2018-07-13
莆田一直係我喜愛的食市, 因為坐等舒服, 食物又精美, 甘岩有「哆頭蟶節」, 一定要黎試下來自福建哆頭村的哆頭蟶, 非一般架!哆頭蟶得6-7CM長, 唔係街市個D蟶子皇.黎到店員已經準備好前菜同熱茶, 好清香的茶, 原來係杞子菊花茶黎!仲有小食 - 炸紫菜, 好香脆, 完全唔油膩!依家1個價錢就可以試到其中2款不同口味的哆頭蟶! 原來《莆田》大廚特於當地嚴選原生態黑泥放養的哆頭蟶子, 係黑泥野生成長的, 真係唔同D!冰爽酒糟蟶子 - 用了醉雞的做法, 蟶子非常入味, 打開殼已經見到脹卜卜的蟶子, 好肥美!食落夾夾地, 陣陣酒香, 蟶子無咩沙喎, very good!鐵板鹽焗蟶子 - 把蟶子一隻隻放係粗鹽上鹽焗, 完全地保留了蟶子的原味! 把原汁原味鎖係蟶子內, 肉質仍然JUICY, 好鮮甜呀!百秒黃花魚 - 愛魚的我必選, 只係用100秒蒸熟整條黃花魚, 只加了少少薑, 完全唔腥, 仲100%滑, 仲有鮮甜的魚湯!! 興化炒米粉 - 興化米粉被列為莆田市非物質文化遺產, 每條米粉都勁幼, 食得出米香味, 莆田再加入蝦, 肉絲, 花生, 紫菜, 菜絲, 冬菇, 花甲等炒香!「哆頭蟶節」真
哆頭蟶得6-7CM長, 唔係街市個D蟶子皇.
仲有小食 - 炸紫菜, 好香脆, 完全唔油膩!
炸紫菜
百秒黃花魚
百秒黃花魚
興化炒米粉
興化炒米粉
「哆頭蟶節」真係切勿錯過!!