2018-02-24 4927 浏览
傳統幾間放題都已經食過, 今次就試試這間新放題。 個人覺得餐廳位置有點偏離鬧市, 附近都很少人流, 很寧靜。 餐廳環境很令人驚喜, 因為面積好大好寬敞, 所有通道都很寬闊, 有別於傳統放題店的格局, 這兒即使是二人檯也不會擠迫, 檯與檯間距離都好合適, 私隱度不錯! 食放題如此舒適實屬難得餐廳設自助區, 甜品, 前菜和飲品雪糕都可以自取。 甜品有曲奇, 紅豆糕, 芝麻糕, 馬荳糕和西式蛋糕, 款式不少, 除了紅豆糕和曲奇外, 其他味道都麻麻。前菜有芝麻八爪魚, 螺肉, 墨魚仔和泡菜等, 還有湯品, 整體味道一般, 建議主攻點菜紙的食物。刺身有三文魚, 希靈魚, 帶子, 八爪魚和北寄貝等, 質素不俗, 特別是三文魚, 厚切又新鮮, 味道很鮮! 而且每次柯打都能保持穩定質素, 不會有皮北寄貝很爽很鮮, 帶子亦同樣新鮮, 不過就略嫌不夠鮮甜。 但整體而言, 刺身有一定水準!壽司卷物款式很多, 基本的花之戀, 三文魚, 鰻魚, 帶子, 火脊蟹棒, 炸蝦卷, 牛油果軟殼蟹卷和海膽等基本款式都有, 而仿間的創作壽司, 這兒幾乎沒有, 雖少了噱頭, 但卻多了一份穩定水準。它的壽司飯絕不馬虎, 無論飯

甜品

前菜

刺身

壽司

壽司卷物款式很多, 基本的花之戀, 三文魚, 鰻魚, 帶子, 火脊蟹棒, 炸蝦卷, 牛油果軟殼蟹卷和海膽等基本款式都有, 而仿間的創作壽司, 這兒幾乎沒有, 雖少了噱頭, 但卻多了一份穩定水準。它的壽司飯絕不馬虎, 無論飯的大小, 味道和軟硬度都合適, 壽司飯是一口大小, 不會很易飽。 特別推介鰻魚, 火脊芝士蟹棒, 牛油果軟殼蛋和帶子壽司

炸物有炸蠔, 芝麻雞翼, 紫薯餅, 蝦天婦羅, 蕃薯天婦羅, 南瓜天婦羅和榴槤炸彈等, 炸得乾身, 不會太油膩。炸蠔比較細小, 不夠肉感, 略為失望
。天婦羅炸粉不會太厚, 整體水準穩定。今次特別推介紫薯餅, 外層香脆, 紫薯散發出淡淡甜味, 味道天然, 好味!
榴槤炸彈外脆內軟, 啖啖榴槤香, 同樣不錯

醬燒帆立貝

燒物有燒翠肉瓜, 菠蘿, 牛舌, 海蝦, 羊鞍, 醬燒帆立貝和雞軟骨等。海蝦肉爽口味鮮, 菠蘿沒渣, 不錯! 燒帆立貝就一般般, 雖然沙律醬味道剛好, 沒出現過酸或過甜的情況, 不過呢, 帆立貝還是跟外間一樣的細小, 而且沒什麼味道, 還是要靠醬汁提味呢!

薄燒牛肉

壽喜鍋

除此之外, 還有經典菜式如蒜片牛柳粒, 薄燒牛肉, 牛肉壽喜鍋, 帆立貝炒雜菇和辣酒煮蜆等。壽喜鍋湯底味道麻麻, 不夠甜, 未能突出牛肉味道, 而且只有幾片, 但菜蔬就一大堆, 其實店方可以考慮使用較小的容器盛載, 縮小菜蔬份量, 可以減少浪費哦!

帆立貝炒雜菇幾乎是整晚唯一稱得上"伏"的菜式, 賣相對辦, 但完全沒味的, 懷疑沒加調味料, 每人吃了一粒帆立貝後都

牛肉鍋水準麻麻, 但薄燒牛肉和蒜片牛柳粒卻令人驚喜! 牛柳粒肉質本身不錯, 肉厚又juicy, 而且很焾, 亦富牛味, 配上燒汁和蒜片,
放題能有此水準, 實屬難得! 薄燒牛肉片的肥油比例恰當, 不會只有厚厚肥油, 真正有肉喔!!! 同樣配上燒汁, 味道很濃, 好好味!!

蝦蟹粥

主食就有蝦蟹粥, 豚骨湯烏冬, 胡麻冷烏冬和冷蕎麥麵等。蝦蟹粥特別令人印象深刻, 粥底富海鮮鮮味, 蝦蟹粥, 果然真正有蟹件和蝦在肉, 放題來就已很不錯, 很足料!!

