2018-07-19 848 浏览
夏日炎炎,唔想老媽子去街市買餸煮飯咁辛苦呢。咁一於帶媽出街食餐好啦😁 媽話想食海鮮🦐🐟。突然醒起依間中菜館,之前公司飯局去過,覺得抵食又好味。加上餐廳最近推出左蟶子新菜式,一於去試下啦🤞🏻-餐牌食物選擇多,媽咪望住餐牌樣樣都話想試我地最後叫左四樣美食,媽咪食到舐舐脷😋-平時媽咪屋企煮蟶子,每次都係蒜蓉粉絲蒸蟶子既烹調法,可以那麼多呢餐廳蟶子菜式好多款喔 ⭐️鐵板鹽焗蟶子果然是經典鹹鮮風味呢鐵板堆滿了粗鹽及花椒,16隻哆頭蟶整齊地鋪插著雖然堆滿了厚厚的鹽去焗製,但不會偏鹹,亦不乾身呢熱辣辣新鮮蟶子帶微微鹹香,而且肉爽味甜不用額外調味,吃得出鮮味無比-⭐️冰爽酒糟蟶子 味道如餐廳介紹,真的很香醇還是第一次品嚐用蟶子當冷盤夏日炎炎,吃下有種清涼爽既感覺外殼金黃既哆頭蟶子,外型肥美,長度大約有5-6 厘米,整齊地疊著浸在酒裡既哆頭蟶子,帶著芳醇既酒香而且肉質鮮嫩有嚼勁,吃罷口腔內有酣甜餘韻-⭐️百秒黃花魚 依個菜式名,俾我一種好magic 既感覺100 秒就能烹調一條魚🐟湯底簡單以鹽及薑蔥調味,很鮮甜,而且一點腥味也沒有。媽媽連湯也差太多喝光。黃花魚不算厚肉,還有幼身的骨但勝在魚肉雪白嫩滑,而且鮮甜

餐牌食物選擇多,媽咪望住餐牌樣樣都話想試
我地最後叫左四樣美食,媽咪食到舐舐脷😋
平時媽咪屋企煮蟶子,每次都係蒜蓉粉絲蒸
蟶子既烹調法,可以那麼多呢

餐廳蟶子菜式好多款喔

果然是經典鹹鮮風味呢
鐵板堆滿了粗鹽及花椒,16隻哆頭蟶整齊地鋪插著
雖然堆滿了厚厚的鹽去焗製,但不會偏鹹,亦不乾身呢
熱辣辣新鮮蟶子帶微微鹹香,而且肉爽味甜
不用額外調味,吃得出鮮味無比
⭐️冰爽酒糟蟶子

味道如餐廳介紹,真的很香醇
還是第一次品嚐用蟶子當冷盤
夏日炎炎,吃下有種清涼爽既感覺
浸在酒裡既哆頭蟶子,帶著芳醇既酒香
而且肉質鮮嫩有嚼勁,吃罷口腔內有酣甜餘韻
⭐️百秒黃花魚

依個菜式名,俾我一種好magic 既感覺
100 秒就能烹調一條魚🐟
黃花魚不算厚肉,還有幼身的骨
但勝在魚肉雪白嫩滑,而且鮮甜健康

大大碟之餘而且材料頗多喔
材料亦很豐富有蜆肉、豆卜、腩肉、芹菜、蝦、紫菜。
米粉較纖幼但富彈韌,「白如雪,細如絲」燜炒入味,爽身不油膩。
今餐大滿足,媽媽很愛這間中菜餐廳呢❤️
2018-07-18 79 浏览
家常菜feel@莆田 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖 福建人生性節 ,地域上又有河,做就了有河鮮食。前菜,煮黃豆花生好腍身入味,甜甜的。簡簡單單才是最好,不用昂貴食材吃原味。鐵板鹽焗蟶子加冰爽酒糟蟶子,兩份才$198,好多肉大大隻,肉質好爽口彈牙,吸收了淡淡酒香。另外鹽焗超正,好惹味肉質更彈牙,因水份被鹽吸了更高密度,同埋食到本身鮮甜。百秒黃花魚好大條呀!魚肉綿身那種,下了薑去腥,吃完肉還可以喝口湯。興化米粉好細幼身,幾分明唔油唔黏,加上紫菜蝦及蜆肉,蛋絲,菜,花生等,唔會太重調味。家常菜永遠深得我心。
家常菜feel@莆田

