2019-10-02 62 浏览
第三季尾,终於完成了手頭一個項目。朋友說一定要一起慶祝。仲專程撇低囝囝同我吃lunch慶祝, 我當然唔可以太馬虎啦。於是我專登搵左間高階嘅日本餐廳, 因為我倆從以前就很喜歡食刺身,但食材一定要靚同新鮮。餐廳是樓上店, 地方寬敞舒適, 佈置雖然簡單但採光十足。午市套餐主要是丼飯, 我選了三色丼, 除了飯之後還附上冷soba同茶碗蒸。三色丼用料十足, 海膽有兩大排,吞拿魚蓉舖得滿滿的, 還有三文魚籽。食材極新鮮,單看色澤已知,而且真係超鮮甜。茶碗蒸很嫩滑。soba彈牙,個soba醬汁都好鮮甜。而朋友嘅刺身丼都很新鮮,而且食材豐富,有油甘魚、帶子、拖羅、海膽等等,朋友說入口有鮮活的感覺😅。她的套餐配有茶碗蒸發miso湯。飯後奉上咖啡一杯,我倆都很感恩吃到比美本當地嘅海鮮刺身丼🥰🤗。

餐廳是樓上店, 地方寬敞舒適, 佈置雖然簡單但採光十足。

2019-09-30
  • 三色丼
2019-10-01 83 浏览
之前都有來過玄鮨吃過午市套餐,感覺十分新鮮好吃又抵食。所以今晚再次帶朋友到玄鮨,上一下他們晚市的廚師發辦。玄鮨是一間米芝蓮的餐廳,餐廳環境當然裝修得優雅細緻,景觀不錯。當天,我們二人被安排到卡位的座位,位置十分寬敞,私隱度十足。先來的有前菜三種,分別有燒芝士鱈魚餅、凍豆腐素凍豆腐素麵和燒豬頸肉。鱈魚餅的口感十分豐富,外皮燒得甘香,而內裏的芝士香濃可口。凍豆腐素麵整得十分細緻巧手,素面是用豆腐整成,味道十分清新。燒豬頸肉也十分入味,肉質鮮嫩。然後有刺身六款。拖羅油脂豐盛,入口即溶。深海池魚味道鮮甜, 十分新鮮。而帶子經過炙燒後,中間夾上一片檸檬,令帶子的味道更加鮮甜突出。剝皮魚的味道十分清新,秋刀魚亦十分新鮮,配合蒜蓉豉油,使秋刀魚的味道更加香濃。緊接其後的是天婦羅三款,分別有蘆筍、海老和鮑魚。蔬菜的店天婦羅汁而海鮮點鹽。每一款都炸得十分完美,外皮十分輕薄但內裏仍然保持着肉汁。當中鮑魚天婦羅尤其出色,鮑魚新鮮又易咬開。然後便到蟹膏豆腐。在豆腐上面鋪了兩條蟹柳,豆腐是用蟹膏整成的,入口香濃,蟹味十足,而蟹柳即是用上蟹腳,肉質鮮甜,配合蟹膏汁吃,簡直是最美味的蟹料理。來到壽司六貫。海膽壽司用

