經朋友介紹而專登由香港駕駛到新蒲崗試一試這一間由蟹膏拉麵為特色的店鋪。一入門口等了3分鐘也沒有人招呼我們小兩口,唯有自己找坐位坐,另一個我們有小許意見的是餐牌的字型太小了。若然眼睛不是很好的人,真的會有困難去看份餐牌,建議可以加大一些餐牌上的字型。我們點了兩份招牌的蟹皇拉麵配龍蝦海鮮湯。等了一會就到。兩個是沒有湯的拉麵,不過侍應生建議我們如果喜好是湯麵,可以將海鮮湯倒落拉麵到一起進食。拉麵味道及質感還可以,龍蝦海鮮湯充滿龍蝦味,非常入味不錯。但是重點的蟹膏一入口已經嘗到略略的腥味。不知道是不是我們的問題,我們兩個都嘗到的蟹膏是腥腥的,所以吃幾口就停了。雖然我們沒有向店家的職員投訴,因為可能是我們的個人喜好問題。
蟹皇拉麵配海鮮湯
2018-12-08
太耐沒有跟小學同學聚一聚,難得今次約齊四個人岀黎食個晚飯,就決定一於食餐好既!新蒲崗雖然比較偏遠小小,但近朋友放工既關係決定係呢區覓食!其實呢度大把好野食...今次我揀既係【蟹仙】,聽個名都覺得呢到既蟹一定好架勢。四個都係海鮮既粉絲所以都抱住好大期望呢過緊新蒲崗既沿途中,留意到新蒲崗區工作的上班或區內的人,大部份人的衣著總離不開白色、灰色、黑色,有點沉悶!相反!我們就著得又黃又粉紅,色彩奪目,充滿朝氣!【蟹仙】就係仁安街地下舖,正正就係「Mikiki」正後面街,見到呢個Led招牌就唔會錯喔,非常易搵。入面有十張左右既4人枱,每張枱都有一個蒸氣鍋無錯啦,我地今日食既就係「海鮮蒸氣石鍋」提提你去之前一定要book定位先,事關呢度大部份海鮮每日都會由多個地方新鮮空運到港,由於每日既份量以及坐位都限,貿貿然去到真係有機會無得食架!🤭基本上晚餐都係3選1,我地就揀個無咁Heavy既「$398海鮮蒸氣石鍋餐」正所謂食得是福,要食就緊係食最好呢個石鍋餐$398/1位,每位客人包括有「9款海鮮,另外仲有蔬菜同埋核心既粥底」先先黎一盤輕盈...🔹海鮮拼盤,包括有「九孔鮑魚、慶南蠔、日本元貝、蟶子皇、貴妃

新蒲崗雖然比較偏遠小小,但近朋友放工既關係決定係呢區覓食!
其實呢度大把好野食...

今次我揀既係【蟹仙】,聽個名都覺得呢到既蟹一定好架勢。
四個都係海鮮既粉絲所以都抱住好大期望呢

入面有十張左右既4人枱,每張枱都有一個蒸氣鍋
無錯啦,我地今日食既就係「海鮮蒸氣石鍋」

正所謂食得是福,要食就緊係食最好

海鮮蒸氣石鍋

先先黎一盤輕盈...

🔹海鮮拼盤,包括有「九孔鮑魚、慶南蠔、日本元貝、蟶子皇、貴妃蚌及深海龍躉頭腩」

🔹貴妃蚌
貴妃蚌簡單美味又永不失手
呢度蒸完食落去鮮味獨到,蚌肉豐滿肥美,最重要連埋蚌肉邊既湯汁一齊食,味道鮮甜。

🔹日本元貝
日本元貝蒸完後突然變得脹卜卜,咬開既係一絲絲柔軟既感覺,鮮味更勝一籌。

🔹九孔鮑魚
九孔鮑魚就普普通通,但勝在新鮮沾小小鼓油都唔差。
九孔鮑魚

🔹慶南蠔
不少人喜歡趁冬季食鮮蠔,【蟹仙】話我知其實與蠔的約會不是只限冬季啊!

平時食開既蠔都係以生蠔炸蠔為主...
完來慶南蠔用蒸更適合,蠔肉較滑,蠔汁一滴不失,整隻蠔濕潤鮮美又多汁。
多變的口感...認真推介!!!!

