了! 自家製嘅墨魚丸,口感爽彈,墨魚香十足, 加上松露嘅點綴,矜貴得來,又美味! 可能係小編食過最好味嘅墨魚丸!☺️ 必試之選! 鮮肉青($42) 肉質嫩滑,肥瘦適中,肉香美味!😋 油麥菜($18) 大大份,新鮮爽脆,抵食! 值得一讚係配料可以雙拼, 咁就可以試多啲款式嘅火鍋料!😌 自家韭菜餃,自家手包雲吞(雙拼$48) 每隻自家包製的餃子、雲吞皮薄餡靚, 從薄薄的外皮已經隱約透露了包在裏頭嫩綠色嘅韭菜和蝦膠, 韭菜餃啖啖菜肉, 雲吞鮮蝦爽彈,值得一
每次都覺得火鍋和配料都相當有水準,
今次媽咪發牙痕話想食醉雞煲
就嚟食過返尋味!😏
滋補花雕雞(半隻)($138)
一睇就知到湯底幾足料,
除了散發陣陣花雕酒香外,
還有滋補養生嘅紅棗、杞子、淮山等,
味道香甜暖胃!
半隻雞浸泡在花雕酒裏面,
雞件厚肉,嫩滑入味,好味道!😋
牛肉雪花均勻,
涮熟後入口爽嫩多汁,肉味豐腴!😋
安格斯牛肉(細)
小編係松露迷,
所以一見到松露墨魚丸($98)就二話不說點了!
自家製嘅墨魚丸,口感爽彈,墨魚香十足,
加上松露嘅點綴,矜貴得來,又美味!
可能係小編食過最好味嘅墨魚丸!☺️
必試之選!
松露墨魚丸
鮮肉青($42)
肉質嫩滑,肥瘦適中,肉香美味!😋
鮮肉青
油麥菜($18)
大大份,新鮮爽脆,抵食!
油麥菜
值得一讚係配料可以雙拼,
咁就可以試多啲款式嘅火鍋料!😌
自家韭菜餃,自家手包雲吞(雙拼$48)
每隻自家包製的餃子、雲吞皮薄餡靚,
從薄薄的外皮已經隱約透露了包在裏頭嫩綠色嘅韭菜和蝦膠,
韭菜餃啖啖菜肉,
雲吞鮮蝦爽彈,值得一試!👍🏻😋
自家韭菜餃,自家手包雲吞
湯底靚,梗係要點響鈴卷,炸魚皮(雙拼$37)來吸吸湯底嘅精華,軟中帶脆,正!😏
響鈴卷,炸魚皮
火鍋,仲可以優惠價$18大飲特飲凍檸樂、凍檸碧、凍檸芬,
大大杯夠晒解渴!
凍檸碧
滋補花雕雞(半隻)
安格斯牛肉(細)
鮮肉青
自家韭菜餃,自家手包雲吞
2018-08-12 81 浏览
先生在新蒲崗一帶返工,見到玫瑰餐廳陳儀興新推出椰子雞煲,於是決定與我一齊去試下陳儀興的椰子雞煲。餐廳有卡位及圓枱,牆上貼滿了招牌菜式餐廳正大力推介凡惠顧胡椒豬肚雞,可加$1蚊足三両牛柳粒,抵食呀。不過可能是來的時候已經想定了食椰子雞煲,所以我們還是揀椰子雞煲,胡椒豬肚雞下次再食,當然是優惠期內啦。椰子雞煲半隻$138。椰子雞煲跟蔬菜籃:配有雞髀菇,鮮冬菇,秀珍菇,生菜,雞煲內有大量的蒜子,大蒜,椰子,裏面還有香茅,當然少不了主角雞。奶白的椰子湯底十分清甜,雞肉嫩滑,吸收了湯底的清甜,非常好味。花膠仔$48。花膠有骨膠原,$48元可以食到大大碟的花膠,真是超抵食。鮮淮山拼魚皮餃$37。我喜歡爽小小的鮮淮山,所以不用滾太久,淮山帶少少嫩滑,口感非常正。魚皮餃有四粒,因為都比較大粒,所以滾的時間多了㸃,但吸收了鮮甜的湯底反而非常入味。安格斯牛肉(細)$118。要了個安格斯牛肉,牛肉顏色亮麗,肥瘦分佈均勻,見到真是令人垂涎,輕灼幾秒就可以食,入口溶化牛肉味夠重,真是十分推薦。鮮豬潤拼鮮魚腩$47鮮豬潤滾大約大半分鐘,豬潤口感帶爽,㸃上個自調的辣醬汁,真是爽口又好味。魚腩大大件切得很厚,鮮甜腍滑

