疫情期間,相信好多香港人都少了去日本旅行的機會。最近在銅鑼灣渣甸坊附近開了一間很有日本特色的燒肉店。跟一般傳統的日式燒肉不同,這間「燒肉酒場」主打的是成吉思汗燒肉,原來也是全港獨一無二。源自北海道最具代表性的鄉土料理之一,主打用羊肉入饌,喜歡吃羊的朋友不容錯過!這兒的羊肉雖然不是由日本入口,但是用上紐西蘭質素也是同一樣保證。小店先奉上椰菜絲沙律打頭陣,清新!另外螢光魷魚亦十分鮮味,咸香得很。小店推介檸檬燒酹,跟外面不同基本這一杯飲品有整個檸檬在內。成吉思汗式的烤肉,原來就是此烤盤的外型很像蒙古的帽子。配以新鮮洋葱,烤過後仍能保持香甜,另外就是可以免費追加!洋蔥有好多營養功效,除咗可以抗癌之外,就係可以抗氧化,仲有可以抗菌添㗎! 牛板鍵羊卷肉羊卷肉好驚喜,薄薄的切好,再配以小店的味粉來吃,更有特式。韓式豬腩片車海老小店還提醒可以用上自家調配的味粉,入邊有孜然份及七味粉,充滿蒙古的特色。而漲了方面,亦跟一般的日式烤肉不同,所以除了有燒肉汁之外,還配上檸檬,如果怕羊酥味的朋友可以讚上檸檬汁。另外還有一些生洋蔥,和羊肉一起吃可以減低肥膩感。羊湯烏冬羊湯烏冬充滿着香濃的羊味,飲落好暖胃!烏冬煙韌

小店推介檸檬燒酹,跟外面不同基本這一杯飲品有整個檸檬在內。

牛板鍵
羊卷肉
羊卷肉好驚喜,薄薄的切好,再配以小店的味粉來吃,更有特式。

韓式豬腩片

羊湯烏冬
羊湯烏冬充滿着香濃的羊味,飲落好暖胃!烏冬煙韌彈牙,加埋羊肉片,好吃。

另外店員還會細心幫你留意烤肉的進度,如果笑得太熟,會主動協助你。

因為疫情關係,大家都擔心外出用餐,加上小店開在銅鑼灣的橫街內,晚上人客亦不算太多。
更加推出買一送一的優惠,只要在指定時間入座就可以享用。希望有更多朋友可以知道這一間咁有心機的特色小店。
2020-12-10 36 浏览
今天與朋友相聚,相約來到這間餐廳試試。前菜點了螢光魷魚。魷魚的味道特別,我和朋友也搶催吃。我們先點了炸蠔。蠔炸得十分香脆,蠔味香濃。之後爐上放滿洋蔥,準備開始燒肉。醬汁有燒汁、檸檬、炒洋蔥。我們先點了牛肉排。牛肉排脂肪比剛剛好,肉質鮮嫩。加上點點鹽吃,味道更突出。之後點了蝦。蝦十分新鮮,燒完十分爽口。我們又點了羊腿試試。羊腿份量十足,而且不會太太羶。燒出來十分香,肉質鮮嫩。我們再點了一份羊湯烏冬。湯底香濃,烏冬也很彈牙。飲品方面,我點了一杯檸檬燒酌。燒飲配燒酌,十分滋味。今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
今天與朋友相聚,相約來到這間餐廳試試。

