2018-10-31 65 浏览
其實我諗我應該算係莆田嘅擁躉🤭,事關唔止新加坡嘅莆田我有去過, 就連香港莆田我都去過幾間, 不過對於我嚟講,當然尖沙咀分店就比較就腳啦!今晚細佬話佢有野做,叫我take care佢老婆, OK👌,就等我帶佢嚟呢度食晚飯啦, 因為弟婦口味偏清淡, 所以我覺得佢應該會鍾意呢度啲菜式。我地都唔算大食🤭😅😝,所以只係點左幾個簡單菜式,其中有我至愛嘅九轉小腸,味道唔算太濃, 但香口彈牙👍;糖醋皮蛋,酸酸甜甜好開胃,好啱近排食得太多食到膩嘅我;弟婦成日都話頭痛, 所以我專登點左個紅菇燉土雞俾佢補補身, 紅菇滋陰,就算虛不受補嘅佢都啱, 我之前都有飲過, 仲以為已經off menu添, 事關佢係時令限定,咁今次嚟見到仲有,當然即點啦!個湯好清好鮮味, 果然弟婦好欣賞, 我不嬲唔鍾意飲中湯, 所以我只淺嘗了一碗😏。最後我當然翻點了個百秒黃花魚俾愛魚嘅弟婦啦,呢度黃花魚啲肉確係好嫩滑架。是晚餐飯真係專登為佢而設, 我咁樣都算有交代喇掛🤭😁👏。

糖醋皮蛋,酸酸甜甜好開胃,好啱近排食得太多食到膩嘅我;

是晚餐飯真係專登為佢而設, 我咁樣都算有交代喇掛🤭😁👏。
2018-10-24
  • 九轉小腸
2018-10-30 109 浏览
自從年初第一次光顧此福建餐館,我們便被它的菜式、味道及合理的價格所吸引。😍已光顧了數次,味道依舊的好😋每次我們都點選一至兩樣相同菜式,再點一些未嚐過的菜式👍🏻😍😋先來一碟酸辣木耳再次點酸酸甜甜、開胃的蝦苗拌頭水紫菜$52在家很少蒸魚,每次到這裡也點的不腥又滑的百秒黃花魚$69今次是為它而來😍紅菇燉土雞$198不油不膩,十分足料,湯鮮甜。酥炒芋芯$89 表面脆口及甜甜的,芋頭鬆化莆田滷麵$82 每款也美味,真的百吃不厭😋

