餐厅: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
资讯:

2022-04-24 44 浏览
海鮮蒸鍋周街都係,但好食而食材新鮮我淨係會推介呢間😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋海鮮係極之新鮮😍😍😍😍😍😍😍😍😍基本上唔洗點樣調味就可以食返本身食材既鮮甜。❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️今次我食既呢個套餐包左龍蝦,石斑,鮑魚,青口,蝦,蠔,同埋一啲貝。每款海鮮都會有專人幫你蒸煮,唔洗估估下又唔知蒸幾耐,服務一流🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰最後會跟埋個粥底俾你食返滴落去海鮮既鮮甜味,真係無得頂。

最後會跟埋個粥底俾你食返滴落去海鮮既鮮甜味,真係無得頂。
2022-04-23 1329 浏览
👯超愛吃海鮮的我們👯梗係要搵間蒸海鮮嘅專門店醫下肚仔啦😍望見個餐牌,已經感到大滿足🥰尊貴海鮮套餐(原價$798) ✨現在特價$439/位(10款)大胃王或大食妹👫還可以按照喜好😋升級或追加各款海鮮🐟深海海星斑肉質厚實好新鮮洒上熱辣辣嘅豉油超級鮮味😋生猛大蝦及5款新鮮貝殼越南大虎蝦肉質鮮甜,口感彈牙台灣九孔鮑魚蒸嘅時間調教得剛好👍鮑魚肉質厚實, 唔韌有嚼感紐西蘭刀貝蚌好鮮味,肉質爽口日月蚌不常吃到嘅蚌類好新鮮,冇沙, 肉質爽甜滑口🦪韓國慶南珍珠蠔蠔肉係爽身嘅口感仲有淡淡嘅海水味大西洋野生青口好大隻白白淨野生青口嘅口感真係唔同肉厚得嚟肉質軟淋淋,好嫩口🦞澳洲龍蝦仔肉質鮮嫩無比,蝦肉味濃口感彈牙👍😍🦀大黃奄蟹蟹肉味鮮甜,超多蟹膏入口即溶,口味回甘👍🥬🌽有機蔬菜籃食材好新鮮菜籃內有三款蔬菜及粟米蒸鍋內鍋底嘅粥材料也絕不馬虎, 內有芋頭粒,粟米粒及瓜粒, 最後再加一啲大頭菜粒,薑絲及蔥花, 濃濃海鮮味嘅粥, 好滋味😋最後上埋甜品🍬🍬🥥椰汁西米露
👯超愛吃海鮮的我們👯
梗係要搵間蒸海鮮嘅專門店
醫下肚仔啦😍
望見個餐牌,已經感到大滿足🥰

尊貴海鮮套餐(原價$798)
✨現在特價$439/位(10款)
大胃王或大食妹👫

生猛大蝦及5款新鮮貝殼
越南大虎蝦
肉質鮮甜,口感彈牙
蒸嘅時間調教得剛好👍
鮑魚肉質厚實, 唔韌有嚼感
紐西蘭刀貝蚌
好鮮味,肉質爽口
日月蚌
不常吃到嘅蚌類
好新鮮,冇沙, 肉質爽甜滑口
🦪韓國慶南珍珠蠔
蠔肉係爽身嘅口感
仲有淡淡嘅海水味
大西洋野生青口
好大隻白白淨
野生青口嘅口感真係唔同
肉厚得嚟肉質軟淋淋,好嫩口
🦞澳洲龍蝦仔
肉質鮮嫩無比,蝦肉味濃
口感彈牙👍😍
🦀大黃奄蟹
蟹肉味鮮甜,超多蟹膏
入口即溶,口味回甘👍

🥬🌽有機蔬菜籃
食材好新鮮
菜籃內有三款蔬菜及粟米

蒸鍋內鍋底嘅粥
材料也絕不馬虎, 內有芋頭粒,
粟米粒及瓜粒, 最後再加一啲
大頭菜粒,薑絲及蔥花, 濃濃海鮮味嘅粥, 好滋味😋

最後上埋甜品🍬🍬
🥥椰汁西米露

2022-04-23 32 浏览
前排又同朋友嚟呢度食蒸海鮮😘😘😘😘😘😘呢度嘅海鮮除咗新鮮,店員嘅服務態度仲好好,每一款海鮮都會好細心咁教我哋點食❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️我自己最鍾意食嘅係龍蝦,肉質爽彈鮮甜之外,仲要有好多龍蝦膏,好香好creamy😝😝😝😝😝😝😝😝😝😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍最尾食埋個粥底,係一個完美嘅句號❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
前排又同朋友嚟呢度食蒸海鮮😘😘😘😘😘😘