前菜點了螢光魷魚。魷魚的味道特別,我和朋友也搶催吃。

我們先點了炸蠔。蠔炸得十分香脆,蠔味香濃。

之後爐上放滿洋蔥,準備開始燒肉。醬汁有燒汁、檸檬、炒洋蔥。

之後點了蝦。蝦十分新鮮,燒完十分爽口。

我們再點了一份羊湯烏冬。湯底香濃,烏冬也很彈牙。

飲品方面,我點了一杯檸檬燒酌。燒飲配燒酌,十分滋味。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
2020-12-10 320 浏览
今日陪媽媽喺鋼鑼灣渣甸坊排檔買嘢,發現都唔少風味食店喺附近同兩旁,决定行完街一於揾家一試! 天氣開始轉凉好有食火鍋,烤肉之類嘅慾念…… 就喺排檔中段旁有間"燒肉酒埸"咁即係有燒肉同酒喇!羊肉係媽媽最愛,我就一般般,可以揀食豬,牛,鷄,海鮮等。 啱曬我哋口味!一於入去試試!烤肉店內環境舒適,無一陣油煙味!員工哥哥招呼好好!好有熱誠!先叫兩位啤酒同啲佐酒物先!Suntory Beer $ 48/杯椰菜絲沙律 $ 20沙律配日式芝醬,好清甜清爽,可以平衝烤肉嘅油膩感!炸蠔 $ 58一客四件,炸好好鬆脆!佐酒超正!羊卷肉 $ 58肉質唔"鞋''肉味香,怕羶嘅我都可接受!夾埋洋葱塊一齊食口感好爽!牛板腱 $ 78牛肉質素都可以,嫩嫩彈牙嘅口感,不俗!羊後膝 $ 168幾特別!連骨上,肉質有彈性有口,越越有肉嘅甜味!蝦 $ 58蝦肉夠爽,燒得好香口!一再encore!依間烤肉店好唔錯!下次再來過!
天氣開始轉凉好有食火鍋,烤肉之類嘅慾念……
就喺排檔中段旁有間"燒肉酒埸"咁即係有燒肉同酒喇!
羊肉係媽媽最愛,我就一般般,可以揀食豬,牛,鷄,海鮮等。
啱曬我哋口味!一於入去試試!

烤肉店內環境舒適,無一陣油煙味!
員工哥哥招呼好好!好有熱誠!

先叫兩位啤酒同啲佐酒物先!
Suntory Beer $ 48/杯
椰菜絲沙律 $ 20
沙律配日式芝醬,好清甜清爽,可以平衝烤肉嘅油膩感!

炸蠔 $ 58
一客四件,炸好好鬆脆!佐酒超正!

羊卷肉 $ 58
肉質唔"鞋''肉味香,怕羶嘅我都可接受!

夾埋洋葱塊一齊食口感好爽!

牛板腱 $ 78
牛肉質素都可以,嫩嫩彈牙嘅口感,不俗!

羊後膝 $ 168
幾特別!連骨上,肉質有彈性有口,越越有肉嘅甜味!

蝦 $ 58
蝦肉夠爽,燒得好香口!
一再encore!
依間烤肉店好唔錯!下次再來過!

2020-12-09 25 浏览
當孜然遇上羊,羊就係同孜然絕配,個種獨有嘅香味同羊的羶味,就係每個食物都有種一定是他的伴侶。而今晚想試下哩對絕配有幾配對。朋友點咗個牛肉眼,羊肉湯烏冬,車海老,炸蠔。最愛就係食炸物,炸蠔色澤金黃香脆,蠔肉嫩身,炸物都算不錯。牛肉眼,牛肉味濃,油膩都幾夠,肉質嫩身,一碟有180克,配埋洋蔥食仲甜。車海老即是虎蝦,肉質彈牙鮮甜,要剝的。羊湯湯烏冬湯頭味道更羶味,加上烏冬軟腍,兩者就吃下就似在蒙古般,如果不太愛這味,千萬不要點,但我覺得羊都幾好味。

