2014-09-17
武士拉麵,值得再食 星期六同男朋友一齊去尖咀行街,行得有D肚餓又想食拉麵,睇Openrice 見都幾新未試過就試下食啦!門口出面其實唔講都真係唔覺有間鋪頭係到,因為得塊白色武士巾掛係玻璃門,門口好窄好細,好容易錯過。唔認真望都未必留意到間鋪。入到店內,幾位廚師同1位侍應都有用日語歡迎我地!鋪頭比較細,得幾個位,入到去岩岩好有2個位,如果唔係我諗要等位。點餐方面,有張點餐紙自己選擇自己鍾意食既味道同拉麵喜好。每位客人跟一張紙。有幾款拉麵而我地就分別叫左織田將軍拉麵同德川將軍拉麵!店門有武士公仔,唔知大家對呢兩位將軍既歷史又熟唔熟識呢?以前都睇過日本史同日本動畫,知道呢兩位都係好出名厲害既日本戰國人物。好奇食完呢個麵之後,搵左D有關呢兩位將軍既故事,織田將軍有個綽號叫做第六天魔王,有無人又知點解呢?拉麵湯底,湯都幾香濃但唔算膩,幾好飲既湯底。大家可以自己選擇口味。麵身方面可以選自己鍾意食既軟硬度。仲可以加配菜添,溫泉蛋係玻璃碗仔另上。溫泉蛋配菜價錢為$10。蛋面上有香蔥係面,因為唔係我食,所以都唔知味道係點,但係男朋友話,都幾有蛋味 ,(不要打我XDD)食完之後,大廚(啡色頭髮
入到店內,幾位廚師同1位侍應都有用日語歡迎我地!
有幾款拉麵而我地就分別叫左織田將軍拉麵同德川將軍拉麵!
店門有武士公仔,唔知大家對呢兩位將軍既歷史又熟唔熟識呢?
好奇食完呢個麵之後,搵左D有關呢兩位將軍既故事,
織田將軍有個綽號叫做第六天魔王,有無人又知點解呢?
麵身方面可以選自己鍾意食既軟硬度。
食完之後,大廚(啡色頭髮?)仲問我地好唔好食,都幾好服務同幾NICE。
內在環境方面,好似坐到既客人唔算太多,因為都幾似日本個D細型拉麵鋪,
拉麵師傅同客人可以近距離接觸,可以睇到師傅整拉麵既過程。
除左地方比較細左小小之外,食物質素環境同服務都幾好唔錯,價錢亦都合理,值得再食。
我地一人一碗麵,加隻溫泉蛋,加埋都係$166,份量對大食既女仔我都岩岩好 。
因為拉麵價錢真係好食小小都好貴,所以我覺得呢到價錢都幾合理:)
張收據亦好特別,一早比左你寫埋價錢仲寫埋’$200'同'找錢$34',方便客人找續。