2017-07-06 2652 浏览
早前食過銅鑼灣米走雞, 呢間既芝士雞煲一直令我非常回味! 雖然好有目標地減肥, 但敵不過呢個芝士雞煲, 一於encorn食左先再減! 今晚相約一個喜歡音樂既朋友出來聚舊, 而又知道觀塘工廠區都新開左間米走雞, 仲係全線首間有埋Music Live tim~ 放工一邊食, 一邊聽下歌, 夠哂relax!The Wave呢座係工廠區中新建, 所以入面環境都好新, 好整潔。店內設有唔少卡位, 座位舒適寬敞。右邊為自選火鍋湯底, 我當然揀呢度既招牌菜---芝士雞煲! 份量有分大細, 我地兩個人就揀左個細size, 而且更click埋要激量芝士碎!!!之後再係左邊既order紙click火鍋配料。食物好快就已經上檯, 【芝士雞煲】(細) HK$158 先來一個"芝士雞煲", 入面既雞其實都已經有大約7成左右熟, 上檯以電爐再煮一煮, 直至芝士碎完全溶哂就可以開蓋食得!整煲都係金黃色芝士, 望見已經流哂口水!!! 一夾起入面既雞件, 出現少少拉絲。 雞煲內既芝士較為杰身。芝士可以完全包住雞件咁食, 芝士味道香濃無比, 而且雞件好嫩滑, 只可以話肥多兩磅都值得!!!食哂煲內既雞件後, 待應再為我地加

之後再係左邊既order紙click火鍋配料。

食物好快就已經上檯,

【芝士雞煲(細) HK$158
芝士雞煲

食哂煲內既雞件後, 待應再為我地加入水狀既芝士湯底, 準備食火鍋....係火鍋過程中, 就算再加湯, 都依然係芝士湯底, 所以唔怕味道會愈食愈淡。

【鵝腸】HK$48
鵝腸

鵝腸好薄, 每條都完全冇肥膏連住, 很清潔衛生, 口感好爽。

【手打醉愛雞丸】HK$68
手打醉愛雞丸

醉雞食得多, 醉雞丸比較少見, 我都係第一次食!
醉雞丸雖然唔太彈牙 (只有少少彈), 經芝士火鍋煮後, 丸內仲有微微既酒香味, 同時食到酒既香醇同埋鮮甜味。

【鮮炸響鈴】HK$48
鮮炸響鈴

我對響鈴很有要求, 因為我喜歡浸入火鍋中3秒即食仲係脆卜卜既口感。但出面唔少餐廳都聲稱即炸, 但送上黎唔係脆, 就係平時超級市場現成買既質素。
驚喜既呢度真係即叫即炸, 就算放入湯底3秒即食, 咬落中心位都係好脆啊!!!

【哈哈蝦中寶】HK$118
哈哈蝦中寶

上次黎米走雞, 我都有Order呢款蝦中寶。口感帶點彈牙, 當中混合左大量蟹子, 豐富了口感。味道鮮甜, 而且仲有原隻既爽蝦。

今晚美中不足既就係冇左Music Live呢part, 待應話咁岩當晚人流較少, 所以當晚取消左呢個環節。 不過再次食到咁有水準既芝士雞煲, 都搶返唔少分數。
手打醉愛雞丸
鮮炸響鈴
哈哈蝦中寶
2017-07-04 258 浏览
第二次到米走雞打邊爐,第一次係去銅鑼灣嗰間,氣氛同一般火鍋店差不多,今次嚟到觀塘THE WAVE嘅分店,感覺好唔同。喺樓下感覺到係啱啱翻新嘅大廈,上同去同一層有兩間食肆,其中一間(右手邊)就係米走雞啦,場地比起銅鑼灣嗰邊寬敞好多。未坐低已經見到隊live band (Silent Rocker)表演緊,揀嘅歌有新有舊幾啱聽,不過歌功仲有唔少嘅進步空間。上次試咗芝士煲,今次order咗辣雞煲不過只係BB辣,我哋多手怕燶底就自己攪咗乜下,點知原來人哋員工會幫手整,點下火淋埋辣油。對比之下,個人覺得芝士鍋特別啲,亦都好味啲。嘢食除咗相裡面嗰啲仲叫咗其他,特別啲嘅有牛頸脊、響鈴、蜂巢冰豆腐,真係要提提嘅係竹笙墨魚滑,竹笙又吸到湯味,墨魚滑又有咬口,可惜試唔到牛坑腩。另外,原本諗住有籃球機玩,點知都要幾貴玩一次,如果每台可以免費玩返一兩盤都好啦=p