而今晚想試下哩對絕配有幾配對。

朋友點咗個牛肉眼,羊肉湯烏冬,車海老,炸蠔。

最愛就係食炸物,炸蠔色澤金黃香脆,蠔肉嫩身,炸物都算不錯。

車海老
即是虎蝦,肉質彈牙鮮甜,要剝的。

羊湯湯烏冬
2020-12-06 10 浏览
聽個店名好似食日式燒肉 其實呢度係成吉思汗燒肉 即係蒙古燒肉啊😎同朋友兩個人又失心瘋 lunch都叫到一枱都係◾椰菜絲沙律◽螢光魷魚叫咗兩款前菜 椰菜絲沙律大大碗 加咗日本麻醬 面頭仲加咗脆片 口感更加爽 而螢光魷魚帶咸香鮮味 比較特別◾炸蠔又要強調 只要有炸蠔我都一定會叫 炸得好鬆脆 亦唔會太油◽羊卷肉◾羊後膝蒙古燒肉主打當然係食羊肉啦 果然有大驚喜 呢度嘅羊肉好好味 有羊羶味但唔會過重 羊卷肉係薄片 燒兩燒就得 好香 而羊後膝就比較厚肉 食落好軟滑 兩款我都好鐘意◽韓式豬腩肉◾車海老除咗羊肉 亦都有豬/牛/海鮮揀 款式都幾多 而且質素都好ok 呢度嘅選料一啲都唔求其◽羊湯烏冬最後食埋個烏冬 羊湯比較少有 唔會太膩仲幾清甜 烏冬仲係彈牙嗰種啊🍜◾鮮橙梳打◽西柚梳打最後店員仲請我地食士多啤梨泡芙做甜品😚呢度嘅service都值得一讚 每碟肉上枱店員都會介紹係乜野位置 要點樣燒同燒幾耐 如果有需要佢哋可以代燒tim
◾椰菜絲沙律
◾鮮橙梳打
◽西柚梳打
最後店員仲請我地食士多啤梨泡芙做甜品😚
2020-12-06 340 浏览
到渣甸坊找一個在附近工作的朋友一起晚餐!吃什麼也好,由他發板 ! 果然是地頭蟲!帶著我走入排檔旁不起眼的一家小店,原來是吃烤蒙古羊的! 感到很有新鮮感,也有一段時间沒吃烤肉,相當吸引我當然讚成!肉進雖是小店但坐位擺放沒有壓迫感,反而很有日韓風格!坐得舒服感覺自在。 店員相當殷勤!細心指引烤肉 竅門和肉質的特性等。蒙古人帽狀的烤板上先放入無限量供應的洋葱,餐前小食~螢光魷魚 78元 矜貴的螢光魷魚經過醬漬,多了一重醬油風味,軟滑中帶脆口感。主打烤羊肉,當然要試一下這裡的羊肉~羊卷肉 58肉味鮮甜冇羊的騷味,夾著洋蔥一起清甜爽脆!除了羊還有牛,都要試一下!牛板腱 78元質素尚算不錯!烤得脆脆的很甘香!配上一口冰凍的Suntory啤酒很是痛快!必食的羊後膝 168元連一枝大腿骨上,(已經是骨肉分離了的)將肉剪開分件烤,有羊味但不太騷,啖啖肉有嚼勁!都幾有特色!車海老58元大大隻的蝦雖然不是活的,但也相當鮮甜彈牙!羊湯烏冬 68元很特別的湯底,是用羊骨熬製而成的,所以羊的味道出來了,朋友比較喜愛這股羊味!吃完全身暖暖的!很滿足也感到滋味!是间好味!服务好的 隱世小店!
到渣甸坊找一個在附近工作的朋友一起晚餐!
吃什麼也好,由他發板 !
感到很有新鮮感,也有一段時间沒吃烤肉,相當吸引我當然讚成!

店員相當殷勤!細心指引烤肉 竅門和肉質的特性等。
蒙古人帽狀的烤板上先放入無限量供應的洋葱,

餐前小食~
螢光魷魚 78元
矜貴的螢光魷魚經過醬漬,多了一重醬油風味,軟滑中帶脆口感。

主打烤羊肉,當然要試一下這裡的羊肉~
羊卷肉 58

肉味鮮甜冇羊的騷味,夾著洋蔥一起清甜爽脆!

除了羊還有牛,都要試一下!
牛板腱 78元

必食的羊後膝 168元

車海老58元
大大隻的蝦雖然不是活的,但也相當鮮甜彈牙!

