2018-09-05
獲得米芝蓮一星既“莆田”已經想去食左好耐,前日早放工去開美麗華商場行街諗起響適場二期即係酒店個邊有間“莆田”既分店,於是終於可以一嘗米芝蓮一星既餐廳。因為比較早所以唔洗等位,店員就安排我地入座,響門口已經睇到尼期推介既菜式- "哆頭蟶子 品味八變";我地兩個都喜歡食海鮮,當然唔會錯過尼期推介既蟶子啦。冰爽酒糟蟶子通常食既菜式都離不開豉椒炒蟶子,原來蟶子都可以有好多變化,係炎炎既夏天更係最啱食尼個"冰爽酒糟蟶子",將蟶子浸響酒糟,食既時候食出淡淡既醇香味,感覺與別不同。原來哆頭蟶同平時食開既好唔同,佢肥大肉厚,隻隻都迫爆個殼敢,啖啖肉又無沙,肉質彈牙,係蟶子中最好味既一種。鐵板鹽焗蟶子將哆頭蟶子用鹽焗再放上鐵板上枱,保持蟶子既熱度,鹽味既微咸香配合蟶子既肉汁,有不同層次同口感,又係另一翻風味。兩個哆頭菜式加埋都只係 $198,非常抵食。百秒黃花魚 $69用一百秒煮熟既黃花魚,令魚肉嫩滑無比,整條黄花魚不大不少,用沙窩烹調,保持魚既鮮味,配合少許薑同芹菜,味道十分好。興化炒米粉 $82另一推介菜式“興化炒米粉”,炒米粉有好多配料,有蝦、蜆、豆腐卜、芥蘭等等,配料仲多過米粉,再配埋“莆田辣媽
鐵板鹽焗蟶子
百秒黃花魚 $69
興化炒米粉 $82
另一推介菜式“興化炒米粉”,炒米粉有好多配料,有蝦、蜆、豆腐卜、芥蘭等等,配料仲多過米粉,再配埋“莆田辣媽醬”食就仲好味,尼隻辣醬唔會好辣,帶點酸味,更開胃好味。