2022-01-24 65 浏览
今日行完花墟係附近見到呢一間尚潮樓食潮汕嘢,門面吸引就入咗去試。店舖有地下同樓上舖,我哋坐咗係樓上舖,環境闊落舒適。前菜點咗鵝肉雙拼 $188 因為我地蠢咗get錯嘢,叫咗兩款菜式試,所以turn out無鵝肉試,大家唔好好似我咁咁蠢。😢叫咗鵝紅同大墨魚,材料豐富,滷水味濃。鵝紅口感嫩滑又彈牙。湯羹叫咗二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 $78一碗味道濃郁,無味精亦都唔會好油。非常可口。魚露浸花甲 $198每隻花甲大隻肥美,味道鮮甜而口感彈牙,魚露亦唔會太過搶味,配作調味一流。汕頭煎蠔烙 $118啱啱煎起嘅蠔烙熱辣辣咁食非常香口,蠔嘅份量亦好足夠,令你啖啖都食到蠔,非常飽足。另外叫咗潮汕老藥桔做飲品,味道帶點鹹柑桔味,好開胃。

店舖有地下同樓上舖,我哋坐咗係樓上舖,環境闊落舒適。

前菜點咗鵝肉雙拼 $188

叫咗鵝紅同大墨魚,材料豐富,滷水味濃。鵝紅口感嫩滑又彈牙。

湯羹叫咗二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 $78一碗
味道濃郁,無味精亦都唔會好油。非常可口。

魚露浸花甲 $198

汕頭煎蠔烙 $118

另外叫咗潮汕老藥桔做飲品,味道帶點鹹柑桔味,好開胃。
2022-01-22 173 浏览
係太子有間隱藏高級潮洲菜餐廳,睇門面既牌匾都覺得有種氣勢。一入到去成個環境都好舒服👍🏻睇睇menu, 今日黎到就一定要試試佢地既生醃海鮮同鵝肉😋👍🏻首先梗係要叫返兩杯潮州特產嘅老藥桔😆👍🏻老藥桔用金桔製成,果香濃郁,鹹中帶甘,飲落好開胃可口😁直頭想不停添加嚟飲 叫咗一凍一熱,冷暖我自己都覺得幾好飲。之後前菜叫咗生醃瀨尿蝦,賴尿蝦肉質爽甜,加上有蝦膏更加甘鮮無比。辣椒、生蒜同豉油一齊醃,係令你難忘嘅味道。加上仲好細心將賴尿蝦剪開,方便食嘅時候唔需要用到手,味道真係十級讚的。必點👍🏻👍🏻之後食潮州菜,一定要叫嘅就係鵝肉拼盤,我地都唔會放過。鵝片肉質好軟熟但如果鹵水可以再濃多小小就perfect😆👍🏻但係邊位爽口而且肉質豐腴軟滑,高水準。滷水拼盤除咗鵝肉,仲有豆腐同大墨魚。大墨魚處理得非常爽口,食落口感覺好脆。滿足👍🏻再食墊底豆腐,豆腐吸晒啲滷水汁👍🏻👍🏻普寧豆醬煮海魚🐠魚肉質地有啲似日式一夜干,有彈性,魚肉鮮味濃郁,略帶鹹香。加上豆醬既咸香,將魚既鮮甜帶出。加上芫荽,芹菜👍🏻最後我哋仲叫咗個厚菇芥菜煲,份量亦都係10分大。大菜既味道幾特別,略帶小小澀味但又有小小回甘。👍🏻👍🏻總括來講,幾道
係太子有間隱藏高級潮洲菜餐廳,睇門面既牌匾都覺得有種氣勢。