先來一碟酸辣木耳

再次點酸酸甜甜、開胃的蝦苗拌頭水紫菜$52

在家很少蒸魚,每次到這裡也點的不腥又滑的百秒黃花魚$69

今次是為它而來😍紅菇燉土雞$198
不油不膩,十分足料,湯鮮甜。

酥炒芋芯$89 表面脆口及甜甜的,芋頭鬆化

莆田滷麵$82
莆田滷麵

每款也美味,真的百吃不厭😋

2018-10-29
2018-10-29 40 浏览
每次都帶著雀躍的心情入坐,滿足的心情離坐。這亦是我少數被喜歡的餐廳之一,莆田。它的菜式(每款) 都獨當一面,什有水準。點菜是有難度的,因為款款都吸引。夏季它出了季節性的聖子仔。而今晚再來,我試了它的秋季食材:紅菇。開了一壺菊花茶, 喝一口消一消倦氣。頭盤來了頭水紫菜,內有蝦苗帶味,唔錯唔錯!再來酥炒竽心,有少許帶咸的外皮,吃多兩件也不油膩。之後來百秒黃花魚,大約5両重, 黃花魚出名是肉質滑。 但大部分食肆都選用急凍黃花魚的,所以一般都腥腥地 (至起碼唔敢用蒸法)。 但這店 用高湯百秒浸熟黃花魚, 非急凍魚能做得到。正!來到試它季節性餐單,紅菇燉土雞。 用料足,味道清甜! 淺紅色的湯水,喝下去略帶 清淡的酒香。黑腳土雞煲湯後仍甚有雞味。還有點了滷麵。 它不是湯麵 亦不是撈麵, 是帶著濕濕的汁。 新鮮蜆肉及芹菜提升整碗滷麵的鮮味。 真係夠飽唔夠喉!
開了一壺菊花茶, 喝一口消一消倦氣。
頭盤來了頭水紫菜,內有蝦苗帶味,唔錯唔錯!
再來酥炒竽心,有少許帶咸的外皮,吃多兩件也不油膩。
  • 興化米粉
2018-10-29 791 浏览
今日難得放假陪呀媽行街,喺美麗華食lunch, 為左照顧佢嘅口味,當然係食中菜就最啱,見到呢間米芝蓮推薦福建菜,一於帶呀媽試下~坐低歎返壺茶先~難得前菜唔係花生咁簡單,係煮過嘅眉豆同埋蠶豆,好特別!-酥炒芋芯唔好以為芋頭好普通,一食落口就覺得好有驚喜!只採用芋頭芯的部分,再以傳统方法炒制。整出來外酥內軟,微鹹,又有少許甜味,好有家鄉風味~-蝦苗拌頭水紫菜呢個作為開胃前菜非常適合,菜苗相當鮮嫩,水紫菜食落好似海帶,以酸酸的醬汁辟腥,好開胃~-百秒黃花魚長輩們最愛吃的蒸魚出場了!本來我們在家就喜歡蒸魚吃,而黃花魚骨頭少、肉又多,只要條魚新鮮,唔需要重調味都已經好好味,好鮮甜的食物原味~-莆田滷麵出名的招牌菜呢款滷麵的配料是大量海鮮,成個湯底都係濃濃的海鮮甜味,麵的質感偏軟,湯底濃郁,食落有D似粉仔果種口感,超推薦,個人認為必食!-紅菇炆豆皮呢個係季節限定食品--紅菇,非常特別因為呢種植物的生長時間好短,又唔可以人工培植,是真正的限量品,趁住呢個季節一定要試啦~個湯偏紅色,係天然色素來,味道有種馥郁的中藥香,干貝、蟶子乾、蝦干配上紅菇,更加鮮甜可口,加上吸湯的豆腐和豆皮,啖啖都是紅菇的香味,
今日難得放假陪呀媽行街,喺美麗華食lunch,
為左照顧佢嘅口味,當然係食中菜就最啱,
見到呢間米芝蓮推薦福建菜,一於帶呀媽試下~

坐低歎返壺茶先~

難得前菜唔係花生咁簡單,
係煮過嘅眉豆同埋蠶豆,好特別!

-酥炒芋芯
唔好以為芋頭好普通,一食落口就覺得好有驚喜!
只採用芋頭芯的部分,再以傳统方法炒制。
整出來外酥內軟,微鹹,又有少許甜味,好有家鄉風味~
-蝦苗拌頭水紫菜
呢個作為開胃前菜非常適合,菜苗相當鮮嫩,
水紫菜食落好似海帶,以酸酸的醬汁辟腥,好開胃~
-百秒黃花魚
長輩們最愛吃的蒸魚出場了!
本來我們在家就喜歡蒸魚吃,而黃花魚骨頭少、肉又多,
只要條魚新鮮,唔需要重調味都已經好好味,
好鮮甜的食物原味~

-莆田滷麵
出名的招牌菜

呢款滷麵的配料是大量海鮮,成個湯底都係濃濃的海鮮甜味,
麵的質感偏軟,湯底濃郁,
食落有D似粉仔果種口感,
超推薦,個人認為必食!

-紅菇炆豆皮
呢個係季節限定食品--紅菇,非常特別

因為呢種植物的生長時間好短,又唔可以人工培植,
是真正的限量品,趁住呢個季節一定要試啦~

個湯偏紅色,係天然色素來,味道有種馥郁的中藥香,
干貝、蟶子乾、蝦干配上紅菇,更加鮮甜可口,
加上吸湯的豆腐和豆皮,啖啖都是紅菇的香味,超推薦!

看起來不花巧的菜式,要煮得美味其實更費工夫,
外表樸實的中菜,用新鮮的食材,精細的烹調,
美味又健康,價錢不貴,非常適合同屋企人來食!
2018-10-20
2018-10-29 30 浏览
莆田聼過好多次,今日第一次試叫左個二人餐,有蝦苗拌水紫菜,上檯賣相幾好,酸酸地幾開胃再來有莆田扁肉湯,係呢度嘅招牌湯。都係酸酸地嘅,不過個扁肉又係幾特別,幾好吃,值得一試仲有個百秒黃花魚好嫩滑,條魚唔算大,兩個人岩岩好主食叫左個興化米粉,有蝦,有蜆,幾足料,味道都好好吃,好有鮮味最後吃左個蓮子銀耳糖水,唔算太甜,好滋潤仲有一粒紅棗同蓮子,初起秋風,吃呢個真係好适合
莆田聼過好多次,今日第一次試

