2K
2018-03-20 1362 浏览
今日放假,與太太一齊到荃灣行街購物,太太再喜歡行商埸,行完千色商埸,再行悅來坊。見到這間牛之鍋招牌十分吸引: 日本料理+火鍋+即製甜品 $218。 +1%,即是$240/位,我們平時都喜歡食火鍋,不用再揀了,是今日的唯一選擇了。選了個豬骨湯鍋底,湯底有香濃的豬骨湯味道。食火鍋我最喜歡自己調味,這裏就有一個我最最喜歡的自助調味站。火鍋方面肉類及配料都算多,另有壽司及炸物,至於飲品也有十多種,真是種類繁多,花多眼亂呢。首先上場的是炸物,有炸芝麻雞翼,炸蠔,大蝦天婦羅,一上枱已經被金金黃黃的顏色吸引住了。雞翼醃得很入味,皮雖然不脆但很香口。黃金炸生蠔,肉質軟滑淋,加上還有少少脆的外皮,好味呀。大蝦天婦羅,外皮十分脆,蝦肉彈牙夠爽有鮮蝦味。我推薦這個。美國牛肉,入口即溶,牛肉味道濃。紐西蘭羊肩肉,色澤夠鮮艷,冇騷味十分新鮮。太太最鍾意,話夠滋補。日本廣島蠔,帶有特有的少少甘甜味,蠔味夠濃。海膽三文魚籽軍艦,入口軟滑,香濃的海膽,充滿口腔,意猶未盡,我再叫多一次,推薦這個必食。絕不能錯過的牛之鍋,極力推薦的甜品。荔枝奶凍,入口夠滑,面上還有荔枝肉。榴槤甘露,好香的好重的榴槤味,愛好食榴蓮的特別推

選了個豬骨湯鍋底,湯底有香濃的豬骨湯味道。

火鍋我最喜歡自己調味,這裏就有一個我最最喜歡的自助調味站。

雞翼醃得很入味,皮雖然不脆但很香口。
黃金炸生蠔,肉質軟滑淋,加上還有少少脆的外皮,好味呀。
大蝦天婦羅,外皮十分脆,蝦肉彈牙夠爽有鮮蝦味。我推薦這個。

美國牛肉,入口即溶,牛肉味道濃。

日本廣島蠔,帶有特有的少少甘甜味,蠔味夠濃。

絕不能錯過的牛之鍋,極力推薦的甜品
荔枝奶凍,入口夠滑,面上還有荔枝肉。
榴槤甘露,好香的好重的榴槤味,愛好食榴蓮的特別推介。
宇治抹茶芭菲,綠茶味相當濃,而扭紋抹茶新地多了忌廉的味道,我覺得兩個都綠茶味濃厚,都很喜歡。
自家制甜品

因為太好味不知不覺食多了,真是捧腹而回哦。今日的選擇絕對正確超值。
自家制甜品
2018-03-20 145 浏览
星期日係家庭日, 三心兩意嘅我,又想去打邊爐,又有興趣去食日本放題,點算呢? 靈感一到, 之前同朋友食過「牛の鍋」, 佢有日式放題又有火鍋,咁就可以滿足哂我兩個願望啦! 《自助醬油》 火鍋醬料係自由配搭嘅,有芫荽、蔥花、生蒜和醬油等等。鍾意點混醬都可以, 想辣又得、唔辣又得。 《自助食物》有各式各樣的食物任君選擇, 有菇類、菜類、瓜類等等,仲有我之愛嘅公仔麵, 實在太豐富了!《美國極上牛肉》肥牛口感不錯, 又唔太肥膩, 牛味又特別濃郁, 食落亦相當腍滑, 點上自制醬汁就更好味啦! 薄薄嘅《嚴選豚肉》, 肉質鮮嫩可口, 富有肉香, 肥瘦適中, 美味! Encore 咗一次嘅《印尼海蝦》,味道鮮甜爽口彈牙, 煮至鮮紅色就食得, 真係「快」、「靚」、「正」。金黃色嘅《芝麻雞翼》, 燒到皮香肉滑, 上枱時仲熱辣辣,脆卜卜,雞肉鮮嫩幼滑,口感極佳。除咗打邊爐,仲有多款刺身同壽司提供任食, 三文魚刺身鮮甜肥美,十分可口。 帶子鮮甜彈牙無比。海膽三文魚籽軍艦都好好味,真係好食到唔停得口! 值得一提就係牛の鍋嘅甜品, 有好多甜品選擇,最令我難忘係《宇治抹茶芭菲》, 香濃抹茶雪糕加上煙韌嘅丸子同紅豆等等

