2021-09-25 305 浏览
中秋之前,去到科學園行下,吹着海風感覺非舒服。想一邊吹風,一邊欣賞科學園內的景色,又想坐低食嘢,所以在園內找找有沒有符合要求的餐廳。行左一圈,見到有一間中菜—「農」,正好有室外坐位,對着園內河畔,風景一流。農,中菜的款式非常精緻,又有燒味作為主菜。看到餐廳想食chill 的燒味和中菜確實可以一試。➟ 1. 爆汁乳鴿對着河畔,食着這個爆汁乳鴿的確有feel。乳鴿新鮮炸好,食落就如其名一樣會爆汁出來,肉質嫩滑而皮燒得非常脆口。好食得來,又有環境相伴,認真舒服。➟ 2. 山寨叉燒如果你以為這是普通的豬肉叉燒,那就錯了。眼利的我,看到英文名是Barbecued Beef,所以這份的而且確是「山寨叉燒」,因為它是BBQ燒牛肉。山寨叉燒的肉質稔香,雖然是牛肉,但食落卻是叉燒的口感,而且不失牛肉香味。口感和味道都是非常創新,如果你以為山寨是劣質課,那這份「山寨叉燒」就會比原裝叉燒更加好食。➟ 3. 三色黑魚籽燒賣嚐嚐這裡的點心,點了一籠三色黑魚籽燒賣。燒賣內的蝦肉肉質厚實,入口彈牙。燒賣再加上黑魚籽,令到其鮮味再突出,味道和層次昇華到另一個level。➟ 4. 蜑家水果粟前菜想開胃得來又不想過於平淡
➟ 1. 爆汁乳鴿
➟ 2. 山寨叉燒
➟ 3. 三色黑魚籽燒賣
➟ 4. 蜑家水果粟
前菜想開胃得來又不想過於平淡?看到這張圖就感覺到是非一般的開胃前菜。首先,粟米切得細條,形狀剛好入口;再用上辣椒爆香,香口得來又不會嗆口;最後,還有一些水果伴隨,可以臨尾化解其香辣感。
➟ 5. BB雞、牛榛仔
這兩籠點心實在太過趣致。BB雞內裡為叉燒飽,比較重叉燒的甜味;而牛榛仔則是榛子朱古力醬,有流心的感覺。這兩個飽點賣相確是一流,供小朋友或打於絕對是首選之一。
➟ 6. 甜品
最後就有兩份甜品作為結尾。一個是朱古力芝士;另一個是抹茶芝士。想不到是,作為中菜的農,這份蛋糕是如此高質,芝士味非常香濃,入口飽滿,不是一般貨色。
甜品
科學園的餐廳確實是臥虎藏龍。農,絕對值得專登入去一試,而且要坐室外位置。
2021-09-19
2021-09-25 63 浏览
今日下午同埋星期六日要去沙田「農」chill吓「爆汁乳鴿」食落肉質尤其嫩滑,勁香「山寨差燒」黎到先知原來係牛肉,不過食落去既味道同差燒好相似,食店用左醃差燒既方法去醃牛扒,感覺非常神奇,口感係牛扒..味道係差燒.. 一次過滿足曬2個願望點心:「拉絲啤梨」食落去好煙韌,內面原來係充滿流心芝士,好香芝士味。呢個食物非常有創意造型趣緻「蜑家水果粟」類似避風塘炒法既一個菜。 白色既粟米非常非常甜,再加上用避風塘風味去炒,又spicy 又甜,好野味。 食完一舊直情停唔到「農莊包點」造型有熊薯,BB 雞,牛榛仔.. 呢4個包點手工非常好,靚到唔捨得食。 Bb雞入面原來係差燒涵,d差燒質素非常好。肉同汁既分量調教得岩岩好,唔會搞到個包好乾。牛榛仔包個內涵竟然係流心朱古力。超級流心,但又唔會好甜。 另一個crossover既傑作!最尾黎個芝士旦糕甜品同椰汁糕,個熊仔頭彈彈下,好唔忍心食落去 芝士旦糕分量岩岩好,又唔會太漏。 不過如果再雪凍少少就好喇!
今日下午同埋星期六日要去沙田「農」chill吓