來到壽司六貫。海膽壽司用上北海道馬糞海膽,海膽新鮮沒有異味,象拔蚌十分新鮮,白蝦明太子壽司鮮甜,膠質十足,炙燒拖羅油脂十足,味道香濃。

然後到了味噌大蜆湯。蜆隻十分肥美鮮甜,味噌並沒有蓋過大蜆的鮮甜味。

最後到了甜品,有兩片日本白桃,十分香軟多汁。而另一款是雪糕配合日本傳統的蛋白餅,雲呢拿雪糕非常香濃配合蛋白餅吃簡直一流。

2019-09-29 1369 浏览
相識了十多年的朋友沒見,今天要找一個靜靜地方吃飯暢所欲言。想起了一間低調高手的銅鑼灣玄鮨! 好有貴氣感「低調高手」並沒有誇大,一個相對寧靜高尚地區,主要以「人傳人」來吸客人。 獲得4年米芝連 下午時份的套餐都己Set 好了,以省卻客人左思右想。 我們點算了特上版及三色丼。先來一個前菜,薯蓉Deluxe Chirashi HKD 360 這個豪華餐有多達十種,可謂包羅萬有如珍寶Size 帶子、海膽、2種不同蝦、筋子、拖羅、油甘魚等等,件件都「厚切」好有份量。 有飯底有飽肚味道鮮甜,大多是紅身魚所以味道等別濃烈、海膽實在 Creamy 🤩隨餐跟麵鼓湯有驚喜,內裡有細細粒粒蜆肉連殻,殻大少不會感到「妹仔大過主人婆」,味道鮮甜又夾。 非一搬蒸蛋,內裡有豐富食材,滑溜蛋、菇類,想不到還加入白果以提升了咬口度。三色丼 HKD 420 內裡有高質吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽。食物溫度充一,不會又暖又凍。每口飯都充滿著鮮甜味。飯有點醋味道~ 隨餐有健康喬麥冷麵,麵軟硬度合好,味道正常未見特出。最後甜品有雪糕,用似馬卡龍內裡夾著開心果總結價錢及食物質素成正比,環境有一種貴氣感。想私人多點,有房間添坐在我背後

先來一個前菜,薯蓉

Deluxe Chirashi HKD 360

三色丼 HKD 420

隨餐有健康喬麥冷麵,麵軟硬度合好,味道正常未見特出。

最後甜品有雪糕,用似馬卡龍內裡夾著開心果

坐在我背後的客人更攜著BB (有 BB座位 提供)很安靜的坐著~ 👍🏻

2019-09-29 74 浏览
午市就完,客人少了好多。環境舒適,而且有空間感,坐得幾舒服。點餐不久便送來通粉沙律和茶碗蒸,茶碗蒸很滑,有一粒粒元貝,味道不錯。但前菜的沙律通粉,我就不懂欣賞了,冷冰冰的通粉,入口味道一般,吃了一口就不吃了。⭐️Deluxe Chirashi$360海鮮刺身飯,有各種刺身,例如吞拿魚腩、刺身賴尿蝦、海膽等。⭐️三色丼$420粉紅色是吞拿魚蓉、橙色是三文魚魚籽、黃色海膽。入口冰冰涼涼,口感軟軟的。套餐可以選擇蕎麥麵或烏冬,我選擇了熱辣辣的烏冬。最後還有開心果雪糕,但雪糕沒有切開,成塊放入口咬到嘴軟。可以選擇雪糕或咖啡。如果店員親切一點,相信餐廳生意會更好!
午市就完,客人少了好多。

環境舒適,而且有空間感,坐得幾舒服。

⭐️Deluxe Chirashi$360
海鮮刺身飯,有各種刺身,例如吞拿魚腩、刺身賴尿蝦、海膽等。

⭐️三色丼$420

套餐可以選擇蕎麥麵或烏冬,我選擇了熱辣辣的烏冬。

最後還有開心果雪糕,但雪糕沒有切開,成塊放入口咬到嘴軟。

可以選擇雪糕或咖啡。

如果店員親切一點,相信餐廳生意會更好!