福建人生性節 ,地域上又有河,做就了有河鮮食。

前菜,煮黃豆花生好腍身入味,甜甜的。

簡簡單單才是最好,不用昂貴食材吃原味。

家常菜永遠深得我心。
2018-07-17 85 浏览
今日帶媽咪出街食飯。佢都係鐘意食中菜類,所以揀左呢間係美麗華廣場2期既莆田。之前食過一次都唔錯。係一間新加坡開到黎香港,食福建菜既餐廳。仲拎過米芝蓮添,所以食物既質素唔會差。之前係鑽石山食過,感覺呢間分店環境更好,坐得更舒服。同闊落d.店舖更開揚!始終旺區,七點幾來到,就已經坐滿了人!一坐低,職員已經送了壺茶同餐前小菜我地食:醉木耳。用花雕酒浸的木耳,加有少少既辣,食落很開胃!餐廳最近推出左 蟶子系列!有八款煮法,好似好特別。平時我通常只吃豉椒炒蟶子多!而且仲有優惠$198,揀兩款。好似又幾抵!8款入面我地就選擇左最受歡迎既:鐵板鹽焗蟶子同冰爽酒糟蟶子喇!!一冷一熱,兩種口味,相當吸引!先來:冰爽酒糟蟶子!😋份量都多,有十幾隻。蟶子既外形同平時食既有d唔同。平時都係食開長條狀的,呢度就無咁長身。但肉就反而更大同更厚肉!原來呢種叫做:哆頭蟶,稱為蟶中之霸!由於養份格外充足,所以會肥美一些!蟶子浸於酒糟,再經冷藏,酒味完全被吸收,食落好香濃既酒味!食落很爽口,而且沒有沙!很鮮味。鐵板鹽焗蟶子,以鐵板上菜,一隻隻蟶子放入粗鹽焗。更落了一粒粒的指天椒,令到蟶子食落有dd辣味。蟶子焗完,但不會乾

店舖更開揚!始終旺區,七點幾來到,就已經坐滿了人!

而且仲有優惠$198,揀兩款。好似又幾抵!

一冷一熱,兩種口味,相當吸引!

先來:冰爽酒糟蟶子!😋

鐵板鹽焗蟶子,以鐵板上菜,一隻隻蟶子放入粗鹽焗。更落了一粒粒的指天椒,令到蟶子食落有dd辣味。蟶子焗完,但不會乾身,鎖得住d水份!食落肥美又惹味!

仲叫左:百秒黃花魚🐟賣相很靚,把黃花魚兩側切開,令我們更昜食,不會多骨!
黃花魚用了很多薑粒一齊蒸,癖去魚腥味。令到魚肉很鮮味!!食落亦係嫩滑。不錯!

另外叫左個:興化炒米粉(小)來吃!
配料都很多,有蝦,蜆,花生,菇等等一齊炒!
米粉炒得好香,而且夠乾身!
興化米粉麵質不同,幼身一點。食落口感更好味!
叫了細份的,份量岩岩好。

2018-07-15 69 浏览
再次光顧這間位於尖沙咀Mira Mall 2樓的米芝蓮餐廳,發現餐廳已經比之前更旺了。前菜是醬汁眉豆花生和微辣的木耳。自家製辣醬亦值得一試。百秒黃花魚 $69/位叫百秒黃花魚因為它是用一百秒煮成的,肉質極嫩極鮮甜!湯汁是香湯的高湯,整體很讚,必點!興化炒米粉 ($82)除了蟶子,莆田都出名吃米粉,但這米粉跟一般吃的不同,比較幼和輕身,口感更爽,當中拌入蝦、紫菜、冬菇等,再加入莆田自家製福建辣醬更加惹味。鐵板鹽焗蟶子 ($99)鹽焗鮮魚吃得多,其實鹽焗蟶子都很不錯。蟶子看似細小但其實打開熱騰騰之餘,肉質肥美多不乾,味道有咸鮮。花雕蒸蟶子 ($99)一送上已經好香花雕味,花雕浸入蟶子入面令蟶子入口有酒香,而且蟶子湯汁都幾好味。

前菜是醬汁眉豆花生和微辣的木耳。

自家製辣醬亦值得一試。

百秒黃花魚 $69/位

興化炒米粉 ($82)

鐵板鹽焗蟶子 ($99)