「爆汁乳鴿」食落肉質尤其嫩滑,勁香
點心:

2021-09-25
2021-09-22 114 浏览
A new found favorite located at Science Park serving modern Cantonese fusion cuisine, remaking classic dishes with fundamental ingredients & different flavors to create "Farm To Table" takes Our dinner▪︎Drunken Prawns w/Huadiao Wine▪︎Jellyfish Salad & Shredded Chicken w/White Sesame ▪︎Squab ▪︎Char Siew, clip 1️⃣▪︎Steamed Egg w/Pumpkin▪︎Fried 2 types of Yam▪︎Steamed Buns:>Char Siew Buns >Hazelnut & Chocolate Lava Buns假期適逢月餅節和朋友飯聚慶祝,大家都想遠離煩囂找個舒適地方用餐,諗起科學園呢間新派農家菜餐廳做緊2人同行送乳鴿優惠,就即刻訂位嚟食飯。餐廳樓底高空間感足,另有偌大

Our dinner

▪︎Squab
▪︎Char Siew, clip 1️⃣
▪︎Steamed Egg w/Pumpkin
▪︎Fried 2 types of Yam
▪︎Steamed Buns:
>Char Siew Buns

假期適逢月餅節和朋友飯聚慶祝,大家都想遠離煩囂找個舒適地方用餐,諗起科學園呢間新派農家菜餐廳做緊2人同行送乳鴿優惠,就即刻訂位嚟食飯。餐廳樓底高空間感足,另有偌大戶外用餐區、傍邊有條小河涓涓細流環境開洋唔錯噃,如果係晚黑星空下食飯更具氣氛,朋友和我都覺得揀啱地方,並相約天氣較涼時再嚟坐outdoor chill一chill

今次揀咗幾個啱自己口味嘅小菜:

▪︎花雕醉蝦
>3隻虎蝦體積碩大、將蝦搣開裡面勁爆膏,肉厚彈牙新鮮爽脆,用醇厚花雕浸過嘅蝦肉味道甜辣有種微醺食感,是道出色的冷盤

▪︎味部雙拼
>海蜇頭冰爽脆口好厚肉,味道很香亦惹味,食到颯颯聲過足口癮,係我至愛嘅涼拌小菜🤤;手撕雞調味也很到位,雞絲肉味濃唔嚡口

▪︎爆汁乳鴿
>二人惠顧免費送1隻!乳鴿size適中上枱時仲熱辣辣,肉質細緻多汁,餐廳提供即棄手套放便食用

▪︎火雲叉燒
>問店員原來他們用西班牙伊比利亞黑毛豬製作叉燒,無抗生素和激素,唔怪得肉質較為結實口感佳,和坊間嘅叉燒有啲唔同;上桌時店員將玫瑰露淋面點火輕灼令叉燒色澤更鮮亮油潤、有油脂部份帶有焦香甘甜蜜味,淋上餐廳特製清甜柚子醬汁食、頓時胃口大增! 叉燒份量大到3個人食都綽綽有餘

▪︎天作之合
>𢳂起蛋時震震下咁就feel到啲蛋口感幾咁滑捋捋!個小菜係南瓜蒸蛋,清淡有「營」,蛋漿混入瑤柱絲用小南瓜盛著一齊蒸,每舀一羹都食到嫩滑蛋蛋加柔軟南瓜,係健康與美味的天作之合、撈飯一流

▪︎素炒淮山
>我對紫色情有獨鍾也愛素食,呢味用上紫淮山和淮山的清炒小菜、色香味各方面都對上我胃口。紫淮山含豐富紫色花青素,有助治療心血管疾病、具抗氧化及美容養顏功效,我亦鍾意淮山帶嫩和黏的爽脆粉粉口感,加埋黑木耳燈籠椒等配搭豐富,個人十分推薦這道菜

