餐厅: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
资讯:

2022-01-31 14 浏览
老友知我鍾意食海鮮,帶咗我去蟹仙食蒸汽石鍋,估唔到咁鮮甜味美!尊貴海鮮套餐得銅鑼灣同尖沙咀店先有,各種海鮮應有盡有,可以一次過試晒咁多款!店員服務好好,會即場協助蒸海鮮,唔洗擔心雞手鴨腳蒸到老晒,坐定定就可以食☺️ 首先喺深海海鮮斑🐟,蒸好會淋上豉油,魚肉好嫩,無咩骨淡淡肉,即蒸即食非常鮮甜👍🏻然後嚟咗一大盆海鮮拼盤,有6款海鮮,賣相非常吸引,流晒口水!店員逐一為我地蒸熟,省下唔少時間🤤 🥢台灣九孔鮑魚:肉質鮮甜好彈牙🥢越南大虎蝦:肉質紮實飽滿,蝦味濃郁🥢大西洋野生青口:鋪上新鮮蟹膏口味獨特🥢紐西蘭刀貝蚌:肉質肥美夠鮮甜🥢日本大元貝:味道鮮甜回甘🥢韓國慶南珍珠蠔:蠔味濃郁鮮甜食完6道海鮮,仲有🦀罕有大黃奄蟹及🦞澳洲青年龍蝦,爆膏登場😆 黃奄蟹蟹膏肥美入口軟滑,蟹肉香甜豐富。龍蝦非常肥美,多肉多膏,蝦膏香口,齒頰留香。好戲在後頭,品嚐吸收咗海鮮及有機菜精華嘅粥底,加入菜脯及香蔥,猶如用海鮮餚了一段時間嘅海鮮粥😆 為呢一餐畫上完美句號。$439 嘅尊貴海鮮套餐性價比好高,食完龍蝦及蟹都已經回晒本😌

🥢台灣九孔鮑魚:肉質鮮甜好彈牙
🥢越南大虎蝦:肉質紮實飽滿,蝦味濃郁
🥢大西洋野生青口:鋪上新鮮蟹膏口味獨特
🥢紐西蘭刀貝蚌:肉質肥美夠鮮甜
🥢日本大元貝:味道鮮甜回甘
🥢韓國慶南珍珠蠔:蠔味濃郁鮮甜

2022-01-30 10 浏览
今時今日食海鮮唔再需要一大堆嘅配料或者調味,更加重要嘅就係新鮮嘅海鮮最緊要就係食得出原汁原味先至係最享受🦐🍤🦞🦀海鮮蒸氣火鍋呢一度所選用嘅一切海鮮都係出自老闆非常講究嘅努力同埋挑選先至可以令到每一個顧客都食到最鮮甜嘅海鮮之前都好流行粥底蒸氣火鍋,上面精元嘅海鮮滋味同埋精華會慢慢滲落下面嗰煲粥,就形成咗一餐由頭到尾都非常鮮味嘅佳餚如果要用一個優質價錢換來最高性價比嘅套餐個人就推介呢款尊貴海鮮套餐,裏面就包含咗非常罕有嘅大黃奄蟹,另外更加有琵琶龍蝦,其餘嘅海鮮都真係由淡至濃味都包含晒👍🏼👍🏼首先就有深海海星班,經歷咗7分鐘嘅蒸焗之後,再配合埋蒸魚豉油咁就好簡單成為左蒸海星班,肉質結實,而且骨肉都好容易分離到, 分重要就係滑得來亦都唔軟‼️絕對係貨真價實嘅海星班👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼然之後就輪到台灣鮑魚, 蒸嘅時間相對就冇咁長, 咁就可以到肉質最細嫩軟滑嘅鮑魚,第一啖可以先食咗原汁原味,之後再點埋自己條配嘅醬料,蒜蓉再配合辣椒絕對係最鮮味嘅配搭, 食海鮮必定要有呢兩種配料先至可以提升到最佳風味再之後稍為濃味啲嘅就有紐西蘭馬刀貝, 可能喺壽司或者刺身都會見到,食落去係爽脆,但唔知道蒸熟左之後個味道係點

