2018-10-12 56 浏览
最近有朋友黎左香港,佢就住係美麗華酒店,咁我去搵佢既個陣,佢就係酒店樓下食緊中菜,叫我一齊食!今次餐廳主打莆田紅菇!咁我就叫左個紅菇燉土雞湯呢個係老火湯 非常滋潤!個湯火喉十足,雞肉既肉香味滲哂入湯汁中,仲有紅菇既精華呢!雞肉雖然煮左好耐 但d肉完全唔老 仲好嫩滑,個湯味好濃郁 好中意!酥炒芋芯外層用左糖漿包住整個芋頭再炸,外道甜甜地,外層好脆口 愈食愈上隱呢!莆田滷麵質感好濃郁,材料又豐富 又有海鮮 菜 冬菇等!個麵條吸哂湯汁既精華 啖啖都鮮味,麵條又q彈 推介!呢度店員服務很好,菜都上得好快,就算咁多人 都唔會等好耐呢!

今次餐廳主打莆田紅菇!咁我就叫左個紅菇燉土雞湯

2018-10-12 440 浏览
每隔一段時間, 小妹就會光顧莆田, 為什麼呢? 因為莆田每隔一個時候就會推出時令食材,好像之前的蟶子節, 頭水紫菜等等,所以每次去莆田我都很期待喲! 今次莆田既主題就係紅菇了!!!有“菇中之王”之稱嘅紅菇,係福建武夷山一帶的野生食材,營養價值非常豐富,有滋補養顏功效。 莆田既裝修非常整齊雅潔, 地方開揚, 乾淨又好坐! 坐下後, 先上前菜- 是黑醋木耳, 酸酸甜甜又爽口, 好食! 酥炒芋心 - 好好食! 質感好似反沙芋, 脆到好脆口, 芋頭好當造, 食落去好有芋頭味又夠粉嫩, 必食喲! 百炒黃花魚- 本身唔係好中意食魚, 但黃花魚肉好嫩滑, 而且一啲都唔腥, 好香好鮮甜,連我唔食魚都食左唔少~ 莆田魯麵- 好足料好美味! 麵條切到幾短, 伴湯唔洗點咬都好易食, 湯底好鮮甜, 但又唔會太重味, 材料豐富, 用左好多海鮮包括夾夾既鮮蝦, 帶子, 蜆等, 又係一款個人好滿意既菜式~ 紅菇燉土雞 - 相當滋陰養顏既一個湯!湯底好鮮甜好濃味, 紅菇入口容易, 充滿菇香, 用上原隻土雞來燉, 係秋冬用來進補一流! 蝦苗伴頭水紫菜- 紫菜含豐富鐵質和各種礦物質, 多吃有益,而且紫菜入

今次莆田既主題就係紅菇了!!!

莆田既裝修非常整齊雅潔, 地方開揚, 乾淨又好坐!

連我唔食魚都食左唔少~

蝦苗伴頭水紫菜- 紫菜含豐富鐵質和各種礦物質, 多吃有益,而且紫菜入口無砂, 用上醋來整更加去除紫菜的腥味, 酸酸地又開胃又好食!

莆田
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖
2018-10-11
今個十月,莆田以紅菇節為題,以紅菇入饌,推出一系列精美菜式,我與媽媽都非常喜歡吃素菜,所以這天就來這裏試試。紅菇有什麼特別之處,它素有“中國純天然高等野生山珍”之美譽,營養價值高,富含蛋白質、碳水化合物、礦物質、維生素B、D、E等,有美容養顏,滋陰補腎的功效。餐廳位於美麗美麗華廣場內,半開放設計,地方寛敝開揚,還有餐菜小食。蝦苗拌頭水紫菜這是一道非常開口的菜式,廚師以用了麻油及黑醋等調味,再於紫菜內拌入蝦苗,味道微酸,口感層次豐富,令人越食越開胃。酥炒芋芯個人非常推介這個酥炒芋芯,芋頭切成小長方形,炒香後再加入糖漿,吃時外層酥脆香甜,內層芋糯綿綿,讚。百秒黃花魚百秒黃花魚是莆田十大必點菜式,百秒的意思就是用100秒時間將黃花魚煮熟,魚肉肉質嫰滑,味道鮮甜。莆田滷麵滷麵的材料豐富,內裏有大假、蜆肉、雜菌及蔬菜粒,麵條掛上鮮湯後,口感滑溜,味道鮮甜,而且滷麵份量極多,大大碗足夠2-3人享用。紅菇燉土雞這個燉內的色調帶點紅,原因是加了紅菇,燉湯火候十足,味道鮮甜,除了有濃郁的雞味,還有陣陣的菌香,喝後感覺非常滋潤。