▪︎農莊包點
>BB雞~即係叉燒包,造型可愛

>牛榛仔~粉紅牛牛頭的流心榛子朱古力包勁得意,打卡一流的飯後甜品
火雲叉燒
味部雙拼
素炒淮山
天作之合
2021-09-22 129 浏览
假期 去沙田踩單車到大尾篤係一個唔錯選擇, 而途中會經過科學園, 呢度係一個好好嘅中途站可以休息同埋用餐。唔講唔知科學園裏面原來有好多餐廳, 今次就去咗科學園二期 入面嘅一間酒樓。同其他酒樓非常唔同, 裏面嘅菜式 除咗非常新穎之外, 賣相仲非常之可愛, 非常受小朋友歡迎。幻彩帶子餃,$68。 粉紅色搭配藍色嘅水餃皮, 內裏係蝦同埋帶子加上魚仔嘅配搭, 外型美觀好似一粒元寶, 味道非常鮮美可口。山寨叉燒,$168。 點菜嘅時候問一問店員先知原來山寨叉燒係牛肉, 大概七成熟, 呢味餸超好味,淡淡油香, 一定要試。同行小朋友鍾意食包, 點咗 bb雞同牛榛仔。 賣相勁可愛唔使講 ,bb雞味道同出面嘅叉燒包差唔多, 牛榛仔 就比較特別餡料係榛子朱古力醬, 小朋友非常鍾意。呢排光顧仲送乳鴿, 非常香口炸得好好味。

山寨叉燒

呢排光顧仲送乳鴿, 非常香口炸得好好味。
2021-09-18
2021-09-22 66 浏览
🕊大埔白石角開始有好多新屋苑入伙,同時附近都開左唔少靚餐廳,食物都好有睇頭。呢間係科學園入面嘅餐廳主打新派中菜,菜式好有創意之餘賣相亦都好打咭able😍夜晚入去環境清幽,唔怕熱坐係室外,望住個水池仔同埋漆黑嘅夜空食飯就更加chill 啦。🍓荔之脆脆 $𝟞𝟠外型係一粒荔枝,其實就同荔枝毫無關係嘅🤣原來內裏係黑松露蝦丸再沾上細細粒紅色脆脆拎去炸,外面香脆裏面彈牙,松露味道唔會太over 岩岩好。🦐花雕醉蝦 $𝟝𝟠餐廳選用成隻手板咁長嘅虎蝦,每隻搣開蝦頭都爆哂蝦膏咁。花雕酒浸過蝦肉仍然彈牙同埋入哂酒香味,作為餐前冷盤的確幾開胃。🐧爆汁乳鴿 (2位惠顧就請你食!)餐廳推岀優惠凡係2人惠顧都會送乳鴿一隻。欣賞佢夠貼心一早擺定手套係枱面,乳鴿開邊拎上手仲係燙手,證明真係岩岩即燒。雖然細細隻,但啖啖咬落爆哂汁勁juicy。就算下次再黎無得送都會order 黎食😛🥓山寨叉燒 $𝟙𝟞𝟠「山寨」姐係假嘅叉燒?究竟係乜東東?原來姐係用左牛肉代替左日常用開嘅五花豬腩,再用番一貫叉燒製作方式去處理。唔同嘅係牛肉只係燒到僅僅熟,入面嘅肉仲係粉紅色,咬落去外面係叉燒汁嘅香味,內𥚃係嫩口滑身嘅牛肉,絕對要推介大家一試

🍓荔之脆脆 $𝟞𝟠

🦐花雕醉蝦 $𝟝𝟠

🐧爆汁乳鴿 (2位惠顧就請你食!)

🥓山寨叉燒 $𝟙𝟞𝟠
「山寨」姐係假嘅叉燒?究竟係乜東東?原來姐係用左牛肉代替左日常用開嘅五花豬腩,再用番一貫叉燒製作方式去處理。唔同嘅係牛肉只係燒到僅僅熟,入面嘅肉仲係粉紅色,咬落去外面係叉燒汁嘅香味,內𥚃係嫩口滑身嘅牛肉,絕對要推介大家一試。

🥧天作之盒 $𝟠𝟠
又係聽個名都估唔到係咩嘅一道菜,其實佢係用原盅日本南瓜去蒸水蛋。南瓜蒸到好透,好容易就可以刮到啲南瓜肉岀黎,食落好粉好綿。一啖連埋滑嘟嘟水蛋食就再滋味,唔洗加豉油都夠哂味。呢味餸拎黎送飯食就更一流啦!

