2019-09-12 60 浏览
以前係香港講緊食壽司仲流行用緊迴轉式定係剔紙仔放題,而家香港人要求愈黎愈高,有時寧願洗多少少錢食好少少都唔想食舊擺到凍哂,毫無口感既壽司。而今次就比我發現左一間係銅鑼灣以平民價錢就食到既午市Omakase套餐。呢間「玄鮨」環境簡約寧靜,私隱度高,好適合靜靜地坐係壽司吧一邊欣賞大師傅手勢。同時激活視覺同味覺享受!👇📌Sushi Lunch Set - $320♦ 茶碗蒸▪ 拖羅▪ 海膽▪ 深海池魚▪ 三文魚籽▪ 牡丹蝦▪ 海鰻▪ 蔥拖羅手卷▪ 玉子▫ 先黎左個「茶碗蒸」比你暖下胃,食落蛋味濃郁,嫩滑鮮甜,內裡落足餡料,口感相當豐富。輪到壽司方面,師傅會逐一按濃度、口感、質量分次序安排每件壽司逐一呈上,同一般廚師發辦既小店一樣,客人食完一件師傅就會預備好另一件擺係碟到,如果客人未夾走,佢會停一停,先再預備。整體壽司質素絕對唔錯,拖羅油分重,夠甘香;池魚爽口鮮甜:海膽口感細膩,質感軟腍;三文魚籽粒粒分明,晶瑩剔透。整體用料上乘,夠哂新鮮,食得過!📌Sashimi Lunch Set - $330♦ 南蠻漬▪ 章紅魚▪ 拖羅▪ 甜蝦▪ 魷魚▪ 象拔蚌▫ 刺身套餐同壽司套餐一樣
以前係香港講緊食壽司仲流行用緊迴轉式定係
剔紙仔放題,而家香港人要求愈黎愈高,
有時寧願洗多少少錢食好少少都唔想食舊擺到
凍哂,毫無口感既壽司
而今次就比我發現左
一間係銅鑼灣以平民價錢就食到既午市Omakase
套餐。呢間「玄鮨」環境簡約寧靜,私隱度高,
好適合靜靜地坐係壽司吧一邊欣賞大師傅手勢。
同時激活視覺同味覺享受!👇

▪ 牡丹蝦
▪ 海鰻
▪ 蔥拖羅手卷
▪ 玉子
▫ 先黎左個「茶碗蒸」比你暖下胃,食落蛋味
濃郁,嫩滑鮮甜,內裡落足餡料,口感相當豐富。
輪到壽司方面,師傅會逐一按濃度、口感、
質量分次序安排每件壽司逐一呈上,同一般
廚師發辦既小店一樣,客人食完一件師傅就會
預備好另一件擺係碟到,如果客人未夾走,
佢會停一停,先再預備。整體壽司質素絕對唔錯,
拖羅油分重,夠甘香;池魚爽口鮮甜:海膽口感細膩,
質感軟腍;三文魚籽粒粒分明,晶瑩剔透。
整體用料上乘,夠哂新鮮,食得過!
📌Sashimi Lunch Set - $330
♦ 南蠻漬
▪ 章紅魚
▪ 拖羅
▪ 甜蝦
▪ 魷魚
▪ 象拔蚌
刺身套餐同壽司套餐一樣包左一個小食
「南蠻漬」,將魚先炸後醃,務求口感要做到風乾
程度,加左洋蔥再搭配埋醬汁,醒胃至極呀!
至於刺身套餐裡面包左麵鼓湯同一碗白飯,
加埋各款刺身的確唔錯。拖羅油脂爆滿,
入口即溶。象拔蚌同甜蝦相當新鮮,入口清甜,
魚味濃郁。最後送埋甜品係雲呢拿雪糕三文治,
結束完美既Omakase。總結呢兩個套餐係銅鑼灣
黎講,性價比可以話係數一數二!