嚮鈴
2017-06-24
嚮鈴
  • 手切新鮮牛頸脊
  • 竹笙墨魚滑
2017-07-03 172 浏览
芝士雞煲在香港流行已久,好多餐廳都有得食。但米走雞就最出名,一直都好想試。今晚終於有機會同成班朋友一齊食啦。芝士雞煲芝士好多,拉絲無難度。對女仔來說,真的好邪惡,夜晚食,超易肥,但芝味濃郁令人無法抗拒,食完一口又一口。加點的炸響鈴,應該是自家制,比一般買到的大三倍。吸盡芝士之後,口感半脆豐厚,十分推介,可惜太油膩,淺嚐一卷已相當足夠。紅薯粉不吸芝士,味道略嫌不合,下次選擇出前一丁整芝士撈丁,效果應該會較為理想。整體而言,芝士雞煲味道好,環境理想,但過於油膩,建議多朋友一同分享,減少食量和罪惡感。加湯可選芝士湯或清湯。如果怕油的人,可選清湯。

芝士雞煲芝士好多,拉絲無難度。

,可惜太油膩,淺嚐一卷已相當足夠。

整體而言,芝士雞煲味道好,環境理想,但過於油膩
2017-07-02
  • 芝士雞煲
  • 炸響鈴
2017-06-30 199 浏览
雖然現今網民愛譏諷餐廳胡亂將芝士、紫薯等食材加入食物之中,但其實並非所有新花樣都是得個『搞』字的。舊年試過主打芝士雞煲的米走雞,芝士味美香濃,食完雞件再加湯變為火鍋,湯底香滑之餘用來烚響鈴等火鍋配料更能吸收無窮芝味,所以這個Crossover能屹立至今而且分店越開越多。得悉米走雞於觀塘開設了分店,這晚就跟男友來試一試。 米走雞Live位於觀塘The Wave,由觀塘地鐵站走過來大約需時5分鐘,坐電梯直上3樓,米走雞Live的環境洗脫了那股火鍋店味道,用地之廣及裝潢設計反而更像一間高級西餐廳。為何這間米走雞要加個Live字在後?皆因餐廳每晚會有不同的Live Band輪流演唱,所唱的都是以抒情歌為主,所以打邊爐都可以打得有格調的。芝士雞鍋可揀選芝士的份量,我倆怕太多芝士會很膩口,不想食15分鐘便覺得飽,於是今晚我們點了少量芝士。 雞煲上檯時就發現所謂『少量』,其實一點都不少。 乖乖地將雞煲蓋上然後等5-6分鐘,芝士全都溶了,一開蓋那股芝士香氣向我迎面撲來。黃金色的芝士汁杰撻撻熱辣辣,在煲內處於沸騰狀態,看到照片都垂涎三尺。 雞件未上檯之前已經過處理,所以不用再花時間等雞煮熟。 跟上次有
雖然現今網民愛譏諷餐廳胡亂將芝士、紫薯等食材加入食物之中,但其實並非所有新花樣都是得個『搞』字的。舊年試過主打芝士雞煲米走雞,芝士味美香濃,食完雞件再加湯變為火鍋,湯底香滑之餘用來烚響鈴等火鍋配料更能吸收無窮芝味,所以這個Crossover能屹立至今而且分店越開越多。

得悉米走雞於觀塘開設了分店,這晚就跟男友來試一試。

雞煲上檯時就發現所謂『少量』,其實一點都不少。

雞件未上檯之前已經過處理,所以不用再花時間等雞煮熟。

跟上次有著相同感覺,我覺得雞的味道其實較平穩,反而沒太多驚喜,最突出的是洋蔥。洋蔥生性味甜,若於半生狀態下食更有少許辛辣,在味道屬鹹的芝士包圍下,使得洋蔥更顯甜。

將煲內的雞件全數幹掉後就可以加湯變火鍋了,湯亦不是一般的清水或清湯,而是芝士湯!