🔹蟶子皇
蟶子皇又名西施舌,西施既舌頭有誰不喜歡
硬繃繃既外殼入面剛好相反,口感鮮甜嫩滑非其他貝殼類可以媲美。

蟶子皇

🔹深海龍躉頭腩
深海龍躉頭腩帶着充滿啫哩狀既魚皮肉魚油滿載既魚肉,骨膠原份量勁多啊!!
女士恩物!還有滋補的妙用,不錯。好喜歡

!!!!再黎既仲有海鮮三巨頭

包括「越南頂角膏蟹、菲律賓大黃奄、泰國海蝦及青年龍蝦」
海鮮三巨頭

因為我地四個人既關係叫到兩隻唔同既蟹試下,每人有半隻...
兩蟹種外表雖然不大分別,蒸過後單看外表直情一模一樣,但裏面絕對係兩碼子事。

🔹越南頂角膏蟹
越南頂角膏蟹既蟹膏為硬膏,所謂既硬膏食既時候會帶比你一種粉狀既口感,顏色深橙紅,蟹膏味道極濃厚,整個蟹蓋裝滿滿既蟹膏包你食過滿足,蟹肉實之餘富彈性。

🔹菲律賓大黃奄
同樣為膏蟹,但大黃奄既蟹膏相反係軟膏類,蟹膏creamy呈橙黃色,混合蟹肉既蛋白質,味道變得清而甜,比到我既又是另一種感覺,蟹肉比上面既頂角蟹柔軟多汁。

菲律賓大黃奄

🔹泰國海蝦
大家平時屋企最常食的蝦可能都是泰國海蝦、白蝦丶中蝦,但呢度既海蝦大大隻,足足有一隻手掌長,肉質彈牙肥美。
估唔到新鮮既海蝦係咁甜架!

泰國海蝦

🔹青年龍蝦
青年龍蝦當然又係正到無得講,海中王並唔係浪得虛名,龍蝦肉量多,足以令你塞滿一嘴,不加調味反而食到獨有既一種海鹽味,帶上小小既龍蝦蝦膏,鮮味令人忘返。

🔹蔬菜拼盤
清清腸胃,食返點蔬菜👍
蔬菜拼盤

🔹排骨粥底
最後食埋底層既粥底,包攬以上所有既海鮮既精華,味道鮮甜軟滑,綿綿味道加上一點飽肚感。

P.s.四人同枱仲會額外贈送椰汁雪燕燉官燕
 從賣相到食味、口感,官燕都極像燕窩但呢碗味道可能淡了點,不計是不是官燕但都幾解渴又幾清爽呢。
椰汁雪燕燉官燕

三五知己食個「海鮮蒸氣石鍋」,慢慢食慢慢傾一盡訴心中情,過癮矣。

呢間【蟹仙】不妨一試。食物超級新鮮,一試便知龍與鳳...可能員工說道貨源出處是非常有質素及穩定既關係吧!
侍應真係招呼非常周到,又岩傾!每款食物都有介紹下,好細心!
相對店內環境不算寬敞但座位就闊落舒適,燈火光猛,加上裝修不久,細細間整體環境算是不錯。
最重要是與停車場相連,方便一衆駕駛人士呢。

食到肚仔脹卜卜,都係時候要去散散步消化下...
九孔鮑魚
蟶子皇
菲律賓大黃奄
泰國海蝦
蔬菜拼盤
  • 慶南蠔
  • 貴妃蚌
2018-11-13 193 浏览
話就係八婆仔小聚會 但呢個聚會一啲都唔少一行9人 老闆已經細心咁安排左長枱俾我地分開兩個蒸鍋 我地揀左個298 套餐首先上左游水蝦先 坐左一陣就有得食每人兩隻 係爽口彈牙 而且肉質清甜第一個重頭戲就係龍蝦仲長過手板 蒸4分鐘 好快有得食細心老闆有過黎講解一下 佢地龍蝦來源地咁龍蝦食落鮮味 都唔需要加啲花巧調味 就咁食就得頭部都有好多膏 跟住就係鮑魚 象拔 同蟶子3款都係以清甜為主 蟶子食落好乾淨 一啲沙都無重頭戲2黎喇 係膏蟹黎到已經切好左一半俾我地喇 一人分半隻真係好多膏嫁 好好味道 肥妹影到呢隻係硬膏 食落好似食緊油香好重gei 蛋黃咁入口散發住濃郁香味仲有另一款軟膏 又係完全唔同感受咬落去有軟嫩滑gei感覺 佢鮮味比較多老闆都有黎細心講解呢個蟹來源同埋佢地啲蟹係天然野生仲有下一個就係帶子 佢地帶子都真係幾大粒同新鮮蒸完爽滑彈牙除左呢啲海鮮之外就係時蔬喇 同埋個粥底火鍋咁多海鮮個粥底當然唔錯啦 但如果間蒸多一啲肉相信個粥會更加甜 更加好味
話就係八婆仔小聚會 但呢個聚會一啲都唔少