2019-09-29 78 浏览
適逢九月尾🥺想同大家分享我係九月食過最滿足嘅一餐☺️就係位於銅鑼灣Cubus嘅一間omakase🤤-🥢紫 Murasaki $1,380-前菜有三款分別係豬頸肉 豆腐素麵 米通蝦個人好鍾意豆腐素麵🍜配埋薑蔥一齊食好清新🥗-刺身有七款🐟 分別係鰹魚 拖羅 帶子 章紅 血印 粒貝(即係響螺) 同剝皮魚比較印象深刻嘅係鰹魚佢係放喺一個碗仔入面 配埋豉油葱蒜俾我地點肉質比較結實同爽口🤔而我最鍾意嘅係剝皮魚😍佢包著肝臟 一咬係滿滿嘅鮮味🤤-Chef’s Specialty係炒鮑魚同蟹膏豆腐🤩鮑魚燒過後超鮮甜😚而且爽口彈牙 口感無得頂👍🏻而蟹膏豆腐就十分冰凍❄️成舊豆腐係由蟹膏製成超正的🦀-壽司有六貫🍣第一次食半生熟嘅燒大拖羅🤤拖羅真係點都無得輸🤣而晶瑩剔透嘅牡丹蝦又甜又彈牙👍🏻仲有第一次食嘅沙甸魚 赤鯥同石垣貝 海膽真係超痴線一舊壽司好似有成板海脆咁🤩 -而最後就以崧茸土瓶茶壺湯同生果結尾🥺湯係由崧茸 蝦 雞肉 魚肉 杏仁蒸三十分鐘而成入面嘅精華迫哂出黎好鮮甜好滋補😭-Omakase不嬲都唔平但佢地serve嘅係真係高級新鮮嘅食材👍🏻係真係每一啖都感到幸福嘅一餐☺️-📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
適逢九月尾🥺

係真係每一啖都感到幸福嘅一餐☺️
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2019-09-21
2019-09-29 791 浏览
食好嘅嘢真係會上癮架,今日約咗閨密食個靚午餐,就响佢公司附近嘅玄鮨,呢間早前同妹子嚟食過,食材天天新鮮運到,質素有保證。午餐時段都好快滿坐,餐牌有啲唔知係食咩,待應都會熱情細心解說,仲推介如果想試多幾種刺身,可以揀3號嘅特上魚生飯,啱哂樣樣都想試下嘅我。我揀咗3號午餐,閨密揀4號,套餐包前菜、茶碗蒸、湯物、甜品。茶碗蒸內有:新鮮蜆肉、白果、雞肉、海藻。口感嫩滑,蛋味香濃,味道鮮甜,好味!前菜係魚,食落有啲似燻魚。我嘅特上魚生飯 Deluxe Chirashi $360送來時,真係嚇一跳,大約有十多種魚生,好多料啊!睇見都開心,未食已興奮。大拖羅、深海池魚、鯛魚、剝皮魚、赤鯥、油甘魚、鯖魚、牡丹蝦、活北寄貝、海膽、三文魚子、熟瀨尿蝦......仲有漬冬菇、日本魚蛋片....海膽甜美豐腴,口感柔滑,餘韻縈繞,好好味呀!各種魚生刺身件件厚切,晶瑩發亮,新鮮甜美。特別係2件大拖羅,肥美油潤,入口即溶,甘香四溢,好想再食呀!活北寄貝新鮮爽甜,正!漬冬菇甜甜哋,送飯一流。熟瀨尿蝦鮮甜有膏,好味!湯物係蒓菜魚湯,湯料份量都好多,魚肉鮮甜味美。跟餐可以揀咖啡或甜品,當然係揀甜品啦,甜品係雪糕夾餅,中間
食好嘅嘢真係會上癮架,
今日約咗閨密食個靚午餐,
就响佢公司附近嘅玄鮨,
呢間早前同妹子嚟食過,
食材天天新鮮運到,
質素有保證。

午餐時段都好快滿坐,
餐牌有啲唔知係食咩,
待應都會熱情細心解說,

仲推介如果想試多幾種刺身
可以揀3號嘅特上魚生飯,
啱哂樣樣都想試下嘅我。

我揀咗3號午餐,閨密揀4號,

套餐包前菜、茶碗蒸、
湯物、甜品

茶碗蒸內有:
新鮮蜆肉、白果、雞肉、海藻。
口感嫩滑,蛋味香濃,
味道鮮甜,好味!

前菜係魚,食落有啲似燻魚。

我嘅特上魚生飯
Deluxe Chirashi $360
送來時,真係嚇一跳,

大約有十多種魚生,好多料啊!

睇見都開心,未食已興奮。
大拖羅、深海池魚、鯛魚、剝皮魚、
赤鯥、油甘魚、鯖魚、牡丹蝦、
活北寄貝、海膽、三文魚子、熟瀨尿蝦......
仲有漬冬菇、日本魚蛋片....

海膽甜美豐腴,口感柔滑,
餘韻縈繞,好好味呀!

