2017-05-12 276 浏览
之前嘗試減肥,一直忍口,但越忍口心情越差,所以唔理啦一於食咗先算。難得可以食餐好嘅梗係揀我最鍾意嘅邊爐啦!呢間火鍋撚~想食好耐,但次次都book唔到位,今次朋友仔一早book定先有得食咋。一黎梗係要混下醬先啦,選擇都幾多。我哋叫咗個鴛鴦鍋,一邊係祖傳秘製麻辣鍋,另外一邊係蜂巢豆腐白湯鍋,有辣有唔辣任君選擇。因為第一次食,所以麻辣鍋叫咗小辣,但一上枱麻辣味撲鼻湧來,攪下個底又夠晒足料喎。仲有,原來餐廳逢星期一只要like佢哋Facebook就會送鴨血、蜂巢豆腐或者酸菜白肉,堅抵食!平時每份叫要$20一份架!蜂巢豆腐簡直係為麻辣火鍋而生的,兩者簡直係最好嘅配搭。蜂巢豆腐索汁力夠晒強,雖然本身冇乜味道,但係索晒湯入邊嘅精華已經天下無敵啦!我自己都唔知已經食咗幾多舊了,真係食豆腐都食飽。極品安格斯肥牛(小)因為得兩個人,叫個小肥牛過吓口癮先。一上枱靚到唔捨得食呀,配埋乾冰係側邊,煙霧離漫咁樣。除咗掛住嘅肥牛,下面仲有兩朵肥牛花,咁有心思,抵讚!除咗賣相得,口感味道都唔錯,烚幾烚,好快熟,入口夠腍,而且有牛味。響鈴響鈴係我每次打邊爐必點之物。今次呢個真係唔講得笑,叫做即炸3秒響鈴卷。上嘅時候仲配
一黎梗係要混下醬先啦,選擇都幾多。
響鈴
響鈴係我每次打邊爐必點之物。今次呢個真係唔講得笑,叫做即炸3秒響鈴卷。上嘅時候仲配埋甜酸醬,等你唔使烚即刻食。即食果然別有一番風味,響鈴卷夠晒鬆脆,因為即炸關係,唔會一陣油益味,而且唔會太硬,入口酥化。浸湯更加唔使講啦,浸夠3秒,索哂麻辣湯汁,你話好唔好味呀?
杞子龍眼菊花蜜
打邊爐又點可以冇啲潤喉飲品啊!呢個杞子龍眼菊花蜜夠晒足料,見到透明樽入邊啲材料就知佢夠滋潤啦!飲落唔太甜,味道夠晒清新,配麻辣火鍋一流呀!
2017-05-01
2017-05-12 15671 浏览
成日經過呢間火鍋撚都好多人,今次醒左,book定位先,即刻入即刻有得食!心大心細唔知食咩鍋好?鴛鴦鍋絕對幫到你!麻辣鍋做膽,另外再加一個白湯,fit晒!麻辣鍋入邊已經有鴨血,而蜂巢豆腐白湯入面當然有蜂巢豆腐啦,所以我哋就冇另外再加啦。麻辣味夠晒突出,小辣啱啱好,唔會太難搶曬食物嘅味道。另外不得不讚嘅係鴨血,吸晒湯汁,而且夠軟夠滑,好有台灣味道呀~本身點左竹笙,見佢寫住限量,點知真係賣晒。個Menu幅圖好吸引,大大隻,不過算啦,今次無緣,下次再食。點左個香菇貝鮑鮮滑,見蝦滑墨魚滑嗰啲成日都可以食到,呢個比較特別少見,就試吓先。口感堅係唔錯,冬菇夠香,貝鮑切粒夠彈有口感,比普通墨魚滑更勝一籌。今日唔係好想食牛,就叫咗個涮羊肉片。$88一份,估唔到份量都幾多喎。淥幾下就食得,羊肉比較薄切,而且羊味夠出,值得encore!來多個紅薯寬粉,個人覺得佢同麻辣鍋好夾。而且餐廳方面好細心,俾個兜仔你兜住黎淥,紅薯粉唔會咁易斷同埋痴底,可以成兜夾起拎嚟食。紅薯寬粉又係好吸湯,食埋成兜真係飽到上心口。最後竟然仲有甜品送,腐竹雞蛋糖水沙冰,認真夠晒特色。腐代雞蛋糖水煲完之後再雪起佢做成沙冰,食完麻辣火鍋再飲

