2019-01-14 90 浏览
今天來到了位在新蒲崗的餐廳享用蒸海鮮套餐,所有的食材都是新鮮入鍋,在短短的時間內只用蒸氣就能煮熟,保留了食物的營養和原汁原味,全程都有店員在桌邊服務,我地就只需動動筷子動動嘴,輕鬆品嚐旬鮮,店家精準的時間掌控,就能把食材熟度蒸煮的剛剛好,同時又保留食物的鮮甜先將珍珠米、肉, 南瓜先放置在最底層,它會將上方烹煮的海鮮精華通通匯集後,慢慢從生米變成粥,留在最後食用蝦是軟嫩不柴剛剛好的熟度,還帶著點甜,而貝類則是飽滿的肉質和湯汁, 澳洲青年龍蝦, 肉質彈牙味道鮮甜!不用沾醬就好吃新鮮的鮑魚蒸的剛剛好熟,所以吃起來軟嫩中帶彈牙的脆感扇貝沒想到也是這麼快就煮熟了,和平常用烤的或是火鍋煮的口感明顯的鮮嫩許多還帶一點Q度。深海龍躉是皮Q肉彈, 軟嫩有膠質還帶有彈牙的口感!沒有腥味野生瀨尿蝦皇, 蒸瀨尿蝦 , 廚師先處理過瀨尿蝦的殼,.不需剝開殼就可以吃! 成10吋以上咁長, 真係好吸精, 肉質無比鮮甜哦!頂角膏蟹, 多膏超鮮甜,同市場養蟹無得比 ,簡直食過翻尋味呀食材全數蒸煮結束後,就品嚐鮮甜海鮮粥, 大滿足~

澳洲青年龍蝦, 肉質彈牙味道鮮甜!不用沾醬就好吃

新鮮的鮑魚蒸的剛剛好熟,所以吃起來軟嫩中帶彈牙的脆感

深海龍躉是皮Q肉彈, 軟嫩有膠質還帶有彈牙的口感!沒有腥味

食材全數蒸煮結束後,就品嚐鮮甜海鮮粥, 大滿足~
2019-01-12 168 浏览
女店員大力sell 六百幾一位的餐,其實我已決定$298/位的餐,但店員仍不停sell貴的,再我們再重申$298/位就ok因第一次食想試下先,店員不停話「唔緊要唔緊要」,其實根本係佢自己好介意!如果不想客人order $298,為什麼寫出來呢?埋單時,除了$298,竟發現有星期五六日附加費(但店員冇提過,亦不見餐牌有寫),再加醬油錢等等,埋单多過$1500(四人)! 覺得完全唔值,寧願去酒樓食海鮮仲扺。不會有下次。
不會有下次。
入到餐廳老闆娘好詳細介紹番每個餐有咩唔同,同埋原來佢地老闆直接做海鮮批發,所以海鮮一落機就送黎餐廳,所以先可以最平$298就食到堅新鮮嘅靚海鮮同朋友共4人都叫了$398餐,見到好多都係外國入口貨超大盆海鮮呀~啲蟹膏多到爆原來新鮮嘅海鮮蒸完係唔會縮水嘅~而且全程都有店員幫我地蒸,我地只係負責食食食鮑魚已經起好左,冇內臟,仲好鮮甜彈牙本身對蠔一般般嘅我竟然覺得佢好鮮甜好好食蟶子好大條好多肉,彈牙鮮味龍蝦都唔細,每人半邊,仲好多膏,肉可以成條起出黎,啖啖肉勁彈牙呢個瀨尿蝦不得了,極度鮮甜,仲勁大隻,成個鍋咁大隻一半膏蟹一半肉蟹膏蟹超級多膏,而且肉都幾多,好甜肉蟹不得了,係我食過最多肉嘅蟹,肉質仲好甜仲有蔬菜balance下,新鮮一開始已經一直喺鍋底煲緊粥,一直吸收晒海鮮精華,仲加左龍蝦湯同瀨尿蝦頭同粟米入去煲,米係珍珠米,煲得好棉好入味,每人食左兩碗最後仲送左椰汁燕窩唔過甜好正