花雕蒸蟶子 ($99)
2018-07-14
2018-07-15 58 浏览
再次到帶爸媽重訪位於美麗華的莆田餐廳,因為這正是他們以前店舖的位置。餐廳裝潢雅緻,較特別的有半圓梳化的六人枱。餐廳現主打哆頭蟶節。前菜:醬汁豆類花生 - 好入味,豆和花生都好夠”蓉”。凉伴木耳 - 帶微酸辣,好開胃。《百秒黃花魚 $69/位》原味鹹香,革命性的突破,使用100秒,燜熟一條魚,肉質十分嫩滑,這道菜火喉控制拿捏得很好。《興化炒米粉 $82》被列入非物質文化遺產的一道菜太陽下次見曬乾米香味十足一定要配搭蒲田辣媽醬,酸辣好食。《鐵板鹽焗蟶子 $99》擺盤精美,隻隻肥美鮮甜,雖然用鐵板製作但絕無乾邊的問題,反而肉汁仍然被鎖住,入口爽甜有嚼感。《花雕蒸蟶子 $99》蟶子同樣鮮甜,用花雕浸著蒸更多了一份酒香,別有一番風味。服務:有禮。但可惜餐廳沒有參與商場泊車優惠計劃。

餐廳裝潢雅緻,較特別的有半圓梳化的六人枱。

餐廳現主打哆頭蟶節。

前菜:

醬汁豆類花生 - 好入味,豆和花生都好夠”蓉”。

凉伴木耳 - 帶微酸辣,好開胃。

《百秒黃花魚 $69/位》

《興化炒米粉 $82》

《鐵板鹽焗蟶子 $99》

《花雕蒸蟶子 $99》
蟶子同樣鮮甜,用花雕浸著蒸更多了一份酒香,別有一番風味。

服務:有禮。但可惜餐廳沒有參與商場泊車優惠計劃。

2018-07-14
2018-07-15 960 浏览
無記錯的話,上年差不多呢個時間都黎過莆田食飯,又係食蟶子的。近排見佢再推出蟶子節,就揾埋朋友放工一齊再品嚐一番。一坐低就有前菜小食,南乳花生豆。花生同黃豆非常腍身,加上調得咸甜適中嘅南乳醬,作為開胃前菜好好味道。酒糟浸蟶子。黃酒味好清香,食落酒味唔會好嗆蟶子嘅鮮味。唔知係咪產地嘅關係,成餐食落嘅蟶子都好飽滿而且無乜沙。就算係凍食都無腥味,可見黃酒嘅調味啱啱好。鹽焗蟶子。完全係將蟶子嘅鮮味鎖住嘅一道做法,因為蟶子本身好飽滿,以鹽焗黎將味道濃縮埋一齊,入口先試到係鹽份嘅咸香,之後蟶子嘅鮮甜味道一湧而出,其間花椒嘅香味隱約出現好過癮。雖然細細粒,但肉質結實食落口感十足。上湯浸黃花魚。魚肉好滑,因為黃花魚都算係魚味清淡嘅魚種,所以用左上湯及大量薑粒黎浸熟,味道十分濃郁又暖胃。興化炒米粉。銀絲米粉依然咁幼細,用上豆卜絲/豬絞肉/生菜/花生及蜆等等去炒,因為蜆肉十分鮮味,整體惹味之餘口感更豐富。炸脆海苔嘅點綴令到米粉食落十分香口。配上酸辣嘅自家製辣媽醬,清爽又好食。莆田真係食過翻尋味,食物水準依然咁高,不愧係米芝連嘅一星得獎食肆。期待下次佢會有咩新菜式推出。
2018-07-09
2018-07-14 38 浏览
莆田每年夏季在蟶子最當造的時期都會舉行蟶子節,隻隻蟶子肥子飽滿,今年更有宣傳活動,$198有兩份蟶子菜式。冰爽酒糟蟶子,凍食的蟶子,用花雕醉雞的汁來浸,有清淡的酒味。鐵板鹽焗蟶子,熱食的蟶子,整顆蟶子釀了在鹽內焗制,進食時要在鹽堆中挑取出,味道比酒糟的濃。黃花魚,熟度煮得剛剛好,保持魚肉幼嫩,沒太多花巧的做法,但見到鍋底的魚汁仍是奶白色,鮮味十足。興化米粉,是福建莆田的特色食品,米粉比一般的幼兩倍有多,似頭髮般幼,入口感覺較綿、鬆。加入了紫菜、豆卜、西芹、花生來炒,加強了口感。
2018-07-14 37 浏览
聽説餐廳推出蟶子節,喜歡吃蟶子的我當然要品嚐一下啦,佢哋選用嘅蟶子係來自福建哆頭村的哆頭蟶,首先侍應為我們送上小碟,比起一般的小碟酸瓜,這裏的木耳比較有誠意,木耳爽口帶點辣味,刺激我們的味覺第一道是冷盤「冰爽酒糟福建蟶子」帶有淡淡的酒香,而且比平日的普通蟶子較肥;肉質也較爽口。第二道:「鐵板鹽焗蟶子」聖子大隻,肉質鮮嫩。而且鐵板上熱辣辣,鹽焗後,味道更上一層樓,非常美味第三道:「興化米粉」 是福建莆田傳統的菜式,以濃湯燜炒,令米粉入味,而且有大量嘅配菜, 所以唔會覺得單調。最後一道:「百秒黃花魚」黃花魚鮮美,而且唔多骨,適合我依d不會吐骨的人。這裏的服務員殷勤有禮,食物質素好,難怪獲得米芝連一星的稱號