最後竟然仲有甜品送,腐竹雞蛋糖水沙冰,認真夠晒特色。腐代雞蛋糖水煲完之後再雪起佢做成沙冰,食完麻辣火鍋再飲呢杯透心涼飲品,真係夠晒細心。
2017-05-09
2017-05-11 188 浏览
我相信很多香港人也滿喜歡吃火鍋 上星期就去了一間叫火鍋撚的餐廳 , 在旺角東火車站走過去大約十分鐘左右原來這間也有外帶服務喔! 你只要安在家中就可以點到新鮮火鍋配料! 這邊主打是中高級路線, 人流也滿多的 . 這邊居然有麻辣火鍋 , 可惜朋友不吃辣所以沒有點到.(當然可以加$30換成鴛鴦火鍋)那我們就點了酸菜鍋 , 裏面有酸菜 , 蕃茄, 紅薯粉 和 白肉片(豬肉)這邊的調味料要讚喔! 除了平時會用的醬油 , 辣, 蒜, 蔥等等之外 , 這裏還有蒜汁喔! 味道比起蒜泥還要香. (原來蒜汁是綠色的!)火鍋湯底裏面的配料可以加$20多要一份 . 其他湯底的配料一樣可以點 ! 我們就點鴨血和豆腐 , 這是冰豆腐唷!比平常的豆腐韌度比較高, 有一種像千層的感覺.而鴨血在外面確實少見 , 加上十分滑 , 也不容易散開.再來是干貝墨魚滑 ! 墨魚滑跟外面的都不一樣 , 好結實還有濃濃的干貝味道 ! 安格斯肥牛(小) 這個不算肥吧 ! 吃起來比較香牛肉本來的味道! 加上肥的地方平佈也平坦的, 吃起來不會韌.在香港食火鍋,生腸真的不是很常見所以就點了一上菜, 他們都弄得好美把它割開 像花一樣放在鍋上一
我相信很多香港人也滿喜歡吃火鍋
這邊主打是中高級路線, 人流也滿多的 .
這邊居然有麻辣火鍋 , 可惜朋友不吃辣所以沒有點到.
(當然可以加$30換成鴛鴦火鍋)

火鍋湯底裏面的配料可以加$20多要一份 .
其他湯底的配料一樣可以點 !
而鴨血在外面確實少見 , 加上十分滑 , 也不容易散開.
再來是干貝墨魚滑 ! 墨魚滑跟外面的都不一樣 , 好結實
還有濃濃的干貝味道 !
安格斯肥牛(小)
這個不算肥吧 ! 吃起來比較香牛肉本來的味道!
加上肥的地方平佈也平坦的, 吃起來不會韌.

在香港食火鍋,生腸真的不是很常見
所以就點了
一上菜, 他們都弄得好美
把它割開 像花一樣
放在鍋上一會兒便吃得
口感十分爽滑

響鈴 , 上次吃過像這樣的響鈴已是很多年前了
即叫即做 把腐皮炸得脆脆的 (好吃! )
放到鍋裏3秒鐘便可以吃
這樣子就來內脆外軟 , 這才是響鈴

這個是送的沙冰喝起來甜甜的
就像是豆漿的味道 ! 朋友問過後原來是腐竹雞蛋糖水
滿創新的。

2017-05-02
  • 響鈴
  • 腐竹雞蛋糖水
  • 干貝墨魚滑
2017-05-10 268 浏览
同朋友行左一日街,冇咩野想做就早早食晚餐哈哈未食過呢間鋪,而且個名好吸引眼球,於是好快就決定左試下本身冇咩期待,點知原來間鋪啲食物同設計都幾得意,好有新鮮感湯底﹕蜂巢豆腐白湯鍋同樣係見「蜂巢豆腐」個名好得意,未食過於是就揀左材料有蜂巢豆腐、人蔘、鴨血等等,乳白色湯底配上唔同顏色嘅食材,真係好靚好吸引加上一上湯底就聞到濃郁嘅人蔘御膳香氣,我地都被吸引即刻飲啖湯人蔘味濃郁,湯底香濃而唔會重口味,養身健康之餘又好飲蜂巢豆腐帶豆香味,豆腐厚實,口感好過癮五色丸丸拼盤五種顏色嘅丸丸,全部均一大小,色彩繽紛好可愛碟上有牌寫住「小心爆漿」,真係除左墨魚丸之外每款都有漿有2款丸丸未食過未見過,好新奇咬落去彈牙,好多汁爆出,口感唔錯極品安格斯肥牛(小)肥牛一排排列喺竹條上,其中兩卷卷成玫瑰,外貌特別而吸引份量充足,唔會太薄,肥瘦適中,爽口好味紅薯寬粉呢款紅薯粉特別彈牙煙韌,口感好得意有個撈仔可以自己煮,好好玩,仲可以用黎整埋其他食物添整體黎講,店員服務態度好,成日主動加湯同好有禮貌有好多調味料任揀,甜酸辣都有
同朋友行左一日街,冇咩野想做就早早食晚餐哈哈
未食過呢間鋪,而且個名好吸引眼球,於是好快就決定左試下
本身冇咩期待,點知原來間鋪啲食物同設計都幾得意,好有新鮮感