2018-10-10
2018-10-12 72 浏览
今日午餐同同事-齊食福建菜 ,我地叫了-人前$68午市套餐,另外不收茶芥及免加一服務費,對我地打工仔來說已經慳左唔少午餐包括有:每日-款不同款式的湯,今日是蟹肉豆腐紫菜羮。豆腐粒同紫菜香滑,味道鮮甜不太咸前菜六選三,我選了 冰浸苦瓜配蜜糖,苦瓜切得薄薄一片,捲起成朵花般賣相不錯。冰涼的苦瓜沾上蜜糖—起吃,帶出苦瓜回甘的味道。 滷水嫩豆腐,滷水味道適中不會太咸,豆腐吸收了滷水汁,份外好味。 水晶豬蹄凍,入口即溶,可惜切得太細粒,無乜口感。主食七選-,我揀了漁民紫菜燜飯,我食到有蠔是,味道中規中矩。反而同事揀的興化炒米粉好食好多,炒得不太油膩,米粉乾身鬆散,饀料豐富有蝦有蜆還有好好飲的香濃菊花茶作結尾

午餐包括有:

前菜六選三,我選了
水晶豬蹄凍,入口即溶,可惜切得太細粒,無乜口感。

還有好好飲的香濃菊花茶作結尾
2018-10-12
2018-10-11 68 浏览
莆田貴為米之蓮餐廳, 食物質素一值都唔錯,平日都幾多人等位,見今晚唔駛等,就揀左食佢喇~ 蝦苗伴頭水紫菜 $52先黎食個前菜,見佢介紹話呢D水紫菜係好難採收,甘就一於試下先!!佢用左黑醋做調味,所以食落酸酸地,都幾開胃,而紫菜當中都放左D蝦苗仔,食落口感同味道都豐富D,做前菜幾適合,而且感覺幾健康。紅菇燜豆皮 $188成間店都係到推介紅菇,甘就當然要試一試啦~紅菇食落口感有少少似茶樹菇,即係偏乾身,硬硬地,但菌類既香味好重,而且顏色鮮豔,都真係幾特別。個煲用左蝦乾,蟶乾,豆腐, 豆皮,所以個湯都幾鮮味,而豆腐豆皮可以吸哂D精華,配搭得唔錯!酥炒芋芯 $89 用上付件芋頭最軟滑既芋芯黎做呢個菜,表面煎香,食落香脆,但芋頭肉又綿滑,用心做,就真係好普通食材都可以好特別~百秒黃花魚 $69黃花魚係呢到既招牌菜,當然要食,黃花魚出名魚肉滑,而且呢到既魚一D都唔腥,不過大家都要小心食,因為真係好多骨。莆田鹵麵 $82最後叫番D澱少質食下,鹵麵會煮到D麵比較身,再加埋呢個用香菇、蜆同蝦等材料熬製既湯一齊食,又香水滑又鮮甜,份量亦足夠2人用。如果你想食一餐清清地,無味精既中菜,呢到真係好適合你~
莆田貴為米之蓮餐廳, 食物質素一值都唔錯,
平日都幾多人等位,見今晚唔駛等,就揀左食佢喇~
蝦苗伴頭水紫菜 $52
先黎食個前菜,見佢介紹話呢D水紫菜係好難採收,
甘就一於試下先!!
佢用左黑醋做調味,所以食落酸酸地,都幾開胃,
而紫菜當中都放左D蝦苗仔,食落口感同味道都豐富D,
做前菜幾適合,而且感覺幾健康。
紅菇燜豆皮 $188
成間店都係到推介紅菇,甘就當然要試一試啦~
紅菇食落口感有少少似茶樹菇,即係偏乾身,硬硬地,
但菌類既香味好重,而且顏色鮮豔,都真係幾特別。
個煲用左蝦乾,蟶乾,豆腐, 豆皮,所以個湯都幾鮮味,
而豆腐豆皮可以吸哂D精華,配搭得唔錯!
酥炒芋芯 $89
用上付件芋頭最軟滑既芋芯黎做呢個菜,
表面煎香,食落香脆,但芋頭肉又綿滑,
用心做,就真係好普通食材都可以好特別~
百秒黃花魚 $69
黃花魚係呢到既招牌菜,當然要食,
黃花魚出名魚肉滑,而且呢到既魚一D都唔腥,
不過大家都要小心食,因為真係好多骨。
莆田鹵麵 $82
最後叫番D澱少質食下,鹵麵會煮到D麵比較身,
再加埋呢個用香菇、蜆同蝦等材料熬製既湯一齊食,
又香水滑又鮮甜,份量亦足夠2人用。