各種魚生刺身件件厚切,
晶瑩發亮,新鮮甜美。

特別係2件大拖羅,
肥美油潤,入口即溶,
甘香四溢,好想再食呀!

活北寄貝新鮮爽甜,正!

漬冬菇甜甜哋,送飯一流。

熟瀨尿蝦鮮甜有膏,好味!

日本魚蛋片

湯物係蒓菜魚湯,
湯料份量都好多,
魚肉鮮甜味美。

跟餐可以揀咖啡或甜品
當然係揀甜品啦,
甜品係雪糕夾餅,
中間係開心果雪糕,
好好味,好滿足嘅一個午餐。

閨密揀嘅三色丼$420,
呢個餐仲有烏冬或蕎麥麵跟,
仲可以揀凍或熱食。

呢個飯都好靚好吸引,
睇到食材好新鮮,
海膽、拖羅蓉、三文魚籽好多,
厚厚堆滿飯面

見閨密將丼飯同蕎麥麵都食曬,
就知有幾好味。

跟餐嘅凍蕎麥麵
簡中都要獎勵吓自己,
食返個靚午餐嘅。

2019-09-24
2019-09-28 100 浏览
久仰玄鰭大名,今日特登來試試已連續五年得米芝蓮推介,今日一探究竟午市有幾個套餐可供選擇今日選擇三色丼及特上Chirashi三色丼三種配料分別是海膽、鮭魚卵、鮪魚,海膽超級超級新鮮完全沒有腥味,日式料理通常一試海膽就能立判品質高下,這裡的確實令人驚艷鮭魚卵的量也很足夠,配上好食的飯,相當飽足!特上Chirashi丼飯上擺著不同種的刺身,視覺上已經滿分,味覺上每一口都有驚喜!刺身很新鮮,食材真材實料,很推薦套餐還有附上燉蛋,味香而滑順最後以甜點爲這一餐畫上美麗的完結總體而言餐廳用料實在,食材相當新鮮環境明亮舒適不嘈雜,桌距亦不會太近應侍的服務態度都相當好適合作為商務宴請、朋友聚會的好地方推薦給大家
久仰玄鰭大名,今日特登來試試
已連續五年得米芝蓮推介,今日一探究竟

午市有幾個套餐可供選擇
今日選擇三色丼及特上Chirashi

三色丼
三種配料分別是海膽、鮭魚卵、鮪魚,海膽超級超級新鮮
鮭魚卵的量也很足夠,配上好食的飯,相當飽足!

特上Chirashi

套餐還有附上燉蛋,味香而滑順

最後以甜點爲這一餐畫上美麗的完結

總體而言
餐廳用料實在,食材相當新鮮
環境明亮舒適不嘈雜,桌距亦不會太近
應侍的服務態度都相當好
適合作為商務宴請、朋友聚會的好地方
推薦給大家

特上Chirashi
最近香港開了不高高檔日本餐廳,他們講求食材來源是日本,品質上等,廚師的手藝是優秀兼正宗,餐廳的格調是否高級。今日朋友作客,我當然好識揀地揀咗一間位於銅鑼灣開平道的Xuan Sushi玄鮨是連續五年獲得米芝蓮推介的日本料理,一出電梯直達。推出的十款秋季特色套餐幾吸引,如壽司套餐、三色丼飯($320-520)。Set 4 :三色丼馬糞層層疊起,入口超幸福,啖啖濃厚鮮味在口中融化。豪華的刺身丼飯配料起碼有十幾種,如拌飯一流的三文魚籽,海鮮多過飯,當然不少得鮮甜的北海道海膽,不是坊間用細隻飯碗來營造鋪滿的感覺。加上,醋飯拌入香菇漬物,就算剩食都好味。茶碗蒸蛋味濃餡料豐富。Set 3 : deluxe chirashi 各種食材都高質,所以餐廳連續五年米芝蓮推介當之無愧,如豪得起就來試試。大大塊拖羅,滿足。Set餐附上味增湯。Set 附上鳥冬跟餐可以顏擇咖啡或者甜品🍮推介咖啡是好香,好滑。最後附上lunch menu 參考