除左呢啲海鮮之外就係時蔬喇 同埋個粥底火鍋
咁多海鮮個粥底當然唔錯啦 但如果間蒸多一啲肉
相信個粥會更加甜 更加好味
2018-11-13 228 浏览
今日喺公司出去食lunch,經過見到有間新餐廳,見到係蟹做主題,就入去一試。蟹肉拌麵 + 龍蝦海鮮湯蟹皇拌麵 + 龍蝦海鮮湯蟹肉拌麵 :味道較清,麵質彈牙蟹皇拌麵:較有鹹香,麵質彈牙龍蝦海鮮湯:勁鮮味,冇落味精

蟹肉拌麵 + 龍蝦海鮮湯

蟹皇拌麵 + 龍蝦海鮮湯

蟹肉拌麵 :味道較清,麵質彈牙
蟹皇拌麵:較有鹹香,麵質彈牙
龍蝦海鮮湯:勁鮮味,冇落味精
2018-11-10
2018-10-30 219 浏览
想食蒸鍋無意之中在搜尋到小店!食得蒸鍋最重要就係個鮮味!新鮮!新鮮同埋新鮮!在網上見到評價好壞參半所以特意黎試一下!其實當中價錢主要分為$198,$298,$398當中主要分別係蟹,龍蝦及賴尿蝦嘅份量我地二人選擇左$298套餐。開始上既仙貝聖子鮑魚等等,都入口好鮮甜!一d 腥味都無!應該係新小店,服務既哥哥仔,未係好熟手,但其他人都好幫手。重點來啦! 認真!佢地呢個係主打!你已經見到,生既時候已經膏都飛晒出黎!😊😊呢個可以講係全個餐重點~ 膏係超多!肉扎實!一啜正到呢😝😝最後粥底吸收晒d 鮮甜味好正!😋老實講在網上見其他人講唔飽,又小就真係有d 過份,雖然價錢同外面其他蒸鍋比未必係非常抵,但勝在海鮮新鮮,大大份,而且蟹蝦真係好好味!老闆細心講解蟹品種,學到野!知道咩係頂角膏蟹同奄仔蟹皇!都係你識食蒸海鮮,都係食鮮味,大大啖肉!蒸鍋係真係食鮮甜味,唔係新鮮既海產你會食到雪水或加好多配料去加鹽加醋去蓋過鮮味,sell 得鮮!係要比d 錢先食到,真係西貢或鯉魚門唔止呢d 價!另外有一d 需要改進:•廁所有d 唔太乾淨,可以注意一下。•如果套餐有包埋野飲或汽水就更好,唔包都可考慮坐底時來一杯茶
想食蒸鍋無意之中在搜尋到小店!
食得蒸鍋最重要就係個鮮味!新鮮!新鮮同埋新鮮!
在網上見到評價好壞參半所以特意黎試一下!

我地二人選擇左$298套餐。

龍蝦與蟹

呢個可以講係全個餐重點~ 膏係超多!肉扎實!一啜正到呢😝😝
最後粥底吸收晒d 鮮甜味好正!😋

另外有一d 需要改進:
•廁所有d 唔太乾淨,可以注意一下。
•如果套餐有包埋野飲或汽水就更好,唔包都可考慮坐底時來一杯茶,好似養心殿果種米茶,會令整餐飯更美好!

老闆話蟹係來自越南同菲律賓,下個月去芽莊一於搜尋下當地頂角蟹🤣🤣🤣

講起都流口水!下次再黎啦!
龍蝦與蟹
  • 粥底
  • 菲律賓黃奄蟹
2018-10-26 287 浏览
第一次寫食評,叫了$398套餐多咗象抜蚌刺身,三番四次吹未有想不要又話切緊,食到最尾粥才到,感覺不新鮮似雪櫃已久解凍,貝殼類不夠新鮮,色澤偏白,魚得二片又話倏魚好大返來,関我什麼事我食得2片,不夠人手要自已開蓋滾親,收加一水都無杯飲又不可碌咭要收現金,醬料又收錢已中伏,二個人成九佰多元無下次😱