*此餐廳收取加一服務費。尊貴海鮮套餐(單點$439),半條深海海星斑肉質細嫩,配以蒸魚豉油食用,鮮味更加突出。罕有大黃奄蟹(跟餐$0),肉質肥美,蟹膏飽滿,味道咸鮮,蟹肉一梳梳,食得好滿足。澳洲青年龍蝦(跟餐$0),肉質雪白,味道鮮甜。台灣九孔鮑魚、紐西蘭刀貝蚌(跟餐$0),肉質厚肉,食落有咬口。越南大虎蝦,口感爽彈,食落好新鮮。大西洋野生青口(跟餐$0),表面鋪滿蟹肉蟹粉,青口好大隻。日本大元貝(跟餐$0),群邊口感爽脆,元貝食落鮮味十足。韓國慶南珍珠蠔(跟餐$0),肉質圓潤,口感Creamy,帶有輕微海水味道。有機蔬菜籃(跟餐$0),有生菜、娃娃菜、粟米。粥底(單點$15),好足料,內有排骨、粟米、香蔥、菜脯。醬料(跟餐$0),有蒜蓉、香蔥、炸蒜、指天椒、豉油。椰汁雪燕燉官燕(跟餐$0),雪燕、官燕份量多,口感細滑,味道香甜。
*此餐廳收取加一服務費。

澳洲青年龍蝦(跟餐$0),肉質雪白,味道鮮甜。

越南大虎蝦,口感爽彈,食落好新鮮。

大西洋野生青口(跟餐$0),表面鋪滿蟹肉蟹粉,青口好大隻。

日本大元貝(跟餐$0),群邊口感爽脆,元貝食落鮮味十足。

有機蔬菜籃(跟餐$0),有生菜、娃娃菜、粟米。

粥底(單點$15),好足料,內有排骨、粟米、香蔥、菜脯。

醬料(跟餐$0),有蒜蓉、香蔥、炸蒜、指天椒、豉油。

• 韓國慶南珍珠蠔
  • 紐西蘭刀貝蚌
  • 椰汁雪燕燉官燕
2022-02-21 161 浏览
凍冰冰嘅時候就梗係要去食返一啲暖粒粒嘅嘢啦,今次就去咗食呢一個蒸氣海鮮火鍋!一個海鮮大餐真係非常之吸引, $439一位係好超值嘅價錢!入面有蟹,星斑,鮑魚,青口,蜆肉!真係非常吸引,我好鍾意食呢一度嘅蟹,因為蟹膏真係好香!而且呢度嘅鮑魚都係爽口彈牙!

2022-02-09 78 浏览
銅鑼灣呢間新分店真係又大又新,位置就在2樓,門口有大大隻蟹嘅裝飾,謝斐道有很多食肆,認住隻大蟹就搵到!新年新開始,食一餐海鮮獎勵吓自己,同朋友聯誼一下絕對好重要!呢間餐廳真係可以令人好relax,因為可以慢慢食,冇時限,亦有店員為你打點處理每一種食品,直到你食飽飽好滿足!精彩嘅海鮮包括有刀背蚌、新鮮青口、蠔、大元貝、老虎蝦、東星班、青年龍蝦、大醃蟹。樣樣都鮮味十足,基本上都唔需要有任何調味料,就可以食到唔同海鮮最根本嘅味道!最根本嘅味道!最根本嘅味道!