先加粟米,因為煮的時間要較長。想不到如此普通的配料也有出色之處,雖然粟米粒不算大,但味道卻超甜。

竹笙墨魚滑 $88
這個配料確實有心思,竹笙爽脆不會溶溶爛爛,至於中間的墨魚滑同樣爽口,帶點鮮甜味而且能夠食到有已切成粒的墨魚肉,增加咬口。

美國桶蠔 $148
竟然有7隻之多,之前去過其他火鍋店索價$158只得4隻,所以米走雞的桶蠔真的抵食!烚之前已看到生蠔色澤光亮,烚熟之後更加不得了。

美國桶蠔

桶蠔長得異常肥美,經高溫烹煮過後都完全沒有縮水,食落滑如豆腐,無沙無渣。

稻庭烏冬
稻庭烏冬 $19
現在打邊爐的配料越來越有水準了,還記得小時候食的全都是$3一包的烏冬貨色,現今很多火鍋店都用上稻庭烏冬,口感當然豐富得多。

烏冬加上芝士味湯底我好像是第一次食,使得烏冬更加嫩滑。

由於雞煲已有很多肉所以火鍋配料我是完成沒有order肉類的,最後飲飽食醉埋單$510,價錢合理,食物又有水準又坐得舒服。

臨離開前看到門口位放置了一部籃球機,雖然平時去西九龍中心我都會玩籃球機,但在一個餐飲地方眾目睽睽之下跑跑跳跳好像有點異相,加上剛食飽亦不宜做運動XD

稻庭烏冬
2017-06-28 68 浏览
黎米走雞 LIVE 打邊爐,係因為鍾意呢度嘅地方環境好大,好有活力,而且有live Band!一路食雞煲、打邊爐,一路聽live Band,呢種體驗,真係人生第一次。一入到米走雞,相信你同我一樣,都會因為地方之大,感到驚訝。除左 live band,仲有射飛鏢、打籃球機,呢啲玩意。六點半黎客人唔多,近八點已經幾乎滿座,利害!呢度第一時間叫左佢嘅火焰雞煲,一點火,聞到雞煲有濃郁嘅花雕酒味。呢度嘅雞煲唔係用原隻雞,反而用咗大量嘅雞腿肉,雞腿肉夠嫩,啖啖肉。呢個雞煲雖然只叫咗一隻辣椒程度,但係對唔係甘食得辣嘅我來講,依然幾辣。花雕酒味濃,食落偏咸。為咗可以同一時間打邊爐,我地叫咗個芫茜皮蛋湯底。湯底材料足,付大量豆腐、栗米、芫茜、紅蘿蔔,夠味,讚!火鍋配料方面,我中意雪花肥牛、白膳、雲吞同鴕鳥肉。雪花肥牛唔會太多脂肪,滾左之後非常柔軟。白膳魚身好爽脆,亦都新鮮。雲吞係自家製,混合麻油香。鴕鳥肉好食過黑豚肉,肉嫩、有肉香,肉既質感有啲似牛肉,但係比牛肉更嫩。黑毛豬還可以,食得健康。另外叫咗豬膶,師傅預先醃左,食頭果兩舊覺得好味,但係越食越咸。總括來講,打邊爐嘅氣氛好好,只係食物普遍偏咸,希望佢

六點半黎客人唔多,近八點已經幾乎滿座,利害!

為咗可以同一時間打邊爐,我地叫咗個芫茜皮蛋湯底。

湯底材料足,付大量豆腐、栗米、芫茜、紅蘿蔔,夠味,讚!

火鍋配料方面,我中意雪花肥牛、白膳、雲吞同鴕鳥肉。

雪花肥牛唔會太多脂肪,滾左之後非常柔軟。

白膳魚身好爽脆,亦都新鮮。

雲吞係自家製,混合麻油香。

黑毛豬還可以,食得健康。

總括來講,打邊爐嘅氣氛好好,只係食物普遍偏咸,希望佢地可以注意一下。

值得一讚係佢哋呢度嘅同事非常精靈,服務態度非常之好,有笑容、有禮貌,對客人嘅要求積極回應,你要乜嘢,佢哋都會笑住幫你解決,抵讚,喺香港做食肆嘅店員,好多都做到面無表情,呢班後生店員,態度努力,值得加分。