羊湯烏冬 68元

吃完全身暖暖的!很滿足也感到滋味!
是间好味!服务好的 隱世小店!
2020-12-02
  • 羊後膝
2020-12-06 18 浏览
上星期在銅鑼灣附近下班,路經此處剛好是晚上時分,留意到這一間新開主打蒙古燒肉的餐廳,沒有嘗試過的我和同事都有興趣嘗試一下店員細心的講解蒙古燒肉和其他燒肉的分別,蒙古燒肉主打羊肉和吃本身食材的鮮味,不會存在其他燒肉的過濃調味蒙古燒肉亦同樣以大量洋蔥作配菜,另外他們洋蔥更加是任食放題,非常有趣前菜先來一客醒胃的沙律,酸酸甜甜,配搭香脆的脆片,頗有驚喜紐西蘭羊西冷,十分喜歡2分肥肉8分紅肉的比例,另外驚喜的是入口不大強烈的羊羶味,但是卻有濃烈的羊味,入口清甜,配搭他們簡單的胡椒調味,果然蒙古燒肉的主打是肉類的原味車海老,原來蒙古燒肉亦能提供海鮮,店舖的海蝦入貨非常新鮮,肉質彈牙,配搭烤盤內的洋蔥清甜味道,非常提鮮西柚燒酒,吃燒肉配搭酒精是完美的配搭,餐廳配有這一種配搭新鮮水果的燒酒,入口非常清新開胃,胃口大開,滿足

前菜先來一客醒胃的沙律,酸酸甜甜,配搭香脆的脆片,頗有驚喜

2020-12-05 38 浏览
這間燒肉酒場位於銅鑼灣渣甸坊48號釆怡閣地下4號店舖!店舖雖然唔係好大!但係坐落感覺都好舒適😙😙😙!裝修方面都好特別!.椰菜絲沙律羊卷肉羊後膝韓出式豬腩肉車海老炸蠔羊湯烏冬.羊後膝:賣相相當之吸引😍😍😍!望見都感覺好新鮮!食入口味道好鮮味😋😋😋!咬入口覺得好腍身!味道好正👍👍👍!.韓式豬腩肉:豬腩肉睇見覺得好新鮮!肉質鮮嫰👍👍👍!食入口味道超好味😋😋😋!肉質好腍身!真係唔錯!.羊卷肉:店舖用咗自制嘅醬汁!帶出羊卷肉嘅味道😋😋😋!食入口感覺好特別🤔🤔🤔!.炸蠔:賣相都好吸引😍😍😍!金黃色外皮!十分之鬆脆!外脆內軟!咬落又有口感!好香生蠔嘅鮮味!食入口都算唔錯👍👍👍!.車海老:蝦身都算大隻!食入口感覺味道好鮮😋😋😋!咬落去都好爽口!完全冇加醬油!都感覺好正👍👍👍!.羊湯烏冬:好香羊肉湯嘅香味😙😙😙!味道十足!其實我覺得都唔需要再落其他嘅配料都可以!去嘅烏冬就咁食都好正😋😋😋!.椰菜絲沙律:食入口酸酸甜甜十分之開謂!餐前食D相當之唔錯!提起食慾!椰菜絲又夠爽口!又有口感!.*價錢一般!食物都算有質素!係銅鑼這個地方!都可以接受*