在晚餐接近尾聲時, 突然聽到響鈴聲, 原來是有特別環節-派燒乳豬, 取了幾件嚐嚐, 不得了!!! 沒想到它的乳豬水準很好!! 外皮香脆且薄, 皮下脂肪亦只有薄薄一層, 再配上厚薄適中的肉層, 吃起來不會覺得油膩, 亦不失香脆和juicy口感
極度推薦!!

最後以一杯M牌意式奶凍雪糕作結, 很完美!!

整體來說, 以放題來說, 它伏位實在很少, 雖然款式沒其他店的創新, 但勝在有質素和穩定, 而且環境好舒適, 座位亦見寬敞。

服務方面, 侍應態度良好有禮, 上菜和收碟速度尚算快, 整體令人滿意。

有機會一定再來!!

刺身
薄燒牛肉
蝦蟹粥
2018-02-23 851 浏览
朋友為我慶祝生日,見這間放題新開張而且四人有一位半價優惠,所以我們便試下新野。我們訂了七點,地方好大,好闊,已經坐到滿滿了。放題形式半自助,有凍盤,甜品,飲品任取,即場有專櫃限量乳豬供應,供不應求,條人龍長到.......有點失望,最後都沒出去攞。食物方面,第一 round 好快就到,但到第二 round開始好慢,還要追單,唯一覺得好吃就是貓山王波波,D榴槤流心出來,刺身不新鮮,炸物都ok的,但這個價錢有点貴了,只能一讚地方夠大,坐得舒服。贈品刺身魚刺身一般,只order一次炸物ok味道好,每個得半粒雪場蟹腳一定要食鍋物一般
朋友為我慶祝生日
,見這間放題新開張而且四人有一位半價優惠

食物方面,第一 round 好快就到
,但到第二 round開始好慢
,還要追單,唯一覺得好吃就是貓山王波波

贈品刺身

刺身一般,只order一次

炸物ok

味道好,每個得半粒

雪場蟹腳一定要食

鍋物一般

• 貓山王炸彈
2018-02-23 649 浏览
與朋友相約喺尖沙咀食飯,朋友一早訂定位喺尖沙咀一間放題度等, 冇諗過佢個地方咁大,差唔多成層都係佢,仲要冇位淨,好彩朋友食過同訂咗位,如果唔係都唔知點算。菌汁牛舌, 和牛舌都煮得幾林, 又易入口, 一份4舊, 兩個人就一人兩舊, 分量都叫唔錯。冷盤沙律甜品吧, 沙律種類眾多,最重要嘅當然係沙律菜,至於其他冷盤, 佢又有大蝦,又有青口。 最重要,佢仲有個水果拼盤,又有西瓜又有菠蘿,又有橙 ,真係包羅萬有, 都好似食自助餐咁。刺身夠曬大塊, 全部都係厚切, 呢樣先係最驚喜,大大分,放題都覺得特別高興。飲品又係任飲當然都係自助式, 種類比一般嘅多,連酒都有三四種。值得再嚟, 不過下次一定要主力食刺身, 唔好比出面嘅自助餐吸引到。 如果唔係食唔到回本。

2018-02-22 2545 浏览
新年流流,係大食特食嘅時候。由團年飯開始連續食咗幾餐中餐,想食吓日本嘢,放題就最啱啦。日悅嘅平日晚巿放題$258-298/位,食足2.5小時,一於去馬。餐廳地方非常寬敞,喺中間嘅自助區攞嘢食都唔會覺得狹迫。天花板好多盞水晶吊燈同射燈,十分明亮。座位有好多都係梳化卡位,坐得舒適。呢度嘅地方大到仲要間多一個範圍做兒童樂園,有好得意嘅小木馬騎,又有黑板俾小朋友發揮創意。飲品都好多選擇,除咗凍飲常見嘅韓式忌廉溝鮮奶、啤酒、果汁、茶外,亦有熱飲例如西洋菜蜜、韓式菊花薑蜜等滋潤飲品。自助區甚至可以自斟梅酒同日本燒酒。放題食品種類唔算好多,基本嘅都有。自助區選擇就唔少,有水果、甜品、餐前小食例如海蜇、八爪魚、中華沙律、熟食例如煙鴨胸、凍食例如翡翠螺、凍蝦,亦有熱湯例如牛骨湯、味噌湯,糖水例如蓮子杏仁茶、黑糖蓮子紅棗茶。見到吞雲吐霧嘅刺身真係未食先開心。【大赤蝦】果然夠大,膠質感重,黏黏地嘅口感同濃濃蝦味,好正。【三文魚】都幾厚切。最正都係【松葉蟹腳】,唔係用仿蟹柳敷衍了事。火炙壽司相當不錯。左邊係【三文魚腩】,食落油香豐富再加微焦嘅香口。中間係【香蒜牛肋肉】,火炙完有點香脆但都有肉香蒜香。【鵝肝帶子