同朋友共4人都叫了$398餐,見到好多都係外國入口貨

超大盆海鮮呀~

啲蟹膏多到爆

鮑魚已經起好左,冇內臟,仲好鮮甜彈牙

本身對蠔一般般嘅我竟然覺得佢好鮮甜好好食

蟶子好大條好多肉,彈牙鮮味

呢個瀨尿蝦不得了,極度鮮甜,仲勁大隻,成個鍋咁大隻

一半膏蟹一半肉蟹
膏蟹超級多膏,而且肉都幾多,好甜
肉蟹不得了,係我食過最多肉嘅蟹,肉質仲好甜

仲有蔬菜balance下,新鮮

最後仲送左椰汁燕窩
唔過甜好正
2019-01-08
  • 粥底
  • 瀨尿蝦
2019-01-11 233 浏览
最近潮流個個都鐘意蒸海觧食,今次我都要試下!黎到新蒲崗,只要認真啲搵下,都可以發現好野食,今次同朋友黎左呢間♥蟹仙♥,就睇下佢係咪真係咁觧!環境都幾舒服,唔會坐到好逼,每張台都會一個蒸爐~望望餐牌,寫住海鮮蒸氣石鍋,正正就係我地今次既目標。因為每樣海觧都係由唔同地方新觧運到,數量有限,黎之前最好訂定台,保證食得滿足又開心~我地四個人想食多啲,最後揀左每位$398既套餐,海觧種類非常豐富,除左海觧,仲包括有蔬菜,最後仲有壓軸出埸既海觧粥底!所有海鮮也是用蒸煮的方式去烹調,包你食到真係既觧味。泰國海蝦因為是蒸的關係,仍能保留著蝦的鮮味,啖啖原汁原味的感覺!而且每隻蝦都大大隻,啖啖都係肉呀~貴妃蚌咁大隻既貴妃蚌都係第一次見,仲要好肥美,食落口啲汁都吱哂出黎,原來觧味既貴妃蚌係咁好食~青年龍蝦店員一拎隻龍蝦出黎已經嚇到我了,佢除左大隻之外,最厲害係佢入面啲膏,超多膏~雖然就咁蒸睇落好單調,但因為正正係蒸,先可以食到佢最原本既味道!九孔鮑魚佢既鮑魚都係一樣,都係大大隻,一啲都唔馬虎架~同平時係酒樓食既感覺唔一樣,簡單既甜味已經好足夠!日本元貝大大粒,連埋佢既汁一齊蒸,令成粒元貝更加有觧味呀~慶南
最近潮流個個都鐘意蒸海觧食,今次我都要試下!
黎到新蒲崗,只要認真啲搵下,都可以發現好野食,
今次同朋友黎左呢間♥蟹仙♥,就睇下佢係咪真係咁觧!

環境都幾舒服,唔會坐到好逼,每張台都會一個蒸爐~

望望餐牌,寫住海鮮蒸氣石鍋,正正就係我地今次既目標。
所有海鮮也是用蒸煮的方式去烹調,包你食到真係既觧味。

泰國海蝦
因為是蒸的關係,仍能保留著蝦的鮮味,啖啖原汁原味的感覺!
而且每隻蝦都大大隻,啖啖都係肉呀~

貴妃蚌
原來觧味既貴妃蚌係咁好食~

青年龍蝦
店員一拎隻龍蝦出黎已經嚇到我了,佢除左大隻之外,
最厲害係佢入面啲膏,超多膏~

九孔鮑魚
佢既鮑魚都係一樣,都係大大隻,一啲都唔馬虎架~
同平時係酒樓食既感覺唔一樣,簡單既甜味已經好足夠!

日本元貝
大大粒,連埋佢既汁一齊蒸,令成粒元貝更加有觧味呀~

慶南蠔
呢隻蠔都係第一次見,都幾肥美,食落口都係好有肉!

蟶子皇
食蟶子最怕就係食到有沙,不過呢到既蟶子就可以放心啦,
佢一啲沙都冇架~~仲好觧甜又多肉

深海龍躉頭腩
我本身就唔係好食魚既,因為怕腥,
但難得黎到,點都要試下~
佢比我想像中更易入口,好嫩,無腥味!

越南頂角膏蟹
係一隻多膏既靚蟹~佢既蟹膏比較深色,而且仲要係成隻都係膏!!
有專人幫你開邊蒸煮,每只都大大隻,配合蒸煮的方法,保持肉質爽口觧甜!

菲律賓大黃奄
同樣呢隻蟹一樣都係咁多膏,顏色比較黃,膏既質感比較軟身,
食完個口都係啖啖既膏味!!

