2022-04-07 123 浏览
疫情後每日困在家中煮飯,日日如是真的煮到悶,所以今晚就去了太子陳儀興買了個滷味等返去歎下。鵝三寶必食的鵝三寶,鵝肝超滑又夠肥美;鵝肉幾乎啖啖肉,全部都去骨,滷得入味亦都不會太肥;鵝腸去了油膏,爽脆好味。蝦棗拼粿肉蝦棗彈牙足料,啖啖蝦肉;粿肉外脆內軟,帶點爽口。豆醬煮海魚原條海魚表面有大量薑蔥,即使返到屋企微暖食都不會有魚腥味,反而魚肉鮮甜嫩滑,可見是十分新鮮。梅汁炆豬手豬手皮筋炆至爽口,帶點梅子酸甜,十分開胃。最後飲返碗薏米水去濕,亦都不會太甜。

蝦棗拼粿肉

蝦棗彈牙足料,啖啖蝦肉;粿肉外脆內軟,帶點爽口。

豆醬煮海魚

梅汁炆豬手

豬手皮筋炆至爽口,帶點梅子酸甜,十分開胃。

最後飲返碗薏米水去濕,亦都不會太甜。
2022-03-02 272 浏览
好耐冇出過自己post😆睇吾睇得明呢Bookmark左好耐前排見有幾位foodie 去食即刻book位2月14去食啦😂乜咁唔浪漫㗎地方乾淨夠大,上層開頭有啲焗之後好啲生醃蟹膏~兩個share一齊食就話好姐,我自己食唒,又鹹又漏😆撞鬼~表明先係好食嘅,食完成個口都係蔥蒜味鵝片~切得唔夠薄,好彩易咬肉嫩,滷水汁好味,唔會過鹹香元蹄❤️真心推薦🥰皮煙靭,肉夠腍又入味墨魚🦑新鮮 還可以清燉荷包鱔~鹹酸菜包金華火腿、冬菇、鱔肉,個個嚟到都會叫,手工菜要預兩日訂,但食落普通,我同肥仔都麻麻哋蝦棗拼粿肉~蝦棗似龍蝦丸,我鍾意食粿肉,腐竹皮薄脆口,食到好多肉料餡😆我自己覺得口感比蝦棗更勝一籌水晶白桃棵~潮州甜品又咸又甜,水晶皮包住蝦米、豆沙、豬肉、芋頭…鍾意食😋老藥桔超級好飲,飲咗兩杯兩個人食咗好多嘢,仲叫咗碗白粥捧住個肚腩走🤣會encore
好耐冇出過自己post😆睇吾睇得明呢
Bookmark左好耐
前排見有幾位foodie 去食
即刻book位2月14去食啦😂乜咁唔浪漫㗎
地方乾淨夠大,上層開頭有啲焗之後好啲
鵝片~切得唔夠薄,好彩易咬肉嫩,滷水汁好味,唔會過鹹香
元蹄❤️真心推薦🥰皮煙靭,肉夠腍又入味
墨魚🦑新鮮 還可以
老藥桔超級好飲,飲咗兩杯
兩個人食咗好多嘢,仲叫咗碗白粥
捧住個肚腩走🤣
會encore
2022-02-13 1001 浏览
我個朋友好鍾意食潮州菜,佢話食過咁多間,最鍾意都係陳儀興尚潮摟,所以今次帶我嚟試吓. 我哋去到坐餐廳2樓,餐廳裝修別緻雅典風格, 同我平時去食啲潮州餐廳感覺爭好遠,呢間感覺好高級,仲有佢哋會播啲好好聽嘅古典音樂,令人食個lunch都覺得好愉快. 首先我們點了必食滷水「鵝三寶」: 有鵝肉,鵝腸和鵝肝,三樣都係我勁鍾意食嘅. 鵝肉非常入味,肉味濃,肥瘦適中. 鵝腸乾淨爽口. 我估計呢碟係鎮店之寶! 另外我哋點了「魚露浸花甲」,未食之前個醬汁以為係普通魚露味,原來唔止,個醬汁好特別,有少少香濃嘅酒味, 味道非常好,而且非常適合花甲! 花甲很大隻,好多肉食, 又爽口同個醬汁又夾! 我下次返嚟都一定會再叫呢一碟! 我朋友好鍾意食生醃海鮮,所以佢今次都點了「生醃膏蟹」. 香港真係好少餐廳會做呢一碟菜式. 餐廳一定要用上好靚好新鮮嘅蟹, 而且仲要多膏,醃料又好味,真係唔容易! 我食咗一啖之後,真係對佢讚不絕口,朋友冇介紹錯!生蟹肉鮮甜, 真係超級多膏,好好味,大家食到舔舔脷! 另外點了一個「金不換燉海螺湯」, 不過師傅話今日改咗做橄欖燉海螺,我覺得仲好,橄欖好多營養! 個湯真係好鮮甜,食得出完全冇味