如果你想食一餐清清地,無味精既中菜,
呢到真係好適合你~
2018-10-09 78 浏览
莆田同屋企人經常都食,因為水準穩定之餘,菜式嘅選擇亦有好多,一定搵得到啱食嘅嘢~蝦苗拌頭水紫菜呢個前菜我哋每次都叫,以醋入饌,酸酸地頗為開胃而且紫菜口感柔滑,帶有紫菜獨特嘅香氣~紅菇燉土雞呢個係莆田期間限定嘅新菜式,因為對紅菇好好奇,所以叫黎試下。湯底呈紅色,係因為加入左紅菇的緣故,連雞肉都有染上紅色呢😂雞件嘅數量相當多,應該有一隻雞嘅份量!而且雞件燉煮得好腍,肉質保持嫩滑,出乎我意料之外~每啖湯都帶有雞肉嘅鮮味同埋紅菇嘅清香,清清地,實在不錯~莆田滷麵分量非常多,三四個人分就啱啱好,有蝦有蜆又有唔少菜同菇,配料豐富~ 而且個面吸收晒湯嘅味道酥炒芋芯必點!呢度既芋頭夠哂粉同軟綿,加上外層既糖衣,口感同調味都恰到好處,鍾意食芋頭嘅我一個人清左半碟百秒黃花魚黃花魚煮得好嫩滑,毫無腥味,不過條魚比較多骨,所以大家記得小心啲食~總括黎講,莆田既食物味道出色,價錢亦唔貴,實在值得推薦

