朋友住荃灣,今日就佢過黎食火鍋放題,為左等遲大到既佢,我地八半入座,餓到肚扁。刺身選擇多,朋友一個人都食左好多,尤其鐘意甜蝦、赤貝。火鍋湯底好多選擇,真係選擇困難症,朋友話食好D就簡左兩個較貴既北海道牛乳花膠、杞子火腿雞湯,另外加28+28蚊,雙拼再加18蚊。北海道牛乳花膠,牛乳味重,仲有大大舊花膠滋潤進補。杞子火腿雞湯就較清,朋友話比較好味,但我兩者都鐘意。部分火鍋配料、飲品,可以自助區自取,其他寫紙仔落單。放題通常會點到一枱嘢食,有三層架夠貼心。肉方面都應有盡有,仲有大碟、細碟之分,兩人叫細碟就可以食多D其他野。朋友鍾意食美國極上牛肉,一個人可以清兩碟,而我反而鐘意脂肪較多既,美國牛肉。今晚最後悔既係,食到差唔多8成飽先記得仲有甜品,明明我係甜品愛好者。而呢度既甜品原來勁好食,肚太飽試唔哂甘多,叫左楊枝甘露、豆腐布甸都幾好食,尤其係榴蓮甘露!每人食左兩杯,榴蓮甘露真係無得輸,仲好食過出面甜品鋪,朋友仲話今晚超值,下次一定叫埋其他朋友再食添。

刺身選擇多,朋友一個人都食左好多,尤其鐘意甜蝦、赤貝。

部分火鍋配料、飲品,可以自助區自取,其他寫紙仔落單。

2018-04-26
大陸同事落咗嚟,入住熊貓酒店。佢食力指數高,又要快靚正,一於同佢去佢樓下食放題。約咗佢8點,餐廳人頭湧湧,好彩個場夠大,仲有位,亦都算好坐。食咩好? 仲使問? 梗係 $218 咩都食啦!都話佢食力夠,又猴擒,坐低就即叫嘢食,仲滿場飛。火鍋:-火鍋湯底叫咗九洲豬骨湯。我問佢,點解要帶隻公仔嚟影相,佢話佢哋上面興,影相打卡,然後 post 上微信朋友圈喎 (真係頂你唔順!)。【美國極上牛肉】牛肉味濃,超好食。【特選豚肉】肥、肉各佔一半,口感一流,要嚟兩個 round。【牛柏葉、日本廣島蠔】呢兩個麻麻哋。【其他火鍋食材】選擇都好多,同事話,呢度拎嘢食,見啲人好斯文,唔似得佢哋上面咁狼死。同事唔好生嘢,呢個小刺身拼盤就係我 my favorite。有頭甜蝦、八爪魚、三文魚、帶子,好新鮮。壽司、手卷就開正佢嗰瓣:- 火灸和牛壽司、火灸三文魚腩壽司、蟹籽軍艦、玉子燒壽司、海膽三文魚籽軍艦、芝士炸蝦卷、海膽手卷,食到唔停,讚不絕口,尤其是火灸的兩款壽司。佢話火灸過的無咁生喎。炸物、燒物當然唔會放過:-炸番薯、炸大蝦、芝麻雞翼、芝士年糕、鹽燒海蝦、燒雞軟骨。雞翼和鹽燒海蝦好得,其他一般。其實今晚個主角

食咩好? 仲使問? 梗係 $218 咩都食啦!