叫左個二人餐,有蝦苗拌水紫菜,上檯賣相幾好,酸酸地幾開胃

仲有個百秒黃花魚
好嫩滑,條魚唔算大,兩個人岩岩好

最後吃左個蓮子銀耳糖水,唔算太甜,好滋潤
仲有一粒紅棗同蓮子,初起秋風,吃呢個真係好适合

自大半年前主打蟶子已經開始留意莆田,心心念念想試一次,但隱隱有種高價中菜既錯覺又令我卻步。 咁岩好友都bookmark左好耐,大家決心結伴黎見識下,原來定價又幾街坊貼地喎。先黎前菜滷水豆同柚子,前者滷得入味軟腍,後者飽滿多汁,更少見地配菊花茶,令我地對呢餐更加期待。 蝦苗拌頭水紫菜 ($52)簡簡單單既配搭,就連賣相都唔算討好,估唔到第一啖就令我地大為讚賞。 頭水紫菜比一般紫菜幼滑細嫩,輕輕用黑醋為主既調味拌好後,入口好順滑清新,用黎做開胃菜岩哂。 雖然蝦苗分佈都多,可惜香氣唔算強烈,勝在整體口感同味道都好柔和,老少皆宜。百秒黃花魚 ($69)手掌咁大既尺寸可以話係我食過最大條既黃花魚,雖然肉厚但煮得岩岩好,嫩滑唔會腥,睇多幾次價錢都覺得係難以置信地平,完全物超所值。酥炒芋頭 ($89)芋頭鬆軟起沙就基本,最意外係外皮雖然唔係炸都好酥脆,食得出師傅花左好長時間細火慢慢煎出酥皮,外脆內軟好香口。 調味甜甜地幾得意,開頭仲同朋友講笑話似甜品,最後越食越順口,清埋碟就明白微甜可以解膩,幾有心思既組合。 不得不提芋頭即使攤凍左都仲好脆,足見功架。莆田滷麵 ($82)如想像般係類似嫩雞煨麵個種濃

蝦苗拌頭水紫菜

蝦苗拌頭水紫菜 ($52)
百秒黃花魚

百秒黃花魚 ($69)
酥炒芋頭

酥炒芋頭 ($89)
莆田滷麵

莆田滷麵 ($82)
如想像般係類似嫩雞煨麵個種濃稠湯底,分別在於用料十分豐富,除左菜粒仲有蝦、蜆、冬菇、豆卜等,口感好豐富。
紅菇燉土雞

紅菇燉土雞 ($198)
第一次見到紅菇,成煲湯都變左紅色,飲落反而冇想像中咁濃郁,只係有淡淡菇味,不過聽講幾有藥效所以都係飲多幾啖。 我最欣賞既係土雞冇花冇假,大半煲都係新鮮煙韌既雞件,食得好過癮。

想搵個體面、坐得舒服既地方同好友促膝詳談,今晚的確係目標達成。 食物味道屬水準以上,可惜大半菜式都一次過上菜,少不免攤凍左,令味道大打折扣,如可改善上菜速度就完美喇。
2018-10-28 31 浏览
放工約左好友吃飯,去到美麗華見到莆田有位就入去了。餐廳呢期推廣緊紅菇,即刻上網查下有咩好先…… 滋陰、養顏🤩🤩 所以就叫個湯滋補下囉。蝦苗伴頭水紫菜微微的酸味,唔油膩,無負擔! 👍當季推薦:紅菇燉土雞湯鮮甜,真係紅色架,味道有啲似雞酒(問過職員,真係有落酒煮嘅)。啲雞肉仲好滑,唔想浪費可以食埋呢🤗。酥炒芋心呢個真係好好味,脆脆的甜甜的,外脆內軟,停唔到口呀🤤百秒黃花魚魚肉好滑,一定要趁熱食😎莆田滷麵🍲個樣好似平平無奇,其實入面有好多配料,麵條沾滿湯汁,口感豐富。吃得出是落無味精的呀😋😋😋樣樣都好美味,坐得又舒服,回頭率好高呀