2019-09-12
  • Sushi Lunch Set
  • Sashimi Lunch Set
3K
2019-09-11 35 浏览
約了友人銅鑼灣午餐,多得友人介紹了一間高級日本菜餐廳,價錢雖然貴,但用料新鮮己值回票價。前菜是矮瓜煮,清淡味道,健怡可口。茶蒸碗非常滑溜,蛋味香濃。三色丼果然顏色分明夠吸引。魚籽,海膽,吞拿魚茸,全部都是我最喜歡的食材。魚籽粒粒爆漿,鹹香惹味。海膽濃郁芳香,綿滑,那海水鹹味搶盡風頭。吞拿魚茸加入蔥絲,啖啖滋味。整碗飯以”鮮”為主,確實不錯。另有烏冬或麵可選。烏冬彈牙,用以清湯煮調,簡單又好味。最後一杯香醇咖啡,完美的午餐喔!

前菜是矮瓜煮,清淡味道,健怡可口。

茶蒸碗非常滑溜,蛋味香濃。

另有烏冬或麵可選。烏冬彈牙,用以清湯煮調,簡單又好味。

最後一杯香醇咖啡,完美的午餐喔!

2019-09-11
2019-09-11 43 浏览
前幾日番工之前趁同朋友難得約到時間一齊食lunch,決定去食餐好既🤤我地去左依間係銅鑼灣米芝連推介既既日式料理,坐位寧靜舒適,一坐低店員已經好貼心咁準備餐巾同熱毛巾俾我地❤️依度晏就係lunch set,夜晚係omakase,下次要夜晚黎試埋omakase😛前菜有日本青瓜海藻同埋有d小魚乾,食落去味道帶酸好開胃😝茶碗蒸茶碗蒸賣相整得好平滑啊,食落去口感嫩滑,充斥住濃郁既蛋香,而且入面配料仲有蜆肉,白果同雞肉,令到味道更加鮮甜😋三色丼($420)賣相好吸引啊🥰入面有海膽,吞拿魚蓉同三文魚籽,海膽口感細膩綿軟,味道甘甜,吞拿魚蓉入口即溶,軟綿綿既口感加上帶有油脂香令到口感更加豐富,大大粒既三文魚籽每粒都好晶瑩剔透,咸鮮味重,食完感覺好幸福啊❤️Deluxe Chirashi($360)呢個餐有好多種刺身啊,例如有海膽,三文魚籽,帆立貝,瀬尿蝦,章紅魚,牡丹蝦等等,岩哂想每樣刺身都試下既朋友食😝值得一提既係依個飯加入左好多日本伴飯既漬物,所以即使係食哂d刺身就咁食飯都好好食😛💕三色丼仲配有鳥冬/蕎麥麵揀,我地揀左蕎麥麵,感覺比較特別,而且lunch set可以揀咖啡/茶/甜品,甜品係杏仁奶凍,食
前菜有日本青瓜海藻同埋有d小魚乾,食落去味道帶酸好開胃😝
茶碗蒸
三色丼($420)
Deluxe Chirashi($360)
三色丼仲配有鳥冬/蕎麥麵揀,我地揀左蕎麥麵,感覺比較特別,而且lunch set可以揀咖啡/茶/甜品,甜品係杏仁奶凍,食完成個餐感覺好滿足🥰❤️
2019-09-06
2019-09-10 645 浏览
今日晏就嚟到利園附近 朋友就建議試下呢間米芝蓮日本餐廳 聽聞呢度omakase好出名 但我地今次晏就嚟到 就淨係得lunchset一入餐廳環境清幽 感覺好舒服 而且師傅同店員都熱情有禮 呢點加分!我同朋友今次就叫左3號同4號餐 分別係Deluxe Chirashi同三色丼飯😋兩個餐都有包茶碗蒸 而三色丼飯就包左一個蕎麥麵或者烏冬頭先就嚟左個前菜🤪 漬物酸酸甜甜好開胃 茶碗蒸蛋好滑 用材豐富 有白果 雞肉 同菇類 清甜滑溜😍今次被安排坐到師傅面前 睇住師傅的製作真係好治癒🥰我個海鮮丼飯用料十分豐富 有海膽 三文魚子牡丹蝦 中拖羅 油甘魚 池魚 帶子 食落爽口彈牙 好新鮮 珍珠米拌入肉鬆 增加口感 中拖羅油花好靚 入口即溶👅👅👅朋友亦都對呢個三色丼讚不絕口 吞拿魚茸又係入口即溶 海膽鮮甜 三文魚子脆卜卜 最後仲有一個蕎麥面同麵豉湯 我同朋友都飽到抱住個肚😂呢餐梗係唔少得甜品啦 是日甜品係師傅自製嘅杏仁奶凍 口感滑溜 杏仁味適中有機會一定會嚟試omakase 相信比午市更好食😋

