3K
2014-11-28 841 浏览
工作關係行經柯士甸一帶, 肚餓了, 心想嘆番碗拉麵先, 就在幾步之隔有一間小店, 望入去是一排counter位, 大約十個坐位己坐了八人. 在門口有一電視机介紹點樣煮拉麵, 睇嚟好似好專業, 於是入去試試.點了醬油豬骨湯底, 端來時微微的黑椒味, 原來是燒製叉燒時灑上黑椒另肉味更出, 果然肉質和肉味都好好, 肥脂部份少亦香口.  係櫃枱前店主貼了張温馨提示, 試完頭啖湯之後再加點特製鱼油即時提升鱼介味道. 當然跟指示, 喝了頭啖湯, 好濃的湯底, 店員解說是每天用豬背脊, 豬手等等淆製+個鐘.  再跟提示加入特製魚油, 那湯的味道起了變化, 更有層次.  麵質亦彈牙.那生熟疍我非常欣賞, 恰到好處.  小店經營一定要保持品質, 希望往後keep著呀!
2014-11-27
1K
上星期去看燈飾前來到尖沙咀食晚餐本來想要食韓國料理的,但最後選了食拉麵因為我又作感冒了!!店內空間不大,大概只有十多個左右當日人座得比較多,我也不好意思拍照menu.簡簡單單可選好自己要的拉麵口味.麵的大小或是要加其它的配料不過第一次吃我倒很想試試鹽味豬骨拉麵桌面上調味料一樣也不少生蒜是我們在吃拉麵很愛加的一味❤也有綠茶提供,不過是冷的..我比較愛喝熱的茶啦XD鹽味拉麵的湯頭是淡黃色拉麵上頭的叉燒瘦的部分較多.不過其實是很嫩.口感很好!叉燒肉有點甜甜的肉汁.而且沒有腥味.很好吃,不過只有一片,不夠過癮塘心蛋,也有流心效果,不錯這湯頭真的好濃好濃,雖然有點鹹.但還是會忍不住想要再來一口如果湯頭再熱一點會更好呢麵的部份我選了我最愛的細麵條.口味上來說較為清爽男友選的醬油豬骨拉麵湯底的部分是順口溫潤的豚骨口味不過倒也不沒到令人驚讚的程度.屬於較基本的湯底而他就選了是比較粗的麵條不過他就覺得較沒特色.不是特別彈Q不過麵份量不多下次如果再去的話一定要加底XD
上星期去看燈飾前來到尖沙咀食晚餐

本來想要食韓國料理的,但最後選了食拉麵

因為我又作感冒了!!
店內空間不大,大概只有十多個左右

當日人座得比較多,我也不好意思拍照

menu.簡簡單單

可選好自己要的拉麵口味.麵的大小或是要加其它的配料
不過第一次吃我倒很想試試鹽味豬骨拉麵

桌面上調味料一樣也不少

生蒜是我們在吃拉麵很愛加的一味❤

也有綠茶提供,不過是冷的..我比較愛喝熱的茶啦XD
鹽味拉麵的湯頭是淡黃色

拉麵上頭的叉燒瘦的部分較多.不過其實是很嫩.口感很好!