蔬菜
食左咁多海觧,清清個口,因為黎緊仲有壓軸出場~

海觧粥底
食左咁多海觧,煮既時間會有好多既「海觧汁」,
呢啲汁都不能夠浪費,將佢用黎煮埋個粥底~
OK!呢個粥帶有甜甜的味道,我鐘意呀~

椰汁雪燕燉官燕
食到飽飽,最後黎到每人一碗椰汁雪燕燉官燕~
甜甜的味道,食完唔食覺得OVER!

海鮮,最重要是新鮮,新鮮才會有鮮味!
呢到做到了「鮮」的要求,下次要再帶其他朋友黎食!係新蒲崗食海鮮的好選擇呀~
2018-10-25
2019-01-08 677 浏览
今日超期待呀 ~~ 朋友話訂左 蟹仙 !! 聽就聽到側邊既朋友勁講有幾抵食幾好食 ~~ 我終於試到喇 !! 今日黎到冇咩人,坐耐一陣已滿座喇 !! 侍應哥哥入座問我地想試邊個餐,諗住一場黎到,梗係豪食啦 !! 我地呢個餐係 HK$398/位,樣樣野都好頂級 ~~首先會上左個粥底先 ~~ 入面有南瓜同排骨,當然仲有米啦 ~~ 哈哈 !!之後就係 翡翠九孔鮑魚 / 越南貴妃蚌 / 象拔蚌仔 / 韓國慶南蠔,當中其實係 蠔仲可以選青口,而大元貝同大蟶子都冇貨 !! 就俾左象拔蚌仔 ~~ 有少少失望呢 ~~ 不過海鮮個個人既口味都唔同 !! 最緊要新鮮 ~~ 因為每樣既海鮮都唔同時間,所以要一樣一樣蒸,個鮑魚好鮮甜呀 !!!!! 唔會好難咬 ~~ 蒸既時間都真係好緊要 !! 個蠔一食落去爆汁,食既時候都真係要小心 ~~ 嘩 !!! 大愛象拔蚌呀 ~~~~~~~~~~ 甜到冇朋友呀 !!! 個貴妃蚌都好甜 !! 但係肉就厚身少少,難咬少少 !! 最愛都係鮑魚同象拔 ~~ 勁正 !!之後就係 3選 1既,有野生瀨尿蝦皇 / 象拔蚌刺身 / 野生琵琶龍蝦,本來我係選 2個係瀨尿蝦,另外就要琵琶蝦,不

之後就係 3選 1既,有野生瀨尿蝦皇 / 象拔蚌刺身 / 野生琵琶龍蝦,本來我係選 2個係瀨尿蝦,另外就要琵琶蝦,不過冇貨 ... 唔開心呀 !! 不過唔緊要啦 !! 朋友話未試過,先想叫俾佢試下 !! 不過要提下 ... 侍應哥哥 ... 又俾人選 ... 又話冇貨係失望架 !! 希望店主留意下 ~~

嘩 ~~ 隻瀨尿蝦都真係好大隻呀 !! 係廚房蒸好拎出黎,仲拎出黎俾我地影完相,再俾廚房拆殼俾我地食,好貼心呢 ~~ 蝦肉勁爽勁甜 !! 每人一隻就好喇 !! 半隻唔係好夠喉 ~~

之後就係 澳洲青年龍蝦 /  越南頂角膏蟹 / 菲律賓大黃奄 / 泰國海中蝦,當中既龍蝦我好期待架 !!! 原因係依家周圍都用波士頓,好少鋪會咁豪有非波士頓龍蝦食 !! 太開心喇 ~~

隻海中蝦好大隻,之後食蝦,我都會放棄左個蝦頭,但呢隻個頭入面都勁多肉呀 !! 好彈牙同鮮甜 !!

龍蝦係我期望既野,但係 ... 細隻左D !! 肉質都好嫩滑,唔會淋 PATPAT,鮮甜彈牙,仲要勁多肉 !! 我底估左佢 ~~

我最期待既蟹終於蒸喇 ~~ 我地叫左一隻軟膏 (即係黃奄),另外半隻就膏蟹,但送到我地前面,付應哥哥話隻蟹已經成為膏蟹,不過睇都睇到兩個種類黎,唔駛要既 !! 都係果句 ~~ 最緊要新鮮同鮮甜 !! 其實咬落去果下都真係唔同膏蟹架 ~~ 冇咁硬身 !! 但膏蟹既膏係堅硬身 ~~ 所以係有唔同 !! 嘩 ~~ D肉多到呢 !!!!!! 連隻蟹腳最後果折都有肉架 ~~ 甜到呢 !!

