2019-08-26 82 浏览
老闆今日請食飯 !!!!餐廳是是連續好4年獲得米之蓮推介的餐廳,很幸運又能再一次嘗試師傅的好手藝。我地叫左一個 三色丼和Deluxe Chirashi Set,點餐完成後後店員立刻遞上熱毛巾,熱茶和小食,服務細心。Deluxe Chirashi Set:配料名貴豐富!裏面包括:海膽、吞拿魚腩、牡丹蝦油甘魚、海膽、池魚、三文魚籽等等的刺身,簡直是完全能滿足我各方面的願望。池魚清甜,吞拿魚腩肥美!三文魚籽鮮味十足, 鹹香味夠濃。三色丼:裏面有海膽、吞拿魚腩蓉和三文魚籽,海膽好鮮甜creamy!吞拿魚腩蓉幼細香滑魚脂很豐富,配上珍珠米不會感覺太膩,而三文魚籽粒粒都晶瑩剔透,海水鮮味很重。三色丼還有跟蕎麥麵!夏天熱辣辣,能吃上一口冰冷的蕎麥麵真的很爽。最後還有甜品/咖啡,  我喜歡吃雪糕,所以選擇了甜品, 這一餐真的令人好滿足!
老闆今日請食飯

Deluxe Chirashi Set

蕎麥麵

Deluxe Chirashi Set
蕎麥麵
  • 三色丼,
2019-08-21 391 浏览
今日同男朋友週年紀念,當然要食番餐好。男朋友知道我中意食omakase,就事前book 左呢間米芝蓮推介既 Omakase 食晚餐。-呢度環境十分舒適優雅,私隱度好高,真心有驚喜🤩🤩。-我地點左 Murasaki 紫 💰1380📌前菜 - 蕃茄 煙肉 門鱔漬物 蕃茄甜甜的好開胃;煙肉香口,油脂平均;門鱔有驚喜, 脆脆的魚皮帶點淋淋既口感,味道又唔錯,食到鮮魚香味😋。 📌刺身1⃣大拖羅魚紋清晰,有厚度而且油脂分佈密,有點筋位,味道鮮。2⃣鏗魚肉質柔嫩 口感清淡3⃣沙甸魚沙甸魚好少就咁食,會覺得佢魚味過濃。但師傅加上一d配料,如紫菜,韮菜,同少少薑蓉香。易入口,又唔會抗拒-4⃣帶子口感嫩滑軟綿,肉實帶有微微燒香,中間夾左塊檸檬,有點清新之感。5⃣剝皮魚 有驚喜,入面包左魚肝,魚生口感中帶有creamy, 不錯👍🏻。6⃣嚮螺💎香口爽脆,味道鮮而不腥7⃣金目錭醃製過再風乾,可以就咁食,嫩滑得黎,調味適中,唔會搶左魚既味。_📌蟹膏豆腐濃濃蟹膏味既豆腐,配鮮甜蟹肉,仲有蟹膏,真係一流😍😍😍 !唔洗驚會腥,因為係絕對鮮甜架!-📌壽司1⃣海膽夠滑溜creamy,帶點甜,完全唔腥!2⃣白蝦明太子色澤白皙,口感比較黏口,

呢度環境十分舒適優雅,私隱度好高,真心有驚喜🤩🤩。

我地點左 Murasaki 紫 💰1380

📌前菜 - 蕃茄 煙肉 門鱔漬物

📌刺身
1⃣大拖羅
魚紋清晰,有厚度而且油脂分佈密,有點筋位,味道鮮。

2⃣鏗魚
肉質柔嫩 口感清淡

3⃣沙甸魚
4⃣帶子

5⃣剝皮魚

6⃣嚮螺
💎香口爽脆,味道鮮而不腥

7⃣金目錭

_
📌蟹膏豆腐

📌壽司
1⃣海膽
夠滑溜creamy,帶點甜,完全唔腥!

