2017-03-08
最近聽朋友講有一間火鍋店個名超搞笑,叫做火鍋"手然",粗口都可以做店舖名?原來意思係解"手然"手小菜嘅"手然"!湯底好得意,麻辣又有,滋補養顏嘅都有,坊間都有好多麻辣湯,所以就揀咗一個老火湯,老火湯打邊爐好似好得意咁。媽媽滋補老火湯$118 成份有淮山、杞子、圓肉、猴頭菇、紅蘿蔔、粟米、紅棗、蜜棗、陳皮、海底椰煲螺頭雞。其實都幾豐富,真係搵到每樣都有啲。凍杞子龍眼菊花蜜$68杞子龍眼菊花好足料,沉係個底部,味道清甜而且唔似加糖水。紅薯寬粉$38每一條都好得意,扁平嘅外貌,吸晒湯底的精華,而且保留應有彈性,口感不錯。極品黑豚肉$98黑豚肉不嬲都係我哋嘅最愛,帶點甜香,而且肉質鮮嫩又滑,脂肪和瘦肉的比例亦不俗!手打雙重芝心丸$68賣相同平時食嘅芝心丸分別很大,主要是因為手打,所以外皮比較凹凸不平,裏面芝士味比普通的更加濃郁,而且外皮亦特別彈牙爽口。腐竹糖水沙冰(!)想不到竟然有附送的甜品,還要是沙冰,幸好我們沒有叫到沙冰類飲品。好清甜而且不膩,小清新。茶芥與醬油$10人頭,差裏沒有選擇但是可以無限任飲。將由除了豉油之外都有黑醋更加健康美味。
杞子龍眼菊花好足料,沉係個底部,味道清甜而且唔似加糖水。