塘心蛋,也有流心效果,不錯
鹽味豬骨拉麵
這湯頭真的好濃好濃,雖然有點鹹.但還是會忍不住想要再來一口

如果湯頭再熱一點會更好呢

不過麵份量不多

下次如果再去的話一定要加底XD

2014-11-18
2014-11-20 552 浏览
處理了事情,肚子餓了,心想食點麵,便和家人到處找找,行經這間外表不太顯眼又帶點細細間的日本式麵店所吸引,意下好味在隱藏的心態在外面看,一位服務員打開門問道有興趣嘛。高舉兩隻手指,她優雅的點一點頭,便進去了。地方長方形,一排對著煮食的座位,一邊看師傅處理,一邊食,開放式,日本式裝修不是大濃,閃閃身入到裡面坐下,齊齊整整的放好各樣的用具,放下背包等等,服務員看著我們拿起點麵紙便隨之介紹。看在單中,獨孤一味,豬骨湯麵,上面加塊豬肉,麵分了三樣,湯分濃中淡,再加幾樣特色日本小食,就這樣而矣。餓了不理,就點了中濃湯,粗身麵,要硬身,加多客餃子,就是。和家人看看環境,一會兒,兩碗麵已放到面前,熱氣蒸上,鼻腔感受到濃濃的豬骨味,肚餓加上這一下,心感快樂,隨之起筷!清濃的湯,加上已要求的麵質,情況配合到預期的效果,有咬口,滑滑的,口感使我滿意,唯獨食到尾覺葱油多點了,有點肥。價錢78蚊也是可以,數上和大型的日本麵廣場相比,反而這間的獨孤一味有點而比大的下來。下次,也會再來。
餓了不理,就點了中濃湯,粗身麵,要硬身,加多客餃子,就是。
下次,也會再來。
2014-11-18 657 浏览
路經見到間拉麵小店,格局類似同日本街上小店幾得意,香港少有,叫左個德川醬油豬骨湯底拉麵本身包一塊肉及兩塊紫菜,另再加配料唐心旦,麵質同湯底都很好,麵彈牙口感好,湯底濃,夠正宗真材實料而塊肉就一般,但真係好細碗,下次可以加底都無防…,雖然係小店,不過係份量少價格也比其他拉麵店偏貴
,湯底濃,夠正宗真材實料
醬油豬骨湯拉麵
2014-11-18
醬油豬骨湯拉麵
早前喺朋友嘅飲食情報得知尖沙咀嘅「AGURA 東京ラーメン」變左做「武士拉麵」。心諗已經再冇機會食番嗰碗超濃厚豬骨湯拉麵...但係見到網上唔少人都對「武士拉麵」給予好評。所以身為拉麵迷嘅小弟喺上星期就去拜見依位「武士」!!!以下將會介紹店家其中兩款口味較為特別嘅拉麵:《季節限定拉麵》---「熊本豬軟骨拉麵」據店家主理人Sam師傅講每一季佢都會出一款新口味嘅系列~~~豬軟骨方面: 豬軟骨大大塊!!! 咬落去非常淋且入味~~~好好食!!!相信店家用左好多時間黎炆豬軟骨同醬汁,佳作!!!味玉方面: 流心處理算係小弟食過咁多間之中較為滿意嘅一間~不過蛋身味道就比較淡...麵條方面: 小弟揀左「幼麵」。硬度揀左「硬」。要讚一讚店方採用嘅麵條~因為啲麵條入口有好重嘅蛋香,味道層次提升!而且麵條硬得黎有靭度...食落去啲麵條有「噍頭」! 令食惑豐富左~掛湯能力出色! 食每口麵都可以品嚐到濃厚嘅豬骨湯味!依隻麵條嘅質感應該係小弟食過咁多間之中比較上乘嘅一間~湯底方面: 用上90%豬骨、10%水嘅比例而成。濃度無可挑剔!至啱鍾意濃味嘅朋友!湯底雖然濃厚,但唔太咸...而且飲落去相當順口~湯底表現滿意!!
以下將會介紹店家其中兩款口味較為特別嘅拉麵:
《季節限定拉麵》---熊本豬軟骨拉麵
《季節限定拉麵》---「熊本豬軟骨拉麵」
相信店家用左好多時間黎炆豬軟骨同醬汁,佳作!!!
味玉方面: 流心處理算係小弟食過咁多間之中較為滿意嘅一間~
不過蛋身味道就比較淡...
麵條方面: 小弟揀左「幼麵」。硬度揀左「硬」。
掛湯能力出色! 食每口麵都可以品嚐到濃厚嘅豬骨湯味!
依隻麵條嘅質感應該係小弟食過咁多間之中比較上乘嘅一間~
湯底方面: 用上90%豬骨、10%水嘅比例而成。
濃度無可挑剔!至啱鍾意濃味嘅朋友!
湯底雖然濃厚,但唔太咸...而且飲落去相當順口~
湯底表現滿意!!!
《武士店長特選拉麵》---「柚子芥末醬沾麵」
《武士店長特選拉麵》---「柚子芥末醬沾麵」
據店家主理人Sam師傅講每三個月就會更換一款口味嘅沾麵系列。