Set 4 :三色丼

茶碗蒸蛋味濃餡料豐富。

Set 3 : deluxe chirashi

大大塊拖羅,滿足。

Set餐附上味增湯。

Set 附上鳥冬

跟餐可以顏擇咖啡或者甜品🍮推介咖啡是好香,好滑。

最後附上lunch menu 參考
2019-09-19
  • Deluxe Chirashi
2019-09-21 64 浏览
Cubus呢橦大廈內嘅每一間食店都係非常有水準,今次我哋就黎到7樓呢間連續五年獲得米芝蓮推介嘅「玄鮨」品嘗日本菜一入到餐廳就見到典雅舒適嘅和式裝潢,環境寧靜雅致,完全表現出高檔日本餐廳嘅格調。坐低之後,第一時間就睇睇個menu啦!Menu只有日文同英文,我哋係睇得明嘅,不過侍應都好有耐性咁為我哋介紹。Lunch Menu有十個set,四款為壽司、刺身、魚生飯類嘅凍食,其餘就係熱食,其中兩款仲有A4和牛架!我哋prefer食刺身,又唔想食咁多飯,於是就叫咗刺身ランチ($330)同特上ちらし($360)。前菜漬物酸酸甜甜好開胃。茶碗蒸食落非常滑溜,用料豐富,有三葉、蜆肉、雞肉、冬菇同銀杏,難怪味道鮮甜又帶點清新啦!仲有一個煮物嘅前菜,係醬油煮蓮藕同肉,煮得好入味,都幾好食。刺身ランチ多款刺身包括魚類、貝類、蝦、魷魚,全部都超級鮮味!其中最愛拖羅充滿油香,軟嫩無筋!仲有帆立貝厚肉有彈性;鮮甜美味特上ちらし:刺身舖滿個面,完全睇唔到d飯大部分嘅刺身係刺身ランチ都有嘅,但海膽同三文魚籽就丼飯同壽司先有。海膽飽滿滑順,入口即溶,啖啖濃厚鮮味,好幸福呀~三文魚籽亦帶有濃郁嘅鹹香,佐飯一流。每個set

坐低之後,第一時間就睇睇個menu啦!Menu只有日文同英文,我哋係睇得明嘅,不過侍應都好有耐性咁為我哋介紹。Lunch Menu有十個set,四款為壽司刺身、魚生飯類嘅凍食,其餘就係熱食,其中兩款仲有A4和牛架!

前菜漬物酸酸甜甜好開胃。

刺身ランチ

特上ちらし:刺身舖滿個面,完全睇唔到d飯
大部分嘅刺身刺身ランチ都有嘅,但海膽同三文魚籽就丼飯同壽司先有。海膽飽滿滑順,入口即溶,啖啖濃厚鮮味,好幸福呀~三文魚籽亦帶有濃郁嘅鹹香,佐飯一流。
每個set都附有味噌湯,唔算好特別,味道ok 啦。

最後黎個山竹雪葩,本身山竹都唔係常食嘅水果,做成雪葩出面又更少有機會食到,味道酸酸地幾特別!
老實講,呢到價位真係幾高,不過食材每日由日本直送,品質上等,行政主廚擁有二十年經驗,廚師手藝優秀兼正宗,加埋米芝蓮推介,一分錢一分貨,值得一試嘅~
2019-09-21 45 浏览
亞女發燒一星期好番了,對自己好d,食豪d。約左朋友黎玄鮨食好西。Lunch set 有前菜及茶碗蒸。蛋好滑嫩,有雞肉、雜菌、白果等材料。朋友既特上海鮮丼飯真係好多款式,食材新鮮,有海膽、三文魚子、中拖羅、帆立貝、牡丹蝦、深海池魚、鯖魚、油甘魚、賴尿蝦等。中拖羅肥美、帆立貝夠大件,深海池魚都唔薄而且又爽口。珍珠米仲加左紫菜碎及飯素添。丼飯配蜆湯,勁多蜆肉。我就簡了三色丼,賣相一流。有拖羅蓉、三文魚子、海膽三款,份量十足。海膽鮮甜creamy。三文魚子脹卜卜,鮮甜。拖羅蓉加左幼蔥清新鮮味。三色丼配一個冷/熱既蕎麥麵/烏冬。天氣甘熱簡左冷蕎麥麵,凍凍的唔會膩。仲有甜品,係雪糕夾餅,成個lunch set真係好豐富好飽。