今日就同朋友慶祝生日🎉🎂🎉黎咗食依個蒸氣石鍋,平時多數去打邊爐或者放題, 因為班fd就有D話食雞煲⋯打邊爐熱氣,有D話食魚生生冷。總合晒幫人意見後就決定去食依個蒸鍋。「我就第一次食依D新奇嘢,抱著試下心態而已」結果真係非同凡響去到間舖見到入面已經爆晒人,等左差唔多3個字 個侍應哥仔好快得帶左我地入去,響新蒲崗竟然多人到要排隊打電話訂檯,一開始就已經打消咗我顧慮 咁多人黎食一定有原因埋位一陣間就有個姐姐過黎介紹D餐 有198餐/298餐/398餐 同埋688餐 話688餐要提前預訂,我地見隔離檯D人隻蟹好爆膏,龍蝦好多肉,就跟住叫左3個298 另外同行兩個師兄叫左398餐 398就多我啲298有得揀食依個超大瀨尿蝦或者象拔蚌刺身。膏蟹係最大亮點,一上黎個餐見都D蟹膏已經都我食指大動,蟹係一人半隻 蒸熟之後好香蟹蓋個角都迫住D蟹膏好香💦😛,龍蝦好鮮甜,肉質彈牙,其他海鮮都各有滋味,有鮑魚 元貝 聖子王 龍躉肉 貴妃蚌,我就特別中意聖子王 貴妃蚌。兩個食398嘅師兄兩條瀨尿蝦上黎果陣我又好想食 因為個瀨尿蝦好粗好大😆,蒸完D員工好好會上來幫我地剪開瀨尿蝦,之後師兄分左一段比我,果然唔係淨得個

膏蟹係最大亮點
,一上黎個餐見都D蟹膏已經都我食指大動,蟹係一人半隻 蒸熟之後好香蟹蓋個角都迫住D蟹膏好香💦😛,龍蝦好鮮甜,肉質彈牙,其他海鮮都各有滋味,有鮑魚 元貝 聖子王 龍躉肉 貴妃蚌,我就特別中意聖子王 貴妃蚌。兩個食398嘅師兄兩條瀨尿蝦上黎果陣我又好想食 因為個瀨尿蝦好粗好大😆,蒸完D員工好好會上來幫我地剪開瀨尿蝦,之後師兄分左一段比我,果然唔係淨得個樣,隻瀨尿蝦真係好鮮好正。我地又想叫過兩條黎食,結果散叫個價錢要2百幾蚊,早知叫298陣時直接加多一百食398餐有埋瀨尿蝦喇

食完海鮮 個鍋入面仲有個南瓜排骨海鮮粥
,食第一啖覺得淡,跟著侍應話佢地鑊粥未落過任何調味 攞黎椒鹽話「加小小落粥度試下,」。哇哇哇 不得了一下調起粥入面D海鮮味。清曬個粥仲有依個椰奶燕窩糖水食,好香椰奶味 溝埋燕窩好正。
食物質素一流 特別係膏蟹
真係應佢地果句說話「物超所值」,第二度都真係冇依個水準同價錢,最可貴間嘢D員工又真係好好服務好健談
特大瀨尿蝦
  • 泰國海中蝦
  • 頂角膏蟹
  • 黃膏肉蟹
  • 椰奶燕窩糖水
早兩年蒸氣火鍋開始盛行,作為海鮮吃貨嘅我捐窿捐罅都要試唔同餐廳嘅手勢啦! 今次去到新蒲崗呢間蟹仙,同埋另外兩個朋友一齊試試佢~呢度點餐有三個唔同嘅menu,最平198用嘅料就普普通通,298開始就會食到佢最出名嘅頂角膏蟹,至於398就最多嘢食~🔍頂角膏蟹頂角膏蟹真係如其名,係爆曬膏!!雖然每人得半隻嘅分量但已經好足夠~蒸完出嚟見到啲膏爆出晒嚟之外,蟹肉都多到爆!因為清蒸關係,啲蟹味留返曬喺蟹肉入面,真係每一啖都好鮮!想像唔到佢拎嚟炒的話會係幾咁吸引,真係諗起都流曬口水lol🔍澳洲野生龍蝦澳洲野生游水龍蝦都係每人半隻,肉質好爽好有咬口,而且係好有龍蝦味~唔似平時街市一般嗰啲肉又散又軟身~而且佢龍蝦頭又係膏之外,佢啲龍蝦腳都係食得,剝殼的話你就可以食埋裏面一條名副其實嘅龍蝦柳🔍貝殼類海鮮而貝殼類海鮮,今次我哋食嘅時候有鮑魚蟶子貴妃蚌帶子青口同蠔。我想講呢幾款海鮮都錯嘅,但先龍蝦同蟹太過驚艷,所以覺得冇咁突出lol 但相比其他餐廳黎講都已經算唔錯,特別鮑魚蒸出嚟係非常爽口彈牙,貴妃蚌大隻得嚟蒸完又唔會縮水~🔍龍躉魚方面呢度就用游水龍躉,質素都可以既不過因為蒸嘅時候過

🔍頂角膏蟹

🔍澳洲野生龍蝦

🔍貝殼類海鮮

🔍龍躉
魚方面呢度就用游水龍躉,質素都可以既不過因為蒸嘅時候過咗火,所以有啲鞋口不過不失啦~

🔍蔬菜拼盤
最後就係蔬菜,有生菜南瓜粟米娃娃菜食。講真係冇乜特別,都係平常貨色,不過勝在新鮮乾淨,啲粟米都幾清甜!