一入到去成個環境都好舒服👍🏻

首先梗係要叫返兩杯潮州特產嘅老藥桔😆👍🏻

加上仲好細心將賴尿蝦剪開,方便食嘅時候唔需要用到手,

味道真係十級讚的。必點👍🏻👍🏻

之後食潮州菜,一定要叫嘅就係鵝肉拼盤,我地都唔會放過。

加上芫荽,芹菜👍🏻

總括來講,幾道菜都非常出色,值得推介同再嚟。👍🏻👍🏻
午餐
2022-01-18 97 浏览
經過太子陳儀興尚潮樓,見到做緊有優惠,而且看幾來是幾高質,所以賣外賣回家吃!鵝肉當然是主打菜式,具有柔緻鮮美,肥嫩多汁, 齒頰留香,個人喜好再配上辣油,白醋!更令鮮味帶出,另外雙拼配上鵝腎,非常爽口挺身!口感細緻,好好食!清燉荷包鱔,手工菜式,極具心思!因為手工繁瑣,鱔要去骨釀入冬菇、芹菜、金華火腿,以潮州鹹菜包裹,再配上胡椒、排骨清燉!由於製作時間費時,現在很多潮州餐廳都不再供應。湯頭咸香帶胡椒香幾鮮明,鱔肉肥美,外層既咸菜葉中和了鱔既膩,味道恰到好處。煎蠔洛,份量十足夠足料,配上魚露更加香!雖則到家吃而唔太脆身,但勝在唔油膩幾清爽!蠔仔肉幾飽滿,正。老藥桔,咸咸香香帶點甜,幾舒服潤喉, 稍微加熱,味道更加突出。清心丸綠豆爽,味道清香帶微甜,清心丸加綠豆爽口感一流,好正既甜品。

經過太子陳儀興尚潮樓,

見到做緊有優惠,而且看幾來是幾高質,所以賣外賣回家吃!

鵝肉當然是主打菜式,

具有柔緻鮮美,

另外雙拼配上鵝腎,非常爽口挺身!口感細緻,好好食!

外層既咸菜葉中和了鱔既膩,味道恰到好處。

但勝在唔油膩幾清爽!蠔仔肉幾飽滿,正。

外卖自取
來了花墟買花,選了鄰近的陳儀興尚潮樓午餐。都聽聞過陳儀興呢個大名,有幾間店,終來到佢其中一間最靚店品嚐。呢間太子店位於三級歷史建築 改建的精品酒店 Hotel 1936 的地舖及一樓,環境古雅舒適,睇完OpenRice啲食評及環境都覺得吸引,Lunch set 都唔駛$100,性價比高。來到果然裝修好靚,樓底好高,一入去就畀個壯觀長樓梯吸引 (另都有lift可搭去1樓)。本想坐樓上,點知話Full晒,真係好生意。幸好地舖仲有位。叫了個鹵水自選套餐,選了鵝片雙拼 (拼墨魚)$88鵝片肉嫩,皮薄唔肥,墨魚片爽口,醬汁味濃,伴碟豆腐味道好跟餐選了潮州粥 ,綿滑有層次,仍有米粒口感,粥品關注組必試另加$20有時菜,選了較特別的豆醬炒通菜, 色香味非常,不似跟餐加配的程度,雖略油及鹹卻令人回味。花甲海鮮湯(餐湯)個人覺得冇落味精,好清鮮的湯品,略淡,始終是跟餐湯,不能有太高要求🤭本想叫招牌水晶白桃粿 $58,但無晒,又要留肚等陣食阿杏飯團, 唯有去叫我地最愛又邪惡的甜品反沙芋 。$88全份, 我地2人只叫了半份$58,有4件。似是即叫即整,我地等了好耐才有。夠熱又有驚喜,加了蔥,好香好味呀,芋頭
來了花墟買花,選了鄰近的陳儀興尚潮樓午餐。

叫了個鹵水自選套餐,選了鵝片雙拼 (拼墨魚)$88
鵝片肉嫩,皮薄唔肥,墨魚片爽口,醬汁味濃,伴碟豆腐味道好

跟餐選了潮州粥 ,綿滑有層次,仍有米粒口感,粥品關注組必試

另加$20有時菜,選了較特別的豆醬炒通菜,
色香味非常,不似跟餐加配的程度,雖略油及鹹卻令人回味。

花甲海鮮湯(餐湯)

本想叫招牌水晶白桃粿 $58,但無晒,又要留肚等陣食阿杏飯團, 唯有去叫我地最愛又邪惡的甜品反沙芋 。$88全份, 我地2人只叫了半份$58,有4件。似是即叫即整,我地等了好耐才有。夠熱又有驚喜,加了蔥,好香好味呀,芋頭好粉,一人食2件其實唔夠喉🤭