都話佢食力夠,又猴擒,坐低就即叫嘢食,仲滿場飛。

火鍋:-

【美國極上牛肉】
牛肉味濃,超好食。

【特選豚肉】
肥、肉各佔一半,口感一流,要嚟兩個 round。

【牛柏葉、日本廣島蠔】
呢兩個麻麻哋。

【其他火鍋食材】

有頭甜蝦、八爪魚、三文魚、帶子,好新鮮。

壽司、手卷就開正佢嗰瓣:-

炸物、燒物當然唔會放過:-

其實今晚個主角係甜品:-
宇治抹茶芭菲、軟雪糕窩夫、芒果班戟、楊枝甘露,每人一份,無須share。樣樣甜品都係大酒店水準,超好味。

雖然佢好有食力,但佢都有小小後悔無留定個肚去食甜品,埋怨仲有十幾款甜品未食。我話,唔緊要啦,反正你未返上去,可以聽晚再來食過,食 $168嗰個餐,專攻甜品,最多我陪你。
荃灣有一間打邊爐嘅嘢,係悅來坊嗰邊,都算幾方便嘅。最特別嘅賣點就係因為佢裏面有得揀甜品,無論係淨係火鍋任食或者火鍋飲食及放題類別,都一樣可以任食甜品,同一般放題火鍋店與別不同。入到去之後首先揀個湯底,因為我同朋友嘅口味有啲唔同,就加$18叫過鴛鴦湯底,其中一個要沙嗲湯、另外一個要豬骨湯。兩款味道都幾清新,唔會太過鹹,沙嗲湯香味十足;豬骨湯香氣迫人,各有各美味。食火鍋當然唔少得美國高級牛肉同埋羊肉啦、美國牛肉脂肪分布平均口感不錯,羊肉香味十足,估唔到呢個價錢可以食到咁唔錯質素嘅食品。仲有好多海鮮選擇、例如鮮蝦,生蠔等等,都好有鮮味,生蠔就醒啲。因為我哋揀嘅套餐呢係有得食刺身嗰啲放題,所以我哋就係咁叫刺身,啲刺身唔錯,三文魚好肥美,甜蝦都比想像中更加新鮮,仲有好滑甜嘅帶子。壽司嗰啲都唔錯,嚿飯唔會太大size適中味道都清新。燒野嗰啲就推介番薯仔、燒菠蘿同埋黑松露粟米好香~另外我最欣賞佢係我哋叫幾多佢哋上幾多,完全唔會浪費食物,叫幾多食幾多,最多唔夠再叫好過浪費!最後最主要梗係食甜品,朋友已經食到好飽嘅時候我食得落抺茶芭菲,除咗綠茶味雪糕好香滑之外,下面仲有好多層,例如甜忌廉、朱古力脆脆、椰

壽司嗰啲都唔錯,嚿飯唔會太大size適中味道都清新。

燒野嗰啲就推介番薯仔、燒菠蘿同埋黑松露粟米好香~

最後最主要梗係食甜品,朋友已經食到好飽嘅時候我食得落抺茶芭菲,除咗綠茶味雪糕好香滑之外,下面仲有好多層,例如甜忌廉、朱古力脆脆、椰果等等,口感好豐富,一定要試吓。
2018-04-24 922 浏览
跟朋友吃生日飯,就到了他家附近的熊貓酒店。這裡食肆不少,在門外看到牛之鍋的食物款式豐富,價錢又不貴,就它吧!先來剌身,點了三文魚,帶子,甜蝦等,都是鮮甜,肉質軟嫩。熟食款式非常多,當中有好幾款值得ENCORE. 黃金炸生蠔及芝麻雞翼都炸得香脆,黃金炸生蠔大隻,外層不厚粉,咬開有濃郁蠔汁,沒有腥味。芝麻雞翼肉嫩入味,咬開有肉汁。金菇牛肉卷燒得肉香入味,內裡的金菇盡吸牛肉肉汁。燒牛舌亦燒出牛肉羶香,厚切口感軟彈。點了牛乳湯鍋底,湯底滾起後開蓋就傳來牛乳香。美國極上肥牛及豚肉,質素不錯,軟腍有肉香。除了點餐紙上的食品,還有自助沙律提供各種大量新鮮蔬果。其實只吃甜品都值回票價,甜品款式新穎而且多種類,不是一般放題的hea做。可惜沒有留肚,未吃甜品已經飽飽了,只選了我愛吃的宇治抹茶芭菲。雖然細細杯,但材料充足,抹茶雪糕軟滑,充滿茶香,是貴價雪糕店的質素。下次再來一定要把其他甜品也吃丟才不枉!

先來剌身,點了三文魚,帶子,甜蝦等,都是鮮甜,肉質軟嫩。

2018-04-09
2018-04-21 158 浏览
約朋友食飯,最喜歡選擇放題,而朋友今晚又想打下邊爐,就決定到喱間試試👇🏻約好朋友食早段,七點半埋單有優惠FB打卡重有澳洲和牛肉送飲品區,應有盡有配菜區,新鮮豬豚肉好味蠔同蝦都好新鮮最愛炸物,全部熱騰騰㗎墨魚餅好有口感,朋友就最愛雞軟骨我最愛牛舌燒得啱啱好,爽爽地又夠厚身,喜歡牛舌嘅朋友,我極力推薦最美滿嘅一餐,點小得甜品喱度包滿足到一眾甜品迷,佢連少有嘅窩夫,綿花冰都有朱古力,咖啡奶凍都好出色超滿足
約好朋友食早段,七點半埋單有優惠