喺觀塘可以搵到一間咁好氣氛嘅地方,怎可以錯過!係佢哋未有酒牌前,想飲酒嘅朋友,記得自己買上嚟,可以省翻唔少!
2017-06-27 101 浏览
今日初試!2個人去食,唸住打埋邊邊,但係個鍋實在好飽,結果都係邊唔住,不過環境同氣氛都好得,加埋個女仔唱歌好聽,成個感覺都好逸意!值得再去!要下次揾多幾個朋友去食埋雞煲打埋邊爐再玩埋佢地既玩具同飛鏢,盡興而歸先可以開心歡欣
2017-06-26 78 浏览
今日又是與舊同事的聚會的日子,上次食左放題,今次同事有好介紹,佢話舊公司附近The Wave 三樓有一間叫米走雞 Live,芝士雞煲好好食,所以今次我們一齊去試試這美食!咪走雞 Live,原來Live代表有Live Show 睇,一邊食野一邊有歌聽!黃金芝士雞煲:要食一定要招牌菜啦!激量芝士、紅蒽頭、洋蔥、元茜、中芹、加上肉質鮮美的雞,賣相已相當吸引,雞煲已經煑熟,上枱後再煲返熱,等芝士溶解就食得,濃濃的芝士加上嫩滑的雞肉,味道超正又惹味!食完芝士雞就加入上湯,待滾後就可以食火鍋。鮮炸響鈴:火鍋必食,即叫即炸,金黃色的響鈴,灼數秒後,本身的豆香,再混入芝士湯,濃郁惹味,令人食不停口!手打鮮蝦丸:用鮮蝦切段,再混合鮮蝦膠打成的蝦丸,鮮味彈牙,十分美味!魚片頭:爽口又彈牙!鮮蝦雲吞:皮薄餡靚,餡內鮮蝦新鮮,灼後皮滑饀鮮甜,美味可口!

食完芝士雞就加入上湯,待滾後就可以食火鍋

魚片頭:爽口又彈牙!
2017-06-22
  • 鮮炸響鈴
  • 黃金芝士雞煲
2017-06-26 150 浏览
場地闊落,坐得極之舒服,係對餐廳第一個感覺。佢地重有 live band, 又有包廂,環境著實唔錯!由於啱啱病好,唔多食得辣,於是乎點咗個芝士雞煲。其實自己食芝士無問題,但我好怕聞到芝士味,今次試嘅芝士雞煲,又唔係想像中噤強芝士味喎,屬於可接受水平。今次試嘅芝士雞煲,雞肉係未全熟,哩點要留意。雞肉夠滑夠肉汁,加上芝士,味道極之濃郁。其實一向少打芝士火鍋,試過先知原來芝士同d火鍋配料係噤夾,由其係特級雪花肥牛,嘅個唔試唔得。Live band 令氣氛更加濃厚,真係想上台搶咪唱番兩咀。
場地闊落,坐得極之舒服,係對餐廳第一個感覺。
佢地重有 live band, 又有包廂,環境著實唔錯!
由於啱啱病好,唔多食得辣,於是乎點咗個芝士雞煲
今次試嘅芝士雞煲,雞肉係未全熟,哩點要留意。
雞肉夠滑夠肉汁,加上芝士,味道極之濃郁。

2017-06-24 105 浏览
米走雞 晚飯的時間,我和朋友在觀塘逛街,經家人介紹,便決定來這間出名吃雞煲火鍋的餐廳試一試,來到這間餐廳,看見店內環境非常寬敞和清潔衛生,座位非常多,而且有籃球機,飛標機,live band,十分有娛樂性,除了食野既有歌聽,又有野玩,而外邊的餐廳是沒有這麼多的娛樂,所以給我一種很舒服和輕鬆的感覺 特級雪花肥牛($108) 肥牛質素非常高,軟彈煙韌 手打五寶丸拼盤($88) 手打丸非常巧功夫,又費時,但可以保證質素,因為用非常新鮮的材料,丸非常爽口微彈 生菜($40) 生菜份量非常多,生菜非常新鮮鮮甜 雜菇拼盤($42) 冬菇軟彈煙韌,金菇彈牙黏口,草菇稔香軟彈 火焰麻辣雞煲($188) 雞的份量非常多,雞非常嫩滑細密,自家製的醬汁味道辛辣中帶點甜,這樣的配撘令我非常開胃 鵝腸($48) 鵝腸份量足夠多,非常軟彈煙韌 豬潤($38) 厚身的豬潤軟綿綿,份量十分充足,非常飽滯 脆鯇腩($88) 脆鯇腩清鮮甜美,爽口微彈,用大量細碎,大小均勻的生菜絲鋪低 整體來說,食物的選擇很多,食物的質素非常高,食物非常新鮮,食物的份量很多,價錢相對非常合理,店員有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐

特級雪花肥牛($108)
肥牛質素非常高,軟彈煙韌 手

打五寶丸拼盤($88)

生菜($40)
生菜份量非常多,生菜非常新鮮鮮甜

雜菇拼盤($42)
冬菇軟彈煙韌,金菇彈牙黏口,草菇稔香軟彈

火焰麻辣雞煲($188)

鵝腸($48)

整體來說,食物的選擇很多,食物的質素非常高,食物非常新鮮,食物的份量很多,價錢相對非常合理,店員有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳值得再去惠顧
雪花肥牛
生菜
雜菇拼盤
  • 麻辣雞煲
2017-06-20 87 浏览
朋友起加拿大返黎, 當然要同佢食D果度好難先有得食既野長沙灣同太子既米走雞一早試過, 聽講觀塘呢間有D特別所以一試~一早就卜左位, 上到去見到地方好大, 環境以黑色為主, 射燈照住每張枱一去到當然要叫返個芝士雞煲食下, 兩個人食細煲就可以了發現全部店員都好年輕, 個個做野都好快手, 叫左無耐好快就送到有得選擇芝士既份量, 芝士控當然叫激量~激量芝士真係好誇張, 見到果下係好開心, 入面有大量洋蔥, 鐘意食既朋友岩晒店員放低等左一陣, D 洋蔥同雞仲有生生地既感覺, 滾左再煲多4-5分鐘就食得喇~~D雞肉真係好嫩, 啖啖肉真係好正, 之後墨魚丸, 冷豆腐同出前一丁都一齊上枱~~正當開餐之際, 聽到有人彈結他唱歌, 原來有liveband 唱歌, 雖然只係一個corner仔, 但係真係覺得店主好有心思.. 不但比客人有得欣賞美妙既歌聲之餘, 又可以比本地表演者有機會表演, 宣揚本地音樂, 舖頭仲有gimmick, winwinwinwin 四贏!星期五食飯聽到呢D 歌聲, 成個人好似落左bar 咁, 輕鬆左好多...逄星期五都有呢個環節, 難怪人山人海, 成個餐廳坐滿咁濟~~食完雞煲就開始
朋友起加拿大返黎, 當然要同佢食D果度好難先有得食既野

一去到當然要叫返個芝士雞煲食下, 兩個人食細煲就可以了
芝士雞煲(細)
有得選擇芝士既份量, 芝士控當然叫激量~
D雞肉真係好嫩, 啖啖肉真係好正,
之後墨魚丸, 冷豆腐同出前一丁都一齊上枱~~

食完雞煲就開始放湯打邊爐, 打邊爐落出前一丁本身已經係完美既配合, 仲要係芝士底, 成個面吸晒D芝士同湯既精華, 好味到講唔出聱
冷豆腐一直都係米走雞必點之選, 唔駛多講~
最後特別一提係呢間既墨魚丸, 平時都係食墨魚滑多, 今次叫墨魚丸試下, 真係好彈牙, 又唔腥, 仲要食到少少墨魚碎, 好味!