另食了清心丸綠豆爽,食了熱氣反沙芋,食呢個平衡返。
去殼綠豆配清心丸,口感多層次,不會過甜,感覺上凍食會較爽。當然現是冬天,熱食較啱。

今次食得唔多,唯有下次再來食多d👍😋

#潮州菜 #家己冷
#MagicCherry攻美食🍒
#飲食情侶🥰

• 鵝片雙拼(拼墨魚)
  • 反沙芋頭
2022-01-15 1186 浏览
今日到花墟買年花,順便在附近吃個早飯,發現這家陳儀興尚潮樓,就來試試水準。餐廳一反潮式滷水飯店的古早風,裝潢明亮新潮,座位寬敞舒適。餐廳主打滷水鵝,亦有其他的傳統潮州菜式可供選擇,更有不少坊間少見的手工菜。鵝三寶鵝三寶分別是但用料重磅,有鵝片、鵝肝及鵝腸,一次過吃三款我最愛的滷水部位,亦有豆腐伴碟,物有所值。鵝片斜刀切法,連皮帶肉,肉質柔嫩,鵝味濃郁;鵝肝口感粉嫩,味道甘腴醇美;鵝腸一咬爽滑脆口,同時保留有鵝油甘香。護國菜護國菜是港人十分少吃的傳統潮菜之一,以番薯葉,加入上湯煮成湯羹,成品見菜不見肉,色澤翡翠泛光,入口卻脂香潤喉,齒頰留香,以為材料簡單,卻是始料不及的鮮美,加上香氣十足的瑤柱絲,為口感及味道加上變化。清燉荷包鱔荷包鱔同樣是一款少見的手工菜,以潮州鹹菜將去骨白鱔、冬菇等材料包起,以胡椒排骨長時間清燉,豐厚嫩滑的鱔肉,肥而不膩,胡椒湯的冶味是絕配,湯底清香加上鱔魚鮮味,非常美妙。梅汁炆豬手豬手份量同樣十足,有豐富的骨膠原,以子薑及話梅滷煮入味,軟而不爛,油香豐富,醬香馥郁,酸、甜、鹹味平衡,味道融和,而且稀稠寬緊合度,十分下飯。老藥桔一入口就是純粹的果香,酸甜適口,腴而不膩
餐廳一反潮式滷水飯店的古早風,裝潢明亮新潮,座位寬敞舒適。
老藥桔
一入口就是純粹的果香,酸甜適口,腴而不膩,生津止渴。
2022-01-15
2022-01-15 125 浏览
又禁晚市堂食14日⁉️宜家變相午餐想食得豐富啲,先撐得過去呢間喺太子嘅潮州菜(打冷)走新派路線但都保留好多傳統菜式及煮法環境裝潢及擺設估雅,上層好多大玻璃感覺開揚又夠光猛必食鵝三寶(鵝肝、鵝片、鵝腸)鹵水出色,鵝肝又夠甘香,最鍾意佢係豆腐底鵝片啖啖肉鹵得入味,鵝肉嫩腍帶鵝脂油香,另外鵝腸爽腸帶點鵝膏好邪惡另一賣點一定係生醃賴尿蝦及膏蟹,醃到鮮香甜美又有酒香,蟹好新鮮啖啖甘香蟹膏,因為唔係到到有得食,陳儀興老字號經驗豐富,食得安心😋另外仲有魚露浸花甲都好鮮味,隻隻花甲好大粒又厚肉清燉荷包鱔係傳統手工菜,荷茶好清香入面件鱔都肥美,最正佢個燉湯底好清甜豆醬煮海魚(黃花魚)真係好鮮甜嫩滑,原來用豆醬去蒸都咁夾記得留肚食2款潮式甜品(芋泥及反沙芋頭)啊~最後要叫潮汕飲品老藥桔,好濃鹹柑桔味又夠潤肺潤喉~