《自助醬油》

《自助食物》

《美國極上牛肉》

除咗打邊爐,仲有多款刺身壽司提供任食, 三文魚刺身鮮甜肥美,十分可口。 帶子鮮甜彈牙無比。海膽三文魚籽軍艦都好好味,真係好食到唔停得口!

值得一提就係牛の鍋嘅甜品, 有好多甜品選擇,最令我難忘係《宇治抹茶芭菲》, 香濃抹茶雪糕加上煙韌嘅丸子同紅豆等等, 口感豐富, 味道亦相當好!

Remark 👏👏👏👏
大家記得在上Facebook 專業讚好分享,可獲免費和牛一碟。讚好就唔駛錢歎頂級澳洲和牛, 和牛油脂香濃,油脂分佈均勻, 入口即溶,十分好美!

• 宇治抹茶芭菲
2018-03-04 288 浏览
難得同朋友去到荃灣區食火鍋放題,裏面都幾多人,而且可以自己選擇不同的配料,牛也是任食的,如果選擇淨係食火鍋就平啲,如果火鍋加刺身放題就貴少少,但係因為豐富啲所以大部份人都會揀火鍋放題。除咗火鍋配料之外仲有飲品放題可以自由選擇。刺身和壽司的質素都不錯,刺身我就比較鍾意食甜蝦,整體都幾夠有鮮味。火鍋配料方面選擇多,海鮮可以加入湯底,提升湯底的鮮味。湯底我們選擇了壽喜燒,味道濃郁。牛都有幾款選擇,有肥有瘦任君選擇,花紋分佈都算平均。燒物同埋天婦羅都係熱辣辣,好香脆美味,可惜熱食方面有輕微漏單情況。最正係最後有好多甜品可以食,我哋就選擇咗綠茶芭菲同埋糖水,雪糕都算幾高質素㗎啦!起碼個綠茶味道夠香濃,配料亦都好豐富。而且放題火鍋來講有得食糖水,仲要熱辣辣,價錢又唔係好貴,符合要求。

難得同朋友去到荃灣區食火鍋放題,裏面都幾多人,而且可以自己選擇不同的配料,牛也是任食的,如果選擇淨係食火鍋就平啲,如果火鍋刺身放題就貴少少,但係因為豐富啲所以大部份人都會揀火鍋放題

除咗火鍋配料之外仲有飲品放題可以自由選擇。

刺身壽司的質素都不錯,刺身我就比較鍾意食甜蝦,整體都幾夠有鮮味。

牛都有幾款選擇,有肥有瘦任君選擇,花紋分佈都算平均。

2018-03-04 498 浏览
今次係第二次食,所以都係揀左晚市放題A,主打食日本料理同甜品。比上次進步既係刺身,全部都好新鮮又夠凍。三文魚切都得幾算厚,北寄貝同八爪魚都幾有咬口,所以兩個人都叫左三轉剌身。至於前菜必食既係中華沙律同芝麻八爪魚,凍凍地,加埋八爪魚既醬汁夠哂開胃。第一round壽司叫左三文魚、火炙三文魚腩、燒鰻魚同松葉蟹棒。值得食既係三文魚同燒鰻魚壽司,不過第二round既三文魚切得太薄,如果可以厚啲就好啦。火炙三文魚腩普通正常,蟹棒我就覺得可以硬啲,鐘意淋身啲既可能會鐘意食。之後仲叫左其他炸物,但一定要試既係芝麻雞翼!雞肉幾嫩而且size正常幾大隻,上枱既時候都仲熱熱地,食落真係有啲芝麻香。蟹棒同大蝦天婦羅味道係ok既,但略嫌唔夠熱,如果可以熱辣辣上枱一定會好味啲。輪到不得不叫既甜品!呢個係宇治抹茶芭菲,上次無試今次一試難忘,值得食!最上層有抹茶雪糕,配埋中間既coco可可脆粒同cream食可能更好、最底層有啫喱都可以一齊食埋。上次都食過既斑戟同綿綿冰,水準同上次差不多,充滿芒果既味道。呢個係軟雪糕窩夫,上次好似太飽無食,今次食翻,都值得一試。窩夫好軟熟,又唔會太甜,一個字正!而軟雪糕我就自己去左雪糕

