2019-08-14
自從生日飯試過高質素嘅Omakase🍣, 最近變得瘋狂地愛上吃日本菜😍😍😍新鮮高質素的魚生,甜美的味道實在令人著迷💜💜。💐特別的紀念日✨😍,繼續到高質餐廳品嘗美食🤗😋朋友介紹了🌟米芝蓮星級餐廳--玄鮨😊😊,佢哋試過喺嗰度食set lunch, 非常有驚喜, 並且食品質素高😊。Omakase有三款選擇:紫 Murasaki,、楓Kaeda、夢Yume。我哋選擇了“紫 Murasaki”:1.前菜(三種盛)2. 刺身(六種盛)3. 廚師推介 chef's specialty4. 壽司(六貫)5.soup6.Dessert前菜(三種盛)梅子蕃茄 🍅, 天婦羅白蝦🦐, 芥末籽煙肉🥓梅子蕃茄酸酸甜甜,用上金箔做點綴, 賞心悅目。白蝦炸得金黃酥脆, 蝦味香濃。日式煙肉肉味濃郁, 肥瘦均勻有致, 配搭 芥末籽可解油膩感。刺身(六種盛)新鮮鮮甜嘅刺身, 全部都係由日本直送香港😚😚拖羅、響螺、章紅魚 、深海池魚、池魚、金目鯛、石垣貝。 我最鍾意就係響螺同埋金目鯛, 響螺鮮甜爽脆, 金目鯛肉質鮮嫩有嚼勁。廚師推介 chef's specialty蟹豆腐🦀✨(蟹豆腐+ 蟹腳棒 +蟹膏)精華盡在底層嘅蟹豆腐,
朋友介紹了🌟米芝蓮星級餐廳--玄鮨😊😊,
我哋選擇了“紫 Murasaki”:
1.前菜(三種盛)
2. 刺身(六種盛)
3. 廚師推介 chef's specialty
4. 壽司(六貫)
5.soup
6.Dessert
前菜(三種盛)
梅子蕃茄 🍅, 天婦羅白蝦🦐, 芥末籽煙肉🥓
梅子蕃茄酸酸甜甜,用上金箔做點綴, 賞心悅目。
白蝦炸得金黃酥脆, 蝦味香濃。
刺身(六種盛)
廚師推介 chef's specialty
蟹豆腐🦀✨
(蟹豆腐+ 蟹腳棒 +蟹膏)
精華盡在底層嘅蟹豆腐, 綿密的日式豆腐, 只要細細品嘗一口, 蘊藏喺裏面無窮嘅蟹味就會爆發🦀🦀🦀🌋 整個口腔都充滿蟹味, 加上 蟹腳棒同埋蟹膏 ,超級幸福嘅感覺✨
鹽燒白魚🐟
原條鹽燒嘅白魚,完全沒有腥味, 魚味鮮甜 , 有微微嘅香烤氣息 ,旁邊配青檸, 同埋蘿蔔蓉醬汁。 但係我覺得原味已經好好食。
壽司(六貫)
白蝦明太子、 響螺 、火炙大拖羅
北海道海膽、 赤身、 鯖魚
我最鍾意白蝦明太子, 質感彈牙鮮甜,加上明太子調味, 食嘅時候係唔需要點醬油。 另外北海道海膽都係我嘅最愛, 清甜鮮嫩入口即溶😍😍😍, 完全冇腥味🤗🤗
松茸土平茶壺湯
(松茸+鮮蝦+魚+ 雞肉 +銀杏)
第一次飲土平茶壺湯😚, 鮮味清甜😍,這個湯用新鮮嘅材料,原個茶壺明火蒸20分鐘,以突顯松茸鮮味。飲嘅時候要加少少青檸調味。
北海道夕張蜜瓜🍈🍈+日式雪糕夾餅🍨
蜜瓜香甜多汁, 蜜瓜味香濃 ,甜味留在口腔久久未能散去😍😍😍
北海道夕張蜜瓜🍈🍈
榮獲米芝蓮的餐廳, 除咗食物質素高之外,當然係佢哋嘅服務非常之好。 侍應會細心介紹每一道菜, 專業而有禮貌😊😊 。
每食完一道菜 ,都會幫我哋整理枱面。 添茶嘅密度非常之高👍 呢間餐廳真係無懈可擊😍😍😍 作為慶祝紀念日嘅餐廳, 真係非常滿意💜💜💜美味的代價,當然是價格比一般的餐廳高😁😁😅