環境裝潢及擺設估雅,上層好多大玻璃感覺開揚又夠光猛

另外仲有魚露浸花甲都好鮮味,隻隻花甲好大粒又厚肉

豆醬煮海魚(黃花魚)真係好鮮甜嫩滑,原來用豆醬去蒸都咁夾

記得留肚食2款潮式甜品(芋泥及反沙芋頭)啊~

最後要叫潮汕飲品老藥桔,好濃鹹柑桔味又夠潤肺潤喉~
午餐
2022-01-14 128 浏览
冇得晚市堂食 Lunch就食好啲啦!去咗太子食潮洲菜 生醃海鮮好有驚喜餐廳中式裝潢 整體簡潔大氣用咗木枱木櫈 櫈上面仲放咗軟氈坐得舒服職員都好Nice好好service生醃膏蟹 $588醬油蟹就食得多 生醃膏蟹就真係未食過 估唔到咁好食個碟勁大碟呢個價錢算係幾抵食就咁望都見到有好多橙膏同黃膏橙膏黏黏地略帶嚼勁 黃膏較腍蟹肉晶瑩剔透一啲都唔腥食落凍凍地清涼嫩口醃得好好唔會太鹹太濃味醬汁有少少辣辣地 好有鮮味配飯一流鵝肉+鵝腸 $188呢碟鵝肉拼鵝腸份量十足鵝肉肥瘦適中 肉質爽嫩 帶有少少肉汁同油份鹵水汁有少少花椒八角味好香鵝腸一啲都唔肥  食落油中帶脆清燉荷包鱔 $88@呢味手工菜都係第一次食個湯非常之清同埋鮮甜而荷包鱔就用咗鹹酸菜包住白鱔 金華火腿同埋冬菇一啖咬落去口感層次好豐富特別得嚟又好食好飲老藥桔 $20@呢杯老藥桔雖然聞落有少少似中藥味 但係飲落一啲都唔苦鹹鹹酸酸帶點甜 飲落好香醇 感覺好健康Menu
冇得晚市堂食 Lunch就食好啲啦!
去咗太子食潮洲菜 生醃海鮮好有驚喜

呢杯老藥桔雖然聞落有少少似中藥味 但係飲落一啲都唔苦
鹹鹹酸酸帶點甜 飲落好香醇 感覺好健康

Menu

2022-01-02 224 浏览
今日想在屋企附近買鹵水鵝食,上網搵到有兩間。其中一間見到都唔想買、顏色、舖面已經令我卻步。之後去這間~陳儀興~平時都有經過,見到啲鵝都幾好,就買來試下啦,因為第一次買其實都冇望價錢就落單🤣🤣服務員好好👍知道我兩人食,建議買例牌👍就平啲囉😁
服務員好好👍知道我兩人食,建議買例牌👍就平啲囉😁
大翼
例牌鹵水鵝
潮州豆腐、例牌鵝肝
2022-01-02
大翼
例牌鹵水鵝
潮州豆腐、例牌鵝肝
2021-10-02 3266 浏览
花甲,完全無味,唔鮮鵝六寶,普通滷水,一d都唔突出,差唔多4舊水,完全唔值蠔爽,頭好啖幾好食幾香口,食食下就覺得好油糖醋麵, 淋既,唔脆,差整體黎講,完全唔值,食左1300 蚊,好在係用消費券,唔會再去
花甲,完全無味,唔鮮