湯底﹕蜂巢豆腐白湯鍋
同樣係見「蜂巢豆腐」個名好得意,未食過於是就揀左

人蔘味濃郁,湯底香濃而唔會重口味,養身健康之餘又好飲

蜂巢豆腐帶豆香味,豆腐厚實,口感好過癮

五色丸丸拼盤
五種顏色嘅丸丸,全部均一大小,色彩繽紛好可愛

碟上有牌寫住「小心爆漿」,真係除左墨魚丸之外每款都有漿
有2款丸丸未食過未見過,好新奇
咬落去彈牙,好多汁爆出,口感唔錯

五色丸丸拼盆

極品安格斯肥牛(小)
肥牛一排排列喺竹條上,其中兩卷卷成玫瑰,外貌特別而吸引

份量充足,唔會太薄,肥瘦適中,爽口好味

紅薯寬粉
呢款紅薯粉特別彈牙煙韌,口感好得意

有個撈仔可以自己煮,好好玩,仲可以用黎整埋其他食物添

紅薯寬粉

整體黎講,店員服務態度好,成日主動加湯同好有禮貌

有好多調味料任揀,甜酸辣都有
2017-05-07
五色丸丸拼盆
2017-05-09 223 浏览
火鍋撚 , Sorry  , 我唔係講緊粗口,係撚手小菜個撚.即係拿手意思.上去火鍋撚食記得要BOOK枱吖!我地六點半就上到去都已經有三至四枱人 , 一到八點左右就已經滿晒人 .  我地得2個人 , 所以點的野都唔多 , 先黎個鍋底先 ! 一品酸菜菜白肉鍋 $98大大個鍋好香吖!滿滿的酸菜 ,仲有酸菜的香 , 好開胃 ! 鍋入面仲邊有少得白肉呢! 豬肉片切得好薄 , 煲得耐都唔會韌. 個底仲有啲紅薯粉係道 , 所以唔係叫左好多野都好夠飽.如果大家係星期一過黎仲抵吖 !因為逄星期一叫酸菜白肉鍋係可以免費任添酸菜白肉.而蜂巢豆腐鍋就可以任添蜂巢豆腐 , 如果想轉鴛鴦鍋都係加$30.坐低仲有好多醬汁給你任撈 先點左個鴨血 $20 同 蜂巢豆腐 $20.個鴨血好滑 ,一夾落去都保持住個韌度 , 唔容易散開 , 加上鴨血好補血, 女仔食好好架! 即炸三秒響鈴卷 (配甜酸醬) $48全晚至愛,如果我食得落一定會再Encore !!! 佢 一上嘅時候都專登放左個蜂仔提住你灼三秒就得 !免得你唔記得左!真 -真三秒!三秒就好拎起 !三秒之後點埋甜酸醬一齊食! 正! 出面少少冧 , 而入面就脆脆. 加上
一品酸菜菜白肉鍋 $98
一品菜白肉鍋

坐低仲有好多醬汁給你任撈

先點左個鴨血 $20 同 蜂巢豆腐 $20.
鴨血

蜂巢豆腐

即炸三秒響鈴卷 (配甜酸醬) $48
即炸三秒響鈴卷 (配甜酸醬)
全晚至愛,如果我食得落一定會再Encore !!! 佢 一上嘅時候都專登放左個蜂仔提住你灼三秒就得 !免得你唔記得左!真 -真三秒!三秒就好拎起 !三秒之後點埋甜酸醬一齊食! 正! 出面少少冧 , 而入面就脆脆. 加上醬一向都係開胃首選 ! 加上係香港唔多地方有得食到一啲咁脆的響鈴 , 真係好難得 , 平時果啲一定要係浸到冧晒先好食.

極品安格斯肥牛(小) $148

極品安格斯肥牛(小)
淨係賣相都已經加晒分 ,旁邊仲有朵花仔,入到鍋好忕就食得 ,入口一啲都唔韌,同平時的肥牛差得遠 !加上油脂分佈得好平均 ,入口就更滑. 本身好想試埋佢嘅手切肥牛 , 但真係食唔晒.