蝦苗伴頭水紫菜
微微的酸味,唔油膩,無負擔! 👍

當季推薦:紅菇燉土雞

酥炒芋心
呢個真係好好味,脆脆的甜甜的,外脆內軟,停唔到口呀🤤

百秒黃花魚
魚肉好滑,一定要趁熱食😎

莆田滷麵🍲

樣樣都好美味,坐得又舒服,回頭率好高呀

2018-10-24
2018-10-28 23 浏览
同屋企人耐唔耐都會去莆田吃飯,知道佢最近有引入“紅菇”入饌,又係時候同屋企人嚟食餐飯。紅菇燉土鷄 - 呢道紅菇燉土鷄份量十分大,足夠3-4人飲,一上枱已經香氣撲鼻,顏色清晰略帶紅菇嘅淡紅色。除咗土鷄的鮮味外,仲有紅菇獨有的清香,令人忍唔住一碗接一碗。😋😋😋除左紅菇燉土鷄外,我哋仲喺“莆田10醉入面”揀咗幾款菜式。蝦苗伴頭水紫菜 - 呢度冷盤紫菜味夠濃,口感好爽滑,用咗醋調味所以食落酸味味,開胃好食百秒黄花魚 - 呢道以百秒煮好的黄花魚魚肉十分嫩滑,湯頭有加入少量薑蔥避腥,魚肉及湯頭都十分鮮甜味美莆田滷麵 - 用料豐富,有鮮蝦、肉絲、蜆、香菇、中芹等,鮮味有層次,麵身滑溜,鮮味好食酥炒芋芯 - 每塊芋頭外表包住香口的焦糖,外脆內軟,芋頭夠粉,喜歡食芋頭嘅朋友要試!今晚每道菜都十分真材實料,十分鮮美,莆田能夠連續三年榮獲米芝蓮一星殊榮,實至名歸!

除左紅菇燉土鷄外,我哋仲喺“莆田10醉入面”揀咗幾款菜式。

• 百秒黃花魚
1K
《莆田》是來自新加坡的米芝蓮一星餐廳,其於新加坡有一定的名氣,在港也有數家分店。論裝潢,兩地的店舖風格幾乎一模一樣,至於味道,我也未嘗過新加坡的,不能比較。蝦苗拌頭水紫菜 ($52): 紫菜酸酸甜甜,很有醋香,且有不少蝦苗,比想像中好吃得多。酥炒芋芯 ($89): 必食推介,芋頭外層包了一層蜜汁,非常香酥甜美,內裡亦夠粉嫩。份量蠻多,且很飽肚,二人吃不完。百秒黃花魚 ($69): 百秒也者,即以明火燜煮100秒,魚肉剛熟,肉質亦非常軟滑,只簡單以薑和鹽調味及煮湯。莆田滷麵 ($82): 非常地道的一款麵食,除了麵和較稠的高湯,還有相當份量的佐料,包括豬肉、蝦肉、蜆肉等等,為高湯加添一點鮮味。紅菇燉土雞 ($198): 餐廳給予五星的當季推介,其特別之處就是採用了會令湯變紅的紅菇,整體味道較清淡,但更顯雞湯鮮,個人認為一般。

2018-10-26
媽媽偶爾會說年紀漸長不能常亂吃,為帶她去美味健康的餐廳費盡心思。從她故鄉福建入手搜尋到這家閩菜,挾著米芝蓮一星及必比登想必安全,跟食評點了幾道招牌菜果然沒失望。-🏅酥炒芋芯 $89 - 本日至愛超驚喜的一味 只選用芋頭心炒製,超級棉密 帶著香蔥洋蔥的鑊氣香,外面包裹著蜜糖 薄薄的一層脆糖。表層香甜酥脆裡面軟糯棉滑 厲害。老媽子說好吃但貴 我說功夫菜嘛,太美味了 芋頭控拜託一定要試試。-前菜酸辣小雲耳開胃 文旦爽甜多汁。-🥗蝦苗拌頭水紫菜 $52也是莆田十醉之一 清新的淡淡酸味,選用頭水紫菜一年採一次 爽脆鮮美。-🐟百秒黃花魚 $69黃花魚不算大隻 獨創煮法百秒蒸熟,不像港式加豉油蔥 吃的是原汁原味。-🍄紅菇燉土雞 $189以罕見野生高山紅菇入饌 健康養生,土雞文火煲四小時 老火湯清甜有益。入口陣陣酒香 有台式雞煮酒的感覺,飲幾碗身體發熱 看來有助血氣循環。-🍜莆田滷麵 $82主食類冠軍 十二種食材煮成濃稠湯面,有點失望 大雜燴般的湯面不太懂欣賞。-整體來講 菜式看似簡單但講求技巧;環境舒服好坐食物健康 銜頭名氣夠;若與養生朋友或長輩同行 值得一試。
媽媽偶爾會說年紀漸長不能常亂吃,
為帶她去美味健康的餐廳費盡心思。
從她故鄉福建入手搜尋到這家閩菜,
挾著米芝蓮一星及必比登想必安全,
跟食評點了幾道招牌菜果然沒失望。