餐廳有卡位及圓枱,牆上貼滿了招牌菜式

椰子雞煲半隻$138。

椰子雞煲跟蔬菜籃:

花膠仔$48。

花膠有骨膠原,$48元可以食到大大碟的花膠,真是超抵食。

鮮淮山拼魚皮餃$37。

入味。

安格斯牛肉(細)$118。

鮮豬潤拼鮮魚腩$47

魚腩大大件切得很厚,鮮甜腍滑,再㸃個辣醬汁,非常美味。

火鍋凍檸樂加檸檬$18。

火鍋少不了凍飲,要了個凍檸樂與先生2人分享,味道酸酸甜甜開胃又消滯。

今餐與先生食得非常盡興美味,期待下次再來食胡椒豬肚雞加$l牛柳粒足三両。
2018-08-12 118 浏览
今日男朋友接我放工,我地就係公司附近搵餐廳食飯。見到而間餐廳都多人食就入左去試下。<椰子雞煲(半隻),$128>我哋叫左個椰子雞煲,聞到都有勁香嘅椰子味!不過我都係鐘意食辣嘅雞煲,惹味好多!<唐生菜+雜菇(跟雞煲)>而個雜菜跟雞煲黎,都正正常常無特別。<安格斯牛,$118>叫左個安格斯牛,肉質都唔錯而且有牛味,只係而款牛會有條筋位,不過都唔會好韌。<花膠仔,$48>而個花膠仔幾得意,要煲耐少少等腍身同入味都幾好食。<凍檸賓(左),$25 + 凍檸樂(右),$18>打邊爐點少得一杯野飲,而到個杯野飲夠哂大,夠哂飲。我哋另外仲叫咗個娃娃菜同埋辛辣麵。埋單一日都唔使$200,真係超抵食。

椰子雞煲(半隻)
<椰子雞煲(半隻),$128>

唐生菜+雜菇(跟雞煲)
<唐生菜+雜菇(跟雞煲)>
而個雜菜跟雞煲黎,都正正常常無特別。

<安格斯牛,$118>

花膠仔
<花膠仔,$48>
而個花膠仔幾得意,要煲耐少少等腍身同入味都幾好食。

凍檸賓+凍檸樂
<凍檸賓(左),$25 + 凍檸樂(右),$18>
打邊爐點少得一杯野飲,而到個杯野飲夠哂大,夠哂飲。

2018-07-24
凍檸賓+凍檸樂
在新蒲崗跟客人道別後,來個即慶打邊爐,幸運地找到飯腳,也幸運地找到邊爐店!😁😁🌹陳儀興沒有多餘的陳設怖置,牆身都掛滿了五顏六色的菜牌,熱熱鬧鬧的。樓面只有基本的裝修及枱椅,郤坐無虛席。我們選了極品御前冬瓜盅,貪其冬瓜清熱,雞湯美味,海味高檔!😁😁這個極品御前冬瓜盅 $228,單看賣相已經相當吸引 😍😍,冬瓜盅配雞湯,當然先來兩碗金黃色淨湯,再慢慢嘆火鍋😁😁話明極品冬瓜盅,鮑魚、花膠、海參、紅棗等……又怎能缺少呢~ 😁😁😁嘆完上湯,急不及待來個靚牛肉😁😁😁 優質的本地手切牛頸脊(大)$228,紅白分怖平均,就算是十成熟,亂烚一通,仍是嫩滑的,牛味爆燈💡😋😋潮州手打牛丸$58,牛丸味香濃,質感彈牙。菜肉餃 $42有8粒,是即包的餃子而不是急凍的,味道顯然跟冰櫃拿出來的大不同 😋😋響玲 $32,也是即炸的,放到枱上還是熱辣辣的……😄😄,這個也是首次食到又熱又脆的響玲。食材新鮮,價格實惠;雖沒有地鐵的方便,亦無阻食家的雅興