🌕Hello我係Moon🌕近排天氣又凍返, 又係時候圍「爐」取暖, 食返餐好嘅, 😛除咗為人熟悉嘅打邊爐之外而家亦都越嚟越興蒸氣火鍋,😎仲要係配上一大堆新鮮嘅海鮮,最重要嘅就係食出最天然嘅味道😙蟹仙蒸氣火鍋最出名嘅地方就係採用最新鮮最新鮮嘅材料,😋基本上同新鮮留起嗰陣時一模一樣, 海鮮嘅新鮮程度絕對冇得呃人👍🏼基本上都係以套餐嘅形式來叫,😊比較完之後覺得最高性價比嘅就係呢一款尊貴海鮮套餐, 海裏面嘅海產基本上都應有盡有,😇魚蝦蟹龍蝦同埋貝類都齊集晒, 😍係時候享受一下海鮮嘅盛宴😗打響頭炮嘅就係深海海星班, 😎肉質又滑又結實,用嚟做蒸氣用途感覺上仲好過用嚟炒,原汁原味嘅享受,😉之後仲有越南大虎蝦, 🤪每一隻都大大隻又呈現鮮紅色,絕對係新鮮嘅保證,只係需要兩三分鐘就已經整好咗, 🤣因為夠晒大隻所以可以分兩啖嚟食,第一啖就係食原汁原味,第二啖就可以點埋自己調製嘅醬料,🤪蒜蓉或者炸蒜就最能夠提升鮮味😛最重口味嘅話就莫過於紐西蘭月亮貝, 😝海水味充足,對比起生蠔更有咸嘅味道,所以呢一度嘅店員或者老闆都強烈建議唔需要再點醬料嚟食,😗輪到兩個主角出場啦,😎先享受嘅就係琵琶龍蝦,個體唔算好大但肉質呈現
🌕Hello我係Moon🌕

打響頭炮嘅就係深海海星班,

輪到兩個主角出場啦,😎先享受嘅就係琵琶龍蝦,個體唔算好大但肉質呈現半透明嘅狀態,亦都係一個新鮮嘅現象, 🤩同樣蒸嘅時間大約都係6分鐘左右咁就可以蒸得出最適中嘅口感,同樣都係要再點啲辣椒豉油就帶出更鮮甜嘅味道, 雖然肉質係結實但係唔需要咀嚼太耐, 🥳另外當然唔可以錯過蝦頭膏嘅部份,嗰個位亦都係精華所在😜

最後當然唔少得大黃奄蟹,😇蟹黃量都算多,蒸完之後已經蟹香撲鼻,但除咗蟹膏夠甜之外唔可以錯過大量嘅蟹肉,
☺️亦都係飽滿鮮味十足, 😆留返少少蟹肉因為臨尾仲會食埋經過多重海鮮嘅精華滋潤嘅粥,
咁就成為左街知巷聞嘅蟹粥,😁絕對係一個窩心有溫暖嘅結尾😍

🌕最後MoonMoon真係好滿意依度嘅蒸氣火鍋,食材新鮮而且肉質鮮甜,服務態度亦都好好!🌕
2022-02-07 40 浏览
今日有機會同女朋友試吓石鍋蒸海鮮。這個尊貴海鮮套餐總共有10道菜:1)深海海星班(兩人半條蒸)加咗薑蔥蒸6分鐘後肉質彈牙細嫩沾上蒸魚豉油不失清蒸星斑嘅鮮和甜!2)越南大虎蝦(3分鐘)今次唔係開邊蒸蒜蓉而係清蒸,大大隻,肉質飽滿,新鮮彈牙。點上自己調嘅辣椒豉油。正!3)台灣九孔鮑魚(2分鐘)平時蒸鮑魚會加上陳皮,今次清蒸。原汁原味,也不用點豉油,肉質鮮甜有咬口。4)韓國興南珍珠蠔(4分鐘)清蒸4分鐘啱啱熟,海水味衝入鼻腔,蠔嘅鮮味同食生蠔不遑多讓。5)大西洋野生青口(4分鐘)再食清蒸青口,少咗法式焗青口嘅芝士味,但突出咗新鮮青口嘅鮮甜!6)紐西蘭刀背蚌(2-3分鐘)7)紐西蘭月亮貝(2-3分鐘)兩者外型上雖然有分別,長形係刀貝、圓嘅係月亮貝。平時好少食,但味道都好相似,一樣咁鮮甜。8)西澳洲青年龍蝦(5分鐘)一點都不輸給澳洲大龍蝦,肉質紮實彈牙。侍應建議將蝦頭放入鍋底白粥裏面以增加白粥鮮味。9)菲律賓奄仔蟹(8分鐘)壓軸登場嘅係菲律賓奄仔蟹,黃多肉厚。女友嫌食蟹麻煩,所以今次可以獨食成隻,淨係拆蟹鉗肉俾佢!不愧係海鮮蒸氣石鍋嘅鎮山之寶,果然有水準!10)有機蔬菜籃(3分鐘)食完咁多海鮮都
1)深海海星班(兩人半條蒸)
2)越南大虎蝦(3分鐘)
3)台灣九孔鮑魚(2分鐘)
4)韓國興南珍珠蠔(4分鐘)
5)大西洋野生青口(4分鐘)
6)紐西蘭刀背蚌(2-3分鐘)
7)紐西蘭月亮貝(2-3分鐘)
8)西澳洲青年龍蝦(5分鐘)
9)菲律賓奄仔蟹(8分鐘)
10)有機蔬菜籃(3分鐘)
食完咁多海鮮都係時候食返啲有機蔬菜!
食完菜輪到石鍋底下便嘅白粥。已經滲入咗之前全部海鮮嘅精華,所以白粥底好鮮甜!

