2017-03-22
餐廳嘅裝潢有啲回到秦朝嘅感覺,另外呢度竟然有做埋火鍋外賣,仲要送埋上門添,下次想喺屋企打邊爐又懶買餸嘅話可以試試。調味料足足有成九款,包括豉油,醋,麻醬,xo醬,腐乳醬,芫茜,蔥花,辣椒同埋一個蒜蓉汁,鍾意蒜頭嘅我都係覺得啲蒜頭要原粒食,個口先至夠臭。冬瓜檸檬沙冰,個味道有少少似台灣夜市入面嗰啲冬瓜茶,不過再隱隱咁樣滲出淡淡嘅檸檬味,冬瓜茶嘅甜,加上檸檬嘅微酸,實在令我開哂個胃,我覺得啲沙冰位嘅甜度啱啱好,沉底溶咗嗰啲冬瓜茶就略覺甜咗少少。湯底揀咗蜂巢豆腐白湯鍋,豬骨湯極度奶白,藥材泛於湯面,白湯入面仲有原條人參,夠哂滋補養顏,夾埋入哂味嘅蜂巢豆腐,我開始打邊爐之前已經忍唔住飲左三碗。極品安格斯肥牛,嘩,個賣相好靚啊,淨係個賣相都經已殺哂,旁邊個白色小碟仲有啲煙霧滲出嚟,真係充滿詩意,安格斯油脂豐富,油花分佈均勻,入口牛味濃郁,塊塊都好新鮮。美國桶蠔,隻隻都有成隻手板咁大,入口蠔味濃郁,唔駛點任何醬汁都得,單單食嗰份蠔味經已夠哂滿足。即炸三秒響鈴卷配甜酸醬,由於有個甜酸醬喺度嘅關係,我下意識將佢直接點個醬就擺入口,一入口脆卜卜之餘仲要係暖暖地㗎,讚。四寶餃餃拼盤,有水餃,雲吞,魚皮餃同
沙巴龍躉斑,呢個賣相都好精美,而且盡顯廚師刀工,將條魚片到咁靚,沙巴躉相當新鮮,口感嫩滑,細味彈牙。