鐘意雞煲又聽本地音樂既你, 值得一試~!!!
2017-06-16
芝士雞煲(細)
1K
2017-06-15 1114 浏览
米走雞 - 香港芝士雞煲的鼻祖,其品牌也成功打進年輕人市場,擁有一定的捧場客。連同觀塘的新分店,還有長沙灣及太子店,以及銅鑼灣Deluxe店。每間分店所售的也是相同菜式,名子的不同也反映了該舖的特點,例如銅鑼灣Deluxe代表其使用較premium & deluxe的裝潢。至於觀塘店的«米走雞Live»卻代表其週四至週日也定期有Live Band Show,同樣價錢,卻能額外欣賞駐場樂隊的performance,夠曬gimmick。觀塘店位於The Wave 3樓,佔地一層,地方寬闊,在無使用高級material下,以工業風及黑鋼打造型格感覺,蠻潔淨舒適的。招牌黃金芝士雞煲($158/小)足夠2-3人食用,用了大量的芝士和洋蔥炮製出更美味的芝士醬汁,先開中火把芝士煮沸,約五分鐘後轉保溫模式慢慢享用以免煮焦。雞件全用上雞髀肉,啖啖肉自然無投訴。先把雞件吃掉才放配料,甜和鹹香並重的芝士混在每塊雞件,用料絕不馬虎,芝味濃郁之餘又無想像中的膩,味道有層次,整體很Juicy。咸檸七 ($16): 不用多說,純粹打邊爐想喝點有的沒的。特級雪花肥牛 ($108/小): 肉色非常的紅潤,脂肪比例適中,

咸檸七 ($16): 不用多說,純粹打邊爐想喝點有的沒的。

特級雪花肥牛 ($108/小): 肉色非常的紅潤,脂肪比例適中,牛肉味夠到位之餘,脂肪亦令其幼滑。牛肉只需輕輕灼數秒,剛熟帶半點血更鮮香。

蜂巢冰豆腐 ($22/半份) & 油麥菜 ($22/半份): 忘了說,吃完首輪芝士雞件後,加湯最好不多於煲的三分之一,以免芝味過淡。

冰豆腐較為吸汁,吸收了濃郁的芝士湯底,味道極鮮!

鮮雞子: 看圖便知新鮮,這不用多說,夠«新鮮»便行,反正喜愛的便喜愛,討厭的怎說也沒用!
2017-06-15
火鍋已經成為香港人的家常便飯,一年四季無時無刻也可以打邊爐。 最近咪走雞開設了觀塘分店,店內裝潢和其他分店有點不同,主打年青人路線。 因為面積比較充足,在場內還設立了電子飛鏢靶、籃球投籃機和現場 Live Band 音響設施。想要在這裏開派對,也是不錯的選擇。 也許因為有 Live Band 音響設施的存在,這裏的名字就被叫做咪走雞 Live 吧。 還是新開張,當天客人不算很多,即使到了晚上八點後,也未完全坐滿。 這裏並非任點任食的火鍋料理,逐樣單點,食物質素更加有水準。 豬豬早前也光顧過銅鑼灣分店,對他們的食物非常有信心。他們以食物質素取勝,即使單點,價格亦非常相宜,每人二佰多元其實已經很飽了。更重要的是這裏的火鍋沒有限時,不用滾水淥腳趕着離開,可以慢慢放鬆心情來品嘗食物。 我們選了清熱的皮蛋芫茜湯。 起初豬豬還以為湯底跟外面任點任食的火鍋接近,只有清湯、芫茜和皮蛋。怎料裏面還有大量粟米、紅蘿蔔、豆腐和馬蹄,單是吃這些清甜的蔬菜配料,已經非常滿足了。 兩個人點了這一大堆食材,是否有點過分? 食材新鮮,份量精緻,價錢相宜,可以算是這裏的特色。 最欣賞這類的小拼

這裏並非任點任食的火鍋料理,逐樣單點,食物質素更加有水準。

我們選了清熱的皮蛋芫茜湯。

兩個人點了這一大堆食材,是否有點過分?