這間燒肉酒場位於銅鑼灣渣甸坊48號釆怡閣地下4號店舖!
羊卷肉

椰菜絲沙律:
*價錢一般!食物都算有質素!係銅鑼這個地方!都可以接受*
2020-12-04
2020-12-05 31 浏览
這次經過銅鑼灣渣甸坊附近,逛街期間看到這家新開的店舖,原來是吃燒肉的店舖。午市時間有鐵板飯餐供應,價格不貴挻大份😍,但我們想吃燒肉🙈。餐牌上主打吃羊,所以有很多不同部位/熟食供應。另有牛/豬/雞/燒酒可供選擇,看到眼花撩亂haha🤭。在這個轉涼的日子最好就是吃羊肉,既補身又暖胃。在烤肉之前,烤盤上會有洋蔥附送,這合是可以無限添加的😊。💥椰菜絲沙律 HKD$20,吃肉肉之前當然要吃點沙律,來打好底子以阻隔油份吸收☺。這個沙律是個滿滿的小山丘,上面淋滿酸酸的沙律醬,沙律菜口感新鮮味道酸酸的很開😚。💥連骨羊後膝 HKD$168,在燒烤之前職員會幫忙靚羊肉剪開,更方便及容易燒熟☺。羊後膝肉質腍身,味道不會太羶挻好的,簡單地放上調味料就可以。💥羊卷肉 HKD$58 / 韓式豬腩肉 HKD$78,這兩款肉也預先醃製好😊,可以烤熟後直接食用🤭,裡面有肥肉所以吃起上來更香口。肉質煙韌有咬感,醬汁味道不太咸。💥炸蠔 HKD$58,這個一份有四隻,炸蠔的賣相金黃色挻吸引😍。外皮口感酥脆,蠔的味道新鮮煙韌,配合沙律醬吃味道更佳。💥羊湯烏冬 HKD$68,這個羊湯烏冬味道雖然簡單,裡面的配料挻多的🙈。這個味道

💥羊湯烏冬 HKD$68,這個羊湯烏冬味道雖然簡單,裡面的配料挻多的🙈。這個味道不會太咸,份量不過不失。吃完烤肉吃這個很飽肚🤤。

食物質素不錯,價錢中等。在小巷子裡總是發現很多多特色小店,所以我們也很喜歡去探索一下🐿💕。
2020-12-04
2020-12-04 203 浏览
終於明白偷食並不是貪心是寂寞的延伸因為寂寞需要陪伴因為寂寞所以孤單難耐的不是忠貞難耐的是別人能填滿的空虛有時明白這一刻歡快的意義但總是覺得如果他的好 可以蓋過所有根本不會發生問題opps 這個大難題就似解決不了,C 先生總是在我有難題時出現,這天突然的失約另計劃大亂,幸好有你在埸。約了吃點特別的餐廳— 蒙古烤肉。孜然的香料衝擊和羊肉的獨有氣味,想到就已經把腦袋衝擊數次。前菜先有椰菜沙律,清甜解膩感。螢光魷魚味道濃郁,口感軟熟有嚼感。C 先生先點了 伊比利亞黑毛豬,選用完全在叢林中放養、吃橡果長大的黑豬。這種黑豬的特點是能在肌肉位置夠有口感,多汁嫩滑的肉質。另外羊後腿肉也是出色的一道菜,腿質軟嫩腍身,加上秘製孜然香料更提出味道,建議可多加,可以配上洋蔥食用。另外最為吸引的是仼食洋蔥 想不到平時不吃洋蔥的我竟然吃不停,洋蔥軟腍配上燒肉醬味道更甜。一天簡單的晚餐完了,把問題想了想,也是沒有答案。你有否試過貪一刻歡快差點了毀了你一生
終於明白偷食並不是貪心

