2018-10-28
同屋企人耐唔耐都會去莆田吃飯,知道佢最近有引入“紅菇”入饌,又係時候同屋企人嚟食餐飯。紅菇燉土鷄 - 呢道紅菇燉土鷄份量十分大,足夠3-4人飲,一上枱已經香氣撲鼻,顏色清晰略帶紅菇嘅淡紅色。除咗土鷄的鮮味外,仲有紅菇獨有的清香,令人忍唔住一碗接一碗。😋😋😋除左紅菇燉土鷄外,我哋仲喺“莆田10醉入面”揀咗幾款菜式。蝦苗伴頭水紫菜 - 呢度冷盤紫菜味夠濃,口感好爽滑,用咗醋調味所以食落酸味味,開胃好食百秒黄花魚 - 呢道以百秒煮好的黄花魚魚肉十分嫩滑,湯頭有加入少量薑蔥避腥,魚肉及湯頭都十分鮮甜味美莆田滷麵 - 用料豐富,有鮮蝦、肉絲、蜆、香菇、中芹等,鮮味有層次,麵身滑溜,鮮味好食酥炒芋芯 - 每塊芋頭外表包住香口的焦糖,外脆內軟,芋頭夠粉,喜歡食芋頭嘅朋友要試!今晚每道菜都十分真材實料,十分鮮美,莆田能夠連續三年榮獲米芝蓮一星殊榮,實至名歸!
除左紅菇燉土鷄外,我哋仲喺“莆田10醉入面”揀咗幾款菜式。