芝麻八爪魚、中華沙律

芝麻雞翼

芒果斑戟、精選綿綿冰

呢個係軟雪糕窩夫,上次好似太飽無食,今次食翻,都值得一試。窩夫好軟熟,又唔會太甜,一個字正!而軟雪糕我就自己去左雪糕配料區度加朱古力碎同粒,仲有椰果同迷你棉花糖,隨個人喜好添加,食落就更合我心意。
軟雪糕窩夫

講起配料,依家打邊爐無左自助食料區,變多左枱櫈比更多客人入坐,所以邊爐食料變左人手落單了,都好既,可能大家會等少左時間。

不過醬料同雪糕配料就仍然比大家自助形式咁攞,位置好似係唔同左既,但都係係飲品隔離。
2018-02-28
芝麻八爪魚、中華沙律
芝麻雞翼
芒果斑戟、精選綿綿冰
軟雪糕窩夫
2018-02-26 229 浏览
火鍋湯底方面就揀咗蕃茄薯仔牛粒湯同埋壽喜燒,比較推介壽喜燒,一來因為佢比較特別,唔係每一間火鍋餐廳都有。另外就係覺得佢有d似日本燒汁嘅味道,比較香濃,就算唔點其他醬汁,烚出嚟嘅食物都會覺得好夠味。火鍋配料方面選擇都算多,基本上想食嘅嘢都齊全,而且比我嘅感覺亦都係好新鮮乾淨嘅食材。但係特別想講下d牛肉,真係每塊都切得好薄,而且肥瘦相當分明,牛味重,好味好味。壽司壽司亦都係不容錯過嘅選擇之一,雖然話放題食壽司好似好飽肚,感覺上好似浪費左啲quota咁,但係呢度嘅壽司細細粒,賣相精緻,而且好足料。而我自己覺得最好味嘅係海膽三文魚籽軍艦,其實係想再order一round架,不過真係要留肚食其他嘢。炸物炸物方面我哋試咗芝麻雞翼,生蠔,榴槤炸彈,芝士年糕同埋黃金墨魚餅。講真我覺得每一件炸物都真係炸得非常好👍🏻外面係超級脆,而且絕對無炸過龍,裏面依然係保持到好新鮮多汁嘅口感。特別香口嘅係芝麻雞翼,我哋食完一隻又一隻,確實係停唔到口。甜品喺甜品方面真係帶到好大嘅驚喜俾我,我未試過有一間放題嘅餐廳係提供到呢一類精緻嘅甜品😵一般嘅放題餐廳都只係有細杯裝嘅雪糕,又或者係獨立包裝嘅雪米糍,而喺呢度我居然有得揀
火鍋

壽司

壽司亦都係不容錯過嘅選擇之一,雖然話放題壽司好似好飽肚,感覺上好似浪費左啲quota咁,但係呢度嘅壽司細細粒,賣相精緻,而且好足料。而我自己覺得最好味嘅係海膽三文魚籽軍艦,其實係想再order一round架,不過真係要留肚食其他嘢。