有時明白這一刻歡快的意義
但總是覺得如果他的好
可以蓋過所有
根本不會發生問題

前菜先有椰菜沙律,清甜解膩感。

螢光魷魚
味道濃郁,口感軟熟有嚼感。

一天簡單的晚餐完了,把問題想了想,也是沒有答案。

你有否試過貪一刻歡快
差點了毀了你一生
2020-12-04 207 浏览
橫街窄巷不時都有小店,地膽先至搵到,燒肉酒場位於渣甸坊,不過入口就在隔離巷仔,即是小販街內,店方省些租金若然投資在食材上,更加是食客的福。甫進店內似曾相識,前身燒牛扒,現在走蒙古烤肉路線,所以有很多羊肉供應。大家先來個椰菜絲沙律,$20大大碟,以日式麻醬調味,椰菜爽口新鮮,還混了少許脆片,口感不俗,好吃呀!炸蠔 $50 一客四片,酥脆不油膩,內心保持生嫩,保留了一點吃生蠔的感覺,唔錯!我愛吃羊,點了蒙古羊卷肉、羊後膝、羊西冷及羊湯烏冬。我覺得唔騷,但羊肉味唔算好濃,西冷最嫩。羊湯以羊骨久熬而成,不過沒有期望中的香濃羊味。牛方面有牛板腱及厚牛舌,牛舌爽口。青海老大大只,$58/客三只,肉質可以,抵食。既然來了燒肉酒場不妨點杯燒酌,$68/杯,檸檬燒酌及鮮橙燒酌,酒精度不高,我的檸檬燒酌看來充滿檸檬,混合了燒酌不酸不淡,味道獨特。服務態度竟然相當好,男店員非常值得加許,對每位客人皆非常熱誠地推介招牌,亦與客人混熟,令人感到輕鬆自在。這店除了自己燒肉之外,亦可以委托店員代燒,其實我覺得後者更合我意。

羊西冷

羊後膝

我愛吃羊,點了蒙古羊卷肉、羊後膝、羊西冷及羊湯烏冬。

羊後膝

我覺得唔騷,但羊肉味唔算好濃,西冷最嫩。
羊湯烏冬

羊湯以羊骨久熬而成,不過沒有期望中的香濃羊味。
牛板腱

厚牛舌

牛板腱

牛方面有牛板腱及厚牛舌,牛舌爽口。
青海老

青海老大大只,$58/客三只,肉質可以,抵食。

既然來了燒肉酒場不妨點杯燒酌,$68/杯,

蒙古羊卷肉
蒙古羊卷肉
2020-12-02
厚牛舌
2020-12-02 23 浏览
一聽個名就知道係燒燒烤烤,坐低食,問一問原來佢啱啱改咗style,之前係燒日本嘢嘅 ,呢次呢就改咗路線蒙古燒烤,羊肉係有分蒙古羊肉同埋紐西蘭嘅咁呢度兩樣都有, 原來呢個日式嘅蒙古燒烤,係百多年前日本人,去到蒙古,將蒙古燒烤嘅方法帶咗去北海道落地,而家跟住呢百幾年,就咁慢慢响日本流行,而家傳返到嚟香港添,咁我哋因為怕羊瑆味,所以就叫咗個紐西蘭嘅羊後膝, 老實講啦呢個羊膝就非常正抵食大件,我哋兩個人都幾經艱難先至搞得佢掂,好彩個侍應過嚟幫我哋手 燒烤,我哋先至有正嘢食落口,服務態度非常好呀,美食肉眼扒180g, 兩個人一人食四件你咪話,呢個份量都好厲害好彩都食得落,呢個扒真係,唔畀啲黃牛韓牛尊美,呢個肉眼扒都值得嘗試呀 。仲有伊比利亞梅頭瘦,非常好味又薄,加個羊湯烏冬,鮮甜好味,小小碗清清油膩。炸蠔喇, 酥炸即係酥炸 買脆內軟 喱味酥炸蠔冇叫錯 ,燒烤火煱點無得加杯啤酒,一凍一熱,味道啱啱好呀, 車海佬呢啲都係值得食竹,又嘗試嘅呢一餐我哋兩個人非常好味道,有意思。
呢個扒真係,唔畀啲黃牛韓牛尊美,呢個肉眼扒都值得嘗試呀 。
仲有伊比利亞梅頭瘦,非常好味又薄,
加個羊湯烏冬,鮮甜好味,
小小碗清清油膩。
炸蠔喇, 酥炸即係酥炸 買脆內軟
喱味酥炸蠔冇叫錯 ,燒烤火煱點無得加杯啤酒,