🌽蜑家水果粟 $𝟟𝟠
輪到呢一味其實姐係椒鹽粟米。辣嘅程度比想像中高,但佢呢隻辣唔係嗆喉嘅辣,所以辣得黎唔會食得好辛苦,反而更加惹味。話明水果粟,食落的確係甜啲同juicy 啲,越食越停唔到口🤭

🐮農莊包點
牛榛仔(榛子朱古力) $𝟜𝟡 / 2 件
BB 雞(叉燒餡) $𝟜𝟡 / 2件
呢間餐廳其中一個焦點就係佢地自創得意動物公仔包點。雖然夜晚黎到,都叫番2款包包黎試下。嗌左一款係朱古力榛子醬做餡嘅牛榛仔🐮榛子醬做到流心同好濃味,小朋友一定會勁中意😆BB雞就係傳統嘅叉燒包。值得改善嘅係包嘅外面比較乾身同硬,如果可以改良到保封軟熟就perfect 啦!

🐻熊仔芝士餅 $𝟛𝟠
抹茶cheesecake 再有隻牛奶熊仔陪住,十分cute🐻芝士餅texture 比較厚,芝士味都好重,所以細細件就已經岩岩好。食左咁多味餸再食埋甜品,又滿足價錢又唔貴,食物既有傳統元素又有新派煮法,我覺得特別適合帶埋長輩屋企人黎試試😗

📍 農
沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
  • 乳鴿
  • 山寨叉燒
  • 荔之脆脆
2021-09-22 563 浏览
而家假日都無乜野好做趁天氣幾好就去踩下單車不過唔踩太遠喇~喺科學園開始食飽飽先出發!原來而家科學園已經開左好多餐廳中西日都有環境都好舒服有種走入左大學園區嘅感覺行到一間見到二人同行送乳鴿價錢都唔太貴嘅就入左去😜呢度係食新派中式點心小菜嘅分室外同室內飲食區反正一陣有排曬所以我地揀左室外但其實室外可以望住個湖秋天黎到應該會好舒服~我地揀左兩款包點一個蒸點同兩個小菜乳鴿先到都唔細隻喎~仲要肉汁四射!送嘅都咁好😳😳然後上蒸點幻彩帶子餃顏色超靚!帶子大大粒配上肉饀,正!蜑家水果粟初時以為係甜點原來係避風塘口味嘅炒粟米!粟米好甜配上避風塘口味炸蒜感覺新奇而且唔膩,有種清新嘅感覺山寨叉燒呢排食左幾款呢種感覺錯置嘅食物大和豬扒食落似牛扒呢款山寨叉燒就食出叉燒豬肉嘅口感媽呀!我好亂呀!不過呢個真係好食!用牛肉整到叉燒嘅軟淋同油脂感再用上青檸汁提鮮好好味!!包點我地揀左一款甜一款鹹小雞係叉燒包!牛牛係榛子朱古力包!賣相100分而且饀料都好好味棒子朱古力包流心㗎!!最尾食多個甜品就出發喇~綠茶蛋糕仲要配多隻小熊超可愛❤️❤️小熊都食得㗎!係士多啤梨椰汁糕!食飽飽就向大埔出發了!
而家假日都無乜野好做
趁天氣幾好就去踩下單車
不過唔踩太遠喇~
喺科學園開始

分室外同室內飲食區
反正一陣有排曬
所以我地揀左室外
但其實室外可以望住個湖
秋天黎到應該會好舒服~

我地揀左兩款包點

顏色超靚!
帶子大大粒
配上肉饀,正!

初時以為係甜點
原來係避風塘口味嘅炒粟米!
粟米好甜
配上避風塘口味炸蒜
感覺新奇
而且唔膩,有種清新嘅感覺

呢排食左幾款呢種感覺錯置嘅食物
大和豬扒食落似牛扒
呢款山寨叉燒就食出叉燒豬肉嘅口感
媽呀!我好亂呀!
不過呢個真係好食!
用牛肉整到叉燒嘅軟淋
同油脂感
再用上青檸汁提鮮
好好味!!