FB打卡重有澳洲和牛肉送

飲品區,應有盡有
配菜區,新鮮
豬豚肉好味

蠔同蝦都好新鮮

最愛炸物,全部熱騰騰㗎

墨魚餅好有口感,

朋友就最愛雞軟骨

我最愛牛舌
燒得啱啱好,爽爽地又夠厚身,喜歡牛舌嘅朋友,我極力推薦

最美滿嘅一餐,點小得甜品

喱度包滿足到一眾甜品迷,佢連少有嘅窩夫,綿花冰都有

朱古力,咖啡奶凍都好出色

超滿足
2018-04-10
  • 美國極上牛肉
  • 燒牛舌
2018-04-19 138 浏览
呢間荃灣嘅牛の鍋標榜集打邊爐同放題於一身,除咗個邊爐正之外仲可以食到平時放題食嘅嘢而佢嘅最大賣點就係有即製甜品,去開荃灣就去咗試一試。入到去揀左湯底之後,蔬菜同埋丸類就可以出去自己夾。牛肉羊肉等等就要用紙order。啲雪花肥牛脂肪分配均勻最緊要係可以任食佢仲好貼心咁每張枱都有個架方便我哋搭啲食物上去,就唔會令到餐枱滿晒啦當然我都叫咗好多刺身壽司等等,啲帶子好新鮮,甜蝦都好正。仲有芝麻雞翼及芝士年糕等放題必食嘅嘢串燒都做得唔錯架,最鍾意就係食嗰個雞骨腸啦,出邊唔係好多地方有。到重頭戲喇,就係佢嘅即製甜品,我哋坐得近廚房一度食已經望到源源不絕嘅甜品出黎,睇到流晒口水最好食嘅就係呢個榛子朱古力香蕉pancake,榛子醬加埋香蕉真係絕配呀加埋啲cream,我同朋友都忍唔住每人食咗兩塊另外一個雪糕窩夫黎嘅時候真係熱嘅,而且好趣冇令我失望,其他甜品好似綿綿冰,芒果pancake等等都唔會係普通放題店搵到。鍾意食甜品嘅一定要喺度食盡佢啊二百幾蚊有呢個邊爐食放題同埋甜品放題真係好抵!

而佢嘅最大賣點就係有即製甜品,去開荃灣就去咗試一試。

啲雪花肥牛脂肪分配均勻

當然我都叫咗好多刺身壽司等等,啲帶子好新鮮,甜蝦都好正。

仲有芝麻雞翼及芝士年糕等放題必食嘅嘢

鍾意食甜品嘅一定要喺度食盡佢啊

二百幾蚊有呢個邊爐食放題同埋甜品放題真係好抵!
2018-03-29
2018-04-19 1276 浏览
約左同事喺附近食完晚飯先番屋企,揀左呢間位於悅來坊嘅牛之鍋,十分之多好評,相當期待,特別係知道好多人大讚佢地嘅甜品,我已經準備留定肚試多幾款。平日夜晚都有唔少客人,可能附近有酒店,加上位置都幾方便。餐廳裝修都係一般火鍋放題格局,整整齊齊,大部分係卡位,亦有其他梳化位置,唔會逼狹。呢度分為兩款放題,一款係包火鍋、甜品,星期一至四價錢每位168,優惠時段再平廿蚊位,食足兩小時。另一款係包火鍋、日本料理、甜品,星期一至四每位218,優惠時段係178,性價比幾高。我地見D日式野都幾吸引,所以揀左218嘅任飲任食放題,食到飽飽始終主打火鍋,同一般日本料理放題比較,款式自然冇咁多,但事實上都足夠有餘,平時會食果D款式都有齊。沙律、剌身、壽司、手卷、軍艦,我地都食左幾輪,上菜速度超快,兼且數量準確蟹籽沙律清酒煮蜆蜆肉唔會得個殼,但基本上冇酒味,我當就咁食蜆算。刺身有三文魚、螺片、八爪魚、墨魚、鮑片、北寄貝、赤貝、甜蝦、希靈魚,我地點左兩輪,樣樣試少少,都幾新鮮壽司方面我都要食D,款式都幾多,我特別鐘意火炙系列,有火炙和牛、火炙三文魚腩壽司,仲有芝士炸蝦卷、辣味三文魚軍艦、蟹籽軍艦等。火鍋湯底可以揀一

呢度分為兩款放題,一款係包火鍋甜品,星期一至四價錢每位168,優惠時段再平廿蚊位,食足兩小時。另一款係包火鍋、日本料理、甜品,星期一至四每位218,優惠時段係178,性價比幾高。我地見D日式野都幾吸引,所以揀左218嘅任飲任食放題,食到飽飽

蟹籽沙律

清酒煮蜆
蜆肉唔會得個殼,但基本上冇酒味,我當就咁食蜆算。

刺身三文魚、螺片、八爪魚、墨魚、鮑片、北寄貝、赤貝、甜蝦、希靈魚,我地點左兩輪,樣樣試少少,都幾新鮮

火鍋湯底可以揀一款:豬骨湯、壽喜燒、蕃茄薯仔牛粒、皮蛋芫茜湯、麻辣、椰香沙嗲鍋,雙拼加18蚊。
而其中兩款要加錢:北海道牛乳花膠、杞子火腿雞湯,加28蚊。
我地揀左壽喜燒,基本上冇試過喺呢類型日式火鍋放題試過壽喜燒鍋底,有少少緊張,因為聞到好大陣豉油味。好在淥左配料後,又唔會太鹹。