放題食品種類唔算好多,基本嘅都有。

火炙壽司相當不錯。左邊係【三文魚腩】,食落油香豐富再加微焦嘅香口。中間係【香蒜牛肋肉】,火炙完有點香脆但都有肉香蒜香。【鵝肝帶子】粒鵝肝就真係太細,味道唔夠突出,不如用芝士可能更好食。

【帆立貝北海燒】芝士加沙律醬焗嘅帆立貝,熱辣辣又惹味。

炸物都幾多選擇,【天婦羅蝦】就必食啦,【芝士年糕】芝士味香濃。最好食係【芝麻雞翼】外皮炸得脆,雞肉嫩滑又juicy。

一品料理叫咗兩款牛:【蒜片牛柳粒】雖然只得4-5粒,但有啲都幾大粒,肉質軟腍又多肉汁。【和牛薄燒】就大大碟,唔係啲低質肥牛,肉香夠又肉味濃。

燒物之中【鹽燒牛舌】都幾好食,爽口彈牙又燒得惹味,鹹度適中。

食食吓突然聽到鐘聲響起,原來係叫人排隊嘅信號,有乳豬食,係要排隊出去料理枱攞,係師父即切嘅,乳豬皮脆肉嫩,肥瘦適中,不錯。

見到Mövenpick同Häagen-Dazs兩大雪糕名牌,一定要留肚食啦。不過我地夜咗少少,Mövenpick冇晒朱古力味,得返士多啤梨同意大利奶凍,Häagen-Dazs就得返雲尼拿味。
當晚好多枱都有十個八個食客,地方夠大時間又夠長,多人去食又可食多幾款,又夠時間歡聚,實在係一個好選擇。
2018-02-21 540 浏览
同男友好耐無食過放題, 之前見網上介紹德興新開左日式放題,發覺評分幾高,價錢又算便宜,決定黎食餐勁當提早慶祝情人節。呢道一般放題店空間闊落,食物除一般放題食品劃紙落單,有一邊是自助corner,各式小食冷盤 甜品飲品任拎,未食都覺得好吸引。冷盤有凍凍蝦、青口、翡翠螺。十足酒店buffet !先黎一輪刺身。三文魚刺身勁厚切, 入口肥美。 赤蝦夠哂鮮甜,北寄貝刺身夠爽口,蟹腳都夠粗夠鮮甜,整體鮮度十足,不錯。壽司做得唔錯,全部都比較細粒精緻,唔怕食飽。海膽軍艦鮮甜唔腥並有少少海水味,紫菜脆卜卜。海膽魷魚滋潤滑身,配海膽很創新。 鵝肝帶子壽司幾有特式,鵝肝雖然比較細,但味道還可以。帆立貝北海道燒必食,大大隻好厚肉,帆立貝鮮甜,酸酸甜甜沙律醬加埋芝士,非常惹味。羊架好入味,肉質嫩滑又吾羶。牛舌鹽燒咸香味重很爽口。之後再叫d炸物,芝士年糕、榴連炸蛋等。芝士年糕唔錯,好煙韌,芝士多又香,唔會成舊粉。榴連炸蛋更加唔使多講,熱辣辣,榴連愛好者必食,香口非常。甜品方面竟然有movenpick任食。超正!P.s 食物質素唔錯,但都有溜單情況同比錯食物,可能太多人人手唔夠,建議改善!

羊架好入味,肉質嫩滑又吾羶。

牛舌鹽燒咸香味重很爽口。

甜品方面竟然有movenpick任食。超正!

2018-02-21 1659 浏览
今年屋企搞搞新意思,團年飯唔係屋企食!而係成家人提早一齊去食放題咁大個女都係第一次咋,家姐負責book枱!佢今次就㨂咗尖東呢間新開放題環境都幾大,裝修簡單乾淨!一入門口就見到呢個日本擺設,充滿日本氣息呀呢度最正係有個兒童遊戲室大家都知道小朋友好容易就坐唔定,呢個遊戲室就啱晒!小朋友可以係到瘋狂玩,家長又可以係出面瘋狂食食物種類都幾多,有生有熟嘅!不過由於屋企人唔多食生嘢,所以我就每款刺身都叫少少姐甜蝦鮮甜,帶子又大又鮮,當然唔少得我最愛嘅三文魚!好味呢個牛肉壽喜燒媽咪好鍾意牛肉軟腍,入面仲有啲什菜,由於索晒啲湯底,所以特別鮮甜入味,無論送飯或者單食都唔錯。家姐就鍾意芝麻雞翼!外層炸到脆卜卜,入邊嘅肉就多汁juicy! 所以家姐一個人就食咗6隻!哈哈我就最鍾意扇貝!即叫即燒,上面仲有啲沙律醬調味,正!最估唔到係呢到竟然有乳豬食!哈哈!!當乳豬出爐之後,侍應會通知大家出爐啦!咁大家就可以係呢個時間去排隊攞燒乳豬啦一人得兩件,手快有手慢無啦!除咗可以寫紙落單外,佢仲有個自助區!有啲日式前菜:中華沙律、八爪魚、螺肉等等!飲品款式都算多,由維他奶到啤酒都有,真係總有一樣啱你自助區除咗前菜小食外

