2018-06-26
最近適逢蟶子收獲季節,莆田推出左一系列蟶子菜餚~而家仲有優惠$198/2份添!見佢咁抵我記嗌咗兩份一份係《冰爽酒糟蟶子》呢份蟶子都幾大分,有成10幾隻蟶子~蟶子酒浸都幾好食,有淡淡的酒香,有少少醉雞嘅感覺,肉質爽彈~佢個樣細細隻,估唔到一打開全部位都比肉填滿左,啖啖肉👍仲有另一款蟶子就係《鐵板鹽焗蟶子》咁樣上菜, 十分架勢呢個熱食既蟶子雖然同上面嗰個蟶子係一樣品種,但唔知點解食落去有少少唔同呢個口感冇冰爽果款咁爽口,但味道就比較鮮~同上面一樣都係啖啖肉呀😛仲要係鐵板上,食到尾都仲係熱辣辣,正之後就叫左呢個《興化炒米粉》$78見佢話係被納入為非物質文化遺產之一咁利害,就決定試一試呢個文化遺產😎果然佢同其他炒米粉係唔同,呢一款米粉食落好似棉花一樣☁️口感非常特別,絕對推薦大家一試👅之後仲叫左個《百秒黃花魚》$69呢個魚真係一食驚為天人,其實我平時就好少喺街食魚,因為覺得好容易就整到好腥一係就唔夠滑但呢個絕對無咁嘅情況,少骨得黎又滑,一放入口就好似滑左落去咁另外魚味濃,湯底清甜🤪莆田真係次次都冇令我失望!
而家仲有優惠$198/2份添!
見佢咁抵我記嗌咗兩份
一份係《冰爽酒糟蟶子》
呢份蟶子都幾大分,有成10幾隻蟶子~
佢個樣細細隻,估唔到一打開全部位都比肉填滿左,啖啖肉👍
仲有另一款蟶子就係《鐵板鹽焗蟶子》
咁樣上菜, 十分架勢
呢個口感冇冰爽果款咁爽口,但味道就比較鮮~
同上面一樣都係啖啖肉呀😛
仲要係鐵板上,食到尾都仲係熱辣辣,正
之後就叫左呢個《興化炒米粉》$78
果然佢同其他炒米粉係唔同,呢一款米粉食落好似棉花一樣☁️
口感非常特別,絕對推薦大家一試👅
之後仲叫左個《百秒黃花魚》$69
另外魚味濃,湯底清甜🤪
莆田真係次次都冇令我失望!