瑤柱干貝滑 $78
瑤柱干貝滑
這個夠特別 !係出真係無見過 ,超香的瑤柱味,比例用料十分足料!真好似成粒十瑤柱放左入口咁  ! 加上墨魚滑好結實, 真材實料 !

甜品 : 腐竹雞蛋沙冰 (附送)
腐竹雞蛋沙冰

超爽 !一開始上的時候已經好覯好有古色古鄉Feel , 飲落口第一口有啲怪 , 因為唔知咩味 , 嗒嗒下又好有豆漿香味 ,越飲越Fresh  , 一問之下原來係腐竹雞蛋味沙冰 ! 好Surprise !
生腸
2017-05-02
一品菜白肉鍋
鴨血
瑤柱干貝滑
腐竹雞蛋沙冰
2017-05-08 13341 浏览
想食台灣風味的火鍋, 不用次次飛去台灣才品嚐到.走進旺角染希街就可以找到一家.「火鍋撚」, 店舖名字用廣東話發音相當玩味, 名字令人過耳不忘.店內的裝潢古色古香, 充滿特色.店員會先奉上醬料架讓你自己調味, 這都是一些基本的醬料及配料.混醬後店員會提走醬料架., 不過有需要時可以要求再次取醬特別提一下, 平時火鍋店會提供蒜泥.不過這裡提俱的是蒜汁.而且味道是蒜泥的濃縮版,一匙的蒜汁大相等於兩匙的蒜泥,所以調味時要多加留意, 別落得太重手.朋友說「火鍋撚」的湯底真材實料, 所以選鴛鴦鍋才可以試到更多的湯底.選了一個不辣的一品酸菜白肉鍋和祖傳秘製麻辣鍋.湯底內的材料十分足夠, 酸菜白肉鍋內有大量酸菜、豬肉片、蕃茄及薯粉絲, 所以湯底鮮甜, 酸味十足.而麻辣鍋內有蜂巢豆腐及鴨血, 口感充滿彈性, 跟台灣吃到的差不多.四寶餃餃拼盤(水餃/ 雲吞/魚皮餃/韭菜餃-每款2隻)每款餃都是新鮮自家製, 粒粒都很飽滿.而我比較喜歡雲吞, 口感潤滑, 入口有彈性.蝦肉令雲吞夠爽口, 豬肉分量拿捏平衡,味道很好.另一樣配料是新鮮紫淮山, 也稱“紫人參”. 紫淮山有著很高的藥用價值,可以增加人體的抵抗力,降低
想食台灣風味的火鍋, 不用次次飛去台灣才品嚐到.
走進旺角染希街就可以找到一家.

店內的裝潢古色古香, 充滿特色.

混醬後店員會提走醬料架., 不過有需要時可以要求再次取醬

特別提一下, 平時火鍋店會提供蒜泥.不過這裡提俱的是蒜汁.

選了一個不辣的一品酸菜白肉鍋和祖傳秘製麻辣鍋.

四寶餃餃拼盤(水餃/ 雲吞/魚皮餃/韭菜餃-每款2隻)
每款餃都是新鮮自家製, 粒粒都很飽滿.

而我比較喜歡雲吞, 口感潤滑, 入口有彈性.

蝦肉令雲吞夠爽口, 豬肉分量拿捏平衡,味道很好.

另一樣配料是新鮮紫淮山, 也稱“紫人參”.

紫淮山有著很高的藥用價值,可以增加人體的抵抗力,降低血壓、血糖、抗衰益壽等, 又被人們稱做為“蔬菜之王”之美譽.

紫淮山的口感比白淮山更清甜爽脆, 是吃火鍋時一個不錯的蔬菜選擇.

重頭器是賣相十分討好的極品安格斯肥牛.

上枱時以竹架掛上牛肉的方式出場, 加上乾冰出煙的效果, 淨是賣相已經加分.

雪花不算多, 不過肉味香濃, 油脂適中,入口甘香, 不會太油太膩

稻庭烏冬是我每次也會點的火鍋了, 雖然會令人十分飽肚, 但當烏冬拌著火鍋湯汁一起吃的時候, 味道十分佳.

碌烏冬時, 會有個專屬的器皿裝住, 可以防止烏冬於鍋內四散游走, 這個設計十分貼心.

不用次次都需要進行海底撈月般, 來回撈好幾次才能把鍋內的烏冬統統撈起.

最後就是餐廳贈送的免費甜品, 就是豆漿沙冰.