呢度最正係有個兒童遊戲室

甜蝦鮮甜,帶子又大又鮮,當然唔少得我最愛嘅三文魚!好味

呢個牛肉壽喜燒媽咪好鍾意

我就最鍾意扇貝!即叫即燒,上面仲有啲沙律醬調味,正!

最估唔到係呢到竟然有乳豬食!哈哈!!
一人得兩件,手快有手慢無啦!

飲品款式都算多,由維他奶到啤酒都有,真係總有一樣啱你

自助區除咗前菜小食外,仲有甜品
呢個藍莓芝士蛋糕,味道都唔錯架

放題又點少得雪糕哩!Haagen dazs 同movenpick 任均選擇,呢個雪糕放題作為終結,食完真心超滿足

2018-02-21 506 浏览
今日同一個朋友一齊食飯, 帶住仔仔一齊出黎, 佢就帶咗我去一間新開嘅放題, 佢就話因為有個專俾小朋友玩嘅地方, 所以吸引咗佢, 我眼見呢個地方都真係個親子嘅地方, 好多一家大細, 有好大嘅場地畀小朋友玩添食物方面, 種類繁多, 刺身我推介帶子同甜蝦, 非常新鮮, 壽司的話我最鍾意嘅就係花之戀壽司, 賣相不錯之餘,三文魚嘅香味濃郁熱食方面, 我最鍾意既, 就係佢嘅海鮮粥, SIZE唔算大, 對我嚟講, 份量啱啱好, 粥底非常之香甜, 好似將海鮮既精華含在內燒菠蘿非常之JUICY, 味道酸甜開胃

燒菠蘿非常之JUICY, 味道酸甜開胃
2018-02-19 801 浏览
這間位於尖沙咀東部的日式放題,標榜為超大型及酒店式放題,入口內外貌裝修簡約時尚,進入用餐坐位時,環境地方雖然大,但感覺似食堂 Cateen, 環境嘈雜!食物質素很一般,本人覺得刺身不太新鮮,炸的食物也不夠香脆,各類款式都不算多!服務態度也一般!突然廣播有乳豬吃,可以出來排隊取,排長龍後只取得2細片,每人吃1細片,也沒有得Encore。本人是跟據價格、食物質素、食物款式、服務態度及環境來作出個人感受。(1) 日式放題假日價格 : 大XX 及 XX屋,238加一要261.8元、258加一要283.8元,而呢度298加一要327.8元。(2) 食物質素 :  本人感覺剌身不太新鮮,三文魚不夠肥美,帶子不新鮮,長腳蟹比較削,蝦蟹粥內有1只軟淋不新鮮的蝦,沒有蟹的,甜品數量不多,並味道也不好吃,當晚正價時段只得movenpick 2款雪糕味道, haagen-daz雪糕欠奉,連咖啡也沒有,服務員話咖啡機壞了,吃完第一 round後都不會追加!(3) 食物款式 : 在此不用多講,食過其他店的日式放題都可以比較到,寫紙order的,你有人地都有,你無的人地都有。甜品為例,陳列出來好似好多,實際是不多
,也沒有得Encore。
(3) 食物款式 : 在此不用多講,食過其他店的日式放題都可以比較到,寫紙order的,你有人地都有,你無的人地都有。甜品為例,陳列出來好似好多,實際是不多的,約10款,其他店鋪甜品比呢間多。
(4) 服務態度 : 漏單,吃完的碟,越疊越多,吾叫吾執,工作服務員不足夠,服務態度不夠積極,感覺似茶餐廳。