黎到最後蔬菜類喇 ~~ 個娃娃菜好正,估唔到菜蒸都好甜下 !! 個南瓜付應哥哥追我地快D食,因為會溶架 !! 個粟米同生菜都好正,當你食到漏漏地,整番棵菜食下解下都好 ~~

最後個粥甜到漏 ~~ 咸味差左少少,落下鹽就夠 !! 太滿足喇 ~~~
2018-12-30
  • 菲律賓大黃奄
2019-01-05 77 浏览
啲海鮮真材實料,新鮮好味,又抵食,外邊食唔到呢啲蟹,一個字,正。啲蟹好多膏,肉又甜,賴尿蝦、龍蝦,仲有貴妃蚌同鮑魚都勁甜,蒸完海鮮嘅粥底亦都好好味。仲有靚女老闆娘,勁好傾,一定會再嚟。

仲有靚女老闆娘,勁好傾,一定會再嚟。
  • 貴妃蚌
  • 泰國海中蝦
  • 翡翠九孔鮑魚
  • 貝殼盛盆
2019-01-03 69 浏览
今日試下蟹仙既海鮮蒸鍋 $398/位左邊既係膏蟹 右邊既係肉蟹 但都好多膏好多肉 超正! 膏蟹既膏濃味d 肉蟹既膏淡味d 仲有貴妃蚌、蟶子、鮑魚、蠔 、蝦 好鮮甜 侍應會幫手校個蒸鍋蒸海鮮 時間校得剛剛好 蒸得剛好熟 唔會過火 食倒海鮮既鮮味同口感好彈牙 呢個龍蝦有膏架 超多肉 仲要好難得 d龍蝦肉係甘彈牙 值得一讚 證明隻龍蝦超鮮 呢隻瀨尿蝦 成隻前臂甘長 仲要勁多肉 好鮮甜 拎出黎時已一早剝晒殼 食得爭方便 仲有龍躉片 食蒸鍋有龍躉片 都算第一次 個味都幾鮮 值回票價最後食埋個粥 呢個係鍋底吸晒所有海鮮蒸出黎既汁 配埋咸豬骨、粟米 同埋瀨尿蝦個頭 一齊滾 個粥都幾足味 👍🏻👍🏻真係超飽
今日試下蟹仙既海鮮蒸鍋 $398/位

膏蟹+肉蟹

仲有貴妃蚌、蟶子、鮑魚、蠔 、蝦

2018-12-27
膏蟹+肉蟹
2019-01-01 495 浏览
天氣開始冷了,除了火鍋外,蒸氣鍋也是一個不錯的選擇! 冬至時與家人來到這間風評不錯的蒸氣鍋店吃冬至飯,真的沒有來錯呢!店舖空間不大,能容納的座位不多,然後整頓飯吃下來,才更能理解真的不能坐上太多客人,因為店員幾乎整晚都忙著為每一枱客人放海鮮為監察蒸上的時間,希望時間的掌握度準確,讓客人吃到質感最佳的海鮮,真的很用心。海鮮套餐有幾款,由$298-千元都有,是乎你想要的海鮮份量和種類。我們4人決定點兩款$298和兩款$388套餐,較貴的分別在於每人能多有半隻瀨尿蝦/象拔蚌刺身/琵琶龍蝦,由於兩老很想一試久違的瀨尿蝦,故便試一試了! 其餘的食物都是一樣的,但我們有4人,故有不少款式都各來兩件,可以多試。$298和$388相同的食物有貴妃蚌,大元貝/大蟶子,青口/蠔,鮑魚,大蝦,龍躉肉片,越南膏蟹/ 大黃肉蟹,澳洲青年龍蝦,和菜藍,最後還有粥底呢! 店員很細心地為我們講解海鮮的來貸,原來老闆是直接從海邊批發拿貨,貨源保證是最新鮮和以最低的價錢入貨,難怪以吃海鮮的價錢來說確實不算高呢!先上場是貴妃蚌和元貝,貴妃蚌有手掌心這樣大呢! 貴妃蚌真的很鮮甜! 元貝同樣不錯,蒸的時間很準確!由於是晚沒有蟶

由於是晚沒有蟶子,店方拿了另一款蚌替代,不論蚌,鮑魚和大蝦,同樣鮮甜爽彈,很不錯! 龍躉肉片口感也十足呢!