賣相方面: 比起有湯拉麵...小弟會更加留意沾麵嘅賣相。
因為一個好嘅賣相就反映左師傅用心烹調嘅程度!
我都幾鍾意將麵條捲起疊高依種做法...睇起黎會美觀啲~
而其他配料都排得好整齊~感覺唔錯!
叉燒方面: 叉燒屬日本出品。採用左「肩肉」部份。
日本貨確實係唔同...肉味重~
肉質唔錯~唔會夾上黎就散開一節節...
醬汁浸過嘅厚切叉燒有輕微燒過,咬感好滿足~叉燒表面落左黑胡椒...惹味!
不過只得一塊叉燒實在係唔夠侯...建議增加到兩塊。
(P.S:本身係得一塊叉燒...上圖嘅第二塊係另外加錢。)
麵條方面: 小弟揀左「粗麵」。硬度揀左「普通」。
揀粗麵係因為用粗麵沾嗰湯嘅話...範圍大左,掛到嘅汁就會自然多左,食落口嘅滿足感會比幼麵好~
硬度揀普通係因為沾麵本身已經係湯同麵分上...所以唔怕出現麵會浸淋嘅情況。
麵條用筷子夾起冇多餘水份...證明篩水動作做足~因為麵條乾爽先可以沾到嗰湯嘅真正味道,相反會破壞個湯底...
至於粗麵嘅質素同幼麵差唔多,掛湯能力依然出色!
湯底方面: 「柚子芥末醬」口味相信暫時係全港獨有!!!
一開始Sam師傅叫小弟估下個湯底係咩...
第一啖飲落去嗰陣真係有種好奇妙嘅感覺~估唔到呀!
原來嗰種清爽感係柚子,而嗰陣辣味就係芥末~
兩者比例估計係7:3。始終芥末醬味重啲...
芥末醬嘅辣味係在下依啲唔太食辣嘅人都接受到嘅程度,柚子嘅微微酸味亦稍為平衡左嗰辣味~
兩種味道出奇地夾!感覺好過隱~令人一食再食!
不過唯一美中不足係沾麵嘅湯底會好快凍...食到最後1/3嘅時候湯底半溫狀態,熱度唔夠持久...

整結: 「熊本豬軟骨拉麵」嘅豬骨湯底嘅濃度已經完勝一切!
而且$88嘅價錢可以享受到一塊又大又好味嘅豬軟骨...
小弟覺得已經係交足功課!

「柚子芥末醬沾麵」口味創新...論新鮮感一定係第一!
從未冇諗過柚子同芥末醬夾出黎嘅可以咁有驚喜~
試過一次已經對依個湯底好深刻~
$108可以試到個咁獨特嘅沾麵...小弟覺得值得!
《武士店長特選拉麵》絕對係店家嘅「殺手澗」!!!
額外資訊: 上圖所見嘅依支「拉麵胡椒」其實喺日本嗰邊已然出左好耐...
係近依幾月俾人發現加少少落去湯底度...味道會有所提升!
依家喺日本嘅拉麵店已經開始廣泛使用~

後記: 首先係餐牌。用戰國各有名嘅武士黎做選擇的確有趣~
《季節限定拉麵》同《武士店長特選拉麵》係咩唔會張貼出黎...小弟覺得依個做法唔錯~起碼可以保持神秘感同期待度。

服務方面,店員會主動招呼客人~而Sam師傅亦會好有禮貌咁不時問客人「味道點呀?」之類嘅問題同意見。
Sam師傅主動去同客人交流~依樣野真係要俾個讚! 因為好少舖頭會做得到...