火鍋本身包左四款肉類:美國牛肉、美國極上牛肉、羊肩肉、豚肉,分為大份、細份,可按需要填份量,食得哂先好嗌,唔好浪費。我地試左幾款,味道都唔錯,而好多人,包括我,來得放題,主力都食牛嘅,兩款都試過,我覺得美國牛肉更加好食,入口唔鞋,都有少少牛味

當然想再食好D,可以加錢點:澳洲和牛肉、日本黑毛和牛肉

有部分火鍋配料,例如梳菜類係自助區自取,其他都係寫紙仔落單。

我地乜都點左D,丸類、麻吉燒、芝心包、餃子、魚皮餃、凍豆腐、響鈴等等都有食。

海蝦

另外點左不少熟食,有炸物、天婦羅、燒物等。芝麻雞翼、芝士年糕、大蝦天婦羅、蟹棒天婦羅等都係新鮮熱辣。

鹽燒海蝦、雞骨腸、雞脾肉、雞軟骨等都幾好食。

蔬菜

飲品有紙包裝、罐裝,自取。

最期待嘅甜品出現了,未試過食火鍋放題有咁多款甜品揀,唔怪得D人狂讚。
特別係抹茶芭菲、抹茶新地,製作認真,喺甜品店食都要幾十蚊啦,而家可以任點!

仲有窩夫,都係即製,外脆內軟,唔乾口

綿綿冰

楊枝甘露

2018-04-18
2018-04-18 146 浏览
聽落火鍋再加放題幾特別 仲要好多款甜品 又見評語唔差就一試 點知...先講放題 野食尚可接受 不過壽司就真係麻麻 有別於平時食嘅 因為舊飯團係用白飯 而唔係食開嘅有落醋 變相唔吸引 再試一試最愛的鰻魚 哇 好失望!平日嘅鰻魚會有種香味 但係佢係脂肪又冇又唔香嘅鰻魚再試一試其他小食 個墨魚餅薄身唔緊要 每一啖都係油同油同油 少少墨魚味都冇!小食最好食我諗係個雞軟骨 金菇肥牛 最多加埋個黑松露栗米然後到火鍋 每一片肉都好薄 薄到如果食一片你唔會覺食緊咁....所以每次都一堆咁食 而肉質 真係麻麻再到出面啲菜 感覺有啲唔新鮮 啲菜有啲爛咁 搞到興致不大到最期待嘅甜品 見佢好多選擇滿心歡喜 不過都唔係個個好味...先講班戟 個皮一啲都唔好食 連最簡單嘅芒果班戟都好失望 皮底唔好食 芒果超級細 變相淨係食cream...再試埋個榛子香蕉 食咗一啖就唔想再食唯一好食係覺得窩夫 脆口香身 又有朱古力味 唔錯
再到出面啲菜 感覺有啲唔新鮮 啲菜有啲爛咁 搞到興致不大
唯一好食係覺得窩夫 脆口香身 又有朱古力味 唔錯
2018-04-17 96 浏览
天氣突然轉涼,乍暖還寒,本身想今日食放題最後跟左朋友去食火鍋。一見到點餐紙簡直係喜出望外,完來牛之鍋係做緊刺身火鍋放題,生冷野同熱氣野一應俱全。首先叫左刺身,基本款都有,下面有冰托住,都幾新鮮,個人最中意食帶子,夠甜,三文魚肥美,魷魚都好爽,後尾encore左幾輪帶子🤣寿司都有一頁,淨係叫左2款過下口癮,怕食太多好快飽,味道都唔錯,飯係新鮮的,少少暖唔散,如果胃有位會食多d除左刺身同火鍋仲有熱食,天婦羅炸得幾好,粉唔會太厚蝦仲幾爽口,串燒都好惹味火鍋叫了蕃茄湯底,鮮甜就咁飲都無問題火鍋料有好多選擇,最正當然係牛肉,好有牛味又滑,食多多都唔厭。其他食材都好多,丸類響鈴海鮮都有,而且質量不錯菜同麵類要自己係出面攞,好多選擇而且都新鮮,放落蕃茄湯底真係好夾不得不提手打墨魚滑,圖為一份份量,完全可以叫大量,滑得黎又無哥士的味,好重墨魚味,而且煲極都唔硬,值得大量食野飲由熱茶到啤酒都有,想消化好d所以飲熱玄米,係日本餐廳個種大大包玄米呀😛食飽飽都要留返少少位食甜品!好多款而且每款都好出色,芒果pancake入面勁多cream,皮薄,芒果又甜,真心正綠茶芭菲好豐富,又有紅豆蓉又有脆片,好多層好靚。