包點我地揀左一款甜一款鹹
小雞係叉燒包!
牛牛係榛子朱古力包!
賣相100分
而且饀料都好好味
棒子朱古力包流心㗎!!

最尾食多個甜品就出發喇~
綠茶蛋糕
仲要配多隻小熊
超可愛❤️❤️
小熊都食得㗎!係士多啤梨椰汁糕!

食飽飽就向大埔出發了!
2021-09-19
午餐
2021-09-19 128 浏览
Weekend 想揸吓車又唔知去邊度好,邊度泊車都鬼咁貴,朋友就建議我嚟科學園飲茶因為呢度泊車平!呢間餐廳都算新開,估唔到啲食物質素都幾高!點心就叫咗✨ 幻彩帶子餃唔好睇呢間餐廳啲點心淨係得個樣,其實味道都好好食!帶子餃不只顏色吸引,而且餃皮都好薄,入面係真材實料嘅蝦膠肉同埋帶子!✨山寨叉燒(牛肉)上菜嘅時候熱辣辣,其實係牛肉唔係豬肉,不過啲牛肉就用咗平時叉燒嘅做法!而且啲牛肉用料上乘,食落口唔覺得硬而且入口即溶咁滯!好食到想再叫多碟!✨爆汁乳鴿餐廳而家做緊優惠,每兩位就會送一隻乳鴿,估唔到送嘅乳鴿都係咁高質素!真係名副其實嘅爆汁乳鴿,啲肉好幼嫩而且好多汁,size 唔算好細隻!✨點心(BB雞、牛榛仔)BB雞係叉燒包,唔好俾佢個樣呃咗!牛榛仔係入邊有榛子醬同埋朱古力!係流心又唔算好甜!✨蜑家水果栗有啲似避風塘炒粟米,好濃味!而且粟米都幾甜!食下蔬果幾健康!✨熊仔綠茶芝士蛋糕兩隻熊仔個樣超有趣,唔算好甜!係有啲似啫喱!綠茶芝士蛋糕超正!香濃又夠滑嘅綠茶芝士蛋糕估唔到可以喺中式餐廳食到!

點心就叫咗
✨ 幻彩帶子餃

唔好睇呢間餐廳啲點心淨係得個樣,其實味道都好好食!

✨山寨叉燒(牛肉)

✨爆汁乳鴿

✨點心(BB雞、牛榛仔)

✨蜑家水果栗

✨熊仔綠茶芝士蛋糕

2021-09-18 92 浏览
今日同男朋友踩完單車於是去科學園度食飯發現呢間新開嘅粵菜餐廳,六點鐘就見門口超多人等位,見佢menu有好多新派既農家菜。環境好大,有室內同室外,夜晚天氣涼既話建議坐室外,氣氛燈光都好好。我地二人要左火焰叉燒同燒乳鴿,推介必點!叉燒係再用火槍燒起,令到叉燒更香脆焦香,打卡一流,肥瘦均勻。乳鴿又係烤得皮脆肉嫩,充滿油脂香。頭盤要左凍醉蝦同凍鹵水墨魚,蝦更肥美彈牙,肉質厚實,充滿酒香。最有特色係個朱豬包,豬仔好得意,原來入面係流心朱古力,超香濃!另一睇得又食得既係天作之盒,原來係原隻日本南瓜,入面係嫩滑蒸水蛋,底層更有瑤柱,超足料,難怪新開張無耐,就已座無虛席,最後有個甜品係熊仔既牛乳布甸配cheese cake ! 成餐飯超滿足!
2021-09-17 105 浏览
今日係科學園開完會 梗係搵下呢到有咩食啦之前入黎科學園一定會出翻出邊食 因為只有快餐俾做野啲人醫肚 依家開左好多靚餐廳 梗係要試下!一入到黎已經覺得好舒服 枱與枱之間空間都夠大我地大概6點半入座 都有幾枱客 之後臨走時已坐滿了7,8成(疫情關係~)首先食飯會送乳鴿 應該係每兩位送一隻上枱熱辣辣 亦都好細心有手套同裝骨既容器俾我地乳鴿個皮烤到好脆身 連埋嫩滑既肉一齊食 正啊之後有兩款前菜 都係用蝦做主調第一個荔芝趣脆 即係芝士同蝦膠做餡料 再做成荔枝甘既樣 打卡真係一流 味道都唔錯 啖啖蝦肉 芝士適中 唔會太漏 另外叫左醉蝦 選料上乘 唔係雪藏貨 食得出蝦鮮味古老溶岩即係冰鎮咕嚕肉 亦係我地至愛 外皮冰鎮後變得非常脆口 加上岩岩炸起既豬肉件 真係非常好味蜑家水果粟第一次食 店家話係甜辣既交流上枱似係避風塘炒粟米 食落真係好驚喜雖然真係好辣 但當甜味透出黎既時候哇真係好特別啊 但食唔到辣就唔好挑戰山寨叉燒 呢個係牛肉黎既 呢個有少少咸 配翻青檸同飯食就perfect 天作之盒係一個南瓜蒸蛋 成個都食得食左甘多濃味野 食翻呢啲感覺好舒服蛋好嫩滑 南瓜好甜👍🏻最後甜品做總結😽
今日係科學園開完會 梗係搵下呢到有咩食啦