第一道是冷盤「冰爽酒糟福建蟶子」
帶有淡淡的酒香,而且比平日的普通蟶子較肥;肉質也較爽口。

第二道:「鐵板鹽焗蟶子」

第三道:「興化米粉」

最後一道:「百秒黃花魚」
黃花魚鮮美,而且唔多骨,適合我依d不會吐骨的人。

這裏的服務員殷勤有禮,食物質素好,難怪獲得米芝連一星的稱號

2018-07-13 38 浏览
來自新加坡的米芝蓮一星福建菜餐廳 莆田,分店越開越多,久仰大名已久,從地鐵廣告裡看到它們新推了莆田哆頭蟶,身為海鮮愛好者的我當然要去試試!當晚未達七時去到餐廳已有不少客人了,七時半更要派飛等位呢一座下侍應便送上前菜,味道不錯的啊點左兩道蟶子菜品冰爽酒糟蟶子哆頭蟶係蟶中之霸,個大肥美,味道格外鮮甜!蟶子加入酒浸釀已久,啖啖酒香在口中滲出~鐵板鹽焗蟶子鐵板上滿佈粗海鹽粒,使蟶子帶鹽香,更能帶出蟶子的鮮味!百秒黃花魚以煲仔呈上的黃花魚魚肉好嫩滑,好鮮美,煲內的魚湯也是不容錯過的啊興化炒米粉興化米粉是福建莆田的著名土特產,白如雪,細如絲,略有米香味。加了紅蔥、炸蒜、肉絲、蜆肉等等一同炒香,惹味到不得了!好好味啊!

一座下侍應便送上前菜,味道不錯的啊
點左兩道蟶子菜品

鐵板鹽焗蟶子
鐵板上滿佈粗海鹽粒,使蟶子帶鹽香,更能帶出蟶子的鮮味!

興化炒米粉
莆田一直係我喜愛的食市, 因為坐等舒服, 食物又精美, 甘岩有「哆頭蟶節」, 一定要黎試下來自福建哆頭村的哆頭蟶, 非一般架!哆頭蟶得6-7CM長, 唔係街市個D蟶子皇.黎到店員已經準備好前菜同熱茶, 好清香的茶, 原來係杞子菊花茶黎!仲有小食 - 炸紫菜, 好香脆, 完全唔油膩!依家1個價錢就可以試到其中2款不同口味的哆頭蟶! 原來《莆田》大廚特於當地嚴選原生態黑泥放養的哆頭蟶子, 係黑泥野生成長的, 真係唔同D!冰爽酒糟蟶子 - 用了醉雞的做法, 蟶子非常入味, 打開殼已經見到脹卜卜的蟶子, 好肥美!食落夾夾地, 陣陣酒香, 蟶子無咩沙喎, very good!鐵板鹽焗蟶子 - 把蟶子一隻隻放係粗鹽上鹽焗, 完全地保留了蟶子的原味! 把原汁原味鎖係蟶子內, 肉質仍然JUICY, 好鮮甜呀!百秒黃花魚 - 愛魚的我必選, 只係用100秒蒸熟整條黃花魚, 只加了少少薑, 完全唔腥, 仲100%滑, 仲有鮮甜的魚湯!! 興化炒米粉 - 興化米粉被列為莆田市非物質文化遺產, 每條米粉都勁幼, 食得出米香味, 莆田再加入蝦, 肉絲, 花生, 紫菜, 菜絲, 冬菇, 花甲等炒香!「哆頭蟶節」真

哆頭蟶得6-7CM長, 唔係街市個D蟶子皇.