兩個餐都有包茶碗蒸 而三色丼飯就包左一個蕎麥麵或者烏冬

今次被安排坐到師傅面前 睇住師傅的製作真係好治癒🥰

中拖羅油花好靚 入口即溶👅👅👅

最後仲有一個蕎麥面同麵豉湯 我同朋友都飽到抱住個肚😂

有機會一定會嚟試omakase 相信比午市更好食😋
2019-09-10 280 浏览
上次同男朋友食完呢度晚餐omakase覺得佢地食物質素同環境都好值得我地再食多次,見到佢地有午市套餐,價錢由$320到$520不等,但魚生份量,配料等都十分足料,覺得值得一戰,所以就book多次食喇。-我地嗌左 三色丼 同 特上刺身丼-📌前菜 - 青瓜魚仔Lunch Set 都包一份前藥,今日係青瓜魚仔,口感清爽,酸酸甜甜地好開胃。📌茶碗蒸Lunch Set 亦有蒸蛋,口感滑溜,用料豐富,有蜆肉,雞肉,雜菌,白果等,面頭仲有少少柚子皮,味道好清新!1⃣三色丼 💰420(👅:8.5/10)擺盤細緻高雅,食物顏色鮮豔,丼包裡有大大粒三文魚蟹籽、香蔥吞拿魚碎肉同埋海膽🤩🤩🤩,見到已經唾涎欲滴。蟹籽晶瑩爽口,咸甜鮮味十足;香蔥吞拿魚碎肉肉質嫩蓉,魚味香濃;再配埋入口即溶海膽,creamy帶甜。可以話係完全豐盛丼。🔺呢個餐仲包蕎麥面/烏冬。我就揀左冷蕎麥麵,麥味香濃,凍食吃適合炎炎夏日,食埋個麵絕對係好滿足。2⃣ 特上刺身丼 💰360(👅:8.5/10)特上亦即係lunch set 入面最多刺身既一個set,有成十多款刺身,賣身吸引。-有海膽,拖羅,帆立貝,三文魚籽、油甘魚、池魚、鯖魚、赤貝、章紅

我地嗌左 三色丼 同 特上刺身
📌前菜 - 青瓜魚仔

📌茶碗蒸

1⃣三色丼 💰420(👅:8.5/10)

2⃣ 特上刺身丼 💰360(👅:8.5/10)
有海膽,拖羅,帆立貝,三文魚籽、油甘魚、池魚、鯖魚、赤貝、章紅魚、瀨尿蝦、牡丹蝦等等,用料豐富,食材新鮮。飯仲要加左飯素,非常足料。海膽超級鮮甜,帆立貝大粒厚肉,拖羅新鮮,油脂多。