食材新鮮,份量精緻,價錢相宜,可以算是這裏的特色。

最欣賞這類的小拼盤,心思思可以食多幾款,又唔怕叫得太多食唔晒。這個手打五寶丸拼盤,每款每人一粒,肉丸新鮮彈牙,當中以牛肉丸最為出色,值得推薦。

魚皮餃,皮薄餡靚,夠煙癮,而且肥肉不會太多,不錯不錯。

手切滑雞片,雞髀肉連皮上,食落夠爽脆嫩滑,而且大部份的肥膏已被除去,更加健康可口。

打邊爐又怎能沒有清甜的蘿蔔。蘿蔔吸收了湯底的精華,絕對是火鍋不能缺少的配料。

雜菇拼盤與生菜,同樣是火鍋必需品,幫助減少過多油份的吸收,同時增加飽腹感和纖維量。

最愛這裏的炸魚皮,又薄又脆。直接吃又可以,浸一浸湯也可以,是打邊爐不可缺少的配料之一。

這裏的粟米超甜好吃,即使湯底已經有幾件,還是再加點了一客。

始終火鍋都屬於熱氣的食物,單配合汽水還不夠消暑,咖喱先生就選擇了咸零七,貪它夠下火。

豬豬還是喝零係可樂好了。

加一服務費後,埋單還不用五佰元。

2017-05-28
庆祝纪念
生日
2017-06-14 100 浏览
每隔一段時間就會帶母親大人食好西~上次聽朋友介紹,位於銅鑼灣的米走雞雞煲質素不錯,$500夠2人食用。因為觀塘分店比較近家,而且環境好像也不錯,所以今次決定一試。餐廳位於新式工廈the wave內,整棟大廈影相位超~多~裝修新穎有特式,充滿年輕的感覺三樓全層分為兩家餐廳,但只佔一半的米走雞已經超級大!裝修以工業風為主,最可愛的一定是很多雲朵燈!超級喜歡,我還偷摸了😂Live最有特色的是門口的籃球機和有live band駐場。雖然今天沒有live music聽,不過吃飯前玩一下籃球機消耗體力,有助一會兒吃多一點😅坐下後先點雞煲,媽媽嗜辣,不過我能接受的辣度不高,所以點了一隻辣椒辣度的火焰麻辣雞煲雞煲煮至一半會有專人點火,好有趣~這裡的雞件是我吃過所有雞煲中最大件的,每一件都足有手掌大,而且啖啖肉,骨頭少更加沒有碎骨,非常適合女生和小孩進食!雖然辣度選了最低,但麻勁十足,嘴巴越食越麻,媽媽說很刺激😂😂之後加湯當火鍋,可以選加清湯或辣湯。我們兩樣各加了一次點了雪花肥牛(小),小碟已經非常大碟~雪花好靚,肉味夠濃!海鮮點了脆鯇腩,超級軟稔新鮮,可是有少許碎骨手打丸拼盤,牛、豬、墨魚、蝦、鯪魚各
每隔一段時間就會帶母親大人食好西~

火焰麻辣雞煲

雞煲煮至一半會有專人點火,好有趣~

火焰麻辣

之後加湯當火鍋,可以選加清湯或辣湯。我們兩樣各加了一次
點了雪花肥牛(小),小碟已經非常大碟~雪花好靚,肉味夠濃!

特級雪花肥牛

海鮮點了脆鯇腩,超級軟稔新鮮,可是有少許碎骨

脆鯇腩

手打丸拼盤,牛、豬、墨魚、蝦、鯪魚各2粒。我和媽媽一致認為蝦和墨魚最好!蝦丸內有原隻蝦,非常爽口;墨魚則勁爽勁彈牙,媽媽最愛~

手打五寶拼盤

不過食完真的有點口渴,一定要叫飲品~也可以請店員拿杯水
2017-06-14
火焰麻辣雞煲
特級雪花肥牛
手打五寶拼盤
2017-06-14 187 浏览
臨近放工開始諗今晚食乜~我-要-打-邊-爐。老公介紹呢間,話佢d同事禽晚嚟過,不亦樂乎喎!6:30到,在觀塘工業大廈上,格局有型。可能新開無耐,無乜人,一間鋪分兩邊,地方超大。侍應俾我地隨便揀位,坐左卡位,闊落舒服。新裝修,地方乾淨,天花好多舊雲,希望啲雲唔會咁快變黑雲。叫了正常份量嘅芝士雞煲,個樣好靚。煲咗一陣大滾就可以開蓋食,d雞好大舊,最好食係入面d洋蔥,同d芝士好襯,好甜好淋。差唔多食完雞,侍應就比一壺芝士湯底打邊爐!只係叫左牛頸脊、油墨菜、竹笙同埋竹蔗茅根水。叫嘢食都有d躊躇🤔,好想襯番芝士嘅味道!個牛肉都好有牛香味,而且肥瘦恰到好處,食落口好嫰。兩個人食細size已好滿足!個竹茅水樽好肥大,好多,而且真材實料,但最衰係又唔係凍又唔係熱,結果請侍應俾咗d冰,好好多!!食完任坐唔嬲,臨走前火鍋區都大約坐滿三份一客,呢度啲侍應個個都好好,好後生,雖然地方大,佢哋都冇限制d客集中晒一齊坐。🏃‍♀️🚶🏿要跑全場🚶🏽🏃🏿‍♀️,但仍然好落力好肯做。除咗食仲有得玩入籃、飛鏢,啱日子又可以有band show,好有心的食肆,食得有趣開心,希望佢做得住。
臨近放工開始諗今晚食乜~
我-要-打-邊-爐。
老公介紹呢間,話佢d同事禽晚嚟過,不亦樂乎喎!

