2018-10-23
TGIF!!!!!今日收工同成班同事一齊黎左打邊爐同事平時係樓下做GYM留意到呢間酒鍋,一齊黎試!好彩我地唔多人而且唔係太遲黎,都仲可以WALK IN入座,七點鐘都滿左九成了~見到佢落地玻璃外既夜景都覺得正~餐廳用左好多原木顏色,又用左燈籠燈罩,但中國味不濃,可能個夜景真係太搶眼餐單有點弱,可能黑白既關係,但食物種類唔講得笑,字本身細粒,寫到滿版都係!!餐單係A3 SIZE呢~~~太多選擇了吧!? 唔知有咩好食,唯有點餐廳推介,一定冇錯!傾左陣計準備食野,洗完手返黎已經成台仙氣! 但我MISS左最精彩既點火儀式呢一個餐廳推介之一 - 酒火入魔! 朋友話中間木瓜鍋加左燒酒再點火,然後放乾冰,所以做出煙霧彌漫既效果係見佢一次可以試五種湯底先試佢~木瓜鍋,蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩鍋,四川麻辣鍋,潮洲沙嗲鍋湯鍋除左有五種味,仲有一個特點就係除左麻辣同沙嗲,其他都有齊配料! 蘿蔔牛腩真係有蘿蔔牛腩,蕃茄波士頓龍蝦真係有蕃茄波士頓龍蝦牛腩都有大大件既5-6件,煮得幾腍幾入味,龍蝦個個都懶得拆,等佢再煲下湯先~打邊爐點少得牛,叫左份大既頂級安格斯牛小排,放哂係個吊藍上邊,擺得幾靚
同事平時係樓下做GYM留意到呢間酒鍋,一齊黎試!
五個湯底入邊,最多人鍾意既係沙嗲湯,夠香夠甜夠濃,打邊爐既湯底黎講做得幾出色
麻辣湯個個都話辣,但我冇乜FEEL.....清湯蘿蔔牛腩齋飲幾香甜,但用黎打邊爐,味道唔太突出
木瓜湯好香酒味,帶點木瓜香甜; 蕃茄波士頓龍蝦湯有點失色,似平時屋企煮既蕃茄紅衫魚湯,龍蝦味唔係好夠~
我呢粒係燒汁牛肉,因為怕佢福袋皮厚,所以都故意煮耐D,而且入邊係牛肉丸,煮耐D冇壞!
食落燒汁味姆重,甜甜地,和牛肉丸都幾滑,但未算係好特別
因為用蝦蟹肉包住芝士,再用紫菜包住蝦蟹肉,一咬落口紫菜味超香口,再到鮮甜既蝦蟹肉,再到香滑既芝士
雖然口感同味道講唔上好有層次,但係心思十足,味道亦好香甜,十分推介!
顏色同造型效果幾有睇頭,七種口味既墨魚丸做成七星報喜,墨魚丸加左唔同材料所以唔同顏色,例如黃色既粟米,綠色既斑蘭,味道都各具特色~~打邊爐當然唔少得特飲! 兩個竹蔗茅根,一個檸檬意米,一個紫貝天葵
飲品有特色得黎味道唔會假,亦唔會太甜,幾好的~