炸物

甜品

甜品方面真係帶到好大嘅驚喜俾我,我未試過有一間放題嘅餐廳係提供到呢一類精緻嘅甜品😵一般嘅放題餐廳都只係有細杯裝嘅雪糕,又或者係獨立包裝嘅雪米糍,而喺呢度我居然有得揀:宇治抹茶芭菲,扭紋抹茶
新地,榴槤班戟等等😆仲要係好味架喎!白玉丸子夠彈牙,雪糕又夠滑,裏面嘅紅豆唔會過甜,而且仲有一粒粒好Q彈嘅抹茶啫喱仔!榴蓮班戟裡面嘅cream夠香滑,榴槤味極重,鍾意食榴槤嘅人一定唔可以錯過呢款甜品
2017-11-28
  • 宇治抹茶芭菲
  • 刺身
  • 美國極上牛肉
2018-02-20 281 浏览
年三十晚一家三大兩小到這店食早場(7:30前離座),起初都怕會中伏,但由進店兩個孩子和印姐姐看見食物的選擇都歡喜若狂,到結賬離座都滿足地捧著肚子走😋,所以值得一寫食評。這店主打火鍋,我們可以選擇兩個鍋,故選了芫茜皮蛋同蕃茄牛。我覺得蕃茄果個很不錯。我們點了青衣魚、兩款牛、羊肉、蠔、青口等等,全部質素都幾好。只是二百元,來的不是一般的肥牛,很薄,不靭。還點了刺身,蝦是不錯的,鮮甜。其他的都令人滿意,只是欠「外貌」。因為一般日本放題都會排得整齊,而盛載的盤也特別花巧。但我覺得食物質素最為重要,所以這店也奪高分。除了刺身,還有炸物、壽司。壽司細細件,款式亦不少,還手卷。如果手卷,初來即食,紫菜雖不是脆脆,但不會太淋的,所以也算合格。孩子最愛炸物,芝麻雞翼都一叫再叫的,阿仔話好食喎。炸芝士球、天婦羅都炸得適中。燒牛舌,最終變了炆牛舌,也幾好味。入味也夠淋。最期待的當然是甜品,我來這店也是為了它😋。雪糕窩夫真的很正,暖而脆,我食了兩轉。綠茶芭啡也是不得不試。綠茶雪糕不甜,重綠茶味。還有芒果綿花冰也叫了兩轉。我真的很想再約人嚐嚐😋。今次唔帶孩子,可以解放狂食😬
這店主打火鍋,我們可以選擇兩個鍋,故選了芫茜皮蛋同蕃茄牛。我覺得蕃茄果個很不錯。我們點了青衣魚、兩款牛、羊肉、蠔、青口等等,全部質素都幾好。只是二百元,來的不是一般的肥牛,很薄,不靭。還點了刺身,蝦是不錯的,鮮甜。其他的都令人滿意,只是欠「外貌」。因為一般日本放題都會排得整齊,而盛載的盤也特別花巧。但我覺得食物質素最為重要,所以這店也奪高分。除了刺身,還有炸物、壽司壽司細細件,款式亦不少,還手卷。如果手卷,初來即食,紫菜雖不是脆脆,但不會太淋的,所以也算合格。孩子最愛炸物,芝麻雞翼都一叫再叫的,阿仔話好食喎。炸芝士球、天婦羅都炸得適中。燒牛舌,最終變了炆牛舌,也幾好味。入味也夠淋。
2018-02-15
2018-02-14 740 浏览
打邊爐同放題分開食就食得多,兩樣一齊食就真係好少見,而牛之鍋就可以幫你一次滿足曬兩個願望啦!!款式多之餘食物質數亦都唔錯,價錢合理,可以話係超值之選。而今次係肉類方面我就點左美國牛肉、美野極上牛肉同羊肩肉。美國牛肉:可以見到肉同脂肪既比例同各一半,入口嫩滑,食落就同平時食既肥牛差唔多口感,可以話係打邊爐其中一個必點既牛肉。美國極上牛肉:同美國牛肉既分別就係佢既脂肪比例少D,雖然冇美國牛肉食落咁滑,但係牛味更加濃,各有各特色!!羊肩肉:好多人打邊爐都淨係會點牛肉而忽略左羊肉,而依到既羊肩肉同樣都係咁出色,,厚薄岩岩好,快熟之餘亦保留到佢既口感,而羊既羶味亦唔會太重,要黎打邊爐就一流!!除左肉,當然唔少得就係佢既日本廣島蠔同海蝦啦!!海蝦鮮甜彈牙,而廣島蠔都非常肥美,入口甘甜,令人垂涎。除左依D,仲有好多配料可以出去拎,應有盡有!!既然佢係打邊爐加放題,除左食打邊爐既野之外就緊係要點下放題既野食啦,壽司種類都幾多,唔會太大舊,可以食多幾款~炸物亦都唔錯,外脆內軟,唔會炸得太耐令到外皮太硬,亦可以食得出係即叫即炸,因為食既時候入面仲有煙出!!最緊要既就係要叫佢依到既甜品!!因為佢既甜品都係放

除左依D,仲有好多配料可以出去拎,應有盡有!!