我估計呢碟係鎮店之寶!

我朋友好鍾意食生醃海鮮,所以佢今次都點了「生醃膏蟹」.

另外點了一個「金不換燉海螺湯」, 不過師傅話今日改咗做橄欖燉海螺,我覺得仲好,橄欖好多營養! 個湯真係好鮮甜,食得出完全冇味精. 而且用少少橄欖可以突出個湯嘅鮮味!

甜品方面我哋點了一個「福果甜芋泥」來share . 甜品賣相一般,但係食落去原來好好味,芋頭其實好有營養,佢整咗成為芋泥又甜甜的,好食!

如果唔食甜品,我都會另外推介佢哋特製嘅潮汕飲品「老藥桔」. 就咁睇個名以為係中藥苦茶飲品,但係飲落原來係甜的,中藥味一d都唔重,我而且覺得好特別,真係好值得一試!

• 生醃膏蟹
2022-02-06 320 浏览
位於太子的潮州菜餐廳,主打特色潮汕菜餚、打冷等等。內裡裝潢帶中式風格。餐牌上潮州生醃海鮮、涼拌冷盤、小菜、粿、飯麵粥品等均有。潮州手工菜:清燉荷包鱔荷包鱔為潮州的特色手工菜,用鹹菜包裹著鱔肉、冬菇的食材,再配上上湯,鮮甜帶鹹香。惟吃白鱔時要份外小心,因帶不少細骨刺,一不留神的話很易會嗆到。潮汕滷水:鵝肉拼盤(鵝肉、元蹄)鵝肉帶皮,肉蠻嫩,比元蹄滷得更入味。元蹄外邊爽口,肉頗厚。墊底的豆腐吸收了滷水汁,十分入味。小菜:普寧豆醬煮海魚豆醬清甜不會過鹹,配搭淡水魚及西芹條蒸,味道主要來自豆醬的鹹香。小菜:碧綠川椒雞伴碟的綠葉炸得香薄脆,充滿口感。雞肉啖啖肉,下油鑊輕輕炸過再炒香,雖然有點油膩,且川椒味道不重,但很惹味的下飯菜。潮汕飲品:老藥桔潮州特別秘製的飲品之老藥桔採用金桔製作而成的潤喉飲品,味道鹹柑桔帶點甘甜,蠻消膩的飲料。
位於太子的潮州菜餐廳,主打特色潮汕菜餚、打冷等等。
內裡裝潢帶中式風格。
餐牌上潮州生醃海鮮、涼拌冷盤、小菜、粿、飯麵粥品等均有。
潮州手工菜:清燉荷包鱔

潮汕滷水:鵝肉拼盤(鵝肉、元蹄)