除左刺身火鍋仲有熱食,天婦羅炸得幾好,粉唔會太厚蝦仲幾爽口,串燒都好惹味

火鍋叫了蕃茄湯底,鮮甜就咁飲都無問題

綠茶芭菲好豐富,又有紅豆蓉又有脆片,好多層好靚。楊枝甘露味道剛好,芒果都甜。木瓜桃膠幾正食完覺得成個人暖左,平時餐廳都少見呢款甜品
  • 刺身
  • 美國極上牛肉
2018-04-13 1247 浏览
女生常說甜品是不占任何位置的,身為<為食小肥兔>的我當然非常同意。今天約了閨蜜一齊到荃灣的<牛之鍋>一嘗兩小時任飲任食的火鍋放題。慢著!!今天是要介紹火鍋放題嗎??那為什麼說女生愛吃甜品??​聽附近工作的閨蜜說,很多同事都讚他們的甜品。日式Shabu Shabu放題Menu除了有近200款日本料理同火鍋外,仲加入全港獨有嘅「即製甜品」元素, ​專程聘請甜品師為客人即時製作甜品​ !聽到這裏我已經即時心心眼😍,二話不說就約好今天來吃甜品!而且仲做緊三週年優惠,只要讚好Facebook就可以多一碟和牛食。如果不讚好又要點的話,澳洲和牛盛惠$118,日本黑毛和牛更要$178,現在只需讚好就可以免費吃,好高興。任食火鍋當然也包括飲品任飲,店內有多達十多款罐裝和紙包飲品任大家選擇。當中最欣賞是有<無糖茶>!!吃甜的限額要留待一會兒瘋狂的吃甜品瘋狂的吃甜品前,還是輕輕吃一點火鍋和放題打打底。除了有任點的火鍋點心紙外還可以到外面自取各式火鍋生料。而放題當中我只選了<芝麻雞翼>和<紫心香芋丸>,兩款都炸得夠香脆,好味喔!

​聽附近工作的閨蜜說,很多同事都讚他們的甜品
聽到這裏我已經即時心心眼😍,二話不說就約好今天來吃甜品

瘋狂的吃甜品前,還是輕輕吃一點火鍋放題打打底。
除了有任點的火鍋點心紙外還可以到外面自取各式火鍋生料。

壽司也點了幾款我喜愛的包括三文魚,帶子和芝士炸蝦卷等,質素也不錯的,真可惜要留肚吃甜品

但海膽手卷是唯一一樣令我忍不住encore的,看見那滿滿又Creamy的海膽嗎??超甘甜的!!

終於到了我們最期待的甜品時間!16款即制甜品任點任叫

除了很飽肚的窩夫和超冰凍的綿綿冰這兩款沒有點之外,其餘全部甜品我們都點了

全部都超好吃!!!不只是有甜品的一種死甜,而是有各自材料本身的味道。
例如:<京都豆腐慕絲>有香濃的豆味外,質感輕盈幼滑。

<開心果朱古力慕絲>有香濃的朱古力味而且面頭還撒上粒粒開心果,看得見的真材實料。

<咖啡奶凍>和<荔枝奶凍>除了有香濃的咖啡和清新的荔枝味外奶味很香濃突出,層次分明。

愛好榴槤的閨蜜最欣賞就是<榴槤甘露>!請看圖中第一行中間那張相,真的是有一團榴槤肉在內呢

冇花冇假我們真的是瘋狂的吃甜品!!實在太高質了,所以吃到最後一刻不能再吃才停止。

媽吖,我飽得不能動了。
2018-04-03
  • 荔枝奶凍
  • 咖啡奶凍
  • 開心果朱古力慕絲
  • 榴槤甘露
  • 薑汁臺灣麻糬
  • 京都豆腐慕絲
  • 宇治抹茶芭菲
一站式 放題火鍋甜品大滿足位於熊貓酒店1樓自動電梯右轉就見到 非常方便枱與枱之間夠空間不會手撞手 唔使排排坐細心預備層架 就唔怕枱面唔夠位擺野貼心又關注到客人既需要大小放題有的食物都有齊份量適中 唔會浪費食物刺身夠新鮮夠凍 唔會淋到唔知食緊乜 你明既蟹子沙律夠凍 新鮮 唔會好似水/變左湯咁而且食到蟹柳唔會淨係得青瓜壽司份量岩岩好 食多2-3件都冇問題 紫菜絕對仲脆食過差放題既都會明白怕怕太多野食 無可能哂所有食物揀左「必食」「推介」選擇牛肉更可以點大碟OR 細碟 放便得多驚喜1 更揀左絕對小有 連火鍋店都未必有既牛骨髓仲可以出去外面夾其他配料驚喜2 除了常見飲品之外 竟然有Somersby有飲過都知OVER $10罐最最最大驚喜! 意想不到 - 甜品絕對不是平時的雪米糍一粒而是有駐場甜品師傅即叫即制宇治抹茶芭菲軟雪糕窩夫棒子朱古力香蕉班戟楊枝甘露 榴槤甘露喂!超好食 質素絕對比甜品店有過之而無不及食物選擇絕對夠多 絕對值回票價欣賞份量岩岩好 寫幾多 就幾多 等你唔洗預多 失預算記得唔好貪心 要量力而為 店員有禮 動作夠快