🔺麵豉湯
味道香濃,卻不咸,入面既蜆鮮甜冇沙,食左咁多刺身,飲番碗熱湯,特別滿足。

📌甜品
今日甜品係開心果雪糕,開心果咁度香濃,帶有少許杏仁味,好食😋😋

真係食得好開心既一頓午餐,果然係值得讚嘆既米芝蓮既餐廳。
2019-09-08 58 浏览
又到星期日食好西系列🥰🥰🥰🥰今日有事慶祝 梗係食我至愛日本菜 玄鮨係我朋友介紹既 午餐係性價比高之選雖然呢到泊車晤方便 銅鑼灣我地鐘意泊時代 行過黎晤洗10分鐘 幾好💪環境好闊落 枱同枱之間好遠 有私隱度午餐menu都有好多選擇 有凍亦都有熱既首先黎左前菜 呢個係菠菜同菇 用左麻汁黎調味 不錯茶碗蒸係我其中一樣好鐘意既日本小食呢到都無令我失望 好鮮味 裹面仲有菇同埋雞 蒸得岩岩好 超級滑我叫左四號餐三色丼 有呑拿魚蓉 海膽 同埋 三文魚子 份量超級多呀🥰🥰mix埋一齊食鮮甜十足佢既飯有類似飲素既調味 有紫菜好好食呀朋友叫左特上刺身丼 朋友話好鮮甜 我試左其中一舊刺身 應該係呑拿魚 係中拖羅黎既 無根入马即溶😳😳剌身丼set有附上味噌湯 魚既質地好特別 好多膠質 啖湯都好甜三色丼set有橋麥麵或者烏冬揀 有凍有熱我揀左熱橋麥麵 食完一碗凍既刺身飯 再食熱野 好暖胃 麵質好彈牙💪💪最尾可以揀甜品或者咖啡我地都揀左甜品 係雲尼拿雪糕夾餅無乜特別 但食完正餐有甜品食都晤錯啊埋單差不多$900 係少少貴 但食物新鮮有日本既感覺 加上米之蓮一星既光環我覺得慶祝活動係幾好既😉😉😉
又到星期日食好西系列🥰🥰🥰🥰

2019-09-08
庆祝纪念
纪念日
  • Deluxe Chirashi
門外見到米芝蓮推介,打聽過晚上的omakase廚師發板都要HK$1400起,價錢都幾貴!咁不如就先試試午餐定食吧。呢間隱世 Omakase 已連續4年入選為「 米芝蓮 指南香港澳門」嘅推介壽司店,捧場客以港人熟客同喺附近工作、居住嘅外國人居多,亦有日本客同遊客幫襯。午市套餐價錢由$320到$520。前菜係麵豉波菜同雜菌。茶碗蒸雞蛋入口滑溜,有雞肉同埋蜆肉好有口感又鮮甜。三色丼有拖羅茸、三文魚子同埋海膽。海膽份量多,入口溶化又creamy又鮮甜;三文魚籽粒粒脹卜卜,晶瑩剔透,咸鮮味十足;拖羅蓉幼滑無筋,魚脂味香濃。Deluxe Chirashi 賣相精美刺身色澤亮麗,刺身款式多份量亦多,。有海膽、拖羅、帆立貝、油甘魚、牡丹蝦,吞拿魚腩、油甘魚、池魚、三文魚籽等,一次過可試哂咁多款唔同嘅刺身,大滿足!麵豉湯裏面有粒粒日本滑豆腐。食完咁多刺身之後飲返碗暖笠笠的麵豉湯同埋熱辣辣嘅湯烏冬,個胃暖番哂。

前菜係麵豉波菜同雜菌。

茶碗蒸雞蛋入口滑溜,有雞肉同埋蜆肉好有口感又鮮甜。

2019-09-08
2019-09-06 382 浏览
今晚黎左食一間米芝蓮級既omakase, 係利園既旁邊,環境唔錯 夠清靜👍總結一句 : 物超所值既高級享受第一度係開胃小食, 佢用3部份組成,包括有煙鴨胸肉,中間係凍既章魚,之後就有熱既芝士年糕☺煙鴨胸香味撲鼻,而且油脂分佈唔錯,中間凍血既章魚非常唔錯,有開胃效果,而芝士年糕非常好食,外身軟綿綿中間夾好芝士第二度係我本人好滿意既刺身, 首先刺身色澤好靚,未點soy-sauce 已有濃濃海鮮味,有剝皮魚,吞拿魚,深海池魚同埋貝,油脂分佈好,肉既厚度切得唔錯,高質刺身第三度係暖盤,佢味道香濃,有d 似花膠既testure ,好味第四度係天婦羅,有炸日本蘆筍同粟米,兩樣佢都炸得好細緻,粟米好香甜食落仲好juicy,後面係一個炸蟹餅,佢入面都唔錯,有好多餡料,而且熱辣辣有日式風味之後第五樣我超級鍾意,日本和風豆腐做底,在放左松葉蟹棒最上面淋左少少蟹膏.成個豆腐都好香,蟹棒已拆殼好香,肉好鮮🥺而且蟹膏配合埋豆腐真係高級選擇第六樣係一個sushi 拼盤,咁入面有各式各樣唔同嘅壽司,自己最滿意係火炙拖羅同帶子壽司,因為兩隻本身都好鮮味, 帶子好新鮮又厚身,咬落質感鮮甜.拖羅佢介紋之後就火燒一燒,成個