潮州手打牛丸$58,牛丸味香濃,質感彈牙。

食材新鮮,價格實惠;雖沒有地鐵的方便,亦無阻食家的雅興
2018-08-11 599 浏览
今日無啦啦想食打邊爐,上網search下食邊間好。見到呢間有好多個讚,d野食又好似幾岩食,幾吸引咁,就黎試下啦地點係新蒲崗mikki隔離,都方便易搵架。店鋪都幾大,好多枱好多位。有大大張圓枱,多人食gathering都冇問題。我地今日七點到,2個人食,坐4人car位,好闊落呢。 餐廳有埋電視睇,唔使驚悶親!餐牌上有好多火鍋配料,有啲都幾特別,出面未必有, 例如玻璃肉,不見天等......仲可以叫雙拼,食到多d種類...醬料任加,不另加收費。花雕醉雞煲湯底好濃,有陣陣既酒香。 醉雞好入味,肉質鮮嫩,半隻已經好大隻。安格斯肥牛算係厚切,好香牛味,好甘香,有咬口。手打三寶丸 冇得選擇邊三拼,睇random俾邊三種喇。今日係手打芝心丸,牛肉丸同埋蝦丸。最好食係蝦丸,夠結實彈牙,食到粒粒蟹籽!芝心丸都唔錯,不過易散d。滋陰花膠仔大大隻花膠!! 未食都覺得骨膠原將會番曬黎,哈哈!!碟花膠件數多,又大隻,好底食!! 滋陰養顏首選雲吞拼竹笙雲吞大大粒,入面又有大大隻蝦,蝦肉夠彈牙!竹笙就好爽滑響鈴拼魚皮兩樣都好新鮮,脆卜卜。加個凍擰碧,爽呀!! 約埋三五之己黎打邊爐都係個唔錯選擇,呢道食物種類算豐富,

地點係新蒲崗mikki隔離,都方便易搵架。

仲可以叫雙拼,食到多d種類...