一站式 放題火鍋甜品大滿足

食物選擇絕對夠多 絕對值回票價
欣賞份量岩岩好 寫幾多 就幾多 等你唔洗預多 失預算
記得唔好貪心 要量力而為 店員有禮 動作夠快
2018-04-02 268 浏览
因為我返工的關係,我和先生多了在荃灣行街購物,我比較喜歡行商埸,今晚收工後來到悅來坊購物。購完物是時候食飯了。牛之鍋三周年大放送的招牌: 刺身日本放題+火鍋及即製甜品 $218。 任飲任食2小時。十分吸引。於是我們決定试吓牛之鍋。我們要了個豬骨湯鍋底。食火鍋我喜歡自己調味,這裏有個自助調味站,所以我特別喜歡。趁爐未上,我先㸃了放題熟食。海膽三文魚籽軍艦,入口軟滑,海膽香濃。炸雞翼醃得很入味,炸到剛好熟。黃金炸生蠔,肉質軟滑,不過味道稍淡。大蝦天婦羅,外皮帯脆,蝦肉十分爽。美國牛肉,牛肉味比較淡,及外觀稍為欠奉。清酒煮蜆,湯帶太淡淡的酒味,蜆比較多沙。鹽燒海蝦,燒得太乾身,令到蝦肉變鞋。燒菠蘿,酸酸甜甜,味道不錯。
購完物是時候食飯了。

於是我們決定试吓牛之鍋。

我們要了個豬骨湯鍋底。

火鍋我喜歡自己調味,這裏有個自助調味站,所以我特別喜歡。

趁爐未上,我先㸃了放題熟食。

膽三文魚籽軍艦

海膽三文魚籽軍艦,入口軟滑,海膽香濃。

炸雞翼。黃金炸生蠔。 大蝦天婦羅

炸雞翼醃得很入味,炸到剛好熟。
黃金炸生蠔,肉質軟滑,不過味道稍淡。
大蝦天婦羅,外皮帯脆,蝦肉十分爽。

美國牛肉

美國牛肉,牛肉味比較淡,及外觀稍為欠奉。

清酒煮蜆

清酒煮蜆,湯帶太淡淡的酒味,蜆比較多沙。

鹽燒海蝦,燒菠蘿

鹽燒海蝦,燒得太乾身,令到蝦肉變鞋。
燒菠蘿,酸酸甜甜,味道不錯。
膽三文魚籽軍艦
炸雞翼。黃金炸生蠔。 大蝦天婦羅
  • 炸雞翼。黃金炸生蠔。大蝦天婦羅
2018-03-22 229 浏览
母親大人一向都喜歡吃火鍋和放題,所以我便上網看看,然後再問她意見,最終她選了位於荃灣悅來坊的「牛の鍋」。雖然我們用餐的日子不是假期,但是餐廳也差不多坐滿了客人,相信這裏的食物也不錯。當晚我們被安排坐在卡座,位置寬躺又舒適,我們亦都相當滿意。而我們坐下不久後便點了蕃茄薯仔牛粒湯作為我們火鍋的湯底,想不到不消一會兒他們便立即呈上蕃茄薯仔牛粒湯,效率十分高。蕃茄薯仔牛粒湯湯底甜甜,富有濃郁的番茄味,內裏還有不少蕃茄薯仔牛粒在內,我們都十分喜歡。當母親大人還在選擇吃什麼的時候,我便走到自助火鍋配料區看看有什麼吃。這裏自助火鍋配料非常多,粟米、南瓜、芋頭、西洋菜、唐山菜、蓮藕、白蘿蔔、雞蛋、公仔麵、蕃茄等,真的多到有點眼花撩亂。而醬汁和醬汁配料區一般基本所需的都有提供如豉油、芝麻醬、沙律醬、青檸、辣椒、生蒜、熟蒜、蔥花、莞茜等。另外他們還有雪糕配料區,朱古力、朱古力餅碎、棉花糖等都有。而飲品區的飲品也有不少,百事、蜜瓜豆奶、巨峰提子汁、檸檬茶、芒果汁、烏龍茶、玄米綠茶包、烏龍茶包等,甚至連啤酒也有提供。刺身看完一輪後,母親大人點的刺身已到了。不論是三文魚、螺片、八爪魚、赤貝還是北寄貝也相當不錯,