同Sam師傅交談中,知道左佢之前曾經喺日本嘅拉麵店工作過。難怪佢咁清楚日本拉麵界嘅情況...
小弟都喺Sam師傅身上收集到一啲唔錯嘅拉麵情報~
其中一樣就係依家日本拉麵店係用咩方法去保持沾麵湯底熱度嘅情報,嗰解決方法都幾出乎意料~
而依個解決方法Sam師傅都係喺隨後日子使用。至於嗰解決方法係咩就唔講住...等大家自己去體驗一下~
小弟下次幫襯都會去試下嗰解決方法同感受下嗰效果係如何~

不過小弟就最欣賞嘅態度!Sam師傅講過唔可以一成不變...依個正正係一個廚師需求嘅態度!
就以《季節限定拉麵》同《武士店長特選拉麵》嘅款式定期改變同埋追求令味道提升嘅辦法就睇到Sam師傅嘅認真態度!

「熊本豬軟骨拉麵」同「柚子芥末醬沾麵」嘅推廣期會喺依兩、三個月之內完結。
黎緊嘅新款式...小弟真係好期待呀!!!
希望Sam師傅繼續進歩!帶更多新口味俾大家~~~!!!
题外话/补充资料: 12月《季節限定拉麵》嘅款式為「咖哩海鮮拉麵」。 1月《武士店長特選拉麵》嘅款式為「蟹湯沾麵」。
2014-11-04
2014-11-01 551 浏览
作為依個美食敢死隊嘅成員,一向只會不停試新嘢,甚少返轉頭再食。不過今日喺尖咀做完嘢,真喺好想食返依到嘅極濃湯拉麵,無嚟一排,真係改變咗好多。聽返老闆 Sam 哥講,佢哋嚟緊將推出日本全國各地嘅特產拉麵,而第一砲就喺依碗《季節限定熊本豬軟骨拉麵》!熊本拉麵特色喺濃郁豬骨湯底,而且專注做豬軟骨。咁我緊喺乜都要試吓啦!嘩,真喺超好食,麵底比上次嚟時更有進步,真喺食到好濃嘅蛋香,而且湯底超濃郁,擺耐咗真係會起膠!喺有圖有真相!最正喺超大塊豬軟骨,當中嘅軟骨仲紋到軟淋淋,入口即熔,出面嘅連鎖真喺食唔到。老闆 Sam 哥仲親自招呼每位客人,詢問吓佢哋嘅意見同反應,乘機介紹吓佢哋自己嘅特色嘢,真喺超有心同體會到佢自己武士道精神!總括嚟講,真喺超正!食過依到嘅拉麵, 唔可以唔返轉頭再食,而且仲食唔返轉頭。

2014-10-27 466 浏览
  對於日式料理,我從來只鍾情刺身。早前朋友就和我談到,其實日式食品的種類繁多,有機會可以多點嘗試不同的類別。  今次恰好就嘗試日式拉麵。雖然只是小小的店子,但是吃過後,我只感到,這就是一絲不苟的最佳演繹。  環境方面,舖子不大,一排的座位,可以看得見師傅的煮食。勝在夠簡約和整潔。讓人有一種小確幸的清新。  我點了一碗鹽味豬骨拉麵,湯底麵質麵的粗幼都選勾選普通一項,配蔥花和紫菜。  不一會,麵就來了,賣相很好。都說湯底是湯底是一碗麵的靈魂,湯底有濃濃的豬骨湯味,非常濃稠,還有點膠膠的感覺,可想而知,絕不偷功減料,聽說這家店子的湯底是以七十斤豬骨熬製而成,甚至不加自來水,並有特定的濾水器。  麵質方面,軟稔適中,份量不少。溏心蛋的蛋黃有點流心,是直接從日本運送過來的;個人對日式叉燒的要求不高,而且一向很怕叉燒的肥肉,但這碗湯裏的叉燒不肥,滲了湯之後沾了豬骨湯的味道,讓我吃得很放心。  連調味料都有學問,調味架上的蒜泥,不是普通的蒜泥,它是加進了魚肉,拌成了泥狀,麵吃到一半,加進了一點,整碗麵頓時變成了另一種味道,加進了鮮味;而日式胡椒粉是外邊難以吃到的,所以儘管我不太喜歡加進太多調味料,