總結一句 : 物超所值既高級享受

第六樣係一個sushi 拼盤,咁入面有各式各樣唔同嘅壽司,自己最滿意係火炙拖羅同帶子壽司,因為兩隻本身都好鮮味, 帶子好新鮮又厚身,咬落質感鮮甜.拖羅佢介紋之後就火燒一燒,成個鮮味出黎,非常好!!

之後係一個海鮮清湯,入面係好清甜既材料整成既熱湯,飲落好舒服,又暖胃,陣陣既海鮮精華溶晒之前刺身壽司既寒氣

最後係日本高級蜜瓜同當做既peach🍑🍈
兩樣都甜度濃郁,食落好清甜,0酸感!呢兩樣生果都好夾成個omakase

呢一餐omakase 價錢適中,但cp 值高, 材料新鮮
  • 壽司
  • 刺身
  • 拖羅
2019-09-04 50 浏览
老公話慶祝我生左個女一年,今日帶我再次食番呢間米芝蓮日本餐廳,我地選擇左食午餐,因為價錢好抵,我地叫左兩個set lunch前菜有芥末魷魚,少少辣味好開胃茶碗蒸好足料海鮮鮮茹白果等,蛋好滑Sashimi lunch $330廚師發辦揀最新鮮食材,有章紅魚,拖羅,甜蝦,魷魚,象拔蚌等,果然好新鮮,拖羅肥美油脂豐富,章紅魚配特製醬油更鮮味,魷魚同甜蝦爽口彈牙Deluxe chirashi $360待應話個呢set係最多刺身,有成十多款,有海膽,鮑魚,拖羅,帆立貝,三文魚籽,牡丹蝦等,海膽超級鮮甜,帆立貝大粒厚肉,呢個刺身井岩哂花心嘅我,好幸福

前菜有芥末魷魚,少少辣味好開胃

茶碗蒸好足料海鮮鮮茹白果等,蛋好滑

Sashimi lunch $330

Deluxe chirashi $360
2019-09-03 76 浏览
位於銅鑼灣Cubus大廈的日本餐廳「玄鮨」,連續五年獲得米芝蓮推介,餐廳裝修典雅,座位寬敞舒服,亦有VIP房可自成一角。而午市套餐由三百元起。開胃前菜蒸蛋三色丼 $420簡直一次過滿足晒三個願望!海膽肥美飽滿,入口鮮甜毫無腥味。吞拿魚蓉口感綿綿密密,帶獨有的魚油香味,非常美味。三文魚籽晶瑩飽滿,鹹鮮味重,拌飯一流,而珍珠米飯並不簡單,加入了香菇漬物的飯素。還配有迷你蕎麥冷面,夏天吃蠻適合,簡直令人涼快入心。開心果雪糕總括食物質素高及服務窩心,希望下次有機會埋試Omakase。