鵝六寶,普通滷水,一d都唔突出,差唔多4舊水,完全唔值

蠔爽,頭好啖幾好食幾香口,食食下就覺得好油

糖醋麵, 淋既,唔脆,差

2021-09-25 2048 浏览
有些食物還是老店好因為會用時間慢製因為會用食材因為仍用傳統煮法鵝肝軟滑如慕絲鵝肝鵝肉有鵝味油香不柴川椒雞炸椒葉夠脆雞肉滑聖子王香脆爽夾魚露迷迭香蠔仔粥夠鮮味蠔胳外脆內軟多蠔糖醋麵煎得脆香可惜出菜有点讓人尷尬,先出粥後才出主菜
【TLDR】餐廳職員服務態度差,唔講明交枱時間在先但係成餐飯不斷催促我哋交枱,要我哋「遵守遊戲規矩」。更表示餐廳有錄低食客對話內容。食物質素一般,唔建議大家揀呢間餐廳,以免中伏。【事情經過】2021年9月12號我哋一行五人滿心歡喜嚟呢間餐廳食生日飯,一早訂咗6點枱,並且準時入席。訂枱或入席時店員冇講明交枱時間,只係話訂枱分6點同8點兩輪。食飯嘅時候已經感受到樓面同經理好心急執拾,我哋停低傾幾句偈,甜品都未食完就已經有人問枱面食物係咪唔要,係咪可以收咗佢。到7:19分,當我哋仲食緊甜品,就有職員過嚟執枱而且表示上埋個蛋糕俾我哋,我哋有講想遲啲先上蛋糕,但唔知職員係冇聽到定係不予理會,照攞咗個蛋糕出嚟。我哋再表示想食埋個甜品先食蛋糕,食唔落蛋糕住,職員先將蛋糕收起。我哋禮貌地問職員其實幾點要交枱,職員話8點。明白生意難做,其實我哋都好願意配合。但係見距離交枱時間仲有40分鐘,我哋覺得冇必要咁心急上蛋糕。第一,如果個蛋糕係驚喜,我哋未叫上蛋糕就由職員口中講上蛋糕,咁咪破壞咗個驚喜同大家食飯嘅心情;第二,其實我哋先係食客,仲要有俾切餅費,個蛋糕係應該我地決定幾時上同食,點解要職員幫我哋決定?第

【事情經過】

明白生意難做,其實我哋都好願意配合。但係見距離交枱時間仲有40分鐘,我哋覺得冇必要咁心急上蛋糕。第一,如果個蛋糕係驚喜,我哋未叫上蛋糕就由職員口中講上蛋糕,咁咪破壞咗個驚喜同大家食飯嘅心情;第二,其實我哋先係食客,仲要有俾切餅費,個蛋糕係應該我地決定幾時上同食,點解要職員幫我哋決定?第三,交蛋糕俾餐廳嘅時候職員亦冇講明最遲幾點切蛋糕。到大概7:30分,我哋想切蛋糕所以就同職員講可以上蛋糕,點知等咗十分鐘都冇人理。終於蛋糕嚟到,未夠7:55分職員就俾張單嚟叫我哋埋單。其實有眼見我哋蛋糕未食完,又收走咗我哋兩支叉。我哋仲要坐正喺收銀對面,其實係咪真係需要咁急?

我哋真係有啲嬲,所以唔滿意嘅說話講得有啲大聲。呢個時候陸經理就行過嚟講咗句:「出嚟食飯就係要講遊戲規矩」。出嚟食餐飯要講遊戲規矩都係第一次聽。有規矩都唔緊要,食飽你先講?街坊餐廳我哋都唔期望服務態度好好,但係第一句回應我哋就話要講遊戲規矩,唔知仲以爲佢先係客。而且喺爭論期間我哋有幾個唔滿意嘅地方:

#1
職員待客之道極差,特別係陸經理,唔客氣亦唔友善。整個過程都感覺唔到佢有認真聆聽食客意見,簡直係俾錢買難受。

#2
由book枱到擺蛋糕都冇職員提及交枱時間。店方唔講清楚規矩(或者陸經理所講嘅「遊戲規矩」)在先,食客又點配合?作為食客係唔會知餐廳booking情況,餐廳8點食第二輪唔代表我哋呢張枱有第二輪預約。如果張枱係急用就應該一早講定。 而且陸經理有提及因為有客人要影相之類所以要早啲出蛋糕。真係咁considerate就應該一早同我哋夾定而唔係喺壽星面前講,可見佢哋只顧自己而唔理食客感受。到底係理由定係藉口相信都唔需要多講。

#3
陸經理話第二次上蛋糕嘅時候因為有職員唔知蛋糕放咗喺邊所以遲咗上。理論上個蛋糕係要雪嘅,咁唔知放咗喺邊咁即係無放返入雪櫃定求其放埋一邊?你哋溝通不善點解要blame我哋?