母親大人一向都喜歡吃火鍋放題,所以我便上網看看,然後再問她意見,最終她選了位於荃灣悅來坊的「牛の鍋」。

蕃茄薯仔牛粒湯

另外他們還有雪糕配料區,朱古力、朱古力餅碎、棉花糖等都有。

刺身
看完一輪後,母親大人點的刺身已到了。不論是三文魚、螺片、八爪魚、赤貝還是北寄貝也相當不錯,味道亦見鮮甜,不過甜蝦的口感則未如想像中那麼紮實。

壽司
火炙三文魚腩壽司和燒鰻魚壽司味道則中規中矩,沒有什麼特別,反而我們對芝士炸蝦卷相當喜歡,炸蝦炸得香脆可口,又不會十分油膩,同時芝士味濃郁。

天婦羅/揚物
所有的天婦羅/揚物都是即點即炸,炸得香脆可口之餘又熱騰騰,值得一讚! 大蝦天婦羅、茄子天婦羅和黃金炸生蠔全都不錯,不過黃金墨魚餅可以再彈牙多一點。而我們最為欣賞的是芝麻雞翼,雞翼醃得入味又不會過鹹,吃上去滋味又可口!

美國極上牛肉
美國極上牛肉的脂肪量一點也不多,但是吃上去完全沒有靭口感覺,牛肉味中規中矩,整體也不俗!

美國牛肉
美國牛肉的脂肪量比起美國極上牛肉的脂肪量多一點,但是它的牛肉味比起美國極上牛肉濃一點,所以我們比較喜歡這款牛肉。

特選豚肉
特選豚肉看上去脂肪量一點也不少,但是吃上去又沒有十分油膩的感覺,同時帶點肉香味,味道和口感都中規中矩。
印尼海蝦;日本廣島蠔;牛栢葉;墨魚滑
印尼海蝦十分鮮甜,同時又相當爽口彈牙,甚得我們的歡心。日本廣島蠔的蠔味道亦相當濃郁,而牛栢葉則非常爽口。墨魚滑的墨魚味非常濃郁,如果再彈牙多一點則更為出色!

鮮味炸魚角;牛筋丸;貢丸;響鈴;韮菜豬肉餃
鮮味炸魚角、牛筋丸、貢丸全都爽口彈牙,味道相當濃郁,而響鈴口感幼滑,吸收了清甜的湯底後變得更為美味。韮菜豬肉餃的韮菜味非常香濃,平時不太喜愛吃水餃的母親大人也十分喜愛這個韮菜豬肉餃。

鹽燒海蝦;串燒日本雞軟骨;燒菠蘿
鹽燒海蝦的味道非常清甜,而且口感還相當爽口彈牙。串燒日本雞軟骨口感相當爽脆,而燒菠蘿則十分香甜。

宇治抹茶芭菲
未到這間餐廳用餐之前,已經看到有不少人對這裏的甜品讚不絕口,特別是他們的宇治抹茶芭菲。雖然我不是抹茶控,但我亦點了一杯來嘗嘗。
宇治抹茶雪糕的抹茶味非常香濃帶甘香,口感幼滑,又不會過甜,單是吃這雪糕已經極為美味,但是配上朱古力脆脆、香甜的紅豆、幼滑的cream和啫喱後變得更為出色,難怪這麼多人讚這個甜品