蝦苗拌頭水紫菜

呢個前菜我哋每次都叫,以醋入饌,酸酸地頗為開胃
而且紫菜口感柔滑,帶有紫菜獨特嘅香氣~

紅菇燉土雞

湯底呈紅色,係因為加入左紅菇的緣故,連雞肉都有染上紅色呢😂

每啖湯都帶有雞肉嘅鮮味同埋紅菇嘅清香,清清地,實在不錯~

百秒黃花魚

總括黎講,莆田既食物味道出色,價錢亦唔貴,實在值得推薦
2018-10-09 75 浏览
每次同長輩食飯,都要諗邊度會最合適因為長輩要舒服嘅環境,又要好味嘅嘢食,價錢就預咗一定貴啦!今次發現莆田有出名嘅長輩菜,所以就嚟到呢度試一試啦!我同媽媽點左一個二人餐,包括有湯、魚、麵、主菜,再加一個小食!兩個人嘅份量來講,呢度真係超晒班啦!起碼都夠食三個人!我同媽媽都食到一半就停晒手!味道方面都好好食!最好食嘅係個反沙芋頭,食落味道香甜脆口!另外滷肉面都非常好食!入面有好多海鮮,味道鮮甜!我地仲點左紅菌雞湯,食落飲唔出有味精!味道鮮甜而且唔會口渴,值得推介
每次同長輩食飯,都要諗邊度會最合適
因為長輩要舒服嘅環境,又要好味嘅嘢食,價錢就預咗一定貴啦!
今次發現莆田有出名嘅長輩菜,所以就嚟到呢度試一試啦!
味道方面都好好食!最好食嘅係個反沙芋頭,食落味道香甜脆口!
2018-10-09 61 浏览
上次莆田既「哆頭蟶節」,同媽媽黎食過佢地既菜式,佢好喜歡呢。今次輪到做「紅菇節」,睇報導介紹過話紅菇係一種好珍貴而又營養價值高既食材,媽媽話好有興趣去食。阿爸聽到又話要黎,唔准賣甩佢😂所以今晚放工,訂左台一家人黎飯聚🍄 職員安排座位後,就奉上餐牌及紅棗菊花杞子茶。 茶挺清香的;另外有一碟酸酸甜甜的冷盤雲耳做開胃健康前菜-我們點了好幾款食物,都值得推介的🌟酥炒芋芯從前嫲嫲都愛炒芋頭俾我地食,今晚爸爸話好想點依個菜式,懷緬一下家鄉的味道。口感外酥內軟糯、微甜微鹹交錯趁熱吃 能品嚐到綿綿密密的芋香-🌟蝦苗拌頭水紫菜職員推介我們試試這款招牌涼拌菜。我們還是第一次品嚐頭水紫菜。 頭水紫菜只有一星期採割時間,食材顯珍貴。頭水紫菜口感柔滑細膩,味道鮮香,配上獨特的小蝦米和香醋,爽口開胃。-🌟百秒黃花魚除左名字很Magic 🔮 ,令我們印象深刻,其味道都不錯呀。以明火現燜100 秒即成的黃花魚,味淡而不寡、魚肉嫩口熟而不散;湯底味鮮甜。-🌟莆田滷麵同爸爸食飯,一定要叫炒粉飯麵我們揀了這款莆田滷麵,係一道福建莆田的傳統美食。獨創的濃白滷汁配上彈牙麵條,味道口感不錯;而且配料都豐富有蝦、豬肉、芹菜、蜆肉等

我們點了好幾款食物,都值得推介的
🌟酥炒芋芯

口感外酥內軟糯、微甜微鹹交錯
趁熱吃 能品嚐到綿綿密密的芋香
🌟蝦苗拌頭水紫菜

🌟百秒黃花魚

除左名字很Magic 🔮 ,令我們印象深刻,
🌟莆田滷麵

同爸爸食飯,一定要叫炒粉飯麵
🌟紅菇燉土雞

這款是我和媽媽最愛的。秋天天氣比較乾燥,愛美的我們都愛點湯水滋潤下。
以紅菇和雞一起燉制而成的湯水,,醇鮮味美亦夠滋補。湯料份量十足!
湯水呈玫瑰紅色,香馥爽口的紅菇滲出淡淡清香。
飲完塊面紅卜卜,靚靚😍
👪我們很滿意這頓晚餐,期待下一次既主題餐😋
2018-10-09 111 浏览
今天相約朋友在尖沙咀行街,未行街之前當然醫飽個肚先講😋美麗華開了間莆田分店,之前吃過蟶子印象極好,今次當季推介是"紅菇",從未試過好似幾吸引入去試一試蝦苗拌頭水紫菜$52這道菜必點,紫菜滑嚕嚕酸味味是餐前最佳的開胃菜莆田滷麵$82莆田滷麵有點像上海的爛糊麵👍🏻,麵身腍滑入曬味,材料豐富有蜆又有蝦點會唔鮮呀😋百秒黃花魚$69用百秒來煮的黃花魚,食過返尋味,魚肉飄飄鮮味無窮👍🏻慢火慢慢燉的土雞,加上滋陰的紅菇湯味清甜,既有菇獨特的氣味又有雞的鮮味,"莆田"永遠帶出驚喜給食客👏🏻期待下個季節又會做咩推介呢
今天相約朋友在尖沙咀行街,未行街之前當然醫飽個肚先講😋