因為第五波疫情,所以今日只有我哋一枱客。經理話送兩個糖水俾我們品嘗吓,係椰汁雪燕糖水
在銅鑼灣食晏從來都唔系易事,本來只想在茶餐廳食個快餐,點知人頭湧湧,於是見到姐姐努力地派傳單,就半推半就咁吃了一頓不錯的蟹黃午餐。地點是「蟹仙海鮮蒸碢大公館」價錢當然比茶餐廳貴三份一,但質素就好好多,同店員傾咗一輪之後就預訂了另一天的晚餐。可惜天意弄人第五輪疫情就殺到埋身,只好將晚餐拖延多幾星期,最後決定提早吃晚餐一了百了。店內裝潢簡潔,大約十多張枱,當天只有我們唯一枱客,哎~希望餐廳能渡過難關。店員稱老闆有40年海鮮買手經驗,確保每一種海鮮均是由漁民捕獲的新鮮靚貨。55 折後專櫃海鮮套餐$439/位我形容這是強大海鮮陣容,我平時都唔多食海鮮,一個字「懶」拆殻,今日可能已經將我一年拆殻嘅quota 用盡了。石窩蒸海鮮更是第一次試,用一頂類似農夫草帽的蓋子蓋着海鮮,店員貼心地為我們預備及調教每種海鮮的時間,令海鮮出爐的時間更精準,味道更佳。套餐共十款海鮮,味道由淡至濃,先由「深海星斑」半份以薑蔥焗幾分鐘店員為我們打開蓋就有得食啦,星斑肉質細嫩,蒸出原來的甜鮮度。「越南大虎蝦」通常開邊蒜蓉蒸,好少用咁大隻虎蝦嚟清蒸,又試吓係點。他隻肉質紮實飽滿,口感厚實,蝦味濃郁,相當唔錯。「台灣九孔鮑魚

地點是「蟹仙海鮮蒸碢大公館」

55 折後

專櫃海鮮套餐$439/位

套餐共十款海鮮,味道由淡至濃,先由

「深海星斑」半份

「越南大虎蝦」
「台灣九孔鮑魚」
識食一定以清蒸,可以吃鮑魚的鮮味,原汁原味,肉質彈牙,嚼勁十足。
正值青口當造季節,剛蒸出來的「大西洋野生青口」漲卜卜,味道份外清甜,吃慣雪藏貨色就感覺好大分別,新鮮青口肉質更富彈性。

「紐西蘭刀背蚌、紐西蘭月亮貝」
這兩款海鮮味道都好相似,先吃到係海水嘅鹹香、繼而係貝類嘅鮮甜,冇渣、有嚼勁。

「韓國慶南珍珠蠔」
蒸煮時間拿捏得10分準成,珍珠蠔剛剛熟,時間不多不少,其身型特別圓潤,咬落爽脆,內裡超juicy ,完全唔感覺到有腥味。

「西澳龍蝦」
龍蝦肉雪白,肉質爽脆、十分鮮甜美味,蝦頭亦有不少蝦膏,我們索性把整隻龍蝦殼放入粥底內烹煮。

我會形容他是壓軸好戲
「罕有大黃菲律賓奄蟹」
一打開蓋見到已經蒸熟機奄仔蟹是勁爆蟹膏,雖然我唔食蟹膏但係都偷偷輕嚐咗一口,口感滑如忌廉,味道好似豬潤,但多了一份鮮味,除咗食蟹膏之外,原來蟹肉都唔少,蟹鉗是我最喜歡嘅海鮮,鮮甜、啖啖肉真係好好味。

