2019-11-09
2019年11月5日 星期二今晚預約左銅鑼灣既一間日本餐廳同女朋友食omakase,其實之前已經嚟過一次,不過當時係食午市套餐,主要係刺身丼,感覺唔錯,於是今次就食晚市既omakase點完菜等左一陣就有食物送到,係好精美既前菜,有燒芝士魚餅、麻醬醋海蜇同南蠻漬公魚,魚餅外面有少少燒過,而裡面就好腍,芝士融融地幾夾。海蜇就酸酸地幾醒胃,而漬公魚之前未食過,都幾有咬口,同埋唔算太鹹跟住係擺盤好靚既刺身盛合,店員建議我地由淡味既白肉食起先,最後先到紅肉。首先食左下面有卷住葱既白肉,其實係剝皮魚同魚既內臟,魚味唔算太重,有少少咬口,同葱一齊食又幾夾。之後有帶子,因為中間夾住左一片檸檬,所以酸酸地幾清新。然後有粒貝同璋紅魚,食落感覺爽脆新鮮。其中覺得最回味既係大拖羅,真係入口即融,好似食緊和牛咁,魚油好充足,幸福感即時湧晒上黎。仲有鰹魚配蒜蓉豉油同秋刀魚配香蔥豉油,配豉油食會無咁腥同多左一份鮮味之後到炸物,分別有鮑魚、蠔、番薯、青椒同埋無花果,店員同時提到海鮮要點綠茶鹽會更加好食。每一件炸物都唔太多油,而且炸漿好薄,特別要讚番薯同無花果,因為番薯好粉,唔會太腍,而無花果就食到本身既甜味,中和左炸
之後到炸物,分別有鮑魚、蠔、番薯、青椒同埋無花果,店員同時提到海鮮要點綠茶鹽會更加好食。每一件炸物都唔太多油,而且炸漿好薄,特別要讚番薯同無花果,因為番薯好粉,唔會太腍,而無花果就食到本身既甜味,中和左炸物既油膩感
呢個一黎到既時候完全唔知係乜,店員之後解釋係時令食物,叫雲子醋,我仍然一頭霧水,店員叫我哋試下先然後再解釋。咬落去好似食蟹籽咁一咬就穿,感覺幾特別,而本身應該係無乜味既,所以先用醬汁浸住,等食物吸味。原來呢款食物係魚既精子,知道後我又無特別抗拒,但真係未試過,真係大開眼界
繼續有壽司部分,左手面起有大拖羅,池魚,牡丹蝦,象拔蚌同海膽,我都係根據店員建議先食海膽,再食白肉同紅肉,因為海膽既紫菜怕時間耐左會無咁脆,而本身海膽食落口唔腥,仲有海水味添。象拔蚌同牡丹蝦就爽口彈牙,而大拖羅就經過火炙,所以油脂逼晒出黎,口感更加豐富
食完壽司就黎左碗湯,係好清既蜆湯,正好可以消化一下,湯既顏色雖然好清,但味道好足夠,飲得到蜆既鮮味
最後有甜品香印提子同雪糕夾餅,提子甜得黎唔會令人想飲水,岩岩好,而雪糕同夾餅好配合,唔會太甜,係美好既總結
埋單的確係有d貴既,不過貴得有道理