補充 :
今次是個不愉快的晚膳!
食物質素方面,點解有人說好,有人說不好? 個人理解是2個情況 :
(1) 可能是食物處理者,控制食品出產時好時不好,即是水準不穩定,要再陪訓。
(2) 每個人的口味不相同,甚至偏差比較大。
2018-02-11
2018-02-18 679 浏览
是晚大年初二,拜完年後經過尖東見到呢間新開放題咪入去試吓。地方非常大,枱與枱之間隔左成張枱位,不過梳化位坐既位置不合比例地窄,坐得麻麻。首先飲品,選擇非常之多,除左呢D之外,出面自助吧有清酒梅酒茶包杏仁茶等等,啤酒都有兩款,唔錯。斟左碗味噌湯,味道好奇怪。刺身冇影到,不過幾好既黑松露油甘魚壽司,油甘魚好乾海膽軍艦壽司,OK既冇腥味天婦羅好夠熱,蟹棒唔錯,蝦冇驚喜羊架,非常羶,食唔落煮牛柳,正常味道辣酒煮蜆,辣度岩岩好,蜆冇沙甜品區,其他放題見慣見熟沙津,菜不太新鮮所以冇食海鮮區小朋友有得畫畫應該好開心旁邊仲有幾張單人梳化,幾岩大合照雪糕,movenpick同haagen-dazs 各兩款味有燒豬可以拎既時候侍應會響鈴鈴話你知,燒豬幾好既總結,侍應幾友善,主動收碟同骨呢樣抵讚既,環境闊落到我覺得佢可以擺多好多張枱。食物質素冇驚喜,都係一般貨仔。但食完呢餐之後,我同同行朋友加埋肚屙左五次,可能有野唔新鮮/未熟。以三百幾蚊尼講,同區應該有好多更好既選擇。
是晚大年初二,拜完年後經過尖東見到呢間新開放題咪入去試吓。

斟左碗味噌湯,味道好奇怪。

刺身冇影到,不過幾好既

黑松露油甘魚壽司,油甘魚好乾
海膽軍艦壽司,OK既冇腥味
天婦羅好夠熱,蟹棒唔錯,蝦冇驚喜
羊架,非常羶,食唔落
煮牛柳,正常味道

辣酒煮蜆,辣度岩岩好,蜆冇沙
甜品區,其他放題見慣見熟

沙津,菜不太新鮮所以冇食

海鮮區

小朋友有得畫畫應該好開心
旁邊仲有幾張單人梳化,幾岩大合照

雪糕,movenpick同haagen-dazs 各兩款味
有燒豬可以拎既時候侍應會響鈴鈴話你知,燒豬幾好既

以三百幾蚊尼講,同區應該有好多更好既選擇。
2018-02-17
2018-02-18 621 浏览
真係好失望,原本抱著很高希望來試食點知我們三人失望而回。第一(流單:點左羊𩣑,到走也不見蹤影)第二(服務人員態度,上刺身無wasabi, 要問幾個服務人員先有)第三 (赤蝦刺身又腥又有沙,甜蝦唔甜淡而無味,蝦蟹粥搵一D蝦蟹都無,甜品就不用多講了,其他刺身一個字淡而無味又唔新鮮,食完所有野已經知道有放大量味精),我地三個人食完一round 就放棄了。我覺得要收費做到高級,首先請注意食物質素先好收高級價格啦,真係牛一或牛八仲好食過佢地啦。我們三人只此一次,永遠不會再去幫襯
真係好失望,原本抱著很高希望來試食點知我們三人失望而回。
第一(流單:點左羊𩣑,到走也不見蹤影)

我們三人只此一次,永遠不會再去幫襯
2018-02-17
2018-02-16 466 浏览
We were planning to have an early reunion dinner to avoid the crowd, thus we suggested to go Nichi Etsu Japanese Restaurant tonight with my family. Nichi Etsu Japanese Restaurant was opened recently and located at Peninsula Centre, around 5 minutes walk from Tsim Sha Tsui East MTR.There is a time limit of 2hr 30min for us to dine. The price ranged from $258 to $298, depending on the timing. It served sashimi, sushi, hand roll, fried items, grilled items, rice and noodles etc. There are salad bar

There is a time limit of 2hr 30min for us to dine. The price ranged from $258 to $298, depending on the timing. It served sashimi, sushi, hand roll, fried items, grilled items, rice and noodles etc. There are salad bar, dessert corner & drink section as well.

Minced tuna with spring onion - The portion of tuna was not alot, compared to the sushi rice in it. Tuna was soft and buttery, seaweed was very thin and crispy as well.

Grilled lamb rack with herbs - It was juicy and tender, with no after taste. It was chewy as well, not too overly tough.

Prawn and crab congee - It was cooked till soft and smooth, with not much ingredients in it. There were crab roe at the top, to enhance the taste of the congee.

Clams in spicy wine - The clams was of bigger size and was boiled till chewy and smooth. The soup was tasty and slightly spicy too.

Seared salmon was soft and buttery, almost melting in my mouth. Seared scallop with goose liver was chewy as well, coupled with the oily texture of goose liver, was delicious.

Fried chicken wings was surprisingly good. The skin was crispy and yet the meat inside was still juicy and smooth. Fried tempura was crispy and inside was still juicy and fresh.