鵝肉帶皮,肉蠻嫩,比元蹄滷得更入味。元蹄外邊爽口,肉頗厚。
墊底的豆腐吸收了滷水汁,十分入味。
小菜:普寧豆醬煮海魚

豆醬清甜不會過鹹,配搭淡水魚及西芹條蒸,
味道主要來自豆醬的鹹香。
小菜:碧綠川椒雞

伴碟的綠葉炸得香薄脆,充滿口感。
雞肉啖啖肉,下油鑊輕輕炸過再炒香,
雖然有點油膩,且川椒味道不重,但很惹味的下飯菜。
潮汕飲品:老藥桔

外卖自取
1K
2022-02-04 267 浏览
食潮州野除左舊式打冷店外, 陳儀興尚潮樓可以話係我既最愛, 裝潢古典雅致, 有懷舊感又不失時尚, 好適合同屋企長輩們去食。食潮州野必點滷水鵝, 鵝三寶有齊鵝腸, 鵝同鵝肝, 鵝肝口感綿密,鵝片軟熟有鵝香, 鵝腸帶脂肪, 入口香濃鵝油味, 加上入哂味既滷水汁, 出色。青橄欖燉海螺青橄欖燉湯都係第一次飲, 入口有海螺帶出既鮮甜, 再帶淡淡橄欖香氣, 好特別又好飲。豆醬蒸海魚新鮮黃花魚, 肉質嫩滑, 魚味鮮甜突出, 唔新鮮都唔會做到依個效果。配以豆醬蒸出濃厚潮州風味!潮州蠔酪好耐無食過厚身得黎又足料既蠔餅, 每啖都食到大大粒蠔仔肉, 蠔餅煎得香脆, 沾少少魚露食更開胃滋味!老藥桔傳統潮州飲品, 清熱解渴, 有桔仔酸maymay開胃解膩, 個人中意熱飲更好味順喉。依度食潮州野真係唔會失望, 仲有生醃海鮮, 有好幾款手工菜要預訂先食到, 相信都一定有水準, 下回再戰!

青橄欖燉海螺

豆醬蒸海魚

潮州蠔酪

2022-02-04 191 浏览
之前帶友人在“陳儀興”食過潮州菜後,個個都讚不絕口,新年前和友人團年,都揀左“ 陳儀興尚潮樓”。店子樓底相當高,裝修清雅脫俗,座位寬敞整齊,令人感覺十分舒適。青欖燉海螺$78~ 配料有螺頭,瘦肉,雞腳和紅棗, 螺頭味好濃, 又滋潤又清甜。胡椒鹹菜鮮豬肚湯$68~ 新鮮豬肚好腍好鮮, 加上鹹菜和白蘿蔔,有大量原粒白胡椒在底, 湯頭胡椒味非常香濃。富貴石榴蟹$88~ 餡料有馬蹄,香菇,大地魚,生拆的蟹肉和蝦肉,以蛋白皮包住,好鮮好清。鵝三寶$298~即鵝肝,鵝腸和鵝肉。鵝腸~ 口感爽脆彈牙,好正!鵝肉~ 肉質嫩滑彈牙,鵝味香甜, 鹵水味好香好入味。鵝肝~ 口感軟滑香口,入口即溶, 透著淡淡的滷水香味, 令人回味無窮。豆醬煮黃花魚$238~ 以大量芹蒜,蔥和普寧豆醬一起蒸, 魚肉非常新鮮,又嫩又滑, 加上普寧豆醬,鹹鮮味非常突出和之味。老藥桔(熱)$20~ 味道有少許似咸柑桔,不過再濃味啲,鹹鹹甜甜有少許中藥味,好好味。

富貴石榴蟹$88~ 餡料有馬蹄,香菇,大地魚,生
拆的蟹肉和蝦肉,以蛋白皮包住,好鮮好清。

鵝三寶$298~即鵝肝,鵝腸和鵝肉。

鵝腸~ 口感爽脆彈牙,好正!