🔍海鮮粥
食得蒸氣海鮮鍋,最後就梗係有個粥底啦~ 今次呢間餐廳嘅煮法就有啲似潮州粥,冇乜水之餘,米粒亦幾分明~r味道方面非常鮮甜,所有海鮮蒸出嚟嘅精華全部落晒去個粥,朋友試咗第一啖就話呢煲粥係見唔到海鮮嘅海鮮粥呀!

🍽9/10
🔎 蟹仙
蟹仙 (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街50號地舖
2018-10-18 361 浏览
(((人生第1次打食評))) 前面好評 一睇就知係打手 所以大家唔好只係睇哈哈笑其實對上已經有人將成個過程打晒出黎主要係營商手法 令人極不舒服 食物價值嚴重有落差門面價錢 加實收價錢 超大差距 (除10% 仲有其他雜費)$198 實收$275 ;$298 實收$375 門口的$198 只係氹你入舖的方法當你坐低 用超級sales 用極HARD SELL方法sell 最貴的套餐 話俾你聽d野有幾咁高質素$198 (無粥底)所有海鮮被斬件 每樣0.5份 聽完佢講你都知(食完如食風一樣)驚同行人唔飽叫左 3人叫左$298 有粥底 配給制度 每樣海鮮只得1件樣樣都係1件 仲要係細到有d好似食左風一樣最值只係蟹 叫做最大 有半隻⋯最正應該係個菜 每人配給3條 仲有個個驚唔飽肚的粥底 0味道兼係難食海鮮好無食?平傭到1個點食完真係飽 係食左一肚氣所以飽唔係講笑 平時從不打食評 但今次真係唔打唔得香港人咁樣呃香港人 呢種無良奸商 絕對唔希望佢繼續去呃人 做左咁耐人 第一次食飯食得咁唔舒服!!!幾百蚊絕對唔係俾唔起 而係食完覺得超唔舒服 新浦崗已經唔係方便 唔會有好多客人你仲要咁做衰自己個朵

其實對上已經有人將成個過程打晒出黎
主要係營商手法 令人極不舒服 食物價值嚴重有落差

門面價錢 加實收價錢 超大差距 (除10% 仲有其他雜費)
$198 實收$275 ;$298 實收$375

海鮮好無食?平傭到1個點

食完真係飽 係食左一肚氣所以飽
唔係講笑 平時從不打食評 但今次真係唔打唔得
香港人咁樣呃香港人 呢種無良奸商 絕對唔希望佢繼續去呃人

做左咁耐人 第一次食飯食得咁唔舒服!!!
幾百蚊絕對唔係俾唔起 而係食完覺得超唔舒服

新浦崗已經唔係方便 唔會有好多客人
你仲要咁做衰自己個朵

2018-10-07
2018-10-17 152 浏览
今次係我第二次去(蟹仙)食野 我最喜歡食海鮮 尤其係蟹 尼度d蟹好新鮮唔再講 肉質又鮮甜彈牙 膏香 另外龍蝦都好出色 服務態度好好 老闆同老闆娘都好親切 完全冇架子 我同行兩個朋友都讃不絕口
蒸海鮮
2018-10-17 2020 浏览
真係勁鐘意食海鮮,平時同朋友聚會都好大機會係屋搞企下party仔,一齊玩下蒸海鮮傾下計都幾開心,但係問題就嚟啦...事前要將蝦、蟹、蜆....又要吐沙又要刷乾淨,食完又有一大埋野要執要洗,分分鐘要拖埋地...真係#%$%#@$^*&然後,終於比我地發現其實出去食都唔會貴好多,質素高價錢又合理,呢度真係一個非常唔錯嘅選擇!唯獨要挑剔嘅係佢喺新蒲崗有小小唔就腳,不過四周圍捐窿捐罅搵好野食其實都係一種樂趣🤤因為呢個餐大概係平時自己整嘅 budget 左右 ,所以我地就揀咗佢,而且睇落餐單啲野食都幾正!聽講老闆係香港嘅海鮮入口商,每日都會揀最靚青蟹到餐廳,真係令人未食都已經期待緊!👇海鮮蒸鍋餐 ($298 /人)● 越南頂角膏蟹 或 罕有大黃奄 (2人一隻)● 澳洲青年龍蝦 (2人一隻)● 紐西蘭大蟶子或日本大元貝● 越南貴妃蚌● 翡翠九孔鮑魚片 或 深海龍躉頭腩● 日本廣島蠔 或 紐西蘭青口● 泰國海中蝦● 深海龍躉頭腩● 有機蔬菜籃我地一行4個人,可以開心Share咩都叫下!最首先要講嘅一定係有分軟膏(🦀罕有大黃奄)同硬膏(🦀越南頂角膏蟹)嘅大青蟹,二百幾三百蚊食到呢個鯉魚門、三聖村超高質