醬料任加,不另加收費。

花雕醉雞煲
花雕醉雞半隻

安格斯肥牛
算係厚切,好香牛味,好甘香,有咬口。
細安格斯肥牛

手打三寶丸
冇得選擇邊三拼,睇random俾邊三種喇。
今日係手打芝心丸,牛肉丸同埋蝦丸。
最好食係蝦丸,夠結實彈牙,食到粒粒蟹籽!
芝心丸都唔錯,不過易散d。

雲吞拼竹笙
雲吞大大粒,入面又有大大隻蝦,蝦肉夠彈牙!
竹笙就好爽滑

響鈴拼魚皮
兩樣都好新鮮,脆卜卜。
響鈴拼魚皮

加個凍擰碧,爽呀!!
凍擰碧

約埋三五之己黎打邊爐都係個唔錯選擇,呢道食物種類算豐富,環境又夠寬敞,可以一試呢!
花雕醉雞半隻
細安格斯肥牛
凍擰碧
2018-08-09 362 浏览
今日黎左新蒲崗呢邊,老友知道我喜歡試新野,帶左我去呢間「玫瑰餐廳陳儀興」。講真見到門面可算其貌不揚,如果不是有人帶路,自己亦未必會試,它是帶有老店的感覺,也不是什麼富麗𤎌煌的裝修,估計應該是實力派一類。坐低之後,Order咗個椰子雞煲(半隻),好快一個充滿椰子香味的雞煲就送到我地面前,上面滿佈香芹、大葱、椰肉、大蒜,當然唔少得雞件,上枱嘅時候尚未滾起,慢慢加熱之後,椰香味四溢,超香。另外我哋叫咗個深海花膠(3両),試食價$48有圖有真相,深唔深海我唔識分,總之花膠大大件,真材實料,咁嘅價錢,自己都買唔到,馬上加埋落個椰子🥥雞煲度試吓先,果然香滑彈牙,啱晒我咁需要補充骨膠原嘅年青人😛再講番呢煲椰子🥥雞煲,足料不在講,材料吃得出新鮮之餘,味道混和之後十分匹配,椰肉經過時間煮滾後,椰香更濃,偶爾挾起咀嚼一下,更是滋味,而雞肉顯得更加嫰滑,讚!食到咁上下,整多碟手切肥牛(細),首先要讚就係刀功,厚薄一致雙飛切法。令灼熱時更平均和易熟,加上牛脂分佈平均,輕輕放在湯鍋上數十秒,入口肉香而不膩,特別有咬口,喜歡食牛的絶不要錯過。三寶丸,強調自家新鮮手打,包括蝦丸、肉丸和墨丸,蝦丸鮮甜,肉丸彈牙,墨丸
調味架
椰子雞煲/花膠

另外我哋叫咗個深海花膠(3両),試食價$48
椰子雞煲

招牌手切肥牛(細)
手打三寶丸

三寶丸,強調自家新鮮手打,包括蝦丸、肉丸和墨丸,蝦丸鮮甜,肉丸彈牙,墨丸爽口,正。

呢間餐廳雖然環境唔算好高檔,但係食材全部掂檔,貨真價實,價錢極親民,真的一試難忘,實力派表現,絕無半點花巧,正!
咸檸可樂/七喜

加18元選配咸檸七或可樂,大大杯冰底,睇得開心,飲得過癮,唔似有啲食肆細細隻杯,睇見都唔舒服。
果然老友冇介紹錯,佢見我食得咁開心,佢都沾沾自喜,好啦今次一於俾佢做東道,下次我先請返佢。

2018-08-07
椰子雞煲/花膠
椰子雞煲
招牌手切肥牛(細)
咸檸可樂/七喜
茶餐廳中的岀色邊爐🤩👍🏻實在無辦法想像到入到一間茶餐廳裏面全部人都打緊邊爐‼️所以我都跟下風 一齊烚下烚下🙈當我揀緊食雞煲 椰子雞 烤魚定海鮮鍋嘅時候 我見到 好事成雙🧐原來係花雕醉雞鍋 配 安格斯肥牛 都係$168🤩 無理由唔嗌你啦😝鍋底一上 聞到好香花雕同藥材味 feel到足料雞係分開上嘅 可以慢慢落 唔洗一次過落 甘就唔驚啲雞鞋啦😏趁湯底滾嘅同時 我飲左一細啖 堅重酒味 好正‼️‼️‼️肥牛就中規中矩啦 嗌個細嘅其實都夠唒兩個人食👌🏻當然我再叫左其他配料啦👅價錢都唔算貴 份量足👍🏻新鮮黑柏葉 $68切到細細件嘅 好爽口 用花雕湯煮都唔會好怪 仲掛湯力十足🤩手打三寶丸 $88呢個藉得讚嘅 手工丸子全部都打得好結實👍🏻今次最鍾意嘅豬肉丸 勁juicy🤤墨魚丸亦好彈牙 鯪魚球好新鮮唔會腥😉豬潤拼豬腰 $47呢兩款豬內臟如果處理得唔好或者唔新鮮係非常難食嘅🙈呢度當然冇呢個問題啦👍🏻👍🏻又新鮮又爽口 價錢仲要好平添如果你都鍾意食內臟嘅話 一定要order呀仲有響令呀手打薯粉 $13最後叫咗薯粉作為一個結束☺️難得個湯底咁正 你唔係唔叫一份麵呀嘛😏薯粉索晒湯底嘅精華 既有花雕酒味 又有少少雞味🤤估唔到
茶餐廳中的岀色邊爐🤩👍🏻
實在無辦法想像到入到一間茶餐廳