6:30到,在觀塘工業大廈上,格局有型。
可能新開無耐,無乜人,一間鋪分兩邊,地方超大。

叫了正常份量嘅芝士雞煲,個樣好靚

牛頸脊

,希望佢做得住。
2017-06-14
牛頸脊
我的人生很簡單,每天除了吃好東西,睡覺和跟愛貓們在一起外,不可缺少的就是音樂!最近從老公口中得知,屋企附近的興業街The Wave 3/F,開了間雞煲X Live Music 的餐廳叫<米走雞Live>,所以今天就去一試,看看能夠肚子吃飽外,耳朵也能吃飽上到去,第一眼吸引到我的便是吊在天花板的雲朵造型燈飾,好可愛喔!真想伸手摸一下果然無令我失望,Live band位置有位女歌手在自彈自唱中,據說還會每天請不同的歌手來表演耳朵吃著精神食糧的同時,我們點的<黃金芝士雞煲(小)(激糧芝士)~$158>就來了,職員叫我們先焗它一會兒,但我真的忍不住偷看了,嘩!!芝士多到吖!!嘩,不得了不得了不得了,超邪惡好了,這個便是雞煲焗好了的樣子。天吖!芝士真係多到一個點!而且身為芝士控的我,一眼便看得出有兩款芝士,就是濃味的水牛芝士和能夠拉絲的車打芝士夾超煲中的雞肉,拉絲效果令人吃驚雞煲內除了兩款芝士外,還有洋蔥,芫茜,中芹和乾蔥,全都是極惹味的材料,天吖!不如改名叫邪惡軸心雞煲啦別以為就只有芝士和配料是米走雞的<殺手鐧>,煲中的雞件亦發常出色!雞件很厚,

黃金芝士雞煲(小)(激糧芝士)

夾超煲中的雞肉,拉絲效果令人吃驚

雞件很厚,啖啖肉的,而且非常嫩滑,更一點雪藏味都沒有,數量亦不小

稻亭烏冬

有邪惡的芝士濃醬,當然要加湯前整一個芝士撈烏冬啦

<稻亭烏冬~$19>雖然是急凍食品,不過質量都算不錯,爽口彈牙,而且沒有酸味,不錯不錯。最怕是小時候因為媽媽慳錢而常煮的那種<疊字>牌扮日式烏冬,糊糊的加上酸味,絕對是童年陰影之一

午餐肉

之後老公點了<午餐肉~$42>,另一無大志但必點的罐頭食品
雖然索價42元,但有12片,而且都幾厚身,合理合理

Wasabi  鮮墨丸

接著我最期待的<wasabi 鮮墨丸~$78>登場了!
墨丸很彈牙鮮味而且還有細細粒的墨魚肉粒,但重點是入面包了微辣的wasabi 汁!

淡淡綠的wasabi汁不會太辣和攻鼻,屬小小微辣,岩晒我依d又要威又要戴頭盔,吖!不是不是!係又要辣又要飲冰水的麻煩友

手切新鮮牛頸脊(小)

最後到老公點的 <手切新鮮牛頸脊(小)~$208>壓軸登場。
牛頸脊就是牛頸至牛膊中間的一段肉,由於這個部位郁動較多,所以肉質會較細緻、結實而且肥瘦適中!相比其他部分,質感和味道都優勝得多。

把牛頸脊輕輕的放入芝士湯底烚到剛剛轉色就趁熱立即吃,絕對是一大享受

連同加一服務費,$556作結,叫了牛頸脊,wasabi鮮墨丸和邪惡軸心芝士雞煲,超正超正超正
2017-06-11
稻亭烏冬
午餐肉
Wasabi  鮮墨丸
手切新鮮牛頸脊(小)