最喜歡的是澳洲龍蝦,4隻大大隻,龍蝦肉很飽滿! 肉質是爽彈非常! 鮮味香甜! 吃一隻很不夠喉呢!

另外也不得不讚越南膏蟹和大黃肉蟹! 肉蟹的肉較為飽滿,膏蟹真的很多膏! 每口膏肉,啖啖滋味! 瀨尿蝦也相當大一隻! 肉質柔軟之餘亦保留口感,內裡還有一些膏肉! 很久沒吃瀨尿蝦了,真的滋味無窮呢!

最後還有一盤菜籃,蔬菜也很新鮮呢!

最後還有加入豬骨一起煲的粥底,完全吸收了海鮮的日月精華! 真的很鮮味十足呢! 吃完海鮮後,再吃一碗粥,是完美的句號! 與家人渡過了一個滿足與溫暖的冬至呢!
2019-01-01 93 浏览
食物係新鮮好食,但太hard sell 貴價套餐。食既時候不斷過來之擾,成餐飯問好不好食共問了7次,跟朋友私人聊天店員又插嘴。最後埋單仲每位收多$28唔知咩費,但同時已收左醬油费和加一,又不能用信用卡。再好食都不會再去。
2018-10-18
2018-12-30 75 浏览
之前睇過呢間餐廳既餐牌海鮮餐咁多野都吾過500/一位絕對吸引到中意食海鮮既我黎啦今次 係我第二次食海鮮蒸氣火鍋今次呢間 來貨好靚價錢都吾係貴 首先 大家可以睇左餐牌先我今次食既 係398/一位既套餐另外叫左渣佢自家製既咸檸7飲佢一渣可以有4-5杯開餐之前 佢會先落粥底然後預熱一陣再開始落第一味餸帶響頭炮既 當然係深海龍躉片 蒸到熟一熟 側邊個魚皮好有口感膠質十足又軟又鮮個韓國慶南蠔既海水味吾太重 但又帶有適量鮮味之後既泰國海中蝦 日本大元貝 澳洲青年龍蝦 同翡翠九孔鮑魚 都蒸得岩岩好將原本新鮮頂級既食材 再提升一個次元咬落有口感 爽口 又有肉汁 完全將海鮮既鮮味帶出黎而沒有過熟而整老食物 完全唔需要其他調味料之後黎既 就係今晚既主菜來自菲律賓同越南既奄仔蟹同糕蟹 一隻蟹媽媽 一隻蟹女 仲有隻賴尿蝦皇(凍食)依個大小既蟹同蝦唔係到到都搵到 係識食既人先會叫人留起 但蟹仙因為佢地大老闆就係一個資深蟹商 留到貨之餘仲要咁平就食到 店長仲會同你講番關於你點左既食材新鮮好食既原因 真係越食越好食呢隻賴尿蝦皇 一食落口 真係哇左一聲 不得不推薦 鮮甜度真係勁過一般龍蝦海中蝦 識食既都你都應該知到出
之前睇過呢間餐廳既餐牌

泰國海中蝦,澳洲青年龍蝦

之後黎既 就係今晚既主菜
青蟹

野生賴尿蝦皇

呢隻賴尿蝦皇 一食落口 真係哇左一聲 不得不推薦 鮮甜度真係勁過一般龍蝦海中蝦 識食既都你都應該知到出面需要咩價錢先有依個級數
佢果兩隻蟹 一隻係野生越南頂角膏蟹 一隻係菲律賓大黃奄
蟹味鮮甜 又無泥味 膏肥肉美 我挑曬兩隻既肉出番 多到好似一碗飯咁 大口大口食真係痛快
店主好關心食客既評論 一路食一路問我地覺得點
然後店主大爆訂海鮮既秘技同蟹既小知識
首先 佢地知好多地方都仲用緊內地供港既海鮮
但內地既蟹質素吾好 蟹肉吾飽滿
所以佢呢間店 大部分海鮮都係外國貨
因為要保持質素 佢仲話 蟹媽媽既蟹膏係最多同最硬 因為產卵改變左體質
而蟹女未產卵前 蟹膏稀過蟹媽媽