The plus points of this buffet was that they served free flow of Movenpick and Haagen Daaz ice cream. Movenpick strawberry ice cream was sweet, with strawberry meat inside. Haagen Daaz chocolate ice cream was sweet as well, with strong chocolate taste.
轉眼又過新年啦,大家也忙著準備買賀禮包利是? 而家既時代唔同左,大家開始唔會係屋企攪太多花臣食飯 情願係出街比貴少少去食個飯 一齊人開開心心,又唔洗有人洗碗 又唔洗辛苦定人煮大餐啦 早前我就同我好朋友一齊去左尖東一間新餐廳度食團年飯 不過團年飯唔係食中餐,反而我地去食放題!!! 今次去既就係位於尖東既日。悅極尚日式放題 今次呢間放題特別之處係佢既賣點係有酒店式放題, 不過其實有好多間放題都有做類近既東西, 但係要數我認為最好既賣點就一定係佢地有一個空間蠻大既 小朋友遊戲室啦,雖然而家入面真係唔多野玩 但係如果成班小朋友係度,大家跑下畫下畫 其實小朋友已經好開心,我地大人又食得好安心 好似今次咁,都係有朋友幫手帶埋Gogo 同佢女女一齊去玩 我地兩公婆先有得食下野 另外酒店式既自助Bar都有好多款既甜品 湯水/糖水,仲有清酒同一些凍盤海鮮 仲有一些沙津吧可以選擇,其實都真係幾多野揀呀 除左有一些自己斟既熱飲好似有檸蜜, 同埋朱古力,咖啡等等 仲有一些紙包同汽水既飲品可供選擇 呢盤擺盤咁靚既刺身,係唔係以為可以叫架呢? 其實係店鋪送架,只有你夠四個人就可以有一人半價優惠 最重要係有一條薄切
轉眼又過新年啦,大家也忙著準備買賀禮包利是?
而家既時代唔同左,大家開始唔會係屋企攪太多花臣食飯
情願係出街比貴少少去食個飯
一齊人開開心心,又唔洗有人洗碗
又唔洗辛苦定人煮大餐啦

早前我就同我好朋友一齊去左尖東一間新餐廳度食團年飯
不過團年飯唔係食中餐,反而我地去食放題!!!
今次去既就係位於尖東既日。悅極尚日式放題
今次呢間放題特別之處係佢既賣點係有酒店式放題
不過其實有好多間放題都有做類近既東西,
但係要數我認為最好既賣點就一定係佢地有一個空間蠻大既
小朋友遊戲室啦,雖然而家入面真係唔多野玩
但係如果成班小朋友係度,大家跑下畫下畫
其實小朋友已經好開心,我地大人又食得好安心
好似今次咁,都係有朋友幫手帶埋Gogo 同佢女女一齊去玩
我地兩公婆先有得食下野

另外酒店式既自助Bar都有好多款既甜品
湯水/糖水,仲有清酒同一些凍盤海鮮
仲有一些沙津吧可以選擇,其實都真係幾多野揀呀

除左有一些自己斟既熱飲好似有檸蜜,
同埋朱古力,咖啡等等
仲有一些紙包同汽水既飲品可供選擇

呢盤擺盤咁靚既刺身,係唔係以為可以叫架呢?
其實係店鋪送架,只有你夠四個人就可以有一人半價優惠
最重要係有一條薄切活魚刺身送番比你
所以各位朋友你地打算四人或以上去食的話
先食左呢個不錯既刺身魚先再享用它家其他既刺身

由於我地入去時冇留意有個咁大既優惠
瘋狂地點上不同既刺身,最估唔到係有蟹腳
同埋甜蝦同大赤蝦可以揀架

平時壽司放題中就比較少點的,
因為覺得會太飽肚了,不過今次有小孩跟老人家
當然要點一些熟食壽司吧,今次我們點上了一些
【創意壽司】如三文魚花之戀
黑松露油甘魚
【卷物】芝士蟃魚卷,香芒大蝦
仲有牛油果軟穀蟹等等

最後其實我地都點左不少既食品
但係由於掛住傾計又掛住照顧個仔啦
咁我就簡單介紹一下我地有點既食品
其實有一些燒物我地有點既,
好似有呢個燒牛舌呀,好味唔硬既
仲有有燒羊鞍,個人接受到但係味道較"蘇"
仲有燒帆立貝,不過我略認為佢D 沙津醬較多
最後不得不介紹一定要點燒菠蘿超好食的!!!