2⃣白蝦明太子
色澤白皙,口感比較黏口,好有鮮味。

3⃣燒赤肉
半生半熟,油脂豐富,口感細膩。

4⃣石垣貝
肉身厚實,有口感,不會太脆或軟,鮮嫩可口。

5⃣池魚
口感爽脆,脂肪比例適中,一點腥味都沒有,魚片透明色澤潤。

6⃣燒拖羅
油潤厚身,火灸後油脂更出。

📌松茸湯
入面有菇,雞,蝦和魚。用咗一個壺裝起,感覺高質。自己可再用檸檬調味。飲落每啖都有濃濃嘅松茸味,十分好飲,

📌甜品
最後仲有水蜜桃和雪糕夾餅。蜜桃鮮甜,夾餅餅味香濃帶香脆,雪糕甜度適中。
Ever since I started working, I’ve been contributing 99% of my time and energy to where I work, and haven’t left much time for my family and friends. Hence, I decided to take my mum out for a nice Japanese lunch over the weekend.I ordered the don with sea urchin, toro and salmon roe, and my mum got the one with cooked dishes like tempuras and steamed chicken and veggies.My don was literally perfection. All 3 ingredients- the sea urchin, toro and salmon roe- were EXTREMELY FRESH and they literall

My don was literally perfection. All 3 ingredients- the sea urchin, toro and salmon roe- were EXTREMELY FRESH and they literally melted in my mouth and spread all over my taste buds! Almost tasted like a thousand flavours from the sea exploded in my mouth all at once. So good.

My mum liked her set a lot too. The prawn and fish tempuras were freshly fried so the outer layer wouldn’t be overly greasy and it’s still crispy when she ate it. The other cooked dishes were delicious as well.

hkfoodtour’s official verdict: A great choice for a classy meal with parents🥰
2019-08-20 44 浏览
Cubus係希慎後D的位置, 一入Cubus大堂已有一陣陣香味。坐完玻璃電梯上7樓就到左玄鮨。中午12點上去食午餐, 人流暫時不多, 可以安靜食一個午餐,內部裝修沉色簡單為主,與白色的雲石桌成為一個強烈對比,桌之間有足夠的距離,不會有壓迫感,一坐底就奉上熱茶。員工好有禮貌, 介紹左每個午餐是什麼。最後決定要三色丼($420),是吞拿魚蓉,三文魚籽,海膽,好豐富,而且分量多,三種不同的材料,有不同的口感。職員會待你食完一個食物先上下一道菜。適合有充足LUNCH HOUR的人去,可以慢慢享受食物同服務。呢個餐先上一個小小的凍前菜,之後上一個超熱的蒸蛋,入面有菇同蜆肉。之後上三色丼飯。食完可以選烏冬或SABO,SABO可以選凍或熱。最後可以選咖啡或雪糕夾餅,我最後選左開心果雪糕夾餅,完成了一餐完美的午餐。三色丼飯新鮮,三種不同食材帶出不同的口感。冷面面質好滑,配上熱湯及蔥花,清淡怡人。
坐完玻璃電梯上7樓就到左玄鮨。
內部裝修沉色簡單為主,與白色的雲石桌成為一個強烈對比,
桌之間有足夠的距離,不會有壓迫感,
一坐底就奉上熱茶。

員工好有禮貌, 介紹左每個午餐是什麼。
最後決定要三色丼($420),是吞拿魚蓉,三文魚籽,海膽,
好豐富,而且分量多,三種不同的材料,有不同的口感。
職員會待你食完一個食物先上下一道菜。
呢個餐先上一個小小的凍前菜,
之後上一個超熱的蒸蛋,入面有菇同蜆肉。
之後上三色丼飯。
食完可以選烏冬或SABO,SABO可以選凍或熱。
最後可以選咖啡或雪糕夾餅,
我最後選左開心果雪糕夾餅,完成了一餐完美的午餐。

三色丼飯新鮮,三種不同食材帶出不同的口感。
冷面面質好滑,配上熱湯及蔥花,清淡怡人。
2019-08-19
2019-08-19 51 浏览
過得黎銅鑼灣去利園望下,正所謂唔買都睇下呀,難得過到黎,梗係附近食餐好既先配得起今日既行程。上到黎玄鮨,識食一定選omakase !前菜係門鱔,炸白蝦, 雞泡魚皮,最讚係炸白蝦,非常香脆,炸得乾身冇油膩感。呢份刺身附有三款醬汁,首先左口魚邊配最底既酸汁,鰹魚刺身配中間既蒜蓉豉油,另外有金目鯛,深海池魚,拖羅,刺身都係最時令新鮮。特別要講下剝皮魚剌身,包住中間既係魚肝,食落除左魚生既鮮甜,仲有魚肝既creamy, 層次好豐富。螺肉食落就好爽脆,沙甸魚肉質再實淨一些,有好甜既魚味。天婦羅有鮑魚、粟米、青椒、帶子,上面係新鮮海膽,再配綠茶鹽。天婦羅粟米好有驚喜,一D都唔乾,粟米仍然爽脆多汁。蟹膏豆腐,除左上面肉眼見得到既蟹膏同蟹腳,豆腐食落每一啖都完全滲透住蟹膏既味道,好濃郁,好好味!海膽、赤鯥、象拔蚌、牡丹蝦、池魚、燒拖羅壽司,新鮮好食,尤其燒拖羅,輕輕燒左表面,食落好香,再加上油脂係口中爆發,正!松茸肚皮茶碗湯,茶壺仔好靚,個湯清淡得黎,有好濃郁既松茸香。最後仲有甜甜密瓜,芒果同桃,完美句號!
上到黎玄鮨,識食一定選omakase !