再之後稍為濃味啲嘅就有紐西蘭馬刀貝, 可能喺壽司或者刺身都會見到,食落去係爽脆,但唔知道蒸熟左之後個味道係點樣呢。 答案依然都係非常飽滿嘅肉質再配合微微嘅海水味,都係唔需要點任何嘅醬料最緊要食到嘅就係本身肉質嘅鮮味🐚🐚🐚🐚

‼️‼️‼️‼️‼️🦞🦞🦞🦞🦞‼️‼️‼️‼️‼️
之後就輪到主角出場, 琵琶龍蝦! 除咗啖啖肉之外因為適當嘅時間令到肉質完全唔結實難咬,反而係厚實嘅龍蝦肉同埋鮮甜嘅蝦頭膏,呢個時候就需要更多更多嘅蒜先至可以提升到最佳嘅味道,至於個龍蝦殼就唔需要急住扔, 反而可以提前擺落去煲粥嗰度令到味道更容易吸收🦞🦞🦞🦞🦞🦞🦞🦞🦞

🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
之後就輪到大主角, 大黃奄蟹, 爆膏當然不在話下,更重要係蒸熟左之後完全有一種蟹黃味嘅濃郁, 呢一個蟹膏並唔似食大閘蟹嗰種硬口感,真係好似流心蛋黃嗰種絲滑質感,裏面嘅肉亦都唔少, 更加可以配合個粥底一齊食成為左一個鮮味嘅蟹粥, 最後花少少功夫拆埋蟹鉗,就食到更加大份嘅蟹扒肉😬😬😬🔥🔥🔥🔥

2022-01-30
  • 罕有大黃奄蟹
  • 台灣九孔鮑魚
  • 日本大元貝
  • 琵琶龍蝦
2022-01-14 33 浏览
疫情冇晚市。公司請食飯就變左做午市。之前食過午餐唔錯。原來可以午餐食蒸鍋。但要預訂。老闆請食飯梗係食最好。都真係咪蝕。有幾個凍盤。又有蒸海鮮。又有粥。勁飽肚。冰鎮帶子北寄貝同龍蝦。好鮮甜,食完呢個就燕野。有大蝦,青口,刀貝等。。。蒸又好好食。好耐之前已經食過九龍城店,前排食過晚市,估唔到午餐都有。仲可以食到冰鎮海鮮。午餐食蒸海鮮都另一番風味。而佢地咁耐都冇變,一直都幫客人去蒸避免過龍唔好食。夠鐘一響就可以打開蓋就食。十分方便。食到最後送埋糖水。滿足的一餐。
有幾個凍盤。又有蒸海鮮。又有粥。勁飽肚。
食到最後送埋糖水。滿足的一餐。

2022-01-07
  • 澳洲青年龍蝦
2022-01-13 60 浏览
朋友生日,我們選了吃蒸海鮮慶祝。訂了6:30直接入座。坐下便先幫我們放個粥底及一碟炸魚皮,炸魚皮夠脆,每人兩件。粥底及醬油費$15/位。洛神紅梅汁$78/渣不太酸,好味。我們一行四人選了兩個2人餐@$1099,員工說當天沒有原先的澳洲青年龍蝦,要加$168轉大龍蝦,我們有微言,後來我們兩個2人餐只轉了一隻大龍蝦,沒有另外收費,不過隻大龍蝦跟我想像的大龍蝦size有些出入,咁原先的澳洲青年龍蝦都底有幾細隻?香辣海蜇青瓜味道一段,不辣的。每人半隻罕有大黃奄蟹,有肉有膏,鮮甜。深海海皇斑,每兩位半條,不重魚味,唔係特別鮮甜,普通。大龍蝦,此乃4人份量,肉質彈牙。韓國慶南珍珠蠔,台灣九孔飽魚,兩款都鮮味。越南大虎蝦比較普通,沒有什麼特別。紐西蘭刀貝蚌,大西洋野生青口,兩款都鮮味。日本大元貝一般。黑安格斯牛肉普通。濟州黑毛豬,每人兩片,鞋的,但有肉味。套餐其他食物包括蟲草花雞件,芝心小籠包,星爺爆槳瀨尿牛丸,蟹仙蝦蟹棗,豬骨濃汁貢丸,有機蔬菜籃。牛丸和貢丸都幾好味。朋友生日送了壽包。招呼幾好,幫我們蒸,傾下講下食了4小時。
朋友生日,我們選了吃蒸海鮮慶祝。
訂了6:30直接入座。