連調味料都有學問,調味架上的蒜泥,不是普通的蒜泥,它是加進了魚肉,拌成了泥狀,麵吃到一半,加進了一點,整碗麵頓時變成了另一種味道,加進了鮮味;而日式胡椒粉是外邊難以吃到的,所以儘管我不太喜歡加進太多調味料,都灑了一點點,因為難得一試。

這一碗拉麵讓我感到非常滿意,連麵配料帶湯都吃掉了。最使我欣賞的是,店家對食材十分講究和認真,製作也絕不馬虎,師傅真的很用心,而且很關心食客的要求,務求做到精益求精和盡善盡美。

有機會的話一定會再來,下次我會想試蕃茄豬骨湯式拉麵。

武士們,要加油啊。下次見。

不加自來水,因為有氟,影響味道,因此有特定的濾水器,七十斤的豬骨,加上魚
減低豬油
濃度
量度器
濃度不好寧願不要
叉燒五小時,又用火槍把多餘的油份燒出來。
調味料
2014-10-27
2014-10-26 352 浏览
在尖沙咀韓國街附近的柯士甸路上,有位來自日本的武士,與附近的一眾韓國菜對手競爭著。說的是這間名為武士拉麵的日式拉麵店,供應的是熱潮仍依舊的日式拉麵。店子的地方並不大,只有約十個向著廚房的座位,背後的牆上有掛衣架方便食客把外套掛起,跟日本當地的小麵店一樣。這天到來的時候正好仍有空位,所以剛進入店內不用等位便可立刻坐下。拉麵的選擇並不多,其中各款湯麵的湯底都是用上豬骨湯作膽,再加上不同的醬油或者味噌等調味而成,另外亦有一款店長特選的沾麵供食客選擇。剛好我坐的位置是對著廚房一直在滾著的豬骨湯底,看到這鍋奶白色的豬骨湯底,和湯鍋內的大量豬骨,未開始吃已可想像到湯底的濃郁。在店內坐了一會兒仍未想到想吃什麼,店主跟主廚Sam看見我的猶疑便問我有什麼想吃。由於是第一次到訪此店,所以心裡沒有特訂想吃的拉麵,於是便提議由他介紹,而味道和麵條的硬度亦由他替我作主。最後送上來的是這碗店方的招牌德川將軍拉麵,這碗麵是用上醬油豬骨湯作湯底,配上幼麵、叉燒一片、溏心蛋一隻及兩片紫菜,配菜不算多,但簡單得來亦看得出店方想食客專注於湯底及拉麵本身。拍過照片後第一件事便是先喝一口湯底,醬油豬骨湯底面層浮著一層調味油,作

德川將軍拉麵

拍過照片後第一件事便是先喝一口湯底,醬油豬骨湯底面層浮著一層調味油,作用是為了湯低保溫,亦增加了湯的香氣。只是拍照的一段短時間,湯的面層已結起了一層薄薄的膜,加上湯底入口有著很濃的豬骨味,可見內裡充滿著豬骨被煲出來的膠質和骨膠原,令這湯底喝完十分有黏口的感覺。除了濃郁的豬骨味,這個醬油豬骨湯底亦帶著醬油的香味,令到這湯喝起來多一種層次。
德川將軍拉麵
這隻切半的溏心蛋正正是我喜愛的生熟程度,蛋黃流心而外層接近蛋黃的蛋白亦有一點點流質,加上醬油味亦能進入到蛋白內,單單是這隻溏心蛋已經十分好吃。
德川將軍拉麵
這碗湯麵只有一片叉燒,店主說這片叉燒是來自日本的,豬肉本身是偏瘦一點的帶有肉味,上檯前用火槍燒過叉燒的表面,所以入口會香口一點。始終叉燒不是這碗麵的主角,所以這片叉燒收貨了。
德川將軍拉麵
這碗麵用上的是幼身的拉麵,點菜單上亦有粗麵的選擇。由於這碗麵我交給了店主作主,所以我並沒有選擇到麵身的軟硬程度,送上來的麵身比一般的偏硬一點,個人來說我喜愛再硬一點的程度,但這拉麵也不差。麵條的掛湯能力不錯,每口麵吃來也掛著不少的湯汁,豐富了入口的味道。麵條的處理也不錯,入口沒有鹼味,而我從座位內看到主廚每次煮好麵條後都做足除水的工夫才把麵條放入碗內。
檯面上還放有一些調味料如蒜蓉、醃菜、胡椒粉和一支特製魚油,供食客自行調較自己喜愛的味道。不過我個人喜愛吃原味一點,所以只在吃到中途的時間加了一點魚油來試試。在加入特製魚油之後,這個豬骨湯的味道又提升了一點,入口多了一點鮮味,令到這碗麵帶來了一種新感覺。