🏅酥炒芋芯 $89 - 本日至愛
酥炒芋芯

超驚喜的一味 只選用芋頭心炒製,
超級棉密 帶著香蔥洋蔥的鑊氣香,
外面包裹著蜜糖 薄薄的一層脆糖。
表層香甜酥脆裡面軟糯棉滑 厲害。
芋頭超粉

老媽子說好吃但貴 我說功夫菜嘛,
太美味了 芋頭控拜託一定要試試。
前菜酸辣小雲耳開胃 文旦爽甜多汁。

🥗蝦苗拌頭水紫菜 $52

也是莆田十醉之一 清新的淡淡酸味,
選用頭水紫菜一年採一次 爽脆鮮美。
🐟百秒黃花魚 $69

黃花魚不算大隻 獨創煮法百秒蒸熟,
不像港式加豉油蔥 吃的是原汁原味。
🍄紅菇燉土雞 $189

以罕見野生高山紅菇入饌 健康養生,
土雞文火煲四小時 老火湯清甜有益。
入口陣陣酒香 有台式雞煮酒的感覺,
飲幾碗身體發熱 看來有助血氣循環。
🍜莆田滷麵 $82

主食類冠軍 十二種食材煮成濃稠湯面,
有點失望 大雜燴般的湯面不太懂欣賞。
整體來講 菜式看似簡單但講求技巧;
環境舒服好坐食物健康 銜頭名氣夠;
若與養生朋友或長輩同行 值得一試。
2018-10-25
2018-10-25 69 浏览
莆田貴為米之蓮餐廳, 食物質素一值都唔錯,平日都幾多人等位,見今晚唔駛等,就揀左食佢喇~ 蝦苗伴頭水紫菜 $52先黎食個前菜,見佢介紹話呢D水紫菜係好難採收,甘就一於試下先!!佢用左黑醋做調味,所以食落酸酸地,都幾開胃,而紫菜當中都放左D蝦苗仔,食落口感同味道都豐富D,做前菜幾適合,而且感覺幾健康。紅菇燜豆皮 $188成間店都係到推介紅菇,甘就當然要試一試啦~紅菇食落口感有少少似茶樹菇,即係偏乾身,硬硬地,但菌類既香味好重,而且顏色鮮豔,都真係幾特別。個煲用左蝦乾,蟶乾,豆腐, 豆皮,所以個湯都幾鮮味,而豆腐豆皮可以吸哂D精華,配搭得唔錯!酥炒芋芯 $89 用上付件芋頭最軟滑既芋芯黎做呢個菜,表面煎香,食落香脆,但芋頭肉又綿滑,用心做,就真係好普通食材都可以好特別~百秒黃花魚 $69黃花魚係呢到既招牌菜,當然要食,黃花魚出名魚肉滑,而且呢到既魚一D都唔腥,不過大家都要小心食,因為真係好多骨。莆田鹵麵 $82最後叫番D澱少質食下,鹵麵會煮到D麵比較身,再加埋呢個用香菇、蜆同蝦等材料熬製既湯一齊食,又香水滑又鮮甜,份量亦足夠2人用。如果你想食一餐清清地,無味精既中菜,呢到真係好適合你~
莆田貴為米之蓮餐廳, 食物質素一值都唔錯,
平日都幾多人等位,見今晚唔駛等,就揀左食佢喇~
蝦苗伴頭水紫菜 $52
先黎食個前菜,見佢介紹話呢D水紫菜係好難採收,
甘就一於試下先!!
佢用左黑醋做調味,所以食落酸酸地,都幾開胃,
而紫菜當中都放左D蝦苗仔,食落口感同味道都豐富D,
做前菜幾適合,而且感覺幾健康。

紅菇燜豆皮 $188
成間店都係到推介紅菇,甘就當然要試一試啦~
紅菇食落口感有少少似茶樹菇,即係偏乾身,硬硬地,
但菌類既香味好重,而且顏色鮮豔,都真係幾特別。
個煲用左蝦乾,蟶乾,豆腐, 豆皮,所以個湯都幾鮮味,
而豆腐豆皮可以吸哂D精華,配搭得唔錯!