坐下便先幫我們放個粥底及一碟炸魚皮,炸魚皮夠脆,每人兩件。

粥底及醬油費$15/位。

洛神紅梅汁$78/渣不太酸,好味。

香辣海蜇青瓜味道一段,不辣的。
香辣海蜇青瓜

每人半隻罕有大黃奄蟹,有肉有膏,鮮甜。
罕有大黃奄蟹

深海海皇斑,每兩位半條,不重魚味,唔係特別鮮甜,普通。
深海海皇斑

大龍蝦,此乃4人份量,肉質彈牙。
大龍蝦

韓國慶南珍珠蠔,台灣九孔飽魚,兩款都鮮味。
韓國慶南珍珠蠔,台灣九孔飽魚

越南大虎蝦比較普通,沒有什麼特別。
越南大虎蝦

紐西蘭刀貝蚌,大西洋野生青口,兩款都鮮味。
紐西蘭刀貝蚌,大西洋野生青口

日本大元貝一般。
日本大元貝

黑安格斯牛肉普通。
黑安格斯牛肉

濟州黑毛豬,每人兩片,鞋的,但有肉味。
濟州黑毛豬

朋友生日送了壽包。

招呼幾好,幫我們蒸,傾下講下食了4小時。
2021-12-30
$642.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日
大龍蝦
1K
2022-01-13 2369 浏览
每過一排就會想去食下海鮮,蟹仙的確係市區食海鮮好地方!每次去總會非常難忘,因為每款海鮮都好有鮮味😋餐廳都幾多人,而且店員服務好好,會周圍同人傾計介紹海鮮款式同來源,感覺好開心融洽呢!而這裡特別之處是,店員會幫忙蒸+夾海鮮,只需要坐定定傾計等食就ok!點了$439的海鮮餐,先來的是貝殼類海鮮,每款海鮮都是野生的,而且上碟時還在動,非常新鮮!台灣九孔鮑魚—口感幾好,咬落去軟香中滲出甜味,海水味濃郁,慢慢食,享受鮮甜味道紐西蘭刀背蚌、月亮貝同大西洋野生青口都超大隻,特別喜歡月亮貝 ,食落去超鮮甜,仲包含了滿滿的海水鮮味😋另外韓國蠔雖然不算好大隻,但同樣咬落去微甜中帶鮮味,水準不錯食過貝殼類,就到了重點-龍蝦和蟹😍幾樣都是我favourite,而且每款都超水準,好滿足😋澳洲龍蝦蒸的時間調配得剛剛好,啖啖肉之餘肉質超新鮮彈口,龍蝦膏非常香口,有點似蛋黃😋另一滋味之選是罕有大黃奄蟹🦀,當晚的蟹是特別的綠色膏,代表這蟹並非雜食,而是食海草的。蟹膏食落去甘香味重,吃過後有好特別的回甘味,再加上甜香實在的肉質,一吃難忘。至於饅頭蟹,不能expect食好多肉食,主要是吃鮮甜味 ,特別喜歡橙色膏的蟹,食落去

紐西蘭刀背蚌

太平洋饅頭蟹

至於饅頭蟹,不能expect食好多肉食,主要是吃鮮甜味 ,特別喜歡橙色膏的蟹,食落去超鮮甜!