最後,吃完這碗麵喝了杯店方檯面上的綠茶後,口腔內仍有一點點黏黏的感覺,這個足料的豬骨湯底果然膠質十足,把豬骨的精華都煲到湯裡頭了。
2014-10-25
午餐
2014-09-17 730 浏览
武士拉麵,值得再食 星期六同男朋友一齊去尖咀行街,行得有D肚餓又想食拉麵,睇Openrice 見都幾新未試過就試下食啦!門口出面其實唔講都真係唔覺有間鋪頭係到,因為得塊白色武士巾掛係玻璃門,門口好窄好細,好容易錯過。唔認真望都未必留意到間鋪。入到店內,幾位廚師同1位侍應都有用日語歡迎我地!鋪頭比較細,得幾個位,入到去岩岩好有2個位,如果唔係我諗要等位。點餐方面,有張點餐紙自己選擇自己鍾意食既味道同拉麵喜好。每位客人跟一張紙。有幾款拉麵而我地就分別叫左織田將軍拉麵同德川將軍拉麵!店門有武士公仔,唔知大家對呢兩位將軍既歷史又熟唔熟識呢?以前都睇過日本史同日本動畫,知道呢兩位都係好出名厲害既日本戰國人物。好奇食完呢個麵之後,搵左D有關呢兩位將軍既故事,織田將軍有個綽號叫做第六天魔王,有無人又知點解呢?拉麵湯底,湯都幾香濃但唔算膩,幾好飲既湯底。大家可以自己選擇口味。麵身方面可以選自己鍾意食既軟硬度。仲可以加配菜添,溫泉蛋係玻璃碗仔另上。溫泉蛋配菜價錢為$10。蛋面上有香蔥係面,因為唔係我食,所以都唔知味道係點,但係男朋友話,都幾有蛋味 ,(不要打我XDD)食完之後,大廚(啡色頭髮
武士拉麵,值得再食

入到店內,幾位廚師同1位侍應都有用日語歡迎我地!

有幾款拉麵而我地就分別叫左織田將軍拉麵同德川將軍拉麵!
店門有武士公仔,唔知大家對呢兩位將軍既歷史又熟唔熟識呢?
好奇食完呢個麵之後,搵左D有關呢兩位將軍既故事,
織田將軍有個綽號叫做第六天魔王,有無人又知點解呢?

麵身方面可以選自己鍾意食既軟硬度。
,(不要打我XDD)

食完之後,大廚(啡色頭髮?)仲問我地好唔好食,都幾好服務同幾NICE。

內在環境方面,好似坐到既客人唔算太多,因為都幾似日本個D細型拉麵鋪,
拉麵師傅同客人可以近距離接觸,可以睇到師傅整拉麵既過程。

除左地方比較細左小小之外,食物質素環境同服務都幾好唔錯,價錢亦都合理,值得再食。
我地一人一碗麵,加隻溫泉蛋,加埋都係$166,份量對大食既女仔我都岩岩好

因為拉麵價錢真係好食小小都好貴,所以我覺得呢到價錢都幾合理:)