酥炒芋芯 $89
用上付件芋頭最軟滑既芋芯黎做呢個菜,
表面煎香,食落香脆,但芋頭肉又綿滑,
用心做,就真係好普通食材都可以好特別~

百秒黃花魚 $69
黃花魚係呢到既招牌菜,當然要食,
黃花魚出名魚肉滑,而且呢到既魚一D都唔腥,
不過大家都要小心食,因為真係好多骨。

莆田鹵麵 $82
最後叫番D澱少質食下,鹵麵會煮到D麵比較身,
再加埋呢個用香菇、蜆同蝦等材料熬製既湯一齊食,
又香水滑又鮮甜,份量亦足夠2人用。

如果你想食一餐清清地,無味精既中菜,
呢到真係好適合你~
2018-10-25 72 浏览
這天相約了表姨到尖沙咀美麗華廣場吃午餐莆田紅菇節一於試試聚餐不一定是晚餐的,中午也可聚餐2人套餐、4人套餐、6人套餐都挺抵食。餐前小食先開開胃。紅菇當造,莆田介紹紅菇無法人工種植,全靠天生地養,餐廳只選用生長於海拔1000至1500米的野生紅菇。既然是莆田紅菇節,當然要一試整份紅菇燉土雞超足料,湯的份量亦十分多,大概能分到5-7碗湯,湯非常鮮甜。珍貴的紅菇文火慢煲黑腳土雞四小時,再加入紅菇一同燜煮15分鐘,雞肉燜得淋淋,湯汁滲透雞肉。雞的份量亦十分多只用100秒蒸熟了一條魚,魚肉非常鮮嫩!外酥內糯,外層甜蜜蜜的,芋芯軟軟一碗麵12種食材,好豐富包括了蜆肉、蝦肉等海鮮一年只採一次的頭水紫菜,口感嫩滑,味道酸酸甜甜,好開胃拌上小蝦苗吃得超飽飽
這天相約了表姨到尖沙咀美麗華廣場吃午餐

莆田紅菇節
一於試試

聚餐不一定是晚餐的,中午也可聚餐
2人套餐、4人套餐、6人套餐都挺抵食。

餐前小食
先開開胃。

珍貴的紅菇

百秒黃花魚

只用100秒蒸熟了一條魚,魚肉非常鮮嫩!
酥炒芋芯

外酥內糯,外層甜蜜蜜的,芋芯軟軟

一碗麵12種食材,好豐富

包括了蜆肉、蝦肉等海鮮
蝦苗拌頭水紫菜

一年只採一次的頭水紫菜,口感嫩滑,味道酸酸甜甜,好開胃
拌上小蝦苗

吃得超飽飽
2018-10-16
  • 百秒黃花魚
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 酥炒芋芯
2018-10-24 28 浏览
朋友去完旅行, 出黎派手信~黎呢度食飯聚一聚~呢度又幾得意, 門口有茶飲~用茶包沖菜, 又幾香~前菜有幾款揀既... 好味既都賣哂, 最後分到呢款木耳~見到好多人都食呢款. 又試下. 呢度既招牌菜, 期田十醉之蝦苗伴頭水紫菜 $52 , 呢個係冷盤黎, 酸酸地, 好開胃~ 係唔錯既~跟住重有呢個招牌 莆田滷麵 $82 超大碗... 我地食唔哂啦~~一家黎食就KO 到~ 最衰帶唔走~不過呢個麵唔係我杯茶. 太林喇D 麵~同埋我都係重口味人士, 呢個淡淡~好在台面有辣醬~ 可以加落麵度~再黎就係重點喇... 紅菇燉土雞. $198, 係幾特別既. 好味~ 我都係第一次食呢樣野~~~試下都無妨~同埋都好抵食, 成只雞咁~份量好多, 見附近都係兩人台都食唔哂, 個個都打包..
朋友去完旅行, 出黎派手信~黎呢度食飯聚一聚~