最緊要既就係要叫佢依到既甜品!!因為佢既甜品都係放題架!!水準可以話同出面既糖水店有得比,食完依到依D唔洗好似平時咁食完飯再去糖水鋪食糖水。種類繁多,而每個都唔會太大個,就算之前食到好飽都可以試曬咁多種!!
窩夫與蝦子餅已經數不出今年冬天吃了多少次火鍋,日前試了荃灣牛の鍋的日式火鍋放題,選擇A有齊日本料理、火鍋和甜品,平日晚市成人收費每位218元,只吃火鍋和甜品的話,每位只需168元。兩小時任食任飲,飲品可選樂怡仙地或獅威啤酒等。除了醬油,還有窩夫喜歡的芝麻醬和柚子醋。可按個人喜好在醬油裡加入生熟蒜、辣椒和蔥粒等。火鍋配料選擇很多,自助吧提供蔬菜、菇類、年糕和芋絲等。肉類和海鮮等要劃紙仔落單,肉類可選大碟或細碟,像窩夫與蝦子餅二人行的點細碟便可試更多種類的食物。桌面的空間有限,餐廳特別準備了這個架方便客人擺放火鍋配料。湯底方面,窩夫與蝦子餅選了蕃茄薯仔牛粒湯。印尼海蝦、紐西蘭青口、日本廣島蠔、牛骨髓和墨魚滑等,水準不錯。特選豚肉。美國極上牛肉。紐西蘭羊肩肉。其他火鍋配料有粟米流心丸、腐皮響鈴和凍豆腐等,窩夫第一次吃粟米流心丸,誠意推介給喜歡粟米忌廉湯的朋友。蔬菜的選擇很多,有菠菜、油麥菜、唐生菜、粟米、蘿蔔和冬瓜等,全都很新鮮,洗得很乾淨。日本料理中的刺身是必點的,共有十款可選,窩夫與蝦子餅點了三文魚、螺片、八爪魚、墨魚、鮑片、帶子、北寄貝、赤貝和有頭甜蝦,窩夫特別喜歡墨魚和帶子。日本料理
窩夫與蝦子餅已經數不出今年冬天吃了多少次火鍋,日前試了荃灣牛の鍋的日式火鍋放題,選擇A有齊日本料理、火鍋甜品,平日晚市成人收費每位218元,只吃火鍋甜品的話,每位只需168元。

兩小時任食任飲,飲品可選樂怡仙地或獅威啤酒等。

除了醬油,還有窩夫喜歡的芝麻醬和柚子醋。

可按個人喜好在醬油裡加入生熟蒜、辣椒和蔥粒等。

火鍋配料選擇很多,自助吧提供蔬菜、菇類、年糕和芋絲等。

桌面的空間有限,餐廳特別準備了這個架方便客人擺放火鍋配料。
蕃茄薯仔牛粒湯

湯底方面,窩夫與蝦子餅選了蕃茄薯仔牛粒湯。
印尼海蝦、紐西蘭青口、日本廣島蠔、牛骨髓和墨魚滑等

特選豚肉

紐西蘭羊肩肉。
粟米流心丸、腐皮響鈴和凍豆腐等

蔬菜

刺身

日本料理還有壽司、卷物、燒物和天婦羅等,沒有上鏡的醬燒牛舌燒得比較乾,可以不試。
首爾香蕉班戟

牛の鍋提供的甜品不是放題常見的杯裝雪糕、雪條或雪米糍等現貨,而是有誠意製作的的甜品,部分更是即叫即製的。在16款甜品當中,窩夫與蝦子餅點了首爾香蕉班戟,還有沒有上鏡的荔枝奶凍、咖啡奶凍和京都豆腐慕斯。
宇治抹茶芭菲