裝住沙冰的杯子十分古色古香, 跟店內的裝潢如出一徹, 真的心思十足.
2017-04-23
  • 新鮮紫淮山
  • 四寶餃餃拼盤
2017-05-05 10403 浏览
被足料湯底吸引而來,我好像也是第一次來到如此古色古鄉的火鍋店,一檯一櫈都用上木製,跟旺角其他火鍋店顯得截然不同。抵擋不了蜂巢豆腐白湯鍋的魅力,即使它是在所有湯底中最貴,但看到餐牌寫著是豬骨湯+雞湯的混合,再加入牛乳使得湯底變成白色,所以我們還是躍躍欲試。還未將任何食材下鍋時我先嚐了口白湯,藥材味聞起較濃,不過入口就不覺甘苦;湯中有蜂巢豆腐及鴨紅,男友說鴨血挺滑的。即炸魚片頭 $48香噴噴的炸魚片頭,魚片頭一向比魚片更有口感,因為360度都有香脆的外皮包裹著,不過味道略嫌鹹了點。香菇貝鮑鮮滑 $68第一次食鮑魚滑,它比其他蝦膠/墨魚膠更鮮甜,而且當中加入的香菇令到這個鮮滑口感更煙韌。午餐肉菜甫餃 $58用午餐肉做餃子餡料也是第一次見,感覺很新鮮,由於午餐肉口感較腍,所以加入了較爽口的菜甫,不過由於午餐肉跟菜甫都是帶有鹹味的食物,所以我覺得以甜味的粟米取締菜甫應該會更好吧。極品安格斯肥牛 $148我們挑選的是價錢最平的安格斯肥牛,不過不要以為平野就冇好,我們將牛肉淥到7成熟,入口依然軟滑,牛味濃郁。五彩鮮蔬籃 $78人少少我就最鍾意叫菜籃,可以多些選擇,粟米超甜。美國桶蠔 $158打邊爐當
即炸魚片頭
極品安格斯肥牛
極品安格斯肥牛 $148
五彩鮮蔬籃
五彩鮮蔬籃 $78
人少少我就最鍾意叫菜籃,可以多些選擇,粟米超甜。
美國桶蠔
美國桶蠔 $158
打邊爐當然最少要叫一樣海鮮,這碟桶蠔隻隻都異常肥美,內裡無渣滑不溜口,就算你稍有不慎淥耐了,桶蠔都不會縮水變韌。

水蜜桃沙冰
水蜜桃沙冰 $78
一渣沙冰兩份飲已很足夠,桃味出眾之餘又不會易變暖,飲到尾都依然冰凍。
白果腐竹沙冰
最尾火鍋會送上白果腐竹沙冰作甜品,除了賣相討好外,入口亦非常清潤,感覺很特別。

除了一般的火鍋配料外,火鍋亦會花點心思創作午餐肉餃及白果腐竹沙冰等食物,偶爾試試不同的火鍋配料當開眼界吧。
香菇貝鮑鮮滑
午餐肉菜甫餃
極品安格斯肥牛
五彩鮮蔬籃
美國桶蠔
水蜜桃沙冰
白果腐竹沙冰
2017-05-03 280 浏览
第1,成餐飯好似蒸臉咁,又熱,第2,環境真係好逼,兩個人點咗野食連火鍋,張枱基本無乜位,阻手阻腳咁,第3,食物我點了安格牛,水晶奶王包,花膠,黑虫露墨魚滑,田雞,食材新鮮,不過我覺得味道同其他地方都差5多。第4,服務,因為張台真係好細,d服務員都好散力執台,都算隨叫隨到。總過評分就真係一般,可試可不試,或者係我無點到特別招牌菜,所以無乜驚喜。但成餐飯我無食得好舒服的感覺,因為蒸臉蒸咗1個幾鐘!
2017-05-03 5251 浏览
四月真係好忙,一於五月頭來個大解放😂今次同男友打邊爐!一嚟到呢間餐廳就好鍾意,無論係裝潢、食具等方面都走中國風,感到好寫意。味架方面,特別欣賞佢哋嘅蒜泥汁。同蒜蓉唔同,用蒜汁會更有蒜香。極有心思👍🏻👍🏻想補一補,就要一個養生白湯鍋($128)內有蜂巢豆腐、鴨血、龍眼、紅棗、白胡椒等。非常足料,味道鮮甜,帶胡椒香。落單時,睇唔到原來湯底已經有鴨血,好傻咁再叫再多一碟😂不個唔緊要,因為真係好好好食!爽脆得來又唔腥!不過兩個人就多咗少少😂蜂巢豆腐吸收了湯底的精華!有層次感,令人滿足!小心燙口呢。極品安格斯肥牛($148)牛肉幾厚身、份量都唔少。入口有嚼勁,充滿鮮味。脆鯇骨腩($58)必食!個人較喜歡骨腩多過鯇魚片,因為油脂比例較多,而且更加爽口,煮耐左都唔會老。皇帝菜$42好少火鍋店有得食!😍皇帝菜切成易入口嘅長度。嫩葉較多,所以一陣就食得。😋😋稻庭烏冬$48都是日本的烏冬,口感軟韌。特別要讚係,餐廳會俾你一個篩,咁樣啲烏冬就唔會走來走去啦😂!又一心思位👍🏻👍🏻最後餐廳會贈送腐竹雞蛋糖水沙冰!(呢個亦都係我來既原因😂😂😂)食完啲熱野,飲呢杯沙冰真係有透心涼的感覺啊!充滿腐竹嘅香味,又唔會太甜
四月真係好忙,一於五月頭來個大解放😂