炸物方面,我地就有點左
最例牌必點既芝士年糕,芝麻雞翼同埋吉列紫薯餅
味道都係正常的,唔伏喜歡既朋友可以點下

最後最反真係最估唔到既就係有呢個甜品
佢地既雪糕係Movenpick 同Haagen-Dazs
雖然味道都係每個牌子各兩款
Movenpick好似有士多啤梨及紅莓系列
Haagen-Dazs 就好似有雜莓同咖啡口味
今次我地就揀左Movenpick 既雪糕
都係覺得士多啤梨最岩口味

题外话/补充资料: 廁所係跟德興酒家共同使用既,如果有bb 車朋友可以使用佢地架Lift 利用 電梯開問清楚方向先上去呀~
庆祝纪念
团年饭
  • Haagen-Dazs
  • Movenpick
  • 壽喜燒
2018-02-14 397 浏览
環境嘈雜 ,似飯堂! 食物質素很一般,刺身不新鮮, 炸物不香脆,熱食物不夠熱,飲品種類不算多,haagen dazs雪糕當晩根本沒有,甜品款式少,兼且難食!職員態度不敢恭维!廣告4人同行送活魚刺身1條,9人同行也送只得一條,侍應回覆每台壹條,再三理論才補回,荒謬! 本人應為比起其他平價日式放題還要差多, 這個價格!這種環境!這種食物! 食後感只有飽飽的一肚氣子!
2018-02-13 363 浏览
上個月去尖東冠華中心食日本菜,回程時去左半島中心拍卡,發現商場入面有間叫「日‧悅」嘅新開放題店。瀏覽過網上食評,見評價不俗,不但環境寬敞、位置方便,店內仲設有自助吧檯,有海蝦、青口、翡翠螺、涼拌小吃等任取,而最回本嘅,竟然係連 Mövenpick 同 Häagen-Dazs 雪糕都可以無限任食,真係未食已經先興奮,所以趁周五小鬼簽完約,就一家人嚟食放題慶祝。餐廳位於半島中心 2 樓,踏進店,嘩!地方果然唔錯,個場好大,比一般放題店闊落得多,而且入面仲設有兒童天地,小朋友可以畫下畫,甚至騎下木馬放電,一定會玩得不亦樂乎。兒童遊戲室門外設有休息區,家長可以坐一會稍作休息。開餐前先介紹一下店裡嘅放題,供應時間及價錢:如果是 6:30pm 前入座或 9pm 後入座:星期一至四,成人$258、星期五至日公眾假期及前夕就 $278;而 6:30pm-9pm 前 入座:星期一至四,成人$278、星期五至日公眾假期及前夕就 $298。至於用餐時間,就由入座起計,可任食兩個半鐘,9pm 後入座就兩個鐘。 放題紙有整整 10 張,而項目就包括有刺身、壽司、創意壽司、火炙壽司、卷物、手卷‧軍艦、燒物、炸物‧

放題紙有整整 10 張,而項目就包括有刺身壽司、創意壽司、火炙壽司、卷物、手卷‧軍艦、燒物、炸物‧天婦羅、一品料理及食事。自助吧檯設於餐廳中間,安頓後,馬上外出走一轉看看。食物款式好豐富,Salad Bar 放有青瓜、車厘茄、沙律菜、溫泉蛋、胡麻豆腐,而另一端就有雜果、粟米、薯仔蛋沙律、萵筍、秋葵、三色漬物。轉彎位有中華沙律、泡菜、海蜇、八爪魚、墨魚仔、螺肉,而層架上面就擺放左煙鴨胸、柚子醋米茄、枝豆等。

海鮮款式唔多,只有海蝦、青口同翡翠螺,不過見店員密密 refill,都幾抵讚。甜品花款不少,有和菓子、桂花糕、椰汁馬豆糕、芒果布甸、綠茶曲奇、水晶紅豆糕、朱古力曲奇芝士餅、杏仁奶凍、黑芝麻凍糕,款款賣相都好精美,色彩繽紛,令人賞心悅目,陣間一定要試勻佢。

飲品方面,除左汽水同果汁之外,仲有玄米茶、煎茶、果茶、清酒、梅酒等。另外亦有熱湯同糖水各兩款,前者有大根牛骨湯、味噌湯,而後者就有黑糖蓮子紅棗茶和蓮子杏仁茶。

埋位前先拿點餐前小食同凍海鮮做頭盤,打開胃口。估唔到小鬼嘅步伐比我更快,已經點左刺身同火炙壽司刺身三文魚、北海道帶子、赤貝、北寄貝、甜蝦等,而且上桌時還有乾冰飄煙,啱曬用嚟影相呃 Like!三文魚厚切肥美,色澤鮮明,口感一流;而甜蝦水準亦唔錯,肉質彈牙,非常鮮甜,令人吃得滿意。另外帶子食味亦不俗,肉厚軟腍,鮮味滿載。

火炙壽司揀左三文魚腩、鰻魚、黑椒熟蝦、香蒜牛肋肉、芝士蟹棒、鵝肝帶子壽司全部都細細件,可一口吃掉一份,而個人最推介就係芝士蟹棒壽司,蟹肉很厚,柔軟彈牙,而且把飯完全包住,配上表面微微燒焦嘅芝士,超芝味!

