2020-11-29
2020年11月22日 星期日呢排心癢癢想食燒肉,所以就上網搵吓屋企附近邊度有燒肉店,最後就同老婆出咗嚟銅鑼灣既渣甸坊,喺內街裏面搵到一間新開既燒肉店餐廳除咗主打燒肉之外,仲有提供鐵板咖喱飯餐同午市鐵板餐,價錢都幾平民化,不過我哋今日目標當然係燒肉啦,於是好快就已經點左餐首先嚟到嘅有芝麻醬椰菜絲沙律,椰菜絲堆到成座山咁高,上面加上濃濃嘅芝麻醬,食落去好開胃,而且夠晒清新之後有螢光魷魚,我覺得好夠鹹香,如果用黎送酒應該一流,魷魚有鮮味之後有羊肉湯烏冬,一嚟嘅時候已經飲咗一啖湯,完全唔覺得有羶味,羊肉幾有咬口,同烏冬一齊食幾配合然後到主角陸續登場,先黎有伊比利亞梅頭豬肉,件梅頭都幾厚,好夠份量,同埋已經一早調好味,燒完之後仍然充滿肉汁同咬口呢一個係安格斯肉眼,可以睇得到紋理嘅分怖好平均,脂肪經過燒烤嘅時候油份已經出晒嚟所以食嘅時候唔會食到好多脂肪,加上蒙古燒烤嘅特點係燒烤盤底會有洋蔥墊住,而洋葱會吸收晒油份,所以當肉燒完之後放上去洋蔥上面,等一陣之後再食感覺會冇咁油膩,更加可以突出肉嘅味道至於呢一個大蝦都好新鮮,有少少蝦膏,燒完之後香味出晒嚟,蝦肉仍然好彈牙最驚喜係呢個羊後膝,店員好細心幫
最驚喜係呢個羊後膝,店員好細心幫我哋拆骨,再幫我哋燒埋,燒嘅時候已經好香,咬落去完全無羊羶味,仲唔太靭添,好想再encore
最後仲有埋炸蠔,炸得好香脆,裡面既蠔又唔腥,配埋沙律醬仲無咁油膩添
雖然埋單覺得有少少貴,不過好難得可以喺香港食到蒙古燒肉,係一個好特別嘅食物體驗