而午市套餐由三百元起。

開胃前菜

蒸蛋

三色丼 $420
三色丼

還配有迷你蕎麥冷面,夏天吃蠻適合,簡直令人涼快入心。

開心果雪糕

2019-09-01 340 浏览
今日趁weekend出左糧同友人去左食米芝蓮日本餐廳獎勵一下自己,環境裝修都走日本風style,店員安排左我地坐係bar檯,見到師傅們即叫即整,好fresh既感覺!店員好貼心倒左杯熱綠茶同埋凍毛巾比我地,仲幫我地舖埋餐巾,免得整污糟件衫!之後睇完menu就叫左2個三色丼lunch set $420,首先黎左個前菜小食:青瓜魚仔,酸酸地食得好開胃。之後主角三色丼上檯,師傅擺盤好精緻細膩,每樣食物都排得充滿著美感,個三色丼包括有大大粒爆三文魚蟹籽、香蔥吞拿魚碎肉同海膽,我點左少許washi 再撈埋日本珍珠米一齊食,三文魚大大粒既蟹籽卜卜聲,蟹籽內的汁完全唔腥,再配埋香蔥吞拿魚碎肉超級鮮味,再加上有埋海膽搭配,完全冇海水味係入口即溶,食完一塊塊海膽帶出另一種幸福的滋味!😌 之後黎埋熱騰騰既茶碗蒸,蛋肉很香滑,內有新鮮蜆肉、白果同雞肉,細細碗份量岩岩好!之後食埋碗熱辣辣既Q彈烏冬,食完好暖胃,而友人就食冷烏冬,有醬汁用來拌烏冬,提昇味道更滋味!最後仲有埋甜品:開心果雪糕作結尾,真係食得好開心既一頓午餐,果然係值得讚嘆既米芝蓮既餐廳! 😋😋😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評

+++++++++++++++
2019-08-29 55 浏览
同朋友黎左呢間米芝連推介嘅日式料理🇯🇵我地各人各叫左一個lunch set🍽開心shareSashimi Lunch🍣一碟有8款刺身賣相精緻☺️每款新鮮最開心有拖羅😝肥美得很唔係配白飯咁簡單🍚是日係松茸菇飯每啖飯都充滿菇香味🍄三色丼🍱三色係指拖羅蓉、三文魚籽、海膽🤗呢3款都係小妹最愛🤩連埋wasabi一齊撈黎食豐富嘅味道🥰簡直幸福兩個set除左主食🤓仲有好多食物有蒸蛋、麵豉湯、煮物等等...😋最後配埋甜品或咖啡☕️甜品係開心果夾餅🥳超超超開心
同朋友黎左呢間米芝連推介嘅日式料理🇯🇵
我地各人各叫左一個lunch set🍽開心share
Sashimi Lunch🍣一碟有8款刺身
賣相精緻☺️每款新鮮
最開心有拖羅😝肥美得很
唔係配白飯咁簡單🍚是日係松茸菇飯
每啖飯都充滿菇香味🍄

三色丼🍱
三色係指拖羅蓉、三文魚籽、海膽🤗
呢3款都係小妹最愛🤩連埋wasabi一齊撈黎食
豐富嘅味道🥰簡直幸福

兩個set除左主食🤓仲有好多食物
有蒸蛋、麵豉湯、煮物等等...😋
最後配埋甜品或咖啡☕️
甜品係開心果夾餅🥳超超超開心
2019-08-29 44 浏览
銅鑼灣Cubus有好幾間有質素餐廳,玄鮨可算是其中之一了。午間套餐有10款,價錢由$320到$520。特上ちらし(刺身丼)($360)及三色丼($420)套餐首先有前菜:毛茄金菇伴三文魚子,味道清新夠開胃。茶碗蒸:雞蛋入口滑溜溜,有雞肉及蜆肉好有口感。三色丼:顏色豐富,有拖羅茸、三文魚子及海膽。海膽落得好足,入口即化;三文魚子有鹹鮮,好好撈飯。特上刺身丼有好多款刺身,海膽、帆立貝、幾款魚生刺身例如吞拿魚、鯖魚、章紅魚、三文魚子、瀨尿蝦、牡丹蝦等等,用料豐富,飯底加左飯素及漬物,增加口感!三色丼套餐仲有烏冬或蕎麥麵,熱烏冬入口彈牙,好味。麵豉湯入面有隻大蜆,更顯鮮甜。最後有甜品或熱咖啡作結,真完美。熱咖啡雲呢拿雪糕三文治
銅鑼灣Cubus有好幾間有質素餐廳,玄鮨可算是其中之一了。