燒物揀左帆立貝北海燒、鹽燒海蝦鹽燒牛舌,帆立貝非常厚肉,大大隻,面頭鋪滿沙律醬,上桌時熱辣辣,入口鮮甜汁香,味道誘人。海蝦燒至剛熟,肉厚多膏,入口非常爽甜,而且膏燒至半溶,差不多由頭滲到半身,毋須蘸任何汁醬,已經非常美味。

炸物‧天婦羅點左帝皇蟹棒、南瓜、日本蕃薯、芝士年糕、吉列炸蠔、芝麻雞翼吉列紫薯餅。雞翼外皮加上白芝麻,新鮮炸起,食落皮脆肉嫩,相當可口。金黃色外層的炸蠔,蠔身雖然唔算好飽滿肥美,不過咬下亦夠曬鬆化。紫薯餅內藏滿滿嘅紫薯蓉,入口非常綿滑,食到淡淡紫薯香。

突然鈴聲響起,接著店員行過嚟話 Counter 有即切乳豬,大家可以外出排隊自取。碟乳豬真係好有水準,皮薄鬆脆,而且脂肪不多,入口充滿油香。

食到呢度,其實大家都已經差唔多飽,所以一品料理食事只係揀左和牛薄燒蝦蟹粥,一於留肚飲湯同食甜品。和牛切成幾毫米薄,與蒜片一齊燒香,蒜的香味完全滲入牛肉內,香口得來卻沒破壞肉味。

湯品選擇不多,只有大根牛骨味噌兩款,牛骨湯味道幾甜,頗濃香,而且煲內仲有不少牛肉碎同蘿蔔粒,真材實料。

甜品之前介紹過,款式真係好多,賣相超吸引,不過記得要食埋雪糕先好走,Mövenpick 有 Panna Cotta、雲呢拿同士多啤梨,而 Häagen-Dazs 就有仲夏野莓、Cookies & Cream 同咖啡,一於每款食一杯,正。如果想情人節再嚟慶祝,唔知仲訂唔訂到位呢?
2018-02-09
2018-02-13 232 浏览
同老公行完尖沙咀,他提議去尖東食飯順便拍地鐵兩蚊乘車折扣才回家。所以在同一個商場找到一家日式放題醫吓肚~呢間餐廳真係好大,除咗坐滿食客之外,大門旁邊仲有一個休憩區,另外還有一個遊戲間,俾小朋友放電。我們找到一個位置安坐後,我行咗一圈。門口放置了不同款式的飲品,最貼心的是有些是放在冰箱外,令不喜好凍飲的我感覺貼心。中間有個食物 bar,放了多款的美食,有湯、沙律、甜品... 而餐廳的盡處有個雪糕櫃。有貼心的配套也要有他,响我行一圈的同時,他經已在點餐紙選好食物啦~在等待食物的時間,他拿了中華沙律和麵豉湯給我作開胃小食~先來一個刺身拼盤,有北海道帶子、三文魚、油甘魚、赤貝、松葉蟹腳、北寄貝、大赤蝦和甜蝦。滿滿的一盤,仲有一小碟乾冰噴著煙,款款鮮甜彈牙。食緊拼盤的時候,原來有時段限定美食,呢次的是乳豬,外皮脆到好似薯片咁,仲要無咩肥肉,果然係推介。壽司他點了 鵝肝帶子、黑松露油甘魚 兩款壽司,兩款味道超香,入口即溶。軍艦蟹籽、海膽 是他的至愛,佢又點會放過?海膽軟軟的很鮮甜,而蟹籽也鋪得滿滿的,很有咬口。串燒佢知我鍾意食串燒,不忙的點了 蝦、牛舌 和 雞軟骨。牛舌軟軟的很 JUICY,而雞軟
所以在同一個商場找到一家日式放題醫吓肚~

我們找到一個位置安坐後,我行咗一圈。

在等待食物的時間,他拿了中華沙律和麵豉湯給我作開胃小食~

軍艦
蟹籽、海膽 是他的至愛,佢又點會放過?
海膽軟軟的很鮮甜,而蟹籽也鋪得滿滿的,很有咬口。

串燒
佢知我鍾意食串燒,不忙的點了 蝦、牛舌 和 雞軟骨。
牛舌軟軟的很 JUICY,而雞軟骨很香脆。

其實外面美食 bar 仲有好多好嘢食,亦食得我們好飽,所以拎咗兩杯雪糕作結,十分美滿。
2018-01-22