軟雪糕
母親大人一向都不太愛抹茶味的甜品,所以她便點了軟雪糕。軟雪糕的雲呢拿味香濃,口感幼滑又香甜,甚得她的歡心。

這裏的食物大致上也不錯,而我們最為欣賞就是他們的甜品,特別是宇治抹茶芭菲,真的有喜出望外的感覺! 環境方面亦相當舒適,服務殷勤又有禮,而且效率非常高,價位相宜。
2018-03-21
2018-03-22 2033 浏览
Shabu Shabu 揀咗豬骨湯底仲可以自己再加料 😂放題一定會點到一枱都係嘢食所以呢個三層架真係好貼心!😘肉方面有美國極上牛肉、紐西蘭羊肉同豚肉啲肉質素好好,上得好快份量又可以揀大碟定細碟同三層架一樣,令人感覺好細心!海鮮好新鮮,日本廣島蠔好大隻淥完都無縮到水㗎!鮑片都唔錯,有 encore 到另外牛骨髓同雞子都好正,真係好好食刺身選擇都幾多甜蝦同三文魚幾鮮甜,赤貝就爽口大部分刺身都有再點~ 🤤前菜小食有好多不過要留肚食甜品就只係揀咗清新嘅中華沙律天婦羅同黃金炸蠔都炸得幾好黃金炸蠔前前後後我哋點咗十隻 😂甜品都係重點嚟!有好多款,睇到花多眼亂流哂口水(侍應勁好人,介紹咗幾款受歡迎嘅俾我哋)呢個榛子朱古力香蕉班戟就係佢推介㗎~最好就係 size 細件,可以食多幾樣甜品!軟雪糕窩夫賣相超級靚!同班戟一樣都係即叫即整,好好味!😋好鬆化~榴蓮甘露同楊枝甘露都好多料尤其是榴蓮甘露!好大嚿榴蓮!鍾意食榴蓮係必點呢個 😆壓軸就係宇治抹茶芭菲!同去抹茶食嗰啲差唔多,真係勁高水準 👍🏻👍🏻👍🏻記得記得留肚食甜品!

Shabu Shabu 揀咗豬骨湯底
仲可以自己再加料 😂

放題一定會點到一枱都係嘢食
所以呢個三層架真係好貼心!😘

肉方面有美國極上牛肉、紐西蘭羊肉同豚肉
啲肉質素好好,上得好快
份量又可以揀大碟定細碟
同三層架一樣,令人感覺好細心!

海鮮好新鮮,日本廣島蠔好大隻
淥完都無縮到水㗎!
鮑片都唔錯,有 encore 到
另外牛骨髓同雞子都好正,真係好好食

刺身選擇都幾多
甜蝦同三文魚幾鮮甜,赤貝就爽口
大部分刺身都有再點~ 🤤

前菜小食有好多
不過要留肚食甜品就只係揀咗清新嘅中華沙律

天婦羅同黃金炸蠔都炸得幾好
黃金炸蠔前前後後我哋點咗十隻 😂

甜品都係重點嚟!
有好多款,睇到花多眼亂流哂口水
侍應勁好人,介紹咗幾款受歡迎嘅俾我哋)
呢個榛子朱古力香蕉班戟就係佢推介㗎~
最好就係 size 細件,可以食多幾樣甜品

軟雪糕窩夫賣相超級靚!
同班戟一樣都係即叫即整,好好味!😋
好鬆化~

榴蓮甘露同楊枝甘露都好多料
尤其是榴蓮甘露!好大嚿榴蓮!
鍾意食榴蓮係必點呢個 😆

壓軸就係宇治抹茶芭菲!
同去抹茶食嗰啲差唔多,真係勁高水準 👍🏻👍🏻👍🏻
記得記得留肚食甜品
牛の鍋在Panda Hotel 樓下的悦來坊2樓,上次經過見到主打火鍋+甜品放題有很多款式已經想來試試看~於是是次慶生就提議和朋友來這裡聚會慶祝安排了卡位,坐位很闊落呢岀面可以自助拿飲品、醬料、火鍋配料和雪糕配料。值得一讚的是火鍋配料櫃有整整兩邊放滿了各種款式的配料,而且有超~級~多~新鮮蔬菜,好開心!飲品選了啤酒和 Somersby Apple Cider這裡除火鍋外也有日式料理放題,有刺身、天婦羅、串燒、炸物等等,我們第一輪當然要先吃刺身吶~ 味道和質素都不錯!芝麻雞翼是我的最愛,炸得香脆惹味吃到差不多就轉戰火鍋了,是 Touch Panel 好高科技!可以自行調教火力十分豐富的海鮮盤豬牛羊肉都可以任點~ 食肉獸的天堂右上的牛骨髓滑溜溜的很特別!自助拿的木耳也是超級新鮮好吃! !我們吃了一大盤哈哈當然不少得要多吃蔬菜吶大家都留肚準備吃接下來的甜品放題,必點之選當然是這個超吸睛的宇治抹茶芭菲,賣相美之餘👀 味道一點也不輸蝕!我們差不多把 Menu上的甜點都試了一輪,真的都好好吃呢,右下的榴槤甘露超級無敵好吃,很香濃的榴槤味!大家都Encore了一杯這裡食物選擇多,甜品放題很特別,味道

安排了卡位,坐位很闊落呢

飲品選了啤酒和 Somersby Apple Cider

芝麻雞翼是我的最愛,炸得香脆惹味

十分豐富的海鮮盤

豬牛羊肉都可以任點~ 食肉獸的天堂

當然不少得要多吃蔬菜吶

這裡食物選擇多,甜品放題很特別,味道十分岀色,這個價錢來說真的好抵食!