Lunch set 有前菜及茶碗蒸。
蛋好滑嫩,有雞肉、雜菌、白果等材料。

朋友既特上海鮮丼飯

我就簡了三色丼,賣相一流。

2019-09-19 80 浏览
近期刺身丼盛行,但要搵一間性價比高質既就唔易!友人介紹我地銅鑼灣-玄鮨,果然無令人失望,晏就食完夜晚想食多次!一出lift已經係用餐地方,環境雅致高尚,待應熱情招待!lunch menu有十幾款,由於主要英文日文,待應都好細心解說同推薦菜式。食主角前有冷醃魚作前菜,酸酸甜甜好開胃,之後仲有蜆肉日式蒸蛋配菜 蜆肉多蛋味濃!之後就到主角,分別叫左三色丼,海鮮丼三色丼分別係呑拿魚蓉 海膽 三文魚子,分量好足!海膽有成半板而且好鮮甜!另外仲有加配udon or soba,叫左個冷食soba,清涼口感去膩!想食唔同既新鮮食材,可以叫依個店員都推薦既特上海鮮丼!牡丹蝦 海膽 三文魚子 池魚 拖羅 帶子絕對豐盛 肉實鮮甜彈牙!肉鬆伴珍珠米都係驚喜,第一次食丼有依個配搭,再多少少飯就超滿足!最後仲有餐飲或甜品選擇,豐富既一餐要用甜品作結!甜品會定期轉,今次甜品係雪糕夾餅,食埋就真係岩岩好!總括高質推介,一開始望個價嚇親,但有齊前菜 配菜 甜品,比起其淨食刺身丼性價比高好多,所以絕對物超所值!下次黎要試埋和牛!

之後就到主角,分別叫左三色丼,海鮮丼

絕對豐盛 肉實鮮甜彈牙!

2019-09-15
2019-09-19 1102 浏览
今日我和朋友去到於銅鑼灣Cubus 7樓的玄鮨,一嘗他們的廚師發辦。他們的店面非常之明亮光鮮,佢哋仲係連續數年米之蓮的星級食肆,入到去我們揀選了是日的晚市廚師發板餐,不一會兒食物就送上了!前菜料理估不到只是前菜已甚有特色,有三小味芝士魚餅,苺醋麵同汁煮螺,很惹味,很不錯的!刺身拼盤 (中秋刀 中卜口 血印 石垣貝 深海池魚 剝皮魚 等等)到了是日的重點刺身拼盤!師傅有心地逐件切逐件去上桌,並體現出日本人辦事的細心和認真的精神!值得一提嘅係中卜口,非常之新鮮味美,味道有香濃嘅魚味,入口即溶,岩晒啲鍾意食魚嘅人。天婦羅天婦羅用上了原隻鮑魚,海老同蘆筍,一樣咁好,味道香口不油,也是很不錯的選擇!小食之後送上了蟹羔蟹棒豆腐作為間場小食,清清個胃先!壽司六貫 (海膽 象拔 白蝦 章紅 池魚 拖羅)到了是日的另一重點壽司六貫了!師傅很有心地精選及準備各種新鮮直送海產件件新鮮味美。特別值得一提們是馬糞海膽軍艦,幾層高,入口味道即溶又濃厚。期間店員還不斷替我們加茶,非常之周到貼心。吃完刺身和壽司後,已非常飽了,但幸好沒錯過一樣出色的味噌汁和甜品,為是晚完美的廚師發辦畫上句號!

前菜料理

天婦羅

小食
之後送上了蟹羔蟹棒豆腐作為間場小食,清清個胃先!