壓軸登場的是宇治抹茶芭菲,軟雪糕的抹茶味夠香濃,配料有白玉、紅豆蓉和脆米等,製作一點也不馬虎,一定要留肚最少吃一杯。
2018-02-01
蕃茄薯仔牛粒湯
特選豚肉
美國極上牛肉
紐西蘭羊肩肉
粟米流心丸、腐皮響鈴和凍豆腐等
蔬菜
2018-02-07 3610 浏览
其實食過好幾次,一直懶打食評,見近日有時間我又出返一篇先。天氣咁凍就梗係要打邊爐啦,鍾要黎呢度食一來為左甜品,呢度個甜品真係好正,二來有兩小時任食,食得無咁趕呀,牛質素我覺得唔差喎,好過唔少酒樓先囉。今晚要有個蕃茄湯底,幾勁蕃茄味,仲有薯仔粒,跟本就係屋企啲蕃茄薯仔湯黎。第一盤牛,要左極上,都幾靚呀,薄就薄啲,但任食可接受啦,唔知係咪我好彩喎,一叫就黎唔使等。豬肉片仲靚,半肥瘦,食落無豬臭味,豬比較上厚身,好似仲好味啲。刺身個樣就真係麻麻,雪味重啲,無一般放題舖正。壽司都係一般,但細細舊過下口引啫,無話用飯質飽你就算。沙律個樣又係差啲,但呢個味道正常,沙律醬夠多,最鍾意個麻醬味。自助攞蔬菜公仔麵等,有鍾意食嘅蠔菇,蓮藕片同蒿荀,菜有菠菜,西洋菜,,唐生菜,白菜仔等,幾多款。再叫細盤牛肉,質素差唔多,朋友已經話飽食唔落,咁叫盤細嘅獨享先。綠茶芭菲,勁正,食左三杯!!香蕉班戟,都好食,不過微暖扣分。綠茶新地,綠茶雪糕同原味雪糕兩溝,我自己就鍾意芭菲多啲嘞。窩夫,多人叫到出唔切,所以份份都係熱嘅,勁好味又係唔講得笑,食左三份。雖然星期一晚都勁多人,天氣凍個個黎打邊爐,野食出得都ok快,有漏單
其實食過好幾次,一直懶打食評,見近日有時間我又出返一篇先。

刺身個樣就真係麻麻,雪味重啲,無一般放題舖正。

壽司都係一般,但細細舊過下口引啫,無話用飯質飽你就算。

綠茶芭菲,勁正,食左三杯!!

香蕉班戟,都好食,不過微暖扣分。

綠茶新地,綠茶雪糕同原味雪糕兩溝,我自己就鍾意芭菲多啲嘞。

雖然星期一晚都勁多人,天氣凍個個黎打邊爐,野食出得都ok快,有漏單但同啲黑衫侍應講好快又出返啦,至少不停咁有野食無停過,可能坐近門口可以成日叫侍應係著數啲。
2018-02-05
2018-02-05 232 浏览
這陣子天氣嚴寒,吃火煱是必然之選。傍晚去了荃灣區的「牛之鍋 」暖肚。「牛之鍋 」材料眾多,分別有「火煱料 1, 2, 3」、「刺身」、「壽司/手卷/軍艦」、「天婦羅/揚物」、「沙律/一品料理」、「燒物」和「即製甜品」,真的物多舌亂,任我選擇。食物質素還好,整體上新鮮、甜美、肥沃、結實、爽滑。朋友們都吃得津津有味,醒胃又飽肚。我們選擇了豬骨湯底,十分濃郁!飲料任飲,多種蔬菜又能調和肉類和肥膄。除了牛、豬肉外,還有蠔、魚片及墨魚滑等呢!打邊爐基本食物都有齊!刺身質素中上,很新鮮!甜品質素很高,很多都是即制的!最愛是雪糕窩夫及抹茶芭菲呢!店內座無虛席,堆滿食客,因此上碟頗慢,而且漏單頻頻,雖然個別侍應努力以赴,依然無法應付。如果傍晚五時三十分入座,而晚上七時三十分離開,可享受折扣。,平心而論,的確「抵食」,吃完還可「濕平」。

除了牛、豬肉外,還有蠔、魚片及墨魚滑等呢!