呢度又幾得意, 門口有茶飲~

用茶包沖菜, 又幾香~

前菜有幾款揀既... 好味既都賣哂, 最後分到呢款木耳~

呢個係冷盤黎,
酸酸地, 好開胃~ 係唔錯既~

跟住重有呢個招牌 莆田滷麵 $82

不過呢個麵唔係我杯茶. 太林喇D 麵~
同埋我都係重口味人士, 呢個淡淡~

好在台面有辣醬~ 可以加落麵度~

再黎就係重點喇... 紅菇燉土雞. $198,
係幾特別既. 好味~ 我都係第一次食呢樣野~~~
試下都無妨~同埋都好抵食, 成只雞咁~

份量好多, 見附近都係兩人台都食唔哂, 個個都打包..
2018-10-24 34 浏览
前幾日媽媽病左,冇咩胃口食野,呢兩日佢好返了,都系要適當戒下口,食清淡少少,咁我都諗到帶佢食中菜,揀d溫和少少既野食。經過美麗華時,就諗起了莆田,媽媽都話想試下。餐牌好多選擇,都好岩媽媽食。前菜我地揀左蝦苗拌頭水紫菜,紫菜系十分柔軟的質地,好綿又好順滑,口感相當特別,好開胃,又有特色。酥炒芋芯,芋頭比我地想象更起沙,沾有少少蜜糖卻不不是撥絲,甜蜜的口感加上一級芋頭,很滋養。滷麵,最岩病人或岩岩病好的人食,食落去好舒服,溫和養生。

經過美麗華時,就諗起了莆田,媽媽都話想試下。

餐牌好多選擇,都好岩媽媽食。

滷麵,最岩病人或岩岩病好的人食,食落去好舒服,溫和養生。
2018-10-22
午餐
2018-10-24 114 浏览
來自新加坡的過江龍蒲田主打福建菜,並獲米芝蓮一星殊榮,最近慶祝18週年優惠,所以我們也把握機會初嚐紅菇的味道⋯美麗華分店面積寬闊,這晚更非常旺場⋯客人還可以購購買茶具及茶葉套裝回家慢慢品嚐,其中以深山紅菇茶更為罕有⋯18週年特別推出$18換購的菜式,全部都是大熱及招牌菜式⋯紅菇被稱為菇中之王,原來紅菇生長於海拔1000至1500米,離開原始灌木林就無法生長,至令仍然無法進行人工種植,所以甚為珍貴,這款紅菇燉土雞湯是當季推薦,火𤠣十足,湯色清亮,淡淡的紅色十分好看,味道跟雞酒很似,酒味濃郁,醇鮮味美,雞肉厚嫩,每日喝上幾碗,晚上更加好睡⋯作為米芝蓮餐廳,前菜也十分高水準,這個木耳酸酸辣辣,非常爽口⋯蝦苗拌頭水紫菜同樣是酸酸地,一反我們慣常食用紫菜的方式,紫菜跟醋原來夾得來,而且給人驚喜,來到莆田一定要試試啊﹗酥炒芋心跟潮洲菜式的反沙芋相似,外層甜甜地,但以蔥蒜再抄香,芋頭選用芋心,非常粉,有種入口溶化的感覺,超級好食﹗百秒黃花魚機乎每枱都點,黃花魚鮮甜肉質嫩滑,骨不多,啖啖肉,魚湯甜味,又是一個令人大讚的菜式⋯莆田滷麵有點像九仔粉的感覺,都是用上濃杰的湯煮麵,這個莆田滷麵有很多海鮮,蜆、

美麗華分店面積寬闊,這晚更非常旺場⋯

18週年特別推出$18換購的菜式,全部都是大熱及招牌菜式⋯

紅菇燉土雞湯

莆田滷麵
莆田滷麵有點像九仔粉的感覺,都是用上濃杰的湯煮麵,這個莆田滷麵有很多海鮮,蜆、蝦、元貝等令湯和麵吸收了海鮮的精華,而且一窩分量都不少啊﹗

能獲得米芝蓮殊榮確實不容易,但莆田選用的食材明顯優質不隨便,食物味道似曾相識卻又突破傳統,為客人帶來不少驚喜﹗
2018-10-23
紅菇燉土雞湯