張收據亦好特別,一早比左你寫埋價錢仲寫埋’$200'同'找錢$34',方便客人找續。
有好多配料比你選擇,仲可以任飲茶
好味:)
2014-09-13
2014-09-10 870 浏览
序:食君尋的第一篇食評,襯上同是剛出生的武士。之前已經聽過Agura嘅大名而且一直都好希望有幸一試記得之前大概在7月中嘅時候專程走到Agura嘅店一睹風彩但可惜的是,Agura已經結業,只好與友人到附近的RAMEN CHAMPION「頂檔」有閒就會不停嘗試新的拉麵店的我經過OPENRICE一番瀏覽發現現時的武士拉麵原來是之前Agura的主廚主理那當然要找個機會試一試我七點放工後,家人又在中秋假期去了一連多日的旅行漫無目的的我突然記起這一位武士聽過以前Aguru嘅排隊情況的我當然第一時間致電詢問情況店員小姐亦有禮地指出店舖位置及叫我放心過來用餐 其實早已知道地址,但又不忍打斷對方的熱情指示 到達後,見到只有一位客人用餐真是非常訝異以前的Agura的名氣應該不會這樣我二話不說見到有我最愛吃的蕃茄的湯底 便選擇了 足利將軍拉麵 $88第一口,當然先試湯底我即時想起另外一間日式拉麵店之前推出過的蕃茄豚骨的拉麵他們標榜是日本的話題拉麵可惜的是...湯底失去了平衡 相反,這位 足利將軍 真正做到平衡豬骨與蕃茄的味道不會過份搶過另一邊很難得地兩種味道同樣的香濃如像一位拿著兩把刀的武士揮舞雙刀
序:食君尋的第一篇食評,襯上同是剛出生的武士。

之前已經聽過Agura嘅大名
而且一直都好希望有幸一試
記得之前大概在7月中嘅時候專程走到Agura嘅店一睹風彩

有閒就會不停嘗試新的拉麵店的我
經過OPENRICE一番瀏覽
發現現時的武士拉麵原來是之前Agura的主廚主理
那當然要找個機會試一試

我七點放工後,家人又在中秋假期去了一連多日的旅行
漫無目的的我突然記起這一位武士
聽過以前Aguru嘅排隊情況的我當然第一時間致電詢問情況
店員小姐亦有禮地指出店舖位置及叫我放心過來用餐

其實早已知道地址,但又不忍打斷對方的熱情指示

到達後,見到只有一位客人用餐
真是非常訝異
以前的Agura的名氣應該不會這樣

我二話不說
見到有我最愛吃的蕃茄的湯底

便選擇了 足利將軍拉麵 $88
足利將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)

第一口,當然先試湯底
我即時想起另外一間日式拉麵店
之前推出過的蕃茄豚骨的拉麵
他們標榜是日本的話題拉麵
可惜的是...湯底失去了平衡

相反,這位 足利將軍 真正做到平衡
豬骨與蕃茄的味道不會過份搶過另一邊
很難得地兩種味道同樣的香濃
如像一位拿著兩把刀的武士
揮舞雙刀流

叉燒亦毫不馬虎
不會把切出來的叉燒直接放上拉麵
而是把叉燒再經過一輪加工
都把油份逼出,而且香口
是看得出的用心

用餐後,我見未有其他客人
當然會跟主理人 SAM 談談各種的拉麵
原來有一個限定的拉麵每1,4,7,10月會有更變
現時的是冷麵,天氣還熱
一份清涼的冷麵真是非常合適
離開時,我更答應 SAM 月底前必定會再度光臨。

今次吃得衝忙
下次必定會更詳細問問 SAM 店內的各種各樣
题外话/补充资料: 店舖可能因地理位置而人流不多 但覺得如此質素 假以時日必定能吸引更多人流 整體評分:4.5/5 價錢合理,環境企理
2014-09-09
足利將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)
2014-08-13 802 浏览
前日行過依間位於尖咀嘅拉麵小店,門口寫住「湯底稍有瑕疵,未能提供午市」!心諗:咩料呀?今日特登再嚟,睇吓究竟發生咩事!同老闆兼主廚嘅 Sam 傾咗幾句,原來佢哋對湯底嘅要求極高,稍有少少瑕疵 ,都成煲倒咗佢。心諗:雖然真喺哂料,但製作真喺超認真!老闆兼主廚嘅 Sam 原來喺日本學咗幾年師,對拉麵嘅製作,非常執著同認真,一定要堅持傳統嘅做法,而且樣樣都好細緻講究!完全體會佢自己武士道嘅精神:堅持、認真、專注!原來武士拉麵每日限定只有一百碗,賣完就收工!唔會為賺錢,亂咁製作唔合格嘅出品!依種精神同理念真喺值得尊敬!做拉麵,湯底喺最重要!依間小店好細心同執著,由源頭開始煲湯嘅水,都經過瀘去氯氣,保證水質同味道!我八卦問佢:武士拉麵有冇咩秘技?Sam 大大聲話:無㗎,非常高透明度! 所以每個食客喺可以完全睇到每碗麵嘅製作過程!同日本傳統拉麵嘅做法,簡直一模一樣。佢仲解釋食拉麵一定要出街食先食到,因為一般家庭都唔會用到幾十斤靚豬骨煲湯!就算按比例縮少份量,都煲唔到同樣嘅味道!喺一定要足夠嘅份量先熬到咁濃郁嘅湯底!依個湯底另一賣點就喺純天然,唔落味精調味料,因此湯底仲含有豐富嘅骨膠原,真喺好健康好