三款「有機蔬菜」
蒸出嚟嘅蔬菜,基本上係冇味嘅,所以要用啲醬油嚟調味。
最後梗係要食埋個海鮮粥底,它就是將我剛才吃過嘅海鮮精華滴滴放在粥底內,粥底又香又甜又棉蜜,每人分得兩碗多,絕對足夠填飽肚子。

最後送上甜品 【椰汁雪燕】
2022-02-06
好久沒見的朋友,難得相約水晶吃飯,作為揮別牛年,一起去吃了水晶吃過一次後就念念不忘的蟹仙😋😋😋有人幫你處理好所有食材,幫你計番時間蒸好再夾埋上碟比你,呢種被照顧週到的感覺,真的是試過就會愛上🤤🤤🤤今次我們就試了銅鑼灣的分店,一進門就被他們家的蟹裝潢吸引了💜💜💜今次兩個人叫了個$439的海鮮套餐,這餐廳供應的每款海鮮都是野生的,非常新鮮,而且是真正的海鮮不是養殖/河鮮啊!真的跟在市面上吃的有不一樣👍👍👍 而且最值得一讚的一點,是他們都會直接把餐具放在蒸爐裏先蒸熱,現在疫情這麼嚴峻的情況下,都可以讓顧客吃得安心,這細心位很值得加分👍👍👍$439海鮮套餐這個套餐分別包括了十款海鮮的,每日都不一樣,水晶吃的這天就有以下的海鮮了:深海海星斑、越南大虎蝦、台灣九孔鮑魚、紐西蘭刀貝蚌、紐西蘭月亮貝、韓國慶南珍珠蠔、扇貝、澳洲龍蝦、罕有大王奄蟹和有機蔬菜籃。 大王奄蟹是蟹仙這家餐廳的招牌菜,今次水晶吃的奄蟹也是爆膏漏油的😻😻😻最推薦的是他們家的龍蝦、韓國珍珠蠔、刀背蚌、月亮貝和爆膏奄蟹👍👍👍其實吃蒸氣火鍋,吃完了海鮮之後,那鍋粥才是重點😋😋😋把所有海鮮的精華都吸收了,那麼粥超級鮮甜的🤤🤤🤤再加上脆卜卜
好久沒見的朋友,
難得相約水晶吃飯,
作為揮別牛年,
一起去吃了水晶吃過一次後就念念不忘的蟹仙😋😋😋
有人幫你處理好所有食材,
幫你計番時間蒸好再夾埋上碟比你,
呢種被照顧週到的感覺,
真的是試過就會愛上🤤🤤🤤
今次我們就試了銅鑼灣的分店,
一進門就被他們家的蟹裝潢吸引了💜💜💜

今次兩個人叫了個$439的海鮮套餐,
這餐廳供應的每款海鮮都是野生的,
非常新鮮,
而且是真正的海鮮不是養殖/河鮮啊!
真的跟在市面上吃的有不一樣👍👍👍
而且最值得一讚的一點,
是他們都會直接把餐具放在蒸爐裏先蒸熱,
現在疫情這麼嚴峻的情況下,
都可以讓顧客吃得安心,
這細心位很值得加分👍👍👍