係迫左少少 但都有軟墊 同埋有位擺袋
食物質素:5/5
原材料好好
員工服務:3.5/5
餐廳應該整本說明書教食客點食 例如事前要預熱幾耐同對咩食物要用幾耐 始終員工數目有限 而且食客要求既次序同進食速度都未必個個一樣 如果全部由員工整 會大大加重員工負擔
衛生:5/5
  • 翡翠九孔鮑魚
  • 賴尿蝦
  • 泰國海中蝦
2018-12-29 60 浏览
之前係社交網站見到有人介紹佢午餐有蟹膏撈麵食 價錢又唔貴 想食好耐 但一直都就唔到中午時間去 上網睇食評先知原來有晚市 重有食蒸氣海鮮 見到食評有讚有彈 但睇相d海鮮都係新鮮呀 所以今日特意收工入黎試下 食完再去mikiki睇飛天小女警😂好彩訂左位 因為店內大約有十個蒸鍋 一食都食2個鐘 所以冇訂話都幾難walkin食到 我地食既期間都有人等 聽店員話可去9龍城新分店 話老闆會開車黎接佢地 我諗個間會新d大d💁🏻‍♀️蒸氣餐有$298 $398 $498 同$688 ,$298都唔差 都有9樣 $398就10樣 但就多左個特長賴尿蝦 最後我地就決定嗌個$398試試 有d可選擇既 我地就各選一 所以2個人食既野會有小小唔同先先上左一碟貝殼類 每蒸一樣都有人黎幫你蒸同起 每張桌都有計時同垃圾桶放骨 先先蒸左貴妃蚌 比起平時食既大隻好多 同埋就咁蒸都唔洗再點醬汁 真係覺得海鮮蒸真係好食d之後就蒸鮑魚 青口 同元貝 。元貝又係大粒 青口就冇食到 而鮑魚個時間剛剛好 唔會似食擦膠 好易就咬得到了 同埋海鮮當中有d汁 店員教我地倒埋落個粥到會更加鮮甜再蒸是慶南蠔同象拔蚌 蠔比較細 但食落唔會好腥 象
再蒸是慶南蠔同象拔蚌 蠔比較細 但食落唔會好腥 象拔蚌一樣大大隻😍夠曬彈牙
然後就係店主力推既好似手臂咁長既瀨尿蝦 原來本身係會蒸定左先 唔係會大縮水喎 所以黎到主要係再蒸熱小小 真係大隻既 同埋真係啖啖肉 最好係個頭又可以放落去煲粥 一定好鮮味啦
同埋有龍蝦呀 蝦🦐同龍躉 蝦都係新鮮既 但個龍躉就嫌簿左小小同埋冇咩味 這個比較失色
然後又另一重頭戲 就係佢地店最出名既蟹啦 有齊3個品種 一個就係硬膏 一個就係軟膏 2個都好味 2個d膏都係多到一個點 食唔完 隔離桌重放左d膏去煲粥Tim 真係抵佢用個「蟹」字做招牌 真係名不虛傳!👍🏻👍🏻
最後食埋個蔬菜包同粥底 真係食到飽一飽 總括黎講 以蒸氣鍋佢未必係最多野食 但真係比出面大隻既 ❕但因為佢拎出黎時係放埋一堆每樣一件 比人覺得好小野食 但去街市買開海鮮既就知佢用料係貴既 因為偏大隻價錢可以貴幾倍 特別係隻蟹 所以我明白點解食評會好壞參半 真係試過先知 ‼️你要食到最飽最平既未必係佢 但食得又大又新鮮既 佢就比到你啦😊
2018-12-28 49 浏览
今日同同事諗住預早興祝聖誕節🎉,天氣又凍就諗住去食d熱辣辣既野,咁岩見到附近有間蒸氣石鍋,所以就去試下佢。入到去見到有個餐有九款海鮮,所以叫左$298海鮮蒸氣石鍋。隔左陣店員就攞左一盤海鮮黎😱有鮑魚,帶子,青口,貴妃蚌,全部都好新鮮同好大隻。店員首先就放左d米同南瓜落個鍋度,上面就蒸海鮮,話食晒海鮮後d精華會就滴曬落去會好鮮甜。咁之後店員都好細心解釋每款海鮮既產地同幫我地蒸每款海鮮。食完第一轉,仲有第二轉d龍蝦同蟹越大隻同好多膏,真係食到好滿足。最後,終於到個粥底出埸,果然係好甜又有鮮味,食完之後佢仲有個糖水送,真係幾抵食💕💕
2018-12-21
估吾到用平價的價錢,就食到新鮮的海鮮!爆多蟹膏的越南蟹!無論係影相同食落口都一樣好震撼。—-八款海鮮+粥底蒸氣火鍋 $298首先想講越南頂角膏蟹和菲律賓大黃奄蟹的分別越南蟹(右邊)膏唔夠多 同埋啲膏比較較硬但好大隻 蟹肉份量都多啲另一款大黃奄蟹(左邊)多膏好多 開心啲 同埋軟膏味濃啲但兩款肉質都好結實 好新鮮絕對唔會係死蟹蟹鉗都有不同左邊係越南右邊係大黃奄蟹另外龍蝦丶鮑魚丶大元貝丶海中蝦丶龍躉片丶有機蔬菜藍以為靖係蟹正,其他一樣有驚喜!龍躉片充滿骨膠原,魚肉又非常滑龍蝦同海中蝦都好爽彈青口幾大隻平時街食都係細細隻鮑魚夠鮮味有機菜都好甜食完海鮮後啲粥都煲好啦海鮮嘅精華全部注入左粥裏面每啖都好食🥰—
—-