鵝肉~ 肉質嫩滑彈牙,鵝味香甜, 鹵水味好香好入味。

鹹鮮味非常突出和之味。

2022-01-20
午餐
  • 富貴石榴蟹
  • 青欖燉海螺湯
  • 老藥桔
  • 胡椒鹹菜鮮豬肚湯
  • 豆醬煮黃花魚
2022-02-04 158 浏览
早兩星期去花墟順便同男朋友去食午餐之前都黎過呢間潮州菜食過不過男朋友話未食過就同佢黎試下上次係坐上面今次坐樓下,由於下午人唔係太多地下既樓底好高空間不焗促汕頭煎蠔烙即叫即炸蠔仔好飽滿,香脆粉漿唔會過厚魚露浸花甲花甲粒粒飽滿,味道仲好鮮甜味道亦唔會好咸鵝三寶鵝肉、鵝腸同鵝肝好多人都推介呢三寶鵝肝好好食,個種綿密口感令人一試難忘,入口即溶鵝肉好軟稔入味鵝腸係好爽口呢三寶食唔停口點小小酸醋更惹味仲試咗一款手工菜清燉荷包鱔用咗鹹酸菜包住金華火腿、冬菇同埋鱔肉再用高湯清燉鹹味來自金華火腿同鹹酸菜酸味來自鹹酸菜鱔肉肉質細嫩老藥桔有潤肺、潤喉、健脾生津之效老藥桔氣味濃郁誘人,鹹中帶甜
早兩星期去花墟
順便同男朋友去食午餐
之前都黎過呢間潮州菜食過
不過男朋友話未食過就同佢黎試下
上次係坐上面
今次坐樓下,由於下午人唔係太多

地下既樓底好高
空間不焗促
汕頭煎蠔烙
即叫即炸
蠔仔好飽滿,香脆粉漿唔會過厚

魚露浸花甲
花甲粒粒飽滿,味道仲好鮮甜
味道亦唔會好咸

鵝肉、鵝腸同鵝肝
好多人都推介呢三寶
鵝肝好好食,個種綿密口感令人一試難忘,入口即溶
鵝肉好軟稔入味
鵝腸係好爽口
呢三寶食唔停口
點小小酸醋更惹味

仲試咗一款手工菜

清燉荷包鱔
用咗鹹酸菜包住金華火腿、冬菇同埋鱔肉
再用高湯清燉

鹹味來自金華火腿同鹹酸菜
酸味來自鹹酸菜
鱔肉肉質細嫩

老藥桔
有潤肺、潤喉、健脾生津之效
老藥桔氣味濃郁誘人,鹹中帶甜
2022-02-04 110 浏览
鵝肉在滷水的浸潤下,由頭到腳都味濃香軟,散發着味濃香軟的複雜香氣,而且肉厚的地方甜,脂肪多的地方更香, 味道是鹹香中帶點甜,鮮香濃郁。配上解膩的蒜蓉醋,滷水元蹄,皮軟滑而富彈性; 口感肥而不膩,乾貝春菜煲,春菜既有菜心的清甜之氣,又有芥菜辛澀之味,柱鮮甜帶彈性,香氣四溢富貴石榴蟹, 石榴球伴入用上湯燴煮過的蟹肉,讓鮮甜味在口腔內爆發,口感好豐富綠豆爽,使用的是脫皮綠豆,口感爽滑,配合百合和蓮子,非常順滑,而且每一口,都充滿了甜蜜和清涼

味道是鹹香中帶點甜,鮮香濃郁。配上解膩的蒜蓉醋,

滷水元蹄,皮軟滑而富彈性; 口感肥而不膩,

2022-01-28 102 浏览
去完花墟血拼之後人都散晒, 原本諗住返屋企既欲望都冇晒但依架又冇得出去堂食, 唯有係附近買外賣啦屋企人想食潮州野, 咁岩係花墟附近有間幾出名既陳儀興尚潮樓, 係果度叫外賣鵝肉拼大墨魚-$188鵝肉肉質結實, 好多肉汁, 而且滷水汁係完全滲到入去鵝肉度, 隻鵝又唔會太肥, 所有野都岩岩好, 好好味, 而大墨魚彈牙無比, 而且好鮮甜, 我地都覺得D個雙拼係必點的魚露浸花甲-$198原本屋企人怕魚露浸住會唔會太咸唔好味, 但我太想食花甲所以堅持, 好彩我的堅持是對的, 完全唔會死咸, 而係魚露既味道帶起左花甲既鮮甜, 而且花甲超級大隻, 肉質厚實而且鮮甜, 完全冇沙, 食完真係覺得大滿足!普寧豆醬煮海魚-$238今次既海魚係沙錐, 沙錐黎講都幾大條, 而且唔算好多骨, 食得幾方便, 肉質係好易咁一舊舊夾出黎而唔係夾到魚肉散晒, 食落好有魚味, 普寧豆醬同魚係異常夾的, D個汁送飯係一定可以食多兩碗的清燉荷包鱔X2-$176D個手工菜是需要預約的, 好彩之前突然有人唔要我地先可以食到, D個手工菜真係未食過, 我地食係一舊放晒入口, 鱔味好出, 但要少少鱔可能仲有少少骨, 食果陣要留意下, 而
去完花墟血拼之後人都散晒, 原本諗住返屋企既欲望都冇晒
但依架又冇得出去堂食, 唯有係附近買外賣啦