仲有小食 - 炸紫菜, 好香脆, 完全唔油膩!
炸紫菜

興化炒米粉

「哆頭蟶節」真係切勿錯過!!
2018-07-12
炸紫菜
2018-07-12 119 浏览
常言道「不時不食」,食物應在當造的時節食,才是最美味這句話用在海鮮上特別適合,如秋冬就最適合吃大閘蟹,現在就是哆頭蟶的當造時節!這晚和男友在尖沙咀覓食,看到莆田人潮滿滿,也去湊個熱鬧。看見門口擺放着哆頭蟶的菜式,又見這是米芝蓮星級餐廳,而且不貴,愛吃蟶子的男友二話不說就決定在這裡晚餐不過餐廳很受歡迎,建議要訂座~哆頭蟶系列的菜式有8道,烹調方式多變。現在有優惠,$198兩份我們就點了個冰爽酒糟蟶子和鐵板鹽焗蟶子,另外點了黃花魚和炒米粉。甫入座,店員先送上香脆的紫菜作小食以及菊花茶冰爽酒糟蟶子:是一道冷盤,夏天吃相當開胃~哆頭蟶比我們平日吃的蟶子短小,但肉身飽滿爽嫩,而且很juicy這道菜就像醉雞,酒香在口中散發鐵板鹽焗蟶子:一隻隻哆頭蟶整齊地插在鹽上~焗過後的蟶子仍然留有肉汁,而且簡單的鹽焗讓蟶子的鮮甜味更突出難怪成為這裡的招牌蟶子菜式!吃的時候要小心燙手呀百秒黃花魚:沒想到一百秒就可以把魚煮熟~正因為烹調時間不長,魚肉剛剛好熟,鮮嫩細滑不過要小心那些細骨。底下的魚湯也不能錯過呀~興化炒米粉:這個炒米粉炒得乾身、不油膩,而且不會乾硬,很讚米粉入口軟綿,配上莆田特製的辣媽辣椒醬,添上些酸
常言道「不時不食」,食物應在當造的時節食,才是最美味
不過餐廳很受歡迎,建議要訂座~

甫入座,店員先送上香脆的紫菜作小食以及菊花茶

冰爽酒糟蟶子

這道菜就像醉雞,酒香在口中散發

難怪成為這裡的招牌蟶子菜式!吃的時候要小心燙手呀

百秒黃花魚

不過要小心那些細骨。底下的魚湯也不能錯過呀~

辣媽辣椒醬

興化炒米粉:這個炒米粉炒得乾身、不油膩,而且不會乾硬,很讚
米粉入口軟綿,配上莆田特製的辣媽辣椒醬,添上些酸辣味道更惹味

辣媽辣椒醬
當媽最怕就是約朋友出來食飯 因為一來要朋友就自己,一係就食唔到野 如果夾著同樣做媽媽既朋友仔 最大機會出現必定要數, 佢會臨時甩底!!! 早排本身約左朋友一齊帶小朋友去科學館玩 點止朋友既小朋友唔知臨時有一些問題 應該出唔到門口,最後我就獨自跟Gogo 係餐廳食野啦 本身朋友話好想試下呢一間來自新加坡既福建菜 見到係美麗華二期有,就Book 左枱同佢食啦 係等入座個陣,見到有個好似平時裝涼茶個個大壺 我就不客氣地斟左一小杯解解暑吧 當天內係羅漢果茶,清涼透心 岩曬我呢d帶住個仔係咁行既媽媽 熱到癲左時有呢杯飲品非常之好 入座後,店員先安排前菜及茶 茶係清熱既菊花茶,前菜係頭水紫菜 其實係之前我食過個陣已經好愛呢個紫菜 可惜今次比左少少gogo 淺嘗佢已經愛不釋手 因為我地當日都未食野,所以先點選呢個招牌菜 興化炒米粉 $78/例 比小朋友醫醫肚吧,不過係點完餐後 朋友才告之有事未到達,咁樣唯有自己同仔食啦 本身叫炒米粉因為想比小朋友食得淡少許, 加上見到佢門口都買它家米粉,應該唔會差 認真上碟時我只覺得大雜匯, 沒有美感,但不要看它的外表 米粉好幼卻不散,每條米粉也好似食緊飯既"綿
當媽最怕就是約朋友出來食飯
因為一來要朋友就自己,一係就食唔到野
如果夾著同樣做媽媽既朋友仔
最大機會出現必定要數,
佢會臨時甩底!!!