今次同男友打邊爐!

想補一補,就要一個養生白湯鍋($128)

落單時,睇唔到原來湯底已經有鴨血,好傻咁再叫再多一碟😂

蜂巢豆腐吸收了湯底的精華!有層次感,令人滿足!小心燙口呢。

極品安格斯肥牛($148)
牛肉幾厚身、份量都唔少。
入口有嚼勁,充滿鮮味。

脆鯇骨腩($58)
必食!

皇帝菜$42

稻庭烏冬$48
都是日本的烏冬,口感軟韌。

食完啲熱野,飲呢杯沙冰真係有透心涼的感覺啊!充滿腐竹嘅香味,又唔會太甜,好好飲!

覺得呢間餐廳嘅價錢合理,侍應態度好好,仲會成日過嚟同你加湯,或者睇你有咩需要!👍🏻🙆🏻

所以成餐飯都食得好舒服😌😊
2017-05-02 2629 浏览
身在香港想吃台灣的「無老鍋」?不是沒有可能, 今天就去位於旺角染布房街的「火鍋撚」, 偷偷滿足了一下慾望.「火鍋撚」也不全然跟台式的「無老鍋」一樣, 只是形式接近.朋友都說到這裡一定要選鴛鴦鍋, 因為每款湯底都是餐廳精心熬製. 所以一次只選一款鍋太可惜了.挑了紅白兩款湯底, 紅湯是祖傳秘製麻辣鍋,  用上過10款中草藥又加入多款香料, 湯頭濃郁鮮味,也帶有糊辣的辛辣, 可以按自己接受辣的程度要求大、中、小辣.白湯是一品酸菜白肉鍋, 酸味極濃郁, 味道十分佳. 喜歡吃酸的朋友一定會很愛.鍋底配料也十分足料, 麻辣鍋內有鴨血和蜂巢豆腐.蜂巢豆腐不似平時食開的孔細大而口感粗嚡, 反而氣孔細而密, 同樣吸盡湯汁, 口感Q彈.鴨血口感柔韌, 咬落一樣QQ彈彈的, 不乏彈性,而且沒有腥味酸菜白肉鍋有大量酸菜及豬肉片,湯底鮮甜, 而且更加入了薯粉絲, 這是預料之外的. 薯粉煮耐了盡吸酸菜的味道, 十分好味道.火鍋料落足創意和心思, 這個手打黑松露墨魚滑, 外相沒有什麼特別.但口感卻十分彈牙, 味道鮮味, 就算落於麻辣鍋內, 吃的時候仍帶有濃濃的松露味道, 完全沒有被麻辣蓋過. 墨魚配黑松露有新鮮感之
身在香港想吃台灣的「無老鍋」?

火鍋撚」也不全然跟台式的「無老鍋」一樣, 只是形式接近.

鍋底配料也十分足料, 麻辣鍋內有鴨血和蜂巢豆腐.

但口感卻十分彈牙, 味道鮮味, 就算落於麻辣鍋內, 吃的時候仍帶有濃濃的松露味道, 完全沒有被麻辣蓋過. 墨魚配黑松露有新鮮感之後, 味道也是很夾.

其他配料也點了新鮮紫淮山和豆腐.
可說我見識少, 從沒有見過紫色淮山, 平時都是食白色的淮山. 紫淮山口感跟普遍白淮山相比, 多了一份清甜及更爽脆.

牛肉方面原本想選手切肥牛, 但想一見肥牛掛肉的真面目, 所以就選了極品安格斯肥牛.
先不要說味道, 單單是賣相已經是滿分.