鵝肉拼大墨魚-$188

魚露浸花甲-$198

普寧豆醬煮海魚-$238

清燉荷包鱔X2-$176

D個手工菜是需要預約的, 好彩之前突然有人唔要我地先可以食到, D個手工菜真係未食過, 我地食係一舊放晒入口, 鱔味好出, 但要少少鱔可能仲有少少骨, 食果陣要留意下, 而浸住個湯有少少胡椒味, 幾好飲

老藥桔X2-$40

D個老藥桔係經理介紹我地飲的, 話依架我地成日帶住口罩, 飲D個對喉嚨好, 睇落好似好苦咁, 但飲落其實係咸柑桔既好味版, 幾好飲, 而且飲完覺得好舒服, 值得推薦

總結D間陳儀興尚潮樓幾好味, 服務都好好, 第時有機會一定會再去試下佢既堂食!
2022-01-19
或者是我的節日情意結 聖誕要食西餐臨近新年的中午飯聚 目標就是靚中菜 朋友想食打冷 選了太子的精緻潮州菜三級歷史建築活化的大樓 頗有古典味樓底高座位闊落舒適 裝修雅緻有格調款式頗多 生醃海鮮有驚喜滷水亦不錯整體滿意 畢竟乾淨企理的打冷鋪不多-⧫ 生醃瀨尿蝦 ⧫ $288潮汕沿海水產多 當地人最愛生醃海鮮平時怕不衛生 今次餐廳較高檔就試試瀨尿蝦有四隻 已斬件一啜即食很方便味道鮮甜 爽嫩的口感中帶有咸香酒香加上蒜泥辣椒莞茜陪襯 相當濃郁惹味頗有韓國醬油蟹感覺 絕對是白飯殺手-⧫ 鵝三寶 ⧫ $298招牌必食之一 一碟有齊鵝肝鵝片鵝腸四件厚切的鵝肝 粉粉的質感入口軟嫩啖啖邪惡美味 朋友說是這餐飯的最愛鵝片皮肉勻稱 鵝腸也處理得乾淨爽脆滷水不錯 連墊碟豆腐亦滷得相當入味-⧫ 汕頭煎蠔烙 ⧫ $118沒有蠔餅的打冷不是打冷 份量並不大勝在熱辣辣夠香口 蠔仔不多尚算飽滿-⧫ 豆醬煮黃花魚 ⧫ $238原條黃花魚肉質嫩滑 加入薑蔥椒絲煮味道源自豆醬 比醬油單純咸味有層次-⧫ 白飯⧫ $15 @咁好餸怎能不叫個「靚仔」 價錢合理-⧫ 老藥桔 ⧫ $20 @老藥桔是潮汕傳統飲品 適合好奇寶寶好奇沒害死貓
或者是我的節日情意結 聖誕要食西餐

2022-01-21
午餐
  • 生醃瀨尿蝦
2022-01-27 111 浏览
之前都在新蒲崗分店買個外賣鵝肝鵝片, 一向對佢哋嘅質素有信心, 今日嚟到花墟對面食呢個裝修有特色嘅分店, 更加感受到傳統嘅感覺。 坐喺一樓露台, 望到對面花墟市場, 好寫意。 必點之一梗係鵝肝鵝肉鵝腸, 最重要有佢哋自家製嘅辣醬, 有好香嘅蝦乾味, 好似麻辣版嘅xo醬。 鵝肝香軟嫩滑, 雖然好肥但都忍唔住食多幾件。 鵝腸質素亦十分高, 切得好薄身,爽口唔會太煙韌, 洗得十分乾淨。 鵝肉亦唔會嚡口, 食到陣陣甘香味道, 連皮一齊都唔算太肥膩。 清燉荷包鱔, 湯底好濃厚, 中式老火燉湯feel, 鱔肉好厚身好滑口, 易食到陣陣甘香。 水晶白桃粿, 傳統潮州小食, 中間有啲綠豆用加紅豆蓉, 食落亦少少似綠豆鹹肉粽, 幾有風味。 豆醬煮黃花魚, 原條黃花魚好嫩滑, 加上豆醬淡淡嘅香味, 更能提升魚嘅鮮味。