蟹鉗都有不同
左邊係越南
右邊係大黃奄蟹

另外龍蝦丶鮑魚丶大元貝丶海中蝦丶龍躉片丶有機蔬菜藍

以為靖係蟹正,其他一樣有驚喜!

龍躉片充滿骨膠原,魚肉又非常滑

龍蝦同海中蝦都好爽彈

食完海鮮後啲粥都煲好啦
海鮮嘅精華全部注入左粥裏面
每啖都好食🥰

2018-12-25 41 浏览
臨近聖誕節,同班同事都做反個冬,去食豪d揀左呢度食個海鮮做冬飯!新蒲崗呢條街原來都幾多海鮮火鍋,不過遠遠就俾呢間個招牌吸引住門口等既人都有唔少,好在早一日已訂左,等左15分鐘左右就入得好在好在入面裝修一d都唔舊式個草帽蓋有條繩吊住,食時就拉落黎,幾方便我們點左個298海鮮餐🐟有好多款海鮮🦞九孔鮑魚,大元貝,貴妃蚌,海中蝦,龍躉片,青口。當中最中意貴妃蚌同大元貝好新鮮,蒸完岀來個鮮味更加突出!好爽口龍蝦又係我地盛讚之一!好大隻!龍蝦膏好rich 肉地都好厚好新鮮個膏好甘甜終於到萬眾期待既主角越南頂角膏蟹🦀未蒸就已經俾d蟹膏吸引住蒸完更加有驚喜!個蟹膏蒸得岩岩好絕對係大隻又新鮮一人一半真係岩岩好,因為個份量都唔細。蒸完個色水有少少唔同,店員話係蟹自己食既野唔同,有d食菜多既d膏就深色d,食肉多既就鮮艷d😯佢地都好細心講解😊我食左隻係食菜多d既個膏既味道就無食肉既咁濃味,但都好甘香好creamy食完一輪,要食反d菜菜子去平衡反經過海鮮汁水既洗禮,個蒸鍋充滿海鮮味,d菜菜子好入味,好鮮甜😍到最後,吸收曬鮮味既精華,好甜好甜食完一人一碗岩岩好好,好滿足以呢個價錢,可以食到咁多新鮮海鮮,大家都好滿
臨近聖誕節,同班同事都做反個冬,去食豪d