最後就品嚐吸收了海鮮精華的粥,真係好鮮甜~

以這個價錢,食到如此fresh的野生海鮮,還有
極緻服務 (店員非常快手地蒸海鮮、倒垃圾、湛水),的確難得!一定再來😆😋😋

紐西蘭刀背蚌
太平洋饅頭蟹
2022-01-13 18 浏览
最鐘意食海鮮既我, 今次約埋朋友一行四人去呢間位於銅鑼灣既~蟹仙海鮮私房蒸氣石鍋👍🏻👍🏻。套餐有好多選擇,而我哋就點咗呢個 5.5折之後每位$439既尊貴海鮮套餐😊。先來個海鮮頭盤~🐟深海海星斑、台灣九孔鮑魚(大隻又彈牙)、🦐越南大虎蝦(肉質夠厚實)、大西洋野生青口(鮮甜有咬口)、韓國慶南珍珠蠔和貝類等等...澳洲花龍蝦,即點即切,一放上檯龍蝦肉仍然在跳動,好新鮮👍🏻!罕有大黃奄蟹~ 超多蟹膏,而蟹肉亦好鮮甜👍🏻👍🏻!再食埋個有機蔬菜,最後海鮮既精華和水份已經滲入粥底,食埋碗充滿海鮮精華既排骨粥,飽哂😊!

罕有大黃奄蟹~ 超多蟹膏,而蟹肉亦好鮮甜👍🏻👍🏻!

疫情期間無得食晚飯,唯有提早約埋朋友去銅鑼灣食蒸氣海鮮鍋,今次去咗🦀️《蟹仙》🦀️疫情關係,衛生都好重要,見到餐具會作高溫消毒,放心哂😊!海鮮套餐有幾款選擇,而我地就點咗個尊貴海鮮餐$439!有齊🐠魚、🦐蝦、鮑魚、貝類、蔬菜和粥底等等...而最吸引既當然係呢隻(澳洲花龍蝦)🦞🦞大大隻又多膏,平日可當刺身食用,肉質夠實又彈牙😋而龍蝦頭亦可放係粥底,提升鮮味!(大黃奄蟹)賣相已經好吸引,為咗保留海鮮最純粹嘅鮮味,用蒸氣石碢烹調海鮮,過程中不用加任何調味料,只是將石碢底下嘅蒸餾水煲滾成蒸氣再把海鮮蒸熟,就咁食已經好鮮甜美味😋!最後海鮮嘅精華,喺蒸煮過程中會流到底層粥底,所以就可以品嘗到充滿鮮味既海鮮粥啦👍🏻👍🏻!

2022-01-10 15 浏览
一到冬天無論係屋企或者出去打邊爐次數都比較多,想轉下食海鮮蒸氣火鍋,就相約朋友一齊到位於銅鑼灣(蟹仙海鮮蒸鍋大公館)入座後店員為我們先蒸一蒸餐具非常衛生👍餐牌亦有很多套餐選擇,可以按照自己鍾意食的海鮮去選擇套餐,最後我們點了一個$439海鮮套餐!包括10款海鮮及蔬菜籃。每樣海鮮都有服務員幫我們放入蒸鍋,完全不用自己動手。海鮮包括有:深海海星斑、鮑魚、大虎蝦、青口,刀貝蚌和生蠔等,海星斑魚肉清甜嫩滑,鮑魚厚肉彈牙,大虎蝦肉質爽口,其餘海鮮都好新鮮。澳洲大龍蝦🦞龍蝦大大隻,肉質透白清甜,每一啖都蝦味濃郁,蝦頭帶點蟹膏,正!大黃奄蟹-每隻蟹都一開二,蟹膏多到覆蓋住蟹肉,蒸熟後蟹膏好香濃又啖啖肉,不用任何醬汁原汁原味已經好好食😋蔬菜籃裏面全部都係有機蔬菜,新鮮又有益!最後食返個之前所有海鮮的精華都放落這個粥底,超鮮甜好味😋每人都食咗一大碗!
入座後店員為我們先蒸一蒸餐具非常衛生👍
蔬菜籃裏面全部都係有機蔬菜,新鮮又有益!