2022-01-24
2022-01-26 559 浏览
由於最近年宵市場被全面叫停,但農曆新年是傳統的大節日🎉怎可以少了年花去為家中增添節日氣氛,而且花農早已準備不少貨源,如果今個新年血本無歸實在於心不忍,所以今天做孝女和家人去旺角花墟採購一番,買入了蘭花和銀柳等回家作擺設🎍 採購完也差不多到了午餐時間🤤早已經找好一家傳統潮汕菜館,與花墟只是一街之隔,不用多花體力捧著年花去揾食。餐廳選址也花了心思,門面已覺古色古香,原來整幢建築是建於1936年🛖已被定為三級歷史建築,現已活化為以中式博古架為主題的精品酒店。 陳儀興飯店是在新蒲崗立足三十多年的打冷滷水名店,上年中秋更有朋友送過他們家的潮汕月餅😋相當好味道。這間分店加入了更好的佈置和服務,例如吊燈和仿瓦片的裝飾,不時有古風裝飾去點綴,令整個用餐體驗不輸星級中菜館,更有電梯直到樓上雅座包廂,親朋好友來吃飯也毫不失禮🥰 潮汕菜有不少特點,例如依水吃水善烹海鮮、重湯輕油、崇尚清淡、注重養生等🌊而且亦有不少手工菜,相當精緻吸引,定價不算高昂,比星級中菜館抵食。 🦀生醃膏蟹 | $588 | 8.5/10說到潮汕菜,生醃海鮮絕對是中流砥柱,因為沿海有大量新鮮海鮮,生醃做法令味道提升,韓國醬油蟹與此有異曲

菊花茶

🦀生醃膏蟹 | $588 | 8.5/10
說到潮汕菜,生醃海鮮絕對是中流砥柱,因為沿海有大量新鮮海鮮,生醃做法令味道提升,韓國醬油蟹與此有異曲同工之妙,所以韓國人更稱之為飯小偷,一口蟹加一口飯帶來十分滿足🍚
生醃膏蟹

活膏蟹事先經清洗和消毒去除腥氣,用蒜蓉、芫荽、薑末、辣椒末、鹽、糖、料理酒同醬油去醃製,放在門口旁邊全透明的冷檔上🤗在點單後稍稍融化奉客
蟹肉晶瑩剔透,膏體鮮紅肥腴且略帶嚼勁,入口時會還有冰沙感,仿似吃雪糕般清涼🧊

🦢鵝三寶 | $298 | 7.5/10
如果說生醃海鮮是好材料的體現,滷水就是老店的證明🥸一鍋好的老滷就足以令潮菜館屹立不倒。另外值得一提的是店員會安排逐道菜上,將生熟分開,避免出現衛生問題。
鵝三寶

三樣滷水料包括有鵝肉、鵝肝和鵝腸,下面還有意外驚喜滷豆腐。
鵝肉皮脂肉平均🥓入口既有肉味亦有油香。

鵝肝夠肥入口夠軟滑,邪惡地入口即溶無腥味。
鵝腸很爽口,吸盡滷汁又香又甜的味道,上癮地一口接一口🤪

🍤蝦棗拼粿肉🍘 | $148 | 8/10
本身擔心蝦棗一碟8件太多會吃滯,店員細心推介可轉拼蟹棗或粿肉,可以品嚐多點不同滋味,就拼了粿肉,始終現在疫情限客,大多一檯2到4人,這種變通對餐廳和食客也有得益💯
蝦棗拼粿肉

蝦棗一咬便覺外面很酥脆,內裏彈牙,蝦肉夠甜,加入馬蹄添了爽脆口感👍
炸粿肉經過先蒸後炸,是用腐竹包裹著薯粉、肉餡和香料,外層薄脆,餡料鹹香惹味,用來送酒也是不錯。

