2018-10-11
平時都唔係好捨得花費太多去食飯,不過遇到特別日子要同另一半慶祝,都要有幾手準備。今年揀左呢間喺銅鑼灣嘅酒鍋,其實我地兩個都去過尖沙咀店,已經係一段時間之前。銅鑼灣店喺V Point,一睇就知有靚景睇,為左坐窗邊位,我地都一早預約。準時入座,店員招呼好好,態度親切。餐廳環境基本上係滿分,地方夠大,座位闊落,有卡位,落地玻璃可以清楚望到外面,入夜之後景色確實不錯,有時食野除左睇食物質素,都真係「食」埋環境,令成餐飯更有意義。睇左餐牌,其實選擇都幾多,湯底都有好多款,配料有海鮮,店員都有介紹有咩鮮料,另有肉類、手工丸類、餃之類,食材都幾特別,而且賣相都好精緻。酒火入鍋:呢個湯底好有氣勢,首先一煲有齊五款湯底,分別係木瓜鍋,蕃茄龍蝦鍋,蘿蘿牛腩鍋,麻辣鍋,沙嗲鍋,上枱時好霸氣,中間果格木瓜鍋更有鮮蝦。店員等我地影完相後,就準備乾冰同火槍,鍋底鮮氣滿滿,好似拍戲咁嘅煙霧效果,啱哂我地即刻狂影相。鍋底都幾特別,一次過試到五款,麻辣鍋最惹味,裡面有牙菜,豆卜同豬皮,好入味;蘿蔔牛腩鍋比較清,牛腩幾淋,蘿蔔好甜;蕃茄龍蝦鍋唔會好杰,微酸,有龍蝦膏嘅味道,入面有半隻龍蝦,新鮮好多膏,仲有木耳,好健康;沙