最後仲有甜甜密瓜,芒果同桃,完美句號!
2019-08-18 46 浏览
一出電梯店員就好熱情招待, 感覺係一間好有活力嘅餐廳😛餐廳嘅裝修簡潔, 俾人一種好乾淨嘅感覺, 可以揀坐係吧枱或者餐枱上用膳, 我同朋友想清靜傾吓計, 於是揀咗餐枱餐牌亦係一貫嘅簡潔, 我揀咗三色丼, 而朋友就揀咗刺身set首先上枱嘅係漬八爪魚, 味道鮮甜😋三色丼有海膽, 三文魚子同吞拿魚😋十分十分新鮮! 特別係呑拿魚! 平時我都唔係特別好吞拿魚, 但呢個飯嘅吞拿魚成功搶過咗海膽同三文魚子嘅風頭, 配上底部嘅壽司飯同魚乾, 好match! 冷麵好清新, 而且份量頗多朋友嘅刺身好新鮮!!!

首先上枱嘅係漬八爪魚, 味道鮮甜😋

冷麵好清新, 而且份量頗多

朋友嘅刺身好新鮮!!!

自從生日飯試過高質素嘅Omakase🍣, 最近變得瘋狂地愛上吃日本菜😍😍😍新鮮高質素的魚生,甜美的味道實在令人著迷💜💜。💐特別的紀念日✨😍,繼續到高質餐廳品嘗美食🤗😋朋友介紹了🌟米芝蓮星級餐廳--玄鮨😊😊,佢哋試過喺嗰度食set lunch, 非常有驚喜, 並且食品質素高😊。Omakase有三款選擇:紫 Murasaki,、楓Kaeda、夢Yume。我哋選擇了“紫 Murasaki”:1.前菜(三種盛)2. 刺身(六種盛)3. 廚師推介 chef's specialty4. 壽司(六貫)5.soup6.Dessert前菜(三種盛)梅子蕃茄 🍅, 天婦羅白蝦🦐, 芥末籽煙肉🥓梅子蕃茄酸酸甜甜,用上金箔做點綴, 賞心悅目。白蝦炸得金黃酥脆, 蝦味香濃。日式煙肉肉味濃郁, 肥瘦均勻有致, 配搭 芥末籽可解油膩感。刺身(六種盛)新鮮鮮甜嘅刺身, 全部都係由日本直送香港😚😚拖羅、響螺、章紅魚 、深海池魚、池魚、金目鯛、石垣貝。 我最鍾意就係響螺同埋金目鯛, 響螺鮮甜爽脆, 金目鯛肉質鮮嫩有嚼勁。廚師推介 chef's specialty蟹豆腐🦀✨(蟹豆腐+ 蟹腳棒 +蟹膏)精華盡在底層嘅蟹豆腐,

朋友介紹了🌟米芝蓮星級餐廳--玄鮨😊😊,

我哋選擇了“紫 Murasaki”:
1.前菜(三種盛)
2. 刺身(六種盛)
3. 廚師推介 chef's specialty
4. 壽司(六貫)
5.soup
6.Dessert

前菜(三種盛)
梅子蕃茄 🍅, 天婦羅白蝦🦐, 芥末籽煙肉🥓
梅子蕃茄酸酸甜甜,用上金箔做點綴, 賞心悅目。
白蝦炸得金黃酥脆, 蝦味香濃。

刺身(六種盛)