☕老藥桔 | $20
家人點這款飲品時我是有點抗拒的,因為看起來就像中藥一般,但飲落鹹中帶甜,滿口都是金桔淳香,老人家推介這是補氣補腸,有益脾胃的良品☺
2022-01-23
生醃膏蟹
2022-01-26 90 浏览
而家夜晚6點後冇堂食,唯有搵下d新意思,食d好食嘅嘢對自己好d。太子陳儀興尚潮樓,新蒲崗陳儀興潮州菜館分店,裝修明亮企理,可惜夜晚未有機會堂食呢。潮州菜必吃項目:潮式鹵水鵝肉墨魚雙併($188)鵝肉入味有鹵水香,連骨帶肉非常適合送酒!魚露浸花甲($198)作為冷盤,花甲非常大隻厚肉,係一個幾有新鮮感嘅開胃前菜。蝦棗併粿肉($138)炸物出色又香口,在家吃的好處就係嘆住炸物送酒送電視。富貴石榴蟹($78/位)太子店獨有的手工菜,呢味石榴蟹以蟹肉加蝦膠為餡,蛋白皮包住再加芡汁,有鮮味有賣相呢!

潮州菜必吃項目:潮式鹵水

鵝肉墨魚雙併($188)

鵝肉入味有鹵水香,連骨帶肉非常適合送酒!

魚露浸花甲($198)

作為冷盤,花甲非常大隻厚肉,係一個幾有新鮮感嘅開胃前菜。

蝦棗併粿肉($138)

炸物出色又香口,在家吃的好處就係嘆住炸物送酒送電視。

富貴石榴蟹($78/位)

外卖自取
  • 魚露浸花甲
  • 富貴石榴蟹
2022-01-25 104 浏览
沒有想過新年前竟然會禁止晚市,和太太實在想念出外用餐,星期六中午時間特意想找一些可以吃晚市菜式的餐廳,不約而同想起了打冷,網上留意到這一間著名潮州餐廳的新開分店,於是便和太太過去店員推薦餐牌上的各類菜式,非常有禮,另外他們跟提供手工菜,非常驚喜鵝三寶,分別是鵝肉,鵝腸和鵝肝,先說滷水味道濃厚,鹹香味十足,另外不得不提鵝肝厚切,入口creamy, 另外鵝腸入口爽脆,是一部高質素的鵝肉拼盤蠔餅,每次打冷必點,先說蠔肉比起坊間其他餐廳比例較多,每一口都能品嚐到蠔肉,另外餅底炸得酥脆,高分之作清燉荷包鱔,湯底入口清香大有足夠鹹味,另外用荷葉包着鱔肉以作解膩,非常奇妙和有效的食材配合豆醬煮海魚,豆醬清甜不會過鹹,非常適合配搭魚肉帶出鮮味,是一道有驚喜的蒸魚

2022-01-25 79 浏览
這間位於太子的潮州滷味店,主打當然是滷鵝等潮菜,另外還有多款傳統的手工菜及小炒。鵝三寶有鵝件、鵝腸及鵝肝三款,另外以滷豆腐墊底,鵝肉連骨十分juicy,滷得入味又不會過咸,鵝肉有少許鵝油脂香;鵝肝更是嫩滑之餘又十分creamy,入口有油脂甘香,是必食之選;鵝腸爽脆,已去掉脂肪,不油膩。蝦棗拼粿肉蝦棗炸至金黃香脆,蝦膠足料,入口彈牙又充滿蝦肉鮮味;粿肉外脆內軟,裏面豬肉完全無豬騷味,十分新鮮。梅汁炆豬手豬手炆至入味,火喉剛好,炆至豬皮爽口筋肉彈牙,加上梅汁酸甜味,十分開胃。碧綠川椒雞雞肉帶微微川椒香辣,十分惹味,雞肉嫩滑,送飯一上流。老藥桔淡淡柑桔香味,化痰止咳。

梅汁炆豬手

碧綠川椒雞
雞肉帶微微川椒香辣,十分惹味,雞肉嫩滑,送飯一上流。

老藥桔
淡淡柑桔香味,化痰止咳。