蝦苗拌頭水紫菜$52
這道菜必點,紫菜滑嚕嚕酸味味是餐前最佳的開胃菜

莆田滷麵$82

百秒黃花魚$69
用百秒來煮的黃花魚,食過返尋味,魚肉飄飄鮮味無窮👍🏻

2018-10-08 509 浏览
今日要和客戶吃午餐,他酒店住在尖沙咀那邊所以想想帶他去那裡吃飯好,突然想起莆田最近有新菜式推廣的是《紅菇節》於是便帶了客戶去莆田餐廳吃吧!莆田也是獲得米芝蓮一星餐廳都不會得失體面。紅菇原來係生長于海拔1000到1500米的野生紅菇,無法人工種植的菇菌類,全靠天生地養,每一顆都是獨一無二,紅菇本身帶有天然色素,而且好有菇菌清香,一年只生長兩季,而且採集的時間限夏季淩晨僅僅幾小時,是”菇中之王”,今日真係要試試這菜式。首先點了一個前菜 : 蝦苗拌頭水紫菜用了麻油和黑醋一起把蝦苗和紫菜撈出來的,味道酸酸地好開胃而且紫菜好爽口,不錯的前菜。紅菇燜豆皮由紅菇和蝦乾,蟶乾,干具,鹽水滷豆腐和豆皮慢慢燉而成,紅紅的湯就是紅菇的精華,喝一口湯感覺很清甜,紅菇好有咬口,這個菜式好健康。酥炒芋芯外層用糖漿沾滿整個芋頭芯的表面再炸出來,口感外脆內軟,芋頭芯味道香濃,趁熱吃很滋味。百秒黃花魚用了大量薑片一起蒸大大減低魚腥味,黃花魚的魚肉嫩滑,蒸出來的魚湯也很鮮味。莆田滷麵湯底配料非常十足有12種食材一起烹調,海鮮有蝦有蜆有香菇等等,湯底充滿海鮮鮮甜,滷麵相對比較杰身,食完一碗已經很飽。

首先點了一個前菜 : 蝦苗拌頭水紫菜

2018-10-07 49 浏览
喺尖沙咀行完街,美麗華附近,揀地方食晚飯。福建菜,幾特別。莆田鹵麵個湯底比較杰,帶有一種鹹蝦嘅香味,麵條偏淋,用料幾豐富,有蝦有蜆。酥炒芋心這個是甜的,外層脆,帶有焦糖。
喺尖沙咀行完街,美麗華附近,揀地方食晚飯。
福建菜,幾特別。

莆田鹵麵

酥炒芋心
這個是甜的,外層脆,帶有焦糖。

2018-10-07 59 浏览
(莆田)在新加坡已有一定名氣,是一間新加坡人主理的福建菜,經常推出季節時令食材給客人品嚐。最近福建省某市盛產紅菇,餐廳特意空運優質紅菇,以不同的烹調手法,提供優質福建菜予香港人淺嚐。今期的宗旨和目標是「蒲田紅菇鮮、紅遍全香港」。在香港比較少見這一類紅菇,鮮味比一般菇菌類更突出,顏色更通紅。蝦苗拌頭水紫菜$52,水紫菜質感好嫩滑,再加埋蝦苗拌勻食,是一度開胃菜式。紅菇炆豆皮,這菜色清淡雅致,用蝦乾、蟶子乾、乾貝、滷水豆腐同豆皮等,再加上主角紅菇,足夠清甜美味。蒲田滷麵線,麵條細匀,麵質柔潤,加上湯底有大量鹹蝦乾,糊化稠湯令其味盡出。酥炒芋芯,做法好似潮州的反沙芋,但這外面是甜甜鹹鹹,芋頭夠粉,外脆內軟,啖啖肉,口感不錯。