壽司六貫 (海膽 象拔 白蝦 章紅 池魚 拖羅)

吃完刺身壽司後,已非常飽了,但幸好沒錯過一樣出色的味噌汁和甜品,為是晚完美的廚師發辦畫上句號!
2019-09-11
2019-09-16 521 浏览
幾個月前食完廚師發辦,妹子見我不時回味讚嘆,心心念念也想要食一次,對自己好一點吃好一點,於是揀咗呢間米芝蓮鮨店,一齊開心吓。食廚師發辦當然最好坐吧枱,可惜今晚吧枱被人包起咗。原來店內有個小露台,可以眺望南華會同埋大球場,仲有大山在後,景觀幾靚。前菜三種盛燒芝士魚餅有啲似棉花糖,口感特別又過癮。凍豆腐素麵清涼滑溜,好味!汁煮梅貝 (東風螺) 口感軟韌,微甜,好味。刺身6種盛血引、帶子、剝皮魚、 拖羅、螺片、深海池魚、鰹魚。厚帶子經火灸過分2件,中間夾一片檸檬,令味道更清新鮮甜。白色係剝皮魚加埋剝皮魚肝,鮮香四溢,真係消暑妙品。螺片爽脆鮮味。血引上面放咗烏魚子,令清新魚味增添咸香。深海池魚明亮粉紅,肉質爽口味道甘香。中拖羅油脂豐腴,美味。鰹魚片微烤增香減腥,搭配紫蘇調味更美味。箸休是晚餐中廚師安排,用作清清味蕾的食物。天婦羅香脆唔油,海鮮點抹茶鹽,蔬菜點天婦羅汁。炸蘆筍好驚喜,多汁軟嫩,好味。炸蠔外表香脆,內裡軟滑多汁,好正!炸蝦角非常脆口,跟住係好靚嘅蟹膏豆腐,上面放咗兩條蟹柳,仲有粉紅色嘅漬花,一片綠葉點綴襯托,再淋上一道蟹膏汁。豆腐加咗蟹膏嚟整,入口軟滑甘香,富有蟹膏味,好好食!漬花
幾個月前食完廚師發辦,
妹子見我不時回味讚嘆,
心心念念也想要食一次,
對自己好一點吃好一點,
於是揀咗呢間米芝蓮鮨店,
一齊開心吓。

廚師發辦當然最好坐吧枱,
可惜今晚吧枱被人包起咗。

原來店內有個小露台,
可以眺望南華會同埋大球場,
仲有大山在後,景觀幾靚。

前菜三種盛
燒芝士魚餅有啲似棉花糖,
口感特別又過癮。

凍豆腐素麵清涼滑溜,好味!

汁煮梅貝 (東風螺) 口感軟韌,
微甜,好味。

刺身6種盛
血引、帶子、剝皮魚、 拖羅、螺片、深海池魚、鰹魚。
厚帶子經火灸過分2件,
中間夾一片檸檬,
令味道更清新鮮甜。

白色係剝皮魚加埋剝皮魚肝,
鮮香四溢,真係消暑妙品。

螺片爽脆鮮味。
血引上面放咗烏魚子,
令清新魚味增添咸香。

深海池魚明亮粉紅,
肉質爽口味道甘香。

中拖羅油脂豐腴,美味。
鰹魚片微烤增香減腥,
搭配紫蘇調味更美味。

箸休是晚餐中廚師安排,
用作清清味蕾的食物。

天婦羅香脆唔油,
海鮮點抹茶鹽,
蔬菜點天婦羅汁。
炸蘆筍好驚喜,多汁軟嫩,好味。

炸蠔外表香脆,內裡軟滑多汁,好正!

炸蝦角非常脆口,

跟住係好靚嘅蟹膏豆腐,
上面放咗兩條蟹柳,
仲有粉紅色嘅漬花,
一片綠葉點綴襯托,
再淋上一道蟹膏汁。

豆腐加咗蟹膏嚟整,
入口軟滑甘香,
富有蟹膏味,好好食!