安格斯肥牛雪花分佈平均, 入口牛肉味濃, 肉質軟稔, 更有牛的油脂甘香味.

最後就是餐廳送的甜品, 是晚是豆漿沙冰. 配合古色古香的杯子飲用, 又是另一番風味.

整體而言, 這樣高質素的火鍋店,位處平民的旺角區,實在難得.
2017-04-23
2017-04-29 274 浏览
火鍋癮起所以去火鍋燃。湯底揀咗素之滋潤湯鍋,想清清地得黎又潤(材料有蟲草花,淮山,蓮子,茨實,薏米,蜜棗,雪耳等),飲咗幾碗湯。叫咗細嘅本地手切肥牛,肥牛雪花紋靚,厚切有咬口,好味。蟹籽手打蝦丸,同魚皮餃,新鮮好味。超鍾意食腐竹嘅我地,又叫咗炸枝竹,同埋炸響鈴。炸枝竹都好滑,浸湯好入味;炸響鈴,有指示浸三秒已好夠,水晶奶皇包,自己第一次用火鍋方法食點心。竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,清熱解渴。甜品係腐竹糖水沙冰,幾特別。
火鍋癮起所以去火鍋燃。

叫咗細嘅本地手切肥牛,肥牛雪花紋靚,厚切有咬口,好味。

蟹籽手打蝦丸,同魚皮餃,新鮮好味。

水晶奶皇包,自己第一次用火鍋方法食點心。

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,清熱解渴。

甜品係腐竹糖水沙冰,幾特別。
經常打邊爐既我,幾乎每間都試過,朋友推介「火鍋撚」,啱哂我呢個火鍋達人,好彩有訂枱,因為好full。打邊爐d配醬一樣咁重要,呢到有好多選擇,啱哂我。叫咗個「媽媽滋補老火湯鍋」,叫咗個「媽媽滋補老火湯鍋」,打邊爐又想養顏,可以考慮呢個湯底。材料包括咗:淮山,杞子,圓肉,紅棗,蜜棗,陳皮,海底椰煲螺頭鷄。湯底好有煲出黎飲既老火湯feel,好濃郁好甜,果然好滋潤,雞肉好嫩滑,煮後軟身入味,我地飲咗幾碗同食埋d鷄肉幾轉,先捨得開始打邊爐。叫咗大嘅本地手切肥牛,肥牛一片一片整齊放係架上,有d整到玫瑰花咁,又有乾冰效果,賣相好得。肥牛厚身,有口感,牛味算濃。另外呢度竟然有鮮鷄件,勁!! 因其他地方通常係冰鮮雞。冬瓜檸檬沙冰,叫咗一楂,冬瓜拼檸檬原來咁夾,無諗過幾好飲。

打邊爐d配醬一樣咁重要,呢到有好多選擇,啱哂我。

另外呢度竟然有鮮鷄件,勁!! 因其他地方通常係冰鮮雞。

冬瓜檸檬沙冰,叫咗一楂,冬瓜拼檸檬原來咁夾,無諗過幾好飲。
媽媽滋補老火湯鍋
鮮鷄件
媽媽滋補老火湯鍋
鮮鷄件
2017-04-29 263 浏览
而家既火鍋,間間都花樣多多,無個特別湯底都好難吸引到人嚟,呢間主打台風,好多湯底都對我嚟講好新鮮。所以加咗$30叫鴛鴦湯底老火媽媽湯,係用半隻雞,加猴頭菇,枸杞,淮山,龍眼肉燉的,見佢咁老火湯,忍唔住未打邊爐都試試真味,火喉好夠,好出味,正過酒樓燉湯好多,呢度既待應反應好快,湯都未飲,見我地少左湯,就即刻加原湯,又唔駛加錢。之後打邊爐時加湯都好快。另一個是酸菜白肉湯,酸酸地醒胃極尚安格斯牛肉,半份$148,有煙咁掛住出嚟,賣相幾好。肉質好嫩,完全唔韌,又唔太肥,個湯底,平時我會勁用匙羹走油,今次一次都唔駛桂花蚌,新鮮,爽口。響鈴,剛炸好的,見佢有酸甜醬伴傍,應該預人可完全唔點湯食,果然好鬆脆,點埋個醬,好似食錦鹵雲吞咁,點湯都真係3秒,半霖半脆,加埋靚湯底,正!奶黃水晶飽,奶黃都幾好食,但佢水晶皮好薄,比較易爛,好在佢地有個特別籠放住滾,但都唔駛滾好耐。新鮮竹笙,餐牌寫每日限量,好大個傘既大竹笙,係吸湯既佳品魚卜,佔唔到咁多,有成十幾個,魚卜控必食驚喜既係原來有甜品送,白果腐竹糖水,用個古代酒杯裝住,睇得又好味。臨走發現,原來可以order takeaway 返屋企打邊爐,都諗得過,d