👇
海鮮蒸鍋餐 ($298 /人)
● 越南頂角膏蟹 或 罕有大黃奄 (2人一隻)
● 澳洲青年龍蝦 (2人一隻)
● 紐西蘭大蟶子或日本大元貝
● 越南貴妃蚌
● 翡翠九孔鮑魚片 或 深海龍躉頭腩
● 日本廣島蠔 或 紐西蘭青口
● 泰國海中蝦
● 深海龍躉頭腩
● 有機蔬菜籃

我地一行4個人,可以開心Share咩都叫下!最首先要講嘅一定係有分軟膏(🦀罕有大黃奄)同硬膏(🦀越南頂角膏蟹)嘅大青蟹,二百幾三百蚊食到呢個鯉魚門、三聖村超高質素嘅蟹真係咩都值返哂!

◎ 軟膏嘅就比較滑,入口幾濃幾香;硬膏嘅就超彈牙,有咬口...

各有特色兩款都好正,蟹味好足完全 feel 到勁新鮮!

◎ 之後呢個澳洲青年龍蝦又係正到飛起,肉質又嫰又爽口,彈牙力十足,感覺仲好食過平過自己買果D!

雖然每人食半隻但都好滿足,因為連龍蝦嘅蝦膏都好豐富!

◎ 日本大元貝真係好大隻,啲汁都勁鮮味,肉地係平時冰鮮/急凍嘅大元貝完全無得比,入口感覺係一絲絲, 口感好無敵!

◎ 翡翠九孔鮑魚片雖然細細隻,但入口又係勁彈牙又好味,唔點豉油都食得出佢嘅鮮味!

到最後,穿孔蒸鍋將海鮮嘅精華完全唔浪費咁融入底下嘅粥底!

吸收哂鮮味完全唔使落鹽都夠哂味道,令人完全滿足嘅一個晚上 (仲要唔使自己執野,正😭👍)!
2018-10-10
  • 越南頂角膏蟹
  • 罕有大黃奄
  • 澳洲青年龍蝦
由於朋友想食海鮮,於是黎到網上推薦的蒸氣火鍋,估唔到意外既好食經過熱情的侍應推薦,我們地點左$298果個套餐由於海鮮新鮮即開,上枱仲會旭,原來蟹今早先運到香港值得推薦係膏蟹同龍蝦,肉質比想像中更鮮甜和嫩滑,當中既膏十分多整過程侍應都會幫你落野去蒸,亦都會好細心解釋,不同海鮮蒸的時間不同,放在一齊蒸某D海鮮會蒸過龍,食唔到它既鮮美,建議問一問或者參考溫馨提示,同埋一開始食味道濃既海鮮,例如蟹,之後食較淡的就食唔到它既鮮甜。
經過熱情的侍應推薦,我們地點左$298果個套餐
由於海鮮新鮮即開,上枱仲會旭,原來蟹今早先運到香港
大元貝