午間套餐有10款,價錢由$320到$520。

特上ちらし(刺身丼)($360)及三色丼($420)套餐

首先有前菜:毛茄金菇伴三文魚子,味道清新夠開胃。

茶碗蒸:雞蛋入口滑溜溜,有雞肉及蜆肉好有口感。

三色丼套餐仲有烏冬或蕎麥麵,熱烏冬入口彈牙,好味。

麵豉湯入面有隻大蜆,更顯鮮甜。

最後有甜品或熱咖啡作結,真完美。

熱咖啡

雲呢拿雪糕三文治

2019-08-27 116 浏览
今日在銅鑼灣吃午飯,終於有機會來這裡吃飯了。餐廳裝潢貫徹日風,環境十分寧靜,除了吧台,還有不同的卡座,雲石桌面,配上沙發座,寬敞舒適。午餐有不同的丼飯,有刺身丼,也有和牛丼。點餐不久便送來芽菜漬物和茶碗蒸,加入芝麻,吃起來香辣。茶碗蒸很滑,還有粒粒瑤柱,很足料。⭐️Deluxe Chirashi$360很豐富的海鮮飯,有各種刺身,例如章紅魚、池魚、鯖魚、響螺、 三文魚魚籽、牡丹蝦、海膽等。刺身厚度適中,一次過享受不同的刺身,更有新鮮感呢!⭐️三色丼$420有吞拿魚蓉、海膽和三文魚籽。吞拿魚蓉入口軟軟滑滑,海膽甘香鮮甜,配搭口感豐富的三文魚籽,吃來來美味可口。我最欣賞是丼飯加入不同的飯素增加口感,吃起來口口都很美味。另外這個套餐附送一碗烏冬,烏冬加入水雲,湯頭順口,吃起來更健康!最後還有雪糕,以米餅夾著雪糕,吃起來層次更豐富。
今日在銅鑼灣吃午飯,終於有機會來這裡吃飯了。

午餐有不同的丼飯,有刺身丼,也有和牛丼。

點餐不久便送來芽菜漬物和茶碗蒸,加入芝麻,吃起來香辣。
茶碗蒸

茶碗蒸很滑,還有粒粒瑤柱,很足料。

⭐️Deluxe Chirashi$360

Deluxe Chirashi

刺身厚度適中,一次過享受不同的刺身,更有新鮮感呢!

⭐️三色丼$420
三色丼

我最欣賞是丼飯加入不同的飯素增加口感,吃起來口口都很美味。

最後還有雪糕,以米餅夾著雪糕,吃起來層次更豐富。

三色丼
好朋友心情不好,唯有約她星期天外出走走,吃吃美食。心知她愛吃日本菜,就帶她到玄鮨試試,這家餐廳已不是第一次來幫襯,總覺得它的食物質數極高,而且服務窩心。坐下後,店員即時送上熱茶及餐牌,lunch set價錢由$300 - $520不等,當中已包括: 開胃小食、麵豉醬、咖啡/茶或小食。青瓜海藻魚仔醋物開胃小食是青瓜海藻魚仔醋物,味道清新,微酸的味道,令人胃口大開。茶碗蒸蒸蛋入口滑捊捊,充滿濃濃的蛋香, 而內裏加了一塊雞肉,令口感頓時變得豐富。三色丼我和朋友都點了三色丼,三色的意思是三種不同的配料,包括吞拿魚蓉、三文魚籽及海膽。海膽非常美味,肉質肥美飽滿,口感滑溜,入口即化,帶有濃郁香甜,餘韻悠長。三文魚籽晶瑩飽滿,鹹鮮味重,非常適合佐飯。吞拿魚蓉吞拿魚蓉口感綿綿密密,帶有吞拿魚獨有的魚油香味,配上香蒽來吃,又多了幾分辛香。熱烏冬雖然是清烏冬,但味道同樣不錯,烏冬入口彈牙,煙煙韌韌,挺有咬口。山竹雪葩在炎炎夏天,吃雪葩可以說是最好的消暑方法,雪葩味道甜甜的,帶有點點山竹的微酸果香,入口冰冰涼涼,讚。
好朋友心情不好,唯有約她星期天外出走走,吃吃美食。
青瓜海藻魚仔醋物
三色丼
三文魚籽晶瑩飽滿,鹹鮮味重,非常適合佐飯。
吞拿魚蓉
熱烏冬