食左甘多濃味野 食翻呢啲感覺好舒服
蛋好嫩滑 南瓜好甜👍🏻

最後甜品做總結😽
2021-09-16 129 浏览
見開左一排,88蚊一個黑毛豬叉燒飯外賣!今日真係買返來試下係咪真係特別好食!其實一打開已經心知不妙,個樣完全同普通街市叉燒飯一樣。食落仲要係又干又硬,一碗有十二舊叉燒,份量係可接受,但味道真係比想像中差好遠!價錢貴唔係一個問題,但貴得來又唔好食又普通就真心好失敗!講就講黑毛豬,食落啲味同普通豬無分別,可能我唔識食啦,如果大家唔信都可以試下!要試我建議試五寶飯,都有叉燒,可以試埋佢啲雞同其他野係咪都係一樣質素,價錢仲要平啲!

外卖自取
2021-09-16 77 浏览
88蚊一盒外賣叉燒飯,又乾又無肉汁,咬落去無蜜糖味,自稱係黑毛豬,完全係伏黎,同普通30蚊既叉燒無分別,外賣飯盒飯少,同公仔面一樣size既飯盒,如無必要,可以唔駛試 🙄🙄🙄
黑毛豬叉燒飯
2021-09-16 75 浏览
見新開,難得今日爸爸過嚟,同佢試吓新餐廳,間野主力食點心,蝦餃整得有特色、好味,荷葉飯都好得,入邊啲飯軟硬適中,又香入味有口感,果粒特色點心荔枝推介,入邊蝦膠好正,價錢又唔算貴,極力推介。
2021-09-15 64 浏览
肥雞得閒都會去科學園附近嘅單車徑解下餐廳,坦白講嗰度嘅食肆其實好少選擇,但係上星期肥仔發現咗一間新開嘅餐廳,佢係食新派中菜嘅 ,個名叫做農。入到去裝修都唔錯,佢嗰啲菜式名都幾新奇有趣,例如肥雞嗌咗個荔之趣脆 ,上到嚟竟然係一啲染咗紅色嘅脆嘅麵包糠包住蝦滑,雖然得三粒,但係每一粒嘅蝦膠分量好大,而且非常之彈牙,蝦味重,外型似到十足十一粒荔枝咁,玩味十足。佢嘅爆汁乳鴿真係好正,用咗好濃嘅滷水滷過,再用滾油炸到薄薄脆,食落去鴿香滿鼻,油水充足,真係好想再encore都嗌一隻。牛油果春捲, 估唔到兩者都可以match埋一齊,牛油果嘅軟淋, 配上春捲香脆可口皮, 健康又美味。炸芝麻綠茶湯圓, 有別於傳統嘅芝麻或者花生餡,糯香嘅糯米配上師畫嘅綠茶醬, 口感非常清新。趣緻造型嘅包點,唔止睇得,配埋濃滑嘅蓮蓉餡, 食慾大增。 呢一餐肥雞食得好開心, 佢嗰啲點心有別於傳統酒樓食嘅貨色,唔使買相一流, 味道都十分出眾。
趣緻造型嘅包點,唔止睇得,配埋濃滑嘅蓮蓉餡, 食慾大增。