廚師推介 chef's specialty

蟹豆腐🦀✨
(蟹豆腐+ 蟹腳棒 +蟹膏)
精華盡在底層嘅蟹豆腐, 綿密的日式豆腐, 只要細細品嘗一口, 蘊藏喺裏面無窮嘅蟹味就會爆發🦀🦀🦀🌋 整個口腔都充滿蟹味, 加上 蟹腳棒同埋蟹膏 ,超級幸福嘅感覺✨

鹽燒白魚🐟
原條鹽燒嘅白魚,完全沒有腥味, 魚味鮮甜 , 有微微嘅香烤氣息 ,旁邊配青檸, 同埋蘿蔔蓉醬汁。 但係我覺得原味已經好好食。

壽司(六貫)
白蝦明太子、 響螺 、火炙大拖羅
北海道海膽、 赤身、 鯖魚
我最鍾意白蝦明太子, 質感彈牙鮮甜,加上明太子調味, 食嘅時候係唔需要點醬油。 另外北海道海膽都係我嘅最愛, 清甜鮮嫩入口即溶😍😍😍, 完全冇腥味🤗🤗

松茸土平茶壺湯
(松茸+鮮蝦+魚+ 雞肉 +銀杏)
第一次飲土平茶壺湯😚, 鮮味清甜😍,這個湯用新鮮嘅材料,原個茶壺明火蒸20分鐘,以突顯松茸鮮味。飲嘅時候要加少少青檸調味。

北海道夕張蜜瓜🍈🍈+日式雪糕夾餅🍨
蜜瓜香甜多汁, 蜜瓜味香濃 ,甜味留在口腔久久未能散去😍😍😍
北海道夕張蜜瓜🍈🍈

榮獲米芝蓮的餐廳, 除咗食物質素高之外,當然係佢哋嘅服務非常之好。 侍應會細心介紹每一道菜, 專業而有禮貌😊😊 。
每食完一道菜 ,都會幫我哋整理枱面。 添茶嘅密度非常之高👍 呢間餐廳真係無懈可擊😍😍😍 作為慶祝紀念日嘅餐廳, 真係非常滿意💜💜💜美味的代價,當然是價格比一般的餐廳高😁😁😅

2019-08-10
庆祝纪念
纪念日
北海道夕張蜜瓜🍈🍈
2019-08-14 385 浏览
同好友一段時間冇見,星期六趁佢仔仔上興趣班,抽到兩個鐘出嚟互相交換近況,好友搵左間地點方便,環境舒適既米芝蓮日本料理,方便我地邊食邊傾。午市有套餐可以揀,我地就揀咗一人一個餐。前菜脆魚配上甜洋蔥,酸酸甜甜好醒胃。茶碗蒸蒸蛋滑溜,用料豐富,有海鮮,雞肉,雜菌,白果等,面頭仲有少少柚子皮,味道好清新!Deluxe Chirashi with Steamed Egg Custard $360賣相好精美!顏色豐富,刺身色澤亮麗,刺身款式多,而且份量亦多,完全覆蓋哂成碗飯!海膽、拖羅、帆立貝、三文魚籽、油甘魚、牡丹蝦,池魚、赤貝;每款刺身都非常新鮮,美味鮮甜,連片醬油漬物(冬菇)夾日式魚蛋片都好好味,冬菇香濃之餘有陣陣醬油甜香,好入味,貿感軟腍,魚旦片彈牙;壽司飯醋香十足,酸甜開胃!Sea Urchin, Salmon Roe and Minced Prime Tuna on Vingar Rice with Steamed Egg&Cold Udon $420三文魚籽粒粒脹卜卜,晶瑩剔透,好脆口,而且咸鮮味十足;拖羅蓉幼滑無筋,魚脂味香濃,海膽非常鮮甜,入口即溶,好creamy;三款都有一流既
午市有套餐可以揀,我地就揀咗一人一個餐。
前菜
脆魚配上甜洋蔥,酸酸甜甜好醒胃。
茶碗蒸
三文魚籽粒粒脹卜卜,晶瑩剔透,好脆口,而且咸鮮味十足;拖羅蓉幼滑無筋,魚脂味香濃,海膽非常鮮甜,入口即溶,好creamy;三款都有一流既鮮味,味道同時配合得完美,而且份量真係好多,每一口都係享受。
麵豉湯
味道濃郁,但唔咸,入面既大蜆鮮甜冇沙,食左咁多刺身,飲番碗熱湯,特別滿足。
冷烏冬
烏冬煙煙韌韌,好彈牙,凍凍地好啱炎熱嘅時候食。
最後可以揀咖啡或都甜品,我地兩個都揀咗甜品。雲呢拿雪糕三明治,香濃軟滑,透心涼。
2019-08-10
2019-08-11 46 浏览
今日的午餐選擇了開平道上的樓上日式料理,餐廳設計簡潔,有吧枱,亦有廂房提供,店員服務亦細心,勤力加熱茶。午餐有10個套餐選擇。三色丼有海膽、吞拿魚蓉和三文魚子,海膽新鮮,吞拿魚軟滑,三文魚子增加口感。烏冬可選熱或冷,我選了冷烏冬,很滑溜。配有茶碗蒸,前菜和夾餅雲呢拿雪糕,茶碗蒸用料足,雪糕夠凍。刺生有八款,包括蝦、拖羅、帶子和油甘魚等,很肥美。配前菜、味噌湯、牛舌蘿蔔、漬物和甜品。忙中抽閒品味美食,午餐一大享受。