另一個是酸菜白肉湯,酸酸地醒胃

桂花蚌,新鮮,爽口。

新鮮竹笙,餐牌寫每日限量,好大個傘既大竹笙,係吸湯既佳品

魚卜,佔唔到咁多,有成十幾個,魚卜控必食

臨走發現,原來可以order takeaway 返屋企打邊爐,都諗得過,d湯底特別,自己點都整唔到啦!響鈴都唔會炸到。下次home gathering諗得過
  • 響鈴
  • 媽媽老火湯
2017-04-29 169 浏览
食火鍋竟然有粗口,真係幾得意,相信寫食評裏面都唔批啦!湯底都有好多唔同嘅選擇,因為今日阿媽喺度,就叫一個惱火靚湯嘅湯底,雖然我都覺得老火湯嘅湯底好奇怪。不過原來識落都幾有趣,而且落咗啲好補嘅材料,所以味道甜甜地。叫咗個安格斯牛肉, 見到佢嘅紋理都覺得好吸引,擺設都靚到不得之了。果然係口感同埋牛嘅香味都十足!因為我係牛魔王,所以食多一個食仔牛肉粒,要擺喺裏面大約7分鐘左右先可以食,啲肉質好鬆軟,給左湯底嘅香味,都幾好味。生根成大斗,打邊爐最啱,又香又健康。食到最後仲有個好創新嘅腐竹白果糖水沙冰,老闆果然係有新意,而且勁創新。如果來呢度食牛,都係一個幾唔錯嘅選擇,當然都要揀返自己想食嘅湯底(要同朋友夾下,因為每個湯底嘅特性都好唔同),如果唔係嘅話驚唔啱食嘅話就會浪費左個牛La!

火鍋竟然有粗口,真係幾得意,相信寫食評裏面都唔批啦!

生根成大斗,打邊爐最啱,又香又健康。

2017-04-25 1163 浏览
呢排好興台式火鍋,朋友之前介紹過呢間,話最正係湯底。地點好方便,旺角白布街附近,泉章居再行前兩條街就到,好大個中式門面,好易搵。環境唔算大,但精緻,有中式故典裝修。呢度醬料原來同平時有d唔同,特別的是蒜汁,不是蒜頭,同埋xo醬好食,多料同辛辣度剛好,好香。呢度好幾個湯底都出名,可惜朋友唔食麻辣,所以今次試清d既。貪心既我當然係鴛鴦湯底啦!湯底$98~118,以最貴的加$30就有鴛鴦湯底,抵! 蜂巢豆腐湯,他們上檯既時候俗稱白湯,原來唔止豆腐咁簡單,有新鮮人參,白豆蔻(聽聞係去濕的),杞子,原粒龍眼,仲有鴨血同大蔥。飲落似牛乳湯,但滾耐人參味慢慢開始出。另一個係媽媽老火湯,有鷄,豬展,猴頭菇,粟米,杞子,真係勁老火湯既味道,好清甜溫馴。建議飲左湯先打邊爐,呢個係亮點。呢度飲品都特色,原本想叫水蜜桃沙冰,但一jar抵d, 所以同朋友一齊飲西瓜汁,$74,但兩個人都飲左好多杯,而且好多西瓜肉,好新鮮,都推介,清熱!極尚安格斯牛肉,小的, $148,油花多,上檯排得好靚,掛起晒,又有卷到玫瑰花咁,仲有乾冰煙霧,一上檯排長十足肉質嫩,牛味香,一d都韌,鬆化! 我這個邊爐怪覓食咁多火鍋店,呢間算不
西瓜汁
肉質嫩,牛味香,一d都韌,鬆化! 我這個邊爐怪覓食咁多火鍋店,呢間算不錯。
極尚安格斯牛肉
桂花蚌,新鮮,爽口,一彎,變白就ok!

奶黃水晶飽,有埋摩登正方形點心籠,都好特色,仲有個特別既筲箕,無咁易爛。
奶黃水晶飽
最完美係送左個好好飲既白果腐竹沙冰,好新鮮既感覺,又下火。。
腐竹白果沙冰
整體都好食,湯底同牛肉特別突出,火鍋又有一選擇。