我八卦問佢:武士拉麵有冇咩秘技?

依個湯底另一賣點就喺純天然,唔落味精調味料,因此湯底仲含有豐富嘅骨膠原,真喺好健康好!

佢哋每日都只會專注整一煲湯底,準備第二日用!過夜嘅原因係令到湯底更濃郁!所以每煲湯都需要好多工夫,攪混散熱再冷凍,真係用到好多心機同時間!而且每煲湯,都用個濃度計去度住濃度,既科學又高要求!
佢哋提四款基本拉麵:《德川將軍拉麵》、《織田將軍拉麵》、《板上將軍拉麵》同《足利將軍拉麵》,再另設《季節限定拉麵》同由Sam 哥拍板嘅《武士店長特選拉麵》!
見咁有誠意,我就叫咗碗《德川將軍拉麵》嘩!真係好好味,又好大碗!麵底非常彈牙可口,唔會淋謝謝!湯底真喺好濃郁,擺耐,個湯底仲會起膠!另外隻溫泉蛋都喺一絕,入口即熔,好有蛋味,喺屋企點煮到呀?
德川將軍拉麵
依碗拉麵完全體會咩叫真正嘅拉麵同武士道精神,其他連鎖賣名氣嘅拉麵根本完全無得比!鍾意食拉麵嘅朋友,真喺要試一試!
2014-07-26 1200 浏览
一直想試友人極力推介的Agura魚湯拉麵,來到門口卻發現變成了武士拉麵。進門時未有其他客人,有幸跟師傅們傾了幾句,原來主理人是Agura的開國功臣,後來去了日本鑽研湯底,知道Agura因日藉師傅要回國而結業,才回港頂手,新店剛開張一星期。環境跟其他大熱拉麵店一樣擁擠,但光潔企理,冷氣充足!試了一點酸菜, 味道適中, 混湯吃不錯。點餐紙可選麵條粗幼等,新張期間送半隻糖沁蛋。個人喜歡吃幼麵,選了中等軟度,也沒有太糊,掛湯剛好。等上桌時突然傳來燒烤的香味,原來是在弄這片叉燒!這冷麵我只吃了一口,醬料似是麻醬帶點微酸,清新可口。但友人卻覺得我的醬油湯拉麵更好!外加了一份粟米,分開上,這個不算甜很普通,如果多一點牛油香會更印象深刻;還有一杯橙汁,也是很普通的材料。另外一提,向他們要了一個小碗與友人分享食物,小碗送來時有點濕氣,感覺不夠專業。吃到中途餐廳已經坐滿,而且都是專誠來的熟客,沒有一個如我進門時的猶豫。聽說湯底也是比之前有過之而無不及,有分別的或者就在日本人對每項細節也一絲不苟這方面?在香港做生意尤其是零售飲食業是很艱難,用盡了我所有時間和精力,所以已很久很久沒有寫食評。有緣遇上,見新店未

在香港做生意尤其是零售飲食業是很艱難,用盡了我所有時間和精力,所以已很久很久沒有寫食評。有緣遇上,見新店未有食評,就為你加加油!

2014-07-26
  • 醬油豬骨湯底拉麵