好在好在

入面裝修一d都唔舊式

個草帽蓋有條繩吊住,食時就拉落黎,幾方便

我們點左個298海鮮餐🐟

當中最中意貴妃蚌同大元貝
好新鮮,蒸完岀來個鮮味更加突出!好爽口

龍蝦又係我地盛讚之一!好大隻!龍蝦膏好rich
肉地都好厚

好新鮮
個膏好甘甜

終於到萬眾期待既主角

越南頂角膏蟹🦀未蒸就已經俾d蟹膏吸引住

蒸完更加有驚喜!
個蟹膏蒸得岩岩好
絕對係大隻又新鮮

我食左隻係食菜多d既個膏既味道就無食肉既咁濃味,但都好甘香
好creamy

食完一輪,要食反d菜菜子去平衡反

到最後,吸收曬鮮味既精華,好甜好甜
食完一人一碗岩岩好好,好滿足

以呢個價錢,可以食到咁多新鮮海鮮,大家都好滿意呢餐做冬飯
下次新年前會再黎食個團年飯👯‍♀️👯‍♀️
  • 貴妃蚌
  • 粥底
2018-12-11 289 浏览
招集人熟琪發起飯局,逢請必到,無問題。原來係食海鮮粥底火鍋套餐,還有任食類及散叫類。另有十多款小食供應,不過淨係個海鮮套餐已使我飽到不得了,已經不能再食下去了!非常搞笑的蒸爐血的子。雷式混醬,古早味只用生蒜、炸蒜、指天指,近年加上蔥花更香口,簡單脫俗增味不少。原盅海蝦花膠雞燉翅湯,套餐送贈的。用蝦做燉湯好罕見,濃厚雞湯有著清淡鮮蝦,只不過蝦肉已煮到完全霉肉咯。見不到皇帝的魚翅,搵到一小片爽爽花膠桶。湯汁清甜可口,接受。套餐海鮮加其他食材份量非常充足大堆頭,澳洲青年龍蝦、蘇格蘭蟶子皇、翡翠九孔鮑魚、越南頂角膏蟹、菲律賓黃奄蟹、深海野生龍躉片、濟州黑豚肉。再點任砌,蟹仙海鮮丸、木棉魚燒賣、鮮甜粟米、冬瓜片。好飽啊,我真的受不了!蘇格蘭蟶子皇,都有六吋長,不過肉仔薄薄。貴妃蚌,只有我半隻掌心大戶乍喎。翡翠九孔鮑魚,鮑魚老早魂斷異鄉,硬直發出腥嗅味。越南頂角膏蟹、菲律賓黃奄蟹、澳洲青年龍蝦,生猛即劏聞得到的新鮮度。深海野生龍躉片,刀功細膩片到薄薄半透明。澳洲青年龍蝦,青年小鮮肉?蒸到剛剛熟,香氣撲鼻,爽彈多汁龍蝦肉,鮮甜無比夾著甘香蝦膏,回味無窮。越南頂角膏蟹,微量綠色膏蟹,味道甘香可口。蟹肉

深海野生龍躉片,刀功細膩片到薄薄半透明。澳洲青年龍蝦,青年小鮮肉?蒸到剛剛熟,香氣撲鼻,爽彈多汁龍蝦肉,鮮甜無比夾著甘香蝦膏,回味無窮。越南頂角膏蟹,微量綠色膏蟹,味道甘香可口。蟹肉結實,鮮味非凡,不需任何調味。

菲律賓黃奄蟹,實實的嫩肉極甜,蟹味特濃,漏晒蟹汁,鮮味激突。蟹膏勁咸,連汁食頂不緊。蘇格蘭蟶子皇,蒸到過火過熟,刷膠一樣韌韌,味道完全流失。貴妃蚌,瘦猛猛發出濃烈腥味,十分多泥沒洗得徹底,吐掉放棄。刀貝,肥美乾淨,鮮鮮甜甜彈彈。深海野生龍躉片,非常淡口,鞋鞋的沾上辣椒豉油唔難食。

濟州黑豚肉,乾爭爭又鞋烚烚,韌到絕頂,出盡牙力趙吧!蟹仙海鮮丸,包心丸來的,食不出是什麼餡。木棉魚燒賣,淡淡的魚味,彈彈有趣。鮮甜粟米,爽爽蠻不錯。冬瓜片,清新味道淡淡,點辣椒豉油吧。蟲草花雞件,雪藏貨還可以,如果用點酒醃醃去會更香啊!肉質硬淨多汁味淡,免強過關。

安格斯牛肉,蒸 7 成熟鬆軟滑滑,輕輕牛味。粥底集所有海鮮精華於一身,味道有點單調,再次辣椒豉油,即時變得超美味。每位 $300 蚊,ice 啤酒任飲,共 $900 埋單勁平勁抵食,其實食完套餐已飽到食唔到其他野喇。
雷式混醬
原盅海蝦花膠雞燉翅湯
刀貝
翡翠九孔鮑魚
深海野生龍躉片
越南頂角膏蟹、菲律賓黃奄蟹、澳洲青年龍蝦
澳洲青年龍蝦
菲律賓黃奄蟹
蘇格蘭蟶子皇、貴妃蚌
濟州黑豚肉
安格斯牛肉