烏冬可選熱或冷,我選了冷烏冬,很滑溜。

配有茶碗蒸,前菜和夾餅雲呢拿雪糕,茶碗蒸用料足,雪糕夠凍。

刺生有八款,包括蝦、拖羅、帶子和油甘魚等,很肥美。

配前菜、味噌湯、牛舌蘿蔔、漬物和甜品

忙中抽閒品味美食,午餐一大享受。

2019-08-10 47 浏览
一個字 正!今日係朋友生日 所以就同佢去食餐好嘅!本來我地都想食omakase但午餐價錢比較乎合我地🙈我地專登叫左唔同野 咁就可以咩都試小小三色丼有前菜嘅蛋同中華沙律(?)茶碗蒸好滑 好味!而個丼每樣配菜都好新鮮! 啲海膽勁甜!唔好睇佢好似幾小咁 但其實超飽 因為仲會加埋個soba/udon 我揀左soba! 好彈牙!!而朋友就叫左sashimi lunch! 我都係每舊魚生試左啲 都係好fresh toro雖然唔係入口即溶 但都好肥美好好食! 反而最令人有驚喜係呢個煮物! 好入味超正!!最後有得揀野飲/甜品 甜品係開心果雪糕批 不會太甜!👍🏻👍🏻呢個環境好 服務態度又好 野食又好食 不失係慶祝嘅好地方啊 原來有卡有折(可惜我冇😂)
一個字 正!
今日係朋友生日 所以就同佢去食餐好嘅!
本來我地都想食omakase但午餐價錢比較乎合我地🙈
我地專登叫左唔同野 咁就可以咩都試小小

三色丼有前菜嘅蛋同中華沙律(?)
茶碗蒸好滑 好味!

而朋友就叫左sashimi lunch!

反而最令人有驚喜係呢個煮物! 好入味超正!!

