2018-09-09
今日放假,決定做下孝順女帶媽咪去莆田食福建菜,聽同事講尼間係米之蓮一星⭐️級餐廳,菜式比較清淡適合老人家,希望媽咪會喜歡💕這店位於尖沙咀美麗華廣場2期2樓,位置非常方便,門面又大又開揚,似乎不錯原來莆田而家做緊紅菇節,當季推薦有兩個紅菇菜式選擇,看見枱上放有紅菇卡座又可愛又吸引,我地都點番個紅菇燜豆皮試試先我地揀左個開胃前菜蝦苗拌頭水紫菜,尼個係前菜銷量冠軍🏆,賣相精緻,味道酸酸甜甜好開胃,食到蝦苗嘅鮮味,紫菜好滑而且無沙,味道不錯知道媽咪鍾意食竽頭,點左酥炒芋芯,面層酥脆包滿糖漿,竽頭好粉好軟熟,不會過油過甜,不錯吃的莆田滷麵,尼個係主食銷量冠軍🏆,湯底杰身而且非常鮮甜,掛喺旦牙嘅麵上滋味無窮,材料有蝦,豬肉同菇,非常足料,果然名不虛傳百秒黃花魚,尼個係同事極力推介嘅菜式,果然不錯,肉質鮮甜嫩滑,幾乎無骨,無腥味,媽咪十分喜歡💕最後係今日嘅主角紅菇燜豆皮,湯底燜到有淡淡嘅粉紅色,賣相吸引,豆腐同豆皮燜得好入味,食到紅菇同蝦乾嘅鮮味,清清地不錯的大家都不妨試試尼款珍貴嘅菇中之王,應該不是長期菜式,想試就快d喇!用餐期間媽咪發現隔離枱嘅食客竟然係同鄉,兩個人非常投緣,傾到興高采烈,我頓成路
蝦苗拌頭水紫菜
蝦苗拌頭水紫菜
酥炒芋芯
莆田滷麵
百秒黃花魚
百秒黃花魚
紅菇燜豆皮
用餐期間媽咪發現隔離枱嘅食客竟然係同鄉,兩個人非常投緣,傾到興高采烈,我頓成路人甲,不過唔緊要啦!媽咪開心就好了