2022-01-01 17 浏览
銅鑼灣海鮮蒸鍋 享受海鮮鮮甜😍下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 菲律賓黃奄蟹🦀爆膏之選 橙黃色既膏好濃滑 蟹肉雖少但十分鮮甜👍🏻 越南海虎蝦🦐大大隻厚肉爽口兼彈牙 蝦頭有膏 非常濃郁👍🏻 紐西蘭刀貝蚌蚌肉一咬爆汁 鮮甜無沙 小心辣親呀❗️注意事項⚠️- 正門進入餐廳必須行樓梯 後問有𨋢可搭🛗- 職員十分友善 但過份參與客人對話會造成負擔感👉🏻👈🏻- 基本上職員會主理食材 但枱面上亦有列出各樣食材建議煮食時間供參考- 用現金或FPS付款現會贈送甜品😻- 每人最低消費一份海鮮套餐- 現每位收15蚊粥底及醬油費
銅鑼灣海鮮蒸鍋 享受海鮮鮮甜😍

下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟

- 每人最低消費一份海鮮套餐
- 現每位收15蚊粥底及醬油費

2021-12-28
2021-12-31 95 浏览
邀約友人共膳,事前已經在OPENRICE做足功課才挑選這間蟹仙晚飯,而且友人以前去過九龍城的分店,感覺很不錯,所以大家都完全沒有預料到銅鑼灣分店的食物質素如此令人失望!!首先,第一道上來的所謂“深海星斑”十居其九是冰枱貨!!!上菜的時候已經看到肉不是透明的,蒸的過程也是非常奇怪:薄薄兩片魚肉要伺應來回三次開蓋檢查,並持續加時,才完全蒸熟!!魚的腥味很重,吃慣魚的人吃一口就知道是什麽貨色,肯定是冰枱貨無誤,實在令人失望。這裏鄭重建議餐廳在餐牌上寫清楚魚的狀況,是游水新鮮還是冰枱貨必須寫清楚,以免食客誤會!其後的貝類也很一般,元貝有三個,其中兩個的尺寸只有5毫的大小,有圖有真相。蠔也是不值一提的,全部貝類只有鮑魚是正常的。最後的蟹是OK的。還好我們加了龍蝦,雖然只是西澳,但是肉質新鮮,分量正常,是全餐唯一值得吃的海鮮。粥是沒有鮮味的,加了菜圃后才可以勉强吃一碗。一行三人共付$2000幾,性價比為0。餐廳的服務算是不錯的,員工態度有禮貌,不過食物質素實在不敢恭維。

2021-12-30
2021-12-29 17 浏览
銅鑼灣都開了蟹仙,餐廳主打野生海鮮,而且經常番貨流量夠大,所以keep到品質!由於夠新鮮鮮味,所以基本上用上豉油調味既機會係零呀!食番原汁原味,最好不過。有指引清楚列明每款蒸海鮮既時間,包無出錯!東星班,肉質夠嫩滑溜,充滿魚香不帶腥!台灣九孔鮑,新鮮彈牙有質感,蒸到剛剛熟,一 d都唔乾身,好掂!刀貝,蒸完後殼打開,盛住肉汁,非常鮮味帶咸鮮,肉質夠飽滿,一啖一隻熱辣辣,好好食好滿足!海虎蝦 size不大不小,但肉質夠爽彈新鮮,蝦頭帶膏,好正,蝦既香味好濃沃!蟹肉亦有大量膏,龍蝦夠大隻,肉質夠緊緻挺身,好新鮮,之後將龍蝦殼放在鍋底煲粥,更添鮮香。最後粥底當然沒有失望!無味精,雞粉,只加上青葱,就食得,亦食得出剛才蒸海鮮既海鮮精華,好美味。

有指引清楚列明每款蒸海鮮既時間,包無出錯!

東星班,
肉質夠嫩滑溜,充滿魚香不帶腥!