2018-10-14
$390 (宵夜)
大元貝
  • 膏蟹
  • 龍蝦
2018-10-14 110 浏览
新蒲崗本身都有好多好嘢食 今日同朋友原來黎試一試呢間蟹仙本身門口睇佢既價唔算貴,用料亦唔想好特別但都抱住一試嘅心態去,我地叫咗個298嘅餐,職員就好細心咁問我哋揀邊一款海鮮同埋講解一下今日最靚嘅海鮮係乜,有乜嘢抵食等等先上嚟嘅係龍蝦同蟹仲有蝦, 佢啲蝦唔記得咗喺邊度嘅產品,但肉質好鮮甜而且好結實,唔似香港街市平時買嗰啲好鬆散龍蝦就好多膏,而且佢多肉多到龍蝦腳同角都有肉,好鮮甜!至於隻蟹就真係畀100分!!老細介紹佢哋係越南嘅頂角膏蟹,雖然我唔食膏,但係都忍唔住試咗兩啖,而且佢啲蟹肉係非常鮮甜!!滿分!! 之後就喺貝殼類嘅海鮮,係蜆、帶子同鮑魚,同埋我哋因為去得早,所以有得試一試蠔同青口佢d蜆真係大得好緊要,成日手掌咁大,味道非常鮮鮑魚都好爽口,蒸完之後又唔會縮水縮得好緊要 食完海鮮就係蔬菜,有生菜、娃娃菜、粟米同南瓜,不過無乜特別最後蒸海鮮都會用嚟做埋個粥底,佢啲粥係相當鮮甜,我同朋友兩個人夾埋食左4碗,飽到上心口!下次都會再嚟試下佢個398!
新蒲崗本身都有好多好嘢食 今日同朋友原來黎試一試呢間蟹仙
龍蝦就好多膏,而且佢多肉多到龍蝦腳同角都有肉,好鮮甜!
佢d蜆真係大得好緊要,成日手掌咁大,味道非常鮮
鮑魚都好爽口,蒸完之後又唔會縮水縮得好緊要
食完海鮮就係蔬菜,有生菜、娃娃菜、粟米同南瓜,不過無乜特別
下次都會再嚟試下佢個398!
2018-10-13 1447 浏览
新蒲崗仁愛街的蟹仙餐廳唔大, 但我每次星期六經過都見佢坐無虛席。出於好奇, 今次同家人早幾日book 定檯去試下咩東東。蟹仙係食蒸氣粥底火鍋,今次叫左298套餐, 貪佢咩都有。所以食物都會由店員幫手蒸, 計好哂時間, 唔會蒸到過哂龍 。未蒸任何野前會先落粥底今日的配料有南瓜粟米同豬骨 , 最後就會混合埋海鮮的精華。成餐有兩樣野真係餐人一再回味野生大黃奄,呢隻蟹真係不得了, 大黃奄直接空運到店鋪, 每隻起碼兩斤重, 啲蟹膏勁爆多,食到個咀都被蟹膏滿滿地包圍。綠色蟹膏軟滑, 金黃色是硬膏, 各有滋味。蟹膏肥美之餘D 肉都鮮甜同啖啖肉, 令人回味無窮。澳洲青年龍蝦澳洲青年龍蝦的肉十分結實豐滿, 最種要係睇即劏即蒸, 保證新鮮。蒸完出黎見到肉是非常新鮮白滑, 一吃下去彈牙爽口, 甜美非常, 令人難以忘記慶南蠔蠔蒸完出黎非常creamy, 時間剛剛好而不過火。紐西蘭青口青口正常, 雖然沒有很特出, 可能龍蝦和蟹也太新鮮了吧~日本大元貝大元貝超級正, 十分大隻, 多汁肉甜。所有汁都可以倒進鍋底煲粥, 讓粥底更加鮮甜。越南貴妃蚌貴妃蚌大隻, 肉質夠鮮嫩肥美。最重要係洗得乾淨, 而且蒸完仲有好多湯汁係
出於好奇, 今次同家人早幾日book 定檯去試下咩東東。
蟹仙係食蒸氣粥底火鍋,
今次叫左298套餐, 貪佢咩都有。

未蒸任何野前會先落粥底
粥底
今日的配料有南瓜粟米同豬骨 , 最後就會混合埋海鮮的精華。

成餐有兩樣野真係餐人一再回味
野生大黃奄,
野生大黃奄
呢隻蟹真係不得了, 大黃奄直接空運到店鋪,
野生大黃奄
綠色蟹膏軟滑, 金黃色是硬膏, 各有滋味。
野生大黃奄
蟹膏肥美之餘D 肉都鮮甜同啖啖肉, 令人回味無窮。