呢個環境好 服務態度又好 野食又好食
不失係慶祝嘅好地方啊 原來有卡有折(可惜我冇😂)
呢兩個月香港人都好辛苦😔我直情日日都心情唔好老公話不如去食番餐好👍所以就嚟到呢間相食好耐嘅米芝蓮廚師拍板日本餐廳洗下錢💸開心下💸我哋叫咗おまかせ – 紫呢個套餐.💟頭盤日本醃製車厘茄配金箔車厘茄有啲鹹 唔係我杯茶鮮雞泡魚食落去有啲似魚皮 銀銀地好彈牙日本煙肉肥肉同瘦肉分明 咬落去勁香 油滋味好正😋😋💟刺身拼盤全部都好新鮮拖羅咬落去 勁肥美 超香鮑魚完全唔韌 味道好鮮金目鯛 超香魚味池魚配蔥加薑 入面有啲黃瓜同芝麻 配搭得勁好💟天婦羅白粟米天婦羅我第一次食白粟米估唔到可以係咁甜 勁好食帶子天婦羅煮得較熟 我鍾意生生地嘅質地多啲蝦雲吞好香蝦味 脆卜卜 勁正☺️☺️💟松茸合鴨配燒汁松茸配鴨在加燒汁啱啱好擗咗鴨嘅騷味感覺好濃郁正🙈💟壽司拼盤海膽刺身超新鮮 咬落去成口都係海膽味 紫菜仲好脆牡丹蝦好鮮味好多汁燒拖羅一樣係好肥美 勁正其他都好新鮮 除咗講新鮮我都搵唔到字形容🙈🙈真係太幸福❤️❤️❤️💟茶壺海鮮湯用新鮮 魚肉 豚肉 大蝦同松茸 加少少酒隔水煲落少少檸檬闢味 個湯勁鮮味好開胃忍唔住連湯渣同湯全部飲曬😅隻蝦雖然煲咗好耐 仲好彈牙證明係靚嘢👍👍💟甜品日本本土生果盤宮崎縣芒果🥭新鮮多汁 咬落去勁juic
呢兩個月香港人都好辛苦😔
真心一世人要食一次🥳🥳🥳
🎀玄鮨Xuan Sushi
🎀銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2019-08-09 112 浏览
來到 Cubus,有種舊地重遊的感覺。還記得年輕時經常來這裏其中一間餐廳happy hour,美酒佳餚還能看到維港全景,美不勝收。今天約朋友來享受一頓日本高級Omakase料理。踏入玄鮨,很雅緻的日式簡約佈局,被安排坐於離厨師桌較遠的位置,可惜了這大好機會,不能從視覺上欣賞大厨的手藝。食品方面,先來是ぜんさい,亦即是頭盤與開胃菜。三盛相當令人驚喜,包括炸毛鰻、日本煙肉芥末籽及日本發菜。炸毛鰻酥脆而不腥,相當香口;而日本煙肉配芥末籽,豬味香濃,連著一層脂肪香而不膩;而最後的日本發菜,微酸爽脆的口感異常開胃。來到刺身盛,分別有:鳥貝,機山當爽口,口感像海哲,入口有濃郁咸鮮章紅魚,淡淡油脂甘香金木鯛,口味清淡拖羅,入口即溶,油而不膩帶子,帶少少微焦香,相當稔身 響鑼,一如預期,鮮而爽口熟食方面,是一份擺盤精美的熟馬頭魚燒,亦即係我們認知的金鯛龍。魚肉相當諗身,燒得外皮脆而金香,口感與層次並重。然後還有岩蠔天婦羅,加點緣茶鹽,岩蠔相當 juicy,炸粉薄而香膽!這個蟹糕豆腐,味道很特別,感覺像吃甜品一樣,豆腐與蟹羔的配搭得匹配。壽司方面有北寄貝、海膽,丹蝦、立魚、梅醬頂燒拖羅及北海道海膽,由淡

來到刺身盛,分別有:
鳥貝,機山當爽口,口感像海哲,入口有濃郁咸鮮
章紅魚,淡淡油脂甘香
金木鯛,口味清淡
拖羅,入口即溶,油而不膩
帶子,帶少少微焦香,相當稔身
響鑼,一如預期,鮮而爽口

壽司方面有北寄貝、海膽,丹蝦、立魚、梅醬頂燒拖羅及北海道海膽,由淡至濃味品嚐,加上日本瓜甜品,完美作結!
2019-08-09 523 浏览
約了媽咪到銅鑼灣行街,她的朋友介紹我們到這裏食晚飯,在openrice度睇過晚飯價錢都比較貴,所以今次試lunch set先。 入到餐廳環境光線柔和, 店員親切友善, 一坐低已經送上lunch set menu, 我點了兩個餐同媽咪一齊分享,Deluxe Chirashi $360, 三色丼$420。首先店員會送上開胃小食甜甜酸酸的, 味道唔錯。三色丼~ 賣相非常精美, 每粒晶瑩通透的三文魚籽, 鮮甜好味的海膽,鮮滑的吞拿魚蓉, 完全帶出整個飯的不同口感。Deluxe Chirashi~ 滿滿的新鮮刺身, 入口即溶油香四溢的拖羅, 鮮甜的海膽, 肥美的帆立貝, 清甜的牡丹蝦, 鹹香味又濃又正的三文魚籽, 店員果然冇介紹錯啊!蒸蛋~ 細細碗的蒸蛋入面材料豐富,芫茜,白果,雞肉和蜆肉,配上滑溜的蒸蛋, 非常好吃。麵豉湯~ 食了很多刺身之後, 可以飲返碗暖笠笠的麵豉湯,飲完都唔會覺得口乾。蕎麥冷麵~爽口彈牙,啱曬夏天吃,好清新。最後點少得甜品, 套餐可以選擇飲品或甜品, 我喜歡吃雪糕,所以選擇了甜品, 吃過雲呢拿味的三文治雪糕後,好滿足!走的時候見到原來玄鮨已經有幾年攞到米芝蓮推介,怪唔知這