漬花酸酸哋帶微咸。

接住係壽司6貫:
海膽、牡丹蝦、象拔蚌、
章紅、赤鯥、炙拖羅。

店員提示先吃海膽,
以免紫菜變軟影響口感。
滿滿嘅北海道海膽味鮮,甘美豐腴,
食完齒頰留香!

牡丹蝦好鮮甜,口感爽中帶糯,正。

象拔蚌鮮爽脆口,章紅肉質爽口鮮美,
赤鯥經微炙過,油脂豐富肉質軟彈,美味!

肥美中拖羅經火灸後,
脂香四溢,好味。

嚟到呢餐嘅尾聲喇,
止椀係味噌大蜆湯,

蜆隻肥美,湯汁鮮甜,
飲啖熱湯,好舒服。

最後係甜品,好精緻,
擺盤清雅,好鍾意呀!

日本桃爽軟香甜,
梅花狀嘅係雪糕三文治,
上下兩件口感似威化餅,
中間係雲呢拿籽嘅雪糕,正!

食物質素高,新鮮好味道,
店員細心服務,好滿足嘅一餐。

難怪可以連續5年被推薦啦。

2019-09-09
2019-09-15 150 浏览
玄鮨是一間高级日本餐廳,位於銅鑼灣利園附近;過往幾年還連獲米芝蓮獎項,認真唔簡單。今次有幸在股票市場裏執到些微利潤,便和老公豪一豪試下。服務員有禮地招呼我們坐下,隨卽斟上熱茶和餐牌。細看下我們選擇了兩個午市套餐。前菜(矮瓜煮)Steam egg custard茶碗蒸時間控掣得宜,非常嫩滑;蛋味香濃,內裏用料十足有菇和蜆肉。三色丼(Sea Urchin, Salmon Roe and Minced Prime Tuna on Vinegar rice)三色丼有海膽、吞拿魚茸和魚籽三種材料,合拼埋顏色搶眼;再配合埋壽司飯,食得滿足。吞拿魚茸加上幼葱絲,令原本質感軟綿綿的 tuna 口感豐富不少;清香爽脆。海膽入囗卽溶,三文魚籽大大粒,晶瑩爆口;味濃。Hot & Cold Udon or Soba 烏冬或蕎麥麵我揀選左熱湯蕎麥麵,因這類食物廣東人不太習慣凍食。以昆布淆湯本來是清甜味美,但今次畧為遜色因太咸。蕎麥麵口感唔錯是健康食品。最后以開心果雪糕夾餅來完結整頓豐富味美的午餐。
前菜(矮瓜煮)
Steam egg custard茶碗蒸
時間控掣得宜,非常嫩滑;蛋味香濃,內裏用料十足有菇和蜆肉。
三文魚籽大大粒,晶瑩爆口;味濃。
最后以開心果雪糕夾餅來完結整頓豐富味美的午餐。
前菜(矮瓜煮)
Steam egg custard茶碗蒸
蕎麥麵
開心果雪糕夾餅
2019-09-11
2019-09-12 44 浏览
三色丼 ($420) 配 茶碗蒸 熱/凍 烏冬/蕎麥麵呢個餐有三種主要食材,包括海膽、吞拿魚碎、魚子🤤三種顏色都好光澤,飯入面加左少少芝麻 紫菜同一d調味,食落去甜甜地 好容易就可以清哂d飯 😚 三種海鮮三種唔同味,真係超級豐富😇😇食到尾段,我仲將d料撈埋一齊,d味道更加有層次感!😝個凍烏冬都好彈牙,食完個飯再食就有d太飽了😂-Deluxe Chirashi ($360)呢個魚生飯都好足料,有八至十種唔同既魚,真係超級豐富🤤 魚子海膽拖羅帶子就連賴尿蝦都有!同埋每一樣都好新鮮,其中入埋果兩塊肥拖羅真係超級濃味同埋入口即溶👍🏻😭
三色丼 ($420) 配 茶碗蒸 熱/凍 烏冬/蕎麥麵
食到尾段,我仲將d料撈埋一齊,d味道更加有層次感!😝
個凍烏冬都好彈牙,食完個飯再食就有d太飽了😂
Deluxe Chirashi ($360)