2021-08-27
2021-09-15 68 浏览
自從小編🐰公司部分寫字樓擴充了去沙田科學園,多了很多機會到這個地方。上次經過發現新開了一間新派中菜館,可惜平日食飯時間太匆忙,於是星期六再跟朋友揸車來試試。這間新派中菜館,主打摩登農家菜,著重天然味道。餐館設有室內及室外座位,如果天氣再秋涼點,室外用餐應該不錯。🚩得意點心系列🌟幻彩帶子餃七彩精緻的帶子餃,大大粒帶子下面還有蝦同翠玉瓜,睇得又好味。🌟牛榛仔(流心榛子朱古力餡)流沙奶皇包就成日食,流心榛子朱古力包都是第一次,得意牛仔的造型加埋榛子朱古力醬,小朋友一定鍾意。🌟BB雞(叉燒餡)可愛雞仔造型以為是雞包仔,原來是叉燒包🤭,非常討人歡喜,略嫌肥豬肉多了啲啲。🌟芝士蛋糕中菜館有芝士蛋糕真是極少見,旁邊還有一個士多啤梨奶凍熊仔,賣相不錯。🚩特式農家菜系列🌟爆汁乳鴿來自自家農場穀飼bb鴿,炸得皮脆肉嫩,重點是名乎其實肉汁豐富,食落好juicy 。🌟山寨叉燒話明山寨叉燒,其實並非豬肉,而是炭燒蜜汁牛肉。食之前記得記得一定到揤旁邊的青檸汁,可以提升美味指數。🌟蜑家水果粟「蜑家」即是指漁民或水上人,水果粟來自日本白粟米,皮薄多汁,比一般粟米甜度高。師傅以避風塘炒法,用了海量辣椒蒜蓉爆香水果粟,一

🚩得意點心系列
🌟幻彩帶子餃

🌟牛榛仔(流心榛子朱古力餡)

🌟BB雞(叉燒餡)

🌟芝士蛋糕

🚩特式農家菜系列
🌟爆汁乳鴿

🌟山寨叉燒

🌟蜑家水果粟
「蜑家」即是指漁民或水上人,水果粟來自日本白粟米,皮薄多汁,比一般粟米甜度高。師傅以避風塘炒法,用了海量辣椒蒜蓉爆香水果粟,一辣一甜,惹味非凡,愛辣人士推介。

2021-09-14 58 浏览
見到新開張喺科學園有間中菜 叫左老公陪我去試下叫左以下菜式:爆汁乳鴿豉油王汁 好香口 肉質超級Juicy 唔會好似出面食到嘅乳鴿咁乾爭爭 👍🏻花雕醉蝦花雕醉雞就食得多 花雕醉蝦原來好正😍由於我係好鍾意啜個蝦頭 蝦膏連埋花雕嘅味道真係好正😋蜑家水果粟呢味菜我老公勁讚 因為佢食得辣就好似避風塘炒蟹嘅味道 但粟米嘅甜味由內滲透出嚟 先辣後甜古老溶岩冰鎮咕嚕肉 豬肉肥瘦適中 恰到好處荔之趣脆呢個我超鍾意食 佢係炸蝦膠餡 入邊有溝左黑松露 我至愛天作之盒呢個係南瓜蒸蛋 蒸蛋入面落左乾瑤柱 所以味道好香 建議可以食咗呢個先 因為味道對比起其他菜式會偏淡 農莊包點分別係叉燒包 同埋榛子朱古力包 做得好靚好得意😍甜品揀左芝士蛋糕with🧸beer❤️隻熊仔好得意 影相一流📸️📍科學園大家去試吓 啲菜式好靚好精緻 老公話好正!要再約朋友去食😋

見到新開張喺科學園有間中菜
叫左老公陪我去試下