#4
陸經理話餐廳個閉路電視有錄音,佢會聽返睇吓成件事係點。我哋睇唔到餐廳喺明顯位置張貼告示表明顧客進食過程中會錄影同錄音。大家出去食飯都係想開開心心傾下偈,如果唔想承受個人資料同對話外洩嘅風險,選擇呢間餐廳前請三思。

#5
陸經理表示自己唔想聽到客人話下次唔幫襯,要講清楚件事。但係我哋反映完意見都係得到唔禮貌對待。無論係上蛋糕定係埋單,我哋都係被通知。爭論過後靠「指導」同事俾說話食客聽。其實服務態度咁差,不如反省吓點解客人會話冇下次先啦。

【食物質素】
食物方面,我哋叫咗熱門菜式魚露浸花甲,生醃瀨尿蝦,咕嚕肉同蠔餅等等...生醃瀨尿蝦同魚露浸花甲基本上都係一個鹹字。瀨尿蝦個汁其實都係魚露,完全蓋過瀨尿蝦嘅鮮味,而且啲肉好淋,食落口一pat嘢咁,淨係食到鹹味,$288得四隻細細嘅瀨尿蝦,完全係overrated。花甲雖然大隻,但係有沙同埋肉質好韌。咕碌肉嚿嚿肉都又薄又乾,食到炸粉多過肉。其他食物味道同份量都係中規中矩,打住正宗潮州菜嘅名號,味道只係普通貨色,不值一試。福果甜芋泥真係好甜,有自備蛋糕就唔洗再嗌。而且咁趕時間都enjoy唔到食物啦。

我哋之後再翻查網上新聞,發現有食客今年2月底幫襯呢間餐廳之後集體食物中毒。同年3月底餐廳亦因違例記分制或因違反牌照條件或嚴重違規而被食環署暫時吊銷牌照7天 (Source link喺下面)。所以希望再次提醒大家決定幫襯呢間餐廳前請三思。

【總結】
結論係呢間餐廳食物質素一般、服務態度極差。我哋更曾經嘗試打去新蒲崗店反映意見,但聽電話嘅職員表示晚市忙緊,叫我我哋留低電話之後再打返俾我哋,但我哋至今仍然未收到任何回覆
其實今時今日咁嘅服務態度真係得?真係可以接受?如果咁多位消費者都覺得唔可以咁,希望大家同我哋一樣可以用行動去反映一下。

Source:

2021-09-13 1772 浏览
【瘋癲試食】|陳儀興打冷❤️陳儀興打冷老店諗好多人都識🙆🏼‍♂️ 之前都已經介紹過佢哋新蒲崗嘅五十年老店 今日嚟到佢地高級版分店位於太子嘅陳儀興尚潮樓🤤 新店樓高兩層 無論環境格局裝修都比老店好得多🙆🏼‍♂️ 嚟到潮洲打冷即刻整返個鵝三寶❤️鵝腸 鵝肉 鵝肝😍 真係不得了 滷水汁係呢道菜嘅靈魂 老子號嘅滷水汁都當然有返咁上下水準 鵝腸食落超爽口🤤 鵝肉已經滷到入味到不得了 仲有幾塊厚厚嘅鵝肝 食落口感軟滑😋 仲要加多隻大大鵝蛋😃之後就整左兩隻魚露金不換炒蟶子皇😍 蟶子上檯真係好大隻 食落係好鮮甜 好新鮮❤️跟住就有汕頭煎蠔烙 呢個煎蠔餅份量同蠔仔都十足 但我就覺得老店整得有風味啲 呢到少左一份酥脆嘅感覺 有少少失望🙁最後係有蠔仔方魚肉碎粥 我地只係叫左一碗Size 但個碗都好大個😂 入面又係有大大粒蠔仔 鮮味十足🤤🤤二十年老菜甫燉豬肚湯-📍 陳儀興尚潮樓 (太子)太子太子道西179號地下及一樓
【瘋癲試食】|陳儀興打冷❤️