$439海鮮套餐

海鮮拼盤

這個套餐分別包括了十款海鮮的,
每日都不一樣,

扇貝

澳洲龍蝦、

澳洲龍蝦

有機蔬菜籃。

大王奄蟹是蟹仙這家餐廳的招牌菜,
今次水晶吃的奄蟹也是爆膏漏油的😻😻😻

澳洲龍蝦開邊

其實吃蒸氣火鍋
吃完了海鮮之後,
那鍋粥才是重點😋😋😋
把所有海鮮的精華都吸收了,
那麼粥超級鮮甜的🤤🤤🤤
再加上脆卜卜的菜甫,
一個人可以吃上兩三碗粥呢😛😛😛

這次除了海鮮火鍋外,
我們飲品方面就叫了鹹柑桔,

咸柑桔

這餐廳連飲品都很認真,
一壺咸柑桔,
超足料的說,
抵讚👍👍👍

希望快啲可以有番晚市,
再約返三五知己一齊上嚟食過😋😋😋
  • 月亮貝
  • 刀背蚌
  • 韓國珍珠蠔
  • 罕有大黃奄蟹
原來喺銅鑼灣午市都可以食到嘢生蒸海鮮最近因為冇晚市 搵嘢食都要轉做午餐呀 到銅鑼灣shopping完之後嚟到呢度食佢嘅嘢生蒸海鮮 佢嘅海鮮包羅萬有仲有個鮮海鮮粥底㖭 店員會好好心機幫我哋蒸海鮮 同埋介紹原來佢哋嘅海鮮大有來頭都係外國坐飛機進口嘅野生海鮮喺出面比較少有 今日試咗個 尊貴海鮮套餐 四百零蚊有十款海鮮蔬菜 樣樣都好入味好新鮮 罕有大黃掩蟹 好多高高好甘味香濃 好當做 細細隻咁 好多高係處女蟹 高嘅質地別有一番風味 深海海星斑 魚肉好彈牙香濃 加上蒸魚豉油 真係好鮮味 澳洲青年龍蝦 有好多高 肉好彈牙用叉喺蝦尾了上嚟啖啖肉 龍蝦頭好多高 比較罕有 台灣九孔鮑魚 連殼好新鮮 鮑魚好似一個元寶咁蒸幾分鐘就食得 好彈牙 都幾有海水味唔點豉油都得 越南大虎蝦 比普通大少少 蝦味濃郁好多肉 好新鮮 因為野生嘅關係所以特別yummy 大西洋野生青口係我嘅至愛青口鹹味好重 蒸完之後都有一大嚿肉 回甘香濃 紐西蘭刀貝蚌 鮮甜美味 肉質彈牙 比普通嘅蚌大隻 好鮮甜 韓國興南珍珠蠔, 蠔亦都係我嘅至愛呢隻正圓嘅紅好味濃郁唔會太細隻 啖啖肉 味濃郁最後食返啲蔬菜好似好健康咁有機蔬菜籃有粟米 青菜等
原來喺銅鑼灣午市都可以食到嘢生蒸海鮮

深海海星斑 魚肉好彈牙香濃 加上蒸魚豉油 真係好鮮味

紐西蘭刀貝蚌 鮮甜美味 肉質彈牙 比普通嘅蚌大隻 好鮮甜

最後食返啲蔬菜好似好健康咁有機蔬菜籃有粟米 青菜等等 全部嘅海鮮精華落咗去下面嗰煲粥度 之後店員會細心幫你煲好煲海鮮粥 作為呢一餐嘅結尾 好啱冬天食暖笠笠又飽肚 可以嘗試 足各國海鮮 呢一餐午餐真係好精彩

午餐
2022-02-06 24 浏览
蟹仙海鮮蒸碢大公館地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓電話: 91368072=====================過去幾個月一點冬天感覺都沒有,反而中國農曆部年氣溫12-18度,終嚐著大褸架冬更了正值新年間,逗左d利是錢,一於去食好d. 但礙於晚市仲未可以比堂食,就去左食蒸氣海鮮火鍋,旺一旺個虎年。海鮮大餐,有齊曬數得出架海中生物$439一位。奄仔蟹,星斑,鮑魚,蝦,青口,蜆,菜籃。星斑多肉,沾蒸魚生豉油享用。計時蒸熟奄仔蟹,主力是食蟹膏,再慢慢折肉,一絲絲好甜,膏甘香食完上天堂。第一次食琵琶龍蝦,個肉比平時食到架龍蝦更甜呀!因供應唔多,食到是好難得架 鮑魚,蠔,青口,蜆等貝殼類富海水鮮。每樣都鮮味無窮,最後精華煮成粥,午餐食完剛剛好,食左咁多樣海鮮好滿足。
蟹仙海鮮蒸碢大公館
地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
電話: 91368072
=====================

海鮮大餐,有齊曬數得出架海中生物$439一位。

奄仔蟹

,星斑,鮑魚,蝦,青口,蜆,菜籃。

星斑多肉,沾蒸魚生豉油享用。

鮑魚,蠔,青口,蜆等貝殼類富海水鮮。

2022-02-06 22 浏览
蟹仙海鮮蒸碢大公館地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓魚魚有餘,新一年都無點去拜年呀,但意頭野都要做足架,希望來年順順利利,家人健康。被禁晚市,但新年好開始中午去左食蒸氣海鮮火鍋選了$439架海鮮大餐,有奄仔蟹,海星斑(兩位有半條),龍蝦,九孔鮑魚,大西洋青口,刀貝蜆,韓國珍珠蠔同有機菜籃。奄仔蟹好多膏,好蛋黃色,甘香誘人,計肉都好好食。龍蝦肉彈牙飽魚結實得來無蒸過老,易咬中有嚼勁。佢係每樣蒸,計曬時架。條星斑魚肉好咬,無腥味,點小小醬油提味。貝類新鮮甜美,連醬油都唔食點原汁原味。有得混沾醬架最尾仲有粥,集海鮮精華,勁鮮味。送椰汁官蕉糖水
蟹仙海鮮蒸碢大公館
地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓

被禁晚市,但新年好開始中午去左食蒸氣海鮮火鍋

奄仔蟹好多膏,好蛋黃色,甘香誘人,計肉都好好食。

龍蝦肉彈牙

飽魚結實得來無蒸過老,易咬中有嚼勁。

貝類新鮮甜美,連醬油都唔食點原汁原味。

有得混沾醬架

最尾仲有粥,集海鮮精華,勁鮮味。送椰汁官蕉糖水
2022-02-02 18 浏览
就來過年,來一餐我喜歡的海鮮大餐。今次來到做海鮮嘅''蟹仙''專問店,點咗中等價格嘅''尊貴海鮮套餐'',以439嘅價錢,就可以品嚐到生猛的魚,蝦,蟹。本來通常喺夜晚先食嘅,但宜家冇咗夜市堂食,唯有中午食啦。呢個餐有深海海星斑,每2人半條,蒸嘅時間大約8分鐘,啖啖肉,好新鮮;台灣九孔鮑,超級彈牙;越南虎蝦大大隻;大西洋野生青口,紐西蘭刀貝蚌,日本大元貝都係新鮮甜美之貨色。食埋呢D,終於來到重頭戲嘅奄仔蟹及澳洲青年龍蝦,新鮮到呢,上到檯仲見到龍蝦喐緊,的肉潔白飽滿鮮甜;奄仔蟹勁多膏啲肉一梳梳好鮮甜有口感。例排的粥及贈送的甜品滿意度非常之高。

2022-02-01 19 浏览
每隔一段時間都想食下蒸海鮮😜所以就book咗「蟹仙海鮮蒸碢大公館」食尊貴海鮮套餐🌟.罕有大黃奄蟹🦀橙黃色嘅蟹膏同蟹肉都非常鮮甜🤤.深海海星斑🐟肉質嫩滑,配上蒸魚豉油🤎帶微微甜味😋.澳洲青年龍蝦🦞蝦肉飽滿,啖啖肉好滿足🥰龍蝦膏味道似蛋黃,少少回甘😙.台灣九孔鮑魚🇹🇼鮑魚軟腍,鮮味十足😉.越南大虎蝦🦐蝦肉爽口彈牙😆.大西洋野生青口🌊表面加上蟹粉😍鮮味更突出👍🏻.紐西蘭刀具蚌🐚鹹鮮爽脆😗.紐西蘭月亮貝🤍大隻厚肉.韓國慶南珍珠蠔🦪海水味濃郁.有機蔬菜籃🧺有粟米🌽娃娃菜同生菜🥬入口清甜😌.粥底🥣吸滿海鮮精華😬加上粟米、肉粒🐖蔥花同菜脯🥢清清哋又飽肚😊.醬料🧂有蒜蓉🧄蔥花、炸蒜、辣椒🌶豉油.椰汁燉雪燕🥥雪燕好足料😛香甜滋潤
罕有大黃奄蟹🦀橙黃色嘅蟹膏同蟹肉都非常鮮甜🤤
深海海星斑🐟肉質嫩滑,配上蒸魚豉油🤎帶微微甜味😋
台灣九孔鮑魚🇹🇼鮑魚軟腍,鮮味十足😉
越南大虎蝦🦐蝦肉爽口彈牙😆
大西洋野生青口🌊表面加上蟹粉😍鮮味更突出👍🏻
紐西蘭刀具蚌🐚鹹鮮爽脆😗
紐西蘭月亮貝🤍大隻厚肉
韓國慶南珍珠蠔🦪海水味濃郁
有機蔬菜籃🧺有粟米🌽娃娃菜同生菜🥬入口清甜😌
醬料🧂有蒜蓉🧄蔥花、炸蒜、辣椒🌶豉油
椰汁燉雪燕🥥雪燕好足料😛香甜滋潤