台灣九孔鮑,

新鮮彈牙有質感,蒸到剛剛熟,一 d都唔乾身,好掂!
刀貝,

蟹肉亦有大量膏,

龍蝦夠大隻,肉質夠緊緻挺身,好新鮮,
之後將龍蝦殼放在鍋底煲粥,

2021-12-28 16 浏览
今日同朋友係cwb 食蒸海鮮餐,yummy最好吃的清蒸鮑魚,因爲清蒸鮑魚做出來的味道才會更加鮮美一些,而且不會流失他們本來的味道新鮮的鮑魚不需要過多地烹飪,只需清蒸就能品嘗到海鮮特有的鮮甜味道大虎蝦,肉質緊實Q彈口感新鮮甜美🦐野生海蝦,肉質肥厚很有嚼勁,正扇貝的肉質鮮嫩,蒸著吃能夠保留它的鮮嫩口感,並且保留海鮮的原汁原味海星斑,魚身富光澤、發亮、鮮明,肉質異常鮮美,魚肉入口,勁道彈牙還略有甜最後就係食清蒸龍蝦,肥美橙紅色蝦身,鮮活時蝦肉精瑩通透,肉質鮮嫩香甜,口感超爽脆, 蝦殼 再用黎做粥底,粥底吸引晒所以海鮮精華,極鮮甜
今日同朋友係cwb 食蒸海鮮餐,yummy

2021-12-27 28 浏览
我今次叫咗嗰尊貴海鮮套餐,每位$439💁🏻‍♀️ 星期五六日及公眾假期要加$28/位,同埋粥底都要加$15/位,所以如果你公眾假期過嚟食加埋一要$530左右,星期一至四就$500左右☺️用食物嘅鮮甜度嚟講真係值得嘅🥰 因為就算你唔懶,係外面都好難買到呢嗰質素嘅貝殼類同蟹😋 今次包括咗:罕有大黃奄蟹🦀 - 好多膏,好好食👍🏻 - 經理仲教咗我,原來蟹膏有黑色😯 黑色代表隻蟹食齋,佢啲蟹膏會係苦嘅,但係啲蟹肉會好好食🤔 希望有機會試到😂澳洲龍蝦🦞- 教大家係尾開始整出嚟,就可以成舊肉食😳鮑魚 & 大虎蝦 - 肉質好好,食得出新鮮😋生青口 & 刀貝蚌 & 馬刀貝- 食落有海水味🌊 員工仲解釋我聽因為佢哋係深海😳 所以有機會入面有蟹仔(我真係見到🥰)韓國慶南珍珠蠔 - 超級鮮甜‼有機蔬菜籃🧺🥬另外,張枱側面會有嗰拉到出嚟嘅櫃桶仔,係俾你放垃圾架,咁多貝殼類食物呢個設計真係好方便😄 同埋呢度啲服務質素好好,佢會幫你逐樣逐樣整,咁就一定唔會蒸過咗🥰 會繼續嚟食😆
今次包括咗:
澳洲龍蝦🦞- 教大家係尾開始整出嚟,就可以成舊肉食😳
鮑魚 & 大虎蝦 - 肉質好好,食得出新鮮😋
韓國慶南珍珠蠔 - 超級鮮甜‼
有機蔬菜籃🧺🥬

2021-12-26 12 浏览
這家店有幾家分店,銅鑼灣店是我第一次光顧。餐廳裝潢簡單,晚上七時,已經有好幾台客人,生意不錯!翻開餐牌,有不同的海鮮套餐,任君選擇。我們選擇了尊貴海鮮套餐。在蒸鍋下面已經先放了生米、芋頭、肉等材料熬煮,待最後吸收了海鮮的鮮甜就可以享用。首先店員先蒸越南大虎蝦和紐西蘭青口。兩款海鮮都鮮味十足,尤其紐西蘭青口,改變了我對青口的印象,原來口感如此鮮和爽口。之後蒸台灣九孔鮑魚,鮑魚尺寸中等,很彈牙。紐西蘭刀具有兩隻,入口肉厚爽甜。之後是韓國慶南珍珠蠔,入口海水味很突出。然後是蒸澳洲青年龍蝦,龍蝦蝦肉紮實爽彈,令人滿意。還有我最期待的罕有大黃奄蟹,蟹膏濃稠。入口香醇美味,蟹肉和蟹膏不算多,勝在清香可口。最後是有機蔬菜籃,有粟米等,吃完之後就吃芋頭排骨粥底,米粥吸滿了海鮮的甜味,入口很香甜,店員再送上菜脯,更添口感。
這家店有幾家分店,銅鑼灣店是我第一次光顧。

餐廳裝潢簡單,晚上七時,已經有好幾台客人,生意不錯!