2018-10-06 52 浏览
前幾日同一個係外國返黎既朋友飯聚 佢想食中菜 又想搵個地方好好吹下水 傾下計 一於簡姐姐推薦我食既莆田 地方係尖沙咀美麗華廣場二期 都幾就腳同易搵☺️原來莆田正搞緊「紅菇節」用標榜補身健康的紅菇製作唔同既菜式 相信可以吸引一班愛清淡福建菜既同好✊🏻紅菇燉土雞 聽到都覺得好補身 有營養價值既紅菇燉土雞 湯頭帶點紅色 飲落雞湯味濃郁 香氣四溢 我同朋友超快飲清光😋蝦苗拌頭水紫菜 🦐 依碟係一道好開胃既頭盤 賣相精緻吸引 好香濃既麻油味 加上黑醋帶點酸味 蝦苗加入紫菜中更鮮味😬
百秒黃花魚 黃花魚食落啖啖魚肉 魚肉嫰滑鮮美🐟 用左薑片除左可以辟腥仲有驅寒功效 連麻麻地好魚的朋友都點頭讚好👍🏻莆田滷麵🍲 滷麵既份量好多 足夠2人分享 麵質係糊麵帶濕 有唔少好似海鮮 蜆 香菇等配料 令湯底更加鮮味 令人食完個麵都忍唔住飲幾口湯😚 酥炒芋芯 依碟酥炒芋芯絕對係朋友至愛💕 用左檳榔芋再加上紅蔥頭去炒 芋頭粒切得大件 方便進食 唔太硬 好粉口感好好 而且充滿芋頭香 面頭用上焦糖去炒 好似糖衣包裹住芋頭粒咁 外層香甜入面粉粉 唔怪得朋友咁快食哂整碟😋

2018-10-05 119 浏览
今日又約左媽咪去莆田食晏,媽咪特別鍾意,皆因佢地定期都會有不同主題,今次佢地主題係「紅菇🍄節」,我地又有口福了餐前小食放在小擺設「小紅菇」附近,好得意好可愛一系列不同以「小紅菇」入饌的菜式可供選擇,媽咪特別喜歡,還説機會難逢,多吃對身體有益「蝦苗拌頭水紫菜」,開胃醒神前菜,酸酸甜甜,份量其實也不少「百秒黃花魚」,是我每次在莆田必點菜式之一,鮮甜味美,嫰滑可口,連湯都飲埋「酥炒芋芯」,甜甜的外表,加上香濃的芋頭味道,切成小塊形狀,非常惹味主角「紅菇燜豆皮」,濕濕潤潤,湯底帶紅,偶爾挾著一個小紅菇🍄,好像尋到寶物般高興招牌「莆田滷麵」,建議大家不要錯過,除了份量足之外,配料也十分豐富,不愧是莆田出品特別重視客人意見,務求精益求精,難怪這餐廳常常高朋滿座,正正是成功之道
餐前小食放在小擺設「小紅菇」附近,好得意好可愛
蝦苗拌頭水紫菜
「蝦苗拌頭水紫菜」,開胃醒神前菜,酸酸甜甜,份量其實也不少

2018-10-04 57 浏览
Yo.... 好嘢食就梗係唔好畀佢停喇。自從媽媽嚟食過一次之後,就對佢讚不絕口🤭搞到家姐都扭計話要嚟食🌚一坐低梗係先嚟小食一碟啦😍蝦苗拌頭水紫菜呢個水紫菜非常之嫩滑,酸酸甜甜嘅醬汁再加小小蝦苗,食起上嚟非常之清新😍😍酥炒芋芯我家姐絕對係呢碟既忠實擁躉,外脆內軟食起上嚟口感非常棉滑,金黃色中帶有焦糖嘅味道,成碟差唔多佢食曬😭😭😭百秒黃花魚呢個又係必叫, 我家姐第樣最鍾意食嘅係魚,呢個魚完全滿足到佢當日嘅胃口,可以補下身又夠哂鮮味。。。緊係要叫黎食🤭紅菇燉土雞緊係要試下新野!紅荷係中國純天然高等野生山珍,因為產量低又唔可以人工種。而且採摘時間只係夏季嘅凌晨四個鐘。咁天然嘅補品,難得呢度有得食喎!梗係要試下啦❤️而紅色係佢本身嘅自然色素,用文火慢煮黑腳土雞4小時,再落紅菇一齊燜煮15分鐘。夠曬火喉♨️♨️♨️一人至少飲到兩大碗呀!!!莆田滷面澱粉愛好者嘅我哋今次試下呢個喇🤣食完真係堅飽。。。飽到上心口呀👨‍🍳👨‍🍳

一坐低梗係先嚟小食一碟啦😍

紅菇燉土雞

一人至少飲到兩大碗呀!!!

莆田滷面