打邊爐基本食物都有齊!

刺身質素中上,很新鮮!

甜品質素很高,很多都是即制的!最愛是雪糕窩夫及抹茶芭菲呢!

2018-02-05 2336 浏览
冷冷的天氣第一時間想到的當然是熱騰騰的火鍋,可是以往常去的台式火鍋水準每況愈下,所以我想到了這家「牛の鍋」!除了熱騰騰火鍋之外,還有很多美食,雖然位置不屬於中心地帶,卻很值得一去再去!相比起其他火鍋店,「牛の鍋」食物更多元化,除了火鍋外,還有集刺身、小吃、壽司和甜品於一身,結合了火鍋和日式放題兩大元素,一次過滿足我的欲望!刺身質素不錯,三文魚肉質結實,魚味也重,帶子亦十分鮮美,而當中最出眾的非甜蝦莫屬!嫩滿鮮甜,真是讓人忍不住一再encore!相比起上次,店內自助火鍋配料的位置稍有改動,空間感變得闊落,讓食客都坐得更舒服。火鍋自助配料豐富多樣,當然也有討喜的香甜粟米~爽口的木耳和各類蔬菜。這次鍋底選了我最愛的麻辣鍋~當湯鍋沸騰起來,麻香撲鼻讓我垂涎欲滴肉類選擇雖然不多,有說貴精不貴多,少少的已經很足夠,尤其是極上牛肉和羊肩肉。極上牛肉肉味濃郁,結實的口感非常飽滿。羊肩肉則比較柔嫩,肉香而帶些微的羶,可說相當好吃,配在麻辣鍋更添美味。羊肩肉帶微微羶味,肉質相對牛肉嫩滑又不會肥膩,而且充滿肉香~絕對是這冬天最佳搭檔!火鍋配料之中,海蝦和墨魚滑絕對不能錯過!廣島蠔很鮮美~牛柏葉在火鍋中吸過湯

相比起其他火鍋店,「牛の鍋」食物更多元化,除了火鍋外,還有集刺身、小吃、壽司甜品於一身,結合了火鍋和日式放題兩大元素,一次過滿足我的欲望!

火鍋配料之中,海蝦和墨魚滑絕對不能錯過!廣島蠔很鮮美~牛柏葉在火鍋中吸過湯頭的鮮味亦是很好的享受呢。

小吃和甜品也是我的最愛,特別是汁香非常的串燒雞肉和一口甜薯!吃過會忍不住一直追加!
炸物之中還有我喜歡榴槤炸彈,咬開酥脆又煙韌的外皮,榴槤香氣非常濃郁,追加之列不可或缺。

甜品也有很多的選擇,比我上次來亦增添了不少新款式,當中清潤的木瓜桃膠很適合吃完火鍋來滋潤一下。

抹茶的質素比上次更好,茶香味很突出,不會太甜或太澀。

最討喜的榴槤甘露,雖有人怕榴槤的味道,可是喜歡吃榴槤的人是不能抗拒這每口香濃的甜品的!