早排本身約左朋友一齊帶小朋友去科學館玩
點止朋友既小朋友唔知臨時有一些問題
應該出唔到門口,最後我就獨自跟Gogo 係餐廳食野啦

本身朋友話好想試下呢一間來自新加坡既福建菜
見到係美麗華二期有,就Book 左枱同佢食啦
係等入座個陣,見到有個好似平時裝涼茶個個大壺
我就不客氣地斟左一小杯解解暑吧

當天內係羅漢果茶,清涼透心
岩曬我呢d帶住個仔係咁行既媽媽
熱到癲左時有呢杯飲品非常之好

入座後,店員先安排前菜及茶
茶係清熱既菊花茶,前菜係頭水紫菜
其實係之前我食過個陣已經好愛呢個紫菜
可惜今次比左少少gogo 淺嘗佢已經愛不釋手

因為我地當日都未食野,所以先點選呢個招牌菜
興化炒米粉 $78/例
比小朋友醫醫肚吧,不過係點完餐後
朋友才告之有事未到達,咁樣唯有自己同仔食啦

本身叫炒米粉因為想比小朋友食得淡少許,
加上見到佢門口都買它家米粉,應該唔會差
認真上碟時我只覺得大雜匯,
沒有美感,但不要看它的外表

米粉好幼卻不散,每條米粉也好似食緊飯既"綿"感
米粉中亦加入左花生,芥菜,肥豬肉粒,蝦等等
令整個米粉很香但不太油,清淡菜必選

由於朋友唔到,我又冇理由只係叫左碟米粉就走
係餐牌中見到佢地而家有個蟶子節,推廣「哆頭蟶子」
見到差唔多枱枱都必有哆頭蟶子既菜式,
因為今次呢個蟶子節共推出八款哆頭蟶子菜式
仲可以有推廣價$198/任選兩款

不過食都係得我一個,
所以就點左呢一款冰爽酒糟蟶子,自私食!

呢一碟冰爽酒糟蟶子,上菜式時已經有陣陣酒香
一碟中,我想有大約十至十五隻左右
我建議係食上蟶子先把啜上穀內的酒糟
當中既蟶子鮮甜加上酒香,
再把殼拆走,看到這肥美蟶子
真係雙眼發光,好肥大呀
但係呢一款哆頭蟶子跟我們常見的蟶子細少好多

但係呢款蟶子樣子像我地平時食既蜆
但係口感絕對像我們食的大大件既蟶子
不過今次既蟶子當中有幾隻都有沙
我希望唔係咬到D殼卦(偷笑..)

最後要說一下這家莆田服務,
說真的服務有參次,在接待的服務不算太好
Book 左位,早到了唔准入,
坐底左,叫左幾次先可以有BB"登"
不過要提既係,佢地對於我地家長既清潔要求做得好好
係送上BB登前,佢地會先噴上消毒噴霧
幫忙抹小朋友食用位置及坐椅
令家長也食得安心吃得放心吧

2018-07-07
  • 興化炒米粉
2018-07-11 41 浏览
莆田呢個名比我嘅感覺係喺田園上面,好舒服咁樣食住美味同埋健康嘅食物。原來諗都冇諗過莆田呢一個地方,原來位處福建省沿海中部, 土地肥沃,海產豐富,佢哋嘅家鄉菜與別不同。一口氣食咗兩度餸都係佢哋嘅家鄉菜蟶子,兩款蟶子各有不同,一款係熱食而另一款係凍食。鐵板嚟到嘅時候,仲有吱吱渣渣嘅聲音發出,而冰爽嘅蟶子就有酒香嘅味道浸淫着。兩款比我嘅口感都好唔同,鹽焗與蟶子非常匹配,鹽味能帶出海水味,頓時令鮮味提升。另外果款酒真係好特別,我都唔識形容,只係覺得好似食上癮!食完每一粒忍唔住要食多另外一粒。百炒黃花魚又係一款令我印象深刻的餸菜,黃花魚係出邊買少見少,而且好少見到佢喺熱窩承載着,非常香噴噴。而且佢仲有一點點魚湯帶出魚的甜口味,配上一點點的姜,把魚的腥味僻走。興化米粉這個家鄉菜,表面平凡得來有點不平凡,因為內裏用上酸菜,蝦粒等的配料炒香,米粉乾身,不會太油膩,配上辣椒漿,香辣的感覺,像家裏煮的米粉一樣呢!