2020-12-02 12 浏览
近年為了減肥食少了肉類,突然心癢癢,上網找到一間專門燒肉店,位置又於銅鑼灣,非常方便,即晚就去食了。首先是椰菜絲沙律清清腸胃,椰菜切得好幼細,爽口清甜。螢光魷魚醃製過,味道梢鹹,佐酒一流。主菜燒肉來了,肉眼又厚又大件,不需任何調味,原汁原味!伊比利亞梅頭好好味,燒到油脂出晒,入口軟腍,肉味香濃。柚子雞腿肉夠特別,平平無奇的雞腿肉散發出柚子香。隨了燒肉還有其他主食。溫泉蛋肉燥飯味首不錯。蛋液滲入碎肉和飯內,有濕潤感,紫菜味濃香,配合得宜。終於食到多款燒肉,滿足!

首先是椰菜絲沙律清清腸胃,椰菜切得好幼細,爽口清甜。

螢光魷魚醃製過,味道梢鹹,佐酒一流。

主菜燒肉來了,肉眼又厚又大件,不需任何調味,原汁原味!

伊比利亞梅頭好好味,燒到油脂出晒,入口軟腍,肉味香濃。

柚子雞腿肉夠特別,平平無奇的雞腿肉散發出柚子香。

終於食到多款燒肉,滿足!

2020-12-01
3K
2020-12-01 18 浏览
友人亞娜係燒肉控,無肉不歡。今晚就帶她去食燒肉。有肉就要飲番杯酒配合。香橙燒酌幾特別。酒的濃度不是太高,可能有橙的中和。食燒肉前,點了些前菜。炸蠔漿衣夠薄,炸得不油膩,蠔味濃厚。椰菜絲沙律醒胃。燒肉有伊比利亞梅頭,肉眼,柚子雞腿肉和車海老。好喜歡伊比利亞梅頭,味濃之外,肉質軟熟。車海老好爽脆。伴菜是洋蔥,任食任叫,燒過後非常清甜。有酒伴美食,燒吓傾吓,呢種氣氛夠曬輕鬆,一日的忙碌,疲累一掃而空了。

友人亞娜係燒肉控,無肉不歡。
今晚就帶她去食燒肉。

食燒肉前,點了些前菜。

炸蠔漿衣夠薄,炸得不油膩,蠔味濃厚。

椰菜絲沙律醒胃。

燒肉有伊比利亞梅頭,肉眼,柚子雞腿肉和車海老。
好喜歡伊比利亞梅頭,味濃之外,肉質軟熟。
車海老好爽脆。

伴菜是洋蔥,任食任叫,燒過後非常清甜。

2020-12-01
2020-11-29 16 浏览
來到這間日式烤肉店,首先有三味將,燒汁是百搭,檸檬汁配海鮮或羊酥味,炒洋蔥配肉。開胃是椰菜絲加薯片,還有一點螢光魷魚, 冷盤凍凍的很新鮮,開胃菜的漿有點兒辣辣。燒窩來了,上面撒上很多洋蔥,洋蔥很甜,還可以無限添加。先叫了個車海老, 很大塊, 有我手掌那麼長,烤完後很爽口。個蝦頭仲要脆脆的, 有蝦漿。之後烤肉眼扒, 好好味, 自己控製火喉, 約七成熟, 比西餐廳煎牛扒好味多了。再來了個豬 伊比列亞梅頭, 個豬好味, 因為油脂較多, 燒到外脆內軟,口感竟然係似牛。最後試完豬,牛,海鮮, 就係店員推薦下試咗個羊, 因為燒羊有特別嘅技巧,店員幫我們燒,羊後膝廚師很貼心的把肉起好, 雖然我本人不太好羊, 但呢個羊完全無酥味, 很像街頭小吃烤羊肉串,但這個大方多了, 大大塊肉。個椰菜絲係有點油嘅時候,夾一著配肉吃, 即刻fresh 很多 。價錢小貴,但勝在這間店的烤爐很有趣,自己慢慢地烤,也別有一凡樂趣。

燒窩來了,上面撒上很多洋蔥,洋蔥很甜,還可以無限添加。