令人難以忘記

慶南蠔
蠔蒸完出黎非常creamy, 時間剛剛好而不過火。
紐西蘭青口

青口正常, 雖然沒有很特出, 可能龍蝦和蟹也太新鮮了吧~

日本大元貝

大元貝超級正, 十分大隻,

多汁肉甜。
所有汁都可以倒進鍋底煲粥, 讓粥底更加鮮甜。
越南貴妃蚌
貴妃蚌大隻, 肉質夠鮮嫩肥美。
越南貴妃蚌

最重要係洗得乾淨, 而且蒸完仲有好多湯汁係番個殼到

深海龍躉片
魚皮滿是骨膠原蛋白,

魚味濃郁。

泰國海中蝦

一睇就知非常新鮮, 剛剛蒸好的蝦呈鮮橙色, 鮮甜無比

鮑魚刷得乾淨,
 爽口又彈牙

蔬菜籃

蔬菜籃有超甜粟米, 南瓜, 又有生菜同娃娃菜,

非常滿足。

南瓜豬骨粥底
粥底

最後就食埋鍋底的南瓜豬骨粥,
鍋底滿是所有海鮮的精華, 鮮甜美味, 加少少豬肉更能突顯粥底的豐富。

最後甜品四人同行既話仲有椰汁燉雪燕送,
椰汁燉雪燕

非常滿足。

埋單每人3百幾蚊, 其實非常Okay,
可能係因為老闆係海鮮入口商, 入貨價低, 難怪難怪~~
椰汁燉雪燕
2018-10-12 167 浏览
蟹仙係新蒲崗仁愛圍, 雖然地點唔近地鐵站,但正正因為唔就腳先可以食到平又抵的生猛海鮮。餐廳唔算好大, walk in 絕對唔會食到。今次叫左$298 @1位的海鮮餐有澳洲青年龍蝦、青口、蟶子皇、深海龍躉片、鮑魚、海蝦同埋蔬菜籃食得蒸氣鍋最後仲有個粥底。今日的配料是南瓜粟米排骨粥。食蒸氣鍋店員會幫我地將D食材順序放入個鍋到,用電磁爐計時就唔會旬過火。先食的是鮑魚,鮑魚清潔得乾淨,唔會側邊都係黑孖孖, 而且厚肉新鮮, 煙煙韌韌夠彈牙。蟶子肉質爽口, 味道鮮甜, 一食就知係新鮮貨。貴妃蚌本身已經夠大隻, 蒸完出黎成個殼都係汁,當然要將D 汁倒落鍋底煲粥, 蚌肉仲夠彈牙夠鮮甜對比起上黎, 青口係比較遜色, 但收貨啦~~龍躉魚片 魚皮滑溜夠QQ, 而魚肉本身都彈牙海中蝦一睇就知蝦肉非常新鮮, 海蝦大隻得黎非常爽口彈牙,蒸得剛剛好唔會過老, 啜埋個頭D 汁揀直一流。食完蝦當然仲有龍蝦同越南頂角膏蟹, 上檯時驚喜十足因為龍蝦仍然生猛識得郁, 而越南頂角膏蟹係睇住老闆番貨係個發泡膠箱到攞出黎。澳洲青年龍蝦澳洲青年龍蝦大隻到差D放唔入個爐到龍蝦爆多膏肉之餘, 而且肉質夠厚實,蒸完出黎就知係上等貨 入口啖
蟹仙係新蒲崗仁愛圍, 雖然地點唔近地鐵站,
但正正因為唔就腳先可以食到平又抵的生猛海鮮。
餐廳唔算好大, walk in 絕對唔會食到。
今次叫左$298 @1位的海鮮餐

海鮮餐

食得蒸氣鍋最後仲有個粥底。今日的配料是南瓜粟米排骨粥。

先食的是鮑魚,
鮑魚

蟶子肉質爽口, 味道鮮甜, 一食就知係新鮮貨。
蟶子

貴妃蚌

本身已經夠大隻, 蒸完出黎成個殼都係汁,
貴妃蚌

當然要將D 汁倒落鍋底煲粥, 蚌肉仲夠彈牙夠鮮甜

對比起上黎, 青口係比較遜色, 但收貨啦~~
青口

魚皮滑溜夠QQ,
而魚肉本身都彈牙

海中蝦

一睇就知蝦肉非常新鮮,
海中蝦

海蝦大隻得黎非常爽口彈牙,
海中蝦

蒸得剛剛好唔會過老, 啜埋個頭D 汁揀直一流。

食完蝦當然仲有龍蝦同越南頂角膏蟹, 上檯時驚喜十足
膏蟹

因為龍蝦仍然生猛識得郁,
膏蟹

而越南頂角膏蟹係睇住老闆番貨係個發泡膠箱到攞出黎。

澳洲青年龍蝦大隻到差D放唔入個爐到

龍蝦爆多膏肉之餘,

而且肉質夠厚實,
澳洲青年龍蝦

蒸完出黎就知係上等貨 入口啖啖肉,
肉質爽口彈牙。

越南頂角膏蟹, 大概蒸約9分鐘就食得
越南頂角膏蟹

店員仲好細心問我地想食軟膏定硬膏,

我地叫左一軟一硬
越南頂角膏蟹

硬膏呈鮮橙色, 肥美爆膏, 而軟膏係泥綠色, 非常creamy 軟滑,
而且肉質好鮮甜。

蔬菜籃有生菜娃娃菜粟米南瓜, 生菜同娃娃菜都甜, 不過生菜要快D 食, 蒸耐左就好快變老。
蔬菜籃

最後係粥底,集合左咁多海鮮的精華,
粥底

粥底十分綿滑, 味濃而不膩, 簡直係一絕。

四人同行送椰汁燉官燕
椰汁燉官燕

雖然係凍食, 但夠滋潤而唔太甜, 滿足
鮑魚
蟶子