2018-07-05
  • 冰爽酒糟蟶子
2018-07-10 69 浏览
常常在西鐵站看到莆田的廣告板,看起來很吸引,便相約朋友前往品嚐。看這一熱一冷的蟶子菜式,令人禁不住體驗冰火兩重天的季節性滋味!美麗華這間莆田的裝修比較豪華,而且門前亦放置了迫真的美食樣板,讓食客先睹為快。每次到莆田吃,也會有不同的隨機前菜,這次的前菜是花生。首先點了$198兩道的季節限定名菜!蟶子到!眾食客歸位!除了鹽,面頭還放了花椒!令蟶子帶有花椒味提鮮~鐵板能長期保持蟶子的溫度,所以剛上菜的時候不要用手直接取,要用叉輕輕搖晃,讓蟶子脫離鹽海為蟶上脫殼後,肉身比較乾身,咬起來肉質比較有彈性,而且鹽巴充分為蟶子提鮮,而且沒有喧賓奪主,令人吃過不停!花雕味香噴噴酒香和蟶子也很夾,肉質飽滿多汁,每咬一口也酒香四溢!對比兩者,我個人比較喜歡鹽焗蟶子興化炒米粉的配料豐富,米粉似髮如絲,比市面的米粉幼細上十倍!夾著肉絲吃進口內,米粉在口中霧化成絲,溶在口中。配料的份量成雙成對,share 食都不怕爭食!紫菜是乾身脆口的,花生也炸得非常香口,蝦仁爽口鮮甜最後飲返碗靚湯,為這一餐劃上完滿的句點。在香港這潮濕的天氣,很需要進食薑煮的食品驅風,百秒黃花魚正好是滋補養生保健湯。看這黃花魚擺尾氣勢磅礴!魚的

每次到莆田吃,也會有不同的隨機前菜,這次的前菜是花生。
前菜及茶

首先點了$198兩道的季節限定名菜!蟶子到!眾食客歸位!
鹽焗鐵板蟶子

除了鹽,面頭還放了花椒!
令蟶子帶有花椒味
提鮮~

花雕味香噴噴
酒香和蟶子也很夾,肉質飽滿多汁,每咬一口也酒香四溢!

對比兩者,我個人比較喜歡鹽焗蟶子

看這黃花魚擺尾
氣勢磅礴!
百秒黃花魚

魚的新鮮度,由牠猙獰的模樣可得知
百秒黃化魚

前菜及茶
鹽焗鐵板蟶子
百秒黃化魚
  • 鐵板鹽焗蟶子
2018-07-08 52 浏览
今日嚟到尖沙咀甫田,聽講佢近期最出名係蟶子,之前其實好耐之前已經去過馬鞍山食過,都算差,所以今日走來呢度食。鐵板鹽焗聖子我哋叫咗一個鐵板鹽焗蟶子,👍同埋一個冷盤嘅蟶子,我個人就比較鍾意食咸嘅嘢,所以,我就會比較喜歡鹽焗的。但係我手被嫌佢鹽焗嘅味道並唔係好夠,但係肉汁豐富,👍也肥美的,👍有啲美中不足嘅係佢會有啲砂粒。對於冷盤嗰個,有像是花雕酒的味道,我就覺得佢呢個蟶子同普通我哋喺西貢嗰啲蟶子唔一樣,所以,佢係比較難用手去開,所以,冷盤來講,都係比較難去食嘅,但係佢亦都係好開胃嘅一道菜。冰爽酒糟蟶子百秒黄花魚之後我哋仲叫咗一個百秒黃花魚,佢個黃花魚真係好嫩口!有點兒入口即溶咁嘀口感呵!👍😻😊興化米粉最後我哋食咗個興化米粉,佢啲米粉好多,同埋配搭辣椒醬真係超級好食,同埋佢入邊又有配搭啲海鮮花生,等等調味料,真係好香口!

鐵板鹽焗聖子

百秒黄花魚