首先店員先蒸越南大虎蝦和紐西蘭青口。

之後蒸台灣九孔鮑魚,鮑魚尺寸中等,很彈牙。

紐西蘭刀具有兩隻,入口肉厚爽甜。

之後是韓國慶南珍珠蠔,入口海水味很突出。

然後是蒸澳洲青年龍蝦,龍蝦蝦肉紮實爽彈,令人滿意。

2021-12-26 1530 浏览
好久沒吃蒸海鮮,於是和家人訂檯吃蒸海鮮。餐廳光猛企理,面積很大,座位好寬闊。有不同價錢的套餐選擇,我們選擇了尊貴海鮮套餐$439/位。自己選擇醬料,有蒜蓉、蔥花、炸蒜、辣椒、豉油等,不過店員建議吃海鮮不用沾醬料。⭐️罕有大黃奄蟹蒸熟後,蟹膏飽滿鮮甜,啖啖蟹肉自帶清甜滋味,也是整個套餐裡最美味的一款海鮮,很棒。⭐️大平洋饅頭蟹 饅頭蟹形狀像饅頭,蟹肉和蟹膏不算多,勝在鮮甜。⭐️澳洲青年龍蝦龍蝦蒸熟後蝦肉十分飽滿,一挑起整條蝦肉塞進嘴裡實在滿足。⭐️台灣九孔鮑魚鮑魚飽滿軟腍,入口鮮味十足。⭐️越南大虎蝦先蒸蝦,蝦肉爽口彈牙。⭐️大西洋野生青口入口鹹鮮,口感爽彈,愈嚼愈想甜。⭐️紐西蘭刀具蚌有兩隻蚌,肉質飽滿爽脆。⭐️韓國慶南珍珠蠔蒸完小小一隻,有濃郁的海水味,肉質鹹甜。⭐️有機蔬菜籃有粟米和幾款蔬菜,入口味道清爽清甜。最後將吸收了海鮮精華的米粥再猛火煮一煮,加上蔥花和菜脯,很飽足。

好久沒吃蒸海鮮,於是和家人訂檯吃蒸海鮮。

餐廳光猛企理,面積很大,座位好寬闊。

有不同價錢的套餐選擇,我們選擇了尊貴海鮮套餐$439/位。

⭐️罕有大黃奄蟹

⭐️大平洋饅頭蟹

饅頭蟹形狀像饅頭,蟹肉和蟹膏不算多,勝在鮮甜。

⭐️澳洲青年龍蝦
澳洲青年龍蝦

龍蝦蒸熟後蝦肉十分飽滿,一挑起整條蝦肉塞進嘴裡實在滿足。

⭐️台灣九孔鮑魚
台灣九孔鮑魚

鮑魚飽滿軟腍,入口鮮味十足。

⭐️越南大虎蝦
越南大虎蝦

先蒸蝦,蝦肉爽口彈牙。

⭐️大西洋野生青口
大西洋野生青口

入口鹹鮮,口感爽彈,愈嚼愈想甜。

⭐️紐西蘭刀具蚌
紐西蘭刀具蚌

有兩隻蚌,肉質飽滿爽脆。

⭐️韓國慶南珍珠蠔

韓國慶南珍珠蠔

蒸完小小一隻,有濃郁的海水味,肉質鹹甜。

⭐️有機蔬菜籃
有粟米和幾款蔬菜,入口味道清爽清甜。

$499.5 (晚餐)
紐西蘭刀具蚌