除此以外「牛の鍋」還有各式美食不能盡錄,在寒冬之下吃到肚子滿滿的真是一大快事~希望「牛の鍋」的水準能一直保持下去並繼續加入更多的美食,讓每位到來的食客都捧腹而歸~
2018-02-04 1392 浏览
這裡的火鍋放題,一直在候備名單,今晚終於趁空檔來到,這裡的地方都很大,坐得幾舒服,而食物種類都有二百多種,而飲品有十幾種。我們㨂了日本料理+火鍋+即製甜品$218,如果火鍋+即製甜品,都係$168。除了火鍋醬汁、雪糕配料、蔬菜和丸類,大部分都要用點餐紙。我們首先要了刺身,三文魚、甜蝦、鮑片、帶子、赤貝、螺片,解凍得好好,我推介帶子及赤貝。吃完了刺身,要了海膽手卷和海膽三文魚子軍艦,體積唔係大,一口可以吃掉,不過海膽都算新鮮甜美。火鍋要了鴛鴦鍋㡳,豬骨和麻辣,豬骨湯都幾清甜,麻辣唔係正宗四川式,不過都幾香辣。配料美國特上牛肉、美國牛肉、豚肉,美國特上牛肉比較肥美,美國牛肉就少脂肪,豚肉脂肪多,不過好有肉味,結果追加了一點。另外點了些響玲、午餐肉、魚角、牛丸、肉丸、蕃笳、䈑荀,我推薦響玲和䈑荀。吃到差不多有點飽,當然留肚吃甜品,這裡的甜品有十幾種,我們點了綠茶巴菲、扭紋新地和榴蓮甘露,我覺得綠茶巴菲最好香,因為綠茶雪糕味道濃郁,仲有糯米滋、脆米、忌廉、綠茶涼粉,我吃了兩個,非常滋味。以這個價錢,有齊火鍋甜品,非常低食👍👍👍

除了火鍋醬汁、雪糕配料、蔬菜和丸類,大部分都要用點餐紙。

以這個價錢,有齊火鍋甜品,非常低食👍👍👍

2018-02-04 283 浏览
之前同老公食過一次,因為有好多甜品款式,而且佢既極上牛都ok所以今次諗住叫埋屋企人一齊食!一早book好9:30,準時到達,但都要企到10:00先到我地,眼見walk in既人都入晒場,追左3次都話執緊枱,已經燥,算!入到場,一直食到10:45就已經話11:00 last older,心諗唔係嘛,叫左好多野都未到,咁唯有連埋甜品一次過落晒啦,點知待一等又等到11:30,再問先話唔見張單,但已經話左cut單時間,唯一值得一讚既係,我最終真係忍唔住問其中一個比較高職位既要求要意見書,佢叫我地直接講,佢先叫我地再落一次單,今次好快出左兩樣,之後又係全部冇黎過,又要再搵佢追,佢今次親自出馬入廚房,先追得晒!成餐晚飯最值得讚既只有企門口安排入座那位外,其他都差!仲有,後期叫既甜被竟然連殻同春都未折,真係有點過份!建議唔好食9:30後
火鍋加日本料理
2018-02-03 290 浏览
不可一不可再!!!見評價幾好就黎試下,點知除佐炸物,其他一係好耐先黎一碟。第一輪d嘢係比較快到,但係漏超過一半。張檯黎過一次食物之後停滯不前,沒有其他食物的到來,起碼等佐有成十幾二十分鐘之後,催一催之後,過佐大約十分鐘,先黎得一碟牛,再十幾分鐘之後黎一碟豬。隔離檯見我哋咁好彩黎過兩次豬,佢哋話,點解我哋一碟豬都未到。果陣係已經食佐九個字了~我哋前前後後叫佐六碟豬,黎佐兩碟;叫四碟牛,黎佐一碟,算係幸運的一檯;而隔離檯就一碟豬都冇黎到。然後,埋單ge時候,我哋檯同隔離檯都黎佐一碟豬⋯⋯已經唔想食,熄晒火,叫佢拎走⋯⋯碟極上牛肉,差到極品⋯⋯
不可一不可再!!!

而隔離檯就一碟豬都冇黎到。

碟極上牛肉,差到極品⋯⋯

2018-01-29 268 浏览
朋友即約行街...隨便搵間食打邊邊肉類賣相吸引唔錯唔錯服務員都好好好好好...因為真係好$370–2人2小時坐得都接受唔太迫飲品任飲仲有多樣甜品——軟雪糕好味👍🏻極上牛...得👍🏻雞子大大粒生蠔都唔錯尼個正....粟米包心丸...入面係忌廉粟米湯(濃)
朋友即約行街...隨便搵間食打邊邊
仲有多樣甜品——軟雪糕好味👍🏻

極上牛...得👍🏻
雞子大大粒
生蠔都唔錯
尼個正....粟米包心丸...入面係忌廉粟米湯(濃)