2021-09-22 115 浏览
A new found favorite located at Science Park serving modern Cantonese fusion cuisine, remaking classic dishes with fundamental ingredients & different flavors to create "Farm To Table" takes Our dinner▪︎Drunken Prawns w/Huadiao Wine▪︎Jellyfish Salad & Shredded Chicken w/White Sesame ▪︎Squab ▪︎Char Siew, clip 1️⃣▪︎Steamed Egg w/Pumpkin▪︎Fried 2 types of Yam▪︎Steamed Buns:>Char Siew Buns >Hazelnut & Chocolate Lava Buns假期適逢月餅節和朋友飯聚慶祝,大家都想遠離煩囂找個舒適地方用餐,諗起科學園呢間新派農家菜餐廳做緊2人同行送乳鴿優惠,就即刻訂位嚟食飯。餐廳樓底高空間感足,另有偌大

Our dinner

▪︎Squab
▪︎Char Siew, clip 1️⃣
▪︎Steamed Egg w/Pumpkin
▪︎Fried 2 types of Yam
▪︎Steamed Buns:
>Char Siew Buns

假期適逢月餅節和朋友飯聚慶祝,大家都想遠離煩囂找個舒適地方用餐,諗起科學園呢間新派農家菜餐廳做緊2人同行送乳鴿優惠,就即刻訂位嚟食飯。餐廳樓底高空間感足,另有偌大戶外用餐區、傍邊有條小河涓涓細流環境開洋唔錯噃,如果係晚黑星空下食飯更具氣氛,朋友和我都覺得揀啱地方,並相約天氣較涼時再嚟坐outdoor chill一chill

今次揀咗幾個啱自己口味嘅小菜:

▪︎花雕醉蝦
>3隻虎蝦體積碩大、將蝦搣開裡面勁爆膏,肉厚彈牙新鮮爽脆,用醇厚花雕浸過嘅蝦肉味道甜辣有種微醺食感,是道出色的冷盤

▪︎味部雙拼
>海蜇頭冰爽脆口好厚肉,味道很香亦惹味,食到颯颯聲過足口癮,係我至愛嘅涼拌小菜🤤;手撕雞調味也很到位,雞絲肉味濃唔嚡口

▪︎爆汁乳鴿
>二人惠顧免費送1隻!乳鴿size適中上枱時仲熱辣辣,肉質細緻多汁,餐廳提供即棄手套放便食用

▪︎火雲叉燒
>問店員原來他們用西班牙伊比利亞黑毛豬製作叉燒,無抗生素和激素,唔怪得肉質較為結實口感佳,和坊間嘅叉燒有啲唔同;上桌時店員將玫瑰露淋面點火輕灼令叉燒色澤更鮮亮油潤、有油脂部份帶有焦香甘甜蜜味,淋上餐廳特製清甜柚子醬汁食、頓時胃口大增! 叉燒份量大到3個人食都綽綽有餘

▪︎天作之合
>𢳂起蛋時震震下咁就feel到啲蛋口感幾咁滑捋捋!個小菜係南瓜蒸蛋,清淡有「營」,蛋漿混入瑤柱絲用小南瓜盛著一齊蒸,每舀一羹都食到嫩滑蛋蛋加柔軟南瓜,係健康與美味的天作之合、撈飯一流

▪︎素炒淮山
>我對紫色情有獨鍾也愛素食,呢味用上紫淮山和淮山的清炒小菜、色香味各方面都對上我胃口。紫淮山含豐富紫色花青素,有助治療心血管疾病、具抗氧化及美容養顏功效,我亦鍾意淮山帶嫩和黏的爽脆粉粉口感,加埋黑木耳燈籠椒等配搭豐富,個人十分推薦這道菜

▪︎農莊包點
>BB雞~即係叉燒包,造型可愛

>牛榛仔~粉紅牛牛頭的流心榛子朱古力包勁得意,打卡一流的飯後甜品
火雲叉燒
爆汁乳鴿