首先店員會送上開胃小食甜甜酸酸的, 味道唔錯。

Deluxe Chirashi

麵豉湯

蕎麥冷麵~爽口彈牙,啱曬夏天吃,好清新。
蕎麥冷麵

雪糕甜品

走的時候見到原來玄鮨已經有幾年攞到米芝蓮推介,怪唔知這裏的食物質素咁好啦! 今次兩個人埋單大約要八百幾,但我覺得是值得的,因為刺身非常新鮮,套餐的份量很多,今餐就當獎勵下自己啦!

2019-08-08
庆祝纪念
纪念日
Deluxe Chirashi
蕎麥冷麵
雪糕甜品
  • DeluxeChirashi
2019-07-31 61 浏览
銅鑼灣Cubus 7樓玄鮨,係modern Japanese cuisine。Sashimi set lunch $330,刺身新鮮之餘種類又多,每件刺身都鮮美而冇腥味,醬油都不一定要點。粉紅色既拖羅肉質細膩,口感軟滑,真係好正!Sanshokudon set $420,海膽、三文魚籽同拖羅蓉既三色丼同樣係極吸引。海膽鮮甜,質感細膩,幾乎入口即溶。香蔥吞拿魚腩蓉細滑無筋,軟棉棉帶有魚脂香。三文魚籽大大粒又晶瑩通透,超鮮甜,超潤,超爆汁。而米飯加了酸醋,非常開胃,撈均後啖啖飯都充滿海鮮既鮮甜味。set仲配左冷烏冬/蕎麥麵,有冷熱可以揀。另外其他前菜、麵豉湯、日式蒸蛋及甜品亦很不錯!

set仲配左冷烏冬/蕎麥麵,有冷熱可以揀。

另外其他前菜、麵豉湯、日式蒸蛋及甜品亦很不錯!

2019-07-29 497 浏览
返工太辛苦,所以weekend真係要去食好西平衡下! 今日lunch就去左玄鮨試下,因為阿妹上次同老公慶祝去食左omagase佢話真心正,所以一直都心思思想去試下。不過食omagase太貴,所以就由佢lunch去試下開始啦~玄鮨位於利園3期對面的樓上舖,都叫得上旺中帶靜。搭lift一上黎7樓就係! 全層樓面都一眼睇哂,但地方佈置得唔錯,用深木色的木做主題,還好餐廳外來光線好充足,所以一D都唔覺得暗。有一種幽雅的感覺。仲見到佢連續4年都有米芝蓮推介,應該都係一個信心的保證!點完餐之後,店員立即遞上一啲酸酸地應該係有果醋嘅開胃小菜,十分開胃。隔咗一會兒,跟住來的就係茶碗蒸旦,面頭有幾快芫荽,同啲蛋好夾,非常重蛋味同埋十分之滑!碗底仲有少許嘅海鮮好足料。接住來的就係主菜,分別係3號同4號餐。簡直係魚生多過飯,啲魚生勁新鮮,品質好好。海膽🍣超新鮮冇腥味,甜蝦、帆立貝等都好高水準,吞拿魚超甘香又夠油脂,唔係拖羅都好都超香!而4號餐有跟一個麵,分別係蕎麥麵或者烏冬。🍜面嘅湯底好好飲,以麵亦都好彈牙唔會過淋,正。值得一睇嘅,係店員見到我哋本入面嘅生薑冇位放,佢就特登拎左一個碟仔嚟俾我哋放生薑,細心嘅

仲見到佢連續4年都有米芝蓮推介,應該都係一個信心的保證!

前菜小食

茶碗蒸

而4號餐有跟一個麵,分別係蕎麥麵或者烏冬。🍜面嘅湯底好好飲,以麵亦都好彈牙唔會過淋,正。值得一睇嘅,係店員見到我哋本入面嘅生薑冇位放,佢就特登拎左一個碟仔嚟俾我哋放生薑,細心嘅觀察換上貼心嘅服務,抵讚👍🏼

最後上埋個甜品,係香蕉雪糕🍦夾餅,唔會太甜,份量亦啱啱好。
整體來講真心非常滿意,因為店員服務態度好好,食物質素亦都超水準,值得推介俾大家。
2019-07-27
前菜小食