二十年老菜甫燉豬肚湯

📍 陳儀興尚潮樓 (太子)
太子太子道西179號地下及一樓
2021-09-10
  • 鵝三寶
  • 汕頭煎蠔烙
  • 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
2021-08-29 1566 浏览
這家潮洲店好似有好多間, 成日以為間間不同老闆 果日去到太子店, 原來都是同老闆的. 太子店樓高兩層, 地方乾淨寬敞, 感覺舒適. . 滷水拼盤 鵝肉,鵝肝, 鵝腸, 滷水不會太咸, 入味, 鵝肉肉質結實, 鵝味濃.. 鵝肝入口甘香, 鵝膠爽彈.. 潮洲魚飯 魚飯不是飯, 是以前漁民捕魚後, 為左令魚休存更耐, 捕魚後清洗乾淨, 用濃鹽同水煮熟, 可處存長些日子食用,食的時候可拌些豆醬, 令味道提鮮.. 薄殼 農歷七八月最肥美, 味道鮮美, 營養價值高, 秋風起就沒有了, 要找緊機會一嘗.. 糯米釀雞翼沒時到潮州菜有這個,味道不錯,現炸出來很惹味. . 招牌水晶白桃果外皮像果隻皮 ,餡料是綠豆蓉、蓮子、臘腸、蝦米、紅豆蓉,味道鹹鹹甜甜的😂..甜品試了多款,味道有點甜,但應該是正常,我不好甜吧😂😂 反沙芋 芋泥 綠豆爽
. 鵝肝入口甘香, 鵝膠爽彈.
. 糯米釀雞翼
2021-08-25 1135 浏览
朋友突然話想食潮州菜,並特別指名要食陳儀興尚潮樓呢間,好驚訝朋友咁指名要食呢間,但既然有人提出,咁我地自然唔會托朋友手踭。跟友人們夾咗平日放工食,餐廳位於太子花園街附近,位置方便,而裝修雅致,我們被安排坐樓上,坐位闊落,我們訂位時先預訂了馬友魚飯,另外到場就叫了鵝三寶、水晶白桃粿、炒蠔爽、油鹽水薄殼、糯米釀雞翼、清燉荷包鱔。- 鵝三寶有鵝肉、鵝肝及鵝腸,三款都滷得很入味,但不會死咸。- 水晶白桃粿是潮汕招牌小食,鹹鹹甜甜咁,我個人就唔太喜歡- 蠔爽,用大量蔥芹菜炒生蠔,是蠔餅的另外選擇,但個人不太喜歡蔥,而且覺得比較油,所以不太喜歡。- 油鹽水薄殼,呢個清清地幾好味- 清燉荷包鱔,是傳統潮州手工菜,將鱔去骨,釀入冬菇.芹菜、金華火腿,以潮州鹹菜包住,用胡椒、排骨清燉,吃時有很強烈的胡椒味,又有鹹鮮,暖胃一流。- 糯米釀雞翼,好好好味,糯米煮得剛剛好,沒有太爛,而且入味,雞翼有南乳味,沒有過鹹搶了糯米的味,又熱辣辣剛炸好,應該是即炸的,好好味然後到甜品,分別叫了不同款式的綠豆爽,然後再外加反沙芋,喜歡的人會很喜歡。
- 水晶白桃粿是潮汕招牌小食,鹹鹹甜甜咁,我個人就唔太喜歡
- 油鹽水薄殼,呢個清清地幾好味

馬友魚飯
水晶白桃粿
炒蠔爽
糯米釀雞翼
反沙芋
糯米釀雞翼
2021-08-08 1406 浏览
今日6人晚飯,大部分餸都細碟,所以叫咗唔少碟餸。我哋星期五晚,7點幾去到,全場都爆,上咗樓上坐,枱同枱之間距離都可以。蠔餅大大份,味道唔錯,蠔的份量都多,但係蠔有啲醒😅. 鹵水小碟的,只係試咗魷魚和鵝片,正常水準。豆腐冇食。蠔仔粥好好味,呢個推介,湯好鮮味,夠熱同料多。叫咗川椒雞,分量少又好鹹,啲炸嘅唔知紫菜定係乜菜太油。蝦棗味道似泰式蝦球,都好味。潮式咕嚕肉,同平時酒樓、茶餐廳食開嘅比較,肉比較細件,冇咁甜酸,幾好味,可以一試。炸普寧豆腐冇食,個汁綠色的,大家試完都唔知乜東東嚟😂。第一次食炒薄殻,個汁好好味,啲薄殻我唔識食,好難吸到咁細粒肉出嚟,不過真係幾好味丶又夠特色。甜品有叫反沙芋甜,棵同。整體係如果大家想係太子旺角食潮州嘢,中價,又坐得舒服嘅,呢間幾好架